sâmbătă, 17 aprilie 2021

Al doilea val


Am spus-o în mai multe rânduri: învingător ești atunci când un fault dur nu mai are puterea de a te îngenunchea. Mă gândesc la bietul Diego Maradona în perioada sa de glorie. Atunci când „rațiunile brutale o justificau”, anumite echipe introduceau indivizi care să-l faulteze, chiar cu riscul de a lua cartonașe roșii. Știau că Maradona e inima unui mecanism invincibil și că, țintind inima, țintești de fapt întreaga construcție. Ei bine, tocmai aici era puterea sa. Avea capacitatea de a rămâne o perioadă un jucător banal, care doar pasa mai departe. De multe ori greșea inexplicabil atunci când o fază nu spunea nimic. Exista însă mereu „momentul său”, cel al exploziei, în care Diego nu mai putea fi oprit. Dacă încercai să-l faultezi se ferea în ultimul moment, pleca într-o parte în timp ce mingea mergea în cealaltă parte. Erai efectiv terminat, te simțeai copleșit. În asta consta măreția lui: nu putea fi îngenuncheat, indiferent de tacticile agresive.

Cam la fel se întâmplă și-n geopolitică. Atunci când o forță e dominantă, o simplă încruntare a sa are rolul de a-i paraliza dușmanii. Nu trebuie să amenințe, ci doar să se uite înspre un punct. Dușmanii înțeleg „din priviri” că nu-i de glumă. Când e nevoie să intervină în forță pentru a-și calma un dușman, chiar dacă învinge de fapt e un semn al începutului sfârșitului. Atunci când merge la război din alt motiv decât dorințele locuitorilor săi sau hachițele conducătorilor, deja e un semn că totul se destramă. 

Revenind la prezent, v-aș întreba dacă mai țineți minte ce s-a întâmplat în momentul în care SUA - și Europa prin constrângere și mimetism - a pus primele restricții Rusiei? Vă mai amintiți? Între altele, Rusia a fost nevoită să importe carne de aligator pentru a asigura necesarul de proteină al locuitorilor săi. Să ne înțelegem, „blocada alimentară” nu i-a fost impusă de către europeni, care trăiau bine din exporturile către Rusia! Culmea, Rusia, ca măsură de retorsiune, a blocat importurile alimentare din UE. Majoritatea observatorilor au spus că e o măsură sinucigașă, nebunească. Au greșit: câțiva ani mai târziu Rusia devenea principalul producător mondial pe câteva segmente agricole strategice. Iată cum o măsură nedreaptă de fapt i-a întărit pe ruși în loc să-i doboare. Încă de atunci am spus că e ceva putred în Danemarca”. Dar, desigur, eu eram prorus!

Acum vedem o nouă dezvoltare: după ce „Biden a clipit”(expresia aparține slogilor de la BBC), renunțând să mai trimită aiurea navele în Marea Neagră, a deschis confruntările cu rușii în manieră diplomatică(expulzarea unor diplomați și restricții ale unor oficiali), dar și financiară(restricții economice având ca target gazoductul). Culmea, moș Biden a scos din tolba cu restricții vechea amenințare cu blocarea accesului la SWIFT al Rusiei. Nu știu dacă țineți minte, dar despre asta s-a pus problema și la debutul primelor restricții. Vă amintiți? Atunci mulți ruși au fost loviți de blocarea tranzacțiilor cu carduri. Mai mult s-a problema blocării totale a Rusiei de la sistemul internațional de plăți. Culmea, tranzacțiile cu Rusia ajunseseră la un nivel atât de mare încât eliminarea sa din SWIFT ar fi însemnat un dezastru pentru organizația care operează sistemul. Atunci Putin a luat în serios problemele și a trecut la măsuri dure: a dezvoltat propriul sistem de carduri(MIR), iar pentru operarea VISA&MASTERCARD pe teritorul Rusiei a cerut ca toate datele referitoare la cetățenii ruși și tranzacțiile lor să rămână în Rusia. Asta a obligat organizațiile internaționale de carduri la investiții suplimentare necesare operării în Rusia(mutare de servere, închiriere de clădiri, angajarea de personal specializat etc.), în paralel văzându-și și business-ul contractându-se din cauza cardurilor pe tehnologie rusească pe care băncile locale le-au vândut cu precădere. Cam la fel s-a întâmplat și cu sistemul de plăți: Rusia și-a dezvoltat, ca backup, propriul sistem de plăți denumit SPFS. 

Cum Biden a scos din teșcherea amenințarea cu SWIFT-ul, a atras atenția, în mod deosebit, vizita lui Lavrov în Iran unde a anunțat că țara sa - alături de altele - a decis să nu se mai conformeze restricțiilor unilaterale impuse de SUA și să le ocolească inclusiv prin pornirea propriului sistem de plăți în relațiile cu terții. Ideea e simplă: dacă Rusia pornește sistemul său de plăți, business-ul SWIFT se prăbușește întrucât SPFS-ul rusesc, alături de CIPS-ul chinezesc vor crea un mediu descentralizat și mult mai flexibil, impunându-se cel puțin în relația cu Iran, India, dar și cu țări din America Latină. Ca de fiecare dată, Lavrov a vorbit fix cât trebuie: „Este necesar de a mări eforturile în direcția minimizării sancțiunilor unilaterale impuse de SUA. În particular trebuie făcuți pași graduali în direcția dedolarizării economiilor naționale și tranziția către sisteme de plăți în monede naționale sau alternative, în paralel cu încetarea utilizării sistemelor internaționale de plăți controlate de Vest.

Traducerea declarației lui Lavrov e de-a dreptul devastatoare. Practic, la fel cum Rusia a introdus voluntar boicotul alimentelor din UE, acum face pași concreți spre boicotarea voluntară a SWIFT. Și-acum e timpul să înțelegem câteva chestiuni care stau în spatele mesajului curajos al lui Lavrov. Rezervele mondiale în dolari s-au erodat puternic, ajungând sub 60%. Teama indusă de inflația care va fi înregistrată pe dolar e mai mult decât justificată. În plus, atât China cât și Rusia cumpără aur în disperare. China chiar a eliminat plafonul de achiziție a aurului întrucât vrea să pornească o criptomonedă proprie cu acoperire în aur. Rusia, de asemenea, are în stadii extrem de avansate propria criptomonedă. Ce urmează? Personal cred că vine o accelerarea a dedolarizării în paralel cu vânzarea treptată de către China a datoriei americane. Care datorie, surpriză!, nu poate fi cumpărată decât de către FED. Și uite-așa, „gogoașa americană” va fi înghițită în principal de către americani. 

Știu că din nou voi fi acuzat de partizanat, dar ar trebui să înțelegeți că lumea se schimbă, indiferent dacă vreți sau nu. Echilibrul adus de pax americana a dispărut întrucât SUA nu mai are forță. Uitați-vă ce se întâmplă în interiorul granițelor sale și veți înțelege. Cel care-și imaginează că situația de acolo va fi la un moment dat stabilizată cumva, se înșală amarnic. Iar din punct de vedere extern, vă reamintesc că NATO - alianța militară a SUA - e condusă de două nulități sinistre: Stoltenberg și Geoană. Hai totuși să reveni cu picioarele pe pământ: îi vedeți pe proștii ăștia notorii capabili de altceva decât de repetarea  unor discursuri sforăitoare scrise de alții? 

Pentru ruși, după primul val - cel în care și-au consolidat independența alimentară, urmează acum cel de-al doilea val al confruntării lor cu americanii: cel financiar, în care vor reuși, alături de partenerii tradiționali, eliminarea dolarului ca monedă universală. Indiferent de ideologie, slăbiciunile se văd cu ochiul liber și e cât se poate de clar șui rațional să se găsească o soluție care să convină tuturor. Viziunea jandarmului mondial e perimată. Și, mai mult, jandarmul e prea drogat pentru a mai speria pe cineva. V-ar impresiona acum un moș Teacă beat, agitând o sabie ruginită?  

Personal cred că suntem în proximitatea momentului în care SUA o să ceară „time out”. Peisajul o indică destul de clar. Iar din momentul acela absolut totul se va reconfigura. Alternativa există și ea, dar presupune trecerea printr-un război devastator pentru toată lumea. Război care, dacă va exista, va reseta absolut totul. Inclusiv plugul care va redeveni de lemn!

116 comentarii:

  1. SUA nu va cere "time out" , nu va mai avea resurse si ... asa porneste razboiul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ar fi fost conform vechii paradigme care s a dizolvat de ceva vreme. Resursele, mai ales zeama de dinozaurcare i pe terminate, va incepe sa ramina tot mai mult neexploatata, ca urmare a incetat sa mai apara drept vector al conflictelor. Ceea ce a ramas va ramine in pamint pentru o viitoare exploatare rationala si in scopuri diferite de cele din prezent.

      Ștergere
  2. Ideologia excepționalismului american nu le va permite americanilor să își accepte înfrângerea geopolitică. Pentru americani este totul sau nimic, de aceea ei nu văd altă alternativă decât războiul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Formatul lumii noi, davosian, nu mai impartaseste aceste valori. Manadatul caraghios si de tranzitie catre divide et impera a lui Trumpete a evidentiat acest drum catre demontarea totala care i in derulare.

      Ștergere
    2. Care lume noua davosiana aia in care 95% din oameni isi vor inchiria pana si chilotii? Astea sunt valori?

      Ștergere
  3. Personal, sper ca sua să nu ceară „time out” și să continue să facă pe „jandarmul mondial”. Altfel, vom rămâne permanent agâțați de poalele bunicuțului și nu vom mai ieși din marasmul „alianței strategice”, „parteneriatului strategic”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sper sa se devoreze intre ei. Dar undeva, departe de populatia civilă. Daca ar fi undeva, un spatiu inchis in Univers, unde sa-si dea unii altora cu armele nucleare in cap, fara efecte asupra noastra si a naturii.
      Ma intreb uneori daca nu cumva acesti nebuni au colonizat planeta Marte inainte de a ne coloniza pe noi! Si alte planete devenite desert si uscăciune.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Nici o sansa Aurelia. Corb la corb nu scoate ochiul.

      Ștergere
  4. 😂😂 Tocmai un Moș Teacă beat m-ar speria. Un om beat înarmat cu armele americanilor poate apasa pe buton intr-o clipă de euforie. Beat criță, poate sa vada dublu si chiar triplu si sa auda " voci" care-i spun sa apese butonul acela, ca Dumnezeu ii cere asta: sa implineasca Apocalipsa biblica.
    Dle Diaconu, incercati sa intelegeti lumea in care traim privind printr-un ochean vechi de 1000 de ani?
    Lucrurile sunt cu mult mai complicate de atât! Rusii nu mai sunt crestini ortdodocsi de cand paranormalii lor au dat-o cu oiștea in gard facand experimente si terapii cu efecte dezastruoase in planul subtil, acel
    " loc" in care Dumnezeu ne-a spus ca nu avem voie sa intram noi cu cizmele pline de noroi. Si rusii nu sunt mielusei nici in " cruciadele" lor nebunesti.
    Arabii or fi ei cruzi si nemilosi cand li se pune pata, dar ei macar nu au încălcat limitele puse de Dumnezeu in astral, limite ce afecteaza urmasii. Experimentele in planul subtil ne afecteaza grav urmasii.
    Unii ii cred pe musulmani prosti pentru ca termenul de musulman inseamna " supus Lui Dumnezeu", termen ce te impiedica sa devii trufas precum dracu'. Probabil asta a vazut papa la modestul Imam siit...A vazut un contrast. Ceva ce l-a speriat si care i-a amintit ca nu e veșnic. Ca nu e deasupra Lui Dumnezeu.
    Paranormalul nebun este un fel de Irod care ucide pruncii. Sau Cronos ce-si devoreaza copiii.
    Americanii? Cred ca ei au mers si mai departe cu nebunia
    " paranormala".
    Acele " povesti" cu ET reptilieni si experimente cu ADN uman nu cred ca sunt chiar povesti. Nu cred ca a fost o psihoza colectiva aceea cu rapirile pe nave extraterestre unde cobailor umani li se prevelau mostre de ADN. Pasamite, exista rase prin univers care degenereaza din cauza prostiilor facute si au nevoie de ADN uman si de corpuri umane ca sa mai existe.
    Rusii si americanii sunt doi penduli care se bat pentru suprematia asupra timpului. Petru Culianu a fost ucis pentru ca ajunsese cu intelegerea undeva, dincolo de timpul in care traim noi, furnicile. Cine intelege Timpul subjuga toata planeta.
    Atata doar ca socotelile de acasa nu se potrivesc cu cele din târg si atat rusii, cat si americanii vor ramane cu buzele umflate. S-au semețit, s-au crezut zei, iar zeii Olimpului mai si cad. E amurgul zeilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, domnul Dan Diaconu își publică articolele tocmai pentru a le supune dezbaterii. Mi se pare normal să vrei să știi ce cred alții despre lucrurile care se întâmplă în lume și care ne afectează viața. Poate că domnul Moca suferă de orgolii nesatisfăcut.

      Ștergere
    2. Lasati-l in pace pe dl.@Moca. Mie mi-a placut tupeul de a da cu tifla asa, la mai multi - insa mi-ar place si mai mult daca acest tupeu ar fi dublat si de talente / pregatiri pe masura (si nu neaparat pregatiri de "șpion", cum pare a avea în preocupari).

      Poate l-a jignit careva, mai cu ceva vreme in urma. Daca așa...să vină scuze. Precum : "dle Moca, jignirea mea a fost...GRATUITĂ" (hahhah..).

      Si cu asta, sa-i dorim numai bine. Pe mine ma scoate din papuci doar "texanul". Dacă-l mai vad (adica nu "daca", ci "cand") posibil sa-mi atarn urbanitatea temporar in cui si sa am unele postari mai.. brute.

      Acestea fiind zise...sa ne concentram totusi pe subiectul zilei.

      Ștergere
    3. Rusia e profund Ortodoxa si Profund samanica. mos Teaca e acum foarte periculos, nu e beat e Nebun!

      Ștergere
  5. "criptomonedă proprie cu acoperire în aur"...sau moneda electronica acoperita in aur ?

    RăspundețiȘtergere
  6. La articolul de acum 5 zile (https://trenduri.blogspot.com/2021/04/cum-distrugi-o-natiune-exemplul-practic.html) mi-am aratat scepticismul in ceea ce priveste inceperea razboiului. Bine, acolo sunt si niste speculatii despre "adevarata" miza (o balmajeala de NS2, interese E-W si un anumit popor) cu care n-am fost de acord dar pe zi ce trece imi dau seama ca situatia este atat de tensionata incat razboiul este mai dorit decat pacea de catre majoritatea beligerantilor si a chibitilor.

    Pana si rusii sunt stransi tare cu usa. Daca in privinta transferurilor se vor descurca foarte greu dar o vor duce cumva (SWIFT-ul insusi are enorm de pierdut dar Rusia este departe de a se descurca onorabil fara el, indiferent de ce afirma DD mai sus), in sudul Crimeii au fost constransi sa schimbe din nou programul la apa. De la 10 la doar 5 ore zilnic. Iar asta in situatia in care rezervoarele sunt aproape goale si inaintea sezonului cald.

    Apa este o resursa stratetica iar pentru ea se pot duce razboaie. Inca din 2014 ucrainenii s-au tot jucat la robinetul de la canalul ce alimenteaza cu apa Crimeea dar acum au tinut aproape toata apa intr-un baraj din amonte.

    Cu investitiile facute in ultimii ani rusii au apa de baut dar asta nu inseamna ca o duc bine. Trag targa pe uscat pentru ca in conditiile astea n-ai cum sa faci turism si orice dezvoltare in economie ramane tarata de lipsa acestei resurse vitale.

    Acum 3 zile rusii au dat ordin populatiei aflate inclusiv pe o zona destul de larga in jurul granitei cu Ucraina sa identifice si sa ingroape crestineste victimele razboiului. N-au mai facut asta pana acum.

    Tot rusii si-au vopsit de acum 2 zile tehnica de lupta cu cate o linie alba pentru a facilita identificarea pe campul de lupta. Si o fac numai atunci cand razboiul este gata sa inceapa.

    Ieri au evacuat o mare parte a populatiei din Donetk si in multe locuri au pus saci cu nisip in ferestre acoperind aproape tot parterul. Un efort foarte mare pe care-l faci numai daca vezi razboiul ca iminent.

    Nici ucrainenii nu s-au lasat mai prejos si au publicat harta adaposturilor din capitala Kiew facand instructajul populatiei pentru folosirea lor.

    Pe linia frontului se zgandare toata ziua dar dincolo de asta exista un plus de agresivitate si nerabdare de partea ucraineana.

    Trupe se maseaza de ambele parti. Rusii vor ajunge pe 20 apr la 110.000 de soldati. Au si ucrainenii multe zeci de mii (nu stiu cate).

    Putin va tine un discurs pe 21 apr, anuntat cu mai bine de o saptamana inainte. Posibil sa spuna ca nu se mai poate si ca este constrans sa intervina.

    Ucrainenii sunt inconjurati din 3 parti de o formidabila armata rusa care a adus multe regimente aeropurtate de elita. Asta indica intentia de a patrunde foarte adanc in teritoriul ucrainean.

    Parerea mea este ca nu vor ocupa numai de partea de est si de sud in cele cateva judete in care populatia se declara in proportie de peste 40% ca avand limba rusa nativa ci vor ocupa o zona mult mai larga, inclusiv Kiew-ul, daca nu chiar intreaga tara (destul de usor de justificat de altfel; poporul rus este pregatit mental sa starpeasca nazismul iar numeroasele steaguri naziste fluturate de armata ucraineana sunt o provocare si un argument solid in favoarea interventiei; numeroase filme si cultul eroilor au tinut treaza constiinta nationala a rusilor care si-au aparat tara de nazisti in Marele Razboi).

    Poate ca si in situatia de acum lucrurile s-ar putea calma. Inca nu este prea tarziu dar sunt o gramada de tiriplici care baga batul prin gard cu grija ca sa intretina zazania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu fac acum o analiza geopolitica. Sunt prea multe de spus si nici nu am competenta necesara. Bagatori in seama sunt multi asa ca nu este nevoie de inca unul. Am spus doar ca mi-au atras atentia pregatirile nemaintalnite de razboi dar si o motivatie stringenta a rusilor: apa (daca o mai duci cumva cu amenintari, militarizare s.a., cu lipsa apei nu te poti juca; o ai sau nu o ai iar asta pe termen foarte scurt).

      Sunt asadar mult mai rezervata in privinta sanselor de pace. Nu mi-am pierdut insa nadejdea si voi spera pana-n ultima clipa ca intelepciunea sa prevaleze. Iar daca nu intelepciunea din ratiune, macar frica pionilor de sacrificiu care tot la intelepciune duce.

      Oricum ar fi este bine ca si noi sa avem o minima pregatire si sa stim ce avem de facut in caz ca va incepe razboiul, Doamne fereste.

      Ștergere
    2. si uite asa se confirma ca prin Trump ni s-au dat, pe langa multe altele, cativa ani de pace.
      Daca ar fi fost Hillary posibil ca razboiul sa fi fost deja incheiat cumva.
      Poate a fost un ultim ragaz acordat omenirii sa-si revina, din pacate ratat.

      Ștergere
    3. Angeka,nu stiu daca vospirea tancurilor este semn de invazie( ultima vopsire de acest gen a fost la intrarea in Cehoslovacia,dar sacii in geam sau harta cu adaposturi publicata mi se par destul de amatoricesti...daca rusii vor sa extermine populatia au harta cu zonele un care e adunata...
      Hmm...
      Despre ,,formidabila armata rusa ,, sau ,,regimentele!,, aeropurtata...ceva info avem?

      Ștergere
    4. Răbdare! Cât mai e până la Paște? 🙂

      Ștergere
    5. @Papadiu mare intine Forta este!
      Exact de asta pus fuse D. Tramp,o sansa ( prb.ultima) acordata Pamantului; a dezamagit

      Ștergere
    6. Fiti pe pace(dupa razboi).Trump va reveni.Echipa lui va salva lumea/paradigma(veche/istorica/falimentara/fals evanghelica)iudeo-crestina.

      Ștergere
  7. Exenplara analiza,concluzia doar aparent corecta.
    Dvs. dle Diaconu nu tine-ti totusi cont de un lucru care pare nesemnificativ,doar Pare
    Cat e cu Romania S.u.a. nu poatefi doborata militar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am fost de profesie economist, așa că unele rafinamente ale circuitelor financiare imi scapă. Drept urmare, vă pun următoarea íntrebare (nu doar dlui. Diaconu, deși predilect dumisale):
    De vreme ce toți știu ce implica supremația dolarului (incă dinainte de Bretton-Woods), cum de n-au reușit, in aproape un secol, s-o doboare ?
    Sau, ca intrebare alternativă, de ce credeți că acum, o aglutinare conjuncturală Rusia + China + Iran ar modifica, hotărâtor, status-quo-ul financiar din prezent ?
    Rusia și-a mai revenit după agonia anilor '90, dar e incă departe de puterea fostei URSS. Dacă sovieticii n-au putut doborî dolarul, când controlau jumătăți de Europa, Asia, Africa, ba chiar America de Sud, de ce credeți că-l vor lovi acum ?
    Intre noi fie vorba, și euro a pierdut teren in cursa cu "verzișorul".

    Sunt curios, dar am rugămintea unui răspuns tehnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DD va intra mai spre seara asa ca pana atunci ne mai dam un pic cu parerea :)

      Nu dau un raspuns ci fac doar o observatie.

      Este vorba despre petro-dolar. Dolarul in sine nu inseamna nimic. Hartie tiparita cu o groaza de insemne ciudate pe ea. Insa petro-dolarul a fost si inca mai este principala valuta de rezerva si de schimburi comerciale a lumii.

      Americanii au investit enorm in controlul petrolului, indiferent unde s-a aflat. Asa ca tranzactiile au fost facute in dolari. Controland majoritatea tranzactiilor au controlat bursa si atunci toate tarile, inclusiv Rusia, Iranul etc au tranzactionat in dolari.

      In felul acesta aurul negru a devenit acoperirea dolarului. De aceea s-a si numit petro-dolar.

      Astfel americanii si-au permis sa tot tipareasca dolari cu care sa intretina complexul industrialo-militar, sa faca apoi pe jandarmul global, sa-si sustina interesele si, implicit, dolarul.

      Pana de curand americanii au reusit cu succes sa inabuse (i-ar daca n-au putut sa inabuse au zdrobit de-a dreptul) toate miscarile centrifuge de natura sa ameninte dominatia dolarului (ex. Iranul a vrut inca de pe vremea lui Ahmadinejad sa elimine platile in dolari la tranzactiile cu petrol dar abia de 2-3 ani au inceput sa faca asta in relatia cu China si nu pentru toata cantitatea).

      O alianta ceva mai puternica care sa scada drastic tranzactiile in dolari ar periclita serios pozitia dolarului si aici DD are dreptate dar sa nu uitam ca nici aceste tari nu-si permit o miscare brusca pentru ca pur si simplu asta ar pune rapid intreaga lume la pamant. Daca nu ma insel China detine tiluri americane de cateva mii de miliarde dolari (iertare, dar mi-e lene sa caut acum suma exacta). Ce ar insemna prabusirea dolarului pentru ea? Este de neconceput.

      Exista o tendinta clara de descentralizare monetara si de diminuare a puterii dolarului iar prin asta implicit a puterii SUA insa doar o miscare pas cu pas poate sa nu arunce lumea in haos.

      Sa nu uitam insa ca "artistii" care se afla in spatele finatelor mondiale nu vor imparti puterea cu nimeni. O lume pusa la pamant va asculta mai usor conditiile lor. Da, vor fi monede digitale insa numai controlate de cine trebuie. Acum toata lumea a ajuns sa-si dea cu parerea si sa emita pretentii avand moneda proprie insa asta nu poate fi tolerat. Si nici nu este corect politic in acceptiunea noii lumi (sclavii nu au monede proprii; le folosesc pe cele ale stapanilor cat, cand si cum li se permite).

      Si pentru ca tot vorbim de astazi razboi si acesta este un bun motiv de declansare a lui: punerea lumii la pamant pentru a construi o alta mai buna si mai frumoasa in conditiile impuse de cei care controleaza procesul.

      Ștergere
    2. La petrol m-ar fi dus și pe mine gândul, că asta vine și din geopolitică, nu doar din economie.
      Intrucât am mai lecturat și in alte locuri opinii ce "cântau prohodul" dolarului, eram (sunt) curios de unde atâta certitudine.
      Mai ales că la dolar nu contribuie numai...U.S.A.

      Ștergere
    3. Pe termen lung se pot intampla multe insa pe termen scurt numai o criza puternica poate schimba fundamental situatia.

      In mod normal orice schimbare se deruleaza in timp si cu grija. Este ca si cum duci un vas plin ochi din punctul A in B. O faci cu multa grija, esti atent in toate partile si cand este nevoie iei masuri de redresare daca se intampla vreun dezechilibru (daca te misti prea repede scapi situatia de sub control ca atunci cand mergi pe gheata). Altfel risti si pierzi mult lichid iar tranzitia respectiva sa fie paguboasa si pentru tine.

      Asa si cu cei care si-ar dori sa fie mai puternici si sa taie din nasul dolarului. O fac cu binisorul ca sa le fie si lor bine si sa nu ajunga mai pagubiti decat americanii sau, mai grav, sa cada de gat cu ei in prapastie.

      Ștergere
    4. De acord.
      Una e să mai reduci din pagube, sau să-ți rotunjești contextual profitul, cu totul alta e să crezi că poți "detrona" dolarul.
      In ultimii ani am luat și eu act de felurite inițiative menite să lovească in "the buck". Ba cu stocări de aur, ba cu cripto-idei...dar până la modificări fundamentale zic că mai este cale lungă.
      Imi amintesc cåtă "cerneală" a curs pe tema asta când s-a lansat €. Mulți experți, chiar titrați, au enunțat finalul hegemoniei $. Iată, la două decenii după, tot mutra lui Washington domină, in pofida unor fluctuații, de altfel, inerente.
      Doar valoarea nominală e puțin mai mare. Dar așa a fost, mereu, și în cazul lirei sterline (legată, intre noi fie vorba, aproape ombilical de văru-său, dolarul).
      Poate sunt însă tendințe ce-mi scapă, de aia am întrebat.

      Ștergere
    5. Hayde, eu ti-am prezentat un mecanism si atat pe care l-am invatat la scoala (imagineaza-ti ca in urma cu zeci de ani erau aplicatii pe calculator de simulare macroenomica iar noi primeam ca tema diferite tinte; castiga cel care atingea primul obiectivele dar daca te grabeai prea tare ajungeai la dezechilibre pe care apoi cu greu le redresai; arta era de a face interventii mici care sa te duca in directia dorita pe de o parte dar si altele care sa contracareze valurile create de primele masuri; de remarcat este ca totul are un caractez anticipativ deoarece orice economie are o anumita inertie specifica). Am incercat sa prezint cat mai plastic si intuitiv.

      Da, nu se pot face miscari brusce pt ca asta ar afecta echilibrul macroeconomic global dar caruta poate fi trasa incet, incet intr-o directie sau alta.

      Iar ca sa misti caruta este nevoie de multe iar aici sunt jocuri peste jocuri si interese peste interese pe care le stiu cu adevarat doar o mana de oameni iar ceilalti doar isi dau cu presupusul.

      Insa la aceasta ora dezechilibrele sunt atat de mari la nivel global (ca un ocean dupa mai multe cutremure) iar speculatiile depasesc orice imaginatie (suntem cam spre sfarsitul caritasului) incat este greu de crezut ca scapam fara o super-criza.

      Ștergere
    6. Am înțeles, doamnă.
      De o criză majoră mă tem și eu, ca mulți alții. Nu vreau însă a dilua zona strictă a întrebării mele, extinzând orizontal câmpul discuției.
      Poate DD cunoaște mai multe decât i-a permis spațiul restrictiv să expună. Sau are unele intuiții.
      Eu nu cred că dolarul va fi detronat, însă, precum am specificat, n-am posedat niciodată calificări în zona economie / finanțe / bănci. Opiniile mele sunt (pe această nișă) de nivelul simțului comun.

      Ștergere
    7. Premisele sunt, cand avem o enigma, mai importante de stabilit decat concluziile.
      Al cui e, de facto, dolarul ?
      Daca ar fi (doar) al guvernului yank, atunci ar avea sens a-i anticipa evolutia geopolitic.
      Dar daca, de fapt, e al altora, atunci dinamica asta ruso-sino-americana devine secundara.
      Jucaria e a cui o fabrica, o controleaza sau o poate distruge. Mai precis, FED.

      Daca ne lamurim, mai in adanc, a cui e FED...poate mai putem lega conexiuni. Daca nu...doar chibițam.
      Poate știe DD a cui e FED.

      Ștergere
    8. Dar toata lumea stie al cui este FED...

      Ștergere
    9. Uite, eu, exact, nu știu.
      Cum nu știu nici a cui este Banca Nationala a Romaniei.
      Imi asum ignoranta si astept curios lamuriri.

      Ștergere
  9. @Dan, pe ce vă bazați când spuneți ,, Cât e cu România, SUA nu poate fi doborâtă militar"?

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. pe observatie si informatie ( a 3 incercare cu succes fuse oare :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Haideți să ne imaginăm, ce ar răspunde Fiul lui Dumnezeu, dacă ar fi întrebat de oameni : care monedă ( fie ea și din aur) are mai multă putere de cumpărare, acum, în vremea de pe urmă? Eu cred că ar raspunde: NICIUNA! Și ar explica de ce : stăpânul timpului este Dumnezeu. Lucifer și îngerii decăzuți nu stau degeaba în lumea lor din adâncul pământului. Acolo trăiesc ei, nu în spațiile cerești. De acolo se amestecă în politica lumii, deci alde moș tăgîrță aflați în guvernele lumii nu fac ce vor ei. Pe Lucifer nu îl interesează nici sănătatea oamenilor, nici nivelul lor de trai. Nu-l mai interesează nici să redesenate harta pământului. El a fost avertizat de îngerii lui Dumnezeu că dominația lui peste pământ și peste lume a întrat în finalul celor 7 ani din Revelația lui Ioan. Știind că urmează să fie încătușat pentru o mie de ani, Lucifer este preocupat de un singur lucru : să-i amăgească pe locuitorii pământului să i se închine, să i se supună, acceptând în sângele lor un SEMN. Dar sângele înseamnă VIAȚĂ, și viața o ai de la Dumnezeu și ai un ADN unic. Deci este o alegere : renunți la identitatea ta sau refuzi SEMNUL și rămâi la mâna lui Dumnezeu. Și moartea tot de la Dumnezeu vine. Așadar, putere de cumpărare va avea doar cel care acceptă în carnea sa SEMNUL. Sigur că va fi un implant electronic la vedere, pe frunte sau pe mână, ca să poată fi citit în orice magazin. De unde știm că suntem la finalul timpului? Din sfintele scripturi, scrise de profeți aleși de Dumnezeu. Faptul că lucrurile se întâmplă deodată în toate țările este un argument în plus că suntem ultima civilizație de pe acest pământ. Lucifer vrea să-l înfrunte din nou pe Creator și să-i spună : iată, că OMUL pe care l-ai creat te trădează din nou. Iată că omul disprețuiește jertfa Fiului Tău și pune preț pe minciuna mea. Iată, cu minciuna unui virus inventat terorizez 8 miliarde de suflete. Îl vom trăda din nou pe Cel care a ridicat blestemul lui Adam? Este o alegere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iisus și-a exprimat, de mult, punctul clar de vedere.
      Dacă mutra de pe monedă e a Cezarului, dați Cezarului ce e al Cezarului (iar ce e al lui Dumnezeu, lui Dumnezeu).
      Nu are sens să amestecăm aspecte spirituale în asemenea discuție.

      Ștergere
    2. ''Lucifer și îngerii decăzuți nu stau degeaba în lumea lor din adâncul pământului. Acolo trăiesc ei, nu în spațiile cerești.''
      Asta e mitologie populara si ufologica,nu adevar biblic si duhovnicesc.Vor fi legati in Adinc(cosmic nu terestru)doar la a doua venire a Domnului.Iar pana cand vor fi aruncati din Cer pe pamant,la mijlocul Necazului final de 7 ani cand vor rupe legamantul cu Israel si vor da pe fata uraciunea pustiirii,ei se bucura de aceleasi daruri primite de la intemeierea Creatiei,pe care Dumnezeu nu le ia niciodata inapoi,ci le jaloneaza si redirectioneaza intru implinirea scopurilor Lui mantuitoare.
      Pt cine poate sa inteleaga,Lucifer/Helel/Cel Stralucitor s-a intunecat DOAR in raport cu Originea in momentul in care a refuzat 'Fiat'-ul smereniei Fecioarei si Acoperamantul Tainei Slavei Preasfintei Treimi,si orbit de calitatea Darului(intru totul asemenea Fiului)s-a frant in Constiinta,de Daruitor si a pierdut discernamantul Duhului.De atunci continua sa inraureasca dinlauntru intreaga Zidire(potential,chiar daca nu si reuseste efectiv)ca lumina,libertate,cunoastere spirituala,etc. - in esenta ca un ''eliberator'' de dictatura Tainei Tatalui,de aceea se si prezinta ca obiectivare deplina a lui Dumnezeu.
      De aceea mai zic si pe aici,unica vectorizare corecta si adevaratul razboi,implicit biruinta,este esential launtrica,in FIECARE dintre noi,personal.Desigur,fara Logos(cu TOATE ale Sale) este,la propriu,fara SENS fiintial.
      De aceea ne va fi data Moartea cu chipul fiecaruia dintre noi.Ca o alegem liber sau nu,in acelasi punct vom ajunge fiecare.
      Sa nu uitam,ORICE AR FI(si va fi !),ca Altul si-a asumat-o deplin pentru noi,in propria Fiinta,desi e nonsensul sau paradoxul absolut,de aceea 'Eu Sunt'-ul Sau din Adancul Iadului a irumpt Viata si transfigurat potential intreaga Creatie pana la marginile Universului,si continua sa o faca pana la Sfarsit.
      Trebuie doar sa alegem liber,in Iubire,pentru ca EL NE-A IUBIT INTAI. Trebuie doar sa-i primim iubirea.
      Aceasta este in esenta istoria acestor ani.

      p.s.Adam nu a fost blestemat,ci miluit si acoperit de un rau si mai mare - o sansa pt iubirea nebuna a lui Dumnezeu sa asume si transfigureze si hainele de piele in trup integral de Slava.



      Ștergere
  14. Dle Diaconu, pana descifrati dvs economia mondiala si cautati modele care ne-ar putea scoate din criza, o sa va spun o poveste adevarata. Din Romania in care toti imbecilii vor sa detina controlul.
    Un viclean din Craiova, pe nume Pop Adrian, ce se crede mare profesor in
    " Scoala Zamolxiana" inventata de el ca sa detina controlul asupra tinerilor si intelept in " Sfatul batranilor", grup care este si pe facebook, a avut o idee. Idee buna, capul era prost. Sa redersam economic Romania. Idee la care am aderat pe loc, propunând sa scriu povesti personalizate, terapeutice, care sa-i ajute pe copii sa-si invinga fricile. Cu banii castigati pe carti puteam ajuta alti copii.
    Nu a mers pentru ca eu am alta idee despre redresarile de orice fel. O redresare economica este imposibila fara o redresare morala a poporului roman obisnuit sa incalce frecvent legea bunului simt, a cinstei...etc
    Nu va ambalati, vociferand ca altii, strainii de exemplu, sunt si mai hoti. Ma refer strict la Romania si redresarea ei, fara sa iau in calcul strainii care ne jefuiesc pentru ca noi nu mai avem caini de paza la stână. Au fost toti momiti cu ciolane si hartane.
    Capul prost care se prefacea ca redreseaza economic Romania scria de zor scrisorele pe net catre banditi din politica, gen Basescu si sluga lui, Boc. Ii invita,alaturi de inventatori romani, preoti si tineri de toate varstele, sa redresam impreuna Romania. Se pare ca, printre alte hoții, Pop a sterpelit si prototipul unei inventii romanesti. Cunoasteti tiparul: hotul care se da patriot, cu ochii pe ideile altora ce pot fi furate si vandute. Unii ziceau ca e omul rusilor. Cineva zicea ca e evreu. Eu cred ca era omul lui insusi, banii fiind singura lui pasiune arzatoare. Cred ca banii furati au cam inceput sa-l arda prin pantec. Pentru ca acum miorlaie pe facebook in cuvinte pacifiste.
    Șnapanul stia ca daca se inconjoara cu politicieni hoti, oamenii cu bun simt din grup vor pleca, iar el va tine Romania sub controlul lui de vibratie foarte joasă.
    Evident, nu avea cum sa reusesasca nici sa controleze pana la capat, pentru ca Oamenii nu se supun neoamenilor, si nici cum sa redreseze economic o tara in care redresarea morala lasa de gândit.
    A incerca sa redresezi economic o tara fara a incepe cu redresarea morala, este ca si cum ai incerca sa construiesti o casa cu acoperisul in jos. Sau o biserica făra liantul necesar intre caramizi. Liantul fiind Spiritul. Spiritul unui popor face legatura cu Dumnezeu si atunci nu mai gresesti luând decizii proaste.
    Nu cred ca este nevoie sa va mai spun morala...
    Dar o spun: daca nu incepem schimbarea cu noi insine, vom atrage spre noi tot stapani de sclavi pusi pe capatuiala in Romania. Si ne vom tot plange ca suntem săraci.
    Suntem saraci la suflet. Vorbiti despre bani, nu va pasa de copii.
    Cautati modele economice pe la altii, ignorand starea morala a poporului.
    Cam atat am mai avut de spus pe blogul dvs...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultima propozite este foarte buna. Te rog nu-ti incalca cuvantul dat.

      Ștergere
  15. Mos Teaca nu o sa ceara time out! Ar fi sinucidere in direct. Navele de razboi americane s-au oprit pentru ca inca nu este stabilit clar timeline-ul actiunilor militare. Se stie ca in conformitate cu conventia de la Montreaux, navele apartinand tarilor neriverane Marii Negre, pot stationa doar 21 de zile. Sa nu ne grabim sa desfacem sticlele de sampanie, ca sa sarbatorim moartea jandarmului Mos Teaca. Stim cu totii cat de periculos este mistrețul ranit de moarte! Tocmai degringolada interna face SUA periculoase acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Mai puțin la formularea "mistret ranit de moarte". Nici nu-i ranit (rana inseamna ceva venit din afara). Are doar convulsii in urma unor boli cronice care-i macina...intestinele.

      Ștergere
    2. Si pentru ca-i vorba, intre altele, si se fenomenul BLM, cred ca e vb.de intestinul gros.

      Văleeuu, ce "incorect politic" am fost ! UEFA ma va suspenda 3 luni.

      Ștergere
    3. Și CE sau CINE i-ar putea împiedica să încalce convenția de la Montreaux? La fel și marea Neagră, știam că au voie nave militare aparțind statelor cu ieșire la marea Neagră. Ce caută nave militare ale altor state?

      Ștergere
    4. Caută, că suntem NATO, așa că - prin extensie - și NATO este riveran Mării Negre. In plus, prin Turcia erau de mult, iar dincolo de România și Bulgaria, Ucraina și Georgia susțin NATO.
      Prin eliminare, a rămas un singur riveran care mormăie supărat - URSul.
      Dinamica mondială din ultimii 20 ani a făcut caduce convențiile din secolul XX.

      Ștergere
    5. Superficial, dar este de înțeles confuzia creată. Nato NU este o țară. De asemenea, este o diferență între manevre militare cu nave de război și STAȚIONAREA acestora în porturi la Marea Neagră. Și mai mult, există o diferență între manevrele militare nato în Marea neagră „Sea Shield 21” și manevrele militare sua-românia din Marea Neagră „Rapid Falcon”.
      „În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele nu au acces, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să îşi anunţe în avans Turciei intenţiile.”
      Interesant și proiectul „Canal Istanbul”

      Ștergere
    6. Știu că motivația țări = NATO e fragilă, dar se acceptă.
      Canalul Istanbul a fost gândit tocmai pentru că și Turcia e sătulă de convenția Montreux (sau, în fine, Erdogan are alte pofte). Dar canalul nu e gata, lucrările trenează. Nu cred că e vorba doar de management deficitar (biciul lui Erdogan are șfichi), sau de presiuni făcute pentru renunțare. Cert e că deocamdată canalul respectiv există doar...în prognoze.

      Ștergere
  16. Răspunsuri
    1. Cred ca Закончил ai vrut sa spui :)

      Ștergere
    2. Pe baza căror premise? Cum ați ajuns la concluzia aceasta? Și doar usa sau și aliații? Aliații politici, economici, militari?

      Ștergere
    3. Pai asta si vrea, nu stiu care i nelamurirea. De decenii deja in perfecta intelegere cu ursii isi fac harakiri conform intelegerii . Oricum discutia trebuie purtata in mai multe planuri, ...Angela si altii stiu.

      Ștergere
  17. Poate nu ar strica sa cititi "Soarta imperiilor" de Sir John Glubb unde dupa studiul a 17 imperii din istorie a constatat ca se urmeaza acelasi pattern de crestere si decadere. Hegemonul este pe panta descendenta si caderea se accelereaza. De asemenea utila ar fi si cartea "The forth turning" de Nils Howe (demograf american)unde se prezenta ciclurile generationale studiate pe ultimii 200 de ani unde se remarca aceleasi patternuri de 4 generatii la fiecare aproximativ 80 de ani. Oare ce s-a intimplat acum 80 de ani in lume? Dar acum 160 de ani? Dar acum 240 de ani? Cartea a fost scrisa in 1990 si se specifica anul 2020 ca fiind an de cotitura. Si, ca sa inchei prea lunga mea postare (scuzata fie-mi logoreea), este de studiat si ciclurile economice ale lui Kondratieff.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deși nu am citit lucrările recomandate (le voi nota) imi exprim deplinul acord cu teoriile ciclicității - in multe sfere, nu doar economice ori politice.
      2020 a fost, intr-adevăr, un an marcant, mai cu seamă că s-a aflat la intersecția mai multor cicluri.
      Am punctat la debutul anului unele curiozitați legate de aceste cicluri, precum și paralelismele cu cicluri planetare. Nu țin să aprofundez acum, însă revin spunând că va mai fi un asemenea nexus in 2026, urmat de unul mai mic in 2033.
      Poate voi mai detalia, in măsura ín care voi găsi interlocutori dispuși.

      Ștergere
    2. @Haide - In 2026/2027 se pare ca va fi un crah bursier ce va face ca cel din 1929 sa fie o placuta adiere de primavara. A, si ca sa nu uit il prezint pe profetul Yuri https://www.youtube.com/watch?v=G-7CiljQ_LI

      Ștergere
    3. Il știu pe tovarășul Yuri - mare hiclean.
      Crahul este dat ca iminent de mult, de către mulți. Există argumente pertinente în acest sens, dar nu există consens pe perioada exactă in care va avea loc.
      Artificii se mai pot face, măsuri care să prelungească spirala "virtualității". Există și posibilitatea că este anume amânat, pentru a se sincroniza cu alte planuri.
      Totuși, evit zona aceasta speculativă. Deocamdată, spirala "bani din joben" intră intr-o nouă voltă.

      Ștergere
    4. Pe langa cartile de mai sus as recomanda si Ciocnirea Civilizatiilor a lui Samuel Huntington.

      Ștergere
  18. O analiza pertinenta, bravo. Se vede ca ai posibilitatea de a citi si analiza informatii din ambele parti ale baricadei si nu numai!
    As adauga un singur amanunt repetat de analistii vizati de mine si anume faptul ca razbelul Mare este absolut exclus, iar producatorii de puscoace nu sunt o exceptie de la aceste norme, ei fiind chititi strict pe vinzari, de unde si dansul continuu din spatele cortinei.

    RăspundețiȘtergere
  19. CU 23 DE milioane de oameni care lucreaza in complexul militar industrial si in armata americana si cu 64 de milioane de asistati sociali SUA au nevoie groaznica de un razboi mare. Sa nu mai vorbim de tiparnita dolarulyi care merge fara acoperire de 2 decenii si de 27 000 de miliarde de dolari datorie. Vom avea parte de razboi cum nu a mai fost in Europa, asta e sigur 100%. Sa nu mai vorbim de mos teaca ca nu el conduce SUA, el este doar un amarat de paravan. La butoane sunt discipolii ocultei si "proprietarii" tiparnitei dolarului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pina la 100-200 de TRI-lioane mai e!...sa tot consumam pina atunci. Tipografia sa traiasca impreuna cu vaporasele bine parcate.

      ...in rest, banuiesc ca stii ca “propietarii” si dinastiile au familii mari, cu “istoric” greu la activ. Ei nu au supravietuit de 2-3000 de ani

      Ștergere
    2. Ar fi multe de zis asupra acestor continuitati...dinastice, dar sursele de informare ne-ar duce in folclorul conspiro, unde 80% din teze sunt de trei parale.
      Cert e ca mari familii, precum Astor, Carnegie, Vanderbilt, Morgan...nu mai apar in fațade tip Forbes. Se mai știe despre Rockefelleri, Kennedy - in rest chestiunea devine nebuloasa.

      Dar cu siguranță asemenea averi nu puteau dispare in anonimat - sau pierdute la "pacanele" de urmasi.

      Ștergere
    3. Ban la ban si paduche la paduche Cassius,
      Cind mergem la biserica sa nu uiatam sa leaprindem o luminare lui Niels Bohr si Einstein. Datorita muncii lor nu mai pot avea loc razboaie MARI....decit imbrinceli locale.
      Doamne Ajuta!

      Ștergere
    4. Asta chiar e un adevar. Daca nu erau nuclearele, cred ca acum urma WW...5.

      Ștergere
    5. Hahahha, adica de ex.ala de s a filmat mergand spre sectie sa junghie a tremurat de frica ca-l aresteza,impusca ??!!!???
      Gandeste-te, el si moldoveanul care a sechestrat si omorat acei 2 muncitori ,Dumnezeu sa-i
      ierte,s-au pi-at pe legi,bombe avand ceva sange in coa-e iar nu Kunter-Strike; si astia au avut motivatii poate corecte dar procedura Wwwwooowww, oribila.
      Si atunci crezi tu ca amenintarea cu boambe fie si atomice opreste un bataus adevarat ? Ei afla ca un samurai nu este interesat de victorie el doar pedepseste agresorul asa cum poate.
      Cel mai bine intelegi din povestea broscutei cu scorpionul.

      Ștergere
    6. Samuraiu'-i una, psihopatu'-i alta.
      Care mai sta in piramida lui Maslow nu da cu bombardeaua.

      Ștergere
    7. Singurul real psihopat ( 7d este sinucigasul.
      Sa nu-ti fie frica de nimeni si de nimic trebuie intoarsa,cum ii spuneam dsoarei Angela cu 10 zile de post negru ( dedulciri dezlegare ) asa iti spun si tie:
      respecta cele 10 porunci,invataturile Invatatorului dupa care pronunta-te ..( kaunter dezlegare:) )

      Ștergere
  20. ...pentru a se ineca acum precum rhhhomul la mal

    RăspundețiȘtergere
  21. Adica tzigoiner,gypsi.
    Totusi sau romanizat si la propriu si la figurat; am vazut acum la micile proteste destui mai romani ca romanii.Cine intelege substratul vorbelor mele are o mare bila alba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numi dau seama Danutz daca suntem pe frecventa...insa intradevar scaparea/evadarea din Kontzlagarul digital(cum il numec astia) se face extragind elemente FOARTE VALABILE ale mentalitatii rhoma( pentru cine se prinde) si aplicindu-le in viata cotidiana( evident ca nu toate...)

      pe scurt,
      "zitania scapa Romania"

      Ștergere
    2. Fii atent cat de simplu spun acuma (5d ca tu aici , poti!)
      Intr-o lume alambicata Calea dreapta pare serpuitoare.
      Ca sa elimin cerneala simpatica ar insemna sa deserviciuresc patria-mi.

      Ștergere
  22. @Angela xista 2 feluri de Mir:
    cel parfum si cel unda.
    Tu esti cu primul, eu cu al doilea.
    explicatie 8 D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "explicatie 8 D" ? - nu ma duce mintea sa te-nteleg ...

      Ștergere
    2. explicatie 3 d Cand esti acuzat pe nedrept ai pierdut lupta daca te comporti asa cum ai fost acuzata.
      2 d. daca chiar ai fi inteles ai fi raspuns sau ai fi recunoscut ca n-ai raspuns.In anbele cazuri erai....surprinzatoare.Raspunsul tau fu in trend cu speriatii de bombe din zilele noastre,de nivel 1d,ma refer aici la povestea porcului.Data trecuta procedasi la fel,te lasai din 5 d.
      Daca zhacceva de 10 d,sare Hayde de antiperpendicularis up :)

      Ștergere
    3. Aaaa ... scuza-ma dar am terminat cam de mult gradinita si nu mai sunt la curent cu jocurile la moda acolo

      Ștergere
    4. pe stilul tau,usor e
      fantezii din gradinita ? ioai da iubareata esti mai

      Ștergere
    5. Pai noi in gradi eram toti logoditi intre noi, voi nu va jucati de-a din astea?

      Ștergere
    6. orice s-ar zice,ai o calitate vizibila, esti placuta.

      Ștergere
  23. Dan@trenduri, ca stapan al inelelor convorbirilor noastre,lasa drumurile batute;implica-te ( la vedere) in discutiile noastre ! Eu am ajuns pe aici fiind placut surprins de unele idei sau cunostiinte ale tale(+ curaj).
    Expune-ti dar parerea despre orice
    (cu noima ) ce se vorbeste aici.
    Separat de asta cei care vreti a analiza situatia beligeranta actuala,memorati o fraza din 1 discurs al prs.Americii :
    Citez- Dumnezeu sa binecuvanteze America si armata americana !

    RăspundețiȘtergere
  24. Hm, ceva nu se leaga, @Adam. Un fost oficial american (trezorerie) vorbește in limbaj Dughin / Jirinovsky ?
    Ori s-au incurcat cumva citatele, ori nu oricep eu.
    Link-ul clar ?

    RăspundețiȘtergere
  25. Banuiesc ca stii...In urma capitularii Rusiei in 1991 in razboiul rece - cu alte cuvinte, FIIND INVINSA IN RAZBOIUL RECE( americanii au si monede comemorative ale acestui urias eveniment), tratatul semnat la Malta a inclus automat cedarea unei mari portiuni a suveranitatii Rusiei( cu exceptia ind nucleare si spatiale-o nevoie mutuala... Impunerea unei constitutii-tip-rikan din afara a limitat dpdv legislativ orice miscare in front mai intii a lui Eltin dupa care a "nepotului" crescut de el, Putinache. Printre principalele restrictii sunt interzicerea investitiile interne...cele citeva sunt aproape in intregime ca peste tot aprobate din afara( nu mai intru in detalii de catre cine, stim cu totii)
    Evident, cam singura doleanta a partii invinse sovietice a fost cea de discretie referitor la promovarea, repetativa a faptului ca sunt invinsi, si de a lasa aceste "detalii" doar pe hirtie.
    ..asta asa ca o mica reamintire a pozitiei in care si in prezent se afla Rusia

    RăspundețiȘtergere
  26. Raspund eu,stii Ci ta ca Germania n-are voie nimic melitar fara semnatura americana?

    RăspundețiȘtergere
  27. Bizar.
    Nu era vb de ciudatenii lexicale, oricum.
    Niciun american normal , oricat de moderat sau anti-Biden, n-ar vorbi in sabloane de propaganda grosiera. Nici Putin ori Lavrov nu uziteaza public asemenea ideatie.
    Ori e un fals grosolan...ori Craig ala a fugit la rusi...haaha.

    RăspundețiȘtergere
  28. Asta asa e. Impuneri 1945, re-semnate la permisiunea unificarii.
    Malta a fost o cedare URSS, dar sa nu exageram.

    RăspundețiȘtergere
  29. Au inceput sa-si ia talpasita si de acolo Dane, la fel cum pleaca si de pe cimpiile de maci ale pashtunilor afgani. Au hotarit ca au cules destule floricele pe cimpii.

    Cea mai mare impunere asupra Rusiei in urma pierderii razboiului rece in favoare arikanilor a fost si ramine TRIBUTUL urias pe care trebuie sa-lplateasca rusul..tine-te Danutz de-un scaun ceva... ~1 miliard PE ZI de verzi care se duc direct in plata datoriilor lor(rikane) interne. Deci cam in jur de 300 miliarde pe an.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cassius, sper ca realizezi ca nu-i de la mine, ca nu m-am timpit la cap sa ma apuc sa inventez ci de la Mihail Deleaghim, Evgheni Feodorov, patriot deputat in Duma,( vezi ca se traduce usor cu google), Andrei Fursov(deja tradus), analisti, pe bune... grei! si multi altii,...ti-i trimit daca esti interesat.

    RăspundețiȘtergere
  31. Stoltenberg NU conduce NATO - functia lui este de reprezentare (relationare) si comunicare! Iar Geoana e si el pe acolo si atat, macar Ducaru era foarte bine pregatit, niste baieti de la 3 litere stiu de ce :))
    Conventia de la Montreaux se refera strict la state, nu se poate face nicio interpretare, de niciun fel, cu referire la organizatii
    NATO nu e chiar ce spun unii, dar nici vorba ce bazaconii trambiteaza ailalti de pe baricada cealalata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-o lume unipolara, oare care o fi partea cealalta?...ma intreb si eu

      Ștergere
    2. Nu contrazic, cum nu l-am contrazis nici pe colegul @y.
      Aici e vorba de contradicțiile intre "de jure" si "de facto", care provin, cum am zis, din evolutiile dupa 1990. Conventia Montreux, ca si alte acorduri / tratate in anii '70 sau '80...au ramas in vigoare, dar semnatarii (printre care si noi) au intrat in cu totul alte ecuații.
      De aceea se practica un balet diplomatic, care odata ține cont de vechile acte...odată nu. Sau se fac ca le-au uitat...in sfârșit.

      Mai simplu spus, in zilele astea nimeni nu mai "are cuvânt".

      Ștergere
    3. @ Hayde,ai cunoscut vreun pilot nato neamt ? sant samurai blonzi, aici ihi problema.

      Ștergere
    4. Recunosc, nu.
      Mi-ar fi plăcut totuși să-l cunosc pe Erich Hartmann. Nu era pilot...NATO, dar,hm...era pilot.

      Ștergere
  32. erata, ...M.Deleaghin, si binenteles istoricul si politicianul patriot Nikolai Starikov, care are un numar impresionant de carti istorice, politice legate de toate aceste evenimente ale prabusirii URSSului bine argumentate si documentate. Banuiesc ca cei care au fost cu adevarat interesati sa cunoasteti adevarul ati dat de el.Repet, poate fi usor tradus in orice limba direct din blogul sau.

    RăspundețiȘtergere
  33. M-ar fi mirat sa fie opinia d-tale.
    A, ca unii radicali rusi sunt catraniti de ce a fost in 1991...ii cred. Dar lucrurile stau totuși mai altfel.
    Nu tin sa-i lecturez. Sunt mesaje de a revolta rusul de rand, si probabil corifeii au conflict cu gasca lui Putin.

    RăspundețiȘtergere
  34. Cassyus conform.. trendului...analiza perfecta,concluzie naspa.
    Au plecat pt. ca au inteles,au invatat, li sa impus in context.
    Ei incearca acum varianta intoarcerii obrazului. Ghici cine cu asta de acord nu-i ?

    RăspundețiȘtergere
  35. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rili???..N-am observat sa fie asa de intorcatori de obraz...

      Ștergere
    2. Poate intorcatori de...buzunare.

      Ștergere
    3. Pai ii injura Iranu gura fapte grav,ma pregateam de adapostire deja;reactia lor a fost extrem de blanda,socanta.
      S a intalnit MrPresident Trump cu Kim jong 1 , cu 2 luni inainte titi luai bataie cu pietre daca anuntai asa ceva .
      Fii atent aici eu aliat al anericanilor ( ca cetatean roman )ii condider pe rusi fratii mei !

      Ștergere
    4. Stai calm, ca nu este nici o contradictie. rusii, fratii, sunt demult parteneri cu rikanii...restul este numai abureala ca sa dea bine la vinzari

      Ștergere
  36. Evident ca nu le convine situatia in care se afla patria lor, insa nu este asta. Ei fac parte din rusii care incearca sa lamureasca lumea de situatia reala in care se afla tara , nu abureala la care sunt supusi de catre oamenii ocupantului.
    Ca si peste tot in tarile est europene marea majoritate sunt extaziati de anexiune la vest, la fel si la rusi, mai ales cei din marile orase sunt total de acord cu starea de tara ocupata de vest si nici nu vor sa mai auda de alte aranjamente "patriotice"

    RăspundețiȘtergere
  37. ...aranjamente care in mintea lor miros a saracie si lipsuri.
    Cam asta-i situatia.

    RăspundețiȘtergere
  38. Pai cam asta a fost problema rusilor de cand lumea, in ciuda unor vitejii incontestabile. Nu s-au priceput a fi atractivi, pana si marxismul, cu care au momit 80 de ani, tot din Vest l-au importat.
    Ideile sunt mai importante ca armele, in cazul lor zicala se arata limpede.

    RăspundețiȘtergere
  39. Spunea cineva ieri ca rusii comaseaza spre 110 000 de soldati. Pai daca continua sa mai "comaseze" mai au un pic si li se termina soldatii din TOATA TARA!
    800 000 in total, cei activi cu salar. restul sunt pe canapele cu jocuri si care vor refuza din START sa puna botul pentru oligarhatul provestic kremlinian care si-au trimis familiile in vest, unde-si tin si PORTOFELELE si sug de 30 de ani tot ce misca deasupra si in subteran.
    Chiar crede careva ca vor trage ei in portofelele lor? ...absolut hilar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent de culise, se vor gasi destui care sa traga. Mereu se gasesc.
      Cifrele vehiculate in presa sunt propaganda grosiera. De ambele parti.

      Ștergere
    2. Chienzii sunt in Siberia pe suprafete tot mai mari. Baronii rsfs-risti locali in cirdasie cu kremlinienii le aproba proiectele lor gigantice de sere unde in mod distructiv pentru mediu cultiva mizeriile alea de castraveti si rosii, legume pline de apa si chimicale

      Ștergere
    3. Avem si noi chinezii nostrii subpamanteni: https://agrointel.ro/13466/serele-ingropate-de-la-buzau-o-afacere-experimentala-care-a-esuat-pentru-moment/

      Ștergere
  40. Adevarat graiesti, insa sa nu uitam ca riaknii pentru a-si pastra atractivitatea lor personala si a aliatilor lor din 45 incoa au avut 201 interventii militare...asa random, de plictiseala...pe cind rusii..cam una mai evidenta, Afgan-ul, unde in loc sa jefuiasca timpitii au inceput sa-i educe, sa le construiasca scoli si spitale, sa-i vindece de boli( auzi tu? sa trimita fetele la scoala, ceva ce nu s-a mai auzit la ei. Chiar si acum multi dintr refugiati vorbesc cu placere rusa.

    RăspundețiȘtergere
  41. Poate au facut si din astea, nu neg. Dar -opinia mea - daca se ocupau mai mult de tara lor, si mai putin de a se "invecina" cu tot mai multi, poate erau altfel.
    Nu-mi plac americanii, dar cand e vorba de rusi, istoria imi aminteste mereu ca...mai bine NATO.
    Macar yank iti ia ceasul si-ti vinde un fake. Rusul iti ia ceasul, dupa care iti sparge si botul.
    Deci, in "gropolitica" asta, hai totusi cu NATO.

    RăspundețiȘtergere
  42. sunt de acord cu tine cit tine figura...continuam miine

    RăspundețiȘtergere
  43. @Cassius-Cand iti va da NATO o pusca in mana si va zice :Over the Prut , fraierilor !Ce pozitie o sa ai ? Mergi sa te sfadesti cu Ivan ca asa decide unchiul Sam?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)