luni, 18 septembrie 2023

Cum rezolvăm marea problemă a actualului sistem financiar internațional?


Ieri am discutat despre minciunile istoriei. Nu întâmplător. Poate că am ajuns la momentul în care am constatat că în lume sunt prea multe minciuni, doar că e extrem de greu să înțelegem cantitatea minciunii. De fapt, coșmarul începe în momentul în care conștientizăm că în lumea noastră adevărul este scos treptat în afara legii. 

Să vă dau un exemplu. În momentul în care cineva ar avea pretenția să propună o nouă monedă de schimb, artizanii sistemului ar întărâta presa pentru bagatelizarea respectivei propuneri. Unul dintre „stâlpii propagandei pro-sistemul actual” este cel legat de așa-zisul control al capitalurilor. „Dolarul este liber, pe când celelalte monede nu”. Cam asta e poezia care ni se spune. Este adevărat? În mod evident nu. Dolarul este cea mai controlată monedă de pe planetă. E drept, pentru o perioadă de timp controlul s-a făcut discret, cumva în spatele tejghelei bancare. Trebuia să înțelegi circuitele financiare - precum SWIFT-ul sau funcționarea Băncilor Centrale - pentru a constata cât de controlat era dolarul. 

Culmea, după evenimentele fabricate de la 11 septembrie, controlul capitalurilor a coborât în stradă. Reglementările „ Anti-Money Laundering”(AML) sau „Know Your Customer”(KYC) nu reprezintă nimic altceva decât un mega-control al capitalurilor instaurat la nivel mondial. Dar despre asta nimeni nu spune nimic. 

De fapt, problema e alta. Un sistem financiar global dominat de o singură țară nu are cum să fie un sistem financiar perfect deoarece se întâmplă ceea ce vedem cu ochiul liber de un secol: țara care deține moneda „universală” își externalizează excesele și defectele propriei economii, profitând la modul necinstit de bunăvoința celorlalți.

Problema cu minciuna este cea din proverb: are picioare scurte. Dolarul nu e la primul colaps din istorie. Au fost până acum câteva fisuri majore ale sistemului. Cea mai mare a fost „Șocul lui Nixon” din 1971, atunci când s-a renunțat unilateral la convertibilitatea dolarului în aur. Iată o mare minciună marketată temeinic, astfel încât prostimea să rămână în continuare legată de un sistem în care moneda nu era decât o reprezentare a nimicului. Aparenta „dreptate” făcută celorlalte valute a fost una iluzorie. De fapt dolarul și-a continuat dominația unui sistem care era din ce în ce mai gol. 

Cealaltă criză majoră a dolarului a fost criza începută în 2007-2008, cunoscută sub numele de „Criza Subprime”. A fost, probabil, cea de-a doua amenințare existențială pentru dolar, care a fost acoperită prin măsuri inimaginabile până atunci. Băncile centrale ale lumii au acționat sincronizat, pompând în demență fonduri fără acoperire în piețe, ștergând datorii și inventând noi metode de acoperire a fraudelor din sistem. Culmea, cu tot jocul mizerabil desfășurându-se la vedere, dolarul a continuat să rămână moneda dominantă întrucât, pur și simplu, nu avea ce să se pună în loc. 

Iată-ne acum, în pragul celei de-a treia - și probabil ultimei și fatalei - crize existențiale a dolarului. Dacă la crizele anterioare a fost hotărâtoare dimensiunea economică a SUA, acum și acest „argument” a picat. SUA e din ce în ce mai fără relevanță, iar asta se vede cu ochiul liber. Însă mai există o problemă: nu poți închide piața internațională. Din  nou, cumva, e vorba despre același argument folosit la criza trecută. Doar că nu funcționează în situația în care deja există numeroase canale alternative. E drept, nu sunt foarte funcționale, sunt reprezentate de convenții bilaterale imperfecte și limitate la un anumit plafon. 

Marea întrebare este dacă și de data aceasta minciuna va funcționa. Este drept că în ultima perioadă am văzut atacuri coordonate la adresa dolarului, am văzut un avans teribil al dedolarizării și, mai mult, vedem o retorică extrem de deschisă împotriva actualei stări de fapt. În condițiile în care de la BRICS la G77 subiectul discutat este aceeași restructurare a sistemului financiar internațional, este cât se poate de clar că presiunea este imensă. 

Pe moment SUA nu vrea să dea din mână cloșca cu pui de aur, doar că aurul de pe pui e din ce în ce mai ruginit. Care-i soluția? În condițiile în care nu se dorește o deteriorare totală a comerțului internațiuonal, singura soluție viabilă este ieșirea tuturor actualelor instituții financiare de sub zodia americană. Teoretic, dacă SWIFT-ul ar fi preluat din acea zonă și dacă s-ar permite interconectarea celorlalte sisteme de schimb la SWIFT(CIPS, RUPAY, SPFS), fără ca circuitele SWIFT să mai fie centralizate în SUA, probabil s-ar putea reseta destul de rapid întreg sistemul financiar internațional. Într-adevăr, SUA s-ar dezumfla teribil, dar ar trebui să fie mulțumiți întrucât de un secol profită de bunăvoința întregii lumi. 

Din punctul meu de vedere, o asemenea reformă ar rezolva problema actualului sistem financiar, fără a se produce valuri majore. E însă de văzut dacă SUA își vor accepta destinul sau dacă nu cumva vor inventa o minciună și mai mare pentru a-și menține dominația. Personal cred că epoca lor a apus. Iar asta se va vedea mai curând decât credeți.

12 comentarii:

  1. Ești amuzant.
    Atita timp cit au purtatoarele de avionașe bine parcate nu au nevoie sa inventeze nimic pentru a menține suprematia.
    Continuați sa uitați acest detaliu esential care paradoxal menține preturile astronomice la imobiliare la fonduri, salarii uriase in diverse industrii inclusiv divertismentul și pensii speciale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. absolut logic. Fara armele din spate, dolerul e hartie igienica

      Ștergere
  2. Daca aceasta intrebare ar fi fost pusa pina in 2019, as fi fost de acord ca la fundamentul reglementarii finaciare a “conturilor” sta concurenta, razbunarea cumulata istoric, lacomia, schimbarea unor stapîni ai banilor cu altii, culminînd cu preluarea puterii globale de catre asiatici.
    In schimb insa ACUM, treburile sunt departe de la a mai fi la fel, in conditiile in care se vede cu ochiul liber ca toate eforturile acum se fac in mod COLECTIV pentru distrugerea societatii actuale, a SCHIMBARII biologiei omului, demontare care evident include si modificarea radicala psihologica a felului fara precedent cum folosim banii si mai ales cum ii VOM percepe intr un viitor apropiat zic ei, dar clar inca tulbure pentru noi consumatorii de rind.

    NU PUTEM VISA LA BANCNOTE NOI, PURTÎND OCHELARI DE CAL, ignorind dezastrul uman, ecologic, industrial, economic, asaltul atmosferic fara precedent in care suntem virîti cu forta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intreaga Stiinta este dominata de minciuni!
    Nu doar Istoria, ci chiar si Matematica!
    Tainele/Misterele/Secretele, pot fi mentinute numai cu minciuni/neadevaruri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte corect Doru.
      De aceea în noua etapa de dezvoltare a omenirii știința va fi și TREBUIE sa fie legata de Evanghelii.
      Prima invatatura/ordin de capatîi fiind:

      NU POTI SERVI LA DOI STAPÎNI.
      Nu poți servi lui Dumnezeu și lui Mamona(banul).
      Dacă omenirea nu se scutura de acest obicei și va continua sa o faca, totul se va termina foarte repede.

      În orice manual școlar, cu asta ar trebui început anul.

      Ștergere
  4. Cam imposibil sa dispara vreodata, epoca/vremea mincinosilor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Deocamdată SUA și Marea Britanie sunt stăpâne pe un munte de aur care nu le aparține, munte în care sunt incluse rezervele de aur ale multor țări. Și care munte costă mult ca să-l întreții ca nu cumva aurul său să mucegăiască sau
    să coclească. Ca să-l aduci înapoi în țară, trebuie să ai un obraz foarte rezistent la palme și scuipături și niște boașe cât oul de struț. Așa că instrument de șantaj avem plus trupe pe teritoriile naționale ale proprietarilor de drept ai aurului.

    RăspundețiȘtergere
  6. USA va scapa si de data asta...dar va sacrifica pestisorul de aur...Israeul este pestisorul de aur care va intra in coliziune cu lumea araba si se vor distruge reciproc...iar USA va fi salvata pentru cel putin 100 de ani ...In cercurile rarefiate se stie lucrul asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca i intrebi la cel mai înalt nivel, chiar ei de DATA ASTA nu mai vor sa scape.
      NOI VREM(evident) DAR EI NU MAI VOR.
      HARA KIRI scrie pe ei, și ...au tot ce le trebuie.
      De ce si-o fac?...încă nu știm, dar cu răbdare vom afla.

      Ștergere
  7. A fost nevoie de 100 de ani pentru a dolariza planeta, e nevoie de timp, ani de zile, probabil zeci de ani pentru a o dedolariza semnificativ.
    Dolarul american este talonul lui Ahile al Sistemului (Matrix), privilegiul exorbitant dar și, la un moment dat, partea fragilă a lui.
    Soluția care se impunea, ultima soluție probabil, de apărare și prelungire cât s-o putea a acestui privilegiu exorbitant este războiul.
    Războiul poate justifica totul, ideologia, falsificarea informației, cenzura, falsul în acte, inflația, ne-respectul legilor și dreptului international, violența și corelatul ei, violul.
    Prima victimă a războiului este adevărul.
    Și asta pentru a putea favoriza propaganda, ideologia, înregimentarea și înarmarea, apoi încazarmarea și frontul. In aceste condiții, moneda poate avea un curs forțat. Impus, controlat. În condiții de război nu se mai poate vorbi de piață liberă. Orwell spunea că viitorul dictaturii nu este o tiranie inteligentă și mai degrabă un război permanent !?!
    Iar apoi să nu uităm deviza lor de pe chiar arma lor preferată, dolarul american:
    Ordo ab chaos !?!?!?!?!

    RăspundețiȘtergere
  8. https://horatiump.wordpress.com/2023/02/16/usd-dolarul-american-sau-dilema-unui-privilegiu-exorbitant/

    RăspundețiȘtergere
  9. Atunci cand toate "activele" financiare bine cunoscute si urmarite, isi netezesc/atenueaza variatiile/oscilatiile in timp, pana la nivele neverosimil de comprimate, urmeaza bubuiala lor prin implozie ... incontrolabila!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)