marți, 4 iulie 2023

Transformarea sistemului financiar estic


Când vorbesc despre Xi sau despre Putin, idioţii au impresia că aceştia sunt nişte jupâni care fac totul după capul lor. Nu-i de mirare o asemenea prostie: când eşti supus unei propagande atroce precum cea occidentală ajungi să crezi inclusiv că vaca de pe câmp e duşmanul tău deoarece flatulează. Eroarea de percepţie devine de-a dreptul devastatoare în momentul în care idioţii constată că „dictatorii” reuşesc chestiuni geniale. Şi atunci devin pradă unei disonanţe cognitive deoarece pe de o parte nu pot accepta că aceştia ar fi deştepţi - doar sunt dictatori rudimenari - iar pe de altă parte nu pot accepta nici că acele chestiuni sunt opera vreunei echipe de conducere deoarece „dictatorii conduc de capul lor”. Şi uite-aşa se adâncesc în scenarii fanteziste calmate de desele „momente de ură” în care-şi exprimă dezacordul faţă de dictatorii aceia în timp ce-şi arată ataşamentul pentru dictatorii locali.

Realitatea de până acum ne arată că este mult mai posibil ca într-o aşa zisă democraţie un idiot senil precum Biden să ia decizii cruciale de capul său, fără a se consulta cu nimeni, în timp ce într-o aşa-zisă dictatură deciziile se iau în echipe, pe baza unei analize şi a unui consens. Mă rog, asta face parte din paradoxurile generate de o privire strâmbă a lumii în care trăim.

Introducerea a fost necesară pentru a înţelege că ceea ce se petrece acum în lumea BRICS nu e făcătură „combinată” de nişte ageamii care s-au hotărât s-o pună de-o monedă, ci de echipe extrem de competente şi pregătite, care trebuie să rezolve o grămadă de probleme. 

Ca să înţelegeţi complexitatea probemei, vă voi da un exemplu referindu-mă la Rusia. Pentru a-şi continua activitatea economică, Rusia cooperează cu „ţările prietene”, adică cele din est şi din „sudul global”. În principal Rusia îşi exportă produsele sale tradiţionale şi importă de pe acele pieţe alte produse pe care şi le doreşte. Mediul de schimb are nevoie de o unitate monetară de referinţă care, până de curând, era dolarul. Cum ruşii au fost atacaţi prin intermediul monezii transformate în armă, nu mai pot folosi dolarul. De aceea au încheiat convenţii bilaterale cu prietenii pentru ca plăţile să se facă în monede proprii. De exemplu Rusia exportă petrol şi gaz în Turcia, pe care turcii îl cumpără cu lire. Ruşii, la rândul lor, importă o grămadă de bunuri de larg consum din Turcia utilizând rubla. Aparent e un comerţ corect, rezultând un proces economic „rotund”. Doar că e o problemă: în raport cu marea majoritate a partenerilor săi comerciali, Rusia înregistrează excedente. La fel este şi cazul Chinei. Ei bine, ce faci cu problema asta?

Chinezii, care nu sunt încă subiect al sancţiunilor financiare americane, rezolvă problema prin stabilirea unui plafon în cadrul contractelor bilaterale. Astfel, în momentul în care s-a atins acel plafon, ţara care înregistrează deficit nu mai poate cumpăra în monedă proprie de la partener, ci în valută convertibilă(dolar, EUR, yuan etc.). Ruşii pot face şi ei aceeaşi chestie, utilizând yuanul ca suport. Însă, chiar dacă recunosc un primat al Chinei, dat de poziţia sa economică solidă,  nu se pot preda cu totul acesteia. În acel moment se pune problema la modul acut: „Ce faci?”. Nu poţi continua să acumulezi aşa-numita „valută slabă” a partenerilor comerciali deoarece în final devii tot captiv al americanilor întrucât aceştia oricând pot devaloriza o valută slabă prin crearea unei penurii de dolari pe acea piaţă. 

Dilema este rezolvată elegant de „geniul din spatele lui Putin”, anume academicianul Serghei Glaziev. Totul a fost expus în articolul intitulat „Rubla de aur 3.0”, publicat la sfârşitul anului trecut în Vedmosti. Soluţia pe care o vede Glaziev e cât se poate de simplă: din excedentele existente în băncile corespondente, Rusia trebuie să cumpere aur fizic de pe piaţa locală. Astfel se ajunge la un mecanism just de echilibrare. 

Din punct de vedere teoretic şi practic, Rusia are capacitatea de a trece la standardul aur fără nicio problemă. Mişcarea însă ar fi una care ar distorsiona teribil piaţa monetară mondială deoarece ar reface toate cotaţiile, majoritatea dintre ele false. Să luăm ca exemlu petrolul: în momentul în care SUA a renunţat la etalonul aur, preţul petrolului denominat în dolar era de 0,0831 uncii pe baril. În prezent acesta este de 0,036!! Ce s-a întâmplat între timp? SUA a trecut de la standardul aur la cel al petrodolarului. Multă vreme monarhiile din Golf au fost fericite crezându-se „stăpâne ale lumii” deoarece „aurul negru” le permitea să-şi satisfacă toate mofturile, mai ceva decât în O mie şi una de nopţi. Abia acum au conştientizat ţeapa imensă pe care şi-au luat-o şi, trezindu-se la realitate, s-au urcat cu speranţă în barca BRICS. 

O trecere unilaterală a Rusiei la etalonul aur ar conduce la un tsunami financiar care, într-adevăr, ar echivala cu răsturnarea mesei de joc. Cu toate că ar determina prăbuşirea SUA, ar avea ca efect inclusiv dărâmarea Chinei şi a celorlalţi parteneri ai săi. Aşa cum bine puteţi înţelege,când doar unul singur se află de partea corectă a istoriei, interesele celorlalţi s-ar putea să contrabalanseze puternic. Astfel, Rusia aflată pe o poziţie atât de radicală ar putea fi inclusiv izolată de partenerii săi tradiţionali şi ar face implozie. Iată motivul temporizării.

Pe de altă parte, o monedă a BRICS care e denominată în aur şi alte utilităţi ar fi o umbrelă necesară protecţiei întreagii „comunităţi proprii” de efectele adverse ale unei explozii despre care vă povesteam. Glaziev are în vedere o astfel de temporizare în planul său de trecere la „Rubla de aur 3.0”. În condiţia existenţei unei monede de schimb a  BRICS-ului, excedentele comerciale se pot mult mai simplu dilua în importurile realizate de la o terţă parte care, de altfel, ar fi fost imposibil de inclus într-un hăţiş de acorduri bilaterale. 

Aşadar, la următorul summitul din august al BRICS este aşteptat anunţul referitor la noua monedă. De altfel, mişcări preliminare deja se fac. Observăm că Argentina a plătit ultima rată către FMI în ... yuani, dând un semnal cât se poate de clar. În fapt, comportamentul Argentinei este o refinanţare în yuani a datoriei pe care-o are la FMI. 

Iată motivul vizitei în regim de urgenţă a lui Janet Yellen în China: SUA are nevoie de temporizare. Când spune că se duce pentru a stabili legături şi canale de comunicaţie, de fapt Yellen maschează. Merge cu jalba-n proţap pentru a-l ruga pe Xi să mai amâne puţin, lăsând SUA să joace încă o dată jocul său preferat de-a jandarmul mondial. Nu-mi dau seama cu ce „argumente” merge Janet Yellen la Xi, dar după eşecul lui Blinken probabil că avem de-a face cu o „îmbunătăţire” a ofertei. Cert este că noul sistem monetar al BRICS este extrem de deranjant pentru SUA care se vede rămasă-n fundul gol. 

Urmează să vedem ce se va stabili acolo. Chestiunea pe care ar trebui totuşi s-o remarcaţi este pelerinajul care se face la Beijing. Reţineţi că Xi este cel care primeşte diversele delegaţii, un semnal cât se poate de puternic de schimbare a polului de putere al lumii.  

14 comentarii:

  1. Corect!!!
    Profețiile spun că CHINA 🇨🇳 va ajunge NR. 1 MONDIAL peste SUA si Rusia și EU.
    CHINA va deveni Noua America unde lumea va emigra in sistem.
    China se va deschide imigrației din toată lumea.
    Dar nu va accepta pe oricine.
    Rusia va fi partenerul 2 al Chinei.
    SUA va fi slugă a CHINEI.
    Și UE slugă a slugăului SUA.
    Africa va deveni viitorul partener si soție a CHINEI pe care o va curta ca pe o mireasă.
    Întunecații nu văd ziua de mâine că nu au lumina.
    China vede deja 100 de ani in față.
    Și într-un final CHINA va avea un DRUM AL MĂTĂSII până in AFRICA.
    Africa va fi adevăratul Paradis al viitorului.
    Și CHINA va deveni servitorul binevoitor al acestui paradis al lumii.
    Și sub conducerea Chinei Africa va inflori in paradisul promis pe pământ.
    Și va șterge razboiul sângeros al diamantelor făcut de omul alb și va șterge amintirea sclavagismului făcut de omul alb.
    Puteți să râdeți cât vreți de previziunea de sus.
    Dumnezeu râde de voi.
    Totul se întâmplă cu un motiv, să arate imensa putere a oamenilor răi după care să ii coboare in Abis.
    Totul e energie.
    Energia americană și europeană e veche prinsă in sistemul de caste Stăpână Sclavi.
    Energia nouă nu mai permite Stăpâni și Sclavi.
    Invatati AIKIDO financiar!
    Nu mai băgați Karăte!!! Tehnologia Karăte e învechită și nu mai ajută.
    Aikido e noua tehnologie.
    Și Aikido nu atacă niciodată, dar e teribilă pentru oricine atacă.
    Franța primește Aikido.
    Urmează și restul să primeasca Aikido.
    In ziua de astăzi nu mai există nici o formă de violență care să aibă succes.
    Nici una! 💪
    Orice violență își primește dragonul aikido din plin.
    Aici e disperarea stăpânilor de sclavi.
    Nu mai există violență care să nu li se întoarcă.
    Orice fac rău își fac rău lor înșiși.
    Se vede abia acum câtă prostie au toți Stăpânii din occident.
    Banii care ii posedă nu ii ajută cu nimic, tot proști rămân.
    Credința lor in violență a început să moară și nu știu ce să pună in loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si de ce crezi tu ca am incercat sa-i conving pe români sa treaca la treaba in planul fizic? Sa meargă pe daruire, pe implicare.
      Problemele karmice de popor nu se rezolvă dând din buze pe net, construind un nou matrix informational din gargaunii mentali de popor. Orice fapta rea atrage spre popor si spre individ reactia denumită karma. Orice fapta buna creeaza un fel de halou de protectie. Pune in balanță si calculeaza sansele ca poporul roman sa n-o incaseze...Trufia de " popor ales" la romani este ca mamaliga glazurata ca sa imite tortul. In interior, mamaliga e tot mămăliga.
      Dragoni ne mai lipseau, ca zmei avem destui in basmele noastre! Si de " initiati" e plină Romania. Păcat ca degeaba...Vorbele, oricat de frumoase sau pline de intelepciune ar fi, nu schimba viitorul. Este ca si cum ati vrea sa va hraniti copiii cu cuvinte.

      Ștergere
    2. Impresionant!
      De unde esti asa de bine informat referitor la noua organizare social politica care se asterne peste tot, mai ales referitor la filozofia nonviolentei si a inutilitatii sefilor/elitelor/detinatorilor de sclavi de tot felul? Clar ca din topul topului! Felicitari! Directia este inevitabila. De data asta nu mai poate fi depasita ca o simpla Criza.
      China , prin deschiderea primului reactor experimental pe Thoriu a demonstrat ca si a insusit ce se intimpla in lume.

      Ștergere
    3. Doamna Maria Aurelia am vorbit de multe ori cu dumneavoastră personal pe chat, am și vorbit o data la telefon cu dvs. Dacă nu ați fi atât de "incisiva ca un chirurg", mai că mă înhăitam cu gașca dumneavoastră.
      Va repet ideea de popor ales e prezentă in întreaga ortodoxie. Este o idee pur ortodoxă și rușii au patent pe această idee. Citiți va rog frații kamarazov scrisă de Fyodor Dostoevsky..
      Veți scăpa de ideea de a învinui românii pentru ceva atât de pregnant in cultura ortodoxă, mai ales rusească.
      Apoi citiți ce spune Rudolf Steiner despre următoarea civilizație că va fi condusă și creata de poporul slav.
      După cum vedeți războaiele slavice sunt la început și se dau pentru viitorul planetei. Americanii deja știu ăsta și de aceea se fac ucrainieni ca sa fie ei slavii care conduc viitorul.
      Apoi vedeți declaratiile șefului CIA de ieri ca dorește să fie numit șeful KGB-ului. Și observați va rog cum guvernul SUA vrea sa devina guvernul Rusiei. Va al Ucrainei este deja. Guvernul SUA nu mai investește un cent in structura deficitara a Americii ca știe ca nu are viitor.
      Viitorul omenirii il decide slavii din Estul Europei. Ei vor conduce următoarea civilizație ca direcții de lupta.
      Ca românii de află înconjurați de slavi și ca suntem ortodocși e un noroc chior.
      Dar nu noi suntem poporul ales, ci slavii ortodocși, nu ăia lgbtqi.



      Ștergere
  2. https://www.youtube.com/watch?v=dlijLKlrAno

    RăspundețiȘtergere
  3. O trecere uni sau plurilaterala(ca n are importanta) la etalonul de aur ar insemna intradevar un tzunami de necontrolat de nimeni, o ruinare instantanee a sute de mii de clanuri de superbogati estici si vestici care s obisnuiti sa primeasca$$ nonstop prin diverse scheme intentionat scapate de sub control, ca urmare o imposibilitate.

    Investitia in Au este o pierdere de vreme.(cu exceptia viitorului electronicii).
    Motivul cumpararii masive de Au de catre kremlinieni a fost fix ptr o specula ulterioara golaneasca intre "baieti", nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lenea oamenilor de a citi ii tine departe de lumina explicatiilor unui jurnalist pus la punct .Incerc sa-i pacalesc dandu-le fragmente din aceste articole .Eu una,multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Occidentul colectiv promoveaza un globalism care are varf de lance corporatiile pe primul loc...statul pe locul doi...si cetateanul pe ultimul loc...Rusia si China promoveaza un globalism care are varf de lance statul pe primul loc...corporatiile pe locul doi...si cetateanul pe locul trei...Asta este singura deosebire factuala ce-i despart...In ceea ce priveste partea financiara au aceleasi obiective ...deoarece au aceleasi probleme...Nici -un actor din cei trei nu au interes ca celalat sa pice deoarece daca a picat unul pica toti...Asta este concluzia mea !

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant. Poate ca greșesc dar Rusia poate funcționa ca o economie închisă.Vedem asta din sancțiuni.Deci nu prea este risc de implozie😏 mai ales ca militar pare sa meargă f bine😳 . Da avem un pelerinaj la Xi 🙄 si domnul Xi s-a dus la PUTIN 😉Pentru ca "Noblesse oblige" 🤔 Interesant

    RăspundețiȘtergere
  7. Fostul bancher de investiţii David Goldman a scris recent în Asia Times că "pentru a-şi reduce deficitul comercial de 1 trilion de dolari, Statele Unite trebuie să investească în bunuri de capital", însă "acestea vor trebuie importate în mare parte", în condiţiile în care investiţiile din industria prelucrătoare s-au angajat pe o traiectorie descrescătoare în ultimii 20 de ani.

    "China este unul dintre cei mai mari furnizori de bunuri de capital pentru America, care includ de la maşini industrial până la circuite electronice", subliniază fostul bancher de investiţii.

    Concluzia lui Goldman este similară cu aceea a directorului executiv de la Raytheon, unul dintre cei mai mari producători americani de armament avansat: decuplarea de China nu este posibilă, cel puţin nu pe termen mediu.

    "Compania noastră are câteva mii de furnizori în China, iar decuplarea este imposibilă", a declarat recent Greg Hayes, directorul executiv al gigantului Raytheon, pentru Financial Times.

    Hayes a mai accentuat că "dacă ar fi să ne retragem din China, ne va lua mulţi ani pentru a restabili lanţurile de aprovizionare în economia internă sau în economiile altor ţări prietene".

    "Avem nevoie de China pentru a lupta împotriva Chinei", este concluzia antreprenorului Arnaud Bertrand pe marginea articolului din FT.

    Oare această ironie este bine înţeleasă la Washington şi în capitalele europene?

    RăspundețiȘtergere
  8. Au fost publicate crimele lui Hunter Biden
    Serial killer

    https://twitter.com/iluminatibot/status/1676187454217519104?s=20

    RăspundețiȘtergere
  9. Marco Polo a lansat o pagină de 630 de pagini
    Raport pe laptopul Biden care documentează în detaliu 459 de crime comise de către Biden și asociații lor.

    140 de infracțiuni de afaceri
    191 infracțiuni sexuale
    128 infracțiuni de droguri

    Copie gratuită:
    http://BidenCrimes.info

    RăspundețiȘtergere
  10. Ne naștem, iar pe la 6 ni se dau 12 ani de pregătire de sclavi.

    666

    Viața țăranului modern. Muncește până la 70 și speră încă câțiva ani.

    Impozit și zecime. Licențe, taxe și taxe.

    „Întoarceți” câștigurile voastre și le dați Stăpânilor voștri cărora sunteți sclavi, Guvernul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Inteligenta artificiala este o escrocherie de centralizare globala a societatii mondiale. Instaureaza un regim barbar, autocrat, totalitarist si absolut.
    Inteligenta Artificiala, este un program care ruleaza pe un calculator. Proprietatul "calculatorului", devine proprietarul lumii. si intregului Pamant cu toate bogatiile lui.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)