miercuri, 20 septembrie 2023

Ecuația armeano-azeră


O nouă ecuație ciudată se dezvoltă ca efect al conflictului dintre Armenia și Azerbaijan. Ieri azerii au pus realmente tunurile pe armenii din Nagorno Karabah. A avut loc un atac la scară în care au fost distruse echipamentele radar și mai multe dispozitive antiaeriene. Azerii au mutat trupe și echipament greu, pregătindu-se să intre acolo ca-n brânză întrucât situația militară este absolut dezechilibrată. 

Trebuie să remarcăm un element: la ora actuală azerii sunt mult mai capabili din punct de vedere militar, astfel încât Armenia se află într-o situație disperată. Azerbaijanul este susținut, în același timp, de Turcia și Israel. Turcia a înarmat continuu fosta republică sovietică pe care o consideră ca fiind „aceeași națiune”. 

Armenia, de cealaltă parte, ca efect al jocului duplicitar al lui Nikol Pașinian - actualul premier al țării - nu prea mai are pe nimeni de partea sa. De fapt elementul surprinzător de ieri a fost dat de faptul că trupele ruse de menținere a păcii din zona de conflict au fost atacate atât de azeri cât și de armeni. O chestiune absolut inexplicabilă deoarece, după cum bine se știe, rușii au ținut întotdeauna mai mult partea armenilor. Ce s-a întâmplat între timp?

Pașinian a început să cocheteze cu NATO și cu Occidentul Colectiv. Rușii i-au atras atenția că jocul pe care-l face nu-i va fi benefic, dar Pașinian a dat-o înainte cu „independența sa politică”. Și a fost lăsat în pace. Acum culege roadele jocului său pervers deoarece prețul care i s-a cerut pentru „bunăstarea occidentală” este tocmai enclava Nagorno-Karabah. De aceea, Rusia practic nu are niciun interes să se amestece acum de partea vreunuia dintre beligeranți. Azerii trag cu Turcia, adică spre NATO, în timp ce Armenia lui Pașinian trage în direcția NATO. E cât se poate de clar pentru orice om normal că în jocul acesta nu are cum să câștige toată lumea și că unul va fi gușter, iar aceea nu poate fi decât Armenia. Iată cum imbecilitatea și prostia lui Pașinian devin de-a dreptul de neimaginat. Cum e posibil să joci atât de riscant încât să te trezești înconjurat doar de dușmani. 

Există însă un jucător tăcut în zonă: Iranul. Rămâne încă tăcut deoarece acționează în tandem cu Rusia și pe moment doar monitorizează strict ceea ce se întâmplă. Personal cred că Iranul va fi cel care va echilibra conflictul la momentul potrivit. Care-i însă acel moment?

La Erevan a avut loc o demonstrație monstru în care armenii l-au calificat pe Pașinian drept trădător. Nu cred că mai are multe zile. De altfel, izbucnirea lui Medvedev pe canalul său de Telegram poate fi considerată drept un semnal care se transmite armenilor: curățați-vă de Pașinian și de toată gașca sa trădătoare! Iată momentul care este cât se poate de așteptat de toate părțile care pot echilibra situația. 

Ca idee, situația din Nagorno Karabah este atât de complicată încât efectiv nu are rezolvare decât prin impunerea unei situații dictate. Dacă totul rămâne la nivelul negocierilor dintre Azerbaijan și Armenia nu se va obține decât un război perpetuu deoarece fiecare parte are dreptatea sa. Azerii au dreptate când spun că „Armenia și-a făcut republică pe teritoriul lor”, dar și armenii au dreptate deoarece acolo nu e doar argumentul etnicității locuitorilor săi(în proporție de 100% armeni), ci și realitatea istorică, anume apartenența teritoriilor respective de Armenia istorică. 

Singurii care au reușit să rezolve problema au fost sovieticii. Și, nu știu de ce, tind să cred că Putin se gândește serios la chestia asta. 

8 comentarii:

  1. Pașinian a deschis cutia Pandorei când a declarat public Artsah-ul teritoriu azer. În asta constă trădarea lui. Pe de altă parte,armenii se consideră trădați de către ruși. Neștiind sau neconștientizând că Rusia se îndepărtează de ei din cauza apropierii ticălosului ăla de nato și americă. De asta,are perfectă dreptate Medvedev. Dar dacă nunreușesc la Yerevan să dărâme dobitocul, Artsah-il pe bune are zilele numărate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Așadar, dragi păpuși geopolitice, ordinea mondială e la fel de stabilă ca un clovn pe un monociclu, în timp ce Armenia și Azerbaidjan își deschid corturile pentru un nou circ de luptă. Și ce cred? SUA și Rusia devin brusc părinții responsabili ai lumii, spunându-le copiilor răzvrătiți: "Stați dracului jos!" Cum adică, acum vă pasă de pace?
    Se pare că America, acel "Superman" auto-proclamat al lumii libere, ar putea să se pună în poziția de a câștiga ceva de pe urma acestei drame de telenovelă. Dar stai puțin, există un mic inconvenient numit Turcia. "Oops! Un membru NATO?" Ia să vedem cum se descurcă acrobatul american pe coarda tensionată a diplomației.
    Rusii, acei maeștri ai enigmei, sunt acum suspectați că ar fi șoptit la urechea Azerbaidjanului câteva cuvinte dulci pentru a-i convinge să înceapă conflictul. Motivul? Să încurce într-un mod artistic și subtil planurile europene. Ah, da, artele fine ale dezinformării.
    Ion Cristoiu, un Sherloc Holmes în pantaloni de golf, are teoria lui. El crede că acest haos este tot o regie rusă, făcută pentru a face UE să stea și să se gândească de două ori înainte de a face afaceri cu Azerbaidjanul. De parcă UE n-ar fi deja suficient de confuză!
    Și acum, pentru ultimul act al acestei farse, SUA decide să susțină Armenia, formând o alianță de proporții shakespeariene cu Rusia. Da, ai auzit bine. E ca și cum ar juca amândoi în aceeași echipă la un meci de fotbal, dar cu doi portari și niciun atacant. Între timp, Turcia se transformă în dușmanul public numărul unu. Scenariul asta parcă a fost scris de un scenarist beat.
    Acolo aveți, dragi spectatori, o panoramă a lumii geopolitice, la fel de coerentă ca o operă de avangardă rusească!

    RăspundețiȘtergere
  3. Azerbaidjanul are si el o enclava, intre Armenia si Iran. Cred ca nu ma insel, dar Iranul are avea ceva de revendica si el acolo. Erdogan este un mare cretin, cred ca sfarsitul sau se apropie cu pasi repezi. Forteaza NATO sa intre in joc in zona si negociaza o relatie cu China pentru a scapa de relatia de dependenta de Rusia. Asta in timp ce la el in tara este o situatie economica dezastru. Rusia a jucat corect, face un pas inapoi si va lasa zona sa fie sub umbrela Iranului pe care il va sustine din penumbra (adica discret, dar vizibil). Cum Si zone din Turcia de astazi au fost foarte populate cu armeni pana la genocidul din 1915, cum ar fi Anatolia, cred ca interventia Iranului va complica mult situatia Turciei si a zonei in general. Ar putea sa vina de aici scanteia care va aprinde articolul 5 din tratat. Ca de obicei, China va privi interesata la oportunitati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles: Si, tocmai ce Iranul s a unit cu Siria, contra Turciei!

      Ștergere
  4. Totul este sa nu se încadreze în proorociile marelui conflict cu peste 1.5 miliarde implicați.
    Doamne fereste, si sa speram ca lumea se va opune.

    În rest alt motiv decit digitlizarea a tot și toate NU EXISTA LA ORA ACTUALA.

    Faza cu bataia pe petice de pământ nu mai este de actualitate, e chiar plictisitor....Cu totul altceva este primordial pentru monstuzitatile zilei...

    RăspundețiȘtergere
  5. In 1915 turcii sub conducerea Comitetului pentru Unire si Progres (parintele Turciei kemaliste) au pornit deportarea armenilor din zona controlata de ei, cu consecinta uciderii a ~1.5 milioane armeni.
    In 1918 a avut loc batalia de la Sardarabad, cand armenii au reusit sa respinga diviziile turce care se indreptatu spre Erevan. Victoria a insemnat ca armenii au putut supravietui ca popor in hotarele Armeniei de azi. Sau cum a spus-o plastic un istoric englez, daca armenii pierdeau era "perfect posibil ca notiunea de Armenia sa denumeasca o notiune geografica antica".
    100 de ani mai tarziu cel putin o parte a clasei conducatoare a Armeniei vrea sa intre intr-o alianta in care se afla singurul lor adversar existential.
    Chiar si pentru epoca actuala, ciudatenia (ca sa nu zic altfel) este peste limita.
    Sindbad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare incredibil cum au pierdut Artzakhul! Parca nici nu a existat armean pe acolo. Credeam ca numai la noi sunt asemenea trădări monumentale, dar iată ca nu e asa. Vae victis. Nu mai rămâne picior..

      Ștergere
    2. Viata este aspra peste tot, dar in Caucaz este si mai necrutatoare ca la noi. Armenii locuiau in Artzac de mii de ani, de cand Hayk stramosul lor a descalecat.
      Aici este un armean care explica cum s-a ajuns la un asemenea dezastru. Prostia si tradarea ca piloni.
      http://theriseofrussia.blogspot.com/2020/
      Sper sa nu ajungem si noi sa ne rupem, desi perspectivele sunt departe de a fi linistitoare

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)