vineri, 29 septembrie 2023

Punct și de la capăt


S-a terminat și vara, iar marea contraofensivă care ar fi trebuit să înceapă în primăvară, dar a început în vară, își arată cifrele seci: Ucraina a câștigat aproape 570 de kilometri pătrați, în timp ce Rusia a câștigat peste 750 kmp. Asta înseamnă că, în termeni reali, în afara celor aproape 100 000 de soldați pierduți în contraofensivă, Ucraina a mai pierdut și 180 kmp de teren. Nu e mult, e o suprafață infimă raportată la întinderea frontului, dar cifrele nu mint. Dincolo de pierderile imense de oameni și echipament, Ucraina pierde și teren într-o acțiune în era forța reactivă, cea care trebuia să cucerească, să ajungă până-n Crimeea, să-i rupă-n două pe ruși, să-l facă pe Putin să plângă cu lacrimi de sânge s.a.m.d. Am repetat o parte a șabloanelor propagandei NATO-Ucraina pentru a înțelege cât de departe suntem de „adevărurile” statutate de Imperiul Minciunilor.

După ce toate „armele avansate” ale NATO s-au dovedit pe rând inutile, e timpul ca acum regele gol să trimită și ultimele sale „minuni tehnologice”: ATACMS de la americani, la pachet cu Taurus-ul german și, desigur, Abrams-urile. Este o dezvoltare periculoasă, la fel cum a fost toată cavalcada eliberării de arme din ce în ce mai letale. Toate vin împreună cu un pachet generos de propagandă. Mai țineți minte „cum Stinger distruge armata lui Putin”, „cum HIMARS va devasta teritoriile rusești”, „cum vor defila ucrainenii către Crimeea cu ajutorul tancurilor Leopard”? Toate aceste șabloane au inundat media occidentală, descriind cu lux de amănunte distrugerea Rusiei și ultimele zile ale lui Putin. 

Marele Imperiu al Minciunilor știe bine să otrăvescă opinia publică, infectând creierele precare ale publicului. E aceeași schemă propagandistică pusă în practică indiferent de eveniment. Fie că vorbim despre Vietnam, Irak, Afganistan, Siria sau, acum, Ucraina, avem în față aceleași tactici utilizate și răsutilizate. Măreața armată a hegemonului, care de fapt n-a câștigat niciunul dintre aceste războaiele de după Războiul Mondial, e prezentată în termeni elogioși, iar tot rahatul e zugrăvit frumos, ignorându-se putoarea de nesuportat.

Să trecem însă la fapte. Avem deja în linie dreaptă revizuirea avionului rusesc SU-57, concurentul direct al F-35. Spre deosebire de F-35, SU-57 e trecut prin două războaie. În plus, e capabil să funcționeze în tandem cu drona S-70 Ohotnik-B. Drona, în sine, e un vehicul aerian de generația 6 și lucrează impecabil în tandem cu SU-57. De asemenea, lucrul în tandem a fost studiat în condiții de luptă în Ucraina. Acum, când vine vorba de „care e mai bun”, apele se împart în funcție de simpatii. Nu voi sublinia decât că funcționalitatea tandemului avion-dronă nu e dezvoltată de americani, dar nu mă împiedic în amănunte. Ceea ce voi analiza este cum arată cifrele din punct de vedere investițional. 

Pentru dezvoltarea F-35, SUA și sclavii aliații săi au cheltuit peste 400 miliarde de dolari, dezvoltarea întinzându-se pe o perioadă de 19 ani. Pentru SU-57, rușii au cheltuit 6 miliarde de dolari, pe o perioadă de 9 ani. Indiferent cum ai lua-o, diferențele sunt frapante. Ca să justifici o diferență în bani de peste 66 de ori mai mare și o dezvoltare de două ori mai greoaie, ar trebui ca tu, SUA, să ai un avion absolut invizibil, care se materializeză de nicăieri, nu o rablă care se pierde după ce pilotul s-a catapultat. Repet: nu mă interesează care e mai bun studiind diverse specificații. Sunt un om pragmatic: la diferența asta de preț, F-35 ar fi trebuit să fie SF.

Să vă dau un exemplu de pe piața auto. Avem următoarele segmente de preț: până în 30 000 EUR(cu extensiile opționale care împing spre 40 000EUR), segmentul 50 000 EUR - 60 000 EUR(cu extensii care împing spre 80 000 EUR), segmentul de peste 100 000 EUR, apoi cel de 500 000 EUR și cel rarefiat care depășește 1 milion EUR. Ideea e simplă: cele de până în 30 000 EUR satisfac cu brio nevoia de bază, adică deplasarea din punctul A în punctul B. Trecerea la clasa superioară este însă copleșitoare. Pur și simplu ai o experiență efectiv diferită. Doar că acele vehicule nu valorează chiar de două ori mai mult, însă senzația de lux și atenția acordată detaliilor compensează diferența nejustificată de valoare. Vă pot spune sincer că, pragmatic vorbind, diferența de aproape 3 ori mai mare dintre o mașină care se vinde în jurul valorii de 15 000 EUR și una care depășește 50 000 EUR nu are decât o justificare teoretică. Nu mai vorbesc de faptul că toate „abțibildurile” tehnologice ajung la clasa de bază după cel mult două generații. Vă este, cred, cât se poate de clar, că tot ce costă peste 80 000 EUR în domeniul auto nu e nimic altceva decât moft. OK, să trecem acum la realitate transpunând situația militară în termeni civili.

Așadar, dacă eu îmi cumpăr o mașină de 80 000 EUR care ar echivala cu un SU-57, ne rezultă că prețul unui F-35 ar fi aproape 53 milioane $!!! Nici cel mai tembel magnat n-ar arunca o asemenea căciulă de bani absolut aiurea. Înțelegeți din acest raport cam cu cât ar trebui să fie mai bun F-35 decât SU-57. Este atât de mare diferența? Fără doar și poate nu. De fapt Rusia face fix ceea ce a făcut de-a lungul istoriei: dezvoltă arme eficiente, solide și ieftine. Kalașnikovul este dovada unui geniu militar de neegalat până acum. Tot ceea ce înseamnă armă rusească respectă aceleași standarde: eficientă, solidă, ieftină. 

 Un insider al politicii americane îmi spunea că SUA și-a atins obiectivele din Ucraina deoarece a golit rezervele de armament sovietic ale statelor sale satelit din estul Europei, iar acestea vor fi obligate să cumpere armament NATO furnizat în principal de SUA la prețuri piperate. De asemenea, îmi spunea că împingerea nemților și francezilor la înaintare se face pentru a le compromite industriile militare, astfel încât SUA să înhațe o cotă de piață mult mai mare. Mai spunea individul respectiv că ceea ce urmărește SUA acum este scindarea Ucrainei după model coreean: o Ucraină sub SUA și una sub Rusia. Doar că nu poți să le ai pe toate.

Rusia deja a refuzat modelul, preferând să ducă lucrurile până la cap. Ce înseamnă aceasta? Luptă până când, epuizarea Occidentului va face Ucraina să ceară milă la masa verde. După cum bine se vede, în toată campania în care rușii au dat mai multe bombe decât americanii în Iugoslavia, Irak, Afganistan și Siria la un loc, numărul de morți din rândul civililor e insignifiant, fiind de sute sau mii de ori mai mic decât numărul civililor omorâți de americani în oricare dintre aceste războaie. Motivul e simplu: loviturile sunt aplicate chirurgical pentru a afecta strict regimul criminal de la Kiev, căruia Rusia îi refuză inclusiv omorârea. Pentru ruși ar fi foarte simplu să trimită o bombă pe zona în care se află Zelenskyi și să-l omoare ca pe un șobolan. Doar că nu vor să-l transforme în erou, îi refuză acest statut, așteptând ca propriul popor să fie cel care îl judecă. 

Confruntarea subterană se dă însă între SUA și Rusia. Noul SU-57 îmbunătățit promite să fie echivalentul tancului rusesc din Al Doilea Război Mondial.  Iar restul armelor care vor fi scoase la suprafață de către ruși sunt uluitoare din punct de vedere tehnologic. Vă reamintesc că SUA nici până acum nu au reușit să pună la punct o rachetă hipersonică, în condițiile în care tehnologia e disponibilă atât în Rusia, cât și în China sau Iran. Mai mult, echivalentul modelului hipersonic pe care vrea să-l dezvolte SUA a fost abandonat de ruși deoarece consideră că nu are relevanță strategică pentru ei. 

Trăgând linie constatăm că, odată cu venirea toamnei, s-au dezumflat absolut toate baloanele de săpun ale propagandei occidentale. În condițiile în care Ucrainei, vorba bancului de la Radio Erevan, „nu i s-a dat, ci i s-a luat”, întreaga retorică e anulată. Dezvoltarea conflictului nu se oprește aici. În timp ce SUA vrea să „obosească” Rusia, constat că, la nivel global asta i se întâmplă tocmai complotistului. SUA e epuizată de multitudinea de fronturi pe care se bate: Siria, Taiwan, Coreea, Ucraina s.a.m.d., dublate de frontul economic unde mai are puțin și-și dă suflarea. În plus încep din ce în ce mai mult să iasă la iveală nemulțumirile soldaților ucraineni care au beneficiat de pregătire NATO. Aceștia spun că instructorii sunt incompetenți, că ceea ce învață acolo nu se aplică pe teren și că au avut mai mult de învățat de pe Youtube decât din sesiunile de training ale NATO. Iată o altă dimensiune a incompetenței din interiorul Alianței!

În articolul de ieri v-am vorbit despre revizuirea masivă a componentelor PIB-ului. Credeam că SUA vor să ajungă la normalitate, doar că și peticeala efectuată arată doar parțial dezastrul. Au revizuit în jos până anul trecut deoarece aveau nevoie ca prin operarea scăderii de anul acesta să se mențină „creșterea economică”. Însă datele interne arată altceva. N-au putut falsifica chiar tot, astfel încât au dezvăluit picajul masiv al consumului intern și al exporturilor. Este cât se poate de clar că dacă nu ai consum și nu ai exporturi, ce naiba face economia aia? Înțelegeți? E simplu chiar și pentru un copil de gimnaziu să înțeleagă dezastrul. Doar că, la presiuni politice, nu au reevaluat decât o mică parte a datelor, astfel încât acum temporizează. Treptat o vor face  ușurel, „când nu se uită nimeni”.

Doar că, în timpul acesta, rușii anunță o creștere cu 70% mai mare în domeniul militar. Au de unde. Americanii în schimb vor fi forțați de realitățile bugetare să diminueze foamea complexului militar. Și e doar începutl! Închei lăsându-vă să judecați singuri care-i situația. Dar, să nu uit: știrea zilei este că Ucraina a reușit să cucerească Rabotîne pentru a o suta oară în contraofensiva asta!

14 comentarii:

  1. Ucraina e doar un pod pentru jegmanirea Europei si apoi vinderea la suprapret a tehnologiei americane de 2 lei, iar Rusia, concurentul real cu tehnica superioara, nu va putea vinde ca el e dusmanul.
    Hahaha
    Tare afacere platita de sute de mii de vieti ale soldatilor.
    Deci totul a fost o afacere pentru cota de piata.
    Halal treaba!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Razboiul e o minciuna ca sa goleasca si caseze echipament militar si nazisti, sau rebelii de dreapta extrema, apoi se va vinde de la Unchiu Sam tehnica militara in Romanian style, platesti acum si iei peste 12 ani.
    Germania si Franta nu pun botul ca Romania, dar vor pune botul.
    Cum zicea ministru ucrainean catre Baerbock ca "nu o faceti acum, dar o veti face curand". De fapt la asta se referea ca le va da toata aparatura militara din dotare obligatoriu ca sa cumpere apoi peste 1, 2 ani aia scumpa de la americani.
    E cool cum SUA a decis sa jefuiasca Europa impreuna cu Rusia.
    Cel mai mare jaf din istorie.
    SUA + Rusia = LOVE jefuiesc EUROPA.
    Ucraina e Calul Troian in toata regula.
    Mama ce gaini sunt europenii.
    Asta si-o dat seama orice hot de buzunare ca europenii sunt gaini.
    Doar din 2007 cand o ajuns hotii romani in EU ziceau ca e loc de furat din magazine la greu ca europenii sunt gaini-gaini.
    Dar acuma si noi ca tara suntem gaini.
    Ne jumulesc, ne taie si ne prajesc tara.
    E ca parjolul de pe vremuri. Consumi tot si iei pe datorie de 66 de ori mai scump.
    American&Russian style mafia.
    Eu asa cad ca rusii cu amerucanii chiar se iubesc si le-o trag la europeni de se vor trezi in pielea goala.
    Abia atunci va exista o mare trezire. Cand Europa "nu va mai avea nimic, dar va fi fericita." Ha-ha-ha.






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conflictul din Ucraina a fost organizat de Washington și Londra nu doar pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei, ci și pentru a slăbi Europa, unde Germania jucase până atunci rolul de „vioară întâi”. În încercările sale de a-și menține dominația, Occidentul însuși a distrus instrumentele care funcționau mai bine pentru el decât mașina militară. Acestea erau libertatea de circulație a bunurilor și serviciilor, coridoarele de transport și logistică, un sistem unic de plăți, diviziunea globală a muncii și lanțurile valorice. Ca urmare, occidentalii se îndepărtează de restul lumii într-un ritm accelarat. Ponderea SUA în PIB-ul mondial scade rapid. Actualul deceniu va trece sub sloganul substituirii importurilor și al respingerii dolarului. Strategia „presei de tipărire”, precum și întregul sistem financiar occidental, sunt viabile exact atât timp cât SUA și sateliții săi poartă noi războaie coloniale. Cu toate acestea, nu există piramide financiare care să existe pentru totdeauna. Aceasta este o lege imuabilă a economiei.

      Sursa:

      https://inprimalinie.wordpress.com/2023/09/23/articolul-lui-nikolai-patrusev-colapsul-imperiilor-parazite

      Ștergere
  3. F 35 nu e facut sa functioneze, ci sa fie vandut (vedeti bancul lui attali cu pantalonul unijambist https://www.youtube.com/watch?v=dOe_pBYPKuc).

    RăspundețiȘtergere
  4. Terminator 2 Judgment Day29 septembrie 2023 la 12:41

    Foarte bun articol, Dane, felicitari! Si pentru restul, desigur, le-am citit si salvat pe toate, am un folder dedicat.
    Impasul care ar putea aparea in abordari rationale, bazate pe fapte (ce putem surprinde din ce e in jur, de fapt): cu ce ne ajuta intelegerea, daca oricum ne vom scufunda precum Titanicul pe care l-am mentionat in alt comment?
    Apoi, problema etapizarii, care are oscilatii. Ce spui e valabil pentru viitorul imediat urmator, si orice viitor posibil nu ne va incalzi prea mult, la propriu (crize de tot felul, cea energetica in primul rand) si la figurat.
    Laurentiu scria ca am citit nu stiu care autor. Nu, nu pe ala, pe altii, inca din anii '90. Cat a fost dezinformare, programare predictiva, cat adevar si in ce proportie adevarul era mixat cu minciuna, nu se putea anticipa prea mult atunci. Tehnica amestecarii adevarului cu minciuna se poarta si acum in sute de moduri. Faza e ca ce s-a lasat publicat in urma cu 30 de ani se "intampla" foarte vizibil in ultimii ani. Elitele dau linii directoare, stabilesc in mare etapizarile; uneori aparent sar pasi, alteori par sa dea inapoi, cum se intampla acum cu 2 mari teme centrale.
    Am citit si profetii religioase care confirma destule descoperiri stiintifice. Nu toate profetiile religioase si predictiile stiintifice s-au adeverit 100%, atat in ce priveste momentul temporal cat si obiectivele concretizate. Dar in ansamblu, mergem pe linia prestabilita. Zilele astea "bogatii" de pe Titanic privesc in jos cu mandrie cum saracii, calatorii clandestini din cala se ineaca. Da, primii, si dupa ei restul. Poate si de asta unii putem privi cu oarecare detasare ce se intampla prin alte zone, tari. Pe unii ii doare la propriu, din toate punctele de vedere metisarea europei. Peste ocean, invazii de migranti care au acelasi rol dar...pe o perioada scurta de cativa ani cel mult.
    Nimic din ce-am scris mai sus nu tine de obiectivele finale, de Marele Plan. 2025 ca maxim deadline pentru rasa alba, 2028 ca maxim deadline pentru celelalte nu sunt cifre scoase din burta; pot varia usor pentru ca elitele se adapteaza si ele, conform programului A.I. (un termen imprecis, partial, doar cat de cat sugestiv) care ii conduce pe "sefii" elitelor. Ca sa nu intelegem ce se intampla, s-a reactivat invazia de whistleblowers care dau moca mari secrete, unii cu pretextul ca sunt la sfarsitul vietii, sau bolnavi si nu mai au ce pierde.
    Cand credem ca am realizat in ce iluzie tip Matrix traim, ne indepartam si mai mult de cunoastere. Cei care "trezesc" lumea oferind "adevaruri", dezvaluiri, care desecretizeaza controlat elemente din sistem isi joaca si ei rolul in acea istorie virtuala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Faza cu you tube e geniala! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca a fost cartea tradusă greșit in Rusa. Cartea se cheamă Imperiul Iluziilor, a lui Chris Hedges.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu as fi mult msi circumspect la ce semnale da Unchiul Sam.In timp ce Rusia si-a cam etalat minunile tehnologice,americanii nu s-au dat in spectacol cu nimic.Toata lumea stie ca au niste carti bune in maneca,dar nu e clar daca sunt asi sau popi...
    In privinta finantelor,nu se vor opri din umflat balanta FED pana cand sistemul crapa.Apoi vor zice ca rezolvarea e cbdc-ul.Dar va dura un 5-10 ani pana dolarul pierde statutul de rezerva mondiala.
    Deci rabdare si...tutun.Mai sunt multe care trebuie sa se intample.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai americanii ce nevoie au. Ei lupta pana la ultimul ucrainian. Sau om sovietic(!) Cine si-ar fi imaginat asa ceva in urma cu ceva timp in urma- Astea in conditiile in care America este condusa de un ramolit.

      Ștergere
    2. Terminator 2 Judgment Day30 septembrie 2023 la 00:52

      Asi au marile puteri si nu doar ele,D.E.W.s-au implementat ca testare pana acum.Tutun avem,rabdare mai putin,dupa cum se poate deduce.Se observa ca nu pun automat spatiu dupa semnele de punctuatie, un automatism care pentru cei de varsta ta nu poate iesi din maneca,asa ca asii,indiferent de situatie.Cum soft-ul meu de recunoastere persoane poate da erori,nu ma hazardez prea mult,dar as banui ca ai peste 60 de ani,fost cadru militar,si ai avut mii de postari pe elforum.E improabil ca ideile pe care le-ai postat sa se pupe bine cu lipsa automatismului de a baga automat spatiu dupa semnele de punctuatie.Am evitat si eu spatiile dupa semnele de punctuatie,nu e greu,de fapt imi pot remodela in mare parte limbajul,am si testat.Iti sta in fire sa pui frecvent puncte de suspensie,dar la postarea de mai sus te-ai limitat la doar doua?
      Dupa lunga introducere de tip antreu ca la restaurant,ai minim o contradictie logica.Pe de o parte spui despre arme performante sua cu care ai invatat sa tii de multi ani,deci pari informat si in domeniu,pe de alta parte invoci un 5-10 ani privind dolarul, o afirmatie hazardata.Ceva sute de pachete de tigari ar fi de ajuns pentru oricine,e doar o parere.

      Ștergere
    3. 8n opinia mea, nu cred ca au cu ce. Functional si eficient, zic. De la Stealth I incoace.Iar argumente de genul" toata lumea stie ca" mie imi suna a propaganda , nu contează orientarea.

      Ștergere
  8. Și RPD Coreea are rachetă hipersonică. Faptul că SUA nu a intrat în careul țărilor ce au rachete hipersonice precum și eșecul testelor anericane este, pe de o parte, dovada rămânerii în urmă dpdv tehnologic, pe de altă parte, neadaptarea Americii la noile realități ale razboiului. Tot mai mulți militari și analiști americani au sesizat că victoria facilă împotriva Irakului (epuizat dupa lungul război cu Iranul),depașit dpdv militar, a supraevaluat atât doctrina militara, armata americană și potentialul acesteia într-un conflict cu un oponent similar si asupra căruia nu are o superioritate aeriana netă.
    Sprijinirea si încurajarea Ucrainei s-a dorit, pe de o parte. ridiculizarea Rusiei, pe de alta parte, trabsmiterea unui mesaj Chinei pe principiul bate șaua ca să priceapă iapa.
    Revanșa lui Putin este umilirea Americii dupa modelul URSS: destramarea OTAN, retragerea din Europa și pierderea statutului de super putere militara.
    P.S Racheta hipersonica ruseasca a aparut din nevoia de a contracara portavionul american, vârful de lance si de mobilitate al armatei americabe.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)