La venerabila vârstă de 100 de ani, Kissinger face o călătorie de peste 14 ore pentru a ajunge în China. Călătoria este o veritabilă provocare nu doar logistică, ci şi medicală, omul având nevoie de condiţii speciale. Aparent Kissinger a mers acolo ca persoană privată, dar a fost primit la cel mai înalt nivel. Asta după ce, pentru ca Blinken să fie primit de Xi s-a ploconit întreaga diplomaţie americană. După ce Janet Yellen a avut o vizită penibilă şi, mai ales, după ce lui Lloyd Austin i-a fost refuzată întâlnirea chiar şi de către omologul său chinez. Cum SUA au pretenţia aplicării unor sancţiuni „mortale” Chinei, n-are cum să nu fie de bănuit cerbicia cu care oficialii americani cerşesc întâlniri cu oficialii chinezi. Dar, mai ales, e de remarcat modul în care reprezentanţii Imperiului Celest îi cam trimit la plimbare, considerându-i irelevanţi.
În aceste condiţii, „persoana particulară” Henry Kissinger este primită pe covorul roşu, i se acordă întâlniri la cel mai înalt nivel şi, în mare, are parte de onorurile pe care nici măcar Biden nu le-ar avea în impoteza puţin probabilă a unei vizite în China. Care-i totuşi misterul?
În primul rând, trebuie să înţelegem că e o disperare a SUA care efectiv nu mai găseşte o soluţie pentru deschiderea unor canale de comunicaţie. Vizita lui Kissinger a fost plătită regeşte de câteva companii care-au asigurat nu doar întreaga logistică, dar au mai şi suportat un comision baban, demn de efortul lui Kissinger. Chinezii ştiau absolut toate aceste amănunte, inclusiv motivele pentru care Kissinger vine în China. Cu toate acestea l-au primit fastuos, dând un semnal interesant.
Priviţi imaginea ataşată articolului, aceeaşi cu cea pe care am publicat-o pe canalul meu de Telegram, unde a suscitat un număr record de reacţii. Ce vedeţi? Un bătrânel neputincios, susţinut de un chinez, asta în timp ce Xi Jinping păşeşte drept ca un brad, aşa cum ne-a obişnuit. Bătrânelul cu baston care, pentru a se menţine cât de cât drept, are nevoie de încă un om care să-l susţină, este imaginea Americii. Fără doar şi poate, nu există o imagine mai sugestivă decât aceasta. Fără sprijinul chinezului pipernicit - probabil membru al serviciului de pază - Kissinger, personificând SUA, s-ar prăvăli şi nu şi-ar mai putea continua deplasarea. Mulţi fac speculaţii despre cum Kissinger va fi la baza unui blat major între China şi SUA, fără să înţeleagă esenţa întrebării: ce interes ar avea China acum într-un blat cu SUA? După ce SUA şi-au mutat tehnologiile esenţiale în China, SUA a devenit o formă fără fond.
„Bine, bine - vor spune unii - dar SUA îşi pot muta oricând facilităţile din China”. E mai degrabă o chestiune teoretică decât practică. În primul rând, SUA nu mai are know how-ul pentru a-şi reinternaliza producţia. După ce timp de mai bine de 40 de ani tu ai renunţat la specialiştii din domeniu, e greu de crezut că te vei mai trezi acum. Între timp, managementul industrial a evoluat, chinezii au devenit maeştrii ai optimizării, ai organizării şi ai execuţiei la cele mai înalte standarde de calitate. Dacă te apuci să muţi o facilitate, trebuie să asiguri cel puţin acelaşi standard. Mulţi cred că chestiunea e simplă dacă ai bani. Nu e simplă! Cât timp nu ai format ingineri şi manageri de producţie n-ai cum să asiguri nimic. Uitaţi-vă la investiţia TSMC în SUA. În primii zece ani(dacă vor exista aceşti primi zece ani!) managementul producţiei urmează a fi asigurat de către taiwanezi, doar munca brută fiind prestată de americani. De ce se întâmplă asta?
De asemenea, mulţi vorbesc despre mutarea producţiei în India. Cu tot interesul şi efortul Indiei de a hali o bucată din baza industrială a Chinei, vă spun că nici asta nu se va dovedi o soluţie. India e total diferită de China, disciplina nu este aceeaşi. O să vă dau un exemplu. S-au făcut imense valuri acum un an referitoare la asocierea Foxconn cu firma indiană Vedanta pentru construirea unei fabrici de semiconductori în Gujarat. Lumea vorbea despre o mutare totală a producţiei Apple în India. Ce s-a mai întâmplat între timp? În urmă cu două săptămâni Foxconn a anunţat că iese din asociere, renunţând la proiect. Oups! Asta e precum o lovitură în plex pentru cei cu vise umede. Ce s-a întâmplat? Din punct de vedere politic mai nimic. Doar o teribilă incompatibilitate dintre cei doi participanţi şi, mai mult, hăţişul legislativ indian care riscă să tragă investitorii în aventuri infinit mai periculoase decât cele din China. E o lecţie. Pe care chinezii o ştiu!
Vine apoi jocul sterp al restricţiilor. SUA a impus Chinei restricţii în domeniul tehnologiilor înalte, aşa cum a făcut cu Rusia. Este o continuare a politicii lui Trump care nu făcea altceva decât terorism economic în numele interesului unei mâini de companii americane. Doar că, extinderile efectuate de Biden s-au întors cu consecinţe atât de devastatoare pentru SUA încât efectiv atacatorul s-a trezit cu fundu-n baltă. Restricţiile pe care chinezii le-au pus la exportul a doar două metale rare au bulversat efectiv întreaga producţie militară a SUA. S-a ajuns să se caute recuperarea metalelor rare în submarinele intrate în conservare pentru a mai putea continua anumite fluxuri de producţie.
Însă cel mai nimicitor aspect este cel financiar. SUA se prăbuşeşte sub greutatea propriilor excese. Ca la orice imperiu muribund, acumularea exceselor a ajuns să domine strategia politică, astfel încât fiecare zi e una în care „s-a mai amânat dezastrul pentru câtva timp «în numele civilizaţiei»”. Există însă un aspect pe care toţi îl ştiu, dar pe care îl ignoră voit. Singura valoare tangibilă deţinută de SUA este aurul său. Rezervele sale de aur valorează aproximativ 500 mld.$. Aceşti 500 miliarde garantează datorii ale statului american de 32 trilioane $, datorii corporatiste de aproape 100 de trilioane de $ şi - ţineţi-vă bine - instrumete derivative ale sistemului bancar subteran de aproximativ 3 cvadrilioane $!!! Cât de scamator poţi fi pentru a ţine pe picioare o asemena suveică?
Nu trebuie însă să fii finanţist pentru a înţelege toate aceste chestiuni. Trebuie doar să te uiţi de la nivelul străzii în marile oraşe americane. De ceva vreme se viralizează pe net imagini paralele luate din Kiev - localitate aflată în război - şi diverse oraşe din SUA. În Kiev, la nivelul străzii e curăţenie, pe stradă circulă lume normală, în timp ce-n SUA, la nivelul străzii e o mizeie de nedescris pe fontul „cuceririlor” hoardelor de homeless drogaţi care, într-un război surd, preiau stradă cu stradă, cartier cu cartier.
În aceste condiţii ce sens are vizita de la Beijing a lui Kissinger? Dincolo de zâmbete şi de politeţurile specifice lumii diplomatice, Kissinger a venit pentru a negocia un timeout. Ce înseamnă asta? Fix ceea ce a însemnat Malta în 1989. Când o putere simte că-i fuge pământul de sub picioare vine la masa verde unde-şi negociază „spitalizarea”. Aşa cum URSS a mers la masa verde, stabilind termenii spitalizării, exact aşa a apărut acum Kissinger pentru a negocia o cale de parcurs. Sau, probabil, pentru stabilirea unui canal clar de negociere.
Ajunşi în acest punct vă veţi întreba sincer de ce nu se face o astfel de negociere cu factorii de putere de la Casa Albă, doar ei sunt cei în măsură să ia deciziile necesare. Pe scurt, deoarece China nu are încredere în nimeni din Administraţie. Ce poţi negocia cu Biden? Biden nu există, e o marionetă prea la vedere. Ce poţi negocia cu Blinken? Toată lumea ştie că Blinken e păpuşa lui Nuland, care Nuland e trimisa elitei conducătoare în statul subteran american. Nimeni nu-şi asumă pierderi de timp cu asemenea marionete. De aceea concluzia întâlnirii dintre Blinken şi Xi a fost una de-a dreptul tranşantă: dacă nu aveţi termene clare asupra cărora să discutăm înseamnă că preferaţi să muriţi sufocaţi. Asta deoarece Blinken venise să-i descrie lui Xi cât ar avea de suferit China în cazul în care SUA s-ar prăbuşi. Iată şi motivul pentru care Yellen n-a fost primită la Xi. China ştie bine care-i sunt limitele şi, din desfăşuraările de până acum, rezultă că pot accepta să piardă banii plasaţi în datoria americană.
Kissinger însă a venit cu o altă misiune. El este primul reprezentant direct al cercului elitelor americane care e trimis la negociere directă. A fost ales deoarece partea chineză încă are încredere în conexiunile sale şi pune mai multă bază pe ceea ce spune el decât pe ceea ce ar spune oricare alt politician american în funcţie sau în devenire. Ca să ne înţelegem, „persoana particulară Kissinger” a mers în calitate de trimis al unui conglomerat având între membrii săi inclusiv RAND&Rockefeller, ca un semn de timeout pe care aceştia îl cer. Iar când un asemenea conglomerat cere timeout e clar că treburile sunt periculoase şi adânci.
Nu vom şti prea curând ce s-a discutat cu adevărat, ci pe parcursul schimbărilor politice pe care le vom vedea. De asemenea, nu ştim dacă s-a picat la învoială sau dacă s-a obţinut ceva. Repet: totul va deveni vizibil treptat şi abia atunci ne vom putea gândi la o consecinţă a discuţiei. Pe moment merită privită fotografia deoarece ea ne arată adevărata faţă a SUA.
Mai nou baba se piaptana cu prosopul.
RăspundețiȘtergereMie imi plac chinezii, pentru ca sunt promotorul lumii noi. Un pic diferit de propaganda. Nu inteleg de ce au permis sa aiba bula imobiliara, care indirect amplifica scaderea populatiei. Bani bagati in betoane, unele probabil a fi demolate in viitor.
RăspundețiȘtergereMai e un detaliu care imi scapa, japanificarea Chinei. Cum pot fi ei noul lider mondial din aceasta postura?!
Nu mi vine sa cred ca cineva normal la cap poate afirma asa ceva!
ȘtergereOare realizezi cu ce vine la pachet suprématia si NOUL rol de jeandarm acordat Chinei?
Inca nici nu s-au facut filme care sa descrie lumea profund distopica prin intermediul careia vor opera.
Japonificare inseamna numai civilizare mai accentuata(igiena, toalete, etc) si folosirea anumitor pârghii economice similare, nimic altceva
Super.exact.!
ȘtergereCe sa mai facă bosorogul asta impotent, are în spate 70 de ani de dezastre diplomatice, este autorul politicii externe de jafuri și razboaie a SUA, elita asta de criminali sataniști trebuie sa dispară odată cu SUA
RăspundețiȘtergereHa, ha ce verde esti.
ȘtergereRevizioneaza Riddick4: Furia sa intelegi care I treaba cu capetele ancestrale(impotente:))care decideau totul in imparatia Furya.
Batrinul veteran s a dus special pentru a comunica intre patru ochi ca printre altele, momentul adevarului se apropie.
Acum citeva zile congresul a aprobat OPRIREA ORICAREI FORME DE EXPORT DE PETROL de al lor, din rezervele lor strategice catre China. Opaa!!
Oare o fi vorba de o accelerare a evenimentelor? Well, vom vedea!
Cheers!
Bosorogul e reprezentantul adevaratului conducator/conducatori ai SUA (si eventual al UK). Conducator de ala din umbra care asasineaza presedinti neascultatori tip JFK, pune presedinti marionete stil Obama sau Biden si trucheaza alegeri cand vrea el sa scoata din peisaj diferiti tipi incomozi gen Trump/Ron Paul/Bernie Sanders.
ȘtergereAsa ca XI e sigur ca prin intermediul lui tataie negociaza direct cu bossii cei mari si nu cu plevusca gen Biden.
Îmi place că sunteți informați.Bravo.
ȘtergereMa indoiesc ca senilitatea lui Kissinger mai e capabila de "negocieri" cu Xi. Cred ca s'a dus dupa ceva Ginseng...
RăspundețiȘtergerehttps://file.wikileaks.org/file/
RăspundețiȘtergereNu cred în slăbiciunea aparentă a Americii. Cred că e o slăbiciune simulată și planificată. Apreciez politica pașnică și înțeleaptă a Chinei, apreciez verticalitatea și vitejia Russiei însă sunt convins că America coace ceva ce nu poate fi refuzat. O mare lucrare de înrobire a întregii lumi.
RăspundețiȘtergereSe pare că una din concluziile acestei vizite la care SUA a recurs în disperare de cauză și care pare să fie acceptată de ambele părți ar aceea că în situația actuală un război chiar și rece între cele două puteri nu ar fi benefic niciuneia.
RăspundețiȘtergereMai mult, că nici SUA și nici China nu ar fi pregătite pentru un război.
Pe fondul a ceea ce se întâmplă în Ukraina SUA încearcă să câștige timp, dar timpul trece în defavoarea SUA și în avantajul Chinei.
Kissinger să nu uităm, a fost artizanul principal al deschiderii si dezvoltării relațiilor comerciale americano-chineze care au dus mai apoi la ceea ce se mai cheamă CHINAMERICA, adică o interdependență reciprocă a celor doua, în care una produce iar cealaltă consună. Pentru cât timp încă ?!?
RăspundețiȘtergereIn POZA atasata asa pare cum zice DD. Alta interpretare insa ar fi ca toti se poarta cu batrinul ARHITECT AL PLANULUI ca si cum ar fi un zeu. Tinarul din spate care l sustine cu delicatete imi da senzatia ca mai are putin si lesina de emotia ca participa la acest eveniment crucial istoric din care nu se poate iesi sau forma o alta coalitie. Tot ce vedem si auzim este un act al unei opere colective in care fiecare are un ROL BINE DEFINIT si un set de SARCINI planetare fara ezitari si bîjbîieli.
RăspundețiȘtergereMotivul acestui “PAS DE DEUX” bizar pentru noi exista sigur. Pentru ei este clar si irevocabil insa deocamdata pentru a mentine pacea in ranguri pot/putem doar specula invocind diverse teorii calmante, cite un diazepam pe zi...
Controlul economic nu înseamnă doar controlul asupra unui sector al vieții umane care poate fi separat de restul; înseamnă controlul mijloacelor către toate scopurile noastre. Iar oricine deține controlul exclusiv asupra mijloacelor stabilește, de asemenea, ce scopuri trebuie îndeplinite, ce valori trebuie considerate mai importante decât altele – pe scurt, în ce trebuie oamenii să creadă și pentru ce trebuie să lupte.Este vorba de control si putere!
RăspundețiȘtergerePoate abordați subiectul cu Dunărea în flăcări. Stiu. A fost un fleac. Doua drone... Problema e ca se trece la asigurarea navelor pentru daune de război. Alți bani, alta distracție. Zero trafic pe Dunare. Curand. Inclusiv pentru nave românești. Să-i mulțumim Tovarasului care a construit canalul Cernavodă - Agigea pentru ca o sa mai avem o alternativa.
RăspundețiȘtergereMăcar rusii nu au gresit tinta, precum "ceilalti", cand ar fi doborât Mig ul si elicopterul MAp N.
Ștergerehttps://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB106/ -Kissinger negocia si in 1972...ce s-a intamplat atunci ? USA renunta la etalonul aur in sustinerea dolarului si China si-a inceput cresterea pe toate planurile ...win...win ...asa este si acum...batranul este de incredere !
RăspundețiȘtergere3 cvadrilioane? Ce sistem subteran? Nu există așa ceva!
RăspundețiȘtergereAfară-i vopsit gardul ... Chiar credeți că viitorul e previzibil ? Și capitalismul, chiar „muribund și în putrefacție” de peste 60 de ani, a învățat ceva din slăbiciunile sistemelor zise democratice (în realitate descrise ca dictaturi ale legii) ! În plus economia de piață nu depinde doar de niște persoane. Nu exclud niște influențe ale unor vizite, dar în final interesul întregii omeniri este realizarea unui echilibru (adică pacea) și prosperitatea. Revoluția (războiul) distruge și realizările SUA și ale Chinei continentale (comuniste) și chiar ale Imperiului Rus. Cu bună credință și inteligență se pot realiza reforme (înțelegeri) care să evite distrugeri precum WW2. Deocamdată chinezii au dovedit înțelepciune ancestrală, pe care comunismul nu a reușit încă să o anihileze. Există o speranță!
RăspundețiȘtergere