marți, 26 septembrie 2023

Trezirea la realitate


Mă uit cu stupoare la cifrele inflației prezentate de autoritățile naționale. A spune că în SUA avem o inflație de doar 3.7% este, în mod sigur, o fraudă. La fel cum a pretinde că în România inflația este de 10.25% sau că în zona EUR este de 5.2%. Culmea, dacă analizezi seturile de date standard constați o stranie coincidență: în toate zonele în care se utilizează același pix în ceea ce privește calculul inflației aceasta este diminuată cu un incredibil factor de 3.1. Cu alte cuvinte, în zonele amintite inflația reală este de peste 3 ori mai mare decât cea publicată. Așadar cifrele reale sunt de 11.5% pentru SUA, 16.12% pentru zona EUR și un incredibil 31.77% pentru România. 

Chiar dacă cifrele vi se par șocante, vă invit să raportați orice preț de acum un an și veți constata că am perfectă dreptate în ceea ce privește inflația reală. Cifrele raportate peste tot în Occidentul Colectiv au ajuns atât de departe de realitate încât nu se pot compara decât cu cele ale fostelor state socialiste aflate sub umbrela URSS în ultimii ani ai anilor 80. În sine, menținerea artificială a cifrelor inflației are un efect monetar pervers care este ținut în frâu de împiedicarea artificială a creditării, acțiune menită a nu dezechilibra cu totul sistemul financiar mondial. 

V-am relatat în timp util că datoria SUA a reușit să crească cu 1 trilion în trei luni, aruncând din nou în aer scena politică de acolo care trebuie să ajungă din nou la un consens privind creșterea plafonului de îndatorare. Problema este că shutdown-urile executivului SUA vor deveni din ce în ce mai dese, iar creșterile de plafon din ce în ce mai mari. De asemenea, fenomenul va crește serviciul datoriei astfel încât spirala este deja formată. Este cât se poate de clar că trebuie să existe o frână care să pună capăt întregii nebunii. 

Micul secret murdar al marilor bănci centrale ale lumii este acela că încearcă să-și rezolve spinoasa problemă a datoriei utilizând acest diferențial inflaționist secret întrucât interesul real al statelor este să plătească datoriile imense cu o monedă din ce în ce mai slabă, diminuând astfel artificial dimensiunea reală a datoriilor. Acesta este însă un joc a la Mugabe, iar deznodământul său îl cunoaștem: hiperinflația. 

La modul teoretic, Powell se gândește că are spațiu suficient de manevră, doar că apar „oamenii răi” care nu fac altceva decât să-l ajute. „Inflație ai spus?” - s-au întrebat rușii livrându-i pe tavă și mai multă inflație prin recentele restricții la export ale produselor petroliere finite. În acest fel stocurile naționale  de petrol ale SUA, la fel ca și cele internaționale, au scăzut dramatic. Inițial am crezut că e vorba de o repoziționare isteață a rușilor care-au găsit modul deștept de a-i da o bâtă în cap abulicului unchi Sam. În realitate povestea e alta.

Rusia a cunoscut o deteriorare vizibilă a pieței interne de carburanți ca efect al strategiei „cât se mai poate, dăm la export”. Astfel, de la începutul Operațiunii Speciale, Rusia a livrat oricui la orice preț întrucât interesul fundamental al rușilor era acela de a nu-și deteriora fluxurile monetare. Doar că s-a întâmplat ceva surprinzător: în loc să-i scadă fluxurile, acestea au crescut, eveniment sărbătorit triumfalist la Moscova și privit cu stupoare dinspre Occidentul Colectiv. Doar că e vorba de cifre. În acest timp în care interesul era cel de a da orice, oricui și-n orice cantitate, indiferent de preț a condus la o deteriorare a pieței interne. Astfel, producătorii au fost mai interesați să dea în afară, uitând cu desăvârșire că au o piață internă de acoperit. Astfel, într-un mod paradoxal, prețurile la pompă au crescut și în Rusia - cu toate că nu era cazul - dar cel mai dezastruos element a fost incapacitatea țării de a se aproviziona cu combustibil pentru strângerea recoltei. 

Blocarea exporturilor, așadar, nu a fost o strategie rusească, ci o revenire din sevraj. La urma urmei Rusia încasa niște devize pentru care înregistrează excedent în condițiile în care nu poate folosi acele devize decât în scop dezavantajos pentru sine. De asemenea, și-au dat seama că trebuie revizuită întreaga politică de importuri întrucât dezechilibrele fac dezastre. Un exemplu: la începutul Operațiunii Speciale era un deficit teribil de tehnică de calcul. Eforturile de a achiziționa de oriunde s-au soldat cu un excedent mare de hardware care acum băltește la prețuri scăzute. Cu alte cuvinte, rușii s-au dovedit destul de prost coordonați în ceea ce privește fluxurile de bani și mărfuri specifice unei economii de război. Astfel, măsurile luate acum au avut o cauză strict internă, de acoperire a unui dezechilibru, chiar dacă la nivel extern au fost devastatoare provocând daune în lanț. 

Doar că Rusia nu e singura în aceeași situație. Ieri, pe canalul meu de Telegram v-am spus despre restricțiile de export  introduse de Etiopia pentru cafea. Deja e o chestiune care se repetă și pe care o vom vedea din ce în ce mai des multiplicată. Ce se întâmplă? Statele încep să înțeleagă că mecanismul piețelor globale nu este unul perfect, ci absolut manipulabil prin instrumente financiare stăpânite tot de cei care organizează piețele, anume Occidentul Colectiv. Teoretic ai o piață liberă în care legea e făcută de cerere și ofertă. Doar că nu e așa. Tu ai o marfă. Acea marfă o mai au și alții. Chiar dacă la nivel real acea marfă ar trebui să aibă un preț X, scăderea artificială a prețului devine facilă prin mecanismele pieței dacă tot tu ești cel care are banul. Cum? Banal: tu scoți marfa la vânzare la prețul X, dar constați că prețul futures pentru livrarea la 3 luni e mai mic cu 30% decât prețul actual. Cum e format prețul futures? Eu, fără să dețin acea marfă, pretind că o voi livra peste 3 luni la prețul respectiv. Ce se întâmplă dacă peste 3 luni nu am marfa? Plătesc diferența de preț dintre prețul pieței și prețul din acel moment al mărfii. Doar că astfel introduc o distorsiune în piață: psihologic, cel care are nevoie de marfa X nu se va mai aproviziona acum decât cu strictul necesar întrucât „știe” că într-un orizont de 3 luni prețul va fi cu 30% mai mic. Astfel, tu ca vânzător, te trezești că nu ai cerere, având și o presiune psihologică de scădere iminentă a prețului. Și ce faci? Vinzi acum mai ieftin ca să scapi de marfă întrucât ai nevoie de bani pentru a-ți finanța activitatea. Și uite-așa, prin „mecanisme transparente de piață”, manipulatorii de bani falsifică realitatea. Controlul exportului și stabilirea plafoanelor minime de preț este mecanismul prin care statele pot contrabalansa mecanismele aberante ale piețelor care, până acum, le-au sărăcit, 

E jocul abia acum înțeles de statele producătoare sau deținătoare de resurse. Rușii când au interzis exporturile de fapt s-au trezit din visare întrucât dădeau resursa lor palpabilă pe iluziile ascunse în spatele unei grămezi de bancnote. De fapt acum au înțeles și ei jocul pervers al Washingtonului: nu ocolirea sancțiunilor este jocul pe care trebuie să-l joace, întrucât ocolirea sancțiunilor nu înseamnă decât că mențin aprovizionarea pieței mondiale, permițând scamatoriile financiare ale SUA. Înțelegeți mișelia?

V-am tot vorbit despre viitoarea monedă a BRICS. În scurt timp veți constata că ea există însă într-o formă mult mai transparentă decât ne-am imaginat. Pare că nu veți vedea nici măcar o monedă de cont, ci doar un mega-circuit financiar și de mărfuri garantat exclusiv în aur și produse palpabile. Mega-piețele mondiale se vor dezumfla la fel cum se dezumflă magia înșelătoare a dolarului. Culmea, toată această mișcare nu va fi generată de vreo strategie a unei țări având ca scop lovirea SUA sau a Occidentului, ci dintr-o așezare naturală a piețelor care se trezesc din aburii drogului care-i ține captivi de mai bine de un secol. 

Așa cum am spus, lumea viitorului va coborî extrem de brusc peste noi, punându-ne oglinda în față. Abia atunci vei fi obligat să te autoevaluezi și vei înțelege că ceea ce contează e valoarea ta economică reală, nu capacitatea de a face bani cu ciocanul sau de a te machia pentru a beneficia de un „marketuing îmbunătățit”. 

Probabil mulți îmi vor cere explicații referitoare la „dovezile” pe care le am privind falsificarea cifrelor publicate de state și de băncile centrale. Da, am dovada! Mai presus de orice e declarația bețivului Jean-Claude Junker care, senin, a declarat că „atunci când datele reale sunt prea proste, pur și simplu mințim”. Mai aveți nevoie de dovezi? 

13 comentarii:

  1. Eu am incercat sa le explic oamenilor ca banii sunt doar o promisiune. Muncesti 8 ore si primesti o hartie (bani) care iti promite ca maine, poimaine, cineva va munci pentru tine 8 ore, iti va da inapoi efortul tau.

    Oamenii nu inteleg subtilitatea so consecintele acestei stari de fapt.
    Primind bani in loc de bunuri, tu lucrezi pentru un altul. Pentru societate. Dar cine e societatea si cine administreaza promisiunile? Sunt statul si banca. Adica clasa conducatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Terminator 2 Judgment Day26 septembrie 2023 la 21:14

      In timp ce se manipuleaza de s-au scris tratate despre care nici ele nu descriu totul, tu incerci sa explici?
      1. Lumea a fost simplificata mental, ce e peste 2 propozitii scurte oboseste.
      2. Mentalitatea "ce-am avut si ce-am pierdut" inca functioneza, incluzand aici si ajutorul gratuit, informational sau chiar si material pe care vrei sa-l oferi.
      3. Desi pentru mari mase din populatie nivelul de trai scade, indiferenta fata de cele din jur creste in loc sa existe preocupari de autodezvoltare sau, daca nu se poate, cel putin de autoconservare.
      4. Pentru orice om care gandeste cat de cat, era predictibil ca inflatia doar va creste, relatia inflatie-deflatie fiind un cerc vicios specific capitalismului-deci si cand ceva scade, tot va creste, ba cu mult mai rau. Cu toate astea oamenii si-au tinut banii in banci sperand ca dobanzile vor depasi rata inflatiei inevitabile, o mare aberatie, altfel bancile n-ar mai castiga.
      5. Daca banii sunt promisiuni, cum bine spui, multi n-au inteles sa investeasca in orice lucru care nu poate fi pierdut, de care nu poate fi deposedat mai devreme sau mai tarziu. Mai tarziu, indiferent de motiv, vom fi deposedati, stii problema fermierilor din diverse arii geografice.
      6. Nu fac reclama si nu vand nimic, dar cam orice ai cumpara azi, acum, e investitie pentru ca preturile explodeaza to the moon, skyrocketing. Incepem cu mancare cu valabilitate cat mai mare, metode de conservare si in primul rand productie a hranei daca se poate, si incheind cu cele necesare unei gospodarii, gandite ca investiei pentru mai multi ani.
      7. Cele enumerate mai sus nu definesc vreo forma de rezilienta efemera, nici individual, nici colectiv. Anumite mari armate vor trai maxim luni in plus fata de populatie (populatia din care au provenit si au uitat), alta mancare de peste.
      8. Similar noilor trenduri nationaliste care vin ca nuca in perete intr-o lume globalizata, apar fitile precum ca elitele ar renunta la unele obiective, ar intra in defensiva. In cel mai bun caz, si improbabil, pasul pe loc nu e un pas inapoi ci o mica pauza strategica, de cateva luni cel mult.
      https://rumble.com/v3krlxv-klaus-schwab-admits-agenda-2030-is-failing-as-millions-rise-up-against-elit.html
      Am mai spus degeaba ca speranta e cel mai mare drog, ruda cu delirul sistematizat incurajat in principal de religie. Popalailor care promiteau viata vesnica li s-au alaturat formatorii de opinie. Unii "demasca" probleme pentru care autorii lor ar fi fost eliminati ca deranjau; formatorii n-au nici o treaba, ingroapa lumea. Avem cam aceeasi formatori de opinie din '90 incoace care au incalcat sute de legi privind audiovizualul si nimeni nu se intreaba cum de rezista? Ajutor divin, desigur.
      10. "Oamenii nu inteleg subtilitatea so consecintele acestei stari de fapt." Daca oamenii ar fi inteles subtilitati ar fi renuntat la tv inca din '90, cand era deja evident ce spectacol lung va urma. Alte generatii ar fi renuntat la internet, ca nu murea lumea de frustrari inainte sa apara. Dupa 3 decenii de masturbare, vine si plata in sfarsit; pacat ca cei mai tineri inteleg in timp ce altii se asfixiaza cu A3 care, sa ghiceasca ce anume? Le va supravietui. S-au gandit milioanele astea sufocante ca televiziunea lor favorita le va supravietui?

      Ștergere
  2. ÎN cărțile de Economie Politică din perioada socialistă se spunea în clar că statele capitaliste dezvoltate au organizat sistemul monetar și financiar anume pentru a genera inflație , că fără o inflație ridicată, marile fonduri speculative și bursa ar colapsa și că inflația lovește la final doar în clasa muncitore. Beleaua occidentului colectiv e că nu mai are clasă muncitore care să suporte huzurul clasei capitaliste, și nici unde exporta inflația, că deja coloniile din estul Europei sunt epuizate.

    RăspundețiȘtergere
  3. dar nu este niciun secret, felul in care bancile centrale calculeaza inflatia sunt de obicei informatii publice. Se calculeaza folosind preturile dintr-un asa zis cos zilnic, care contine doar produsele de baza (CORE 1, CORE 2). In cazul in care sa zicem intre produsele de baza se afla macrou, iar macroul se scumpeste cu 30%, se trece la inlocuirea macroului in cosul zilnic cu un asa numit 'produs de substitutie', sa zicem caras care s-a scumpit doar cu 5%, iar in felul aceasta CIFRA oficiala a inflatiei se mentine mica. Inflatia reala este cea pe care o vedem cu totii.. Oamenii nu traiesc doar cu cartofi si paine cum ar vrea banca centrala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Parțial de acord.
    "Rusia a cunoscut o deteriorare vizibilă a pieței interne de carburanți ca efect al strategiei „cât se mai poate, dăm la export”. Astfel, de la începutul Operațiunii Speciale, Rusia a livrat oricui la orice preț întrucât interesul fundamental al rușilor era acela de a nu-și deteriora fluxurile monetare. Doar că s-a întâmplat ceva surprinzător: în loc să-i scadă fluxurile, acestea au crescut, eveniment sărbătorit triumfalist la Moscova și privit cu stupoare dinspre Occidentul Colectiv."
    Prima eroare, Rusia a continuat să vândă respectând la virgulă prețul și cantitățile contractuale. Chiar în pierdere vs piață, dar și-a onorat la centimă, simultan, obligațiunile pe piața de obligațiuni, unde mizase Vestul că vor intra în default. Atunci s-a produs și devalorizarea masivă și accelerată a rublei, indusă de hienele care au indus și pariat pe asta.
    "Blocarea exporturilor, așadar, nu a fost o strategie rusească, ci o revenire din sevraj. La urma urmei Rusia încasa niște devize pentru care înregistrează excedent în condițiile în care nu poate folosi acele devize decât în scop dezavantajos pentru sine."
    A doua eroare, Rusia a pus embargo pe exporturi după ce au expirat contractele(vezi Moldova), după ce au onorat scadențele la bonduri, au reglat inteligent cursul valutar și au decis că optimizarea prețului e oportună și susținută, în tandem, de țările BRICS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. În ce privește trezirea la realitate, risc o întrebare adresată d-lui Diaconu:
      -Când veți "vedea"/realiza/accepta faptul că tot acest război, inclusiv dinamica și consecințele lui, este sincronizat și calibrat(în cele mai mici detalii) între ruși și americani?
      Miza aparentă este noua paradigmă mondială multipolară, perdanții sunt UE și pionii de pe front, iar globaliștii continuă să facă jocurile.

      Ștergere
  5. Terminator 2 Judgment Day26 septembrie 2023 la 18:02

    Depinde ce se intelege prin trezire la "realitate". Cum s-a si spus mai sus, banii pot fi fara numar, hartie igienica verde sau de alte culori. Oamenii sunt realitatea cea mai palpabila desi in multe cazuri nu se prea vorbeste sau dezvolta despre om.
    V-ati lamurit ca nu exista Occident colectiv decat ca abstractiune, ca sintagma aparuta mediatic in ultimii ani. America nu e Europa, Europa e impartita pe axe geografice si nu numai, granita Est-Vest avand cele mai mari discrepante. Cei mai calici si in acelasi timp sacrificabili-Estul Europei. Cei care vor rezista crizei ceva mai mult, americanii.
    Se stia de cativa ani ca al treilea razboi mondial va fi hibrid, multidimensional, in ultima instanta si in cel mai putin caz kinetic. Doar 2 aspecte desi sunt prea multe:
    1. Cati militari si civili au murit peste granita pana acum, si cati europeni au murit mai mult sau mai putin direct in urma sanctiunilor, a somajelor? De la job-uri pierdute, familii prin urmare distruse pana la firme si chiar industrii. Mai mult sau mai putin direct, cum am spus. Nu se numara in mortile din ultimii ani.
    2. Cine cui i-o "trage", daca chiar i-o trage? U.E. n-a lovit in Putin cum nici el in nato european ci tot in populatile tarilor care-l reprezinta. Guvernele nu pierd niciodata, n-au avut niciodata bani produsi ci doar i-au luat in diverse feluri si gestionat.
    Oamenii sunt persoane fizice in sens propriu, nu doar juridic; guvernele si alte sute de concepte, doar pure abstractiuni, desi sunt compuse din oameni.
    In conditii de criza econimica miliardarii isi dubleaza averile. In conditii de haos, razboi, guvernele isi aroga drepturi suplimentare impunand noi restrictii.
    "In Kharkiv, three cemeteries announced that they are overcrowded.
    The problem falls on the shoulders of relatives, who are often forced to organize burials in neighboring areas.
    There is a growing demand for cemetery workers.
    According to local media reports, the most demanding profession in Lviv is cemetery workers.
    The authorities even announced an official recruitment of non-drinking, patriotic Ukrainians.
    For work in the city's largest cemetery, Lychakiv, they offer 500 hryvnia (over 1,100 rubles) an hour.
    If they find out Ukraine will find a real shock
    Political scientist Oleksandr Dudchak is sure that if Ukrainians learn about the true scale of the tragedy, the country will be in real shock.
    Now they plan to create a cemetery near Kiev, almost 2.6 square kilometers.
    For comparison: the largest in the world, located in Iraq, occupies 6 square kilometers.
    But it has been around for 14 centuries, and there are five million graves…
    Why are they building the biggest military cemetery on the planet? "
    Site-ul probabil intra automat in filtre. Conflictul nici n-a inceput cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Excedentul de hardware nu e nici o problemă, calculatoarele sunt bune, că Doom și OpenTTD merg pe orice.

    https://freedoom.github.io/download.html

    https://prboom-plus.sourceforge.io/

    https://www.openttd.org/

    RăspundețiȘtergere
  7. N ar fi deloc rau, ca sa fie desfiintat pilonul 2 de pensii. Pentru ca este o struto-camila - useristo-nazista - care traieste doar pentru ea insasi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nevăr,
      Asta I un sistem beton care persista de mii de ani

      Ștergere
    2. Pensiile pil II sunt una din motivele de virf a rev burghezo mosieresti din 89, nu crezi?

      Ștergere
    3. Nu te contrazic! Cred!
      De aia si sunt de acord, ca sa fie desfiintat orice privilegiu acordat impostorilor organizati in grup infractional!

      Ștergere
  8. Care este raspunsul corect la intrebarea:

    "In ce consta diferenta dintre Inteligenta Artificiala si Inteligenta Umana?"

    Raspunsul corect este:

    "Inteligenta Umana, este prea proasta ca sa vada vreodata vreo diferenta!"

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)