joi, 6 iulie 2023

Cum sunt manipulate bursele?


Dacă ieri am discutat despre corporatocraţie, azi ne vom uita la mediul din care-şi trage seva sistemul descris. Bursa este, fără doar şi poate, mediul nativ al corporatocraţiei, iar banii care circulă pe-acolo sunt adevăratul sistem sanguin al „organismului” corporatist. O cotaţie mică la bursă echivalează cu o slăbiciune, una mare cu succesul. Dinamica, de asemenea, este esenţială. Degeaba ai o cotaţie mare dacă stagnezi. Trebuie să mergi în sus. 

Studiind fenomenul, veţi înţelege că şi corporatocraţia este, la fel ca ideologiile, împărţită în două. Avem pe de-o parte corporatocraţia clasică, aceea care-a fabricat succesul Americii. Aceaste corporaţii au fost clădite pe baza ideologiilor clasice precum liberalismul, conservatorismul, marxismul s.a.m.d. Avem însă şi aşa-numiţii lupi tineri, neo-corporaţiile, cele care se rup de regulile şi limitările trecutului, reuşind să înghită paşii cu o viteză fulgerătoare. Cuvântul de bază în neo-corporaţiile momentului este „scalarea”, creşterea cât mai fulgerătoare, călcarea tuturor regulilor vechi în picioare. Nu întâmplător acest tip de corporaţii se bazează pe ideologiile prezentului: neoliberalism, neoconservatorism, neomarxism etc. Dacă vreţi o comparaţie plastică, am putea spune că în timp ce corporatismul clasic se aseamănă unei păduri de cedri, care are nevoie uneori de sute de ani pentru a-şi arăta frumuseţea, neocorporatismul ar fi echivalentul unei păduri de bambus. Bambusul, în realitate, e o iarbă, doar că are o structură tubulară tulpinii, care-l ajută să crească rapid pe verticală. Un bambus se ridică de câteva mii de ori mai rapid decât un cedru. De asemenea, chiar dacă e mai fragil, tulpina flexibilă îl ajută să facă faţă cu brio intemperiilor. Într-adevăr, un bambus nu va fi niciodată un cedru, dar pe cine interesează asta? În timp ce o pădure de bambuşi o întinzi în câţiva ani, pentru una de cedri ai nevoie de zeci sau chiar sute de ani. 

Nu cred că există vreo altă imagine mai relevantă despre diferenţa dintre cele două tipuri de corporaţii decât cea pe care am ataşat-o articolului de faţă. Despre ce e vorba? Sunt graficele evoluţiei indicilor DowJones şi Nasdaq din 1970 până în prezent. Diferenţele de randament sunt uluitoare, astfel încât, la prima vedere, avem absolut toate argumentele în favoarea „lupilor tineri”. Pentru a înţelege însă cum merg lucrurile trebuie să mergem mai în adâncul pieţelor pentru a vedea fluxurile financiare. Aşadar, de unde vin banii pentru burse?

Pentru piaţa americană, o cantitate impresionantă de bani vine din aşa-numitele scheme de pensionare. Ce sunt ele? Sunt conturi individuale de economisire pentru pensie. Avem două tipuri de asemenea conturi: cele pentru freelanceri sau cei care obţin venituri pe cont propriu(IRA) şi schemele de economisire prin intermediul angajatorilor, cele care se adresează angajaţilor full time, adică aşa-numitele 401(k). Există avantaje, precum scutirile de taxe care permit economisirea în vederea pensiei. Banii din aceste conturi pot fi investiţi în diverse scheme, majoritatea implicând piaţa de capital. OK, cam cât de mari sunt aceste fonduri? Hmm, iată iepurele din joben: IRA-urile au peste 12.5 trilioane de dolari, în timp ce 401(k) au peste 9.8 trilioane $!!! În total 22.3 trilioane, adică aproape cât un PIB american!!! Ţinând cont de faptul că întreaga capitalizare a companiilor listate pe pieţele americane este de 40 trilioane, ne rezultă că peste 50% dintre banii acestor pieţe sunt realizaţi de fondurile de pensii, adică de investitorii retail. 

Este logic ca acest tip de investitor să fie foarte sensibil la variaţiile preţului, iar când i se pune în faţă un grafic precum cel ataşat, realizaţi care e decizia de investiţii. Iată deci cu ce bani se înalţă neo-corporaţiile. E însă interesant de văzut cum de reuşesc să-şi mărească continuu cotaţiile. Care-i mecanismul prin care cresc atât de mult? Un investtor serios îşi pune mai degrabă astfel de probleme atunci când vine vorba de un grafic precum cel prezentat. Mai mult, dacă ne vom uita la fundamentele financiare, cu mici excepţii, marea majoritate a neo-corporaţiilor stau dezastruos, dar „pariază pe un viitor mai bun”. Mai mult, aceste companii de obicei nu plătesc dividende, investind în creştere. Hmm, e cam ciudat, nu-i aşa? 

Există însă şi-o operaţiune făcută de companiile tehnologice care e trecută sub tăcere. Anume răscumpărarea propriilor acţiuni. Este probabil una dintre cele mai criminale tipuri de operaţiuni financiare deoarece stă la baza creşterii artificiale a cotaţiilor companiilor tehnlogice. Hai să înţelegem pe deplin situaţia.

Doar în primul trimestru al anului în curs Apple a răscumpărat acţiuni în valoare de aproape 20 miliarde $, iar Microsoft în valoare de 5.5 miliarde $! Acestea nu sunt singurele răscumpărări, dar n-am mai stat să centralizez. Întreaga piaţă Nasdaq este mişcată de o mână de companii: cele grupate în celebrul FAANG(Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) cărora li se adăugă Nvidia, Microsoft şi Tesla.   

În 2022, Google a răscumpărat acţiuni proprii în valoare de 60 miliarde $, Facebook şi-a răscumpărat acţiuni în valoare de 28 miliarde $, Apple a luat acţiuni proprii în valoare de peste 90 miliarde $, în timp ce Microsoft a cumpărat acţiuni MSFT în valoare de 28 miliarde $! Sunt sume colosale care mişcă pieţele. Lumea vede cum aceste companii cresc şi se aruncă la achiziţia respectivelor titluri cu capul înainte. 

Doar două exemple mi se par extrem de relevante: din 2013 până în prezent Microsoft şi-a răscumpărat acţiuni în valoare de peste 150 miliarde $ în timp ce Apple a ajuns la un incredibil 573,4 miliarde $! În cazul Microsoft răscumpărările reprezintă aproximativ 6% din capitalizarea bursieră actuală în timp ce la Apple s-a ajuns la un incredibil 16%, ceea ce e colosal deoarece, ca număr de acţiuni, reprezintă mai mult decât procentele prezentate deoarece multe dintre acţiuni au fost cumpărate la preţuri mai mici.

Cu asemenea portofolii generoase, companiile tehnologice pur şi simplu au capacitatea de a manipula piaţa, transformându-se în principalele forţe care ghidează preţul acţiunii proprii.  E limpede de înţeles de ce. Doar că, în realitate, totul e un joc fals, în care principalele oi de sacrificiu sunt cei care-şi amanetează viitorul în fantasmele neo-corporatiştilor. Asta deoarece, toţi acei bani pe care-i împing în acţiuni ajung, într-un final, în bonusuri grase ale structurilor birocratice din companiile respective şi în buzunarele celor aflaţi în spate. 

Şi-acum, ca să avem un termen de comparaţie, vă voi pune o întrebare: în condiţiile în care compniile de pe NYSE sunt supraevaluate, ce părere aveţi acum despre cele de pe NASDAQ?

10 comentarii:

  1. Mai este si asa numitul Plunge Protection Team, entitate a carei existenta nu este recunoscuta oficial, care are acces la fonduri nelimitate ale Fed Reserve, si care intervine si cumpara actiuni tinand bursa la avest nivel incredibil de mai mult de un deceniu.... Fiind an de alegeri, mumia din fruntea statului si democratii au nevoie de o bursa de succes, asa ca mai continua aceasta sfidare a gravitatii... pana cand nu mai continua... Urmariti pe Gregory Mannarino pe YT.

    RăspundețiȘtergere
  2. Societatea noastră a fost transformată într-o lume corporatistă, în care visurile individuale sunt moneda de schimb, iar tranzacțiile financiare se desfășoară în jurul acestor vise valoroase. În această societate futurista in care trăim, pensiile nu mai reprezintă simpla recompensă pentru munca depusă, ci devin vise corporatiste vândute sau acordate ca o formă de pensie și tranzacționate în cadrul Bursei Sfinte a Capitalismului.

    Bursa Sfântă reprezintă epicentrul acestui sistem complex marxist-capitalist, unde visele individuale sunt cumpărate și vândute în funcție de valoarea lor estimată. Oamenii sunt transformați într-oameni de afaceri ai propriilor lor vise, iar câștigurile și pierderile devin o măsură a succesului și puterii în această lume ideologizata de profit.

    Guvernul corporatist deține controlul asupra acestui sistem, manipulând tranzacțiile financiare pentru a-și consolida puterea și influența. Răscumpărarea acțiunilor devine un instrument prin care corporațiile reinvestesc în visele lor corporatiste, finanțând proiecte de retehnologizare și acordând bonusuri generoase celor care contribuie la creșterea lor.

    În această lume, scorul din Matrix, reprezentând nivelul de efort și sudorare depuse în realizarea viselor, devine moneda de schimb principală. Oamenii își vând timpul și energia pentru a-și construi un scor din Matrix mai mare, în speranța de a-și asigura un viitor mai bun și de a câștiga privilegii și putere în societate.

    Transpirația și efortul se transformă în elemente esențiale ale acestei lumi ideologizata de profit corporatist și individual, în care oamenii sunt ademeniți de promisiunea de a-și împlini visurile atât cele corporatiste sau cele tip MLM (combinație nocivă între individual +modelat de corporația viselor) sau individuale (gen o fermă sau orice altceva) , dar în același timp devin prizonieri ai propriilor lor aspirații. Sic!!!!

    Ideologia corporatistă se hrănește cu energia și sudorarea lor, obținând profit și putere în detrimentul libertății individuale.

    În aceast proces umanitatea cu valorile ei umane este înlocuita cu funcționalitatea de interesele corporațiilor. Celebra întrebare : Tu ce funcție ai in viață???

    Consecințele pe care le implică această lume corporatistă către societatea aflată de sub jugul tranzacțiilor financiare ale viselor unde visele sunt tranzacționate și puterea corporatistă domină fiecare aspect al existenței umane să înțelegi mecanismele de control și exploatare ascunse în spatele tranzacțiilor financiare ale viselor descoperi că visurile au fost vândute ca o formă de pensie și că tranzacțiile financiare ale acestor vise afectează viețile și libertatea.

    În Bursa Sfântă aceste vieți și libertăți sunt expuse manipulărilor și jocurilor de putere ale guvernului corporatist unde răscumpărarea acțiunilor este un instrument prin care corporațiile își consolidează influența și finanțează propriile lor vise corporatiste.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Şi-acum, ca să avem un termen de comparaţie, vă voi pune o întrebare: în condiţiile în care compniile de pe NYSE sunt supraevaluate, ce părere aveţi acum despre cele de pe NASDAQ?"

    Lasa-i pe sarlatanii americani si vorbeste-mi de "mult prea cinstitii" romani!
    Ce parere aveti despre valoarea companiilor prezente la BVB (fie in cadrul indicelui BET fie in afara lui) si pe piata AeRO?
    Sau ne facem ca nu intelgem tepele care li se trag investitorilor retail de pe plan local?
    Uitam ca tocmai zilele acestea se pune in practica super-mega-teapa Hidroelectrica in care investitorii retail si-o iau la mumu cu aplauze?


    "Pentru piaţa americană, o cantitate impresionantă de bani vine din aşa-numitele scheme de pensionare. Ce sunt ele? Sunt conturi individuale de economisire pentru pensie."

    Si pentru ca tot vorbesti de pensii,
    Ce poti spune despre sistemul de pensii de stat din Romania? Este altceva decat o Schema Ponzi? Ce anume ii asigura legitimitate si mai ales SUSTENABILITATE?
    Dar despre piloanele II si III ce poti spune? Astora ce anume le ofera legitimitate si SUSTENABILITATE tinand cont ca peste trei sferturi din bani SUNT "INVESTITI" INTR-UN STAT FALIT: in imprumuturi acordate statului, in cumpararea de titluri si obligatiuni de trezorerie/stat?
    Sa nu cumva sa uitam ca toate acestea sunt in lei si implicit suporta o INFLATIE COLOSALA, sunt administrate activ si implicit sunt CIURUITE DE COMISIOANE si sunt intr-o TARA FALITA si implicit JEFUITE DE TAXE SI IMPOZITE!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fără să citesc articolul,gindul meu a plecat la filmul,,Bancnota de un milion de lire,cu Gregory Peck.

    RăspundețiȘtergere
  5. De șapte decenii și mai bine încoace America a condus lumea cu ajutorul a trei instrumente: dolarul, prețul petrolului și bursa. Adică cu ajutorul banilor, energiei și speculațiilor financiare. Și mai nou cu ajutorul agențiilor de rating. Ai scor de țară după cum vrea America. Cum a vrut și fără nici-un control atâta timp cât instituțiile finaciare și economice globale, în fapt, îi aparțin. E vremea să se termine cu asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu ziceam ca o fac pentru bani si putere ( batausii din curtea scolii )si ca este blat:https://solidnews.ro/externe/2023/07/06/gusa-bogdan-comaroni-a-avut-dreptate-newsweek-ii-valideaza-teoria-referitoare-la-intelegerile-subterane-ruso-americane-pentru-razboiul-ucrainean-%f0%9f%92%aa%f0%9f%91%8f/?fbclid=IwAR0v2G_jBoHYTZk6Xal1HXib7-PDXfZmS3yZKuqyyBMzcp5HftNa2L2yYiI

    RăspundețiȘtergere
  7. Un motiv practic pentru care investitorii preferă creșterea prețului acțiunilor în loc de dividente e diferența majoră în nivelul de taxare.

    Profitul obținut prin vânzarea acţiunilor deţinute mai mult de un an e fie 15%, fie 20% în funcție de venitul total pe an (capital gains tax), pe când dividentele sunt taxate ca venit normal, deci undeva între 24% și 37%, în funcție de venitul anual.

    RăspundețiȘtergere
  8. Toată lumea aplaudă reușita listării la bursă a acțiunilor deținute la Hidroelectrica de către Fondul Proprietatea.
    Pachetul de 20% din acțiuni scos la vânzare prin ofertă publică s-a vândut cu cca 1,9 miliarde euro.
    Fondul Proprietatea urmează să distribuie acești bani în termen de trei luni cu titlu de dividende. Ce tare! Statul român își freacă palmele, visând să încaseze minim 300 de milioane de euro din impozitul pe profit & impozitul pe dividende aferent tranzacției, iar fondurile de pensii administrate privat, cca 30% din sumă. Investitorii instituționali se bucură că au făcut un plasament bun, la 104 lei pe acțiune (în loc de 112), iar cei speculativi se așteaptă la o explozie a valorii acțiunii, după listare, pentru a „marca” un profit substanțial.
    Yeeey!
    Este o certitudine că Hidroelectrica este o investiție bună, fiind o companie publică hiper-profitabilă și de viitor. Cine a cumpărat, a făcut o afacere bună, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Și Statul a făcut o afacere bună, pentru că a scăpat de un acționar incomod, ultra-ideologizat și prea puternic dpdv geopolitic. Vorbesc, desigur, de Fondul Proprietatea, deținut de fonduri americane bine înșurubate în establishmentul american.
    Vânzătorul, însă, a făcut o afacere proastă. Și atunci când a vândut, pe nepusă masă, participațiile la Petrom OMV, a făcut o afacere proastă. Plus alte vânzări ciudate de acțiuni bune, care mie mi-au dat de mult certitudinea că Fondul Proprietatea se vrea a fi lichidat sau transformat într-un investitor/emitent minor.
    Evaluările de dinainte de lansarea ofertei publice dădeau Hidroelectrica la o valoare de piață de minim 15 miliarde de euro, iar acum valoarea dată de tranzacție este de 10 miliarde de euro. Cu siguranță, această valoare va mai crește, dar nu pentru Fondul Proprietatea, care a ieșit (a făcut exit) din acționariatul Hidroelectrica. Și nici pentru fondurile de pensii administrate privat. Fonduri la care noi, cei 8 milioane de contribuabili, suntem „acționari” - bănuiesc că foarte puțini cunosc această realitate.
    Hidroelectrica reprezenta, în portofoliul Fondului Proprietatea, cca 75% din valoare. Odată vândute acțiunile și repartizate dividendele aferente, portofoliul de acțiuni și valoarea Fondului Proprietatea se vor fi redus la 25%. Evident, acționarii actuali ai Fondului Proprietatea își vor lua banii, foarte mulții bani. Dar singurii care vor profita vor fi fost acționarii americani, care reprezintă cca 65% din acțiunile emise de Fondul Proprietatea. Singurii care, de altfel, au impus și celelalte lichidări de dețineri ale Fondului Proprietatea la societățile de stat (societăți făcute cadou de Statul român, la momentul constituirii acestui așa-zis „vehicul de despăgubire a foștilor proprietari de imobile naționalizate”). Fondurile americane sunt și singurele care au obținut acțiuni la Fondul Proprietatea prin cumpărarea „drepturilor litigioase” de la o parte dintre titularii de despăgubiri pentru imobilele naționalizate cu japca de comuniști, la 20-30% din valoarea de piață a acțiunilor Fondului Proprietatea. Fondurile de pensii administrate privat au obținut acțiuni doar după listarea Fondului Proprietatea, la valoarea de piață illo tempore, adică, la prețuri de 3-4 ori mai mari decât cele plătite de fondurile americane.

    RăspundețiȘtergere
  9. Să nu mi se spună că s-a uitat această istorie cu zâne și cu inorogi a Fondului Proprietatea.
    Ironic, în portofoliul Fondului Proprietatea se găsesc acum mai multe societăți în dificultate financiară/insolvență decât societăți profitabile. În considerarea faptului că fondurile de pensii administrate privat dețin cca 30% din Fondul Proprietatea, iar acțiunile Hidroelectrica ies din portofoliul FP, este clar că valoarea de piață a FO se va reduce cu 3/4 ...
    Cash-ul rezultat din distribuirea de dividende în favoarea acestor fonduri de pensii (cca 600 de milioane de euro, după un calcul aritmetic simplu) va trebui investit în acțiuni listate (nu prea mai sunt în prezent astfel de acțiuni la bursa noastră) sau în titluri/obligațiuni de stat (de-astea vor fi ... căcălău, la ce gaură bugetară există în prezent). Deci, situația financiară și previzională a pensiilor „private” nu arată prea bine în acest moment.
    În ce privește fondurile americane, el ne vor spune la revedere neică și-un praz verde, căci nu văd cum ar mai re-investi acești bani în România. Nu mai există companii de talia Hidroelectrica sau a Petrom OMV care să mai aibă acțiuni de vândut, iar Dacia nu este listată. Interesant - fiind persoane juridice, este foarte probabil că fondurile americane nu vor achita nici impozitul pe dividende.
    Apropo de impozite - Statul român ar face bine să fie atent la „optimizările fiscale” ale Fondului Proprietatea, ca să nu se trezească în prezența unor magistrale artificii contabile care să înghită profitul de 1,9 miliarde euro rezultat din vânzarea celor 20% din acțiunile Hidroelectrica. De exemplu, prin pierderi contabile, care se „recuperează” din profitul operațional... Fondul Proprietatea s-a mai jucat cu aceste pierderi/venituri în anii 2017-2018, și a scos din țară, în favoarea fondurilor americane, fără absolut niciun impozit, peste 200 de milioane de euro, cu titlu de restituire a unei fracții de aport la capital (notă: nu a fost niciodată niciun aport, căci portofoliul FP a fost cadou de la Statul romăn - trăiască nașu’, se știeeee…)
    Mai sunt și alte aspecte tehnico-fantastice de discutat referitor la această listare a unor acțiuni emise de o societate care nu este ea însăși listată, dar nu vreau să încarc prea mult conținutul ideatic al postării.
    Hai Liberare, totuși ...preluare GH. PIPEREA

    RăspundețiȘtergere
  10. As vrea sa va reamintesc batalia de la Woaterlo ( am scris cum se pronunta ) din anul 1815 ,dintre Napoleon si britanici condusi de ducele Wellington unde acesta a castigat batalia...,,Baietii destepti ,, care aveau cele mai bune mijloace de comunicare ( cu cai ) au fugit repede in Londra si au dat rezultatul bataliei : Wellington a fost invins.Toata protipendada detinatoare de actiuni au inceput sa vanda ca disperatii ...cand valoarea s-a apropiat de zero au cumparat tot...A fost cel mai mare jaf din istoria secolului 19...Asa se va intampla si acum...spun ca centrala de la Zoporodje a fost aruncata in aer si toti vor vinde ca disperatii...Nu sunt de acord ca Templenton a plecat de la Fondul Proprietatea asa de dorul lelii ...se vor intoarce si vor cumpara pe nimic ...tot ce a mai ramas din Romania ...Daca nu vin ei...vin prietenii lor din Rusia ...adica TOT EI.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)