joi, 15 aprilie 2021

Cine pică?


I
storia ne prezintă evenimente care, de cele mai multe multe ori, îi iau pe nepregătite pe contemporani. E greu ca atunci când te afli într-un vârtej de evenimente să observi cotitura majoră, care tocmai ce stă să se producă. Mai țineți minte cât de repede s-a destrămat Uniunea Sovietică? De ce oare erodarea a fost atât de puternică? De ce totul a căzut, inexplicabil, peste noapte? Cei care-au trăit vremurile știu bine cum s-a petrecut totul: practic seara ne-am culcat într-o lume, iar dimineața ne-am trezit într-o cu totul altă lume. Cam la fel s-au petrecut toate evenimentele majore din istorie. Chiar și cele care s-au întins pe o perioadă lungă de timp, precum căderea Imperiului Roman. Rând pe rând, provinciile - altă dată de necucerit - se trezeau în câte o dimineață într-un setup diferit, devenind parte a unei mișcări centrifuge care devenea naturală.

Pentru că am vorbit despre URSS, mai țineți minte ce s-a întâmplat? Pe scurt, situația economică era atât de dezastruoasă încât societatea nu mai funcționa și totul risca să se prăbușească cu zgomot. În plus, la vârful URSS a mai ajuns Gorbaciov, o dronă agățată de serviciile adverse. El a cedat Estul Europei și a încercat să facă tranziția către ceea ce îi ceruseră stăpânii săi. A fost nevoie de-o mână de generali care, pentru menținerea independenței, au cedat hălci din imperiu și l-au propulsat pe Elțîn pregătind minuțios redresarea. Mă rog, nu mai insist deoarece aici îmi propun să mă uit către prezent. 

Dacă ați avea curiozitatea să vă uitați pe un grafic al datoriilor raportate la PIB ați constata o chestie interesantă. De la 16% nivel al datoriilor în 1929, SUA a ajuns la 90% în 1944(Bretton Woods). În doi ani a ajuns 118%, recordul absolut al secolului trecut. Începutul Războiului Rece(1947) au găsit SUA cu un nivel al datoriei de 103%, dar aveau perspective întrucât tocmai ce-și împărțiseră lumea cu URSS. Ei bine, de atunci până în 1981 datoria SUA a scăzut la 31%, moment în care Reagan a diminuat taxele. Era o expansiune economică fantastică și, în timp ce URSS și aliații săi răsuflau greu, SUA și Occidentul prosperau. În 1989 SUA avea un nivel de 51%. Războiul din Irak a mai adăugat patru procente. Al doilea război din Irak(2004) a dus datoria SUA la 61% din PIB. Apoi a venit criza din 2008 când au fost acoperite găurile băncilor și, până în 2012(când s-a încheiat oficial QE-ul) nivelul datoriei raportate la PIB a ajuns la 103%. 2020 a încheiat cu un 129%, iar cheltuielile lui Biden, cu siguranță că vor accelera spirala datoriilor.Este recordul absolut al tuturor timpurilor!

Propaganda ignoră realitatea și arată peste gard către China. Doar că acolo, la nivel oficial, cifrele arată un nivel al datoriei între 45% și 65%. Da, dar e fals spune propaganda. Așa au apărut statistici care țin cont de surse dubioase și aprecieri la fel de „binevoitoare” din care rezultă că nivelul real al datoriilor Chinei ar fi de ... 345% din PIB! Cert e că sursele chinezești de informare sunt destul de obscure. Însă m-am întrebat cum stă treaba în realitate la americani. În ciuda faptului că propaganda lor urlă peste tot că ceilalți falsifică cifrele statistice, cam la fel fac și ei, aruncând permanent datoria „peste gard”. Dacă țin bine minte, prin 2019 a apărut pe Wall Street un raport exploziv al AB Bernstein care în încercarea de a calcula nivelul real al datoriei SUA, a ajuns la nivelul de ... 1832%!!! Știu că nu vă vine să credeți, dar asta e cifra: de aproape douăzeci de ori mai mare decât PIB-ul. Știți ce înseamnă asta? FALIMENT!

Aveți idee la ce nivel era URSS în 1989? Indicatorii de atunci nu prea au relevanță acum. Certitudinea pe care o avem este că aveau creșteri teribile la  cheltuielile militare pentru a ține pasul cu SUA. Doar că SUA, în ciuda faptului că dăduse drumul baierelor pungii, din punct de vedere economic creștea, în timp ce URSS stagna. Efectele le putem studia în structura datoriei de după 1989 când acoperirea imensei găuri a fost finanțată din împrumuturi externe masive(unele nerambursabile) menite a preveni o prăbușire dezastruoasă a construcției sovietice și apariția peste noapte a unor puteri nucleare iraționale. De aceea în anii 2000 găsim Rusia cu aproape 100% nivel al datoriilor. Doar că, până în 2008, pe fondul creșterii economice masive și al disciplinării fiscale, nivelul datoriilor Rusiei ajunge la 6.5%, minimul absolut. În prezent avem 14.5%! Cum vi se pare că arată în comparație cu ceilalți competitori?

Să vă mai aduc o imagine pe care încă n-o cunoașteți: inovațiile rusești în domeniul armamentului sunt de necontestat. Rusia e singura țară care are echipamente funcționale hipersonice. E singura țară din lume care deține drone subacvatice performante(rulează cu o viteză de peste 200km/oră!). E singura țară din lume care avansează vizibil în ceea ce privește armata și asta fără eforturi bugetare vizibile. De altfel se vede limpede prin faptul că principala grijă a Rusiei e să cumpere aur(ăsta e un alt atac pe care-l dă SUA!). Poate vi se pare că aberez(că tot m-a catalogat propaganda ca prorus). Recent, viceamiralul Andrew Lewis recunoștea că - în ceea ce privește securitatea - Coasta de Est a SUA este total expusă unui posibil atac rusesc. Asta deoarece rușii au submarine avansate care scapă detecției SUA. O fi și ăsta prorus?

Este SUA capabilă să facă față înarmării Rusiei? În ciuda diferențelor de buget - net în favoarea SUA - văzând cum arată situația internă din cele două țări, tind să spun că răspunsul este negativ. În plus, spre deosebire de SUA care are o orientare ofensivă, Rusia are o orientare strict defensivă, partea de atac lăsând-o pe seama rachetelor și a dispozitivelor de precizie. SUA vrea să dea lovitura în spațiu. Părerea mea e că sunt cai verzi pe pereți. Cea mai recentă provocare - cea din Ucraina - încearcă să stopeze cumva Rusia. Va reuși? E o întrebare. Pe moment Biden a cerut un summit. Nu pot să nu-mi amintesc cum Gorbaciov a cerut un summit. Mai țineți minte Malta? Pare o simetrie. Și să vă mai spun una: în ciuda faptului că anunțase că rămâne în Afganistan, Biden se va retrage de acolo. Concluziile trageți-le singuri. Însă vă rog să judecați cu propriul cap, nu cu cel al propagandiștilor. Și știți de ce? Aceiași oameni care acum mă fac prorus, ceva mai târziu mă vor face proamerican. Cunosc specia, e jegoasă!

119 comentarii:

 1. si aici apare bancul care spune ca organizatia in care intra romania se prabuseste. intai va fi nato apoi ue. reichul ,blocul comunist si pactul de la varsovia sunt istorie

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. greșeala este că intrăm noi în organizație! Acum, fără granițe, au intrat organizațiile în noi! Așa că, oricum, nu scăpăm!

   Ștergere
  2. noi intrăm la mijloc :)

   Ștergere
 2. Foarte multe imagini despre acest conflict nu se potrivesc deloc cu clișeele furnizate de mass-media, care se dovedeste ca adevaratul razboi este cu presa si din nou este totul doar un mare fas-fas. Imi exprim total indoiala de a fi un razboi fizic, in afara de simularea razboiului si antrenamentul trupelor americane, rusesti, ucrainiene si alte tari din apropiere. Ce se intampla? E simplu. In pandemie armata a stat foarte mult in cantonament. Acum trebuie scosi la sport, ca cu armata nu poti face ca si cu populatia sa ii ti in casa si sa nu faca miscare. Asa ca armata rusa se misca si se deplaseaza, la fel cea americana. Romanii lunile astea au avut programe de trageri in toata tara. E un antrenament de iesire din pandemie. E un indemn sa facem sport si noi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Situatia de acum este fara precedent. Totul pe muchie de cutit. Rusii maseaza in continuare trupe si n-o fac de dragul miscarii ci pentru ca simt ca din partea cealalta este groasa rau. Se pare ca au ajuns deja la 110.000 de militari. Cam mult pt o aplicatie chiar si la nivelul lor.

   Si-au chemat si flota din Pacific la Vladivostok pentru realimentare. Isi fac plinul, inclusiv cu rachete. Nu-i o miscare obisnuita.

   3 sateliti importanti au explodat suspect. De fapt numai cel rus si cel chinez erau importanti. Cel american trebuia oricum coborat de pe orbita.

   Uite cate presiune pana si la noi sa treaca prin Parlament acordul cu Ucraina de sustinere militara.

   Rusii nu vor ataca dar daca ceilalti o vor face? Eu inca mai sper ca ratiunea va prevala (macar si de frica; poate ca mobilizarea exceptionala din partea rusa este un ultim efort de a le arata nebunilor ce-i asteapta si sa stea linistiti).

   Indiferent de Ucraina, lumea in general sta pe un butoi cu pulbere care va exploda in viitorul apropiat. Criza pregateste razboiul.

   Ștergere
  2. @Adam

   Sport, sport, dar uite ca Bidenul s-a speriat atat de tare ca a declarat stare de urgenta. Pe langa sanctiunile aberante pe care le poate aplica mai "castiga" si dreptul de a incepe razboiul fara acordul Congresului.

   Ștergere
  3. citez pe ai lor: "Biden is a national security threat"

   Ștergere
  4. Tot ai lor: https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/news-nation/breaking-news-biden-notifies-congress-declares-national-emergency-in-usa-over-russia-threat-to-national-security

   Ștergere
  5. eu personal nu cred in acest razboi decat pe hartie
   Daca incepe razboiul totusi, era hotarat de mult si se stie deja si finalul.
   Nu mai este nimic lasat la voia intamplarii in zilele noastre.
   Si pot dovedi.
   Ti se pare ca a scapat vreo retorica in timpul pandemiei?
   Nici una. toate sunt combatute efectiv.
   Asa si cu razboiul. totul e calculat in psihicul lumii.

   Ștergere
 3. Cine pica?

  Lumea veche pica.

  Presiunea schimbarii este uriasa iar comunismul corporatist al lumii de maine este atat de diferit ca structura a proprietatii, a fortelor de productie, a relatiilor din societate in general incat o tranzitie lenta este de neluat in calcul. Am participat la procese de schimbare in mari corporatii dupa fuziuni / achizitii si vorbim de cativa ani. O schimbare la nivelul intregii lumi este insa de negandit (ex. uite cata lupta pentru privatizarea a 10 miliarde amarate de eur de la CNAS; cum sa faci asa ceva la nivel global? n-ai cum).

  Cea mai buna solutie este "tabula rasa" si asezarea pieselor conform noii configuratii. Iar cu asta este de acord toata floarea cea vestita a intregului apus si rasarit. Pana si amaratul nostru presedinte (cum sa numesti altfel un prizonier al propriilor handicapuri si josnicii) este de acord cu asta cum bine atragea atentia chiar DD facand o observatie de finete despre o afirmatie a lui KWI la inceputul durerilor pandemice (cand bajbaiam cu totii si nimeni nu stia ce si cum) ca este nevoie sa suferim cativa ani pentru ca dupa aceea sa ne fie bine (acela a fost momentul cand DD mi-a atras atentia si am inceput sa-l urmaresc sporadic).

  Si nu este singurul care gandeste asa. I se alatura o intreaga patura de baieti de bine care se cred peste vremuri si pun umarul cu sarg la ceea ce noi percepem ca fiind tradare, nebunie, dezastru, batjocura, genocid etc. Nu va amagiti ca sunt atat de prosti incat sa nu inteleaga raul pe care-l fac. Numai ca se simt indreptatiti sa-l faca ... pentru o cauza mai buna, desigur. Psihopati, ei, iar noi ... victime.

  Misiunea lor este mai simpla decat pare la prima vedere. Uriasul Caritas global n-are cum rezista si este aproape de implozie. Ghinion. Se vede asadar ca nu-i chiar greu sa-si aseze treburile prin curtea lor. Ce fac insa cu rebelii? Pentru ca oricat si-ar dori se pare ca Rusia le cam scapa printre degete. Si China pare sa aiba o agenda proprie umflandu-se vazand cu ochii.

  Asa ca pentru baietii duri este nevoie de solutii dure. Caruta globalismului este atat de mare si grea incat rotile nealiniate vor fi sfaramate la propriu. Asta inseamna un mare razboi care va demola si ceea ce ar putea ramane in picioare in urma crizei.

  O lume imputinata si sleita de foame, infricosata si in degringolada, va asculta primul glas de sirena care-i va promite ca va fi mai bine daca va face cei i se cere. Supunerea va veni imediat fiind aproape mistica catre salvatorul providential care se va ivi la momentul potrivit.

  Iar timpul nu mai are rabdare. Se pare ca cineva din spate a pus piciorul in prag si impinge pionii de sacrificiu la inaintare.

  Dumnezeu sa ne ajute!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De ce crezi propaganda mass-media ca rebelii sunt rusii sau chinezii? Exista o alianta ruso-americana si ruso-chineza si americano-rusa, plus una cu toate 3. Lucrurile se iau individual.
   In spatele frustrarilor americanii cica sunt foarte suparati pe Germania si Franta, deci de aceea liderii supremi sunt scosi pe tusa din politica, iar din septembrie cand se retrag trupele din Afganistan vom fi martori si la schimbarea liderilor si sfârşitul erei Merkel, un eveniment important in istoria Germaniei. Cata vreme incalzirea si industria din Europa depinde de gazele rusesti, chiar si statele membre NATO nu se vor implica in conflictul ruso - ucrainean, nici Turcia macar si fara acordul lor unanim SUA/NATO nu pot interveni fatis, mai ales ca Ucraina nu este membra a organizatiei si nu se poate invoca articolul 5 din tratat. Ucraina plateste naivitatea desfiintarii armamentului nuclear de pe teritoriul sau la presiunea NATO si 'prietenilor' europeni ce nu pot/vor s-o ajute acum.
   Mai mult, 'prietenii' europeni din 'dragoste si respect' ptr. ea, vor s-o ocoleasca cu viitoarea conducta de gaze direct catre Germania, viitorul 'hub' de gaze catre Europa de vest. Nu se stie totusi daca conducta va fi realizata si operabila din cauza unor submarine ce umbla cam 'orbeste' prin Marea Nordului ochind Rusia, cu riscul de a lovi din 'greseala' conducta in diverse locuri. Asa ca razboiul ne-razboi, se da intre prietenia ruso-germana si germano-americana, iar calul troian este Ucraina. Primul care face miscarea pierde, ca la sah.

   Ștergere
  2. Sunt un pic pe invers si nu cred propaganda care spune ca Rusia este de-a lor. In Ucraina n-am mai fost de 30 de ani. Nu pot spune ca-i inteleg. Dar in Rusia n-am mai fost de 15 si am umblat un pic mai mult. Sunt altfel decat vestul.

   Au cultivat patriotismul, au cultul inaintasilor si al valorilor traditionale, au interzis prin lege "casatoriile" pidosnicilor etc etc etc. Au clar o politica de a-si proteja ograda proprie si incurajeaza pe fata si cu succes valorile firesti ale familiei, omeniei si sentimentul de aparteneta nationala. Vezi 2-3 filme ale Hollywood-ului rus si vei constata ca este altceva.

   Instrumentalizeaza relatia cu Biserica in sensul intaririi patriotismului dar stiu (la a doua mana) ca Putin a imbratisat cu lacrimi in ochi chivotul cu Braul Maicii Domnului dus acolo de calugarii vatopedini. Ceva, ceva tot este in sufletul lui.

   Sunt un pic subiectiva si prin prisma unor prorocii ale multor oameni cu viata sfanta care au vorbit despre Rusia ca despre ultimul bastion care va fi cucerit de catre insusi Antihrist ceea ce inseamna ca rusii vor merge pe o anumita linie ca sa ajunga sa se opuna in acele vremuri.

   Ștergere
  3. Daca e sa ne luăm dupa profetii, si Romania ar fi centrul spiritual al lumii. Motiv pentru care unii au inceput sa umble cu nasul pe sus mult prea devreme. Nu fac nimic, doar viseaza, vizualizeaza, mediteaza. Profetiile nu sunt batute in cuie si oricum, viitorul de peste 200 de ani este greu de citit de catre un pustnic sau sfant din zilele noastre. Nu ar sti sa interpreteze ceea ce vede. Nostradamus si Vanga au dat oamenilor in cautare de senzational ocazia de a se juca cu interpretarile.
   Un sfant din prezent ar putea descrie un avion mai sofisticat ca fiind o " fiară" fioroasa, cu ochii cat cepele care s-a facut nevazuta intr-o clipita.
   Arsenie Boca a vazut viitorul Romaniei si a stiut ca va fi cumplit, dar necunoscand internetul, nu a avut cum sa-si dea seama ca distrugerea Romaniei se va face in mare parte pe internet. El a vazut
   " oua" care bombardau si multi au interpretat ca ar fi bombe ce cad asupra Romaniei. La bombe informationale nu s-a gandit nimeni? Sunt atatea " bombe" ce se vehiculeaza pe internet si se transmit cu viteza mult mai mare decat isi putea imagina parintele Arsenie Boca.
   Bombe de genul: salvatorul este Trump, ori salvatorul este Rusia, ori ET arcturieni, pleiadieni. Unora le vorbeste entitatea X si le spune sa fie veseli, ca vin salvatorii ET. Stiu cateva grupuri care inca mai cred ca vine un nou 12.12.12 si ca se deschid portalurile din Cer, parasutand asupra noastra: abundenta, sanatate, bani, dulciuri, prajituri, merdenele...Depinde de pofta pofticiosului.
   Asa adormi un popor...Asa a fost adormit poporul roman in
   " timpurile de trezvie".
   Despre rusi...ce sa spun?
   Nu ca nu ar avea potential. Cultural, pe langa ei suntem pitici. Dar si raul pe care l-au facut altora este mare, cu mult, mult mai mare decat raul făcut de noi altora. Noi ne facem rău singuri.
   Si exista si o karma de popor.
   In Afganistan au ramas o multime de ologi pe câmpurile plantate cu mine.
   Fiecare popor si fiecare individ isi va duce crucea.
   Rusii sunt deocamdata in stadiul ridicol in care preafericitul lor sfinteste rachetele pe care rusii le folosesc in razboi.
   Nu ca ar fi pe acelasi nivel al ridicolului, dar avem si noi soboare de preoti care sfintesc cârciumile.
   Schimbarea omenirii va veni atunci cand dogma nu va mai fi confundata cu Hristos.
   Când fariseism nu va mai fi.
   Cand oamenii isi vor da seama ca degeaba poarta măști de credinciosi, daca faptele contrazic fațada.
   Dumnezeu nu poate fi pacalit.

   Ștergere
  4. @Aurelia
   Ce presupune ca Romania ar fi un centru spiritual?
   Asta condus de analbabeti?

   Ștergere
  5. @Adam

   Pui o intrebare retorica. Ea este new-age-ista si cum tocmai ce intram in noua era ...

   Ștergere
  6. @Angela
   Si daca as vrea sa fie romania centru spiritual si am vrea toti, sti ce presupune asta?
   Centru spiritual NU si nu inseamna o serie de ateliere, cursuri, opțiuni de masaj, yoga și meditație zilnică.
   ma leg doar de doua lucruri practice:
   Inseamna conditii si infrastructura de a primii milioane de turisti, si inseamna sa ai ce vizita, ceva "spiritual".
   Nu avem si nu vom avea o infrastructura de drumuri cel putin 50 de ani de acum la un calibru international, cel putin ca in Austria.
   Nu ai ce vizita in Romania ca centru spiritual. Manastirile din Moldova si cimitirul vesel. Acum nu ma luati la misto cu enumerarea a tot fel de fel de centre de rugaciune ca pe plan international nu stau in picioare. Nu va veni nimeni la Sf.Parascheva decat romani si nu va ajunge sa fie un festival religios care sa antrenze milioane de crediciosi din afara tarii.
   Daca se vor face mari descoperiri in viitor pe acest teritoriu ce te poate face sa crezi ca va concura vreodata cu miliardele de vizitatori din India, Egipt sau Zona 51?
   Si sa presupunem ca pe teritoriul nostru ar fi ceva de o descoperire fantastica si incep sa vina anual oamenii sa viziteze descoperirea.
   Nu este posibil sa ai fluxul acela de turisti ca in alte tari decat daca se construiesc acele drumuri.
   Deci da putem fi centru spiritual daca il construim noi romanii, sa vina sa ne viziteze toti si sa traim doar din turism. Din pacate, nu in timpul vietii noastre. Si cei din viitor sunt alta Romanie, alti oameni, alte generatii.
   Am tot gassit aberatia asta cu centru spiritual in romania cand nici macar nu stim ce inseamna, ce presupune si ce costuri uriase se cer sa faci asa ceva. Noi construim autostrazile ca si bisericile, in 40 ani, ca dupaia dupa ce le vezi ce bune sunt stai si te inchini la ele si te miri ca vezi autostrada. Noi romanii avem in cap multe avioane.

   Ștergere
  7. Eu iau usor subiectul asta ca de fapt tot ce tine de M-A.

   Te-ai ambalat. Daar daca tot ai folosit atata energie care oricum merita o cauza mai buna iti spun ca daca deschid astia tunelurile alea celebre din Bucegi (eu nu cred in ele, ca sa nu ma-ntelegii gresit) o sa vina milioane de oameni sa se mire la ele cu sau fara infrastructura. Vor manca iarba, vor levita pe covoase, noaptea vor spune mantre asa ca nici de hotel nu le va pasa. Tu descrii o afacere serioasa si la cheie gen Mecca dar daca oamenii vor simti "chemare" nimic nu-ii va opri sa vina.

   Ștergere
  8. @Angela
   in Romania singura chemare care au auzit-o oamenii in ultimii 2000 de ani este aia de a veni la furat.
   Da, suntem un centru spiritual al furatului. Mecca lui Alba-Neagra! Si ayatolahul nostru este Ali-Baba.
   Acesti hoti ai lui AliB. intradevar mananca ïarba", leviteaza pe coroane, au mantre care deschid usi si portofele si nu le pasa cine e la receptie la hotel.
   Tunelurile dacice nu l-au ajutat nici pe Decebal sa invinga Roma, si romanii stiau de toate aceste tuneluri. Singurele tuneluri valoroase pentru romani au fost la Rosia unde au golit cat au putut. Daca era aur in Bucegi goleu deja romanii si acolo. Si sa nu zica careva ca daci nu le-ar fi zis la romani de tuneluri. Plus ca romanii stiua exact unde este aur si unde nu.

   Ștergere
 4. Sunt de acord cu ideile expuse în articol.
  Câteva idei, însā.
  - Colapsul subit URSS rāmâne mister, motivele economice invocate nerezistând la aprofundāri. Admit cā sistemul sovietic era deficitar, insā doar prin vânzarea vechilor resurse (Caspica, din care au pierdut mult apoi) ar fi putut sā subziste ani buni, fārā dezastru. Tâmpenii cum cā "US i-a falit cu StarWars (SDI, nu filmul) sunt bune pentru goarne ca Lucian Mândruțā, nu pentru oameni ce mai au cap)
  - Ponderea datoriilor (raportate PIB) e un indicator problematic, dar nu decisiv. Ca idee, un zgarcit care nu cheltuie nimic și roade oasele...de alaltāieri, nu va avea datorii - dar nici nu va conta prin vreo influențā exterioarā, export de putere, investiții, etc. Deci aici ar trebui calculat mai cu prudențā.
  - Atat timp câtsocotelile lumii se fac prin dolar, iar FED manipuleaza valoarea acestuia discreționar, nu prea e relevant cât deficit (sau datorie) are SUA. Asta ca sā nu zic cā nimeni nu-i poate presa pentru achitāri.
  - despre arsenalele reale (mai ales cele de ultimā orā) nu putem ști...nimic. Sunt cele mai pāzite secrete, ceea ce apare public e de obicei triumfalism de propagandā sau "baloane de incercare" pentru reacții. Toți au inovații, toți muncesc la asta. Am zis toți ? Scuze, toți care au armate. Penibila UE stā si regleaza pe unde sā nu se mai fumeze...chestie vitalā, indubitabil.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Colapsul subit URSS rāmâne mister" - nici pe departe. A fost un vid de putere iar cioclii profesionisti au sarit ca la semnal.

   Iar la ei fortele centrifuge au fost mult mai multe si mai puternice decat la noi (ex. zeci de mii de fost militari trecuti prin teatre de razboi adevarat, pentru care viata omului insemna foarte putin; tendita nativilor rusi spre extreme care a condus la inflorirea celei mai puternice si bine organizate mafii din lume; existenta unor bogatii imense usor de acaparat care au atras oameni foarte puternici nu doar pitifelnici ca la noi, lipsa totala de scrupule a unei parti a populatiei ca si consecinta a lungii perioade de intuneric socialist samd).

   Ștergere
  2. Ori vā grābiți, ori n-am fost eu limpede.
   Problema mea e cum de a colapsat URSS (1985-1991), nu mā mirā haosul de DUPĀ. Misterul rezidā în cauze nu în efecte.
   Știu, "Gorby era omul...celorlalți". Aud asta de prin 1990. Dar cum adicā...era al celorlalți ? Ce, era așa, un funcționar de subsol, care pentru un BMW vindea arhiva ?!
   Imaginați-vā sā fiți liderul URSS. Pāi ai lumea la picioare (chiar mai multā lume ca SUA, socotind populații și teritorii). Cum sā te "racoleze" niște ofițeri CIA / MI6 / draku / laku - niște bugetari ??
   Plus cā nu ești de capul tāu pe acolo, mai ales in viesparul KGB / GRU. Stāteau așa, toți, zicând 'Hopa, șefu' vinde șandramaua ! Ce chestie ! Hai sā vindem și noi vreo mie de microfoane, cā tot le-am pus prin 1000 de locuri degeaba !".

   Lucrurile sunt totuși mai adânci. Și sā nu fentām cronologia evoluției. E straniu sā explicām cauzele prin efecte - eu știu cā se face invers.

   Ștergere
  3. Am scris mai jos un punct de vedere pe care îl pot rezuma într-un cuvânt: LĂCOMIA!

   Ștergere
  4. Dle TOvidiu, asta e motivație ptr. (cum deja am scris) funcționar de duzina.
   Pânā și in România potentații de vârf beneficiau de protocol discreționar. Ce le lipsea ? Las Vegas ?!
   Nu dezbatem cazuri ca Penkovski, Suvorov, Pacepa, etc.
   Parcā vorbeam de Mihail Sergheevici Gorbaciov.

   Ștergere
  5. Scuze, n-am inteles la ce te gandeai.

   Nu cunosc direct acea perioada dar pe vremea aceea cred ca era mult mai valabila fratia globala decat astazi. In pofida asa-zisului razboi rece erau multe intalniri si intelegeri la varf (ex. vezi atatea tratate semnate).

   Tot ce stiu este ca aparusera multe tensiuni si nemultumiri la nivelul societatii (mai bine inabusite decat la noi) iar in anumite cercuri inalte se cultivau idei progresiste (nu poti trece la fapte pana cand nu cultivi schimbarea la nivel mental). Cred ca si la ei a fost un astfel de proces iar Gorbi a castigat concursul de selectie.

   Este neproductiv sa dirijezi pe cineva sa actioneze contrar propriei constiinte (arunci seminte, le uzi, le sprijini discret cresterea iar apoi alegi dintre cele mai bune). Societatea intotdeauna va avea suficient de multi razvratiti (de fapt ei au fost la baza principalelor salturi din istorie). Depinde doar cum stii sa-i folosesti.

   Sigur ca niste oameni puternici au facut asta. Dar, parerea mea, nu ei sunt acum la conducerea Rusiei. Inca au putere si inca fac si desfac dar puterea lor a fost incet, incet si cu inteligenta diminuata. Navalnii este produsul lor. Cam putin, nu?

   Ștergere
  6. 30 Noiembrie 1989, Presedintele Deutsche Bank, Alfred HERRHAUSEN părăsea reședința sa din Bad Homburg, Germania.
   Călătorea intr-un Mercedes blindat, flancat de doua alte automobile pline cu gărzi de corp. O bomba de 20kg l-a aruncat in aer, blindajul special al mașinii nefiind in stare nici macar sa păstreze corpul inert intr-o singura bucata.
   HERRHAUSEN era printre altele, consilierul Cancelarului Helmut Kohl si totodata, sfătuitorul principal pe probleme financiare al lui Gorbaciov.
   Asasinatul avea loc la scurt timp dupa intalnirea secretara a Grupului BILDERBERG.
   In acel an, in cadrul intalnirii un anumit vorbitor se pronunțase in favoarea presiunilor impotriva lui Gorbaciov si luarea unor masuri fata de statele Germania si Austria, care doreau sa continue menținerea blocului comunist in continuare.
   HERRHAUSEN dorea “Păsuirea” lui Gorbaciov.
   Grupul decisese!

   Ștergere
  7. Înclin și eu a crede cā asasinarea finanțistului german constituie 1(una) piesā în nebulosul puzzle al perioadei.
   Era insā sef al unei bānci PRIVATE (chiar dacā denumirea Deutsche Bank ar putea pācāli cā era banca lor naționalā (aia e BundesBank).
   Era un influent în domeniu, clar. Am dubii insā cā era "consilieral lui Gorbaciov" (cel mult purtaserā convorbiri).
   Așa era și M. Malița, discuta chiar amical cu potentați occidentali (așa l-a scos "in lume" și pe flamboaiantul Călin Georgescu, pupil). Dar sā nu fim naivi a crede cā dețineau (unul sau altul) părghii de CONTROL.
   E cert insā cā Herrhausen milita pentru alte politici privind imprumuturile intre state și FMI, BM - contrare jafului ce s-a dezlănțuit dupā 1989. Era din altā "grupare".
   Dar pânā la colapsul URSS...ar cam mai trebui vreo sutā / mie de indicii.

   Ștergere
  8. Problema grea, asta cu URSS.
   Detaliile nu le mai putem gasi sau integra, mai ales ca au trecut decenii bune.
   Paretea mea este că motivele caderii URSS trebuie cautate, fiind strans legate, de ratiunile CREARII U.R.S.S. Cercurile de putere din ambele momente tre sa aiba anvergura cel putin comparabila, daca nu identica.

   Ștergere
  9. După Stalin, nici unul din conducătorii sovietici nu au mai avut putere deplină. Malenko a stat extrem de puțin și, ulterior doar Hrușciov a mai avut puterea executivă deplină. Nici Brejnev (urmașii săi Andropov și Cernenko au fost scurte episoade) și nici Gorbaciov nu au mai deținut puterea executivă asupra serviciilor așa cum a fost, să acceptăm chiar și la Hrușciov. Probabil că nu vreți să acceptați că cei care dețin „informațiile” sunt cei care dețin cu adevărat puterea. Puterea din umbră, cea care conduce de sute de ani lumea (personal o identific cu revoluția franceză, crearea Statelor Unite, introducerea votului mai mult sau mai puțin popular pentru alegerea conducătorilor, cu declanșarea mișcărilor pașoptiste, cu declanșarea războaielor de eliberare de sub otomani, cu declanșarea primului război mondial și prima mare împărțire a Europei, crearea URSS prin trimiterea lui Lenin cu trenul de bani în Rusia, cu crearea/formarea lui Hitler și impunerea lui la conducerea Germaniei și declanșarea celui de-al doilea război mondial, etc.) probabil că prin intermediul serviciilor secrete, au convins conducătorii de atunci că, pentru a evita apariția unui nou „Stalin”, ideal este să nu mai concentreze puterea în mâna unui singur individ. Și, deși a fost aparent puternic, Gorbaciov a fost doar o marionetă adusă la putere tocmai pentru a face ce a făcut! Și, repet: motivul este lăcomia! Așa cum toată lumea știe, o mare parte din resurse/bogății era blocată sub controlul statelor din blocul estic și, oculta mondială a realizat că este momentul „să ne elibereze” pentru a putea pune mâna mai ușor pe bogățiile din aceste țări.

   Ștergere
  10. Dle @TOvidiu, v-am priceput ideea, nu e necesarā repetarea.
   Dar simpla "lācomie" ar fi presupus o COMPLICITATE generalā (sau mācar la masa criticā) in tot Poliburo, in toate structurile de forțā, s.a.m.d.
   Nu era vorba de niste contabili care visau la vile. Nu sunt fan al rușilor, dar e limpede cā pe acolo nu erau chiar toți "de-o teapā".
   Poate cā o explicație ar fi (posibil, nu cert) existența a douā tabere. Comuniștii "naționali" și cei "cosmopoliți" (sā le zicem așa, generic, Stein). Cum era 'grupul Dej" vs "grupul Pauker". Odata castigau unii...la final se pare ca au triumfat ceilalti.
   Asta e si ideea lui Dughin, printre altele, chiar dacā la el se amesteca cu mesianism marca "Pârvulesco'.

   Cf. acestei ipoteze (cāci asta e, dām cu ghiceala), Gorby nu trebuia "plātit" de vestici cu tinichele. El reprezenta o intreagā aripa PCUS (internaționalistā, gâtuitā temporar de Stalin), iar din 1985 pânā in 1989 a pierdut timpul doar pentru a curāța rivalii - asta fiind, de facto, perestroika.

   Ar mai fi și alte teorii. Cā era Gorby "umanist" (?!) cā voia Nobelul (?!), cā "n-a avut ce face", cā "era prost (?!), etc.
   Sunt f. multe teorii pentru cā sunt și foarte mulți stupizi, așa cā e democratic sā-și primeascā fiecare "porția' lui.

   Ștergere
  11. Vorbind de conexarea debut-final URSS, cam pe acolo bajbaiam si eu.
   Doar ca nu pun toata fapta in spinarea unor Bergstein / Steinberg. Au mai fost si alti actanti, non-semiti.
   Daca banii n-au miros, n-au nici etnie.

   Ștergere
  12. Accept că pentru un timp oamenii pot crede în ideologii umaniste. Mai corect, cu iz umanist. Accept și ideea că unii dintre conducători pot fi oameni deosebiți, competenți, etc., în cel mai frumos sens posibil. Teoretic (dar și practic!) vorbind, chiar și cei mai luminați dintre conducători, sunt nevoiți să își construiască un aparat propriu. A fost, este și va fi imposibil ca un singur individ să conducă o societate. Și cum printre oameni sunt mereu și cozi de topor, cât de greu credeți că este să infiltrezi, în structurile din jurul oricărui conducător, pe cineva care să influențeze deciziile și să divulge informații? Asta dacă nu ne aflăm deja în situația în care cred eu de mulți ani: toți posibilii conducători sunt atent preselecționați, de la vârste fragede, mult înainte de a ști cu adevărat ce este viața și lumea. „Aleșii” beneficiază de o atenție deosebită, sunt educați și li se inoculează ideologia dorită, și, prin tehnici specifice sunt ajutați să dezvolte adicții bolnăvicioase care îi transformă în simple marionete șantajabile. Fără exagerări, până la o vârstă am făcut parte dintr-un astfel de program și, deși la un moment dat am refuzat să mai urmez „calea deschisă”, recunosc că am înțeles foarte târziu că nimic din ce mi se întâmplase nu fusese întâmplător. Personal cred că Gorbaciov a fost o marionetă. Care a fost adicția lui? Cu ce anume l-au controlat? După părerea mea, aceasta este singura întrebare pe care ar trebui să ne-o punem în cazul fiecărei „personalități”.

   Ștergere
  13. Da, existā asemenea programe, numite generic "candidatul manciurian".
   Insā revin cu sublinierea importantā : ptr.ca un asemenea program sā-l "rodeascā" pe Gorbaciov, e logic cā o structurā / grupare trebuia sā PRE-existe (concepând și derulând programul).
   Altfel nu rezolvām contextul gordian (sau, mā rog, gorbian, in speța asta). Cā el, OK, notat "x", era produs a ceva "y". Bun, atunci putem sā ignorām persoana "x", ințelegând cā primul motor e "y".
   Eu incerc sā conturez, deductiv, entitatea "y" - fiind mai puțin relevantā, pentru mine, mutra unui "x".

   Dacā vorbeam de un Bonaparte sau Cezar, poate "x" conta la fel ca "y". In cazul lui tov. Sergheevici, aș mai coborî ștacheta.
   Ca și la dom'Putin, dar cu ăsta ne-om distra altādatā, sā nu facem borș astāzi.

   Ștergere
  14. DD:
   23 decembrie 2020: Un alt element definitoriu a fost reprezentat de agentul Imperiului Britanic Mihail Gorbaciov. Strecurat la vârful puterii sovietice, Gorbaciov a crezut că va face istorie.
   20 iulie 2018: Personajul central a fost un agent anglo-israelian pe numele său Mihail Gorbaciov.

   Ștergere
  15. Cunosc ipoteza enunțatā de gazda noastrā. E mai veche, de altfel.
   Ar fi insemnat, logic, cā briții infiltraserā deja in asemenea hal PCUS incât controlau și procesele / ședințele de acolo.
   Puțin verosimil.
   Mai degrabā din City s-au luat māsuri COMPLEMENTARE pentru creșterea cotei și alonjei lui Gorby.
   Și pe Ceaușescu l-au plimbat cu baba și trāsura, cândva.

   Ștergere
  16. Haydé- Hrușciov a fost înlocuit în 1964 (relativ sănătos fiind, a trăit până în 1971), doar pentru că acumulase prea multă putere și „puterea adevărată” a decis altfel. După aceea, niciun lider sovietic nu a mai condus direct guvernele și, implicit toate serviciile secrete. Deci, avem dovada că în URSS, acele structuri (de care vă îndoiați!), dețineau controlul din 1964. Au avut atât de multă putere încât l-au destituit pe ultimul lider suprem al URSS (politic, executiv și reprezentativ). Toți liderii sovietici care l-au urmat pe Nikita, deși niciunul nu a mai condus guvernele (deci nu avea sarcini executive!) au fost simpli executanți ai ordinelor primite.

   Ștergere
  17. D-le @TOvidiu, cu simpatie îți confesez cā eu mā indoiesc de ORICE (chiar și de convingerile mele, unele tranzitorii).
   Adevārul e ca piscul unui munte, cu cât te apropii, cu atât mai mare ceața.
   E interesantā și debarcarea lui Hrusciov, iti dau dreptate. Poate avem urmātoarea dinamicā strategicā :
   1) Bolsevicii internaționaliști iau puterea (prin Trotky, atentie, nu prin Lenin). Cumva, 1-0
   2) Stalin preia manșa dupā moartea lui Ilici, îl ucide pe Trotki (1-1), si impune un comunism autohton.
   3) Hrusciov schimba macaz dupā Stalin, ii aruncā portretul la gunoi (2-1) si chiar initiazā o destindere (1953 -1961).
   4) Brejnev forțeazā "pensionarea" lui Nikita și readuce stilul Stalin (mai rafinat totuși, fārā balalaicā) Deci 2-2
   5) Dupā decesele subite Andropov / Cernenko (nici un an fiecare) ajunge Gorby. Scor final 3-2 pentru cei ce au lansat toatā problema in 1917.

   Aceasta e insā o schemā simplistā, de care, precum ți-am comunicat, și eu mā indoiesc.

   Ștergere
  18. As adauga peninsula Crimeea datorita careia discutam azi si care a fost teritoriu rusesc şi Hrusciov care avea origine ucrainiană a făcut-o cadou Republicii Sovietice Ucraina din vremea respectiva. fara acest cadou de atunci, nu ar fi posibil acest conflict actual

   Ștergere
  19. Având în vedere că este imposibil să cunoaștem adevărul, tot ce am scris, așa cum am și menționat, este bazat pe experiențele trăite și pe interpretarea mea. Și, cum sunt conștient că dacă acum, când trăim vremurile noastre, nu avem posibilitatea de a ști de ce și ce se întâmplă cu adevărat, chiar nu am crezut vreodată altceva decât că cele scris de mine sunt păreri personale... În comentariile mele am scris „Care a fost adicția lui?(Gorbaciov!) Cu ce anume l-au controlat? După părerea mea, aceasta este singura întrebare pe care ar trebui să ne-o punem în cazul fiecărei „personalități”.” Îmi dau și eu cu părerea. Atât!

   Ștergere
  20. tot atat de interesanta este si aparitia si evolutia lui putin in momentul in care parea ca urmeaza dezmembrarea rusiei pe model urss.

   Ștergere
  21. AM citit de curios minuta sedintei din 11 Martie 1985 cand a fost investit Gorby (https://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/120771.pdf?v=8c2da230f912766dd29e113272920db6). Parerea mea este ca aveau nevoie de deschidere catre lume, nu se puteau izola mereu. Greseala a fost implementarea schimbarilor politice inainte de reformele economice. Chinezii au procedat bine si o fac si acum, sau corect. Nu trebuia renuntat la comunism cam inca cel putin cativa ani si schimbata economia. Practic din acest esec au aparut oligarhii, criminalitatea organizata si alte pacate. Daca se faceau reformele economice corect se putea sari peste capitalismul salbatic care ne conduce si in ziua de azi.

   Ștergere
  22. Desigur, dle.@TOvidiu, opinia dvs.nu e deloc deplasatā.
   Eu vā explicam motivul îndoielilor mele pentru cā am sesizat o parantezā în penultima dvs.postare.
   Oricând apreciez interlocutori care mācar își bat capul sā descālceascā ițele, chiar dacā tuturor ne lipsește cunoașterea directā a faptelor.
   La Gorby e posibil sā nu fi fost nevoie de o dependențā. Poate fācea totul din convingere - aderând la alt set de valori.

   @Ion - Pe Putin am propus sā-l lāsām pe altādatā. Acolo misterul de fond e "grupul de la Sankt Petersburg", care a înlocuit "Familia" lui Elțân. Acel grup conduce și azi, nu doar guvernul, dar și Gazprom, Rosneft...multe.
   In pofida a tone de analize occidentale, nimeni nu a putut sonda originea acestui nucleu. Se stie cā e, se știe cā Putin, Medvedev și Alexei Miller erau prieteni incā din anii '90, se mai știe cā intre Petersburg și Moscova e o eternā rivalitate - apoi se bat câmpii.
   Dar vom mai dezbate astea, cā n-au intrat zilele în sac.

   Ștergere
  23. "La Gorby e posibil sā nu fi fost nevoie de o dependențā. Poate fācea totul din convingere - aderând la alt set de valori." - dar altfel nici nu se poate.

   Au avut si ei usr-istii lor, ca intotdeauna de altfel. Asta este operatiune de manual. Aloci timp pentru reeducarea unor papagali idealisti si abia apoi ii poti folosi in lupta. Nimic nnu apare din spuma marii (vezi si comentariul de mai sus).

   Ștergere
  24. Am parcurs cu interes aceste opinii, caci si pt.mine Gorby ramane un mister. Iata un link din Foreign Policy, desprre faptul ca neghiobul ajunsese sa faca reclama la Pizza Hut (cica avea nevoie de parale).
   Să fii stapanul a juma' de lume, cum s-a zis, si sa ajungi ceva de aratat la bâlci..oare ce fel de individ a fost asta ?

   https://foreignpolicy.com/2019/11/28/mikhail-gorbachev-pizza-hut-ad-thanksgiving-miracle/

   Ștergere
  25. În cursul anului 1982, colonelul Vladimir Ipolitovici Vetrov a oferit DST-ului din FRANTA peste 4.000 de documente ultrasecrete ale Direţiei T (S&T) a KGB-ului. Cu „ajutorul” colonelului Vladimir I. Vetrov au putut fi identificaţi, în ansamblul ţărilor occidentale, 222 de ofiţeri KGB care căutau informaţii tehnico-ştiinţifice şi 70 de agenţi care urmăreau să obţină informaţii militare şi al colaboratorilor săi preţioşi care formau „Linia X” (spionaj tehnico-ştiinţific). Prin intermediul ofiţerilor din „Linia X” a KGB, Uniunea Sovietică şi-a procurat din Occident, la sfârşitul anilor ’70, 30.000 de aparate perfecţionate şi 400.000 de documente care vizau cercetarea tehnico-ştiinţifică. Între 1979-1981, 5.000 de arme sovietice au beneficiat în fiecare an de tehnologie occidentală. Achiziţionarea tehnologiei occidentale a permis Kremlinului să economisească 6,5 miliarde de franci între 1976 şi 1980.
   Decalajul tehnologic care exista, spre exemplu în domeniul informaticii, în anii ’70, de 10-15 ani între Occident şi URSS, se redusese la începutul lui 1980 la doar 3 ani şi acest lucru datorită spionajului ştiinţific şi tehnologic, iar 42% din producţia electronică sovietică a beneficiat de tehnologia occidentală furată. Puternicele ordinatoare RYAD sunt replicile exacte ale IBM-urilor 360 şi 370. O situaţie asemănătoare întâlnim şi în domeniul microprocesoarelor. Cel mai perfecţionat, KR580IK 80A, este copiat direct după 8080A, fabricat de Intel Corporation, utilizat de US Army.
   Comisia pentru Industria Militară- VPK coordona activitatea de culegere de informaţii tehnico-ştiinţifice prin stabilirea unui plan anual de obţinere a informaţiilor S&T, colectarea a tot ce era furat şi întocmirea unui bilanţ cifrat al economiilor astfel realizate. Totodată, analizele relevau faptul că economia sovietică nu rămânea doar în urma cursei tehnologice, dar devenise, de asemenea, incredibil de risipitoare. O serie de analize economice, făcute la nivelul anului 1987, aveau să releve faptul că economiile de tip sovietic consumau de două ori până la trei ori mai multă energie/unitate de producţie decât societăţile bazate pe economia de piaţă din Occident. Risipa economică rezultată, starea de înapoiere industrială şi tehnologică demodată, au avut un impact negativ asupra capacităţii de participare a URSS la COMERŢUL MONDIAL. Din ce în ce mai mult, ea exporta cu precădere materii prime şi minereuri, precum cea mai mare parte a lumii a treia, incapabilă să concureze cu exportatorii de frunte ai bunurilor manufacturate.
   În 1984, Comitetul de Stat al Planificării solicitase Institutului de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale (IMEMO) al Academiei de Ştiinţe a URSS un studiu prospectiv de dezvoltare a Uniunii Sovietice până în anul 2000. „Rezultatul a fost un text de 90 de pagini care conţinea concluzii fără drept de apel. Dacă erau menţinute metodele în baza cărora funcţiona atunci economia sovietică – metode dirijiste, centralizatoare, planificate – pe scurt modelul care a existat dintotdeuna, ţara noastră avea să se vadă împinsă printre puterile economice de mâna a doua, iar la sfârşitul secolului avea să coboare poate la nivelul ţărilor sărace din lumea a treia”, mărturisea Alexandr N. Iakovlev, directorul IMEMO.
   Mihail S. Gorbaciov avea să scrie în lucrarea La Perestroika, vues neuves sur notre pays et le monde (Perestroika, puncte de vedere noi despre ţara noastră şi despre lume) următoarele: „Ideile perestroikăi nu sunt numai rezultatul unor interese şi considerente pragmatice, ele indică şi o modificare a conştiinţelor noastre (…); ele sunt şi rezultatul unei anchete teoretice care ne-a permis o mai bună cunoaştere a societăţii şi ne-am întărit hotărârea de a merge înainte.”
   Concluzia: 1984!
   Studiu prospectiv IMEMO de dezvoltare a USSR! Asta l-a convins pe Gorby.

   Ștergere
  26. Așa ?
   Pai asta cum vine ? Merg cu masina la mecanic si ala imi zice: Dom'le, s-a invechit. Vreo 5 ani mai face fata, apoi, fata de noutati, o sa devina o rabla. Si eu atunci (trist) o trag pe dreapta si zic : Biata masina ! Si ce frumos rula acu 3 ani...ia bre, care vreti niste roti ? Nu-mi mai trebuie, ca se invechesc. Vreti o portiera ? Luati...luati...parca si vad rugina. Aoleu, luati si volanul ? Pai, ce-i drept, fara roti parca nici asta nu-mi mai trebuie. Dar nu va dau benzina ! Asta o mai tin, poate o vand !

   Al naibii mecanicu', cum stinse el pofta de sofat a lui Gorby !

   Ștergere
  27. Dupa ce ca o furat Gorby de la occident atata tehnologie, au realizat ca e si mai mult de furat si atunci au decis sa se deschida catre lume.

   Ștergere
  28. Prieteni, sa fim seriosi.
   Articolul frantuzesc e propaganda ce-mi zgarie neuronii. N-ati remarcat fraze tip "pana in 2000 ajungeam lumea III"? Pai noi, Les Roumains, prinsi in jaf si tembelism peste 30 de ani, nu suntem inca asa jos, dar imparatia muscaleasca asa ajungea ???
   Vesticii o sa tot bata tambalul asta triumfalist muuult - poate pana vor vedea tanc rusesc in curte. Sa fim mai atenti la citate, mai ales cand vin de la tradatori dornici a-si incanta noii stapani.

   Sau, altfel. Rusii n-au fost lideri la inventica nici pe vremea tarilor. Apoi a venit foametea lui Lenin, nebunia lui Stalin, parjolul nazist...dar nu s-au dezmembrat. Cum veni insă Cap-de-Hartă, au aruncat tot la coș..un fel de "zboara puiule, zboara"!

   Nu cunosc tainele ingropate ale Kremlinului, dar un singur lucru cunosc. Nu vom gasi nicicand adevaruri abisale in presa. Mai ales in asta moderna, un soi de hartie igienica parfumata.

   Ștergere
  29. Si sa mai adaug ceva - ca m-am starnit.
   Ratatul de Gorbaciov n-a fost in stare de nimic, insa a ordona Operatiunea "Dnestr", de ne-a umplut cu morti in 89, la asta s-a priceput, scarba !

   Ștergere
  30. Scarba ca bine zici este inca viu si traieste, are si conturi de social-media si se lauda cu Fundatia lui personala facuta de stat numelui sau, unde lucreaza toate neamurile sale www.gorby.ru

   Ștergere
  31. Mda, luat cu vorba, mai că uitam cadoul ce ni l-a dat in 1989.
   Dar, ce să zic...parcă se confirmă ce...glumeam...in cursul zilei.
   Ce-a pierdut Pauker in anii '50 recuperă Bruckner in '89.
   Coincidențe.
   SHALOM.

   Ștergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  33. @TOvidiu, cu părere de rău am șters observația dumneavoastră, pertinentă de altfel. Am făcut-o „cu zgomot” ca să observați. Problema e una simplă: asemenea subiecte pot avea ca efect ștergerea blogului. Pe blogger nu se întâmplă încă, dar sunt convins că va începe și aici, doar e al lui Google. Mă rog, nu mi-ar face personal un mare rău, dar e mult material adunat și sunt mulți oameni care vin pe-aici.
   În plus, trăim într-o lume a cenzurii crâncene. Cu articolele mele duc totul până la „limita acceptabilă” a sistemului cu dorința de a-i face pe oameni dornici să vadă limpede realitatea. Într-adevăr, îți trebuie și ceva voință pentru asta, dar dacă n-ai voință ce sens are să livrăm totul mură-n gură?
   Am reușit până acum în întreprinderea mea și vreau s-o fac cât timp îmi va mai permite sistemul. Însă, trebuie să înțelegeți că, date fiind regulile strâmbe ale lumii actuale, trebuie să ne desfășurăm o parte a discursului în sfera privată, adică în cea a contactului direct. Lucru care, până la urmă, nu e rău deoarece aduce o apropiere între noi, o raportare naturală unul la celălalt.
   Îmi cer scuze pentru ștergere, dar sper să mă înțelegeți. Mulțumesc!

   Ștergere
 5. Ceea ce se întâmplă acum cu Rusia și Ucraina, este identic cu ce a fost in al doilea război mondial cu Germania și Polonia. Istoria a fost modificată de invingatori.vedeti filmul de mai jos.
  http://fymaaa.blogspot.com/2021/04/europa-ultima-batalie.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+IesireaDinMatrix+(Ieşirea+Din+MATRIX)&m=1

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Rusia nu e Germania pentru ca ii lipseste coloana vertebrala. Miza e mentinerea la putere a actualului regim. Cum rusii nu au ce manca le mai da Putin ceva circ si poate tac din gura.

   Daca Putin intra invingator in Odessa calare pe un tigru portocaliu, sigur rezista la putere mai mult ca Merkel.

   Ștergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 7. Cine are diamante cata frunza si iarba nu are datorii si nici nu mananca oase de alaltaieri :)
  De ce a semnat Gorbaciov destramarea URSS ? A primit ordin.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Evident.

   Ce clar si ordonat ai scris ...

   Mir?

   Ștergere
  2. Ieri s-a simtit atacat la credinta (cu toate ca din partea mea n-a fost nimic personal).

   Acum am zis ca un semn de bunavointa nu strica mai ales ca prin felul in care a scris pare ca nu e el :)

   La mine n-au inflorit salcamii ...

   Ștergere
 8. Rusia este irelevanta. Cu cateva grenade si o economie sub cea a Italiei nu se face o putere mondiala. Trendul e descendent, probabil Rusia se va dezintegra inaintea UE.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. :))))))) Ce glumă bună! Rusia va supraviețui UE mult și bine! Are resurse imense, inclusiv umane.

   Ștergere
  3. Resursele umane pleaca din Rusia la prima ocazie. Chestia asta e valabila si pentru China. Aproape nimeni nu vrea sa traiasca in Rusia sau in China. Cand se va schimba lucrul asta putem vorbi de noi puteri globale. Pana atunci joc de glezne.

   Iar resursele astea sunt situate in anumite regiuni din Rusia si nu au nici o motivatie sa intretina restul sarantocilor. Din nou, cu prima ocazie isi vor declara independenta.

   Ștergere
  4. @Cyrus

   Rusia este irelevanta ca stat agresor. Are prea mult creier si prea mult de pierdut ca sa-si iroseasca fortele intr-un razboi de cucerire.

   Dar ca stat care se apara ... este poate cea mai relevanta din lume. Nu gasesti nicaieri o tara mai inarmata si mai bine pregatita sa lupte pana la ultima picatura de sange.

   Comentariul tau este putin ramas in urma cu vreo ... 20 de ani.

   Ștergere
  5. Subscriu Cyrus, la tot ce ai spus.

   Ștergere
 9. Sistemul autoritar represiv („comunist”) nu permitea dogmatic acumularea unor averi personale uriașe și, cei care dețineau „informațiile” dețineau puterea. Având acces la informații și resurse, era natural ca cei din sfera serviciilor și o parte a politicienilor, să își dorească o viață luxoasă așa cum vedeau în filmele americane. Au blocat sistemul, creând crize alimentare în rândul populației (aliment pentru ruși este și vodca) și au provocat tensionarea relațiilor sociale. Așa cum era și firesc, cei care dețineau controlul, au „trădat” și au acceptat să împartă resursele între ei și cu ceilalți asemenea lor, renunțând „aparent” la controlul blocului estic. De fapt, au realizat că introducând „democrația” și libertatea de mișcare pentru populațiile din zonă, viața lor devine infinit mai confortabilă, plăcută și sigură controlând din umbră masele de proști și resursele materiale...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In plus la tot ceea ce foarte bine ai remarcat, personal sunt convins ca acele crize alimentare, gaze, apa calda au fost comandate tot de afara pentru studiul celor ce pregatesc austeritatea care vine acum. Erau acele sfori atasate contractelor de imprumuturi din vest. Nu aveau de ce sa o faca trepadusii lui, deoarece revolutiile sunt coordonate din afara indiferent de “ presiunea la gaze”. Tu ai sa intelegi cred cel mai bine....vezi tarile din pact unde nu au avut probleme de genul bataii de joc din Ro...nu au avut probleme sa schimbe pe loc macazul.
   Asa cum bine ai zis cine detine informatie detine puterea. Astfel cei de acum din Can si state, ue, au statistici si date precise referitoare la comportamentul turmei pe timp indelungat, si s au convins ca Treaba merge struna chiar si in populatiile europene nu numai in Coreea de N si China..lucru care nu i usor de realizat

   Ștergere
  2. citadela De acord! Pseudonimul Citadela - îmi place să cred că vine de la cartea lui Antoine de Saint-Exupery

   Ștergere
 10. De ce nu mai intra cele 2 nave americane in Marea Neagra si au ancorat la greci?
  1. Americanii sunt iubitori de pace si vor sa evite orice posibila provocare;
  2. Americanilor le este frica. Stiu ce-au patit in 2014, iau in serios avertizarile rusilor si fac un pas in spate;
  3. S-au stricat si au nevoie de reparatii;
  4. Nu le mai lasa turcii sa treaca;
  5. Vor intra mai tarziu foarte aproape de inceperea razboiului ca sa beneficieze mai bine de timpul in care li se permite sa stea;
  6. Alt motiv. Care?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 'Geaba ne chinuim a ințelege tactici, pana nu ne-am lămurit cu strategia (primele deriva obligatoriu din ultima). Poate fi oricare din motive, sau o simpla temporizare pebtru ceea ce se cheană "testarea flancurilor".
   Neștiind exact ce s-a stabilit, e prematur sa stam cu ochii dupa barci sau avioane.

   Ștergere
  2. Alt motiv:
   Dezactivarea imediata a celor sase reactoare de la Zaporozjie si mai tirziu si restul celor din tara pe motive de “ safety”
   ...de retinut, pentru reamintire peste citeva luni cind se va intimpla, pentru a da credit “ where credit is due”

   Ștergere
  3. Scuze, motivele mele fac referire la “conflict” in general, restul sunt detalii..

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Nu mai intra pt ca ar incalca fatis conventia de la Montreaux.
   Si de ce ar face asta? Ca ar insemna un "afront" major.
   Ce ar avea de castigat?in afara de faptul ca Rusia ar trebui sa raspunda cumva.. Personal nu vad ce ar avea US de castigat.

   Ștergere
 11. @ Angela ma simt printre voi ca un copil printre doctori,profesori ;
  Acestia dispun,invata pe altii.prea seriosi distinsii scriitori de pe acest blog. Eu va astept sa intrebati, pur si simplu nu sa socotiti,deduceti.
  Stilul deductiv fara erori este cel care pleaca de la 0 preconizari,prejudecati.
  Observati finalul si mergeti inapoi pe fir in asa fel incat totul sa se potriveasca perfect in ciuda tuturor ''piedicilor puse''
  Daca tot fac umbra pe aici elucidez cu maxima precizie si simplitate Disparitia virusului in China :

  Prima oara five gi a fost experimentat in Wuhan ! Electromagnetismul a sensibilizat sistemul lor imunitar special pe fond de poluare( aduceti-va aminte ca pe acolo nu se vedea soarele de smog cu lunile)
  Picau ca mustele. Sigilati in case si injectati cu doze soc de Vitamina C ! Problema rezolvata pana in mom. de fata.
  Atunci a aparut informatia cu Vit. C, a fost public, intre timp s a rupt tambalul de batiste.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Dan, iti multumesc pt lumina pe care ne-o impartasesti cu atat de multa bunavointa. Cu toata modestia insa imi permit sa-ti atrag atentia cu nu exista (sau nu le cunoastem noi, acelasi lucru) date semnificative statistic despre ceea ce afirmi.

   Pandalia are oricum procente extrem de mici care nu legitimeaza masurile complet disproportionate si din ce in ce mai multi oameni realizeaza ca este o vrajeala folosita politic pentru indeplinirea unei anumite agende gobaliste.

   Cum din China vine trendul noii corectitudini politice si cum acolo sunt cu ani buni inaintea occidentului pe linia instaurarii noii societati sclavagiste este limpede ca nu aveau nevoie de pandemie pt ca oricum aia sunt suficient de dresati sa faca la comanda ce-i nevoie ... ca sa fie bine si stapanul multumit.

   Se intampla ceva si cu 5g dar sa recunoastem ca lumea nu crapa decat selectiv. Asta inseamna ca mai sunt oameni care vor scapa si dupa introducerea 5g ceea ce poate fi o veste buna, nu?

   Ștergere
 12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Haahahaa ! De duh asta.
   Insa o sa va raportez pe toti ca "incorecti politici". Cum adica lup "alb" ? Adica, de era negru, era vreun...sub-lup??

   Totusi acum va iert, ca suntem colegi. Data viitoare insâ...nu stiu...sa aud "mamifer cu pigment deschis" sau "patruoed decolorat"...ca altfel va dau pe manutza lui Ursula Van Der Lein si o sa stati cuminti pe canapea...pana va baga in seama careva.

   Auzi la ei...cat rasism !

   Ștergere
  2. Iar o dam cu lupul alb, bucegii, strigoi, iele si alte folclorisme zalmoxiene. Parca subiectul era CINE PICA?
   Daca tot asa continuam o sa vina doar comentaci gen burebista2012 si nu dezbatem nimic.
   Ba mai mult, pleaca unii cum era Triplu x ce avea postari lungi pentru tot anul, dar imi placea ca dezbatea, nu doar arunca o postare. Puteai avea un argument.
   Sa poti avea un argument este binevenit cred aici si e in spiritul dezbaterilor. Noi nu prea avem traditia dezbaterilor.

   Ștergere
  3. Dezbaterile sunt bune, doar sa nu fie intinse fara concluzii. Altfel, vorba lui Napoleon "de vrei sa ingropi o problema, creaza o comisie!"
   Comisia Europeana Comisia de la Venetia, comitete, comiții...

   Svuze, azi nu prea sunr serios.

   Ștergere
  4. Ok @Adam. daca vrei tu sa pice cica guv. pica in max. o luna.
   Si jhandarii cica pica daca se ating de protestatari.

   Ștergere
  5. @Adam - dar tu ne-ai invartit toata ziua cu Gorbi & co si acum la spartul targului zici ca nu stim cine pica. Pai zi. Ca eu am mi-spus parerea de la prima postare.

   Recunosc ca n-am zis vreo noutate insa eu chiar cred ca in curand se va da totul peste cap pt ca nu se poate altfel. Ba se poate insa numai daca vom face ceea ce nu facem asa ca ramane cum am stabilit: nu se poate.

   Ca si concluzie: pica lumea veche. Re pe de.

   Ștergere
  6. @Angela, lumea e mereu in dinamica. Cateodata mai lenta, cateodata mai accelerata.
   Ce intelegi d-ta prin "lume veche" ? Cum faci periodizarea ? Cand a inceput lumea "veche"?

   Ștergere
  7. Biden pica, clar.
   Toti vorbesc ce ciudat este omul asta, ca nu primeste vizite, ca nu il vede nimeni. Ca mereu e pe fuga cand sa dea conferinte de presa. Ca nu s-a intalnit numai online cu alti sefi de state. E si asta un soi de propaganda.
   De ce? Xi nu are cum sa pice in urmatorii 200 de ani. Putin nici elo in urmatorii 20 de ani. Biden va pica in 2 ani maxim.
   Adica toti au vazut tragedia alegerilor americane, cine din lumea asta nu a simtit cum imaginea Americii vechi se sterge din memorie...dolce vita din anii '60 a disparut de mult...si visul american este spulberat de BLM.
   Adica serios, visul meu american devina tot mai mult mutatul la tara.
   Imi iau viza si plec.

   Ștergere
  8. @ Cassius

   Ma refer la o schimbare fundamentala a intregii societati. Totul va fi altfel potentat de ingineria genetica si de AI. Acum este tarziu dar merita efortul sa vorbim punctual despre aceste schimbari.

   Iar noua lume va fi atat de diferita iar presiunile de schimbare atat de mari incat timpul nu mai are rabdare ca trecerea sa se faca lin, pas cu pas si va fi nevoie de o restartare.

   Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  10. @ Adam

   Vor urma cativa ani foarte grei in care lucrurile vor fi amestecate si nimic nu va avea cap si coada. Insa la un moment dat se va termina nebunia. Oamenii vor fi epuizati si vor accepta tot ce li se va cere.

   IOT va fi o realitate in sensul in care totul va fi conectat la sistem. Nivelul de digitalizare va fi infinit mai mare decat acum. La felsi controlul care va deveni permanent si ubicuu. Va dispare orice urma de intimitate si initiativa proprie. Nimic fara voie de la stapanire. Oamenii vor fi mult mai modesti. Se vor multumi cu infinit mai putin decat acum ca, de, asa este mai ... verde.

   "Infratirea" omului cu tehnologia va fi din ce in ce mai puternica. Se va ajunge chiar la o competitie a up-gradare (un mijloc prin care isi vor augmenta capacitatile fizice si intelectuale) astfel incat cyborg-eala va deveni o necesitate si o lupta pentru competitivitate. Va conta mai putin cat de destept te-a facut mama si cat de mult ai invatat si mai mult tehnologia cu care te-ai "upgradat".

   La nivel de morala va fi o adevarata nebunie. Cea mai mare parte a vietii oamenii si-o vor petrece in lumea virtuala. Vor fi captivi dar vor exista mijloacele care sa-i destinda si sa se simta "fericiti". Sexul va fi ceva fluid si va avea drept scop placerea obtinuta sub diverse forme si cu instrumente specifice conectate la lumea din oglinda.

   Relatiile de munca se vor schimba fundamental. Platforme expert cu AI vor coordona centralizat si de multe ori delocalizat munca oamenilor.

   Sunt extrem de multe precizari de facut. Ti-am spus cate ceva pe sarite ca sa intelegi la ce ma refer. Sclavagismul modern nu este un concept abstract. Este ceea ce ne pandeste pe toti dupa colt.

   Chiar si numai pe baza a ceea ce avem astazi putem intui destul de clar ce va fi peste doar cativa ani.

   La buna reauzire.

   Ștergere
  11. Ubicuu e doar abisul iubirii lui Dumnezeu

   Ștergere
 13. Atat de tari sunt amerlocii că după ce l-au făcut pe presedintele Putin ucigaș, au simțit nevoie să-l sune atunci când acesta a dat ordin de punere în mișcare a peste o mie de tancuri. E o negociere la sange cu foarte mari șanse de explozie. Ricanii au sarit de mult calul si merită o lectie de la ultimul stat european ce și-a păstrat independenta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Emilian,
   Rusia imediat dupa schimbarea constitutiei a devenit vasala, in 1992-93. Este o tara partial colonizata. Sfertul de elemente independente sunt practic neglijabile. Daca nu crezi citeste le Constitutia mai ales paragrafele parca 15 sau 18 unde ei cedeaza puterea decizionala interna organizatiiolor mondiale, identic restului lumii. Singura putere care le a ramas este gargara sofisticata dar nematerializata a lui Putinache si jocul de glezne al parlamentului care voteaza fara cricnire toate ordinele care le vin direct prin sms uri

   Ștergere
 14. Pai vere Adame, Cernu cheltuie miliarde si dureaza ani sa cerce sa obtina un neutrin directionat; Lupusorul sau qiuitorul echivalentul a milioane de Cerne ...
  Asa e @ Angela,nu exista.

  China 1,48 milrd.
  Romania 16 mil.
  Plecati prima 4.800
  Ro. 25.000
  Orice explicatie ai cauta acestor evidente,doar a mea se pliaza precum cauciucul pe roata.

  Adevarat, acest adevar se poate deduce decat de omul care spunea dupa prima stire de biban ca Lamaia este cheia.
  Ai nostri au spus ca nu baga Cercel in seama fantasmagorii d'astea ; italienii la inceputul crancenei lor pandemii n-au avut curaj sa transmita informatia, Chinezii in schimb....ori au aflat,sie stie cum ori au clapaugit urechile pe langa cel mai puternic om din lume-eu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pour toi, mon capitain !!
   https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DVBTRp80Q64U&ved=2ahUKEwiOyMiS_6zvAhUCxosKHZ83BEkQ28sGMAB6BAgBEAk&usg=AOvVaw0zAsFTYt6uXNeqLM2bgbUh

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 16. Frumoase commenturi.Cu o singura exceptie,dar ma autoeduc sa ignor cretinismele ei.A exceptiei.
  Suvorov da o explicatie destul de argumentata caderii URSS.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Ultima Republica"? sau "Spargatorul de gheață"?
   Acest Suvorov (nume real Vladimir Rezun) este un Pacepa.
   Dar sunt acolo, consimt, vreo cateva adevaruri.

   Ștergere
  2. mda, explicatia lui Suvo este ca membrii de partid si-au pierdut carnetele. Si cum cel mai mare pacat era pierderea sau distrugerea carnetului, lucru care echivala in zilele noastre cu ...o infractiune. Deci cand toti au pierdut carnetelke si nu mai aveau hartie sa le tipareasca si nici coperti, au zis sa se deschida catre occident ca sa poata fura de la ei.
   Istoria secolului 20 este plina de furturi de tehnologie, furturi de patente tehynologice.
   Eu sunt curios cate chestii se ascund in sertare?
   Se vor deschide vroadata acele sertare?
   Va schimba lumea ce se afla in sertarele alea?

   Ștergere
  3. Gradual,da. Dar cine le controleaza va schimba doar anumite dimensiuni, avand grija sa nu-si dinamiteze singur baza.
   Numai ce vei mai auzi, din cand in cand, de un "tanar geniu" ce a inceput "in garaj", apoi, fascinati, aia de la Pentagon "i-au oferit un contract".
   Geniul fericit, Pentagonul la fel...inca o data, "visul american".
   Pai daca oamenii cred scenariile astea, ce ne miram ca cred in "virus"?

   Ștergere
  4. pai o sa imi fac si eu un garaj, sau o rulota cu laborator de bucatarie pentru experimente genetice. Este un serial Biohakers 2020, ma uit sa inteleg viziunea noii lumi. Dar din ce tot studiez, genetica asta am parerea ca va sfarsi ca si laboratoarele de eroina sau coca, doar ca de data asta dealer-ul sau cel care imparte cartile este statul.
   Practic productia de droguri va deveni atributia statului. Ceea ce ma duce la Huxley si viziunea sa cu o societate care isi face doza zilnica de coca, ca altfel nu va putea trai.
   pai stai bai statule, tu vrei sa devenim o specie de dependenti si aurolaci?

   Ștergere
  5. Vezi pe Netflix serialul (nou): "Minunata Lume Noua".
   Unde eroii principali sunt unul Marx...si una Lenina.
   Si toti halesc "SOMA" din 5 in cinci minute.
   Dar cica asa "nu-i bun"
   Asta asa...ca tot ne calca neo-marxismul.

   Ștergere
  6. Brave New World, gasit!
   Ma duce cu gandul la aurolacii vacinului

   Ștergere
  7. Cine l-a gandit are studii de psihologie sociala. Netflix...ce "izvor" pentru spalare de creiere.
   Vorbim dupa ce-l termini.

   Ștergere
  8. bah, sunt profund socat, este bazat pe cartile lui Aldous Huxley si e serial. Singurele filme de ecranizare a romanului au fost in 1980 si 1988.
   Sunt profund mirat. Nu ma asteptam.

   Ștergere
  9. Pai de aia ti l-am recomandat. Dar ia-l incet, sa vezi pana unde ii duce mintea.

   Ștergere
  10. Aldous Huxley a avut capacitatea de a înțelege meandrele psihicului uman. Și, că ne place sau nu, a avut o intuiție fenomenală...

   Ștergere
 17. Bun, pe azi ne-am destrabalat intelectual destul.
  Noapte buna, mai vedem maine ce si cum.

  RăspundețiȘtergere
 18. nu este nimic nou sub soare…
  Noapte buna!@

  RăspundețiȘtergere
 19. Dle Mercy, de eliberarea unui detinut politic (Gaspar -spit.jebel Timisoara) va puteti apropia ?

  RăspundețiȘtergere
 20. TOTAL GRESIT:
  Desfintarea URSS-ului a fost o intelegere intre doi presedinti G si R care ambii sustineau COMUNISMUL,(vizibil si azi la elitele bancare din SUA) asa ca s-au inteles ca URSS-ul sa faca parte din Casa Comuna Europeana ca prim pas catre globalizare si Statul Unic Mondial, casa care incepea la Lisabona si se termina la Vladivostock.
  Si cine credeti ca era cea mai mare tara si cea mai mare putere militara in aceasta "casa comuna"?
  Asa ca URSS-ul s-a autodesfintat ca sa devina sefa Uniunii EURASIATICE adica si mai mare si si maiputernica.si in schimb URSS-ul isi dadea resursele pe mana bancsterilor IMPERIALISTO-COMUNISTI
  Aceasta a fost intelegerea intre Gorbi si Reagen.
  Din pacate dupa Reagen au venit niste cacati ca Bush, Clinton si Óbama care au calcat folosit destramarea URSS-ului pentru a o distruge
  Si ce vedem acum_
  Vedem ca tot occidentul se autodistruge prin Lock Downuri si Total Reset, in timp ce Rusia si china se dezvolta si prind tot mai mare putere pe an ce trece.
  Asa ca occidentul este un mare LOOZER!

  RăspundețiȘtergere
 21. URSS au fost destramate de rusi din doua motive : 1-Rusii riscau sa devina minoritari in propria tara. 2-Moscova se saturase de cam multisor de luat materii prime de-acasa si de det aproape moca la colonii,colonii care ajunsesera sa bata si cu pumnul in masa pe la Moscova ba ca de ce-au intrat in Afganistan,ba ca ce cauta in Cehoslovacia,ba ca de ce nu deschide frontierele coloniilor cu occidentul,ba ca se dau cam sefi peste colonii,ceea ce nu-i chiar corect etc... Brusc rusii au invartit roata si efectiv ne-a ajutat sa devenim capitalisti,sa stam la masa bogatilor si sa fim membrii ai celor mai selecte cluburi occidentale. Asta pana cand ne-a hranit dracu de-atata capitalism,atata bine,atata belsug,atata prosperitate,atata lux si atatea cuburi selecte si mese de bogati...)))

  RăspundețiȘtergere
 22. Ce război ?

  Nuclear, din greșeală ? - End of story, pierdem timp degeaba.

  Agresiune rusă, indiferent cum declanșată, împotriva cui ? Ucrainei ? OK. Îi bat, repede, că altfel nu e nicio sfîrîială pentru Rusia și ocupă cel puțin Kievul + ce mai e relativ pro-rus. După care ce? Chiar și pentru o parte de Ucraină, nu cea mai ostilă lor, au nevoie de trupe de ocupație imposibil de susținut nici măcar pe termen scurt. Chiar dacă pun un regim marionetă, pe ăla cine îl susține? E sinucidere pentru ruși.

  Pot să procedeze ca chinezii cînd au năvălit în Vietnamul ocupat să dărîme regimul Pol Pot din satelitul chinez cambodgian. Război de pedepsire, ca să arate ce pot, după care s-au retras imediat. Nu cred că în Ucraina are sens o schemă similară, chiar dacă realizabilă. Din multe motive. Dar o parte din idee se poate regăsi în varianta cea mai probabilă, de mai jos.

  Americanii ar vrea, probabil, să-i momească în Ucraina, dar nu au prea multe posibilități. Totuși, dacă, prin absurd, ucrainenii vor să rămînă fără armată, atacă cele două provincii din est (Crimeea nici nu poate fi vorba) și avansează, rușii intervin local și îi lichidează deplin acolo și suficient prin alte părți, din aer. Rușii nu mușcă mai departe, cele două provincii se declară independente, eventual cu teritoriu rotunjit, rușii pierd diplomatic, dar ce mai contează, Ucraina nu mai contează în niciun fel și sigur intră în haos, ce cîștigă americanii? Nimic. Ce rost are atunci să împingă lucrurile la rupere dacă nu pot controla direcția ?

  Rusia s-a mișcat repede, poate interveni imediat, nu în săptămâni, raportul cîștig/pierdere pentru americani s-a deteriorat grav.

  Concluzie - nu va fi război acum. Boala rămâne.

  RăspundețiȘtergere
 23. Militar vorbind, avantajul Rusiei nu poate proveni dintr-o doctrină defensivă. I-aș zice că tind spre una neagresivă. Însă trupele lor trebuie să fie capabile de incursiuni în adîncimea teritoriului inamic, altfel nu putem vorbi de o putere regională. Indiferent de tehnologie, această condiție nu dispare. Rusia nu e încă unde ar trebui să fie (din punctul ei de vedere) ca să se simtă în siguranță. De aici și mobilizarea rapidă și gălăgioasă la granița cu Ucraina și Belarus (o țară esențială pentru Rusia). În parte concentrează resursele nu îndeajuns de suficiente altfel, în parte au grijă să pară mai puternici decît sunt. Cred că le-a mers.

  RăspundețiȘtergere
 24. Să spunem că,4 țări mari din lume sunt împotriva SUA,mă refer la Rusia,China,Corea de Nord și Iran,cum spuneai tu ma-i sus că,America nu poate să-și apere țara,America e bună numai de ofensivă,și desigur ca să duci un razboi îti trebuiesc resurse,și din câte văd China are așa ceva.

  RăspundețiȘtergere
 25. In Rusia si-a rupt gitul Napoleon Bonaparte. El a plecat impotriva Rusiei in 1812 cu o armata formidabila la acea vreme, peste 600.000 soldati. Dupa batalia de la Borodino, in care s-au infruntat armatele franceze ale lui Napoleon si cele rusesti ale maresalului Kutozov, Napoleon, vazind cimpul de batalie plin cu zeci de mii de morti, a exclamat '' inca o victorie ca asta si ramin fara armata '' Tot in Rusia si-a rupt gitul si Hitler, la Stalingrad si tot in Rusia isi va rupe gitul si Biden, daca ii va trece prin capatina sa o atace...

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu) sau forumul Trenduri de pe Telegram(https://t.me/+HBtgL7y2hgVhMmY0).