vineri, 14 iulie 2023

Socialismul produce dezastre bugetare


Nulitatea Nicuşor Dan anunţă cu surle şi trâmbiţe că urmează să achiziţioneze 20 de minicentrale termice pentru a asigura furnizarea optimă a agentului termic pentru aproximativ 16 300 de apartamente. Investiţia faraonică şi absolut inutilă nu va fi nimic altceva decât o nouă gaură dată bugetului Bucureştiului, fără a se rezolva mare lucru. De ce, o să vă explic în continuare.

Bucureştiul are o reţea de 954 km de conductă magistrală de încălzire, căreia i se adaugă aproape 3000 km de conductă secundară. Înţelegeţi despre ce dimensiuni vorbim? Problema acestei reţele este că e şi învechită, pierzându-se o groază de agent termic în conductele epuizate prin care apa se scurge mai degrabă în pământ decât în reţea. Toţi primarii Bucureştiului promit că vor schimba ţevile şi că vor „moderniza sistemul”. Aveţi idee cât costă operaţiunea? V-o spun după licitaţia organizată de Primărie: cam 12 milioane de lei pe kilometru. Asta înseamnă că doar înlocuirea magistralei - care-i esenţială! - duce costurile la 11.7 miliarde de lei! Cifra nu este corectă deoarece în licitaţia primăriei se amestecă lucrările de înlocuire a conductei magistrale cu alte lucrări la conducte secundare(mai mici). Dar nu ne luăm de la asta, presupunem că acela ar fi costul, chiar dacă în realitate e mult mai mare. Problema e că sunt o groază de bani, adică aproape 2.5 miliarde de dolari. Pentru ce? Doar pentru magistrală. Ce faci cu restul reţelei care e de trei ori mai mare?

Încălzitul „la comun”, am mai explicat-o, vine din perioada socialist-comunismului. Pe acea vreme Bucureştiul avea industrie grea. La fel se întâmpla şi-n marile oraşe ale ţării. În această industrie, agentul termic era un produs secundar: trebuia să răceşti cazanele sau mai ştiu eu ce echipamente industriale şi-ţi rezulta apă fiartă. Decât să o arunci, mai bine o pompezi în sistem şi încălzeşti casele oamenilor. Pe hârtie sună bine, dar în realitate s-a dovedit un dezastru. Ştiu bine ce friguri am încasat la bloc şi de-aceea imediat după Revoluţie mi-am făcut casă şi-am şters-o de-acolo. Încălzitul la comun e un dezastru deoarece nu poţi avea pretenţia eficienţei în condiţiile în care tu plimbi apa aia fiartă pe un traseu de 900 de kilometri. E limpede că la cap ajunge rece ca gheaţa, iar ăia fac frigul. 

Dacă pe vremea lui Ceauşescu încălzirea centralizată putea avea o miză deoarece existau surse gratuite, acum agentul termic trebuie încălzit centralizat, apoi transportat, făcut schimbul de căldură în centralele de proximitate şi abia apoi livrat oamenilor. E efectiv un colos energofag şi fără absolut nicio validitate economică. În plus, încălzirea agentului termic se face prin intermediul păcurii, rezultând probleme grave. 

Ca să înţelegeţi cât de păgubos e sistemul centralizat o să vă dau un exemplu pornind de la idioţeniile de mini-centrale pe care le cumpără Nicuşor Dan. Spune nulitatea de la vârful capitalei că urmează să plătească peste 105 milioane de lei fără TVA(aproape 125 milioane cu TVA!) pentru cele 20 de mini-centrale care ar urma să încălzească 16 300 de apartamente. Un calcul simplu pe care matematicianul fără pereche l-ar fi putut face extrem de facil, i-ar fi spus că dacă în locul mini-centralelor minune le-ar fi cumpărat locatarilor centrale de apartament, costul acestora ar fi fost de 32,6 milioane de lei! Adică o economie de peste 92 milioane de lei(sume cu TVA). Comparând consumul energetic şi pierderile inerente de pe reţea, ne rezultă o diferenţă fabuloasă de randament, adică de consum. Pe înţelesul socialist al lui Mucuşor, avem o amprentă mai mică de carbon în cazul centralelor de apartament decât în cazul mini-centralelor lui socialiste.

V-am spus de multe ori: socialism-comunismul ne duce în sapă de lemn deoarece pune colectivismul egalitarist pe primul loc, fără a mai face o analiză economică. În acest fel, primăriile care se încăpăţânează să menţină sistemul centralizat nu fac altceva decât să paraziteze buzunarele celor pe care-i ţin în frig pe bani mulţi. De fapt, dacă e să fim corecţi, nu doar buzunarele acelora sunt parazitate. De o grămadă de vreme preţul gigacaloriei în Bucureşti e subvenţionat, chestiune absolut aberantă. În acest fel eu, care plătesc lună de lună corect combustibilul pe care-l consum fără nicio subvenţie, sunt obligat ca din banii mei să susţin şi fantasmele faraonice ale primarilor bucureşteni care trag din toţi bojocii de-un cadavru în putrefacţie. 

Înţelegeţi, cred pe ce se aruncă banii. Cu asemenea nulităţi în funcţii cheie nu-i de mirare că totul se duce de râpă. Şi, din păcate, nici nu există pedeapsă pe care să o aplici târlei de dobitoci care după 1989 a deturnat destinele României.

35 de comentarii:

  1. Pe Nicusor Dan il intereseaza cat intra in buzunarele lui si ale prietenilor lui. Evident ca varianta cu minicentrale maximizeaza spaga. Asadar calculul matematicianului este corect. Nota 10 pentru Dan Nicusor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai calm ca el doar comunica. Nu sunt calculele lui matematice.

      Ștergere
    2. Cred ca omul e matematician cum e si Cel Înalt fizician.Adica legendati.

      Ștergere
  2. Calculul este corect, dar întrebarea este dacă rețeaua de gaz poate asigura necesarul pentru cele 16.300 de apartamente ?! Pe de altă parte, dacă tot vorbim de comunism, este mai rentabil să instalezi centrale de bloc, chiar dacă asta naște emoții suplimentare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Pe de altă parte, dacă tot vorbim de comunism, este mai rentabil să instalezi centrale de bloc, chiar dacă asta naște emoții suplimentare."

      NU ESTE RENTABIL DE LOC!
      ESTE O IDIOTENIE!

      In primul rand,
      Nu toti oamenii traiesc din niste pensii, salarii sau venituri de mizerie in asa fel incat sa fie "legati de glie" si toata viata lor sa se invarta in acel apartament: dormit, eventual lucrat sau mers la lucru, televizor si iar dormit. Zi de zi, an de an.
      Unii mai pleaca, uneori chiar perioade mai lungi sau mai des. Altii nu sunt asa de frigurosi si au nevoi mai reduse, altii au copii mici si au nevoi mai crescute.

      In anul doi de facultate, din cauza conditiilor extrem de proaste si a haosului generalizat, am renuntat la a sta in camine studentesti si mi-am inchiriat un apartament la ultimul etaj intr-un bloc turn de la Piata Gorjului. Era mai ieftin plus ca aveam metrou, autobuze, piata si hypermarketuri la cateva statii de autobuz.
      Am plecat de acolo in cateva luni si am preferat sa-mi inchiriez putin mai scump o mansarda spatioasa intr-o vila pe Vasile Lascar (intre Spiru Haret si Armeneasca). De ce? Din doua motive simplu de inteles:
      1. Imbecilii care administrau blocul faceau ei program de incalzire dupa cum aveau ei chef. "Lasa ca nu dam acum drumul la incalzire, ca inca este cald afara" sau "dam drumul doar de la 20 la 24 ca este suficient".

      2. La parter nu puteai sa tii mana pe calorifere de fierbinti, iar la ultimul etaj nu sareau niciodata de 20 de grade, dar PLATA CALDURII ERA IDENTICA LA FIECARE APARTAMENT! Te duceai la administrator la usa si-i spuneai sa dea drumul la caldura ca ti-e frig, el isea la usa in maieu si pantaloni de pijama si spunea ca nu e asa. Il durea in poola ca statea la etajul doi! Desi platei identic cu el, tu te lafaiai in frig, iar el se lafaia in caldura!

      M-am pishat pe blocul lor cu ei cu tot si am plecat de acolo! Cativa ani de zile mai tarziu m-am intalnit prin oras cu niste fosti vecini si mi-au spus ca se judecau cu administratia si primaria pentru a avea dreptul de a se debransa de la incalzirea centralizata si de a-si monta contuare de apa si centrale termice individuale. Imbecililor din administratie nu le convenea nici sa plateasca singuri pierderile de apa de la subsol si din retea si nici sa-si plateasca singuri gigacaloriile de caldura in care se lafaiau.
      Si daca as fi fost proprietar acolo, asteptam primavara si vindeam apartamentul ala instat!
      Nu poti sa fi sarac fara sa fi si prost si nu poti fi prost fara sa fi si sarac, iar printre saraci si prosti NU POTI TRAI LINISTIT!

      Ștergere
    2. In al doilea rand,
      La origini sunt din Slatina, iar Slatina a fost PRINTRE PRIMELE ORASE DIN TARA COMPLET DEBRANSATE DE LA ORICE RETEA CENTRALIZATA! Daca te uiti pe scara blocului la parintii mei, la fiecare etaj vezi contoarele individuale de apa, gaz, curent electric si RDS.
      - Imediat dupa revolutie cand au inceput sa apara pe piata, lumea si-a montat boilere de apa electrice cu termostat si chiar dusuri electrice
      - Apometrele individuale s-au montat in apartamente la 2-3 ani dupa revolutie, iar dupa anii 2000, dupa ce s-a refacut instalatia de apa a blocului, s-au motat pe scara blocului. Practic vorbind, este o teva groasa de apa da la subsol pana la ultimul etaj, din care la fiecare etaj ies prin bifurcatii cu apometre individuale cate o teava mai mica catre fiecare apartament
      - Ai mei au centrala individuala de apartament pe gaze din 1996. Dupa anii 2000 s-a procedat la fel ca la apa: teava de gaze pe centrul blocului si la fiecare etaj ies tevi individuale contorizate catre fiecare apartament.
      - Tot dupa anii 2000 si contoarele individuale de energie electica s-au montat pe scara blocului. Astea sunt toate montate la etajul 1.
      - RDS-ul individual este la fiecare etaj

      In felul acesta FIECARE CONSUMA CAT VREA si CAND VREA, PE BANII LUI!
      Se poate trai foarte lejer si foarte rentabil in afara kolhozurilor si kibutzurilor marxiste. Numai ca ratatii si imbecilii vor totul la comun ca asa au ei diverse avantaje si vor plati mai putin. De aia inventeaza tot felul de motive si avantaje "la comun" asa cum faci si tu acum.

      https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/adio-cet-uri-cum-s-a-ales-praful-de-marile-1695931.html


      In al treilea rand,
      Bucurestiul este plin ochi de prosti elitisti si de gainari cu pretentii de mafioti intergalactici. V-ati uitat la ce dejectii genetice voteaza prostalaii astia de peste 30 de ani incepand cu Lis si Halaicu si terminand cu Nicu Sordan zis si "Plicusor"?
      Am locuit acolo 5 ani de zile la facultate si inca 7 ani dupa facultate ocupandu-ma de mici afaceri. La un moment dat m-am saturat si de Bucuresti si de Romania, AM VANDUT TOT si am plecat in strainatate, tot la afaceri. A FOST CEA MAI INTELEAPTA DECIZIE PE CARE AM PUTUT S-O IAU IN VIATA MEA!
      Anyway, de cate ori mai ajung cateva zile prin Bucuresti fie cu treaba fie in vizita la amici, de atea ori ma enervez. Nu s-a schimbat absolut nimic. Doar cantitatea de prostie a devenit mai mare si mai rafinata. Nu m-as mai intoarce acolo sa traiesc nici daca m-ai plati ce "meleoane". Iar despre facut afaceri in Bucuresti sau in Romania... phai de poola mea! Da ce am cazut in cap? Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nici eu si cel putin nici copiii mei nu avem nevoie sa mai muncim!

      Ștergere
    3. Apreciez că sunteți obraznic, deci nu meritați nici un răspuns. Faptul că nu aveți o pregătire tehnică nu este o vină. Scriu totuși, pentru cei care urmăresc subiectul.

      Centralele de bloc nu înseamnă plată paușală; asta e evident, pentru oricine. Pe de altă parte, cine cunoaște cum funcționează o centrală termică și nivelul la care a ajuns azi automatizarea, știe că o centrală unică poate fi mai ieftin pentru toți cei din bloc, mai ales dacă au preferințe de consum diferite. Asta însă depinde de proiectare și instalare profesionistă.

      Dacă mai există și condiții tehnice pentru o pompă de căldură (apă-apă), atunci avantajul unei centrale comune este și mai mare. Povestea nu e foarte lungă, dar conține detalii tehnice care nu își au locul aici.

      Din respect pentru Domnul Diaconu, să nu uităm că domnia sa nu recomandă să locuim în case construite una peste alta (numite și blocuri).

      Ștergere
    4. @Paul, nu ai dreptate. S-a încercat „soluţia” cu centralele de bloc şi a fost un eşec. Oamenii ajung să plătească mai mult decât dacă au centrală individuală. Să-ţi dau un exemplu: centrala e la parter şi tu stai la ultimul etaj. Dacă vrei să-ţi faci un duş, până urcă apa caldă la tine consumi 1 mc de apă. Desigur, există „soluţia” cu apa caldă încălzită pe coloană, astfel încât să-ţi ajungă relativ instant, dar asta costă în plus menţinerea apei.
      Iar partea cu pompa de căldură e culeasă din basmele SF ale vânzătorilor. Sa-ţi dau un exemplu: mie mi-a cerut un vânzător 50 000 lei pe pompa de căldură aer-apă necesară casei mele. OK, am casa ceva mai mare, probabil cât vreo 3 apartamente. Defalcând, asta ar însemna cam 15 000 lei de apartament pentru pompa de căldură. Iar instalarea unei asemena hardughii e cel puţin 10 000 EUR.

      Ștergere
    5. @Paul14 iulie 2023 la 15:27
      Nu tipurile de centrale sunt problema ci modul cum se baga si mai ales se scot. Exista blocuri unde s-a stabilit in sedinta sa bage centrala pe scara, apoi au descoperit ca nu e buna si au aruncat-o, banii fiind dati. Nu orice centrala, ci prin "licitatie"-apoi si-au pus centrale de apartament. Afacere similara a fost cu interfoanele, din nou bagate pe gat ca in mai putin de un an sa le schimbe pe toate ca aveau probleme.
      Centrala termica "de apartament" l-a invatat pe om cu un confort exagerat si nemeritat-baga niste bani in centrala, mentenanta, revizii, si crede ca i se cuvine ca apa sa ajunga la 40 grade in 20 secunde. La o centrala pe scara incep nebuniile: de ce sa consum atatia litri de apa in continua incalzire ca vecinu care trage cu urechea in baie sa-si porneasca apa calda dupa ce i-o incalzesc eu suficient? Cand zgarciobii incep sa contorizeze secunde si litri, chiar ca o centrala de scara nu-si are sensul.

      Ștergere
    6. "Oamenii ajung să plătească mai mult decât dacă au centrală individuală. Să-ţi dau un exemplu: centrala e la parter şi tu stai la ultimul etaj. Dacă vrei să-ţi faci un duş, până urcă apa caldă la tine consumi 1 mc de apă."

      Asta am explicat si eu foarte clar ca se intampla cand locuiam in apartamentul ala de la Gorjului la ultimul etaj: cei de la etajele inferioare se lafaiau in caldura si se opareau la dus iar cei de la etajele superioare se lafaiau in frig si tremurau sub dus... Dar TOTI PLATEAU CALDURA LA FEL!
      In mod evident ca la utimele etaje si consumul de apa era crescut ca dadeau drumul la robinetul de apa calda si era rece. Asa ca ori (te) spalai cu apa rece, ori dadeai drumul la robinet si asteptai minute in sir pana devenea calaie, ori incalzeai cu oala pe aragaz, cu boilerul, cu masina de spalat, etc.
      O BATAIE DE JOC!
      Sa mai vorbim si de faptul ca trebuia sa platesti caldura chiar si atunci cand erai plecat cu saptamanile ca doar "ti-a incalzit apartamentul"?
      Cand esti debransat si ai totul individual CONSUMI CE VREI si CAND VREI doar PE BANII TAI, iar daca esti plecat cu saptamanile sau cu lunile, NU TE INTORCI DATOR ca ti-au incalzit apartamentul sau ca au fost pierderi de apa in retea sau la subsol. NU PLATESTI NIMIC!
      De aia TOT CE E INDIVIDUAL E "SFANT" si TOT CE E LA COMUN E TEAPA!


      Cat despre centrala de bloc... mai sunt oameni care se bat cu pumnul in piept cat de tari sunt ei pe partea tehnica si inca nu inteleg ce este SPOF = Single Point Of Failure?
      https://en.wikipedia.org/wiki/Single_point_of_failure


      "Iar partea cu pompa de căldură e culeasă din basmele SF ale vânzătorilor."

      Absolut TOT ce intra la categoria "green", "eco" sau "sustenabil" este o super mega TEAPA impusa sa-i faca pe bizoni de bani!

      Ștergere
    7. Eu am pompă de căldură apă-apă, iar locuința mea este de circa 180 mp. prețul de achiziție a fost cam 7.500 euro, iar montajul a fost undeva la 2.000-3.000 euro. Sunt mulțumit, nu depind de rețeaua de gaze, dar depind (într-adevăr) de curent. Urmează să instalez panouri fotovoltaice, care vor reduce dependența. Oricum, plătesc mai puțin pe curent (cam 80%) decât vecinul meu care consumă gaz pentru o locuință asemănătoare. În plus, vara am răcire aproape gratuit, cu apa din fântână.

      Revenind la centrala de scară, mie îmi dă cu virgulă: volumul unei țevi cu diametru de 12 mm este 0,113 l/m. dacă țeava ar avea lungimea de 1 km (1000 m), atunci volumul țevii ar fi de 113 litri, dar metrul cub are 1000 de litri (am gresit ceva?).

      Ștergere
  3. https://www.constanta.info/2020/12/11/cum-se-incalzesc-marile-orase-ale-europei-de-exemplu-berlin-hamburg-si-viena
    Concluzie

    Indiferent la ce oraș important din Europa ne-am uita, soluția viitorului rămân tot sistemele centaralizate de încălzire și răcire, cel puțin pentru zonele urbane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, de când aşteptam exemplul ăsta! Păi iarna asta s-a dat ordin pe unitate ca în Berlin să nu fie mai mult de 19 grade în apartamentele ălea „ultra verzi”. Oare de ce? Dacă e aşa pe ieftineală totul, de ce n-au dat căldură oamenilor?

      Ce-mi place mie cum mai apare câte-un ziarist ideologic care aruncă pe piaţă un articol care pute de la o poştă a propagandă, iar fraierii o iau de bună!

      Ștergere
    2. Indiferent ce ne dorim noi cei mici si neinsemnati DD, porta vocile stapinirii lumii, ultra bogatii, ca sunt umani sau nu, ne comunica neincetat, ca pe un refren ca toate sistemele de deservire a comunitatilor umane, urbane vor fi centralizate. Este singurul mod de a salva planeta dupa cum ni se comunica neincetat, practic zilnic si oficial. Faptul ca multi dintre concetateni prefera sa nu auda este treaba lor. Schimbarile vor veni direct din iubitele State, unele direct, drept consecinte ale unor actiuni, altele in mod voalat.
      Nu este un dictat, o parere personala, o conspiratie.
      Ascultati interviuri recente cu noul rege al Angliei, cu JohnKerry, cu Śvab, cu euroConducatorii si presedintii, si ascultati-le cu atentie.
      Francezilor li se recomanda oficial, in presa, ca in cel mai scurt timp sa se gindeasca la metode de reparare a incatamintei si a hainelor personale pentru care vor fi compensati cu bani de catre stat. Daca au anuntat la ei, asteptati-va sa fie anuntat global.
      Hmmm, oare asta ce o insemna? Poate sa ma lamureasca careva?

      Ștergere
    3. @
      Anonim14 iulie 2023 la 16:29 Am trait in comunism si poti sa ma injuri dar am vazut destule beneficii. Repararea incaltamintei la francezi? Noi aveam Reparatii incaltaminte peste tot, nu erau toti boieri cum se desprinde, uzeaza talpa se schimba cu totul, ca tv-urile din cauza display-urilor sau telefoanele din cauza acumulatorilor incorporati. Se repara, recicla, reutiliza. 3R cum s-ar zice peste Ocean.
      Ce-i rau in asta? Ca de la munci ne-am puturosit? Ca avem generatii de tembeli care butoneaza tastaturi, touchscreen-uri, dar decat sa-si spele o rufa la mana prefera sa moara? Mi-am spalat panataloni in cada, la mana multi ani, fara probleme, eram fericit ca am si apa calduta, nu ca storc blugii de clantza, rasucindu-le cracii. Croitorii existau pe vremuri, dar azi esti calic daca mergi cu bicla, rupt in kur daca-ti repari pantofii, ghetele samd. Deci...de unde vine ultrapoluarea cand omul arunca la gunoi ceva aproape nou sau putin uzat?
      Unii zic ca resetu e reeducare. Inspre rau, oare? Cu 40 de ani in urma, intr-o vineri ca asta, cam pe la ora asta, mergeam sa iau paine si eram fericit ca gasesc cateva paini vechi de o zi. Ce face reset-ul? Incearca sa te invete ca nu mai merge sa iei totul "for granted", sa mergi la orice ora intr-un minimarket si sa-ti iei cate paini si snacks-uri vrei. Statul la coada e educatie pura, combate nerabdarea multora care sar, se infig-cum probabil se vede prin mijloacele de transport cand unii nu reusesc sa iasa ca da pulimea buluc pe trepte.

      Ștergere
    4. 19 grade, poate la locuintele asistatilor sociale din primarie, gen Wohngeldstelle,eu am stat la Berlin iarna trecuta in nord Sektor Pankaw-Binzstraße si in bloc aceam 21-23 grade fara probleme, nu cunosc costurile in plus dar am inteles ca au subventionat si ei la greu

      Ștergere
    5. @Anonim 14 iulie 2023 la 18:04
      Amice eu am impresia ca tu esti un pic cam idiot.
      Exemplarul tipic de marxist. Atat de batut in cap incat poate gasi "beneficii" si in lipsurile de baza!
      Nu vrei tu sa te muti in Venezuela sa te saturi de "bunastare" marxista si sa ne scutesti de ineptiile pe care le debitezi? Acolo nu mai e nevoie de nici un "reset" sau "reeducare".

      Ștergere
    6. Mai turbarici, mort dupa bunastare din credite de fonduri care nu exista ci sunt doar supte din degetul mic al stapinilor tai.
      Amicul de mai sus stie ce vorbeste. El cunoaste cu adevarat cum functioneaza economia reala nu cea virtuala care ti da aripi false de ceara.

      In curind vei fi lamuri si DE CE! Nu mai e mult!
      Ar fi fost super sa tina abureala, dar nu mai are cum!
      Revenim cu totii la stors de clanta prin rasucire a pantalonii de munca la colectiv.

      Ștergere
  4. Apropo, de mooia cu locurile de parcare cu plata pe care le-o pregateste Mucusor bucurestenilor, nu se aude nimic?
    Vine raiul eco-imbecilolor asa cum se observa si in articolele de mai jos si mai ales in comentariile la articolele respective!
    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-26379925-cele-doua-masini-care-verifica-automat-daca-soferii-platit-parcarea-centrul-capitalei-functionale-joi-cum-functioneaza-sistemul-amenzi-dau.htm
    https://mihaivasilescublog.ro/2023/06/20/weekend-vine-amenda-automat/

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze, dar imediat după Loviluție, în '90-'92, sistemul "comunist" de încălzire centralizată a funcționat perfect în parametrii proiectați (cel puțin în orașul meu natal - în provincie). Lucrurile au început să se strice când furnizorul de agent termic a început să aibă probleme financiare (blocaj financiar). Dar până atunci, sistemul a functionat corect.

    RăspundețiȘtergere
  6. https://www.globalresearch.ca/list-30-elites-that-support-promote-depopulation/5825634

    RăspundețiȘtergere
  7. Nota bene.. nu asa functioneaza sistemul de incalzire. CET produce ca sub produs apa calda,care are o anumita temperatura.. si care ajunge in Punctele Termice,care sunt niste mini centrale de cartier care cresc temperatura apei...Practic acele centrale sunt inlocuite...Asa ca analiza cu centralele de apartament e gresita,plus nu iei in calcul si reteau de gaze pentru acele centrale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cresc temperatura apei cum? Prin puterea minţii, sau consumă o groază de carburant??? Reţeaua de gaze e adusă la uşa blocului, singura chestie de care ai nevoie e o ţeavă de diametru mai mare în bloc, adică separarea de gaze. Evident că analiza nu e greşită!

      Ștergere
    2. https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blogul-scientia/8047-cum-functioneaza-sistemul-de-termoficare-din-bucuresti-si-de-ce-sunt-asa-multe-probleme-ca-incalzirea-si-apa-calda.html

      Ștergere
  8. O centrala termica de apartament, cu montaj inclus, sau chiar fara montaj, nu costa doar 2000 lei.(32.600.000 lei:16.300 apartamente=2.000 lei).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă faci licitaţie pentru 16 000 de centrale, cred că găseşti la 1 000 de lei bucata, aşa că-ţi rămân suficienţi şi pentru instalare.

      Ștergere
  9. Sa raspund per ansamblu...suntem si "boieri" fie bogati fie saraciile de pe lume, mai avem si mofturi si pretentii de 2 bani pentru ca tinem la comfort, imagine publica.
    Asa-i ca imaginea publica e pe primul loc? Tzevaraia se ingroapa, se ascunde frumos in plansee, sub placi de rigips si alte variante. Centrala ia apa rece care oricum e mai rece decat temperatura ambientala, mai ales pe timp de vara/canicula! Adica poti avea 30-45 grade in balcon sau alte spatii fara aer conditionat, si incalzesti apa abuzand de gaz in loc s-o treci printr-un boiler sau chiar si un butoi ordinar care se incalzeste ambiental. Aerul conditionat trage pana in 2kW la 9000BTU si pana in 3.5kW la 12000BTU, cu marje. Daca avem 40 grade la umbra ca se incing betoanele si asfaltu' de ce sa incalzim apa rece menajera de la temperatura minima in loc sa folosim conditiile din apartament. La 30 si ceva grade anuntate ajungem la peste 40 gratie betoanelor si nu numai. Cu A.C. scadem de la 35-40 pe la vreo 25...adica peste dublul temperaturii apei reci care intra in centrale. Am zis de butoaie in balcon, pare oribil...Insa nu pare oribil cand multi sparg peretele dintre sufragerie si balcon, ca sa le uneasca. Pierderi termice suplimentare dar cu piticii nu te pui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim 14 iulie 2023 la 18:38
      Esti beat? Sau te-au abuzat si traumatizat parintii cand erai mic de ai ramas asa șui?

      Ștergere
  10. Este conceptul de casă pasivă. De ce nu face analiza economica a celor 16300 de apartamente și să le facă pasive, eco-amprenta zero.
    Nicușor e pasibil de subminarea economică a bugetului când pe foaie sunt alte soluții viabile financiar.
    Un primar care vede soluții nu se uită doar la cât îi iasă lui din schemă.
    Să facă 3 variante și să le dea in dezbatere publică cum face Boc, sau el se dă Trudeau cu puterile sporite de scaun?
    OK, oricum se va dovedi că problema nu e rezolvată și va necesita noi și noi reinvestii.
    Wati ales o gaură neagă in buget de care vor profita mereu de-ăștia ca Nicușor. 😹 😹
    Așa e cu moștenirea la comun. Mai sunt cazuri multe cum sunt curțile comune ale caselor etc.. Dar ăsta cu frigul la București e cel mai cel.


    RăspundețiȘtergere
  11. Din cite am înțeles din articol,este rost de șpagă, groasă, babană și numărul 2, bucureștenii vor continua tremuratul,doar tinerii frumoși și rezist s-au obișnuit (parcă noi părinții și bunicii lor am mai trecut prin asta, adică să te îmbraci la culcare....., și 3 se văd alegeri la orizont....

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit și comentariile! Până la urmă, toți au dreptate.
    Concluzia mea este următoarea: investiția lui Nicușor Dan nu rezolvă problema apei calde și a încălzirii și fiecare, pe proprietatea lui, are dreptul să-și aleagă sistemul de încălzire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cât de curând nu vom mai face ce vrem pe proprietatea noastră, că le stricăm aerul vecinilor sau imaginea pe care o văd ei peste gard.

      Ștergere
    2. Iartă mă pe mine, atâta timp cât plătești taxă pe proprietate, înseamnă că ești chiriaș;nu există proprietari de apartamente, mașini ș.a.
      Deci este greșită ,,proprietatea noastră''.

      Ștergere
  13. Foarte bun articolul și comentariile. Părerile sunt împărțite, oamenii sunt foarte convinși ca au dreptate. Fără a intra în detalii tehnice, cine vrea sa afle care soluție este mai rentabila, face un calcul de consum și costuri, iar lucrurile devin simple. Dacă mai adaugi și confort vs disconfortul oferit de traiul în comun, atunci centrala individuala iese câștigătoare ca Djoker la tenis. Lumea prezintă diverse soluții "moderne" ca fiind extraordinare, dar de fapt sunt mult mai proaste, și normal, mai scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nici măcar aceste minicentrale nu le va co strui,sunt promisiuni electorale apoi le va rade în nas bucureștenilor și va spune "ei chiar au crezut ca vor avea apa calda"acum caldura

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)