miercuri, 5 iulie 2023

Corporatocraţia


Sunt extrem de mulţi cei care confundă capitalismul cu mediul corporatist din prezent. Dacă e să fim corecţi, confuzia nu-i atât de suspectă pe cât pare după ce înţelegi întreaga ecuaţie. Corporaţiile sunt o creaţie a capitalismului, astfel încât, a modul teoretic, n-au cum să fie altceva decât capitalism. Însă realitatea e cu totul alta.

Într-adevăr, multe dintre corporaţiile prezentului au fost la origini companii dinamice. Îmi veţi da, probabil, ca exemplu General Electric, Standard Oil, etc. Sau, mai recent, Microsoft, Google s.a.m.d. Doar că realitatea e cu totul alta. Fără „pomparea de bani privaţi” toate aceste companii n-ar fi avut nicio şansă. Facebook s-a aflat pe marginea prăpastiei având, după cum bine ştiţi, un IPO semi-ratat. Asta în ciuda buzz-ului făcut în jurul său. La Google treburile au stat ceva mai bine cu listarea,în ciuda perioadei destul de dubioase în care s-a produs. Însă nu uitaţi un element: listarea este vârful aisbergului. Ajungi să te listezi în momentul în care anumite entităţi deţin deja o mare parte a afacerii.

La modul teoretic, doctrina capitalistă are la bază concurenţa. Entităţile se bat pentru bani asemeni gladiatorilor din antichitate pentru viaţa lor. Fiind orbiţi de această „axiomă”, avem impresia că entităţile corporatiste sunt culmea concurenţialităţii şi a competitivităţii. Aşa să fie? De fapt avem de-a face chiar cu contrariul. Să vedem câteva exemple. 

Adobe a pierdut „afacerea Flash” din cauză că nu a fost capabil să livreze în timp util suportul de care avea nevoie Apple. Tehnologia Flash a fost dezvoltată de Macromedia, companie care-a ridicat-o la nivel de vedetă mondială. Ulterior Macromedia a fost cumpărată de Adobe care-a băgat-o-n gard. Toate tehnologiile Macromedia - care valorau miliarde de dolari - după ce au fost preluate de Adobe n-au mai valorat nici cât o ceapă degerată. Vi se pare că a suferit cineva pentru asta? 

De dată mai recentă avem orientarea woke a Disney. Cu toate că aberaţiile pe care le produc sunt respinse de public, cu toate că au pierderi din păguboasa orientare, reprezentanţii Disney merg pe aceeaşi linie. Nu-i trage nimeni de mânecă. Şi mai recent avem scandalul Bud Light în care compania Anheuser-Busch a ales un transsexual pentru o campanie publicitară pe Instagram. Oamenii, sătui de atâta woke-ism, au început să boicoteze berea. Pierderile au fost imense şi au costat Bud Light pierderea primului loc. Iar căderea nu s-a oprit aici. Într-adevăr, persoana responsabilă pentru dezastruoasa campanie publicitară a plecat(e termenul corect deoarece a fost concediat pe motiv de absenţă), dar asta nu înseamnă că s-a schimbat mare lucru. Compania e tot la fel de woke şi spune că se va orienta către sport. 

Este cât se poate de clar că nu e vorba despre vreo concurenţă în ceea ce priveşte mediul corporatist. De fapt, corporaţiile nu-s nimic altceva decât nişte menajerii menite a dresa oamenii. În mediul corporatist avem două fenomene: pe de o parte omul constată cât de nesemnificativ este, iar de cealaltă parte i se întăreşte iluzia că e o binefacere că se află acolo. Astfel, individul ajunge să trăiască într-o presiune perpetuă şi, ca efect al acesteia, dar şi al fricii de a fi „exclus din comunitatea selectă” , adoptă „valorile” companiei ca i cum ar fi ale sale. Dincolo de „zidurile corporaţiei”, masa de oameni este educată prin intermediul mediei şi al publicităţii să privească aspiraţional spre mediul corporatist. Cea mai isterică abordare a acestei viziuni mi s-a părut în Coreea unde tinerii cred că ar fi capabili să renunţe chiar la un organ pentru a intra în structura corporatistă de acolo, structură care e una uniformizatoare şi extrem de solicitantă(în general se lucrează cam 10 ore pe zi, dar unii angajaţi ajung să lucreze chiar şi 12-14 ore pe zi). 

Nu e de mirare de ce modul corporatist de organizare a prins în zona asiatică. Celebra „trecere” a Japoniei de la feudalism la capitalism a fost de fapt o trecere direct la corporatism, prin înlocuirea structurii feudale cu una corporatistă. Noţiunea practicată în unele corporaţii japoneze de „angajare pe viaţă” - atât de respectată în Vestul în care fuga după un loc de muncă e de-a dreptul obsedantă - nu e nimic altceva decât un înlocuitor modern pentru iobăgie. Practic nu era o obligaţie de-a întreprinderii de a ţine muncitorul pe viaţă, ci o obligaţie a muncitorului de a presta toată viaţa pentru seniorul său.

Aveţi în explicaţiile de mai sus motivul pentru care corporatocraţia a funcţionat atât de bine în societăţile feudale ale Asiei. Odată înţeles modelul şi transplantat peste structura socială deja existentă, n-a mai fost necesară decât o singură modificare de suprafaţă, anume costumul managerului. 

Puteţi limpede înţelege din cele expuse că întreg fenomenul corporatismului, cu cât infectează mai mult o societate, cu atât transformă acea societate într-un monstru având doar o aparenţă capitalistă, dar o esenţă comunist-dictatorială.  Asistam la un moment-dat la o şedinţă dintr-o corporaţie autohtonă şi vă spun sincer că am avut impresia că am nimerit la o şedinţă de informare politică din vremea lui nea Nicu. Aceleaşi baliverne, aceleaşi slogane repetate până la epuizare, aceleaşi femei obosite care-s dedicate până-n măduva oaselor „cauzei corporaţiei” şi aceeaşi prostie galopantă care simţi că te sufocă, dublată de o slugărnicie oribilă. 

Corporatismul este, la ora actuală, forma supremă de organizare a societăţii vestice, care e copiată la greu şi în est. De ce? Pentru că e un instrument ideal de modelare socială. Practic, prin umblarea la câteva cheiţe, reuşeşti să schimbi societatea cât ai bate din palme. Mulţi acuză „fraudarea votului” atunci când se obţin rezultate dubioase. Aiurea: o societate modificată de corporaţii ajunge să voteze corect şi din convingere orice idioţenie impusă de la vârf. 

De aceea societatea noastră o virează acum către o corporatocraţie, o formă de organizare în care întreaga avuţie trece în mâinile corporaţiilor. E noul comunism despre care v-am tot spus: avuţia nu mai e în mâna statului, ci a corporaţiei. Statul devine doar un paravan pentru susţinerea şi legitimarea intereselor corporatiste. Iar legile, din ce în ce mai mult, vor fi stabilite în interiorul corporaţiei. Astfel se obţine controlul total al individului faţă de structura în care e angajat. Iar dacă se supără, e liber să-şi găsească altă corporaţie unde se va subordona unei structuri similare. 

Practic judecata lui Marx a fost una cât se poate de justă, dovedită de mecanismele care încep să se învârtă exact aşa cum prevăzuse. Dacă socialismul era văzut de bătrânii comunişti ca „drumul cel mai scurt către comunism”, corporatocraţia e văzută acum de neomarxişti ca cel mai scurt drum către împlinirea „profeţiei lui tătuca”. 

Şi, dacă sunteţi interesaţi de variante de exit din sistem, probabil cel mai bine încercaţi să găsiţi pe hartă ţările care nu au corporaţii. Acolo ar fi o şansă să respiraţi liberi, dar, din păcate, vă aşteaptă alte provocări cărora probabil nu le puteţi face faţă.

9 comentarii:

  1. Foarte instructiv articolul! Eu prefer termenul de corporatură. (Motivul e evident.)

    RăspundețiȘtergere
  2. Primul curs de tranzactionare a actiunilor pe bursa ( gratuit care ulterior au fost trei ) l-am facut recunosc cand aveam 50 de ani...Prima remarca : in toate aceste cursuri profesori erau tineri pana in 35 de ani...Toata substanta cursurilor se axa pe urmatoarea axioma ( dovedita de altfel ) : Ca sa ai randament de 10 % ( fara riscuri colaterale ) trebuia sa vinzi si sa cumperi actiuni ale primelor 500 de firme din clasamentul Forbes...Imediat m-am prins ca era vorba de o forma mascata de finantare a acestor firme care erau ajutate de ,, idioti globali ,, sa supravietuiasca si sa se dezvolte...Cam asta este mecanismul ...El se realizeaza si in jos la fel ...De fapt este iluzia puterii ca esti bogat care iti rapeste viata total...cand te trezesti incepi sa ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect! Aceste corporatii sunt un fel de intreprinderi de stat, de vremea fostului comunism, cand nu conta eficienta economica, ci doar calea impusa de la centru. Aceste corporatii sunt de fapt tot mana unui centru. Centrul este la Davos, si unde, o mana de escroci vor sa-si treaca intregul Pamantul cu toata populatia lui si toate bogatiile lui, in proprietatea lor. Iar ca sa-si atinga telul, este nevoie sa destructureze toata economia mondiala si sa otraveasca viata sociala a noastra. Asta este ce vedem acum ca se intampla.
    Sigur ca nu mai este nici capitalism, nici democratie, si nici drepturi fundamentale. Toate au ajuns doar sa fie simulate, pentru ca lumea sa nu le priceapa ticalosia acestor nebuni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Toate au ajuns doar sa fie simulate, pentru ca lumea sa nu le priceapa ticalosia acestor nebuni."

      Pina nu vedem CLAR care este motivul global STIUT DE EI pentru care SE DERULEAZA SCHIMBARILE ASTEA SISTEMICE,nu ne vom putea pronunta daca s ticalosii sau nu!
      Este f serioasa treaba.
      Inca nu se pot trage concluziile finale.
      Amza

      Ștergere
  4. Provocarilor tribale de ACOLO, nu probabil ci mai mult ca sigur nu aveti cum sa le faceti fata....incepind cu lipsa apei si a igienei de baza, ca sa nu amintim de altele mult mai cumplite...

    RăspundețiȘtergere
  5. Corporatismul de azi e fascismul 2.0. Pentru că fascismul însuși a fost corporatism într-o vreme în care nu aveai tehnologia de acum, și nici tehnicile psihologice de manipulare. Între timp lucrurile au mai evoluat și băieții au revenit mai proaspeți, și cu gânduri noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu i-as zice fascism, ci Hitlerism, pentru ca stapanii marilor corporatii, stapani care sunt mereu aceiasi, adica proprietarii tiparnitei de dolari fara acoperire valorica, pentru ca acestia pot cumpara atatea actiuni cate vor, pentru ca nu risca decat ceva hartie igienica tiparita cu verde, pe care prostii o CRED valuta forte.
      Si am accentuat cuvantul "cred" pentru ca numai credinta a proasta da valoare unor hartii, fie ele bancnote sau asa zise "sfinte scripturi" care sunt tot fara valoare, pentru ca sunt de fapt lucrarea lui Lucifer.

      Ștergere
  6. Nu cred ca exista vreo tara fara corporatii deoarece ...corporatiile "mama "
    s-au constituit pe ele insele ca fiind trei trunchiuri de copaci :Washington,Londra si Vatican . Fiecare cu resposabilitati bine definite asupra banilor...aurului si armatelor . Daca Ion Iliescu a semnat in 1990 legea 28 prin care a consimtit cu de la sine putere sa transforme Republica Romania suverana in Corporatia Romania ....nu mai pot crede ca vreo alta tara a scapat de aceasta transformare . Uciderea liderilor tarilor care traiau foarte bine (asa cum urma sa traiasca si Romania dupa platirea datoriilor ) a avut ca principal scop hegemonia celor trei care isi imparteau planeta si conlucrau sprijinindu-se reciproc
    Asadar tarile lumii au devenit corporatii subdivizate ale celor trei amintite mai sus ,de la care au primit ordine ce au fost executate fara cracnire .Planeta toata nu a mai avut Republici ci corporatii .Traiesc in Germania care este la fel ,o corporatie . Site-ul SHAEF https://s-h-a-e-f.de/ spune clar care este situatia Germaniei . Dupa acest proces e clar ca a devenit foarte usoara subjugarea natiunilor dupa cum ati mentionat foarte bine in articol . Nu exista rezolvare decat prin acest razboi de destructurare a hegemonilor si a corporatiilor care calaresc natiunile ,dupa ce au trait din sudoarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Capitalismul a insemnat initial comert globalisto-colonial, apoi industrialism globalisto-colonial, ulterior finantism-bancherism globalisto-colonial, iar in prezent inseamna corporatism techno-globalisto-colonial.
    In prezent corporatiile cuprind comertul, industria, bancile, tehnologia, medicina, agricultura si universitatile, adica tot.
    Corporatismul industrialo-bancherist s-a nascut la sfarsit de secol XIX, inceput de secol XX pe baze fasciste, in state fasciste precum Sua, Italia, Germania, Japonia.
    Socialismul, sindicalismul, presupun drepturi pentru proletariat. Drepturi care nu sunt oferite/garantate in sistemul corporatisto-fascist.
    Simbioza stat-corporatii este un fapt istoric in statele fasciste precum Sua, Italia, Germania, Japonia.
    Bugetul de stat al Pentagonului este un buget care se imparte cu corporatiile partenere.
    Initial, in acest binom, statul detinea inca puterea decizionala, in prezent este evident ca corporatiile detin controlul asupra statelor si implicit asupra popoarelor care le compun. Astfel, corporatiile nu mai detin controlul doar asupra proletariatului angajat, ci asupra natiunilor.
    Cand Xi (marele comunist contemporan) il numeste pe Bill Gates "cel mai bun prieten american", unde se mai poate trage linie intre corporatismul fascist (capitalism) si comunism?
    Daca proletariatul doreste sa nu piarda continuu din drepturi trebuie sa aiba o constiinta sindicalista. Dar gloatele exploatate de fascisti prefera de cele mai multe ori nationalismul.
    Stapanii stiu sa canalizeze ura gloatelor dinspre patronat spre alte popoare/natiuni.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)