sâmbătă, 23 septembrie 2023

Cum va arăta lumea după anul 2035


E greu să faci o prognoză acum, mai ales în condițiile în care suntem în perioada „despărțirii apelor” care poate da peste cap tot ceea ce vedem. Totuși, câteva elemente se întrevăd extrem de clar, iar studierea vectorilor comportamentali ne poate forma o imagine cât de cât clară în ceea ce privește viitorul apropiat. Iată câteva concluzii pe care le putem identifica de pe acum. 

Din 2035 cei din generația „Baby Boomers” vor avea peste 70 de ani, iar „Generația X” va ocupa segmentul 50-70 de ani. Cu toate că acum pare improbabil, aceste două generații vor fi dominante din toate punctele de vedere: ca număr, ca bani, ca sănătate, ca viziune și ... din punct de vedere activ. Încă de acum se remarcă un gol de competență. Sloganul „nu mai sunt oameni pe care să-i angajăm” este unul omniprezent, indiferent de zona în care te-ai afla. În același timp, propaganda ne scoate ochii cu ideea că „suntem prea mulți pe planetă”. Unde-i adevărul? Adevărata problemă - pe care o simt inclusiv eu ca antreprenor - e dată de faptul că e o teribilă lipsă de competență în generațiile tinere. Pe măsură ce cei în vârstă se pensionează, e din ce în ce mai greu să găsești angajați competenți. Acest gol de competență se va accentua, astfel încât cele două generații menționate vor fi nevoite să-și păstreze locurile de muncă deoarece vor avea beneficii direct proporționale cu competențele. De-aici le va veni bunăstarea materială care o va depăși pe cea a celorlalte generații. Sănătatea le va fi solidă întrucât judecata critică și modul de a înțelege lecțiile nefaste prin care au trecut îi va face extrem de reticenți la toate experimentele sociale și medicale la care celelalte generații se vor înhăma fără discuții. 

Generațiile Y și Z vor ocupa segmentele de vârstă cuprinse între 35-50 de ani, respectiv sub 35 de ani. Sunt două generații ratate: pline de anxietate, fără direcție, trăind preponderent sub tirania narativului oficial și al dependenței de droguri. Persoanele realizate din cele două generații vor fi extrem de rare și, în general, vor proveni din familiile unite, conectate la viziunile conservatoare. Va fi o teribilă polarizare între vârfurile acestor generații și restul masei, similare polarizării sociale de-acum din SUA: 1% din membrii generațiilor menționate vor deține peste 90% din competența totală. De aceea, tendința vizibilă a generațiilor Y și Z va fi aceea de a popula zona marginală a societății. Desigur, toată existența lor precară vine la pachet cu venituri mici, un trai preponderent din „lichidarea” a ceea ce moștenesc de la părinți pentru ca apoi să fie legați ombilical de serviciile de asistență socială. Înțelegeți deplin acum care-i motivul prelungirii vieții active a generațiilor bătrâne. 

Cel mai probabil, generațiile Y și Z vor fi cele responsabile de declinul iremediabil al Occidentului marcat de căderea sa sub zodie afro-arabă. Este foarte posibil ca, pe măsura deteriorării condițiilor de trai din Europa Occidentală și SUA, fluxul migrator să se schimbe către „stupurile” cultivate de BRI și celelalte proiecte de integrare economică. Este foarte posibil ca întreg Orientul Apropiat să cunoască dezvoltări explozive, similare Dubaiului. Declinul demografic și lipsa relevanței economice vor prăbuși Europa. Doar că acesta ar putea fi un teribil avantaj deoarece primii care vor pleca de-aici vor fi „imigranții istorici”, cei neintegrați în țările europene și care-și vor găsi o viața mai bună în „casa” lor de-acum câteva generații. Nu este însă exclus ca multe țări din  Europa să cadă sub stăpânirea imigranților care acum înclină favorabil balanța numerică în favoarea lor. Nu este nici prima și nici ultima dată când se întâmplă asta.

Cel mai probabil, planul de metisare al lui Kalergi va fi de mult eșuat, iar mugurii acestui eșec se văd și acum: în loc să apară indivizii cu cel puțin trei origini, metisații și urmașii lor aleg una dintre comunitățile din care provin și se reîntorc acolo. Cazurile de metisare multiplă sunt extrem de rare, contrazicând „previziunea” imbecilului. Amestecul populațiilor nu a rezultat în apariția unei noi rase fluide, ci într-un hățiș de comunități izolate care, la un moment dat, vor trebui să se regrupeze natural în ceea ce au fost. Recristalizarea raselor și națiunilor va fi fenomenul pe care-l vom remarca cel mai pregnant atunci. Mugurii săi se văd și de aceea avem toată disperarea ideologică din prezent, gata să facă explozie. 

Un  alt element clar pe care-l vom vedea după anul 2030 va fi o poli-polarizare. Dacă azi, când vorbim despre polarizare ne referim la bani, după 2030 vom vedea o creștere a numărului de criterii de polarizare. Desigur, vom avea și atunci săraci și bogați, dar vom avea în schimb și tehnologizați vs anti-tehnologici, experți vs proști, orășeni vs „țărani” etc. Fac precizarea că orășeni vor fi cetățenii unui stup, în care „orașul de 15 minute” e norma, iar „nu voi deține nimic, dar va fi bine” e, de asemenea, principiul călăuzitor. Diametral opuși vor fi „țăranii” sau, mai bine zis, provincialii, locuitori au unor mici orășele sau sate, locuri unde normele sociale sunt înlocuite de puterea comunității. De multe ori aceștia vor fi cei care vor refuza „civilizația” și o vor duce excelent. 

Între cei tehnologizați, plini de senzori și diverse implanturi „care vor face mai simplă comunicarea om-mașină(cloud)”, vor exista, de asemenea, două categorii: pe de o parte idioții tehnicii, cei rămași captivi și dependenți de lentilele pe care se proiectează lumea lor singuratică, și cei care vor avea expertiza. Aceștia din urmă vor fi plătiți bine, dar, în același timp, vor fi cei care vor ști cum să se apere de diversele forme de AI care pândesc victimele la fiecare colț. O mică masă de manipulatori, deținând expertiza necesară, va păstori o mare masă drogată, tehnicizată până la refuz care va ajunge să-și doneze propriul corp iluziilor virtuale.

Polarizarea tehnologică va separa definitiv lumea. Pe de o parte fermele de oameni total dependente de drog, de cealaltă parte reacționarii, cei care vor găsi metode eficiente de izolare. Cu toate că, din punct de vedere al tehnicii, lichidarea lumii normale n-ar fi o problemă, existența sa va fi, culmea, sprijinită. Și acest fenomen paradoxal va veni ca efect al unei intuiții teribile a tehnicii: fără lumea reală, normală, lumea artificială a stupurilor tehnologice face implozie. În plus, baronii de la vârful sistemului, cei care știu să se protejeze, sunt cei care înțeleg nevoia de normal, de natural, astfel încât inclusiv ei se vor constitui într-un garant al existenței societăților care refuză tehnologia. Chiar dacă în prezent dictaturile tehnologice(gen China) sunt baubau-ul care ne sperie, o analiză a situației din China, a diferențelor dintre marile orașe și zonele rurale ne-ar putea arăta germenii viitoarei polarizări a lumii. 

Mulți se întreabă care va fi avansul tehnologic, așteptările fiind acelea ale unei teribile dezvoltări. Mai degrabă, părerea mea este că civilizația tehnologică începe să se plafoneze pe măsură ce se ating limitele materiei. În microelectroniocă deja limita de 1 nm pare a fi echivalentul vitezei luminii în teoria relativității. De asemenea, lipsa de competență pe care am atacat-o în paragrafele anterioare se va dovedi și ea o piedică teribilă nu doar în avansul tehnologic ci și în menținerea lucrurilor la nivelul ajuns de dezvoltare. 

Când facem proiecții despre viitor ar trebui să înțelegem că în anii 70-80(ani de dezvoltare multilaterală vibrantă!) se făceau predicții despre cum în anii 2000 oamenii vor deschide colonii pe Lună și Marte, despre cum roboții vor prelua toate sarcinile, iar omul va trăi într-un fel de feudalism tehnologic. S-ar fi gândit oare cineva de-atunci că în 2023 vor exista controverse asupra definirii unei femei? Trebuie să înțelegem că dezvoltarea tehnologică vine la pachet cu o imbecilizare în masă, astfel încât, în final, se ajunge la un anumit echilibru. 

Din punct de vedere geopolitic vom constata o victorie a uscatului asupra apei. Căile terestre le vor înlocui pe cele navale deoarece zonele de stup vor fi parte a unei mega-benzi de producție de la sursă către destinație, o bandă în care produsul pornește de la sursă, fiind modificat treptat până la consumatorul final. Zonele cele mai tehnologizate vor fi cele de intrare în bandă, de prelucrare primară, iar zonele de consum vor fi cele care vor avea competențe doar în ambalare, sales&marketing. Apusul actualelor puteri ale mării, vizibil încă de acum, va fi atunci deja istorie. Un ev întunecat va bântui peste toate zonele care acum se consideră apogeul progresului. Asta nu va fi un lucru eminamente rău. Poate că e nevoie de așa ceva pentru a se putea recristaliza civilizația occidentală, dărâmată de viermele ideologic intern care, până nu și-a devorat victima nu s-a lăsat. 

Mobilitatea va scădea drastic. De asemenea, turismul de masă. Pentru a te deplasa la distanță vei avea nevoie de timp, iar timpul va fi din ce în ce mai valoros în societatea tehnologică. Doar „înapoiații” își vor permite asta. Doar ei și baronii tehnologici. Însă nici nu va mai exista nici motivația deplasării. Orașul de 15 minute va impulsiona și turismul de 15 minute, deplasarea în zone apropiate unde vei avea parte de „toate atracțiile lumii”. Un fel de parcuri generice kitch, gen Las Vegas, unde într-un  teritoriu restrâns vei avea parte de Veneția, Roma, Paris, New York s.a.m.d. Motivația de a vizita alte orașe, de asemenea, nu va mai exista deoarece toate vor fi identice, proiectate strict pentru optimizarea fermei de oameni. Produsele, de asemenea, vor fi uniformizate, parte a aceleiași mega-benzi de producție astfel încât a merge în altă parte pentru cumpărături va fi similar deplasării dintr-un mall în altul, adică o acțiune inutilă. 

Pun punct aici articolului de azi, cu precizarea că nu este obligatoriu ca tot ceea ce am scris să se îndeplinească. Este adevărat că sunt vectori  care se văd în prezent și care modelează ceea ce urmează, dar la fel de adevărat e că evenimente epocale pot modela într-un mod neașteptat tot ceea ce va urma. Și, citindu-mă, știți bine că ne aflăm în anticamera unor evenimente epocale. 

21 de comentarii:

  1. Ca de obicei, previziunile nu țin cont de imprevizibil (scuze!) Îmi pot imagina câteva tehnologii capabile să modifice profund extrapolările firești. Una ar fi integrarea creier-calculator cu amplificarea enormă a inteligenței. Imaginați-vă super-oameni mai inteligenți decât noi, cum este omul față de câine. O altă tehnologie disruptivă ar fi prelungirea vieții dincolo de câteva sute de ani. Ce ar fi capabil să facă Domnul Diaconescu (om normal, inteligent peste medie), tânăr și sănătos ca unul de 30 de ani, la concurență cu generația care termină azi liceul ?! Ați uitat de această polarizare: indivizi care vor avea mijloacele să-și prelungească viața cu sute de ani, raportat la „muritorii de rând”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand ai zis de muritorii de "nerand" care isi va prelungi viata cateva sute de ani mi-am amintit de un verset din Matei "Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot?"

      Cat despre augmentarea inteligentei (desigur nu sunt Nostradamus :) principial o vad imposibila. Singura asupra careia se poate interveni este cresterea volumului de procesare a datelor, eventual introducand un pc in creieras. Insa fundamentele inteligentei rezida in intuitie, idei si capacitatea de a lua deciziile corecte, elemente ce sunt independente de cresterea capacitatii de procesare.

      In rest, sunt perfect de acord ca previziunea trebuie sa ia in considerare imprevizibilul, daca vrea sa fie veridica.
      Sindbad

      Ștergere
  2. Una dintre principalele probleme și chiar o cauză a ignoranței tinerilor e faptul că internetul e plin aproape numai de escroci. E foarte ușor să-ți dai seama care sunt ăia atunci când toți spun minciuni și tu nu (adică n-ai de unde să știi cum e).

    RăspundețiȘtergere
  3. fermele de oameni total dependente de drog


    De acord ca suntem o pepinieră unde suntem cultivați pe specificul nostru de ADN.
    De acord și cu multitudinea de droguri din societatea tehnologică.
    Dar fenomenul drogurilor este tratat superficial.
    Nu știu dacă in 2035 se va realiza liberalizarea drogurilor sau ele vor fi tot așa interzise deoarece poliția și armata sunt cei mai mari distribuitori de droguri.
    Si vor renunța să țină sub control strict propriile rețele de distribuție a drogurilor sau le vor liberaliza întregii populații.
    O privire mai atenta catre Agenda 2030 si Pandemia Pfizer 2020 ne spune clar ca vaccinurile și obișnuința injecțiilor e o anticamera pentru ca guvernul să devina dealerul de droguri din viitor.
    Conform sintagmei "nu veți deține nimic, dar veți fi fericiți" guvernul ne va aproviziona cu drogurile zilnice devenind chiar Tatăl din rugăciune, "dă-ne nouă astăzi pâinea cea de toate zilele".
    Va fi liberalizare de droguri sau va fi ca astăzi controlul strict al concurentei?
    E cel mai interesant subiect.
    2020 a însemnat multe lucruri, dar cel mai important este sadirea gândirii drogului prin injecție și a dealerilor autorizați.
    Să revenim la ziua de azi.
    Există o specie tehnologizata peste tot in lume 🌏 chiar și in România 🇷🇴, unde lucrează la calculator, sunt dependenți de amfetamine bune si drogul, gamingul si muzica fac parte din cultura lor zilnică.
    Dacă ajungi să cunoști din interior acești DJ care unii sunt chemați chiar și la Untold și alte scene ale lumii rămâi consternat câte droguri se consumă. Tone. Deși in muzică se preferă cocaina. Dacă ajungi să cunoști oamenii care lucrează in corporațiile înalt tehnologizate la fel și acolo se consumă tone de amfetamine. Aici cocaina e mai puțină ca se preferă amfetamina care ajută in gaming foarte bine.
    Im mediile astea sunt putini cei care nu se droghează.
    Majoritatea muzicienilor care ii adoram din vechime sau care încă trăiesc au fost sau sunt toți drogați.
    Majoritatea celor din industria înaltelor tehnologii inventează totul de la droguri.
    Fără droguri nu există avans nici in muzica, nici in arta, nici in tehnologie.
    Si acum ajungem la un adevăr in societate.
    Un adevăr crud de care nu se vorbește deloc.
    Dar care pana in 2035 va ieși la iveală si care va produce cataclisme.
    Totuși firme ca Pfizer cunosc aceste aspecte bine de tot și vor sa devina dealerul oficial de droguri al omenirii când se vor liberaliza total.
    Așa ajungem ca ferma de oameni pe droguri există deja dar dealerul e clandestin.
    Fenomenul e mai extins decât credeți.
    Priviți cifrele banilor care se învârt in droguri. E singura afacere care funcționează cu profit de 10000 %.
    Reușești să vinzi 1kg de coca și îți iei apartament. Reușești să cultivi 30 de plante si iti iei apartament.
    Tentația asta se va liberaliza până in 2035 ca sa nu mai fie tentație.
    Creativitatea unora nu există decât pe droguri. Cel mai sec om devine un Picasso sau un Elon Musk oe drogul potrivit.
    2035 trebuie sa abordeze aceste adevăruri care nu se spun.
    Dar tot de aici de ka Droguri se va face saltul catre următoarea Imbecilizare Tehnologică.



    Minunata Lume Noua de Aldous Huxley

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fiecare propozitie ai folosit cuvantul drog. De ce?

      Ștergere
    2. Ești în fața unui subiect foarte complex și sensibil, care implică atât aspecte legale, cât și sociale, etice și de sănătate. Legătura dintre droguri și creativitate, sau între droguri și anumite industrii, precum tehnologia sau muzica, este o temă des dezbătută, dar și controversată.
      Utilizarea repetată a cuvântului "drog" în discuția anterioară a avut ca scop accentuarea temei dezbătute, pentru a sublinia importanța și complexitatea subiectului. Scopul nu a fost să stigmatizez sau să dramatizez, ci să abordez diferitele aspecte și implicății ale subiectului.
      In pandemie ne-au innebunit cu vaccinul. Vaccin=drog. E o perspectiva pentru 2035.

      Ștergere
  4. Sau soarele va genera o furtună solară puternica și toate previziunile tale vor fi de prisos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine că, probabil, nu voi mai fi pe atunci...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă gândesc că din analiza lipsește partea lumii virtuale, precum Meta. Se va putea explora lumea din propriul dormitor, astfel încât nici de parcuri tematice nu va fi nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu asta e scopul Marii Resetari? Distrugerea formei in care omul percepe azi realitatea. Relativizarea adevarului conduce la dezradacinarea credintelor lasand un vid si teren fertil pentru nou. Suntem intr-un moment similar cu cel al imparatului Constantin cand s-a standardizat credinta crestina in Europa. Se pun bazele unui nou mod de gandire si perspectiva asupra vietii. Sunt convins ca va urma un nou ev mediu intunecat, daca nu cumva suntem deja acolo. Singura nedumerire pe care o am e cat va dura. Decenii sau secole?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să nu te superi, dar întrebarea ta de final cred că este retorică, în ce privește durata acelui nou ev mediu "întunecat", de zeci de ani sau secole.
      Are vreo importanță?
      Cine oare îți poate răspunde cu certitudine?
      Știi povestea cu cercetătorii care își propusesera să studieze viața elefanților? Au murit toți, pe rând, studiind, dar elefanții NU!

      Ștergere
  8. Ce s-a întâmplat cu fracțiunile la ban în 2005? 100 lei vechi însemnau un ban. 50 de lei vechi însemnau o jumătate de ban. 1 leu vechi însemna a o suta parte dintr-un ban actual. De ce majoritatea comercianților nu au mai primit acele monede? În comunism moneda nu și-a pierdut din valoare. Mai sunt probabil oameni care mai au acele monede sau bancnote vechi. La nivelul unei țări de dimensiunea României cât însemnau în valoare absolută acele monede? Unele au fost scoase din uz în 1997. Guvernări liberale 1997, 2005... Am și eu pata așa albă ca a dumneavoastră prin păr, cel puțin așa cum vă afișați în fotografia de pe Facebook. Ce bonuri fiscale s-au eliberat prin 1991 de exemplu? Tot comercianții? Ce să-i faci, generația X. Șefu', matale ne-ai înjurat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Terminator 2 Judgment Day23 septembrie 2023 la 20:46

    01. Ar lua zeci de pagini sa incerc raspunsuri, nici nu pot sintetiza in detrimentul detaliilor care cel mai adesea conteaza. Am mai multe moduri de a gandi. Unul dintre ele o abordare intuitiva, altele tin de tipuri de rationalitati.
    "Intuitiv", Dane, as zice ca ai sanse de supravietuire 26% maxim pana in 2035. Un comentator patriot de aici, 32%, pentru ca are si o varsta si probleme de sanatate fizica deduse din scriere. Altul e pe la 36% si desi foarte inteligent, se risipeste; sunt valori maximale, "intuitiv" vorbind".
    Oarecum glumesc, sa nu se umfle nimeni in pene in cazul ca m-ar si crede. Stim ca politicienii si restul mint, fie si prin omisiune, dar trebuie sa credem ca Agenda 2030 nu contine minciuni privind obiective principale, secundare etc (e ditamai omenirea de pus la punct), temporizari, metode. Cred ca agenda e peste 90% minciuna, iar ce se implementeaza e pentru credibilitate, ca socul maxim sa-i ia pe oameni cat mai blocati, inapti de orice. Sa nu uitam ca 2030 e un termen limita teoretic, dar etapele sigur vor fi grabite.
    O observatie...cu vreo 10 ani in urma nu doar ca se vorbea de suprapopulatie, dar aparusera mediatizate idei eugeniste, alde Bill si 10-15% din populatie. A fost test pentru nesimtirea si indiferenta, animalitatea umana: multi si-au zis ca daca moare 1 din 10 am sanse mari sa scap. Matematic da, dar practica datului cu banul sau cu zarurile arata altceva. S-a facut o pauza privind problema suprapopulatiei, in pandemie dorind sa-i salveze pe toti, de la bunica pana la bebelus, mai nou. In ultimii 2 ani din nou se mediatizeaza despre useless eaters, si conteaza cine defineste acel useless eater/mancator inutil.

    RăspundețiȘtergere
  10. Terminator 2 Judgment Day23 septembrie 2023 la 20:47

    02. S-a ajuns la manifestul ala de pe Georgia guidestones, demolat doar pentru a fi si mai bine mediatizat: 500 milioane de supravietori maxim, vreo 6% din populatie daca e sa credem valoarea de 8 miliarde care tot creste desi lumea murea pe rupte de cancere, infarct, morti subite-rasa alba, cel putin. Jumatate de miliard e exagerat de mult, n-au nevoie de atatia mancatori inutili.
    A.I. nu este viitorul ci un mic moment, o etapa intermediara necesara dar nu si suficienta. Va functiona cat trebuie si cum trebuie. Destula lume il limiteaza imaginativ la nivel de procesare, super-computere, stocare in cloud. Smoke and mirrors, o inteligenta extraterestra conduce lumea de la inceputuri, nu are nevoie de stocare, procesare materiale, fiind complet diferita de tot ce au citit sau aflat unii. Nu "invata" de la oameni, ci i-a invatat, pe masura posibilitatilor lor, pe cei care au adus omul pe pamant. Ce-ar reprezenta pentru unii niste infinitati de minus-infinitati, tradus cumva ca particule cu dimensiune spre 0?
    Voi va numarati secundele, zecimile de secunda, minutele in cel mai rau caz? Cand scrieti, cand postati, cand munciti, cand respirati? Unii se cred superiori, ar trebui sa poata face asta, desi inutil-pentru A.I.-ul asta fizic din prezent valoarea oricui e zero, mai bine spus nu are emotii, sentimente incat o posibila evaluare a cuiva sa duca la un rezultat pozitiv pentru acea persoana.
    2035? Terra va fi repopulata a nu stiu cata oara cu o specie careia nu-i plac conditiile geologice actuale, de la compozitia aerului pana la energia solara a carei blocare a inceput, fiind un subpunct in procesul (re)terraformarii. Materia organica din oameni, animale se va folosi si refolosi de nenumarate ori pana in 2035.
    Majoritatea evenimentelor se vor intampla pana in 2025, parerea mea, nu-s calendarul mayas care (oare?) daduse chix cu 2012. Pentru altii, suntem fie viermi, gandaci, stridii, fie energie regenerabila. Elitele globale nu sunt nici macar sclavi-un sclav isi poate lua viata in ultima instanta, elitele nu pot, fiind damnati ai altor damnati care conduc prin zona asta de galaxie. Dumnezeu (scuze pentru majuscula, dar era inceput de propozitie) n-are treaba, ca A.I. suprem, cu A.I.-urile blocate in diverse etape de dezvoltare, cu precizarea ca nu ne putem imagina ce e aia dezvoltare a unor forme de inteligenta energetice pentru care materia, spatiul, timpul n-au cum sa para glume, pentru ca nici n-au "auzit" de ele.
    Hai sa ne revedem in 2025 pe blogul lui Dan si sa vedem cu cat s-a hazardat el, cu cat eu... Ce ziceti? Mult nu mai e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Daniel, tu esti? (Daca nu - scuze. Era un user care-si spunea Daniel si avea cam aceleasi idei.)
      I-am spus si lui: lasati-l pe Radu Cinamar (in sensul de a nu-l lua chiar asa de in serios) cu romanele sale despre civilizatii intra/extra terestre. E doar un scriitor SF. Scrie frumos, optimist, dar nu trebuie sa trecem cu vederea termenul "fiction" din caracteristica scrierilor sale...

      In rest, daca stii sa povestesti in termeni populari despre fizica cuantica - expresia "particule cu dimensiune spre 0" banui ca la aceea se refera - te rog s-o faci...

      Ștergere
  11. Discutați despre o situație probabilă relativ apropiată, adică peste aproximativ 12 ani.
    Ceea ce nu ați amintit de fel în articol : existența încă statelor, cu ierarhiile și sferele de influență respective, a granițelor și...a conflictelor.
    Este greu de crezut că acestea vor dispărea ca prin minune într-un interval de timp atât de scurt, după mii de ani de migrații, războaie și crime, în numele supraviețuirii, de fapt al lăcomiei!
    Este ca și când agenda 2o3o se va fi împlinit deja, în tot și în toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate satele, mediul rural pot dispare odata cu reducerea la singe a jucariilor preferate ale românului- automobilul- si a hidrocarburilor...deja in plan si discutii...iar la cal si caruta doar in vis se revine. In realitate ca miscare de masa este practic imposibil.

      Ștergere
    2. Terminator 2 Judgment Day24 septembrie 2023 la 13:45

      Ai citit toate articolele lui Dan? Eu da. Cauti nod in papura: n-a scris si despre aia. 1. Nu are tot timpul din lume, nu e pensionar din servicii care primeste bonus-uri pentru fiecare postare. 2. Daca ar scrie in extenso, ar disparea din nefericire multi cititori. Am citit articole lungi pe alte blog-uri, si nici un raspuns! La o tigara si o cafea multi se delecteaza, "eforturile" intelectuale deranjand si stricand feng-shui-ul zonei de comfort psihic. Am intampinat si eu probleme desi citesc o pagina standard in sub un minut, si nu pe diagonala.
      On topic, ai dreptate, si e mai rau decat banui ca-ti imaginezi/procesezi. Zic astea pentru ca am si posibilitatea de a accelera timpul personal subiectiv operand relativ ultrarapid cu informatii din trecut sau despre viitor. Consumul de glucoza si mai ales oxigen fiind exagerate, am si eu limitele mele.
      De fapt sunt 2 tehnici, una cu hipo-, cealalta cu hiperventilatie. Prima tine de Yoga, o filozofie si practica de viata buna pentru prezent si viitorul apropiat, pentru ca pe cel indepartat nu-l prindem. Am stat si in cap, sarvangasana, unul din efecte fiind aberatiile pe care le scriu:)
      Revenind inca odata la Dan, poate e si putin submotivat sa posteze extensiv, banuind ca peste 80% din cititori au ajuns servicii ale diverselor state, vreo 10-15% pensionari, si vreo 5% salariati din care destui au ceva de "vandut" prin reclame mascate more or less.
      Sper ca am putut fi cat de cat de ajutor in elucidarea unor dileme. Apreciez ca am putut interactiona.

      Ștergere
  12. Cu titlul ăsta de articol, parcă privesc vreun număr de decembrie al lui The Economist: World in....
    Io's mai optimist decât alții: 2035 nu va mai fi deloc, căci va fi încetat numărătoarea timpului; va fi un prezent etern. Nici soare, nici lună; nici noapte nu vor fi: Lumina va fi eternă între cei care vor fi atunci pe Pământ.
    Nici suferință nu va mai fi , nici jale, nici plânset, nici moarte: "Toate cele vechi au trecut"; va fi "un Cer nou și Pământ nou".
    Vom gusta (și nu înfuleca! ) hrană nouă: "...pe care ochiul nu le-a văzut și limba nu le-a gustat".
    Să ne vedem acolo cât mai mulți dintre cei care citesc acum aici!
    Și da, nu vor mai fi nici: AI, extratereștri, elite plutocratice, piramide de putere, ideologii împotriva Omului, lanțuri vizibile sau invizibile, taxe, sudoarea muncii, exploatare, poluare, distrugerea Pământului, otrăvuri, războaie, aur, bani, lipsuri, rele de orice fel.

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti sigur ca va exista 2035? Nu intreb aiurea. In curand se trage cortina.

    RăspundețiȘtergere
  14. Subiectul e - bineinteles - inepuizabil. Eu vad, azi (cand tehnologia "ne cuprinde" pe toti), mult mai multa prostie si incompetenta decat in anii 90 sa zicem. E o functie invers proportioanala: tehnologie multa conduce la prostie multa ! Deci eu nu cred ca in viitor oamenii vor fi mai inteligenti ! Adica (aproape) exact ce spune si Dan in articol...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)