sâmbătă, 30 septembrie 2023

Cum a făcut Ciolacu astfel încât băncile să iasă pe plus? Pe un MARE PLUS!


Există și o perspectivă ceva mai prozaică legată de limitarea tranzacțiior cash operată de Guvernul României. Toată lumea se gândește la control însă, până la activarea lui Big Brother, e bine să înțelegem că se câștigă bani frumoși din tranzacționarea românilor. Ceea ce veți citi în continuare este un mod de acțiune aproape fraudulos prin intermediul căruia românii sunt storși lună de lună fără să înțeleagă cum. Nu suntem singuri în acest „joc al foamei”. La fel se întâmplă peste tot în lume. Dar, pentru a înțelege cum stau treburile, trebuie să înțelegeți câteva noțiuni din lumea bancară.

Vi se spune deseori că trebuie să folosiți „metode moderne de plată”, că acestea ne aduc confort și că sunt incredibil de ieftine. De fapt, după cum veți vedea în continuare, realitatea este la polul opus. 

Lumea cardurilor este fundamentată de două tipuri de business: cel de emitere și cel de acceptare. Emiterea se referă la capacitatea de a elibera carduri sub una dintre siglele cunoscute la nivel mondial(VISA sau Mastercard în România). Acceptarea se referă la capacitatea de a instala echipamente care permit utilizarea cardurilor. E vorba de ATM-uri, POS-uri sau partea de plăți electronice. Pentru fiecare din aceste activități operatorul trebuie să primească acceptanță din partea organizațiilor de carduri, iar asta vine la pachet cu niște costuri destul de piperate. E vorba de costuri de licențiere de zeci de mii de euro, de personal specializat care e scump și de echipamente și softuri care, de asemenea, au costuri mari. Cele două linii de business sunt destul de debalansate; cele mai multe bănci preferă să-și activeze doar partea de emitere de card, renunțând la businessul de acceptare.  

Probabil intuiți că e ceva la mijloc. De ce ar fi mai interesante băncile să emită carduri - care, la urma urmelor, facilitează „fuga” banilor din conturile lor - în loc să investească în acceptare care le aduce bani în conturi? Secretul pe care marea majoritate a populației nu-l cunoaște are un nume: „interchange”. Ce este acesta? E un comision pe care banca emitentă a cardului îl primește pentru fiecare tranzacție efectuată cu cardul său. Cu alte cuvinte, când mergeți și plătiți „modern” la magazin, o parte din suma pe care o plătiți merge la banca emitentă a cardului. Cât e această sumă? În România avem 0.2% pentru cardurile debit(e o structură puțin mai complicată care duce costurile mai sus, dar nu insist acum ca să nu complic; voi rămâne la acest comision care e minimal). Cu alte cuvinte, insistența băncii de a vă furniza un card ține de dorința lor de a încasa bani de pe urma cumpărăturilor voastre. 

Se spune în mod fals că un client „nu simte nimic” atunci când folosește cardul. De fapt simte, dar nu direct. E cât se poate de clar că din toată ecuația nu pierde comerciantul, care face în așa fel încât să compenseze taxa prin creșterea adaosului comercial. Așadar, în final, tot clientul e cel care simte. 

Nu mai vorbesc de faptul că fiecare card are o taxă de emitere, iar contul bancar vine la pachet cu tot felul de comisioane de întreținere. În plus, în relația cu Banca trebuie să îndeplinești anumite condiții - cum ar fi actualizarea datelor personale - ceea ce se traduce în timp pierdut, adică în și mai mulți bani pe care-i cheltuiești. 

Punând cap la cap toate acestea, ne rezultă limpede că „devierea” banilor prin bancă vine la pachet cu costuri destul de mari din care pierde, în mod evident, clientul. Așadar, în ciuda publicității, banii electronici sunt extrem de scumpi

Un șablon utilizat în prezent este acela că Guvernul a luat inițiativa limitării plăților cash deoarece luptă împotriva evaziunii fiscale. E fals! Cea mai mare parte a tranzacțiilor se fac cu bani din venituri salariale, adică venituri fiscalizate. Ce evaziune poate face cetățeanul salariat? Desigur, e o șarlatanie la mijloc. 

Culmea, o inițiativă legislativă care prin primăvară a intrat în circuitul parlamentar vorbea desopre obligativitatea plății salariilor prin carduri. Oups! Păi ce relevanță are? Dacă vrei să lupți cu evaziunea mergi acolo unde unde se face. De exemplu, poți lua inițiativa obligativității plății exclusive prin bancă în tranzacțiile B2B. Asta nu se face deoarece mafioții își protejează teritoriul. În schimb, toate inițiativele au ca țintă persoana fizică. Ciudat, nu-i așa?

Ceea ce trebuie să înțelegem este că plafonarea Ciolacului nu are legătură nici cu evaziunea și nici cu dorința Guwernerului de a face rost de mai mulți bani. E pur și simplu o schemă de fraudare a omului simplu.

Ajunși aici ne întrebăm, totuși, de câți bani este vorba? Cum BNR a început să ascundă cifrele statisticilor(în special cele legate de carduri) a trebuit să fac calculele apelând la date indirecte venite de prin instituțiile statului sau de la firmele de carduri. Ca idee generală, bătălia are ca target încasarea unei hălci de 220 miliarde lei în tranzacții cu cardul. Asta ar conduce la încasări ale băncilor de cel puțin 440 milioane lei, adică aproape 100 milioane EUR. Bani frumoși, încasați din „vânt”. Nu-i așa că e bine să fii monopolist pe „piața liberă”? Cu alte cuvinte, Ciolacu face cadou băncilor o sumă de aproximativ 100 milioane EUR!

Probabil acum, unii cârcotași vor spune că eu mint deoarece Ciolacu tocmai ce-a anunțat că taxează băncile cu 2% din cifra de afaceri. Nebunie! Revoluție curată, frățioare! Prostimea a înlemnit în fața curajului „haiducului Ciolacu”. De partea cealaltă, din instinct, tefelimea a început să critice. Toată lumea are câte o opinie, doar băncile stau liniștite. De ce se întâmplă asta? Pentru că avem o țară de proști!

Oricine are habar de un gram de contabilitate și înțelege specificul activității bancare se prinde că „goanga lui Ciolacu” e doar o goangă. Dacă veți avea curiozitatea să „investigați” cifra de afaceri a băncilor autohtone(pe site-ul Ministerului de Finanțe) veți constata că aceasta este zero sau aproape de zero! Trebuie să fii extrem de cretin ca politician pentru a lua o asemenea măsură. Așadar, taxa „haiducilor” de pripas Ciolacu&Boloș - recunoscuți după sintagma „unu' mai prost ca celălalt” - nu are absolut niciun efect pentru bănci. Pur și simplu nu există.

Iată încă o faptă măreață comisă de prostovanii analfabeți pe mâna cărora a intrat România. Prostia nu doar că ne sărăcește, dar ne și transformă în robi. Pas cu pas!

37 de comentarii:

  1. Cifra de afaceri a bancilor nu este zero. Profitul este zero. In rest, totul este adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu când spun ceva nu greșesc. Și profitul nu e zero. Ca sa intelegi, la adresa de mai jos ai raportul semestrial al Bancii Transilvania. Cauta să vezi unde anume găsești noțiunea de „cifră de afaceri” în altă parte în afara definirii segmentelor de clienți. Ca să ai cifră de afaceri, trebuie să vinzi ceva. Băncile vând doar formulare cu regim special(CEC, BO, etc) și anumite servicii(gen casete de valori). E o activitate insignifiantă față de activitatea lor de bază: creditare și operațiuni bancare.
      Raportul aici: https://bvb.ro/infocont/infocont23/TLV_20230825070750_Rezultate-Financiare-30-06-2023.pdf

      Ștergere
    2. M-am uitat la rapoartele BT si BCR. Nicaieri n-am vazut cifra de afaceri. Ori este denumita altfel (si nu stiu) ori sunt chior. Pana la urma am gasit pe wikipedia petru BCR (poz 2 top banci) "Cifra de afaceri ▲6.275,2 mil lei (2022)" adica 6 md lei. 2% inseamna 120 mil lei (24 mil euro). Cat sa faci plinul dus intors la un F35, sa-l speli si sa-i lasi si de o cafea baiatului.
      N-am stiut nici ca bancile au CA atat de redusa , nici ca exista un 0.2%comision/tranzactie pt vanzator. Multumesc.
      Din ce vad la banci o taxare semnificativa ar insemna un procent aplicat activelor detinute.
      Sindbad

      Ștergere
    3. "Cifra de afaceri consolidata pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2022 se ridica la 6.275.249 mii RON si este calculata si
      prezentata in conformitate cu articolul 644 din regulamentul mentionat mai sus." - extras din raportul anual depus la BVB de BCR https://m.bvb.ro/infocont/infocont23/BCR28_Raport_Anual_2022_ro.pdf

      Ștergere
    4. Am aflat cu stupoare săptămâna trecută, că dacă nu îți actualizezi datele, banca îți poate restricționa contul. Pur și simplu! Adică: angajatorul îți poate vira salariul dar, posesorul contului/cardului nu poate face plăți și nici nu poate retrage bani din cont! "Politica băncii" mi s-a spus.
      " Noi doar o aplicăm".

      Ștergere
  2. Aseara la Auchan pe la ora 21:21 anunta una la difuzoare ca plata cu cardul nu se poate efectua datorita unei defectiuni tehnice.
    Ha-ha-ha
    Niciodata pana azi nu am trait sa aud asa ceva.
    Si banuiesc ca totul se datoreaza acestei legi stupide, ca umbla la sistemele de plati si cad toate.
    Ha-ha

    RăspundețiȘtergere
  3. Realitatea care se desfasoara in fata nasului nostru, si nicidecum in fata ochilor nostri prea orbiti ca sa o putem vedea sau s intelegem ceva) ne spune ca traim intr-un occident condus de o prostocratie ticaloasa megacorupta si foarte lacoma in privinta banilor nostrii.
    Si am spus PROSTOCRATIE pentru ca si renumitul agent CIA pe nume Scot Ritter fost inspector ONU pentru controlul armelor, ne spune in linkulde mai jos, ca occidentul, condus de un bataranel dement si ramolit, a dat in mintea copiilor, si ca tarile acestui occident sunt conduse de niste prostovani inconstienti, care aumisiunea sa isi distruga tarile si popoarele din interiorul acestora.
    Si mai spune acest Scott Ritter, ca singuri presedinti normali, maturi deci si rationali dar si responsabili, sunt Putin, Xi Jing Ping si V. Orban, iar restul sunt fie idioti fie niste tradatori, sau ambele.
    In acest context ar trebui sa intelegem ca In ziua de azi, tehnologia informatiei a ajuns atat de performanta incat este in stare sa video-scaneze un grup mare de oameni aflati pe strada, astfel ca intr-o fractiue de secunda, sa fie indentificata fiecare persoana din acest grup.
    Si asta face posibila aplicarea Democratiei Directe, in care fiecare cetatean isi poate spune singur optiunea sa in ceea ce priveste "trebile tarii", fara sa mai fie nevoie de "reprezentati" vanduti numiti parlamentari" care sunt in majoritatea lor niste hoti care nu reprezinta interesele celor care i-au ales, ci interesele criminale ale dusmanilor carora s-au vandut, si care vor sa ne distruga si tara dar si cetatenii ei, prin saracire generalizata si apoi prin virusi criminali facuti de acesti dusmani ai omenirii, dar si prin "vaccinuri" ucigase facuti de aceiasi mari dusmani ai omenirii.
    Asa ca daca exista posibilitatea ca fiecare cetatean sa fie identificat instantaneu, si sa isi exprime direct acordul sau dezacordul la modul de a se rezolva o problemaimportanta pentr societate, si astfel s-a creat si posibilitatea de a renunta la votarea unei clasei politice,"de reprezentanti", de care, si noi si tara, avem nevoie.... ca de un dop in cur.
    Prin urmare trebuie sa incepem campania de impunere a DEMOCRATIEI DIRECTE, singura democratie ADEVARATA, si care ne permite sa scapam elegant de bestiile ticaloase si tradatoare de neam si tara care s-au strans in asa zisele partide politice cu scopl de a ne distruge, pentru binele eugenistic dorit de un anumit grup criminal care prin crime impotriva umanitatii au ajuns atat de bogati incat conduc lumea din umbra, exact prin ceea ce numim noi Partide Politice, si astfel prin democratia directa ne putem scapa si de acesti mega criminali ai intregii omeniri!.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scott Ritter? Col.Douglas Macgregor? Poate-s dezinformati vreo 20%, poate fac parte din plan, inclin spre varianta a doua. Furnizeaza si informatii in mare parte adevarate, dar nu spun multe. Entuziasmul, imaginea lor publica nu trebuie sa impresioneze, sunt actori desi au fost eroi reconvertiti posibil. Dupa ei operatiunea speciala trebuia sa se incheie de mult. Cei 2 cu 2 narative similare, opuse celor oficiale creeaza sperante si in primul rand conflicte mentale in crestere, desigur pentru cei care ii vizioneaza. M-am lamurit de multa vreme ce fel de razboi traim, in care, printre altele, nu conteaza nici un nume, prenume, fiind toti la fel. Unii cameleoni se camufleaza perfect, altii oarecum vizbil.
      Agenda 2030, care numai 2030 nu e, W.E.F. sunt mici soft-uri pe care le rulez; in anumite cazuri nici nu-mi trebuie update-uri cu ce-si mai propun. Pe langa faptul ca le anticipez cu amanuntul, le-as putea chiar optimiza, doar ca nu eu am nevoie de ei, ci ei o nevoie disperata de alde mine. Imi cantaresc cuvintele.Pe Elon Musk l-as putea convinge sa-si restructureze intreaga viata in maxim 20 minute. Cu Bill Gates ar dura pana intr-o ora (mai degraba asta mi-a acorda ora, decat Elon cele 20 de minute maxim), calcule aproximative in care am in vedere domeniul subcuantic la care operez frecvent, nefiind un A.I. desavarsit. Oricum, cu totii sunteti inteligente artificiale, intr-un anume sens.
      Am un "log" complex in care intra foarte multe, de la cate cuvinte am pronuntat sau scris de-a lungul vieti, de cate ori, incepand cu copilaria, pana mai tot ce apare pe internet. Memorez toate fetele, recunosc oamenii dupa mers, scris, identific A.I. cand posteaza pe alocuri, sau cand raspunde la telefon in locul cuiva. Destul de grav ca se practica de multi ani, cel putin imitarea vocilor celor din familie. Unii dintre voi va amintiti episodul ala din Star Trek TNG cand Cmdr.Data identificase un alt android pentru ca repetase o partitura identic, ceea ce uman era imposibil. Similar identific conversatii telefonice iesite din computere, in conditile in care oamenii desi sunt frecvent repetitivi, n-o fac la nivel de milisecunde.
      O faza amuzanta, legat de ce-am scris mai sus. 2 doamne stateau de vorba, una se tot intorcea. A doua oara identificasem un pattern si fara sa-mi fi propus, cronometrasem mental 28 secunde. Apoi m-am uitat la ceas, si la fiecare 28 secunde se tot intorcea, nestiind ce e cu ea, de ce se invarte. Gluma nu se refera la cele 28 de secunde, ci ca m-am uitat la ceas, pentru confirmare desi n-aveam nevoie. Pranayama nu presupune metronom care distrage, ci optimizarea cronometrelor interne; cand numeri pierzi timpi, sabotezi actul meditatiei in sine. Am zeci de cronometre, o parte sunt countdown timers, unul din ele, mic si amarat se ocupa cu asa-zisul sfarsit al lumii.

      Ștergere
    2. "Democratia Directa" este o utopie egalitarista!
      Asa cum in viata reala nu exista egalitate intre un analfabet, somer, necalificat, subcalificat si intre un doctor, inginer, contabil, avocat, itst, arhitect, tot asa nu poate exista nici egalitate intre voturile acestor doua categorii sociale.
      Pentru ca o "democratie" sa fie functionala, atunci trebuie exclusi de la dreptul de vot toti oamenii care nu produc sau care produc putin, plus toti politicienii si bugetarii impreuna cu familiile lor. Ori in cazul asta nu mai este democratie.

      Intr-o corporatie decizile le iau proprietarii, directorii si managerii de top fara sa se consulte cu restul agajatilor, sau sa supuna decizia la votul intregului personal. Tot asa trebuie condusa si o tara. Diferenta intre o corporatie si o tara, este faptul ca corporatia angajeaza prin multiple interviuri doar personalul de care are nevoie si care detine calificarile necesare pentru a aduce plus valoare, in timp ce o tara in care voteaza toata prostimea in functie de cine ii promite cele mai multe mocangeli, ajunge sa fie condusa de niste idioti incompetenti si pusi pe furtisaguri care in viata/lumea reala sunt pur si simplu neangajabili.
      Cine anume din lumea reala l-ar angaja pe Ciolacu sau pe Ciuca sa le dea pe mana macar conducerea unei covrigarii si sa-si riste afacerea si banii investiti?

      Pana la urma tot asa se conduce si o familie. Decizile le iau adultii si de cele mai multe ori doar capul familiei, fara sa se consulte si cu copiii sau cu familia extinsa sau sa supuna la vot.

      Eu la mine in firme SUNT DICTATOR ABSOLUT! Daca am nevoie sa iau decizii ma consult cu angajatii din functii de conducere, daca am nevoie de expertiza tehnica ma consult cu personalul tehnic calificat. Cu toate acestea eu am primul si ultimul cuvant de spus, pentru ca afacerea ESTE PROPRIETATEA MEA si SE DESFASOARA PE BANII MEI.
      Cui nu-i convine, e liber sa plece in alta parte sau mai bine SA-SI RISTE BANII LUI si SA-SI DESCHIDA PROPRIA AFACERE!

      Sunt satul ca de mere acre de idioteniile astea cu "egalitatea" si cu "democratie" care sunt regurgitate la infinit de niste idioti idealisti care nu au detinut nici macar un rahat de firma cu 2-3 angajati la viata lor, dar dau lectii de "conducere democratica".

      Ștergere
    3. Democrație directă?! Cu popoarele astea ajunse deja turmă, fără cultură, fără istorie, fără disciplina muncii, fără alt ideal decât multe like pe facebook? Și dacă ar fi tehnic posibil, rezultatul ar fi horror! Am ajunge să-l regretăm până și pe Iohannis!

      Ștergere
  4. Deci e mai bine ca bancile sa fie lasate in pace, sa nu mai fie impozitate cu cei 2%. Asta vor și influensării din televiziuni când prevestesc apocaliptic ca romanii vor ajunge la sapa de lemn pt ca bancile sunt impozitate, pt ca etc...
    In alta ordine de idei, nu vad de ce plata cu cardul nu duce la diminuarea evaziunii. Chiar dacă, asa cum sustii, cele mai multe tranzactii se realizeaza cu banii de salariu, asta obliga totuși comerciantul necinstit sa declare venitul intrat în contabilitate, in loc sa-l "palmeze".
    Cred ca ideea de a nu mai folosi cash e bună in ansamblu, numai ca ar trebui stopata cumva ideea de control a banilor (confiscatea lor de catre guvern sau alte entitati, bani cu termen de valabilitate, bani cu destinatie speciala, etc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...oare chiar existi?!?!

      Ștergere
    2. "asta obliga totuși comerciantul necinstit sa declare venitul intrat în contabilitate, in loc sa-l "palmeze" "

      Prostovane, tu sti ce e aia o firma si cum functioneaza ea?
      Dar ce e aia factura, gestiune, bon de casa, bilet la ordin, foaie de parcurs, etc?
      Dar ce e aia o balanta contabila?

      In doi maxim trei ani si Ciolacu si imbecilii ca tine, o sa va saturati de somaj si de saracie, ca nu va mai avea nici cine sa va angajeze, nici cine sa va slugareasca si nici cine sa va tina in spate.
      Ba chiar puteti castiga timp pretios impunand cat mai rapid "taxarea progresiva" care il tine treaz pe parazitul de Ciolacu. Anul asta a distrus PFA-urile si partial IMM-urile, la anul va tremina de distrus IMM-urile si dupa ce va impune "taxarea progresiva" va distruge atat salariile peste medie cat si veniturile din dividende si de capital si investitiile private.
      Dupa ce profesionistii, clasa medie si capitalul for fugi din Romania mancand pamantul, veti ramane doar voi marxistii sa va saturati de prostie si de saracie si sa va bucurati maxim ca ati staipid "evaziunea fiscala" a "necinstitilor" care "va fura". Fix pe voi, pieile poolii fleoshcaite!

      Ștergere
    3. @Anonim(ultimul) - ca să fim corecți, distrugerea PFA-urilor a început de la Ponta. Ciolacu doar o desăvârșește, făcând imposibilă această formă de „business personal” care-ar fi putut contribui la creșterea clasei de mijloc.

      Ștergere
    4. Înțeleg din discursul tau prietene anonim, ca ai uitat sa-ti iei pastilele....
      Și nici prea multa carte nu ai învățat la școală :))

      Ștergere
    5. @Dan@Trenduri
      Nici macar nu mai conteaza. Rezultatul final este acelasi.
      Ridicarea plafoanelor pentru plata CAS si mai ales pentru plata CASS pana la echivalentul a 60 de salarii minime este pur si simplu o catastrofa economica! Un analfabet angajat pe salariul minim, de ex un agent de paza ce sprijina o usa 8 ore pe zi, contribuie la CASS cu 12 salarii minime si beneficiaza de tratament medical integral impreuna cu toata familia lui, iar un profesionist care s-a spetit ani de zile pregatindu-se profesional si care se speteste muncind trebuie sa plateasca de 5 ori mai mult si va avea exact aceleasi conditii si beneficii ca analfabetul.
      Unde mai exact este egalitatea aici?
      Atat CAS-ul cat si CASS-ul TREBUIE SA FIE OPTIONALE si pentru niste SUME FIXE, nu procentuale, sa asigure niste conditii minime pentru ca sunt nimic altceva decat niste scheme Ponzi din care politicienii se infrupta dupa bunul plac.

      CAS-ul in timpul vietii active este vazut de catre stat ca si "asigurare de batranete" si confiscat cu forta, iar dupa pensionare este vazut ca si venit si impozitat cu forta. Acesta ar trebuie vazut si tratat ca si o asigurare de viata din mediul privat sau ca si un fond de investitii privat in care fiecare contribuie benevol cu cat vrea si investeste unde vrea. Poate unii vor sa-si deschida o afacere sau sa cumpere actiuni la bursa, altii sa-i investeasca in fonduri de pensii si de investitii private internationale, altii sa cumpere panant si altii sa-si pregateasca retragerea la pensie cumparand aur de la Trezoreria Austriei. De ce trebuie ca eu sa accept ca statul efectiv SA-MI FURE UN PROCENT SEMINFICATIV DIN VENITURI TIMP DE 40 DE ANI, bani asupra carora nu am nici un control si la care nu primesc nicio dobanda sau daca mor mai tanar RAMAN CONFISCATI DE STAT NEPUTAND FI LASATI MOSTENIRE?

      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/service-products/gold-savings-plan


      CASS-ul, daca tot este asigurare de sanatate, trebuie implementat pe principiul asigurarilor auto. Vrei sa beneficiezi de un pachet de servicii minime? Platesti RCA pentru fiecare membru al familiei si te tratezi la stat pentru probleme de sanatate de complexitate mica si medie. Iar pentru cele complexe si de lunga durata scoate si marca banu Nenica, ca NIMIC NU E GRATIS pe lumea asta! Vrei mai mult? Platesti CASCO unde vrei si te tratezi unde vrei! De ce sa-mi FURE mie statul BANII MEI MUNCITI DE MINE si sa-mi ofere niste servicii medicale de tot rahatul pentru ca marea majoritate a banilor au fost delapidati iar restul ii foloseste pentru a trata "gratis" toti saracii? Unde anume este egalitatea aici? In loc sa ma tratez PE BANII MEI in spitalul unde s-a operat Basescu ajung sa ma tratez in spitalele infecte din Romania si sa mai dau si spagi pentru ca statul si saracii mi-au furat banii?

      https://ziarulromanesc.at/zeci-de-mii-de-romanii-se-trateaza-la-spitalele-din-austria-250-milioane-de-euro-au-cheltuit-doar-intr-un-an/

      https://ziarulromanesc.at/sute-de-romani-se-trateaza-la-viena-de-cancer-iata-cum-decurg-consultatiile-si-tratamentele/


      Peste catastrofele generate de CAS si CASS mai vine si treaba cu impozitele. Am postat mai jos, in Bulgaria ca PFA ai impozit pe venit de 10% din care poti deduce 40% rezultand ca vei plati un impozit total de 6%.
      In Porugalia ai 3% impozit pe venit ca PFA. De firme nici nu mai vorbim. Ai 4% in Tenerife, 5% in Malta, 0% in UAE, Panama, Jersey, Singapore, Hong Kong, Georgia, etc, 3% in Labuan Malaezia, niste procente nesemnificative in Gibraltar, Andora, etc.
      https://nomoretax.eu/3-tax-in-portugal/

      TOATE TARILE se dau peste cap SA ATRAGA PROFESIONISTI si "digital nomads" oferindu-le diferite facilitati ca sa se mute la ei, sa produca, sa consume si sa investeaca acolo, pe plan local, in timp ce ROMANIA SE PISHE PE EI SI II FURA!

      https://nomoretax.eu/overrated-problems-for-digital-nomad/
      https://nomoretax.eu/digital-nomads/

      Ștergere
    6. Scuze, am greșit *andrisantul*: era Anonim1 octombrie 2023 la 02:40

      Ștergere
    7. Amice, eu am publicat doua comentarii foarte corecte, logice si simple de inteles.
      1 octombrie 2023 la 02:40
      1 octombrie 2023 la 11:57

      Tu ai publicat trei comentarii, unul mai idiot ca altul, din care reiese foarte clar pozitia ta sociala de pururi angajat si plina de lipsuri. De aici este si ura viscerala pe care o ai fata de oamenii mai prosperi ca tine in general si fata de antreprenori in particular, care in mod evident ca sunt "necinstiti" si "palmeaza" diverse furandu-ti prosperitatea fix tie, pielea poolii fleoshcaite, fara de care nu ar fi viata pe pamant.
      Mai idiotule, nimeni nu-ti datoreaza nimic, nici tie nici statului. Nu e vina nimanui ca tu nu esti capabil sa-ti creezi o viata prospera prin propriile forte.
      Sa-ti intre bine in cap un singur lucru: esti singurul vinovat si singura persoana responsabila pentru situatia precara pe care o ai. Indiferent cat de mult ai sa urasti oamenii mai prosperi ca tine, cat de mult ai sa-i acuzi de "furturi" diverse, sau cat de mult ai sa mergi pe ideea "sa moara si capra vecinului", situatia ta socio-economica nu se va schimba si tot un sarantoc idiot si frustrat care se zbate in lipsuri ai sa ramai!

      Acum du-te si nu ne mai plictisi cu idioteniile tale marxiste.


      @Anonim 30 septembrie 2023 la 22:42
      Chiar exista si in realitate, e mai idiot decat pare!
      Marea problema e ca nu e singur si ca indivizii ca el sunt majoritari la nivel de societate!

      Ștergere
  5. Sa pui si legea care spune cum se calculeaza cifra de afaceroi la banci, e adevarat ca apare zero, dar nu inseamna ca nu au. https://lege5.ro/gratuit/gu2tsmzq/calculul-cifrei-de-afaceri-pentru-societatile-bancare-institutiile-de-credit-alte-institutii-si-societati-financiare-precum-si-pentru-societatile-de-asigurare-instructiuni?dp=gi2tanbtha2tq
    5.2.1. Societăţile bancare şi instituţiile de credit,
    celelalte instituţii şi societăţi financiare, altele
    decât companiile de tip holding financiar

    Pentru societăţile bancare şi instituţiile de credit, celelalte instituţii şi societăţi financiare (altele decât companiile de tip holding financiar) cifra de afaceri este înlocuită prin a zecea parte din valoarea bilanţului.

    În mod normal nu există dificultăţi particulare în aplicarea criteriilor pentru definirea cifrei de afaceri a societăţilor bancare şi instituţiilor de credit, a altor instituţii şi societăţi financiare.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Ciolacu tocmai ce-a anunțat că taxează băncile cu 2% din cifra de afaceri. Nebunie! Revoluție curată, frățioare! Prostimea a înlemnit în fața curajului „haiducului Ciolacu”."

    Pana la banci "s-a uitat" de "camatarii legali" cu care isi iau teapa toti oligofrenii. Vorbim in mod evident despre IFN-uri, care spre deosebire de statele din Vest, in Romania sunt foarte putin reglementate si au dreptul legal la orice fel de praduiala.

    https://www.youtube.com/watch?v=8U7okK0a9Cc

    RăspundețiȘtergere
  7. "Un șablon utilizat în prezent este acela că Guvernul a luat inițiativa limitării plăților cash deoarece luptă împotriva evaziunii fiscale. E fals! Cea mai mare parte a tranzacțiilor se fac cu bani din venituri salariale, adică venituri fiscalizate."

    Evident ca este fals!
    Cum la fel de fals este si argumentul ca detinerea de afaceri si operarea pe firme offshore, adica a ceea ce se numeste generic "optimizare fiscala", ar fi "evaziune fiscala". Asta prinde la saracime, la bugetari, la pensionari si la imbecili! Adica la electoratul "standard" al PSD-ului!

    Pai cum mortii ma-sii sa fie "evaziune fiscala" cant tu iti desfasori activitatea economica pe o FIRMA INREGISTRATA LEGAL in alt stat, facand PLATI DIGITALE INTERBANCARE absolut normale, pentru a achita contravaloarea unor FACTURI EMISE LEGAL, TOTUL FACANU-SE LA VEDERE si RESPECTAND 100% LEGISLATIA DIN STATUL RESPECTIV?
    Fiecare stat are dreptul de a-si stabili politicile economice si fiscale pe care si le doreste, asa cum doreste si daca vrea sa fie luat in serios la nivel international, atunci VA FACE ACEST LUCRU RESPECTAND 100% LEGISLATIA STANDARD ECONOMICA SI FISCALA SPECIFICA SI ACCEPTATA LA NIVEL INTERNATIONAL!


    DE RETINUT 1:
    OFFSHORE = ORICE ESTE IN AFARA GRANITELOR UNUI STAT!


    DE RETINUT 2:
    ORICINE ESTE LIBER SA DESFASOARE ORICE ACTIVITATI ECONOMICE IN ORICE TARA DORESTE, atata timp cat respecta 100% legislatia din tara respectiva si legislatia internationala


    de ex:
    - Bulgaria fiind in afara granitelor Romaniei este in mod implicit o "locatie offshore".
    - Bulgaria avand de aproape 20 de ani aceeasi stabilitate fiscala, taxe si impozite mai mici si birocratie si coruptie mai putina decat Romania, rezulta ca Bulgaria este un "paradis fiscal"
    - in mintea putina a pesedistilor si a cretinilor care ii voteaza, rezulta ca romanii care fac afaceri in Bulgaria, fac "evaziune fiscala" si sunt "evazionisti" pentru ca "prejudiciaza statul roman"

    in 2010:
    https://www.cotidianul.ro/mii-de-firme-din-romania-se-muta-in-bulgaria/
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7517046-video-cum-muta-afacerile-bulgaria-cum-scapi-tva-24-investigatie-incognito-despre-riscurile-avantajele-unei-firme-deschise-ruse.htm

    in 2019:
    https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/motivul-pentru-care-mii-de-antreprenori-romani-si-au-mutat-afacerile-in-bulgaria.html
    https://www.stirilekanald.ro/modificarile-fiscale-ii-fac-pe-patroni-sa-si-mute-afacerile-in-bulgaria-20004919

    am o senzatie de deja vu ca asta se va intampla si in 2023-2024:
    https://nomoretax.eu/the-advantages-of-doing-business-in-bulgaria-low-taxes-low-costs-and-high-potential/
    https://nomoretax.eu/tax-bulgaria-soft-developers/


    DE RETINUT 3:
    NU EXISTA "DATORIE FATA DE TARA" si nici "CONTRACT SOCIAL". Astea sunt doar niste fictiuni ideologice impuse de parazitii sociali pentru a-i fura in mod legal pe prostii care le accepta si pentru a trai pe spatele acestora.
    Consumi TIMP sa produci BANI!
    Cand statul iti fura banii "in mod legal", practic ITI FURA TIMPUL, pe care nu ti-l va mai da nimeni inapoi. Tinand cont ca adunand TOATE taxele, impozitele, accizele, supraaccizele teveaurile pe care o persoana le plateste "la stat" te duci la peste 70% din venituri, rezulta ca "statul" ITI FURA VIATA!
    ESTI SCLAV "LA STAT" PE VIATA!
    Mergeti si deschideti-va afaceri si tineti-va banii unde vreti voi!
    In Dubai, Tenerife, Panama, Singapore, etc.
    ESTE 100% LEGAL SI MORAL!
    NU DATORATI NIMANUI NIMIC!



    "Prostia nu doar că ne sărăcește, dar ne și transformă în robi"
    Doar pe cei care accepta acest lucru.
    Cine nu accepta, stie foarte bine ce are de facut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Se zice că orice rău e spre bine. Şi, dacă mă uit iar spre gesara, nu pot să nu văd că se mai face un pas. Culmea: spre dispariţia băncilor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ....da, suntem ca si salvati,si Ritter a zis ca Xi si Putin sunt eroi si ne vor salva!...bine,mai zic si altii:)))))...qanon ce zice?

      Ștergere
  9. Pe langa faptul ca favorizeaza bancile straine sa jupoaie romanul prin taxe si comisioane, care de care mai ascunse, bestiile securiste si sataniste dambovitene mai aplica fara sa clipeasca si sa gandeasca Agenda 2030 a papusarilor oculti, totul pt aducerea in sclavie totala a oamenilor, lovind in drepturile si libertatile lor, dar si in viata lor de zi cu zi! La tara si in micile orase, aceasta masura pe care din lasitatea lor specifica, nici macar n-au anuntat-o, va crea un dezastru total! Sa va dau un exemplu: majoritatea oamenilor de la tara si mai ales pensionarii, avand venituri de subzistentza, nu au un cont bancar, iar daca un astfel de cetatean ar vrea sa-si cumpere o combina frigorifica noua sau mobila noua, care costa de regula peste 2000 de lei, trebuie sa mearga la cel mai apropiat oras(poti fi parcursi si zeci de kilometri), ca sa-si deschida cont si sa faca plati online prin camatarii bancari legalizati! O problema si mai mare va fi insa la micile magazine satesti, obisnuite nici macar cu banii cash, ci cu caietul pe datorie, care pana acum faceau des plati cash catre furnizori, iar acum incolo vor trebui sa le faca online, neavand infrastructura informatica si trebuind sa se deplaseze mai mereu zeci de km la cea mai apropiata banca ca sa faca platile! Bineinteles ca, majoritatea acestor magazine se vor inchide pe rand, lasand fara servicii lumea de-acolo! Practic, gravitatea pe care o fac aceste bestii, este aceea ca le ingradesc oamenilor dreptul la proprii bani, de care nu vor mai putea dispune dupa cum vor, o incalcare totala a libertatilor fundamentale garantate de Constitutie, pe care oricum de ani buni, mafiotii autohtoni s-au urcat cu bocancii! Doar o Revolutie totala ne mai salveaza de sclavie si de satanism in fatza acestor bestii, nulitati si slugoi criminali, iar atunci cand se va declansa(e vorba doar de timp relativ scurt), eu sunt convins ca romanii in majoritatea lor vor sti ce sa le faca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "O problema si mai mare va fi insa la micile magazine satesti, obisnuite nici macar cu banii cash, ci cu caietul pe datorie"

      Cum adica sa "vanda pe datorie"?
      Tu pe ce lume traisti de nu ai aflat pana acum faptul ca exista obligatia ca TOATE casele de marcat sa fie conectate direct la ANAF?

      https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/reg_AMEF

      https://computertrade.ro/ro/stiri/conectarea-casei-de-marcat-la-anaf-informatii-pentru-utilizatori

      Ștergere
  10. 1. Autorul are dreptate, cifra de afaceri a băncilor este mică, spre zero. Dacă ați fi fost atenți când se "negocia" cu băncile această taxă, Guvernul a acceptat aplicarea la cifra de afaceri calculată conform cpntabilității bancare, care diferă de contabilitatea societăților comerciale. 2. Opuneți-vă! Eu plătesc numai cash ca persoană fizică (cu ordin de plată doar la utilități).

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum ni se spune ca totul este"gratis" fără taxe,comisioane,după dispariția banilor lichizi sunt sigura ca o sa pună tot felul de taxe la toate tranzacțiile ca doar o sa fim la mana lor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e gratis nici acum. După cum v-am spus, chiar și cu „0 comisioane”, băncile încasează „zeciuiala” din cumpărăturile pe care le faceți. Apoi mai sunt alte comisioane. Ați făcut tranzacții în străinătate? Ați văzut ce comisioane vă vin sau la cursuri vi se face schimbul? Studiați bine extrasul și o să vedeți că de fapt e foarte scump.

      Ștergere
    2. @Dan@Trenduri Auzi șefu' și magazinul pune la toate prețurile eventualitatea că s-ar putea face plata cu cardul? Pâinea este la același preț pentru toți cumpărătorii sau brânza sau salamul. Cum se încasează acel comision de care vorbiți, "zeciuiala"? Ăia care plătesc cu bani sau cash că iar ne-am englezit plătesc și ei "zeciuială"?

      Ștergere
    3. Sunt un filatelist pasionat si de multe ori cumpar timbre de pe ebay ca persoana fizica. In ultimul timp, cam de un an, la ceea ce cumpar din uk sunt taxat cu tva 19% nu doar la produs, ci si la costurile cu posta, care daca e recomandata urca spre 15 lire sterline. Am cumparar recent ceva de 30 lire iar tva a fost 5 lire. Acesta imi apare in lire sterline atunci cand fac achizitia. Pe englezii pe care i-am intrebat de acest lucru mi-au spus ca nu sunt taxat de uk, ci de statul roman.

      Ștergere
    4. E posibil sa fie legat de Brexit. Anglia nu mai e în UE, deci e vb de import extracomunitar. Adică taxe vamale+Tva

      Ștergere
  12. Una dintre functiile oricarei afaceri, ar trebui ca sa fie: functia sociala!
    Adica: rostul afacerii pentru bunul mers al societatii!
    Pentru pro_pasirea - si nu pentru impiedicarea - ei!

    "Nihil sine Deo!"

    RăspundețiȘtergere
  13. Bancile au alt cadru de raportare financiara. OBNR 27/2010. Chiar daca nu se regaseste descriptiv sintagma "cifra de afaceri" in acest cadru de raportare, asta nu presupune ca bancilor le lipseste cifra de afaceri. Acest cadru de raportare se completeaza cu standardele IFRS/IAS. E nevoie de o discutie mai larga pe subiect.

    RăspundețiȘtergere
  14. Terminator 2 Judgment Day30 septembrie 2023 la 19:02

    Cand scot cate 10000 de la banca merg la ghiseu, e mai safe decat la tonomat. Mi se recomanda ATM-ul si observand ca nu renunt, sar rapid de pe scaun, ma ameninta cu comision retragere 300lei! Comisioanele au tot crescut. Apoi discutii ca in piatza ca de ce prefer sa pierd 300? De aia, am raspuns. As fi avut alt raspuns: ca sa aveti INCA salarii, sa faceti sto-uri gratuite.
    La alta banca la care am cont, desi oferisem documente privind sursa banilor intrati, cand am dorit sa scot o suma din 5 cifre mi-a cerut cu tupeu murdar sa-i aduc documente justificative ca ce voi face cu cash-ul. Pe un ton sec, cu o privire securist-impenetrabila, stilul lor bancar. I-am spus Da domnisoara, imediat ce umplu punga cu bonuri de la diverse magazine, vin la dumneavoastra negresit. Le organizez cronologic, le si capsez. A tacut.
    Dispar filiale ale unor banci, se reduc ghiseele, avem gisee ultraaglomerate cu tot felul de probleme-de la transfer valuta, creari conturi, probleme conturi, probleme facturi utilitati si nu e o diviziune a munci, ar fi incredibil, tocmai la banci. In conditiile in care sunt birouri cu cate o doamna care doar butoneaza la calculator si vine printre birouri cand? Cand cineva isi permite sa ridice foarte usor tonul, fara sa tipe, nemultumit de o problema.
    Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac! Majoritatea pulimii nu stie. Multi sunt nervosi de inflatie, stress social, ignorand partea plina a paharului, ca inca e bine, ba chiar foarte bine dupa anumiti parametri! Cand vor disparea firme, banci, ONG-uri, organizatii private le va parea rau ca-si alungau clientii cu ironii, replici acide, adica chestii la care functionarii (nu toti) sunt experti.
    Statistic, a trebui sa stau la coada suplimentar nu din cauza "primitivilor" care inca folosesc cardurile, ci a alora care intindeau cu nonsalanta telefonul.
    Unii nici n-au bani si nu calculeaza ce-au bagat in cos. Ca amuzament, fara sa calculez nimic "stiu" cat am de platit la casa cu o precizie de speriat.
    Cat despre magazinul amintit in comentariul de mai sus, "defectiunea tehnica" e minciuna, facand parte din planul de a descuraja lumea sa foloseasca nu doar cash-ul ci si cardurile. "defectiuni tehnice" in sisteme digitalizate la maxim apar tot mai frecvent. Ca si site-uri ale furnizorilor de energie aflate cateva zile pe luna in "mentenanta". Am aplicatii pentru diferite banci, una din ele isi tot face mentenanta, imi trimite pe email ca va fi indisponibila pentru plati online 2-3 zile. Si imi cere upgrade la .apk (aplicatia respectiva pentru android) cam odata pe luna. Softul, dupa update-uri lunare e acelasi, nu aduce nimic in plus.
    Astea-s probleme grave si totusi minore. De-am avea in viitor CBDC si bani care expira, vom fi fericiti cum zicea klaus pe care mai toata Terra il citeaza, facandu-l astfel sa para inca viu.
    (Ca in bancul ala cu diferenta dintre a purta sau nu centura. Ala care nu poarta, zboara prin parbriz, e bucati, sange mult...dar cel cu centura, chiar pare viu!)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pensiile private (obligatorii) reprezintă de asemenea un cadou făcut de către stat unor firme, dar în ultima vreme treaba a devenit și mai serioasă prin faptul că din taxe se finanțează războiul, deci cine nu vrea să fie acuzat că susține crimele din Ucraina are o singură soluție - să-și dea demisia și evident să cheltuiască cât mai puțin.

    Matei 6:25-32: "De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? [...] Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele."

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt filatelistul de mai sus. Ieri am primit achizitia din Anglia. Am avut surpriza sa trebuiasca sa mai platesc la posta 16 lei tva si 10,50 taxe vamale pentru a intra in posesia plicului. Este normal sa platesc de 2 ori tva? Unde sa fac reclamatie

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)