vineri, 21 iulie 2023

Banii. De ce nu-i ai?


De vreo două luni tot vreau să public articolul de faţă, dar am amânat deoarece subiectul e atât de popular şi provoacă atâtea explicaţii docte încât, sincer, mi-e groază de munca pe care-o s-o depun în medierea comentariilor. Dar cum tot sunt la stadiul de „reptil”, nu mi-e frică provocare. 

Cred că este cea mai comună întrebare care-mi este adresată. E o întrebare intimă pe care-o aud extrem de des. „De ce nu am bani?” Unii întreabă cu speranţă, în timp ce alţii cu disperare. Mulţi dau verdicte, alţii pretind că deţin „secrete uluitoare” despre cum să faci asta, iar în final credulii sunt cei care pierd, ca în orice şarlatanie. Banul: câtă isterie, câtă căutare! E cea mai mare căutare a omului modern! Oare nu-i ciudat?

Asemeni fotbalului sau politicii, domeniul banilor pe care îi ai(dar mai ales a celor pe care „nu-i ai, dar i-ai face dacă...”) este unul extrem de lax pentru a-i permite oricui să-şi spună opinia. Doar că, în final, diferenţa e făcută de banii pe care îi ai sau nu. Aşadar, o să intru în spinoasa problemă a (lipsei) banilor, încercând să exprim totul într-un limbaj simplu, astfel încât să poată pricepe chiar şi un copil de 7 ani.

Prima replică pe care-o dau celor care  au asemenea dileme este o întrebare, anume dacă într-adevăr vor bani sau, mai degrabă, vor să fie bogaţi? Cu toate că pare aberantă, întrebarea e justificată. Banii nu înseamnă bogăţie, la fel cum lipsa lor nu înseamnă sărăcie. Iată un loc în care se blochează foarte mulţi. Un amărât care câştigă la loto o sumă colosală nu devine bogat, ci un sărac cu bani. De aceea cei mai mulţi dintre aceştia, după o oarecare perioadă de timp, revin la sărăcia şi lipsa de bani care-i caracterizează. La fel, mulţi aristocraţi cărora comuniştii le-au confiscat averile au continuat să rămână bogaţi, chiar dacă în perioade lungi de timp nu aveau niciun sfanţ în buzunar. 

În fapt există două motive care determină lipsa banilor. Primul şi cel mai important este dat de relaţia toxică pe care o ai cu banul. Ştiu că sună ca un slogan motivaţional, dar nu e. Ce înseamnă relaţie toxică? Majoritatea celor car nu au bani sau care simt apăsarea lipsei de bani sunt cei care caută „să facă bani”. Dar ce-i rău în asta? - mă veţi întreba. Nu trăim în capitalism, nu toată lumea caută să facă bani? Aşa e, trăim într-o societate în care deturnarea sensului banilor produce nebuni pe bandă rulantă, astfel încât s-a ajuns ca nebunia să fie considerată normalitate. Peste tot pe unde te uiţi dai peste oameni care caută bani. Iar pentru cei mai mulţi dintre ei banii lipsesc. De fapt asta e o boală, un soi de nebunie obsesivă transofmată în normalitate. „E moral să fii lacom” - repeta ca o moară stricată un liberal pe la începuturile anior 90. O să înţelegeţi imediat care-i problema, dar pentru asta trebuie să mai fac o mică paranteză pentru a câştiga un element menit a ne face să înţelegem cu adevărat fenomenul. 

La Revoluţie ne consideram toţi săraci. Şi eram săraci. Acum, marea majoritate ne considerăm săraci. Şi, de asemenea, suntem săraci. Care-i diferenţa? Am mai explicat-o plastic şi o să o repet: diferenţa dintre socialismul din care-am ieşit şi „capitalismul” în care-am intrat e simplu de înţeles dacă am considera că suntem un număr de oameni - să spunem 10 - care avem un sac de făină pe săptămână. În vremea socialismului acest sac se împărţea egal şi toţi trăiau la limita supravieţuirii, dar plângeau de foame. Acum se împarte inegal, în sensul în care, prin intermediul corupţiei sau a abilităţilor, unii îşi iau mai mult, în timp ce alţii rămân fără nimic. Astfel, dacă în orânduirea socialistă toţi erau la limita de supravieţuire, acum sunt unii care-o duc bine, în timp ce alţii realmente mor de foame. Puneţi în locul sacului de făină banii şi veţi obţine ceea ce se vede. 

Ce înseamnă relaţie toxică cu banul din acest punct de vedere? Cei care caută cu orice preţ „să facă bani” rămân blocaţi la „sacul de făină” anterior prezentat. Au strict imaginea toxică a acestuia în faţa ochilor şi-şi fac iluzii că ar exista o variantă optimă de împărţire a sa, prin optim înţelegând una care i-ar avantaja. Şi aşa ajung să-şi facă tot felul de iluzii de tipul: „dacă tata era politician, eu aveam bani”, „dacă aş fi securist aş putea să fur” s.a.m.d. Astfel n-au habar că acel sac de făină este rezultatul unui alt proces, care presupune însămânţatul, întreţinerea, culesul recoltei şi măcinatul la moară. Plastic descris asta înseamnă o relaţie toxică pe care o ai cu banul: iluzia că „trebuie să obţii produsul finit”. 

Aşa apar oamenii-carcasă, cei care-s scârbiţi de viaţă, care-ţi vorbesc cu orele despre tragismul vieţii lor. Şi trebuie crezuţi deoarece fix aşa e! Au o viaţă ca un coşmar dintr-un motiv simplu: în loc să facă ceva caută „să facă bani. Oamenii aceştia sunt cei care n-au înţeles că banul nu e un scop, ci un mijloc. Având o asemenea percepţie deformată, ajung să caute bani în loc s-o ia de la bază. Ce anume vrei să faci în viaţă? Societatea îţi spune că trebuie să faci bani şi te aruncă spre o ratare totală a vieţii. Nu, nu trebuie să faci bani ci trebuie să faci ceva: ceea ce-ţi place, ceea ce te pasionează, ceea ce te inspiră! Nu te faci doctor ca să câştigi bani şi influenţă - meteahnă existentă încă din vremea socialist-comunismului autohton - ci pentru că vrei să faci bine oamenii, pentru că vrei să descoperi un tratament revoluţionar, pentru că ai o obsesie pentru vindecarea unei boli. Dacă te faci medic pentru că vrei bani, o să ajungi un şarlatan ratat pe care-l blestemă pacienţii, un criminal în halat alb care se potriveşte în spital fix ca nuca-n perete.   

Aşadar, cum să faci bani? Uită de ei! De fapt banii chiar nu există. Singurul lucru care există este ceea ce te inspiră, ceea ce vrei să faci cu plăcere. Desigur, există şi eventualele obstacole care e împiedică să realizezi ceea ce ai de realizat în viaţa asta, iar pe acestea trebuie să înveţi să le depăşeşti. Eu ţi-o spun acum, dar tu abia atunci când vei ajunge să faci ceva cu plăcere vei înţelege că nu banii sunt problema, ci piedicile pe care le întâlneşti şi care te împiedică în a-ţi îndeplini proiectul. Pe-acelea trebuie să le rezolvi şi nu acumularea banilor. Iar banii, cu siguranţă vor veni după aceea. Asta pentru că ei sunt un mijloc, nu un scop în sine.

Şi uite-aşa am ajuns la cel de-al doilea motiv, probabil la fel de devastator ca şi primul. Este vorba de necunoaşterea „mecanismului banilor”. Am exprimat-o pompos, ca în cursurile de genul „cum să fii milionar în zece paşi”. De fapt chestiunea e simplă: banul trebuie gestionat. E o treabă de aritmetică elementară. De-aceea mulţi se întreabă cu obidă: „Cum de X, la cât de prost e, învârte banii cu lopata?”. Adevărul e că nu-ţi trebuie multă şcoală ca să înţelegi mecanismul banului, ci doar disciplină. Mulţi oameni inteligenţi şi cultivaţi sunt deficitari la capitolul disciplină, acela la care excelează cei mai puţin dotaţi. Iar în lumea banului disciplina e obligatorie. 

Ca idee generală, nu contează banii care-ţi tranzitează buzunarele, ci banii care-ţi rămân. Degeaba îţi intră lunar o sumă mare de bani în cont dacă la sfârşitul lunii eşti pe minus. E simplu, e aritmetică elementară. De asemenea, cum probabil ai observat, omul are tendinţa de a se întinde mai mult decât îi permite plapuma. Dacă ai parte de venituri lunare din ce în ce mai mari, tendinţa generală e să cheltuieşti din ce în ce mai mult, ia la final s-o termini tot dator. E jocul nefast al învinsului perpetuu. De aceea trebuie schimbată perspectiva: evaluează-te nu după cât câştigi, ci după cât îţi rămâne în buzunar la sfârşitul lunii, trimestrului, anului s.a.m.d.  

Banul trebuie gestionat indiferent de sumele pe care le ai. Sunt oameni care sunt înfundaţi în datorii şi, în ciuda sumelor babane care le intră în conturi, trăiesc mai rău decât săracii. Cum se ajunge în astfel de fundături? Printr-o gestionare deficitară. Ca idee, dacă mai mult de 30%  din venitul tău lunar merge în credite, ar trebui să-ţi sune un semnal de alarmă deoarece nu e normal. Orice credit pe care-l ai e o frână, astfel încât trebuie să cauţi să-l închizi cât mai repede. În special, în ceea ce priveşte creditele ipotecare, trebuie să-ţi faci un plan de rambursare accelerată, nu să accepţi graficul de rambursare propus de bancă. Nu ai habar cât de mult scuteşti atunci când rambursezi în avans! Uită-te pe graficul de rambursare şi constată că rata pe care o dai la bancă, dacă eşti la începutul creditului, este compusă dintr-o sumă infimă, care e principalul, şi una babană, care e dobânda. Calculează câte „principaluri”(adică returnări reale din suma împrumutată) acoperi dacă rambursezi în avans o sumă mică lună de lună.     

Apoi vin chestiunile de gestionare efectivă. În primul rând trebuie să ai o rezervă care să-ţi permită să trăieşti 6-12 luni aşa cum o trăieşti acum, dar în condiţiile în care nu ai avea sursele actuale de venit. Această rezervă trebuie să fie lichidă, adică ţinută probabil în depozite bancare. Dacă ţi-e frică de bancă, o poţi ţine în alte valori lichide. La ce e bună? Îţi va asigura un confort mental. Ştii că ai bani puşi de-o parte pentru orice probleme, astfel încât nu te mai preocupă  atât de mult un eventual accident financiar sau de altă natură. E o poliţă de asigurare pe care ţi-o gestionezi singur.

Apoi, după ce reuşeşti asta, trebuie să te apuci să investeşti. De ce? Pentru că investiţiile te ajută atât să-ţi păstrezi valoarea acumulărilor tale. Trăim într-o lume inflaţionistă. Banii puşi de-o parte, peste 10 ani îşi pierd valoarea. Investiţiile îţi aduc alţi bani. Dar ce înseamnă investiţii? Mulţi vor sări cu exemplele clasice: piaţa de capital, imobiliarele s.a.m.d. Eu ştiu altceva: investiţia cea mai importată şi cea mai mare trebuie să fie în tine şi în pasiunea ta despre care am vorbit la punctul anterior. Aia e ceea ce contează. Abia după aceea vin investiţiile celelalte. Nu-ţi lăsa niciodată pasiunea să sufere deoarece o vei pierde şi dacă o pierzi vei ajunge la fel de eşuat ca imensa masă de „căutători de bani”. 

Indiferent câţi bani ai avea în buzunar trebuie să le faci un management dacă nu vrei să-i pierzi. Extrem de mulţi oameni ignoră asta şi, de cele mai multe ori, ajung să se trezească fără bani. Culmea, sunt oameni care reuşesc să producă mulţi bani, dar care au perioade lungi de timp în care „stau pe uscat” deoarece atunci când au bani, le zboară necontrolat din buzunare. Un amic de-al meu era obsedat de faptul că avea mai puţini bani decât un angajat de-al său. O repeta ca o moară stricată deoarece nu i se părea logic. Culmea, chiar era cât se poate de logic. Angajatul său, din punct de vedere financiar, era un geniu pe lângă amicul meu. Şi-n toată ecuaţia amicul meu era săracul, în timp ce angajatul său era cel bogat.

Şi uite-aşa am cam ajuns la final. Mulţi vor fi dezamăgiţi citind articolul de faţă. „Ce superficialitate! N-are cum să fie atât de simplu!”. Ba da, culmea e că e simplu! În realitate nimic nu e complicat pe lumea asta, dar ne pierdem timpul uitând că linia dreaptă e cel mai scurt drum între două puncte. Toată povestea poate fi rezumată în două fraze: „Caută să fii bogat, nu să ai bani! Iar pentru a fi bogat trebuie să faci ceea ce te pasionează, ceea ce te inspiră, gestionând însă riguros sursele tale şi astfel, pe măsură ce creşti în pasiunea ta, vei fi mai fericit şi mai bogat în adevăratul sens al cuvântului”. Iar ceea ce am spus anterior se aplică oricând, la orice vârstă şi-n orice situaţie. Iată „marele secret” pe care, probabil îl ştiai, dar îl ignorai deoarece e prea simplu ca să fie adevărat!

P.S. Să nu uit! Omul care m-a inspirat în viaţă se numea Don Justo, Justo Gallego Martínez pe numele său. Din 1961 şi până-n ultima zi a vieţii sale a construit catedrala pe care a promis-o celei la care s-a rugat atunci când era bolnav de tuberculoză. Un personaj fabulos, unul dintre cei mai bogaţi oameni pe care i-am cunoscut în viaţa asta. Atât de bogat încât mi-a dat şi mie cu mărinimie din pasiunea sa extraordinară. 

30 de comentarii:

  1. Teatrul ciudat pe care îl numim „politică” este pur și simplu o vrajă. Este magie întunecată sau negativă. Totul este să ne captăm singuri in favoarea lor credința și energia. Ca toată magia negativă, este vorba despre recoltarea de energie. Politicienii sunt vrăjitoarele rele din basme. Votul este consimțământ la acest lucru la nivel energetic. Consimțământ de a te băga singur în cușca lor unde țin animalele de companie, adică omul votant. Credința in vot este credința in lesă de bună voie, credința că ești câinele lor credincios. Instituțiile statului sunt cureaua, bâta și parul cu care Stăpânii lovesc oile in țarc. Impozitul este furtul vieții.
    Dacă am Existență dată de Viață când m-am născut de ce e nevoie in sistemul invadatorilor acestei omeniri să-mi "câștig existența" când eu deja o am?
    Invadatorii au creat instituții in 200 de ani care nu au existat înainte pentru a ne înrobi ca sclavii lor ca pe animale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate 1000 % si se confirma in practica toate ideile exprimate in acest articol ! Spun asta din propria-mi experienta, eu fiind "angajatul bogat"....

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este, corect.
    Cea mai buna abordare a " facutului dă bani" pe care am citit o in ultimul timp local dar si international.
    Un mare BRAVO!
    Amza

    RăspundețiȘtergere
  4. Ați dat un exemplu perfect de voință umană, altoita pe o credință infinită! Un vis al unui om simplu, în aparență, care și-a respectat promisiunea! Studiu de caz pentru toate școlile și universitățile lumii care acum nu mai propun profunzime și cunoaștere, ci "skill-uri" și indemanari, bune pentru viitorii patroni! Mai scrieți, poate ceva-ceva rămâne și în memoria celor care vă citesc cu plăcere (măcar ei)!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă guvernul vrea bani din impozite, ar trebui pur și simplu să îi introducă pe computer.

    Banii sunt doar un număr pe computerul cuiva.

    Sclavii acceptă acel număr și asta îi dă putere.

    Plata impozitului creează „valoarea” artificială bazată pe deficitul artificial.

    Cea mai mare înșelătorie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Filosofia Demistificării
    "Valorile și Puterea Financiară: Demistificarea Iluziei Monetare"

    Filosofia noastră explorează natura iluzorie a puterii financiare și a sistemului fiscal, în care banii, ca simple cifre pe computere, obțin o importanță aparentă. Argumentăm că guvernele manipulează această iluzie pentru a-și menține dominația și controlul asupra cetățenilor, percepând impozitele drept instrumente de creație a valorii artificiale. Această înșelătorie, care amintește de perioada sclavagismului, subminează adevărata valoare a muncii și resurselor noastre și ne privează de libertatea financiară.

    1. Moneda digitală și iluzia monetară:
    Când banii sunt doar cifre pe computere, se creează o iluzie de valoare și putere. Moneda digitală face tranzacțiile mai ușoare, dar subliniem că trebuie să ne întoarcem la valori tangibile pentru a-și recâștiga adevărata semnificație.

    2. Sclavia monetară:
    Comparând acceptarea băncilor și cetățenilor a banilor virtuali cu obediența sclavilor, arătăm că dependența noastră de acest sistem financiar fragil ne subjugă și ne limitează libertatea.

    3. Impozitele ca instrument de manipulare:
    Sistemul fiscal, bazat pe ideea de a percepe impozite și a crea valoare artificială prin deficit, devine o metodă subtilă de control și dominare socială. În realitate, acestea subminează încrederea și dezvoltarea autentică a societății.

    În filosofia noastră, încurajăm o reflecție asupra adevăratei semnificații a banilor și a puterii financiare. Trebuie să conștientizăm iluzia creată de moneda digitală și să revenim la valori autentice și tangibile pentru a redescoperi sensul real al prosperității și libertății individuale. Adevărata valoare se regăsește în munca noastră și în respectarea resurselor noastre naturale, nu în cifre artificiale de pe un computer.

    RăspundețiȘtergere

  7. Demistificarea puterii financiare necesita pași către trezire:

    Conștientizarea iluziei:
    Primul pas către trezirea din iluzia banilor este conștientizarea acesteia. Oamenii trebuie să înțeleagă că banii nu reprezintă în mod intrinsec valoare reală, ci sunt doar un mijloc de schimb, un instrument creat de societate pentru a facilita comerțul și interacțiunile economice. Trebuie să recunoaștem că valoarea autentică rezidă în lucrurile pe care le producem, serviciile pe care le oferim și în conexiunile noastre umane.

    Educația financiară autentică:
    Pentru a evita căderea în capcana iluziei banilor, este esențială dezvoltarea unei educații financiare autentice. Aceasta ar trebui să includă înțelegerea ciclurilor economice, impactul politicilor monetare și fiscale asupra populației și relația dintre bani și resursele naturale. Prin educație, putem deveni conștienți de modalitățile subtile prin care suntem manipulați în cadrul sistemului financiar actual.

    Adoptarea unor sisteme economice alternative:
    Trezirea din iluzia banilor ar trebui să ne inspire să căutăm alternative pentru sistemele economice și monetare actuale. De-a lungul istoriei, au existat încercări de a implementa monede complementare, economii bazate pe resurse sau sisteme economice orientate spre bunăstarea comunității. Adoptarea unor astfel de sisteme ne poate ajuta să ne recâștigăm controlul asupra propriei noastre prosperități și să ne eliberăm de dependența de moneda și de iluzia financiară.

    Responsabilitate și sustenabilitate:
    Trezirea din iluzia banilor vine la pachet cu o mai mare responsabilitate față de resursele noastre naturale și față de modul în care ne gestionăm economiile. Odată ce recunoaștem că valorile autentice nu sunt generate de simpli bani, ci de munca și creativitatea noastră, suntem motivați să ne asumăm o abordare mai sustenabilă în gestionarea resurselor și a mediului înconjurător.

    Revalorizarea muncii și a bunăstării umane:
    Trezirea din iluzia banilor ne oferă oportunitatea de a reevalua modul în care înțelegem muncă și succes. În loc să căutăm îmbogățirea materială ca unică măsură a prosperității, putem adopta o viziune mai cuprinzătoare asupra bunăstării umane. Încurajăm dezvoltarea comunităților bazate pe valori etice, în care fiecare individ să poată contribui la societate și să se simtă apreciat pentru contribuția sa unică.

    Trezirea din iluzia banilor reprezintă o călătorie spre o viziune mai profundă și autentică asupra valorii, puterii și prosperității. Prin conștientizare, educație, adoptarea de sisteme economice alternative și asumarea responsabilității, putem crea o lume mai echitabilă și sustenabilă, eliberându-ne de capcanele iluziilor monetare și redescoperind adevărata noastră putere ca indivizi și ca societate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vanatorul de Bidoane21 iulie 2023 la 13:42

    ""Costa 5 miloan de dolari sa cumperi un Biden si inca 5 milioane pe tatal sau, in plus Hunter are un caine care este mai destept decat el"", a spus Mykola Zlochevsky, fomdatorul Burisma.
    E totul dat publicitatii cu dovezi.
    cat mai dureaza pana cade regimul biden cel care v-a bazati pe el?

    https://twitter.com/KanekoaTheGreat/status/1682098595020050432?s=20

    RăspundețiȘtergere
  9. Am cunoscut în urmă cu peste 20 de ani o persoană, azi este foiarte bogată, care atunci când întâlnea un potențial client sau un partener de afaceri își punea o singură întrebare: „cum fac să-i iau banii lui ăsta?”
    De-a lungul a 12 ani cât ni s-au intersectat des drumurile, a lăsat numeroși parteneri de afaceri în fundul gol prin tot felul de înșelătorii după ce în prealabil a utilizat acești oameni la maxim pentru a lăsa clienții fără bani. Orice lipsă de informare a clienților era o oportunitate de a-i jupui. Nu-mi amintesc să fi ratat măcar o dată una. E drept, este un individ cult și un partener de discuții încântător. Te miră rău umanismul afișat, aproape nu-ți vine să crezi. Aceste calități îi dispar însă subit în momentul în care a obținut banii care îl interesau și a falimentat partenerul. Legal. Se încadrează între rețetele Dvs. de tratare a sărăciei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat să precizez că omul și-a încenat inclusiv propriul faliment la cel puțin 2 firme pe care eu le cunosc, după mai multe încercări nereușite de a vinde firmele cu datorii unor fraieri. În timp ce conturile lui personale, puse pe numele fiicei din altă țară creșteau spectaculos, conturile celor două firme deveneau de un roșu tot mai agresiv.

      Ștergere
  10. Majoritatea romanilor spun ca nu au bani din doua motive:
    1.nu stiu sa se chiverniseasca, neavand minime cunostinte despre venituri si cheltuieli si neavand habar de prioritatile in care trebuie investiti banii!
    2. au falsa parere ca nu au bani, fiind in realitate saraci cu duhul si provinciali in gandire, adica lipsandu-le acea "aristocratie specifica", pt ca in majoritatea timpului istoric au fost iobagi, asa cum sunt si astazi, doar ca acum sunt iobagi de bunavoie!
    Pe de alta parte, trebuie amintit si faptul ca, dupa 1989 Romania a trecut de la "nobilele idealuri ale socialismului care au fost intinate"(vorba lui nea' Nelu) direct intr-o "democratie originala" sustinuta de un "capitalism de cumetrie si impostura", in care doar unii fac bani(cei abonati la relatiile si pilele politico-securiste), iar ceilalti se descurca fiecare dupa cum poate, pt ca incepand cu 2010-2012, odata cu implicarea puternica in Romania a ONG-urilor sorosiste si infiintarea USR, s-a trecut la "corpo-capitalism", in realitate un sexo-marxism impus de corporatii si securitate, bineinteles cu o puternica componenta de "cumetrie", specifica tarii noastre!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vax! Filosofie ieftina! Se vede ca n-o cunoasteti pe nevasta-mea: ea se vaita ca n-are bani, si daca nu mai are buzunare unde sa-i puna! Si nu e nici saraca cu duhul, nici provinciala (nici macar in gandire!), STIE ca are bani si nu-i cheltuie aiurea si numai mentalitate de iobag n-are! Pur si simplu, se fereste sa-i ceara cineva bani si sa fie fortata sa faca fata desamagirii petentului, in fata refuzului ei. Nu de alta dar de dat de pomana sau imprumut, nu da, orice-ar fi!

      Ștergere
  11. Acest spaniol, un om obisnuit, a avut o viata obisnuita si totusi extraordinara.
    Totusi, se vede lucrarea Domnului in el si in viata lui.
    Ce a avut el deosebit? scopul, sensul si determinarea.
    De unde ati auzit de el si in ce an?
    L-ati cunoscut personal?

    RăspundețiȘtergere
  12. „Banii” nu lucrează. Este pur și simplu un jurnal de bord.

    Nu pot îmbrăca sau găzdui pe nimeni.

    Aceasta este o concepție greșită.

    Energia noastră este cea care face asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. L-ati cunoscut personal pe Justo Gallego Martínez?

    RăspundețiȘtergere
  14. Banii sunt un registru pentru sclavi, nu contează câți bani ai. Stăpânii nu folosesc banii, ei aparțin sclavilor.
    Ei ii tipăresc din consolă, îi împrumută sclavilor și devin proprietarii muncii, caselor, mașinilor sclavilor și a educației viitoarei generații de sclavi. Sclavii învață 12 ani să devină obedienti și supuși soneriei de ra școală, să asculte de timp, apoi 50 de ani de sclavie pentru stăpâni. Și li se dau 3 săptămâni de concediu și echipe sportive cu care să țină, si înapoi in cușca muncii pentru stăpâni.
    Banii nu au însemnat niciodată libertate indiferent câți ai, e doar scorul tău in sistem, transpirația și Registrul sudorii și efortului pentru stăpâni. Ei dețin aur, dar aurul nu se dă sclavilor, ci simple înscrisuri pe bancnote că ți ar da aur pentru munca depusa, când colo primești doar atât cât să îți poți lua credit de la ei și sa le datorezi totul garantând cu casa si familia ta.
    "Un sclav este cel ce așteaptă pe un altul să il elibereze." (Ezra Pound)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte succint.

      Ștergere
    2. Ezra Pound, nu era evreul ala american, care a colaborat cu nazistii in Italia?

      Oricum, nu cred ca la bani se referea cand a zis chestia cu sclavii ci, la mentalitatea unora (al naibii de numerosi!), care se vaita dar nu fac nimic pentru a scapa de necazurile reale sau inchipuite pe care le au, asteptand pe altii sa le rezolve pentru ei.

      Noi, cei care mai comentam pe aici, imi place sa cred ca punctam si subliniem niste realitati pe care altii nu le vad chiar daca traiesc in ele, fara sa ne plangem de fapt, de vietile pe care le traim...

      Ștergere
  15. Memorialul durerii: Dosarul „Îmbogăţirea” – Casa Brumărescu

    https://youtu.be/53qMYfabXco

    RăspundețiȘtergere
  16. Toți milionarii sunt satane. Nu ai cum prin cinste să câștigi 1 milion de $

    Acest om a demonstrat asta:

    https://twitter.com/ClownWorld_/status/1682383352610033664?s=20

    RăspundețiȘtergere
  17. Dan, închide comentariile. Ai şi tu dreptul să te relaxezi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Le-au dat sclavilor lor mult spațiu pentru a respira, le-au schimbat cătușele grele de plumb cu unele suflate cu poleiala și i-au înrobit cu nevoia de a supraviețui, de a munci pentru bani pentru a avea hrană și adăpost a doua zi.

    BANII sunt Cătușele invizibile de care se bucura cei inrobiti.
    Sclavul se bucură de aceste cătușe și apoi mulțumește stăpânului său.
    Iisus nu a mulțumit niciodată vreunui stăpân de sclavi.

    Noi ca societate deja ne-am încetățenit pupincuriștii Stăpânilor.
    Sunt 2000 de miliardari in lume și nici unul nu e cinstit, au furat valoarea a ceea ce au de la restul ca la Caritas in Cluj, care e fix rețeta Stăpânilor.
    Vezi articol:

    https://www.libertatea.ro/stiri/raport-oxfam-cei-mai-bogati-2000-de-oameni-din-lume-au-mai-multi-bani-decat-cei-mai-saraci-46-miliarde-la-un-loc-2860494

    Pentru stăpân banii nu au valoare deloc, sunt simple întrări, un jurnal de sclavi.
    Ce valoare are pentru un miliardar salarul tău de 5000 euro pe lună timp de 50 de ani?
    5000€ x 12 luni x 50 de ani sclav = 3.000.000 €
    Un miliardar atâta lasă bacșiș într-o seară, banii întregii tale vieți. Îi pierde la poker in altă seară, sau îi face cadou unei amante.
    Pentru sclav înseamnă 50 de ani de muncă.
    Sclavul a lucrat X ore.

    Echivalentul modern este numărul de pe un computer la bancă, care este într-adevăr o extensie a rețelei guvernamentale.

    Familia R********d este atât de bogată încât ar putea găzdui, îmbrăca și hrăni fiecare ființă umană din cele 8 miliarde de pe Pământ pentru mai multe vieți.
    Cu toate astea omul refuză să creadă că e sclav, noroc că Plandemia a deschis ochii unora.
    Tu Omule valorezi mai mult decât îți spun in ureche banii. Nu ești banii tăi niciodată oricât de mult crezi asta, dar stăpânii te voc educa să ii asculți și să te injosesti la rang de animal de companie muncitor ascultător cu sărutmâna Stăpânei. Nu poți ataca stăpânii direct dar într-o zi toți oamenii vor renunța brusc la toți banii, și după 3 zile Stăpânii se vor panica deoarece ei nu vor avea nimi decât hârtie fără valoare reală, niște înscrisuri ale muncii sclavilor care nu le mai pot tranzacționa.
    Oamenii vor știi atunci să-și contabilizează singuri munca și sa o tranzacționeze singuri fără să plătească taxe, licențe, impozite și taxe de bancă. Toate acestea sunt furturi. Nici un sclav azi nu e tratat corect, iar baniilor lor le adaugă an de an devalorizarea furând pe toți.
    Banii ca registre de muncă cinstită nu au nevoie de guvern și bănci. Aceștia sunt banii lor și interzic alte monede.

    Dar va zic că fiecare om își va bate propria monedă

    și atunci guvernele și băncile vor ajunge ca Ceaușescu la zid, așa cum vor sa facă cu oricine are curajul sa le plătească datoria, singurul geniu financiar din ultimii 6000 de ani care a plătiți datoria banilor lor infometand țara noastră un deceniu.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geniu financiar esti cind reusesti sa traiesti bine, neinfometind propriul popor si netinindu l incatusat in tara de "15 minute".
      In mintea lui bolnava n a reusit sa proceseze faptul ca plata datoriei era absolut irelevanta in fata satanelor care veneau calare pe tavalugul planului.
      Stapinii banilor se tavaleau pe jos de ris vazind cum singurul prost din zona incearca sa scape de datoria creata de hirtia lor de sters la coor.

      Ștergere
  19. Ceaușescu - geniu financiar ???...împreună cu acadeaua de nevastăsa ...??? ..Consider că Dumnezeu ne învață prosperitatea foarte simplu prin exemplul bobului de grâu... calculul la făcut și Robinson Crusoie pe insula lui...analogic vorbind dacă cultivăm sămânța tainică din noi cu atenție ca un bun gospodar la vremea secerișului roadele vor fi îmbelșugate ...nimic despre bani

    RăspundețiȘtergere
  20. Bossu', Don Justo a realizat ceea ce a realizat bănuiesc din resurse proprii și nu luate cu japca de la alții. Scopul nu scuză mijloacele.

    RăspundețiȘtergere
  21. „Bani” este un eufemism pentru sclavie.

    Acesta este motivul pentru care în România a apărut clasa "Descurajaților", asa le spune sistemul la oamenii care nu vor sa fie sclavi pe 2 lei. Bravo lor!
    Primul pas către libertate este sa devii "descurajat" și sa te alături comunității românești de 150.000 de romani care refuza sclavia sistemului romanesc.

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26377050-descurajatii-oamenii-care-renunta-mai-caute-job-care-popula-intreg-oras-dimensiuni-medii.htm

    O alta clasa care refuza sclavia sistemului romanesc sunt cei ce merg sa lucre în afara în sclavia occidentala. Aceștia au fost creați de subminarea economica națională impusa de capitalismul vestic și de NATO care s-a extins către Estul Europei. Din cauza acestei ideologii de dublu standard a Vestului fata de Est, în Romania nu trebuie sa apară salarii de 2-3000 de euro, sa adoptam euro noi înșine și nici sa intram în Schengen vreodată, și asta datorita faptului ca banii înseamnă sclavie, iar Romania s-a angajat prin moneda națională, prin fiecare cetățean disponibil sa susținem EURO, sclavia Uniunii Cărbunelui Si Otelului european. Pentru romani carora li s-a aruncat minciuna adoptarii monedei euro in 2019, nu se va adopta niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  22. Multe comentarii sunt reactionare. Propun altceva ce studiez la facultate si imi fac teza de licenta care sa fie originala si necopiata de la altii, ceva ce nu am gasit in literatura financiara:

    **Titlu:** Tranziția la monedele personale: o explorare în descentralizarea sistemului financiar global

    **Abstract:**

    Actualul sistem financiar global funcționează pe principiul monedelor naționale și supranaționale, guvernate de autorități centralizate. Acest studiu propune o reimaginare radicală a sistemului financiar, explorând o lume în care fiecare individ își creează propria monedă personală. Emite ipoteza potențialelor consecințe, beneficii și provocări ale tranziției de la sistemul nostru monetar actual la unul bazat pe monede personale. Prin prisma unei ipotetice faze de tranziție în care monedele personale operează în paralel cu cele tradiționale, studiul își propune să analizeze dinamica de echilibru care ar urma să apară.

    **Întrebări de cercetare:**

    1. Ce mecanisme ar putea fi utilizate pentru a evalua valutele individuale și a ajusta aceste evaluări în timp? De ce factori ar depinde aceste evaluări (de exemplu, abilități, productivitate, reputație)?

    2. Cum ar fi stabilite și menținute ratele de schimb într-un sistem cu miliarde de monede individuale? Ce infrastructură ar fi necesară pentru a facilita aceste schimburi?

    3. Cum ar putea un astfel de sistem să evite potențiala exploatare, discriminare și instabilitate financiară? Ce protecții ar fi necesare pentru a preveni persoanele dezavantajate din cauza unor factori care nu pot fi controlați (de exemplu, boală, dizabilitate)?

    4. Ce mecanisme ar putea fi implementate pentru a gestiona complexitatea tranzacțiilor într-un sistem cu miliarde de valute individuale?

    5. Cum ar putea sistemul să prevină supraproducția de monede personale, care ar putea duce la hiperinflație?

    6. Ce cadre legale și de reglementare ar trebui stabilite pentru a guverna crearea, schimbul și utilizarea monedelor personale?

    7. Cum ar avea loc trecerea de la monedele naționale la monedele personale? Care ar fi implicațiile pentru întreprinderi, guverne și persoane? Cum ar putea fi minimizate eventualele perturbări economice?

    Acest studiu este împărțit în secțiuni, inclusiv Introducere, Revizuire a literaturii, Metodologie, Ipoteze, Analiză, Discuție și Concluzie. Fiecare dintre aceste secțiuni aprofundează mai profund subiectele subliniate în întrebările de cercetare.

    Este de remarcat faptul că această idee extinde unele modele și tendințe economice existente (cum ar fi time banking și criptomoneda), dar introduce și multe concepte noi care sunt în prezent neexplorate în literatură.

    Ca atare, acest studiu aduce o contribuție semnificativă în domeniile economiei și finanțelor, deși in aceeași măsură atrage și critici substanțiale din cauza naturii radicale a propunerii. Totuși este un exercițiu bun de gândire pentru cine are o idee de răspuns la întrebările de mai sus.

    Exista mai multi romani geniali care si-au pus astfel de întrebări si au creat cripto-monede devenind milionari, aceștia vor alcătui bibliografia de referință.

    https://stirileprotv.ro/stiri/interviurile-lui-vitalie/beniamin-mincu-romanul-care-a-creat-criptomoneda-elrond-compania-sa-valoreaza-2-5-miliarde-usd.html

    https://www.dcnews.ro/cine-e-romanul-care-a-creat-webdollar-totul-despre-criptomoneda-romaneasca_854065.html

    https://economedia.ro/un-antreprenor-roman-de-19-ani-lanseaza-futurecoin-o-criptomoneda-de-194-de-ori-mai-rapida-fata-de-celelalte-tehnologii-blockchain.html

    https://www.businessmagazin.ro/business-hi-tech/crypto-milionarul-roman-florin-cojocaru-ajuns-unul-dintre-cei-mari-20355994

    RăspundețiȘtergere
  23. RECENZIE
    NAğIONALIZAREA RUBLEI. Calea spre libertatea Rusiei
    Autor: NIKOLAY STARIKOV
    Grupul de Studii Geopolitice ''Frontiera'', Timişoara
    Cartea lui Starikov oferă o perspectivă insolită asupra unor evenimente mai vechi sau
    mai noi, mai mult sau mai puţin cunoscute. Lectura acestei cărţi nu se justifică prin faptul că
    interpretările autorului ar fi irefutabile, ci mai degrabă prin aceea că mesajul său este diferit
    de cel al scrierilor apărute în România după 1964, când regimul comunist de la Bucureşti a
    început să ia distanţă faţă de Moscova. Cititorul român are astfel posibilitatea să compare
    diverse concepţii despre lumea contemporană.
    Pe lângă faptul că oferă o perspectivă originală asupra unor importante fapte
    economice şi politice, cartea lui Starikov are pentru cititorii români şi alte puncte de interes.
    În anii 1950-60, românii au învăţat la şcoală că marile descoperiri ştiinţifice şi tehnice
    din istoria lumii - de la inventarea becului electric şi a transmisiei prin unde radio la primele
    rachete şi la primul zbor în cosmos - au fost făcute de savanţii ruşi. Ca urmare, ei pot fi
    înclinaţi să se întrebe cum a ajuns această mare naţiune, care, odinioară, trăia într-una din cele
    două supraputeri ale lumii, să aibă un stat eşuat. Răspunsul autorului este trădarea lui
    Gorbaciov şi a lui Elţin şi maşinaţiile bancherilor occidentali şi ele oportuniştilor autohtoni,
    care, în anii 1990, au îngenunchiat Rusia. Or, mulţi români cred că la fel s-au petrecut
    lucrurile şi în România, care, în timpul regimului ceauşist, era - aşa cum spunea propaganda
    vremii - o ţară aflată pe ''culmi de progres şi civilizaţie'' admirată de întreaga planetă.
    De asemenea, intelectualii ruși, precum Starikov, pot accesa cu ușurință lucrările
    istorice scrise în limba rusă şi documentele oficiale ale Federaţiei Ruse şi ale URSS, care nu
    sunt uşor accesibile majorităţii cercetătorilor occidentali sau români. Iar în prezent, spre
    deosebire de perioada sovietică a comunismului românesc, traducerile în limba română a
    unor lucrări scrise în limba rusă în ultimele decenii sunt foarte rare.
    În fine, spre deosebire de mulţi alţi istorici şi economişti, Starikov spune multe lucruri
    într-un mod tranşant, dar într-un stil agreabil (chiar şi în traducere, care pare excelentă), ceea
    ce permite discutarea unor probleme complexe într-un mod inteligibil, interesant şi uşor de
    urmărit.
    În cele ce urmează, vom prezenta concepţia lui Starikov cu privire la diverse subiecte
    discutate în cartea sa cu ajutorul câtorva citate:
    Necesitatea de a înțelege politica și finanțele: ...nu pot fi edificate state prospere
    dacă nu sunt înĠelese principiile de organizare ale lumii moderne...Regulile jocului au fost
    stabilite cu mult timp în urmă, iar jocul a început demult...ImaginaĠi-vă următoarea situaĠie:
    un jucător de tenis a ajuns la un turneu. El are o rachetă, poartă o şapcă şi Ġine mingi de
    tenis în buzunare. Dar, atunci când ajunge la ceea ce ar trebui să fie un teren de tenis, el îşi
    dă seama că nu este pe un asemenea teren, ci pe gheaĠă, pe un patinoar. Adversarul său
    arată ciudat: el are patine, o crosă şi poartă cască. Cât timp poate jucătorul de tenis să
    reziste în faĠa jucătorului de hochei în cazul în care ei joacă hochei?

    RăspundețiȘtergere
  24. 2
    Concluzia este evidentă: trebuie să ştim ce jucăm, cine ne sunt adversarii şi care sunt
    regulile jocului. În caz contrar, vom pierde jocul. Iar la nivel naĠional, vom pierde jocul la fel
    de uşor cum l-a pierdut Gorbaciov. El a devenit cel mai bun german din toate timpurile şi
    totodată şi-a distrus propria Ġară. El a ajutat Germania să se reunească şi un an mai târziu
    şi-a rupt în bucăĠi Ġara natală. (p. 25).
    Lumea politică şi lumea financiară: reprezintă domenii foarte importante ale
    existenţei umane. Din această cauză, cunoaşterea principiilor de bază care reglementează
    funcţionarea domeniilor respective este absolut necesară, în caz contrar fiind grav afectată
    existenţa unor popoare şi ţări. Cine controlează emiterea monedei? Banca centrală este
    controlată de statul respectiv sau se află în mâini private? La aceste întrebări esenţiale,
    Starikov răspunde fără nici o ezitare: Actuala lume financiară a îngenunchiat lumea politică
    şi i-a uzurpat funcĠiile. Lumea de azi este strict dependentă de lumea financiară,
    supravieĠuieşte prin intermediul lumii financiare şi este controlată de către aceasta. (p. 27).
    Se observă că acest răspuns se inspiră direct din concepţia marxist-leninistă despre
    oligarhia financiară. Conform acestei concepţii, statul nu este ceea ce pare, adică
    reprezentantul întregii societăţi şi arbitru imparţial în conflictele dintre diverse clase şi
    categorii sociale adverse, ci un instrument al clasei dominante; în capitalism, el este
    instrumentul burgheziei şi devine din ce în ce mai mult unealta unei mici părţi a acesteia:
    oligarhia financiară. Într-un mod sau altul, în ţările capitaliste şi, într-o anumită măsură, în
    fostele ţări comuniste pe cale să devina capitaliste, se manifestă acelaşi fenomen: puterea
    politică este subordonată oligarhiei financiare, care îşi exercită controlul exclusiv asupra
    societăţii.
    Cum au cucerit bancherii America: cartea conţine o fascinantă trecere în revistă a
    istoriei bancare americane, în care diversele episoade au cu totul altă explicaţie decât cea
    prezentată în manuale: ...bancherii britanici au încercat prin diverse metode să-şi
    restabilească controlul asupra sistemului financiar al Statelor Unite. Metoda directă, cea
    militară, s-a dovedit ineficace, pentru că Anglia a pierdut Războiul de IndependenĠă. Mai
    exista, deci, o singură metodă: prin intrigi şi conspiraĠii. ...Pentru restabilirea acestui
    control nu s-a recurs la o nouă intervenĠie militară, ci a fost exportată o copie a Băncii
    Angliei în America. Iar copia şi originalul maşinii de făcut bani aparĠineau aceloraşi
    bancheri.

    RăspundețiȘtergere
  25. 3
    global ca mijloc de plată şi ca mijloc de economisire este o organizaĠie deĠinută de un grup
    necunoscut de bancheri privaĠi. (p. 33).
    Banca Centrală a Rusiei este deţinută, de fapt, de duşmanii Rusiei: bancherii englezi
    şi americani. ğinând cont de toate acestea, am putea spune că Banca Rusiei poate fi
    considerată o Bancă Centrală a altcuiva şi nu a Rusiei. (p. 52). Dacă această bancă nu este
    naționalizată, Rusia va continua să fie o colonie a bancherilor. De aceea, Starikov pledează
    pentru reinstaurarea controlului statului rus asupra băncii de emisiune şi descrie etapele care
    trebuiesc parcurse în acest scop.
    Banca Mondială: Scopul principal al Băncii Mondiale a fost şi este să acorde credite
    mai ales acelora care nu pot să le ramburseze fără probleme. Sarcina funcĠionarilor Băncii
    Mondiale era de a convinge debitorii cu probleme să recurgă la împrumuturi. Rezultatul unei
    asemenea politici este întotdeauna acelaşi – creşterea catastrofală a datoriilor în Ġările
    nedezvoltate, care pot fi rambursatae doar prin noi împrumuturi. Aceasta implică o
    dependenĠă înrobitoare faĠă de bancheri....În cele din urmă, prin cooperarea cu Banca
    Mondială, săracii devin şi mai săraci, iar resursele lor se scurg către Ġările bogate. (p. 133).
    Fondul Monetar InternaĠional (FMI): FMI nu este un ''club pentru discuĠii'', ci un
    instrument pentru a obĠine hegemonia la nivel mondial. (p.136).
    OrganizaĠia Mondială a ComerĠului (OMC): Sub flamura libertăĠii fără limite,
    Ġările îşi pierd orice libertate.(p. 139).
    Manipularea preĠurilor materiilor prime (mai ales a preĠului petrolului):
    Dinamica preĠului petrolului este determinată în cea mai mare măsură de tranzacĠiile la
    termen, şi nu de raportul dintre cererea şi oferta reală de petrol la un moment dat. (p. 329)...
    Rezultă că cei care deĠin ''maşina de tipărit bani'' pot manipula fără nici o dificultate nu doar
    preĠul petrolului, ci preĠurile tuturor bunurilor şi resurselor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)