luni, 26 aprilie 2021

Adaptarea omului la mașină


Dacă waze-ul ar fi pe bani, aș plăti fără nicio problemă.” - mi-a mărturisit un puștan care-și face un soi de ucenicie la mine. Cred că e de prisos să vă mai spun că omul e o catastrofă în trafic și că de fiecare dată vine cu întârziere. Însă omul e „cipat” cu toate aplicațiile posibile și imposibile. Nu trageți concluzii pripite!

Am o secretară absolut atehnică. Am ales-o special așa întrucât atehnicii sunt cei mai eficienți în domeniul organizării și al relațiilor interumane. Am rămas aproape mască zilele trecute când, vorbind cu fiica ei, i-a descris pe scurt programele mașinii de spălat vase pentru ca apoi să-i spună cum să găsească rapid nu știu ce serial pe netflix. Femeia face parte dintre cei care încă mai au telefoane cu butoane și care preferă să nu memoreze numerele în telefon. Are o agendă fizică, iar numerele de telefon le introduce pe majoritatea, din memorie.

V-aș întreba de câte ori, în loc să memorați o adresă a unei resurse de pe net, memorați șirul de căutare de pe google. Aveam un coleg care urmărea un singur site pe zi: Gazeta Sporturilor. Pentru asta deschidea Google și căuta trei litere „gsp”, pentru ca google să-i întoarcă link-ul. I-am spus că e inutil ceea ce face, că nu trebuie decât să mai adauge „punct ro” și-i intră direct site-ul. Aiurea, a rămas la fel. 

Există oameni a căror specializare este cea de scriere a textelor astfel încât acestea să fie indexate mai bine de către motoarele de căutare. Chiar dacă textul este uneori puțin inteligibil de către om, e înțeles de mașină și plasat undeva mai sus în lista de căutare. Astfel se obțin rezultate și probabilitatea ca un om să ajungă la acel articol e mai mare deoarece mașina îi indică articolul cu pricina ca fiind „relevant”. Înțelegeți nebunia? Ajungi la un articol ininteligibil pentru că e înțeles de mașină, nu de om.

Elementele pe care le-am enumerat fac parte din viața noastră de zi cu zi. Ele sunt dintre cele mai „nevinovate” însă, cu toate acestea, fac adevărate ravagii în noi. Criticii ideilor de acest tip spun că îngrijorarea este inutilă. Că avem de-a face cu simple unelte menite a ne face viața mai ușoară. Ce sens are să ne îngrijorăm? Putem accepta această idee, doar că e falsă. Să luăm o unealtă obișnuită: un ciocan. Motivul pentru care e folosit îți apare imediat în minte. Îți dai seama că, ajutându-te de el, poți bate, aplatiza, sparge etc. Sensul pentru care a fost făcut e cât se poate de intuitiv. Există, într-adevăr, unelte specializate a căror menire n-o înțelegi decât dacă făceai parte din breasla celor care practicau un anume meșteșug. Cu toate că ele nu sunt atât de intuitive pentru omul de rând, scopul lor este strict acela de a-l ajuta. De cele mai multe, după două-trei utilizări ai înțeles ce face și se comportă ca o prelugire a mâinilor tale. Vedeți vreo diferență? Ea există: spre deosebire de instrumentele clasice, care sunt folosite instantaneu, și al căror mecanism e ușor de înțeles, instrumentele contemporane necesită o lungă perioadă de adaptare, iar mecanismul lor intim rămâne ascuns, misterios. Acest mister îl face pe om, pentru prima dată în istorie, să se simtă inferior mașinii. 

Astrolabul este probabil cel mai complex instrument al antichității și evului mediu. Sunt  tratate întregi despre cum se construiește și cum se folosește un astrolab. Cu toate că atât atunci cât și acum marea majoritate a oamenilor nu au habar să-l folosească, „mecanismul” său e expus, fiind de-a dreptul banal. N-are absolut nimic în el care să te facă să te gândești la monștri ascunși. Dacă n-ați văzut până acum un astrolab, v-aș aduce în atenție complexul ceas Oroloj din Centrul Vechi al Pragăi. Cu toate că bogăția informațiilor pe care le oferă te copleșește, mecanismul său e unul simplu, mergând pe același principiu al rapoartelor dintre roțile dințate, specific tuturor ceasurilor. 

Spre deosebire de vremurile trecute, „mecanismul ascuns” al instrumentelor contemporane îi sufocă pe oameni, făcându-i să se simtă inferiori. „Inteligența Artificială”, „Big Data” s.a.m.d. sunt termeni care-i copleșesc. Cu toate că în spatele tuturor „rețelelor neuronale” stau la bază elemente simple, tot balastul pe care omul îl înghite îl face să se raporteze la tehnică de pe o poziție de inferioritate. Astfel, pentru prima dată în istorie, omul trebuie să se adapteze la mașina pe care o face pentru a-și ușura munca. Pare o chestie minoră, dar în realitate e nebunia lumii care deja a venit peste noi. Vi se pare sau nu, omul a început să fie condus de mașini. Chiar dacă e oribil, sunt mulți entuziaști ai ideii. 

De ce să-ți dea amendă un polițist și să nu ți-o dea automat un radar performant?” - se întreba un tefelist bătând spre posibila corupție a polițiștilor. I-am răspuns simplu și banal: „Pentru că indiferent cât de corupt ar fi un polițist, dacă te-ar vedea că ești în mașină cu o persoană muribundă pe care-o duci la spital, nu doar că nu ți-ar da amendă, dar poate că s-ar pune cu girofarul în fața ta pentru a te ajuta să mergi mai repede!”. E simplu: iată diferența dintre om și mașină!

În ciuda revoltei noastre, adaptarea omului la mașină este un drum, pe cât de nedrept, pe atât de inevitabil. Există o soluție de rezolvare? Cu siguranță, însă ea implică ieșirea din zona de confort atât de specifică fiecăruia. Știm că e „simplu” să punem GPS-ul, dar nu-i un capăt de țară dacă ne orientăm clasic, după hartă. Nu doar că în loc de-a trage cu ochiul pe dispozitiv suntem atenți la peisajul de afară și la drum, dar o rupem cu dependența de el. Chiar și formatul manual al numerelor - așa cum face secretara mea - e o îndeletnicire benefică. Dacă ne chinuim să înțelegem cum se face ceva, dacă putem să facem singuri acel ceva, vom devenim mai puțin dependenți de tehnică și mai puțin frustrați în fața ei. 

Toate acestea nu ne salvează total, dar cel puțin trăim pe picioarele noastre spre deosebire de ceilalți care se vor lăsa duși de „valul robotului”. Și, spre deosebire de ei, vom ști cel puțin care-i granița de netrecut în ceea ce privește admiterea uneltelor toxice în viața noastră. Iată diferența dintre stăpân și sclav.

61 de comentarii:

  1. Inteligenta artificiala ne transforma in sclavi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Inteligenta artificiala ne transforma in sclavi" - Simplist spus, asa este dar sunt nuante care merita detaliate pentru intelegerea fenomenului.

      DD a abordat astazi un subiect fierbinte si delicat in acelasi timp. Ii inteleg retinerea cu care a scris articolul si faptul ca abia a "zgariat" un pic pe marginea temei. Este din ce in ce mai greu sa vorbim despre o lume pe care ne-am impropriat-o la propriu si sa zicem ceva rau despre ea. Este ca si cum ne-am nega pe noi insine iar asta produce oricui discomfort.

      Vorbind pe un asemenea subiect intri intr-o zona de neacceptabilitate, de negare puternica si risti ca in secunda doi sa fii trecut la ciudati. Iar o data intrat acolo greu te mai scoti. De aceea fiecare abordare trebuie sa fie echilibrata, clar exprimata, bine documentata si ilustrata din plin cu exemple simple astfel incat nimeni sa nu mai aiba ce spune in fata evidentelor.

      Din observatiile mele (si ma problematizez pe acest subiect de vreo ... 15 ani) efectele interactiunii omului cu tehnologia s-ar putea clasifica astfel:

      a) efecte directe - se refera la afectarea unor functii ale trupului si mintii umane prin inlocuirea sau doar potentarea lor de catre tehnica. De la excavatorul care sapa, la masina cu care ne deplasam, la calculatorul cu care calculam samd. Efectele sunt vizibile si de necontestat: atrofierea respectivelor functii ale trupului (orice organ tinde sa-si piarda capacitatea naturala atunci cand nu este folosit).

      Aceasta este partea simpla a lucrurilor pentru ca, fiind un efect vizibil, se pot lua masuri remediale. De aceea multi merg la sala (o stupizenie pentru un om care vietuieste intr-un mediu natural si lucreaza nemecanizat dar o necesitate pentru un orasean), practica diverse sporturi sau gasesc noi mijloace de antrenare mentala prin invatarea de poezii sau alte preocupari care solicita intelectual.

      Insa in general sunt prea putini cei care iau masuri compensatorii si pe trend la nivel de societate se observa efecte clare ale interactiunii omului cu tehnica (ex. cresterea in greutate este un efect al lipsei de miscare - n.b. astfel de schimbari au de obicei mai multi factori iar in acest caz alimentatia este o alta componenta cheie). Chiar daca efectele sunt clare exista un consens la nivelul societatii prin care se considera ca beneficiile sunt mult mai mari decat efectele negative iar, pe de alta parte, acestea pot fi combatute in cea mai mare masura (de aceea exista un efort de constientizare in aceasta directie).

      Ștergere
    2. b) efecte indirecte - se refera la schimbari socio-comportamentale provenite prin alienarea subconstienta a referentialului uman de baza (format din reguli / legi, valori si traditii pe care l-am prezentat cu alta ocazie) prin interactiunea cu un mediu tehnologizat. In esenta este vorba despre adaptarea omului la mediul masinii.

      Tuturor ni se pare normal sa fie asa. Masina este masina, ceva predefinit, iar daca vrei s-o folosesti trebuie sa te adaptezi cerintelor ei. Insa ce se ascunde in spatele acestui fapt pe care-l putem considera pe drept cuvant banal?

      Omul vine dintr-un mediu continuu, un fel de fluid unde toate se leaga. Exista legitati si interdependente pe toate palierele si toate procesele se deruleaza intr-o succesiune clara si continua asa cum este trecerea de la zi la noapte. Intr-un astfel de mediu omul este o particica a intregului si ii este cel mai bine atunci cand se afla in armonie cat mai deplina cu intregul univers vazut si nevazut (stiut fiind cat de ingust este spectrul vizibil cu vederea oculara).

      O masina este un element nou, artificial. Ea iese din cadrul universului natural si ar putea fi considerata un element de discontinuitate a acestuia. Ea reprezinta un mecanism de sine statator care are propriul sau mediu la care omul este chemat sa se adapteze pentru a o folosi (ex. soferul unei masini este in mediul natural insa este nevoit sa se adapteze si mediului masinii interactionand cu ea pe mai multe paliere - fizic prin pedale, volan, schimbator de viteza etc iar cu mintea prin citirea indicatorilor de bord; in cazul lucrului pe calculator partea de interactiune fizica este mai scazuta - prin actionarea mouse-lui sau a tastaturii - insa cea mentala este mult mai solicitata, de multe ori fiind absorbiti cu totul de universul pe care ni-l prezinta ecranul).

      Mediul tehnic este prin excelenta unul discret. In cazul unui mecanism mecanic lucrurile sunt mai intuitive pentru ca este vorba de un angrenaj de piese intre care exista anumite interdependente insa chiar si in sfera digitala tot un mediu discret este pentru ca toata informatia de acolo este o succesiune de 0 si 1. Sigur ca acest aspect scapa simturilor noastre (la fel cum ni se pare ca lumina becului sau imaginea ecranului este continua) insa asta nu inseamna ca nu ar fi asa. Sunt studii despre comportamentul creierului in fata ecranului care arata fara putinta de tagada ca este diferit fata de cel din mediul natural. O realitate pe care nu o putem nega.

      [Incep sa intru in criza de timp si nu mai pot exemplifica. In continuare ma voi limita la enuntarea ideilor principale iar detalierea va urma cu alta ocazie sau o puteti face si singuri. Iertare.]

      Orice sistem tehnic vine cu regulile proprii pe care omul este nevoit sa si le insuseasca pentru a putea lucra cu el. Insusindu-si-le aduce aceste reguli inlauntrul sau si are apoi tendinta de a le folosi prin extrapolare si in alte situatii.

      Cu cat mediul in care vietuieste si lucreaza este mai artificial cu atat mai mult se va confrunta cu un mediu diferit fata de cel natural si implicit va fi nevoit sa actioneze si sa gandeasca in paradigma mediului tehnologic.

      Ștergere
    3. In mediul natural omul care se problematizeaza ajunge la concluzia ca exista un Creator. Pur si simplu nu se poate altfel (ex. celula este de o complexitate extraordinara si nu exista practic posibilitatea aparitiei ei din nimic, printr-o multime infinita de coincidente fericite).

      Intr-un mediul artificial cretorul se cunoaste: omul. Sigur ca el nu a creat nimic in sine. A adunat practic elementele din mediul natural si le-a organizat astfel incat sa formeze noul mediu dar in sine toata materia prima a luat-o din ce a gasit deja facut.

      In mediul natural exista parca o forta care uneste totul. Le leaga pe toate si le da coerenta. Aceasta este inlocuita in mediul tehnologic de catre lumea virtuala care, o data cu aparitia internetului obiectelor (de asta si atata presiune cu introducerea 5G), va putea unifica tot ce exista pe Pamant intr-o oglinda virtuala gigant care va ajunge sa gireze fiecare miscare a obiectelor din planul material (n.b. si oamenii vor fi considerati tot obiecte).

      De la acest punct in colo cred ca este usor pentru fiecare sa analizeze in oglinda cum gliseaza sistemul vechi de reguli / legi (luati in considerare legile lui Moise dar mai ales cele aduse de Mantuitorul Hristos), cel de valori (precum familia, patriotismul, onoarea etc) si de traditii (modul de viata al omului in acord cu un sistem natural) spre un nou sistem de legi si valori care vor fi, fara indoiala, exact opuse primelor. Acestea duc firesc la schimbarile socio-comportamentale pe care le-am identificat la acest subpunct ca fiind efecte indirecte ale interactiunii omului cu tehnologia.

      Adaptarea omului la mediul masinii ii aduce schimbari esentiale care, din pacate, nu sunt constientizate. Insa chiar daca ar fi posibilitatea unor actiuni remediale este minima. Practic nu avem cum sa ramanem normali vietuind intr-un mediu atat de diferit. Nu avem cum indiferent cat am incerca. Singura posibilitate este revenirea in mediul firesc iar atunci pas cu pas oamenii isi vor reveni ca niste bolnavi care se insanatosesc dupa boala.

      Majoritatea va merge insa pe calea schimbarii iar aceia nu vor mai fi oameni normali ci ... altceva.

      PS - datorita lipsei de timp am avut de ales intre a nu posta deloc mesajul si a-l posta sub forma simplificata de mai sus. Am enuntat insa cele mai importante aspecte astfel incat cine vrea intelege despre ce este vorba. Ca prea putini vor fi de acord ... stiu si asta. Dar este pierderea lor.

      Ștergere
    4. @ Angela, între o ciorbă și-un pilaf ne-ai făcut capul calendar! La debitul tău verbal poți concura cu orice robot. Să le luăm pe rând: interacțiunea omului cu tehnologia nu-l dezumanizează, nici nu-l pune în conflict cu Legea lui Dumnezeu ( cele 10 PORUNCI). Isus nu aduce legi noi, ci le comprimării pe cele 10 PORUNCI în două care sunt : iubirea de Dumnezeu și iubirea aproapelui. Nu omul se adaptează mediului mașinii, ci mașina este adaptată de om mediului în care lucrează el. Contabilitatea se ține tot într-un birou, la masa de lucru, nu pe pătură la iarbă verde. Regulile de funcționare le face omul, în funcție de necesitățile lui, nu mașina. Ce înseamnă Angela ,,revenirea în mediul firesc"? Acum, în ce mediu trăiești? Te...cu robotul?

      Ștergere
    5. @unk

      Chiar daca n-ai inteles nimic nu-i cazul sa fii obraznic. Sa fie doar frustrare?

      Pentru ca partea cu inlocuirea adevaratului Dumnezeu cu omul care devine cu ajutorul tehnologiei un nou dumnezeu aproape la fel de ... omni-potent/scient/si chiar prezent este din categoria LMC (pentru ca exista totusi o explicatie in text), ar trebui sa nu-ti raspund deoarece nu dai dovada nici macar de bunavointa pe langa lipsa evidenta a unei activitati normale la nivelul sinapselor. O fac insa pentru a mai completa putin ceea ce nu am reusit sa scriu mai devreme.

      In mediul natural toate au un loc bine definit. Stii cam unde pui lucrurile, care sunt legaturile intre ele si ai cat de cat o harta mentala a locurilor si rosturilor cel putin in zona care-ti este familiara (cea in care traiesti si muncesti). La fel se intampla inclusiv cu cartile din biblioteca asa ca informatia iti este accesibila daca exista o buna organizare si structura tematica.

      In lumea virtuala lucrurile sunt aranjate conform mintii celui care le-a pus acolo. Toti utilizatorii unei aplicatii isi vor insusi modul de gandire si de lucru al celui care a gandit sistemul. Altfel nu poti lucra. Informatii exista din abundenta dar pierzandu-se legatura cu tangibilul omul nu mai reuseste sa aiba o structura proprie a informatiei si este nevoit s-o foloseasca pe a celui care-i pune la dispozitie informatia din lumea virtuala. Slabirea referentialului propriu altereaza gandirea critica. Sper ca macar cu asta sa fim de acord.

      Ia exemplul homosexualilor. Intr-un mediu firesc asta este o anomalie. Orice om de la tara iti va confirma acest lucru. Daca va vedea cocosul ca are ganduri necurate cu alt cocos si ca-i displac gainile, atunci cocosul buclucas va ajunge rapid in oala pe motiv ca este nefolositor. Dilemele de acest gen sunt transate rapid pentru ca nimic nefiresc nu poate sta in picioare.

      Cu totul alta "intelegere" are un om care traieste intr-o lume dezintrupata in care totul este posibil. Acolo universul nu este cartezian. Merele pot cadea si pe orizontala. Intelegi sau iarasi te-am pierdut? Lipsind reperele sau avand unele false evident ca intregul referential are de suferit.

      Recent DD a dedicat un articol prostiei. De fapt acestia nu sunt prosti in adevaratul sens al cuvantului. Multi dintre ei sunt chiar inteligenti. Problema lor este ca ... sunt pe invers deoarece au un alt referential (ex. vezi arhitecata care vorbea de vietuirea ... comunala). Noi ii facem prosti insa nu-i chiar asa pentru ca ei vin din viitorul nostru.

      Indobitocirea oamenilor (adica asemanarea lor cu dobitoacele) nu inseamna neaparat prostire ci o inversare a setului de reguli si valori pe care-l impartasesc. Noi ii spunem eufemistic prostire dar daca este sa-i zicem pe nume se cheama ... demonizare.

      Omul ajunge sa gandeasca in paradigma mediului in care traieste si munceste. Nu are cum altfel. Iar orice masina si mai ales aplicatie informatica are un setup la care omul este chemat sa adere ca s-o poata folosi.

      Gandeste-te la noua lume ca la o imparatie a omului (acesta este duhul tehnologiei) si raporteaza legile si valorile ei la cele vechi in care ne consideram oameni normali. Nu vei mai gasi loc pentru Adevaratul Dumnezeu, nu vei gasi loc pt familie, patriotism samd.

      Ce-i face pe oameni sa gandeasca global? Ia mai gandeste-te si poate gasesti raspuns macar la intrebarea asta.

      Ștergere
    6. Stimatā doamnā...aciditatea rāspunsului anterior este exact tributul pe care îl plātiți pentru forțarea ideilor.
      Intre mārimea forțārii și mārimea ironiilor-bumerang, relația este direct proporționalā.
      Memento.

      Ștergere
    7. Dincolo de orice teama este nevoie sa analizam obiectiv impactul bio-tehnologiei asupra omului. Rezulta un om schimbat fizic si mental? Asta-i intrebarea. Eu o consider retorica dar se pare ca putini inteleg mecanismul. Sunt dispusa sa-l detaliez pentru cine doreste.

      Dupa aceea putem discuta daca ne convine, daca acceptam, daca ne temem samd. Prima etapa este intelegerea fenomenului. Asta am incercat sa prezint mai sus numai ca m-a prins intr-un moment nepotrivit cand chiar treuia sa plec si am cam rasolit-o cu explicatiile in partea a doua.

      Nu cer ingaduinta pentru greseli ci doar obiectivitate in dezbaterea ideilor.

      Ștergere
    8. Oferiți acea obiectivitate, și (sunt convins) veți primi și opinii pertinente. Cel puțin de la mine.

      Ștergere
    9. @ Hayde

      Cand cineva este atat de redus incat nu intelege diferenta intre sex normal si onanism (fie el si cu instrumente tehnice), la care se adauga si un mod grosolan de exprimare, iarta-ma dar nu-i in regula.

      Sigur ca prin participarea la comentarii intri de bunavoie intr-o zona in care poti fi balacarit de prosti dar o doamna este datoare sa-l palmuiasca pe magarul care jignit-o. Asa se face.

      Ștergere
    10. @ Hayde

      Ti-as fi recunoscatoare daca ai puncta unde crezi ca am fortat ideile. Multumesc.

      Ștergere
    11. @ Adam

      Ai dreptate. Si?

      Omul a ramas acelasi, ba chiar a dus-o mai bine. Ce legatura are asta cu mediul de viata si lucru complet schimbat de astazi sau cu necesitatea augumentarii si conectarea la un sistem online?

      Spune-mi daca este de acord cu punctul a) si apoi ce obiectii ai la punctul b) de mai sus.

      Ștergere
    12. Vā îndatorez iute, doamna @Angela.
      Forțārile dvs. nu sunt la nivel ideatic. Cu multe enunțuri sunt și eu de acord (chiar dacā implicând nuanțe)
      Forțați prin repetivitate și intensitate emoționalā. Mai exact, nu vreți dezbatere, cāci sunteți deja convinsā de atot-cuprinderea propriilor dvs. idei.
      Complementar, aveți iritanta tendințā de a "patrona" - ca și cum, prin jur, ar fi niște "șoimii patriei".
      Un bun (re)început ar putea fi asumarea posibilitāții cā...poate exagerați. Poate vā grābiți. Poate le legați doar prin prisma propriei viziuni (a altora vā...incurcā).
      Poate.
      Încercām, vedem.

      Ștergere
    13. Si in mod normal chiar nu vad ce ar avea cineva de comentat la punctul b) care spune ca un mediu puternic tehnologizat (prin asta intelegand in principal digitalizat dar la care se adauga orice tehnologie bio sau nu) ii schimba omului setul de norme si valori.

      Intr-un mediu natural omul se intalneste direct cu Dumnezeu. N-are incotro altfel. Nu ploua? Se roaga sa ploua, A obosit? Cere putere samd. Viata lui este o impreuna-lucrare cu divinitatea.

      Intr-un mediu tehnologizat Dumnezeu iese din ecuatie. De ce? Pentru ca mediul este la degetul mic al omului si el este perceput ca avand putere sa rezolve problemele. Chiar daca aparent poate ramane legat de divinitate, in fapt relatia dintre om si Dumnezeu este puternic afectata.

      La fel se intampla cu toate celelalte reguli si valori care sufera transformari uriase in mintea oamenilor care traiesc intr-un mediu artificial. Acel mediu are propriile lui reguli iar asta n-are cum sa nu-i afecteze si pe oamenii care traiesc in el. Unde este fortarea?

      Ștergere
    14. @ Hayde

      Multumesc. Stiu ca sunt restanta la capitolul ambalaj. De aceea il admir de fiecare data pe DD cum stie sa se scoata enuntand idei puternice dar fara sa impuna. Face parte din arta conversatiei pe care eu am neglijat-o din dorinta de a dezbate rapid miezul.

      Daca stau si ma gandesc bine postarile mele au fost mai degraba in sensul in care am pus pe taraba ce gandesc si ... asta este. Cumpara numai cui ii convine iar daca nu, ma intorc cu ele acasa. N-am de gand sa las la pret si nici sa fac altele pe gustul clientilor. Sunt pe principiul take it or leave it.

      O sa-ncerc sa fiu mai atenta in viitor. Multumesc pt intelegere.

      Nu-s prea market-oriented, recunosc.

      Ștergere
    15. @ Adam

      Sa analizam punctual una dintre valori iar, daca este cazul, vom continua si cu altele.

      Familia - traditional numita celula de baza a societatii reprezenta o legatura intre un barbat si o femeie care luptau impreuna pentru a creste si educa copii prin asta intelegand de multe ori sacrificii ale propriei persoane in favoarea celorlati membrie ai familiei.
      In noua paradigma a societatii hedoniste devine un concept perimat, copiii vor putea fi creati si crescuti artificial. Legatura intre persoane va avea ca principala motivatie placerea. Este o legatura strict circumstantiala si de scurta durata. Aaa ... sa nu uit. Poate include si persoane de acelasi sex, daua sau mai multe.

      Ștergere
    16. "Exista si tehnologii spirituale foarte avansate, genul magiei, care fie ca vrei fie ca nu este o tehnologie." - da, dar care are acces la ... alti dumnezei. QED vis-a-vis de ... inversare :)

      Cu tine parca discutam de Marii Initiati ai Indiei si parintele Paisie, nu? :)

      Ștergere
    17. Doamna @Angela...eu vā ofer cu larghețe înțelegere, numai sā poftiți s-o și acceptați.
      Și nu-i vorba de "market" aici. Nu ne prostim unul pe altul, pentru a mulge profit. Poate fi și un context colaborativ, nu neapārat concurențial.
      Dacā tot vreți a vā pāstra neștirbite pārerile, mācar completați cu "așa cred eu", "așa imi place mie sā cred", "așa simt", "pārerea mea"...din astea, mai modeste.
      Probabil ați remarcat cā eu nu mā lansez în postulāri, fiind mai moderat. Asta nu cā n-aș fi orgolios sau cā n-aș ști sā zbier (mā "pricep" și la astea). Doar cā, în timp, viața...nu doar cā m-a învāțat cā oricând pot da de un tembel care sā ragā mai tare, ba chiar - mai crunt - m-a învāțat cât de grele îmi sunt propriile cuvinte, atunci când m-am trezit cā se pot întoarce chiar impotriva...mea.

      Deci...prieteni rāmânem. Cu rugāmintea sā nu uitați micile mele precizāri.

      Ștergere
    18. "O masina este un element.. de discontinuitate doar cand functioneaza si are curent, in rest cand sta static devine parte din mediul continuu." - dar intr-un mediu in care totul este artificial in afara dde cactusul de langa monitor?

      Iar lumea virtuala la care oamenii vor fi conectati non-stop va fi perceputa ca un continuu, la fel precum lumina becului. Iar un om supravegheat are un comportament schimbat. Asta este reeducare si la nivelul principiilor, valorilor.

      Nu stii ca in inchisorile comuniste se straduiau sa-L omoare pe Dumnezeu in inimile lor? Asta era miza. Sa-i rupa de Creator ca sa le taie aripile. Sunt atatia care au supravietuit in mod miraculos fara indoiala doar ajutati de Dumnezeu. Minuni foarte asemanatoare de altfel cu cele petrecute cu mucenicii primelor veacuri prin care reuseau sa converteasca multimi la adevarata credinta.

      Ștergere
    19. @ Hayde. Multe multumiri pt rabdare si intelegere. O seara linistita.

      Ștergere
    20. "Mda, se cam da in 50 de ani totul peste cap. " - tehnologia este mult mai aproape de atat. Uterul artificial este o realitate. Functioneaza. Cel mai grav este ca ideile deja sunt vanturate la nivelul societatii.

      Uita-te mai bine la usr-isti. Nu-i lua de prosti. Sunt pe invers dar nu din prostie. Este vorba de o inversare a setului de repere si valori. Cum s-a reusit asta? Nu-ii o simpla ideologie care-i mana-n lupta. Este ceva mai profund si interactiunea cu lumea fantasmelor cultivata prin digitalizare, lume virtuala etc nu este straina de schimonosirea lor sufleteasca. Astia sunt Nou Normalii. Nu vor dispare ci se vor inmulti ...

      Ștergere
    21. Asa chinuit si cu opinteli sper ca am reusit sa punctam cat de cat ca tehnologia nu este atat de neutra precum pare si ca are un rol important in schimbarea omului (atat pe plan fizic cat si intelectual).

      Abia de acum in colo putem discuta ce-i cu aceste schimbari, efectele lor etc. Toate cele bune.

      Noapte buna.

      Ștergere
    22. Nu-mi place Steiner dar in principiu aici are dreptate.

      Eu vreau sa raman om normal in vechiul inteles al cuvantului. Este evident ca in interactiune cu tehnologia se dezvolta un om nou pe care eu nici nu l-as mai numi om. Nu duc razboi impotriva nimanui. Cer doar sa fiu lasata sa traiesc in acord cu principiile si valorile mele. Doar atat.

      Ștergere
    23. Nea Adam de care pâine făceau acum 5000 de ani?

      Ștergere
    24. Angela dacă binevoiți a răspunde că tot vorbiți despre Dumnezeu... Cum se manifestă? O manifestare a Sa ne puteți descrie? Cine nu vă lasă să trăiți în acord cu valorile și principiile dumneavoastră? Sophia, primul robot cetățean? Apropo, păreri, opinii despre Sophia? Dan Diaconu ce părere aveți despre Sophia?

      Ștergere
  2. Roți dințate și raportul dintre ele. Banal!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Cum să se preia controlul de la distanță asupra unui subiect, pentru ca, la alegere, să fie redus la sclavie, să fie distrus sau, cel puțin, să i se modifice comportamentul?
    Creierul are două origini:
    genetică și epigenetică.

    Putem deci pirata un creier piratând datul genetic sau piratând constructul epigenetic.
    Substratul genetic este deci dat la naștere, prin moștenire genetică. Epigeneticul, în schimb, se construiește în relație cu mediul, mai ales cel socio-cultural.
    Creierul este programat genetic aproape fără conținut, pentru a fi plastic și pentru a învăța un conținut, deci pentru a fi activ și curios despre lumea sa, avid să fie fasonat printr-o influență epigenetică și de mediu, care îi va imprima o arhitectură neuronală prin interiorizarea unei presiuni externe, larg socioculturală. Această dublă origine între o mașinărie fizică, de origine genetică dar mută, și un program de origine epigenetică în stare a o face să vorbească, induce faptul că este posibilă piratarea creierului:

    1) acționând direct asupra materialității sale fizice moștenite genetic, acel hardware, stimulii primari, care sunt semnalele electrice ale sistemului nervos și semnalele chimice ale sistemului hormonal (endocrin) ;

    2) sau indirect, piratând programul creierului, software, deci piratând stimulii secundari transmiși epigenetic, adică reprezentările, cuvintele și imaginile, care informează cablajul neuronal. "
    Lucien Cerise- neuro piratii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ D, creierul este un organ intern la fel ca celelalte organe din corpul uman. El coordonează sistemul nervos dar fără motor, adică inima care pompează sângele și spre creier, el nu poate funcționa. Viața stă în sânge, în fiecare celulă din corpul nostru. Și duhul de viață, adică energia care vine de la Dumnezeu și leagă sufletul de trup, nu poate fi piratată, nu poate fi reprodusă.

      Ștergere
    2. Am citit pe undeva o comparatie care mi se pare geniala: Corpul este masina,creierul este volanul si soferul este sufletul....

      Ștergere
    3. Ce spui tu este mult mai profund decat ce am spus eu. Poate ca ,contextul difera. La mine era vorba de explicarea sufletului...

      Ștergere
  4. Cica Elon Musk incearca sa transforme un biet porc, in fiinta inteligenta....
    El nu stie ca nu-i nimic mai trist decat un porc inteligent?
    La ce i-ar folosi porcului, mai multa inteligenta? Sa manance mai echilibrat ca sa aiba carnita mai buna pt gratar? Sa nu mai provoace colesterol oamenilor? Sa se abtina sa urle cand va fi taiat? Sau sa grohaie civilizat?

    Unii aplauda si spun ca au mare mare, enorma nevoie de un cip in creier care sa-i ajute sa gandeasca, sa analizeze mai bine, sa inteleaga ce-i cu viata lor.... Sa devina si ei, in fine!, inteligenti.

    Oamenii "pe pilot automat" sunt pierduți, debusolați și ei vor primi primii cipul, sperând că vor deveni mai inteligenți
    Da, dar "inteligența" asta va costa bani.
    Inteligență pe abonament.
    Daca ești sărac, ramai prost cum te-a facut mă-ta.
    Daca ai bani, îți bagi un cip.
    Implantarea cip-ului, 300€.
    Un preț acceptabil, oricine și-l poate permite.
    Prima lună, utilizarea cip-ului e gratuită :)
    Apoi ai de ales:
    - la abonament 100€/lună reușești să urmărești cap-coadă o conferință Iohaneziană, înțelegi notițele de asamblare al mobilelor Ikea, înțelegi perfect dificultatea unei femei de a gasi culoarea de ojă perfectă și ajungi să înțelegi chiar și mecanismele psihologice care provoacă durerea unui bărbat cand echipa de fotbal favorită pierde în deplasare
    - la abonament de 300€/lună reușești să ajuți copilu la exercițiile de matematică de cls IVa, îți amintești drumul spre casă când ești beat, nu încurci numele amantului cu al soțului, nu uiti cuptorul aprins când pleci de-acasa
    - la 800€/lună reușești să parcurgi o carte de Nietzsche și te bucuri enorm să afli că Dumnezeu a murit. Ești sigur că și-a facut harakiri de ciudă că s-a nascut Elon Musk. Oricum, cine mai are nevoie de Dumnezeu, dacă există Elon Musk ?
    Vor fi lansate pe piață și aplicații drăguțe și f utile: cum să te machiezi fără să-ți bagi rimel în ochi-64€.
    Cum să ajungi la destinație, urmând instrucțiunile GPS- 15€.
    Cum să rămâi calm când soția iti povestește ce a patit cea mai buna prietenă cand s-a dus la piața sa cumpere mazare dar le-a confundat cu cartofii-657€.
    Cum să asamblezi o mobila Ikea fără instructiuni-999€
    Cum sa reușești să ai o conversație civilizata cu soacra-8654€

    Au mai existat 2 aplicații, una "la ce foloseste votul"...creatorul ei a renunțat să lanseze aplicația, preferând sa se sinucidă smulgandu-si limba, inima, taindu-si bratele in final, auto-decapitându-se.

    O altă aplicație bizară "Iubirea există dacă înțelegi că femeile și bărbații sunt complementari", creatorul ei a abandonat proiectul, decidându-se în ultima clipă să plece-n spațiu, cu mașina roșie a lui Elon Musk, să-și caute "jumatea" pe care speră s-o gaseasca pe Marte....sau pe Jupiter....sau intr-o gaură neagră...



    Problemele vor aparea când cip-urile nu vor funcționa fără wifi.... omuleții vor fi debusolați, pierduți, speriați....ce ne facem noi atunci?????

    RăspundețiȘtergere
  5. <>
    Probabil sint aceeasi care au nevoie de GPS si pana la Muntele lui Venus :)
    Acum fara nici o gluma: le explicam unor colegi ca in 2008 am fost pana in Croatia la Split (Ro - Hu - Hr) fara gps si nici acum nu ma cred :) - recunosc, am avut cu mine doar un Atlas rutier european.
    Am constatat si eu ca waze, maps iti scad atentia si de multe ori te "dreseaza" si nu mai esti atent la indicatoare (acum sincer, cati tefelisti mai stiu sa citeasca si sa interpreteze indicatoarele ?!). Parca vad tefelisti bucuresteni care se duc cu waze pana la Mamaia :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atlasul rutier european a fost predecesorul GPS-ului. Deci tot nu e bine.

      Sa nu mai vorbim de masina. Tot comfortul, aer conditionat, timp scurt de calatorie, etc. Data viitoare mergi calare.

      Ștergere
    2. Partea bunā la...cālare, e cā stimabilul cal niciodatā nu va ieși de sub cāpāstru, și n-are cum sā fie mai "smart" decât (la fel de) onorabilul cālāreț.
      Treaba se schimbase deja cu "caii putere" - ce cam pāgubeau cālārețul.
      Cu "caii" IT...deja domnul jocheu e cam ca la "pācānele".
      Eu nu exagerez. Dar nici nu arunc chestiunea în batjocurā.
      Recomand aceeași abordare.

      Ștergere
  6. Da, cunosc și eu persoane care nu se pot orienta pe o hartă obișnuită pentru că dintotdeauna au folosit serviciul GPS.
    Nu mai zic nimic de aplicațiile pentru parcarea mașinii ;)

    Chiar ieri am aflat despre Florina, un robot vocal care poate face în 15 minute munca a 20 oameni pe o întreagă zi angajați de DSP pentru a face anchete epidemiologice. Deocamdată în România nu există legislație pentru o astfel de activitate.

    Bineînțeles că Florina lucrează cu întrebări standard și nu văd cum ar putea sesiza detaliile și cum ar putea pune întrebări țintite pe un anume detaliu așa cum ar face o persoană competentă în astfel de anchete.

    Mai rămâne ca programele de televiziune să fie realizate/prezentate de holograme vorbitoare, nu de oameni ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Adam, nu există roboți androizi decât în filmele s.f. Există însă printre noi demoni încarnați. Omul nu se poate reîncarna, el devine după moarte o ființă cuantică, o entitate energetică dacă nu este condamnat la judecată. Se înțelege că vorbesc despre suflet. Dar îngerii decăzuți au posibilitatea să ia chip de om și să se amestece în politica mondială. Ei nu pot fi uciși cu armele cunoscute. Ei nu mor ca oamenii. Pe ei numai Dumnezeu îi poate desființa. Scrie în Cartea lui Enoh.

      Ștergere
  7. Omul si-a construit din vremuri imemoriale unelte pentru a-si face viata mai usoara. Desigur, orice unealta da dependenta. Folosirea ciocanului de piatra care acum pare triviala a fost de fapt o super inventie. La fel se va intampla si cu GPS-ul si motoarele de cautare de azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă citiți Cartea lui Enoh înțelegeți că omul nu a inventat nimic. Dumnezeu le-a croit haine din piele naturală lui Adam și Evei. După ce i-a alungat din Rai, Dumnezeu și-a trimis îngerii să-i învețe pe oameni tot ce trebuie : să-și construiască locuințe, să-și facă unelte pentru agricultură ( nu arme pentru război), să-și pregătească hrana pe sobe cu lemne. Deci, povestea cu Prometeu care a furat focul din cer pentru oameni este falsă ca și istoria comunei primitive. Unii îngeri influențați de Lucifer i-au învățat pe oameni ce nu trebuia : vrăjitoria, armele de război, astrologia, ghicitul în ghioc și alte drăcovenii. Apoi, s-au combinat cu fiicele oamenilor și au rezultat hibrizii uriași care cu timpul devin canibali. De aceea a fost nevoie de Potop. Vreau să spun că, tot ce este folositor omului vine din inspirație divină : mașina electrică de spălat, aragazul pe care gătești, centrala de apartament care îți asigură căldură în casă și apă caldă la robinet, automobilul personal cu care te deplasezi, trenul, autobuzul, avionul, calculatorul care îți dă ingormatiidespre orice. Diavolul a ajutat omul doar să fabrice arme de distrugere în masă. Uitați-vă cum râde Lucifer de masoni : el se află în vârful piramidei masonice mondiale. Ca să le cumpere sufletul, Lucifer le dă grade. Cei cu gradul 33 sunt cei mai creștini și mai ușor de manipulat. Ei s-au angajat să vândă țări și popoare. ( vezi ficusul de la Cotroceni). Cei cu grade inferioare nu-și cunosc superiorii dar toți se pretează la circul cu șorțulețe. Acum, dacă Lucifer are în lumea lui din adânc o treime din îngerii cerului care au decăzut odată cu el, ce nevoie mai are de caraghioșii de masoni? De aceea îi și cipează pe toți. Ei trebuie să fie exemplu pentru popoarele lor, doar cu condiția asta i-a cocoțat diavolul în funcții.

      Ștergere
    2. Am scris, creduli, nu creștini.

      Ștergere
    3. Eu am zis de ciocanul de piatra, nu stiu cum au aparut lucifer, enoh si masonii in cadru. Probabil ca ciocanul de piatra tot arma diavolului este, sau ma rog dupa caz a lui enoh.

      Ștergere
  8. Problema dependenței excesive de computer ar putea fi rezolvatā fārā prea multe complicații - dacā existā, firește, voințā în acest sens.
    De exemplu, un arhitect n-ar trebui sā primeascā diploma pânā nu probeazā în fața unei comisii cā poate sā se descurce fārā asistențā digitalā. Proiect fācut "de mânā", sā zicem, sau anumite probleme / teste pe care sā le rezolve doar cu creion, compas, etc. La fel și un cāpitan de vas, ptr.brevet sā probeze cā poate pilota clasic - ceva tip bricul "Mircea" sau, în fine, chiar și vase motorizate (dar fārā GPS).
    Ulterior, în activitatea curentā, va folosi masiv tehnologia, e firesc. Doar n-o sā stea āia cu creionul "la ureche" ptr. orice chichițā ce poate apare în efortul cotidian.
    Pentru o și mai bunā asigurare cā "mașina" nu-i va tâmpi, se poate stipula obligativitatea unor noi testāri (la 5 / 10 ani), unde cerințele vor fi iar "în dulcele stil clasic". Nu mai e în stare fārā "mut"? Pa !

    Nu e o mare problemā asta. Totul e ca testārile sā fie corecte (adicā nu..."romānește"), și sā existe voințā pânā la a legifera ideea.
    Pentru voințā trebuie însā conștientizare. De aceea salut ideea acestui articol, precum și alte avertizāri, formulate de colegi precum @Angela. E bine sā mai stingem din triumfalismul iritant gen "deus ex machina", ce tinde a imbeciliza orice profesionist...tradițional.

    Sā nu picām însā în alte extreme, care - dincolo cā-s subiective - nici mācar nu ar avea șansā de aplicabilitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adam, ai vazut cum arata casele facute de extruderul ala 3D? Se evita sa se puna problema rezistentei structurale. Extruderul ala stoarce pasta aia de chimicale pentru un etaj maxim. Nu cred ca exista case balega-3D cu doua etaje, sau poate doar pe hirtie... Casa hobittilor este parfum pe linga aia.

      Ștergere
  9. Domnule Dan Diaconu, nicio unealtă perfecționată nu este toxică dacă știi s-o mânuiești. Secretara dvs nu este atehnică dar nici copleșită de tehnica informatică. Ea este doar stăpână pe ceea ce face. Cine lucrează mult cu cifre are o memorie a cifrelor, are o logică după care reține ce este util. Cu cifrele este ca și cu notele muzicale. Roboții nu vor înlocui niciodată oamenii, nici în armată. Au și Roboții senzori și când constată că cei care-i comandă încalcă regulile întorc armele. Astăzi, nicio mașină nu funcționează nesupravegheată de om. Gândiți-vă că toate depind de energia electrică și dacă se mânie Dumnezeu ne lasă de tot în beznă. Omul mai aprinde o lumânare...Este mai mult amuzant decât îngrijorător articolul dumneavoastră. Aveți o secretară deșteaptă! Orice program pe calculator poate fi virusat dar ce notezi tu cu pixul în caiet rămâne!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ei, daca tot vorbim azi de...din astea, cred c-ar fi pacat sa nu-l cunoasteti pe Laurent Alexandre. Nu-l stiti ? Vi-l prezint eu. Il urmaresc cu viu interes. Mi-ar placea sa vina in RO. Mi-ar placea sa ma intalnesc cu el. Noi doi, singuri. Fara martori. Fara camere TV. Ooohhh...mi-ar placea ! Ce superb ar fi...
    Ca sa intelegeti de unde m-am pricopsit cu asa...patima, tre' sa vizionati acest delir de neghiob. Chiar va rog.
    (veti pricepe chiar daca nu stiti bine franceza - iar de nu, explic eu)

    Doamne, de unde l-ai scos si pe boul asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haaahaaha ! "Un fel de Angela"?? Ce polonic in cap o sa-ti iei cand va citi, haahaa !
      Acest Laurent e un gunoi infatuat. Dincolo ca, la cum arata, un dos de palma i-ar zburataci "zeitatea" din cap, nici macar nu-s ideile lui, ci ale lui Y.N.Harari (cum vad ca a scris deja @Hayde mai jos).
      HAP-JEW ! Iar am răcit...iar am "covid".

      Ștergere
    2. Prostoiul asta, ca si Harari, sunt gonflati artificial de media corporatiste. Totusi, sunt si la francezi multi care il critica, nu chiar toata lumea ingurgiteaza deliruri din astea.
      Are si un site, "Doctissimo" - "cel mai doct". Repet...sa stau cu el un pic, nu mult. Cat sa-i arat mai limpede cat de "zeu" e el...si cat de "inutil" sunt eu.

      Ștergere
  11. Mda...de acest ins nu auzisem, dar e clar un discipol al lui Yuwahl Noah Harari, acest "guru" al neomarxismului. De fapt, acestuia ïi aparține sintagma *zeii și inutilii", insā nici el nu era așa vehement, opinia sa fiind cā "existā riscul" unei asemenea segregāri.
    Aici e o intreagā șerpārie, cu Harari "vârf de iceberg" (tot...berg). Evreu, ateu, homosexual...Harari e un fel de "shaorma cu de toate".
    Definitoriu pentru el sunt si interviuri recente, din care îl atașez pe acesta: covid si experimente sociale
    Unii afirma ca pārinții lui erau originari din România. Nu se știe exact, el menționeazā doar cā se trage din Europa de Est.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pseudo-argumentele lui Harari sunt (adicā ar fi) ușor de combātut. Omul nici mācar nu-i vreo somitate realā, "premiile" sale sunt cotizāri ONG. Dar se impune prin porcāria "corectness" - alți intelectuali din Franța preferā sā nu intre in polemici cu el, fiind evreu/gay/ateu..."triplu minoritar".
      Doar din zona Le Pen ce mai primește flegme (în opinia mea, nu destule).

      Ștergere
  12. "Welcome! my son, welcome! to the machine
    Where have you been ?! It's all right, we know where you've been...
    You didn't like school and you know you're nobodies'fool...
    What did you dream?! It's all right, we told you what to dream..."
    Pink Floyd,Welcome to the machine 1975
    Ceva de pe vremea cand frumosii liberi erau doar in balls...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie adaugata si fraza: “Ai grija ce ti doresti, ca aia ai sa primesti” care s a adeverit cu:
      “We don t need an education”....Chiar ca ce polonic in cap a luat tinara generatie si cei ce urmeaza.

      Ștergere
  13. Nu am nimic împotriva tehnologizării tuturor proceselor de producție, de la fabricație la ambalare și livrare la domiciliu. Tehnologizarea nu exclude prezența omului. Că reduce numărul puturoșilor nu este un lucru rău. Ce de bani pentru salarii, pensii, alocații ar fi dacă s-ar desființa ASF așa cum s-a desființat în Marea Britanie. Pe cine supraveghează ăștia? Ce face un angajat la ASF ca să fie plătit cu sute de milioane lei vechi lunar? Știți pe ce criterii de cumetrie și pe ce amantlîcuri sunt angajați fericiții de la ASF? Tot tehnologie avem și în laboratoarele care produc arme biologice de distrugere în masă. Cu tehnologia asta se înțelege că nu pot fi de acord.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parerea mea este ca mult asteptata tehnologizare a tot si toate este cea mai mare gogomanie de tranzitie, lansata, ca si restul aburelilor recente pentru a crea sentimentul de Bunastare - feel good - pina la atingerea scopului final.
      In realitate, cred ca odata cu caderea suportilor banesti din afara, ne vom trezi din vis intr o lume subit simplificata sub egida binecunoscuta din tesarile dinainte de 89 si anume:

      Poporul vs Foamea

      Astfel PRECARIATUL se va alinia zilnic la strada pentru a fi ridicati si transportati catre depourile de sortare manuala a cartofilor direct din marfare si alte lucrari “ tehnologizate” :))...din aceeasi categorie de munca bruta.

      Voi insa continuati sa visati ca Sam va continua la nesfirsit abureala....yeah, ca le si sta in caracter sa ne tina fara sa ceara nimic in schimb...succes!

      Ștergere
    2. “Nu am nimic împotriva tehnologizării tuturor proceselor de producție, de la fabricație la ambalare și livrare la domiciliu.”

      Pai cum sa ai ceva?
      Asta i idealul din filmele holiudiene unde toti stam linistiti pe canapele cu ochii in telefoane si asteptam dronul sa livreze pe balcon.
      Rili? :))). Mama ce rude awakening urmeaza, socul socurilor...

      Ștergere
  14. Toți se pricep la IA,digitalizare și green deal ! Au devenit un soi de fotbal sau politica ieftină ! Conflictul om mașina (IA) este tratat de peste 100 de ani in multe medii,cluburi sau organizații mai mult sau mai puțin oculte !Omul nu mai contează ! Viața acestuia este ceva neinteresant,un mizilic ieftin,lipsit de valoare !
    Cum este educat,format,cum trăiește,cum se tratează,cum i se valorifică potențialul nu mai contează ! Sunt câțiva conducători care au citit in viata lor doar 2 cărți,1984 a lui Orwell și Scurta istorie a viitorului de Atali ! Mai nou citesc extaziați cate o recenzie a maculaturii scrise de Yuval Harari,discipol al lui Atali ! Se străduiesc cumplit sa le traducă in practică prin metode soft-naziste sau staliniste ! Distrug
    statuile și ard cărțile, șterg istoria pentru a se pune ei în cărți și pe socluri ! Ne așteaptă un soi de comunism soft,crâncen
    selectiv !

    RăspundețiȘtergere
  15. Din ce am înțeles eu,cu singurul neuron pe care îl posed, toți oamenii de pe acest blog au o problemă cu mașinile și tehnologia.De la tipicul limbaj de lemn,cu multe citate și păreri pertinente,ca să fie bine.DD,a pus problema unei unelte mecanice,ciocan.Eu cred că tehnologia, în timp:roata,arcul, șurubul,calculatorul,a pus lumea la încercare.Noi făceam ca uneltele să funcționeze!

    RăspundețiȘtergere
  16. Și tu le bagi în seamă?Eu folosesc telefonul fix pentru ce este.Sun,primesc chemări,fac 2 poze, văd 2 chestii pe net și punct.Reclame. ...Timpul meu este mai prețios.Eu decid.Akeg viața nu un instrument.Daca nu încarc telefonul o săptămână,nu se întâmplă nimic.Nu el îmi dă să mănânc, să dorm, să mă bucur de viață.Important este viața,familia,prietenii.Telefonul este o unealtă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce te faci cand afacerea ta sau serviciul tau e legat de telefon?Adica esti nevoit sa raspunzi oricand si sa fi de gasit oricand?Atunci cum faci?Intreb pentru un prieten...

      Ștergere
  17. Telefonul nu este viață și moarte.Daca depinzi atît de telefon, cînd mai trăiești? Este tirziu,am să trăiesc puțin.Noaote bună.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ipoteză : toate chipurile merg spre 5G...cea mai importantă afacere a omenirii în acest moment .
    Întrebare : de ce s-a ajuns în acest impas al semiconductorilor ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)