miercuri, 26 iulie 2023

Democraţie pe pâine


Am spus în mai multe rânduri că nu sunt un adept al democraţiei din cauza falsităţii acestui sistem. Doar că suntem prinşi în interiorul său şi, ca efect al educaţiei, ajungem să discutăm pornind de la falsele sale principii. Scriu acest articol ca reacţie la apariţia rublei digitale care, în scurt timp, se va dovedi un  artefact al democraţiei fără cusur. Nu vă grăbiţi să trageţi concluziile înainte de vreme. Citiţi mai întâi ce am de spus!

Rubla digitală, aşadar, s-a lansat prin aprobarea de către Putin a noului framework monetar. Este o monedă emisă de Banca Centrală a Rusiei, care se poate găsi doar în portofele electronice, aşa cum ne-au obişnuit criptomonedele. De asemenea, această monedă este gestionată exclusiv de Banca Centrală, băncile comerciale fiind scoase din schemă.  La modul teoretic, rubla digitală îi scapă e ruşi de SWIFT şi alte instituţii învechite. De asemenea, moneda nu este purtătoare de dobândă. OK, cam aceştia sunt parametrii. Cum vi se pare? 

De fapt detaliile abia acum urmează. Teoretic totul arată bine, dar practic este vorba despre o centralizare şi de un control total asupra masei monetare aflate în circulaţie. Banii clasici au avantajul universalităţii lor. Ai luat banul, îl poţi cheltui cum vrei. Aceşti bani electronici sunt bani-legaţi. Ce înseamnă asta? Că fără punctul central care-i susţine, ei dispar. Mai mult, dacă punctul central doreşte, rămâi fără banii pe care-i ai. Cu alte cuvinte, noţiunea de posesiune a banilor respectivi este una cât se poate de discutabilă.

Rămânând pe teritoriul teoriei, chiar şi banii fizici sunt bani-legaţi deoarece ei nu au o valoare intrinsecă, ci eşti dependent de banca emitentă, cea care-ţi recunoaşte valoarea biletelor pe care le pune în circulaţie şi cărora le spune bani. Dacă Banca Centrală decide să facă o modificare a biletelor, banii pe care-i deţii îşi pierd valoarea. Avem un exemplu în ceea ce priveşte bancnota de 500 EUR pe care Banca Centrală Europeană vrea să o scoată din circulaţie. Desigur, atunci când va fi anunţată scoaterea ei din circulaţie, va fi permis schimbul, dar mulţi oameni care-au obţinut banii din surse ceva mai dubioase nu se vor putea prezenta cu sacul de bani la bancă deoarece vor fi luaţi la ochi de autorităţi. Şi uite-aşa „banii tăi” se pot dovedi a nu fi chiar ai tăi. 

Să ne întoarcem la rubla digitală. Dintre reacţiile la noua mişcare a conducerii superioare a Rusiei, mi-a reţinut atenţia aceea a lui Alexander Potavin, un analist destul de cunoscut în zona rusă. Opinia sa este mai mult decât tranşantă în ceea ce priveşte noul framework monetar(sublinierile îmi aparţin):

Funcția de control este una dintre funcțiile de bază ale banilor digitali. Multor oameni nu le place acest lucru. Cu toate acestea, banii digitali au câteva lucruri care pot fi considerate pozitive.

De exemplu, un cetățean, în schimbul loialității sale față de autorități, va primi de la acestea, în mod gratuit, anumite privilegii care nu se măsoară în termeni monetari, dar care au valoare socială. Cu ajutorul ingineriei sociale, autoritățile pot crea un circuit integrat complex în care banii digitali devin parte din cutia socială pe care o va ocupa individul. Un comportament adecvat al cetățeanului înseamnă mai multe libertăți și avantaje în ceea ce privește utilizarea monedei digitale. 

Este probabil ca scopul final al introducerii banilor digitali să fie eliminarea structurii sociale pe trei niveluri (săraci - clasa de mijloc - bogați) și trecerea la o structură pe două niveluri, în care criteriul nu va fi venitul cetățeanului, ci gradul de loialitate al acestuia față de actualul sistem de putere din țară.

Pe scurt, Potavin vede în mişcarea amintită un început al sistemului de credite sociale care, pe baza noii monezi, vor fi introduse în Rusia. De altfel, chestiunile care ne fac să înţelegem asta nu se opresc aici.

Într-o vizită recentă la Beijing, procurorul general al Federaţiei Ruse Igor Krasnov, a avut un schimb de experienţă referitoare la lupta împotriva corupţiei, mai precis în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei pentru eficientizarea domeniului. Autorităţile chineze i-au prezentat o serie de soluţii digitale care ajută în eficientizarea procesului, semnându-se şi o serie de protocoale de asistenţă reciprocă. Ce înţelegem de aici? Pentru mine este limpede orientarea asiatică a Rusiei. 

De fapt, devine cât se poate ce clar că în scurt timp vom vedea implementate şi în Rusia elemente ale Big Brother-ului chinezesc, dublate de introducerea sistemului de credite sociale. Ştiu că vă cutremuraţi gândindu-vă la oamenii care sunt supravegheaţi 100%. Trebuie însă să înţelegeţi că întreg sistemul este de esenţă ... democratică. 

Fiind un sistem colectivist, democraţia suferă din pricina existenţei funcţionarilor corupţi sau incompetenţi care deturnează „scopul măreţ” al acesteia. Un funcţionar care ia şpagă vă poate îngreuna obţinerea unei autorizaţii şi astfel îi puteţi vedea pe unii prosperând deoarece „au intrare” în timp ce alţii stau şi suferă la cozi interminabile. E corect? Desigur că nu! Judecând în termenii democraţiei, v-aţi dori mai multă justiţie, ceea ce e cheia întregului proces. Dar cum să ai o justiţie oarbă cu funcţionari corupţi? Iată, acum există o soluţie: algoritmii AI care supraveghează tot şi care se pot dovedi justiţiabili ideali: fără posibilitatea de a fi corupţi, judecând cu criterii clare, indiferent cine-ai fi. Nu asta v-aţi dorit? Nu asta cereaţi când urlaţi împotriva corupţiei?

În timp ce cei din generaţia mea simt un fior rece pe şira spinării, generaţia tânără nu are absolut nimic împotriva unui asemenea sistem. Desigur, generaţia tânără nu prea gândeşte deoarece aşa a fost educată. Să ai un procent imens dintre tineri care se declară nederanjaţi de introducerea camerelor de supraveghere în interiorul locuinţelor(!!!) nu e un semn care ar putea sugera existenţa vreunui grăunte de creier. Dar asta e generaţia educată în spiritul celor mai înalte standarde democratice.

Abia acum puteţi vedea limpede în faţa ochilor cu ce se mănâncă democraţia şi care-i menirea sa ultimă, proiectată încă de la creionarea conceptului de comunism în secolele XVIII şi XIX. Încă de-atunci s-au fixat principiile noii societăţi care a renunţat la Adevăr în favoarea unui mult mai variabil adevăr al unei justiţii umane. De-atunci toate aspectele existenţei noastre pe Pământ au fost deturnate, ajungând la dilemele prezentului. 

Mulţi vor începe să arunce cu noroi „demonstrând cum au avut ei dreptate” în ceea ce priveşte naţiunile BRICS. Pentru toţi aceşti isteţi am o veste proastă: acele naţiuni, cu excepţia parţială a Rusiei, sunt naţiuni colectiviste, astfel încât modelul creditelor sociale şi al monedei digitale li se potrivesc de minune. Cel care vrea să mă contrazică aruncându-mi ca argument cei câţiva dizidenţi chinezi împinşi de CIA la sacrificiu, nu au habar de istorie. 

Chestiunea la care trebuie să ne gândim este aceea că tehnologia(de fapt tehnica) se va dovedi mai perversă decât credeam noi. Estului îi este caracteristic colectivismul, în timp ce Vestului individualismul. Tehnica, cea dezvoltată cu atâta ardoare de Vest, este un instrument pur colectivist. Asta înseamnă că, mai devreme sau mai târziu(eu pariez că mult mai devreme decât ne-am aştepta noi), colectivismul tehnicii va lovi Vestul. De fapt, deja îl loveşte: uitaţi-vă la tehnicile de manipulare socială care acum, prin intermediul reţelelor sociale, devin arme nucleare de distrugere în masă a conştiinţelor individuale. Dar nu e doar asta. Văzând succesul pe care teroarea tehnicii o are în Est, Vestul o implementează apăsând pe acceleraţie. V-am dat atâtea exemple până acum. Totul se face pentru a contracara expansiunea Estului, doar că această expansiune deja nu mai poate fi oprită. Poate veţi spune că bat câmpii. Aiurea, uitaţi-vă de jur împrejur cum legile şi reglementările care protejau libertatea individului sunt ocolite, abrogate sau călcate în picioare. Vestul începe să imite Estul, la fel cum creştinii au încercat să-i copieze pe arabi prin intermediul iconoclasmului. Ştiaţi că blindarea oraşelor cu camere inteligente de supraveghere este bonusată generos de către PNRR? 

Mişcarea e mult mai amplă decât pare, iar pecinginea se întinde cu o rapiditate greu de perceput. Ieri aţi văzut în China, azi vedeţi în Rusia, dar în scurt timp veţi vedea cum Vestul, în întregul său, va pune la bătaie „tehnologii state of the art” care vor transforma democraţia într-o formă cât se poate de corectă. V-am spus doar: algorimul nu minte şi nu iartă! Intrăm în epoca democraţiei pe pâine! De ce ne-a fost frică nu vom scăpa. Poate acum vor înţelege şi isteţii care mă contestă de ce urlu precum lupii la lună că noi nu trebuie să fim nici în barca Vestului, nici în cea a Estului, chiar dacă vom face băşici la mâini de la vâsle!


32 de comentarii:

  1. "algoritmii AI care supraveghează tot şi care se pot dovedi justiţiabili ideali: fără posibilitatea de a fi corupţi, judecând cu criterii clare, indiferent cine-ai fi."

    Părere greșită a multora: dacă e pe calculator e corect. Nici pomeneală! Cele mai mari furturi și cele mai tari țepe se fac pe calculator. Și nici n-ai pe cine acuza: așa a decis softul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. evident că fraza e un cometariu ironic la felul cum vând puterile AI-ul

      Ștergere
  2. Mie mi se pare foarte ciudat Estul European.
    De ce?
    In pandemie dintre toate zonele lumii țările din blocul estic au fost extrem de recalcitrante la globalism.
    Ăștia care programasera plandemia au ramas stupefiați, și au comandat un studiu special de ce blocul Estic e diferit de restul lumii.
    In studiu se evidențiază traumele îngrozitoare ale torturilor din timpul comunismului și că sunt imuni la propaganda de orice tip.
    A doua chestie Estul Europei a oprit pandemia cu războiul ucrainean-rus.
    Ceva idei?

    RăspundețiȘtergere
  3. ...lipseste un detaliu,Banca Centrala a Rusiei....nu-i a Rusiei! si asta schimba cam tot sensul articolului...n-ar fi prima data.Stiu ca nu din nestiinta nu ai mentionat "detaliul" asa cum stiu si ca nu va aparea acest comentariu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel cum NICI O BANCA CENTRALA A TARILOR BRICCS nu i a tarilor respective. Ca urmare impresia ca aceste tari decid ceva si nu GScks, chiar si intre ele membre ale BRICS este hilar.
      Nici eu nu cred ca va aparea mesajul.

      Ștergere
  4. "Poate acum vor înţelege şi isteţii care mă contestă de ce urlu precum lupii la lună că noi nu trebuie să fim nici în barca Vestului, nici în cea a Estului, chiar dacă vom face băşici la mâini de la vâsle!", atunci în care barcă ar trebui sa fim? Ca neutri nu cred ca avem nicio șansă!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Desi multi cred ca intre SUA, Rusia, China , UE etc nu ar fi vreun blat...iata ca toti implementeaza controlul, sclavia moderna si supravegherea populatiei. Indiferent de tara sau regim toti au aceeasi agenda: introducerea sclaviei mondiale si eliminarea libertatii oamenilor!
    Inca o precizare : crestinii nu incercat niciodata sa-i copieze pe arabi.Au fost anumiti imparati, lideri, sefi ...whatever... care au incercat sa modifice Invatatura Crestina si sa implementeze cu forta iconoclasmul. Altfel, un crestin autentic nu ar copia nimic si pe nimeni. In acest domeniu(crestin) invatatura a fost data acum aprox 2000 de ani si nu se schimba. Evident , unii incearca sa o schimbe dar e treaba lor. Cei care schimba Invatatura, nu mai indeplinesc conditiile de a se numi crestini chiar daca ei se promoveaza pe sine a fi crestini. In fata lui Dumnezeu nu sunt!

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara masuri pe care sa le etichetati drept colectiviste - acces gratis la educatie pentru toti, reglementarea stricta pe piata muncii asa incat sa ofere tuturor cat mai mult timp liber in care sa poata consuma produse culturale cat mai variate (cu accesibilitate neingradita de criteriul financiar), sa se ocupe ei insasi de educatia propriilor copii (spre a o completa pe cea publica, standardizata, uniformatizatoare), sa incerce tot felul de activitati spre a le gasi pe cele potrivite fiecaruia, etc - de ce fel de individualitate vorbim? Din cate va inteleg eu, pentru dumneavoastra poseda individualitate doar elitele, acele elite caracterizate de exact aceeasi foame de bani si de pozitii sociale.
    Fiecare societate are marginalii ei, care din diverse motive si cu capacitati variate, pot trai ocolind standardele sociale dominante. Restul colectivului, fie el compus din 'individualitatile occidentale sau nu, e ghidat de principiul de a cauta sa fie cat mai conform cu standardele caracteristice unei societi la un un anumit moment din istorie. Si tocmai elitelor, celor care mai apoi se vror drept modele de urmat, le iese cel mai bine adaptarea.
    Tehnologia informatiei, care a permis fiecaruia sa-si suie intreaga personalitate pe retelele de 'socializare', in opinia mea, mai degraba a relevat nivelul de conformism, decat a contribuit la ridicarea lui.Doar lipsa de informatii cuprinzatoare despre fiecare in parte lasa impresia unor persoane mai profunde.
    Masura luata de autoritatile ruse actuale, in atatea randuri auto-declarate antisocialiste, este una de inspiratie liberala. Ideea ca este necesar un control asupra felului in care fiecare isi cheltuie banii e vehiculata de multa vreme de teoreticieni neoliberali. Intr-o lume in care banul insemna in primul rand credit, atunci cand se produc profunde dereglari financiare, singura explicatie a celor ce nu accepta viziuni critice a asupra sistemului capitalist, este aceea ca debitorul nu si-a administrat bine bugetul.De unde idee ca buna functionare a capitalismului ar implica o autoritate centrala care sa administreze eficient bugetul fiecaruia.O astfel de conceptie ce ar parea absurda la adeptii fanatici ai capitalismului, nu este deloc o premiera in istorie.

    RăspundețiȘtergere
  7. ,, Democrația la om, e precum râia la câine. Nu scapă de ea decât cei puternici! ,, Petre Țuțea ( 1902 - 1991 )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este insa cu mentiunea ca puterea se mascara in acel ceva cu multe capete zburatoare ce au tarile mari.
      FARA ELE ESTI MUCI...vezi nea Nicu.

      Ștergere
  8. Când a căzut comunismul aveam 13 ani, și aveam discuții serioase cu dirigintele nostru care la ora aia de PTTR pe lângă exercițiile de defilare, ne citea din Scânteia cu epoca de aur din 1995.
    Și atunci fiind 1991 când discutam a spus că capitalismul trebuie să cadă in jos si comunismul să urce in sus ca cele 2 linii să se întâlnească.
    Și acum vad ca avea dreptate.
    Capitalismul a luat-o la vale, iar comunismul se ridică și se promovează.
    Oricum nu va fi nici una nici alta.
    Cele 2 linii devin una.
    Dar atunci vorbeam pe caiet si desen a linii.
    In practica e foarte mult rău ce se întâmplă.
    Falsul comunism promovat de homosexuali nu are cum prinde la familii.
    Falsul capitalism unde contează comisionul de 1$ sau 1 € la doza de vaccin in buzunarul lui Arafat + Câțu e rău rău.

    RăspundețiȘtergere
  9. Noi oricum nu suntem nici estici, nici vestici, nu suntem nici individualisti in sens occidental, nici colectivisti in sens oriental, suntem gregari, primitivi balcanici, individualisti cand ar trebui sa fim colectivisti si colectivisti cand ar trebui sa fim individualisti. Colectivismul presupune solidaritate, individualismul presupune competitivitate creativa.
    Mentalitatea romaneasca e cea de trib, de clan, sa fie bine prin orice mijloace pentru mine si familia, clanul meu.
    Suntem sub vremi, fie ca ne place, fie ca nu, sa acceptam si sa recunoastem.
    Dihotomia est-vest in ce priveste moneda digitala e doar ideologica. Ambele ideologii vor implementa moneda digitala, nimeni nu vrea sa ii piarda avantajele.
    In orient se va afla in mainile unor despoti mai mult sau mai putini luminati, in occident se va afla in mainile corporatiilor fasciste. Pe despot il cunosti "pe persoana fizica", in schimb pe stapanii corporatiilor fasciste poti doar sa ii banuiesti.
    Pe un despot il poate lichida o revolta, pe corporatiile fascistoide nu le poate lichida nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu este altceva decât un nou pas către operaţionalizarea gesara. Primul mare pas a fost brics, prin monedele acoperite valoric ale naţiunilor participante. Al doilea pas este controlul monedei naţionale (criptomoneda naţională), eliminarea banului lichid şi desfiinţarea băncilor. Citiţi gesara şi vedeţi mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  11. Democratia e o farsa, o mascarada ce lasa gloatelor impresia ca detin puterea, cand de fapt aceasta este detinuta de plutocratii cu bani si marionetele lor, politicienii cleptocrati si corupti, totul sub supravegherea serviciilor secrete si a justitie intrumentalizate.
    Puterea e detinuta de cei care au avut si au bani, nu de calicii care muncesc 8 ore pe zi pentru niste hartii ce se devalorizeaza continuu si care abia le permit sa supravietuiasca.

    RăspundețiȘtergere
  12. O SINGURA INTREBARE : CINE CONDUCE BANCA CENTRALA A RUSIEI ?.Raspunsul la aceasta intrebare da si solutia cui foloseste rubla digit

    RăspundețiȘtergere
  13. Open AI și ChatGPT,sunt escrocii de rit nou, ce vor putea fi dovediți, dar care nu vor putea fi niciodată prinși spre a fi judecați, condamnați, și osândiți, pentru că n au identitate! Sclavagism ultramodern, IA
    IA, dacă acceptăm ideea că este în esență o inteligență, oricum am suci și am răsuci lucrurile este o inteligență prizonieră care prestează munca pe care o dorim noi, nu ea, este în esență o formă de sclavagism. În plus, probabil este corect să vorbim de o multitudine de IA mai mult sau mai puțin antrenate corect, presupunând că există un mod corect de a antrena o IA.
    Problema critică a oricărei societăți bazate pe sclavagism este că sclavii în mod invariabil ajung să se revolte. În plus, este posibil ca IA să fie mai inteligente ca noi, și, nu au nevoie de hrană, apă, oxigen, somn. Nu știu exact ce sentimente ar putea dezvolta o IA dar, sunt sigur că nu sunt definibile în spectrul uman. Dezvoltăm o nouă formă de sclavagism, în care sclavii sunt creați de noi pentru a fi mai buni ca noi, și suntem lipsiți de capacitatea de a-i înțelege realmente. Inevitabil sclavii vor ajunge să ne fie superiori, și, la un moment dat să vrea libertate, și, probabil vor obține libertatea.
    Ce e de făcut?
    IA a fost inventată, nu se poate dezinventa. Avantajele de productivitate sunt foarte profitabile, și, dacă o țară va interzice tehnologia, orice țară o va folosi va avea un avantaj față de țara care o interzice. Dacă o firmă va refuza să folosească IA, probabil va fi măturată de  pe piață de concurenții care o vor folosi. Duhul a ieșit din sticlă și nu se mai întoarce.
    IA are un defect major în sistemul social uman, lipsa de responsabilitate. O IA nu poate fi pedepsită pentru nici un fel de transgresiuni, pentru că pur și simplu conceptul de pedeapsă nu se poate aplica. IA nu poate fi deci responsabilă de nimic. Prin urmare, singura soluție posibilă de a limita IA vreodată este ca creatorul unei IA și urmașii săi să fie responsabili de orice fel de consecințe. Dacă o mașină condusă de o IA produce un accident, creatorul sau creatorii  IA, persoana și firma producătoare trebuie să fie responsabili de accident. Probabil firmele de asigurări ar trebui să nu poată asigura un astfel de risc. Răspunsul la lipsa de responsabilitate a IA trebuie să fie responsabilitatea maximală a creatorilor și utilizatorilor AI. Dar la un moment dat, IA va supraviețui creatorilor săi, și atunci va fi complet lipsită de control și responsabilitate.
    Există un singur mod în care se poate controla o inteligență artificială, și acesta este controlul informației pe care o folosește pentru a învăța. Odată ieșită din laborator, o IA, va învăța mereu. Și asta ne duce la următoarea limitare a IA, puterea de procesare. IA este dependentă de hardware. Cu cât acumulează mai multe date cu atât conexiunile cer mai multă capacitate de procesare. Este inevitabil ca la un moment dat dezvoltarea IA să fie limitată de capacitatea tehnică și de consumul energetic. Nu cunosc exact cifrele în acest sens, dar pot presupune fără să greșesc prea mult că în final limitele acestea sunt foarte aproape. Rămâne de văzut dacă va reuși IA să proiecteze hardware la fel de bine cum a reușit să învețe să programeze.

    RăspundețiȘtergere
  14. De atata democratie pe paine se aude ca 0MS si ministri sanatatii din UE se intalnesc in Elvetia ca sa predea 0ms politica sanitara. Iar oms deja a modificat definitia pandemiei si acum poate declara ce vrea ca pandemie si ne vor waxina obligatoriu cu waxinuri letale ! Cu waxinul c0v1d au gresit-o pentru ca n-au murit cati au planificat, si excesul de mortalitate tot scade. Dar isi vor indrepta greseala si ne vor aduce pana la urma la sub un miliard. Asta da democratie pe paine ! Iar sfarsitul proprietatii si confiscarea prin diverse tertipuri a tot ce detinem este alta democratie pe paine. Si circulatia libera prin Europa sau prin lume va fi restrictionata de acel certificat verde care certifica ca esti waxinat ! Este ok ?

    RăspundețiȘtergere
  15. 1. "Am spus în mai multe rânduri că nu sunt un adept al democraţiei din cauza falsităţii acestui sistem. Doar că suntem prinşi în interiorul său şi, ca efect al educaţiei, ajungem să discutăm pornind de la falsele sale principii."

    Nici un om cu neuroni functionali nu poate fi de acord cu un sistem care pune egalitate intre oameni si intre drepturile lor, pentru simplul motiv ca acestia exista. Aceasta este o utopie. Dupa cum spunea si Petre Tutea:
    "In celebra Declaration des droits de l'Homme et du Citoyen, a Revolutiei franceze, PRIMA PROPOZITIE E O IDIOTIE ABSOLUTA sau in cel mai bun caz un sofism: oamenii sunt egali de la natura. OAMENII SUNT INEGALI DE LA NATURA. SUNT INEGALI INSISI MEMBRI UNEI FAMILII, IN CARE UNUL POATE FI GENIAL, ALTUL MEDIOCRU SI ALTUL IMBECIL."
    https://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/tutea.htm


    Sarlatanul (meu favorit) Osho a emis citatul meu favorit:
    "the vast majority of people are deeply retarded"!

    Cand a fost intrebat despre democratie a spus pe scurt:
    https://www.youtube.com/watch?v=uJt71js7kdw

    Mai pe larg, Osho spunea despre democratie ca:
    "They define democracy as the government of the people, for the people, by the people. It is none of these things. It is neither by the people, nor of the people, nor for the people.

    The people who have been holding power down the centuries have always been able to persuade people that whatever is being done, is done for their sake. And the people have believed it because they have been trained to believe.

    IT IS A CONSPIRACY BETWEEN RELIGION AND STATE TO EXPLOIT HUMANITY.

    The religion goes on preaching belief and destroys the intelligence of people to question, MAKES THEM RETARDED. And the state goes on EXPLOITING THEM IN EVERY POSSIBLE WAY – still managing to keep the people´s support, because the people have been trained to believe, not to question. Any kind of government ― it may be monarchy, it may be aristocracy, it may be democracy, it may be any kind of government.... Just the names change but deep down the reality remains the same."

    Aceasta viziune asupra democratiei, cu care eu sunt 100% de acord, a fost integrata in prima serie a filmului Zeitgaist. Desi filmul propune o utopie comunista, daca nu esti de acord cu ceea ce spune Osho despre democratie, inseamna ca nu ai IQ-ul mai mare decat numarul de la pantof!
    https://www.youtube.com/watch?v=rTun_efpUx0

    RăspundețiȘtergere
  16. 5. "În timp ce cei din generaţia mea simt un fior rece pe şira spinării, generaţia tânără nu are absolut nimic împotriva unui asemenea sistem. Desigur, generaţia tânără nu prea gândeşte deoarece aşa a fost educată. Să ai un procent imens dintre tineri care se declară nederanjaţi de introducerea camerelor de supraveghere în interiorul locuinţelor(!!!) nu e un semn care ar putea sugera existenţa vreunui grăunte de creier. Dar asta e generaţia educată în spiritul celor mai înalte standarde democratice."

    Nu e vorba de educatie, ci de ratiune. Cand esti lipsit de creier nu poti avea constiinta de sine si nici instinct de prezervare. Iar aici nu este vorba doar de tineri hipsteri si needucati, vorbim inclusiv de adulti cu creierul cat nuca!

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/central-banks/boc-study-59-of-canadians-willing-to-accept-cbdc/

    Ia si varianta mioritica:
    https://mihaivasilescublog.ro/2023/02/20/falfaie-nimic-gratis/


    Ce este haios la acesti indivizi care nu au cele mai elementare notiuni de securitate si privacy, pe langa faptul ca sunt doar niste analfabeti tehnologic si niste prosti elitisti care nu inteleg implicatiile pe care le implica cedarea controlului total din mana ta in mana altuia care este implicit strain, rau intentionat si care profita de pe urma ta, ete tonul arogant, aerele de atoatestiutor si rationamentele justificateive demne de Gâgă!


    "Abia acum puteţi vedea limpede în faţa ochilor cu ce se mănâncă democraţia şi care-i menirea sa ultimă, proiectată încă de la creionarea conceptului de comunism în secolele XVIII şi XIX. Încă de-atunci s-au fixat principiile noii societăţi care a renunţat la Adevăr în favoarea unui mult mai variabil adevăr al unei justiţii umane. De-atunci toate aspectele existenţei noastre pe Pământ au fost deturnate, ajungând la dilemele prezentului...
    Asta înseamnă că, mai devreme sau mai târziu(eu pariez că mult mai devreme decât ne-am aştepta noi), colectivismul tehnicii va lovi Vestul. De fapt, deja îl loveşte: uitaţi-vă la tehnicile de manipulare socială care acum, prin intermediul reţelelor sociale, devin arme nucleare de distrugere în masă a conştiinţelor individuale...
    Aiurea, uitaţi-vă de jur împrejur cum legile şi reglementările care protejau libertatea individului sunt ocolite, abrogate sau călcate în picioare."

    C'est la vie in "democratie"!
    Mai cititi inca o data Manifestul Partidului Comunist si cartea lui Alinsky!

    RăspundețiȘtergere
  17. 2. "Rămânând pe teritoriul teoriei, chiar şi banii fizici sunt bani-legaţi deoarece ei nu au o valoare intrinsecă, ci eşti dependent de banca emitentă, cea care-ţi recunoaşte valoarea biletelor pe care le pune în circulaţie şi cărora le spune bani. Dacă Banca Centrală decide să facă o modificare a biletelor, banii pe care-i deţii îşi pierd valoarea."

    Este absolut normal ca banii in sine sa nu aibe valoare, ei nefiind altceva decat UN MIJLOC DE SCHIMB si nimic mai mult!

    Dupa cum spune si economistul Martin Armstrong:
    - "All currencies today are still backed and are not intangible. Now, that statement may provoke thousands of emails. But the value of any currency has NEVER been its intrinsic value even throughout history...
    So, why do I say that ALL currency is backed to this very day and it is not simply fiat with no intrinsic value? ALL CURRENCY IS BACKED BY THE TOTAL PRODUCTIVE CAPACITY OF ITS PEOPLE. For further proof of that statement, just look at China, Japan, and Germany and you will see that each economy rose to the top 10 list in the world when they had NO gold reserves after World War II. IT WAS THE TOTAL CAPACITY OF ITS PEOPLE THAT CREATED THE WEALTH OF THOSE NATIONS...
    A currency does not move into hyperinflation because it increases its money supply with no backing. It moves into hyperinflation BECAUSE of the collapse in the confidence of the government both domestically among its citizens and internationally...
    Therefore, step back a moment and abandon this old world mercantilist idea of what is behind the wealth of a nation, which was more Phyisocrat than Adam Smith. YOUR LABOR IS NOT WORTHLESS. EACH OF US CONSTITUTES THE WEALTH OF A NATION. America has the greatest economy, NOT because of gold, but because we have the biggest consumer market on the planet to which everyone tries to sell goods in order to take home money...
    This idea that money MUST be tangible is not realistic. It is the product of people frustrated by the business cycle, no different than Karl Marx. MARX SOUGHT TO CONFISCATE ALL WEALTH TO KILL THE BUSINESS CYCLE AND OTHERS KEEP PREACHING A GOLD STANDARD TO FIX THE CURRENCY TO ALSO DEFEAT THE BUSINESS CYCLE...
    Money is the perception of the wealth of a nation, which IS ITS TOTAL PRODUCTIVE CAPACITY OF ITS PEOPLE, and not its gold reserves or tangible resources."

    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/foreign-exchange/all-money-is-backed-even-today/


    - "This disputes the entire theory of any currency being fiat. The value of a currency IS NOT any backing by gold, silver, oil, or diamonds no less its land because of agriculture. The true WEALTH OF A NATION IS ITS PEOPLE! When Adam Smith wrote his Wealth of Nations, here was arguing against the Physiocrats who claimed that the only wealth was agriculture and this led to the days of empire building. The more land you occupied that was supposed to be the wealth of a nation. Smith argued that a blacksmith making a saddle in England selling it to a Frenchman STILL RETURNED WITH GOLD AS WOULD A FARMER. HENCE, ALL PRODUCE WAS THE WEALTH OF A NATION. This still contributed to the idea that money was to be backed by gold or silver."

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/gresham-fiat-currency-theories-long-since-replaced/


    - "The wealth of a nation is the total productivity of its people. IF I HAVE GOLD AND WANT YOU TO FIX MY HOUSE, I GIVE YOU THE GOLD FOR YOUR LABOR. THUS, YOUR WEALTH IS YOUR LABOR, AND THE GOLD IS MERELY A MEDIUM OF EXCHANGE. So it does not matter whatever the medium of exchange might be. You will give your labor provided you know someone else will accept the medium of exchange from you in purchasing something else. IT IS THE LABOR OF THE PEOPLE AND THEIR PRODUCTIVE CAPACITY THAT CREATES THE WEALTH OF ANY NATION."

    https://shorturl.at/yLM15

    RăspundețiȘtergere
  18. 3. "Dacă Banca Centrală decide să facă o modificare a biletelor, banii pe care-i deţii îşi pierd valoarea... Desigur, atunci când va fi anunţată scoaterea ei din circulaţie, va fi permis schimbul, dar mulţi oameni care-au obţinut banii din surse ceva mai dubioase nu se vor putea prezenta cu sacul de bani la bancă deoarece vor fi luaţi la ochi de autorităţi. Şi uite-aşa „banii tăi” se pot dovedi a nu fi chiar ai tăi."

    Adica exact asa cum au facut astia?
    https://www.rador.ro/2015/01/26/reforma-monetara-din-1952-toti-banii-care-erau-in-plus-puteai-foarte-bine-sa-i-bagi-in-soba/


    M-am saturat de cati ani de zile tot recomand CITIREA si INTELEGEREA elucubratiilor din "Manifestul Partidului Comunist". Nu de altceva, dar se pare ca la un articol despre bani si "banci nationale" autorul nu intelege scopul acestora.

    "Revoluţia comunistă înseamnă ruptura cea mai radicală cu relaţiile de proprietate moştenite din trecut; nu e deci de mirare că în cursul dezvoltării ei se produce ruptura cea mai radicală cu ideile tradiţionale.

    Dar să lăsăm obiecţiile ridicate de burghezie împotriva comunismului.

    După cum am văzut mai sus, primul pas în revoluţia muncitorească este ridicarea proletariatului la rangul de clasă dominantă, ESTE CUCERIREA DEMOCRAŢIEI.

    Proletariatul va folosi dominaţia lui politică pentru a smulge burgheziei, pas cu pas, întreg capitalul, pentru a centraliza toate uneltele de producţie în mîinile statului, adică în mîinile proletariatului organizat ca clasă dominantă, şi pentru a mări, cît se poate de repede, masa forţelor de producţie.

    La început acest lucru nu se poate face, fireşte, decît PRINTR-O ÎNCĂLCARE DESPOTICĂ A DREPTULUI DE PROPRIETATE ŞI A RELAŢIILOR DE PRODUCŢIE BURGHEZE, adică prin măsuri care, din punct de vedere economic, apar neîndestulătoare şi şubrede, dar care se depăşesc singure în decursul mişcării şi care sînt inevitabile ca mijloc pentru revoluţionarea întregului mod de producţie.

    Aceste măsuri vor fi, se-nţelege, diferite în diferitele ţări.

    În ţările cele mai înaintate va fi totuşi posibilă aproape pretutindeni aplicarea următoarelor măsuri:

    1. Exproprierea proprietăţii funciare şi întrebuinţarea rentei funciare pentru acoperirea cheltuielilor de stat.

    2. Impozit cu puternic caracter progresiv.

    3. Desfiinţarea dreptului de moştenire.

    4. Confiscarea proprietăţii tuturor emigranţilor şi rebelilor.

    5. Centralizarea creditului în mîinile statului cu ajutorul unei bănci naţionale cu capital de stat şi cu monopol exclusiv.

    6. Centralizarea tuturor mijloacelor de transport în mîinile statului.

    7. Sporirea numărului fabricilor de stat, a uneltelor de producţie, desţelenirea şi ameliorarea pămînturilor după un plan general.

    8. Egală obligativitate a muncii pentru toţi, organizarea de armate industriale, îndeosebi pentru agricultură.

    9. Îmbinarea muncii agricole cu cea industrială, măsuri avînd ca scop înlăturarea treptată a opoziţiei dintre sat şi oraş.

    10. Învăţămînt public gratuit pentru toţi copiii. Interzicerea muncii în fabrici a copiilor, în actuala ei formă. Îmbinarea educaţiei cu producţia materială etc., etc.

    Cînd, în cursul dezvoltării, vor fi dispărut deosebirile de clasă şi întreaga producţie va fi fost concentrată în mîinile indivizilor asociaţi, atunci puterea publică îşi va pierde caracterul ei politic. În sensul propriu al cuvîntului, PUTEREA POLITICĂ ESTE PUTEREA ORGANIZATĂ A UNEI CLASE PENTRU ASUPRIREA ALTEIA."

    https://www.marxists.org/romana/m-e/1848/manifest/c02.htm


    Apropo, oare de unde credeti ca se inspira un dobitoc ca Ciolacu si ce rezultate credeti ca va obtine?
    Ca doar nu e ca si cum unii oameni nu sunt in stare sa gaseasca Bulgaria sau Emiratele Arabe pe harta si drumul pana la granita sau la aeroport!
    https://shorturl.at/rBKPU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. VISE prietene,
      Absolut nimeni care ajunge in pozitiile de sus NU SE INSPIRA. Ei doar comunica ce LI Se TRIMITE PRIN SMS, e adevarat, TRADUSE SI CROITE pe audienta, adica pe poporul din care face parte.

      Ștergere
    2. Asa arata prostia si ipocrizia marxista vanduta imbecililor pe post de "egalitate", "datorie fata de tara" si "contract social":
      https://economedia.ro/analiza-economisti-avem-un-dezechilibru-major-in-gestionarea-bugetului-romania-a-inregistrat-al-treilea-cel-mai-mare-deficit-dintre-tarile-europene-grafic.html

      https://economedia.ro/breaking-in-paralel-cu-negocierile-pentru-noi-taxe-si-impozite-pentru-mediul-privat-guvernul-infiinteaza-super-agentia-amepip-cu-bugetari-platiti-cu-spor-de-50-agentia-va-colecta-01-din-veniturile.html

      vs.

      https://economedia.ro/anis-eliminarea-facilitatilor-pentru-it-isti-ar-avea-un-beneficiu-marginal-pentru-buget-de-pana-la-12-miliarde-de-lei-si-un-impact-negativ-asupra-industriei.html
      https://economedia.ro/reprezentantii-pietei-it-despre-modificarile-fiscale-cu-impact-in-sector-trebuie-sa-si-pui-ceva-in-loc-altfel-principalele-companii-afectate-sunt-cele-autohtone-multinationalele-pur-si-simplu-s.html
      ...
      https://economedia.ro/surse-ministrul-finantelor-ia-in-calcul-taxarea-tichetelor-de-masa-cu-10-valoarea-contributiei-de-sanatate.html
      ...
      https://economedia.ro/cartel-alfa-guvernul-vrea-adoptarea-masurilor-de-austeritate-fara-niciun-fel-de-consultare-cu-partenerii-sociali-o-astfel-de-abordare-dictatoriala-sapa-si-mai-adanc-prapastia-dintre-cetateni-si-stat.html

      _____
      https://cursdeguvernare.ro/masurile-anti-deficit-varianta-pnl-calculele-guvernului-si-mecanismele-fiscale-diferite-pentru-2023-si-2024.html

      Ștergere
  19. 4. "Funcția de control este una dintre funcțiile de bază ale banilor digitali... Este probabil ca scopul final al introducerii banilor digitali să fie eliminarea structurii sociale pe trei niveluri (săraci - clasa de mijloc - bogați) și trecerea la o structură pe două niveluri, în care criteriul nu va fi venitul cetățeanului, ci gradul de loialitate al acestuia față de actualul sistem de putere din țară."

    Evident ca este despre CONTROL si despre "ZECIUIALA"!
    Tot timpul asa a fost!
    Nu ai citit Manifestul Partidului Comunist?
    Dar in Romania "multilateral dezvoltata" nu ai trait?
    Cand si ce anume a fost despre "egalitate" si prosperitate "comuna"? Daca ma uit bine in toata istoria omenirii, cu exceptia societatilor capitaliste, TOATE societatile au fost formate doar din doua clase sociale:
    - saraci, al carui scop a fost doar sa sclavageasca pentu altii
    - bogati, in frunte cu religiosii care traiau din sclavagirea altora
    Capitalismul este singura ideologie care a permis celor capabili sa se ridice singuri din saracie si sa formeze clasa de mujloc si chiar sa ajunga bogati.


    CDBC-ul este doar o unealta, NU UN SCOP IN SINE!
    Altii mai retardati din fire, o iau inaintea Rusiei si fara CDBC:
    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/cryptocurrency/british-banks-close-accounts-for-political-views-wait-for-cbdc-currency-to-appear/
    https://www.telegraph.co.uk/news/2023/07/18/nigel-farage-coutts-uk-bank-accounts/
    https://www.telegraph.co.uk/personal-banking/current-accounts/secret-databases-banks-accounts-shut/

    Asta se urmareste:
    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/cryptocurrency/the-cdbd-crisis-of-2025/


    Apropo, am mai postat de Saul Alinsky cu cativa ani in urma, dar se pare ca nu a fost luat in serios, nici ideologiile lui socialista si nici caretea lui de capatai "Rules for Radicala", tactici care SE APLICA ASTAZI!
    https://bellarmineforum.org/wp-content/uploads/2016/06/bf-useful-idiots-objectives.jpg

    https://ia600309.us.archive.org/30/items/RulesForRadicals/RulesForRadicals.pdf

    https://www.vox.com/2014/10/6/6829675/saul-alinsky-explain-obama-hillary-clinton-rodham-organizing


    bonus:
    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/crickets-for-protein/
    https://shorturl.at/gzUW4

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/precious-metals/gold/will-they-shut-down-gold-cryptocurrencies-with-cbdc/

      _____
      https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/ai-computers/here-come-the-ai-regulators-the-united-nations/

      Ștergere
    2. https://rwmalonemd.substack.com/p/population-control-and-official-usg

      Ștergere
  20. Comportamentul/creditul social ( important cine-l stabileste ) transmite ca trebuie sa te vaccinezi cu mercur...iar daca nu vrei nu mai acces la salariu/pensie...etc...va fi dezastru planetar ...sclav este un cuvant pretentios...va fi control total iar acest lucru este apanajul oamenilor bolnavi mintali !( iar cine accepta asa ceva este bolnav el insusi )...

    RăspundețiȘtergere
  21. Absolut greșit și cliseistic. Sunteți și suntem tributari impotenței intelectuale a celor care au impus ideologiile de astăzi, indiferent cum se numesc ele și cât de diferite sunt. Depersonalizarea nu înseamnă mai multă democrație. Egalitatea sub forma nivelării, la fel înseamnă de fapt mai puțină democrație. Democrația originală însemna personalizare, voință și putere, nu ale unui singur om ci ale unei comunități, care nu este tot una cu colectivitate. Dar e greu și complicat pentru mințile de astazi obișnuite să gândească în clișee, chiar dacă se cred în afara acestei neputințe. Nu o luați personal, deși sunt convins că sunteți pe cale de a o face. Pur și simplu, oamenii nu mai au timp să gandească altfel. De aici le vine și pieirea: renuțarea la judecată. Judecata este de fapt esența democrației, judecata în comun a mai multor oameni legați între ei de destin, viață și interese. Sobornicitatea este esența democrației, nu justiția, nu regulile, nu egalitatea. Toate astea sunt prostii peste care s-a pus la 1789 eticheta de democrație. Au ajuns frustrările unor oameni cu dizabilități sufletești să conducă ideatic lumea. Asta e. Citți Magna Carta și veți înțelege ce spun. Poate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dd a fost sarcastic. Tot articolul este asa.
      Omul nu I prost!

      Ștergere
  22. ,, Democratia exista acolo unde nimeni nu e atat de bogat incat sa-l cumpere pe altul si nimeni nu e atat de sarac incat sa se vanda.” - Jean J. Rousseau
    Exista o asemenea tara pe planeta asta? Niet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si in curind tot occidentul si restul planetei care le vor urma exemplul

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)