sâmbătă, 3 aprilie 2021

Conflictul din Ucraina și actorii săi


La granița de est a Ucrainei încep să se intensifice tensiunile. Totul a început cu o provocare din partea politicienilor ucrainieni. Sunt ferm convins că nu știți mai nimic din zonă deoarece vidul informațional se potrivește ca o mănușă cu manipularea ordinară care se practică acum în lume. Așadar, să începem cu contextul. 

O lege controversată statutează obligativitatea limbii ucrainiene în toată industria serviciilor. Legea este din același registru cu cea care a interzis învățământul în limba maternă. În conformitate cu orice standard al lumii de azi, legea ucrainiană este absolut aberantă. Imaginați-vă ce-ar însemna dacă în România - unde structura etnică este infinit mai coerentă decât în Ucraina - s-ar da o asemenea lege. Ar ieși scandal. Ar urla Orban(Viktor) ca din gură de șarpe și ne-ar ucide „partenerii” și ambasadele lor. Ați auzit ceva din partea statelor „democratice” despre legea din Ucraina? I-ați auzit pe politicienii noștri protestând? Aiurea! Au băgat toți capul la cutie. Asta în timp ce autoritățile din Ucraina continuă operațiunile de intimidare a românilor aflați pe teritoriile ocupate.

Era logic ca în urma unei asemenea agresiuni marile grupuri etnice de pe teritoriul ucrainian să fie cuprinse de temeri. Însă lucrurile nu se opresc aici. Armata ucrainiană a început să atace absolut gratuit pozițiile separatiștilor din est. Era normal să se declanșeze o reacție care, în mod evident, nu a întârziat să apară: simțindu-se amenințați, separatiștii din Donbas au reînceput recrutările. De partea cealaltă a graniței, rușii au masat trupe. De ce? Pentru că mișcările făcute de Ucraina sunt cât se poate de logice: se încearcă inițierea unui conflict, iar Rusia nu poate rămâne indiferentă.

Puteți să priviți cum vreți evenimentele, însă trebuie să înțelegeți că rușii nu sunt ca noi. Nu pot rămâne indiferenți la suferințele fraților lor aflați acum te teritoriul Ucrainei. Dacă am pune lucrurile în contextul lor istoric, am înțelege că tensiunile din zonă sunt cât se poate de justificate întrucât teritoriul până la Nipru aparține Rusiei. Culmea, în ciuda evidențelor, Ucraina nu face nimic pentru a aplana conflictele ci, împotriva propriilor interese, intensifică provocările. Poate că nu credeți ceea ce scriu aici, însă nu aveți habar cât de violent este naționalismul ucrainian. Dacă i-ați asculta pe frații noștri aflați sub ocupație ați înțelege mai bine despre ce este vorba. Din nefericire noi suntem cu „frăția” atâta timp cât nu depășește nivelul de slogan sforăitor, iar când trebuie să trecem la fapte ne facem că plouă. Făcând o paranteză, vă întreb cum ați protestat atunci când Plăvanul, aflat în vizită în Ucraina, a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții românilor aflați sub ocupație???? V-ați făcut că plouă, nu-i așa?

Dacă-i acuzați pe ruși pentru modul în care se comportă o faceți pentru că nu înțelegeți că rușii n-au cum să fie lași ca noi. Ei știu că au frați pe teritoriul ucrainian și, mai mult, că teritoriul pe care se află frații lor aparține de drept Rusiei. Cum ați vrea să reacționeze în condițiile în care asupra rușilor de pe teritoriul actual al Ucrainei se exercită presiuni inimaginabile? Ați vrea să bage ca noi capul în pământ? Nu. Acțiunea lor mi se pare cât se poate de logică.

Dacă sunteți tentați să dați vina pe etnicii ruși, vă voi arăta spre statele baltice unde, de asemenea, există destui etnici ruși care trăiesc fără probleme și sunt lăsați în pace. Ați auzit de vreo tensiune etnică prin statele respective? Evident că nu. Atâta timp cât îl lași pe om în pace își vede de treaba lui. În Ucraina însă există o presiune teribilă pe care o fac naționaliștii radicali. Aceștia sunt încurajați pe la spate de care americani care văd în tensionarea Ucrainei o afacere numai bună pentru complexul militar-industrial.

Ca să înțelegeți situația, vă spun încă de pe acum calculele care se fac. Ucraina e împinsă la înaintare. Rusofonii vor acționa. E normal să fie așa! În Donbas sunt aproape 80% ruși(ca să înțelegeți situația, luați în considerare nu structura etnică falsificată în recensământul ucrainian din 2001, ci limba maternă evidențiată în același recensământ). Retensionarea va conduce la un scenariu similar Crimeei. Doar că, pentru a nu scoate Rusia în față, Putin va sprijini crearea uni republici independente care, în afară de Donbas, va cuprinde și zone continue din sudul regiunilor Zapoijea și Herson. Mișcarea e una strategică: nu doar că se va face legătura terestră dintre Rusia și Crimeea, dar se va bloca pe un spațiu mult mai larg accesul Ucrainei la Marea Neagră. De asemenea, va grupa etnici ruși într-un teritoriu căruia îi va garanta nu doar independența, dar pe care îl va folosi și ca „centură sanitară de protecție”.

Să începem acum să privim din punctul de vedere al fiecărei părți. Pe ruși consider că i-ați înțeles. Să vedem, totuși, ce au în cap ucrainienii. Ei au o singură problemă: Nord Stream 2. În momentul în care conducta rusească va deveni operațională își pot lua adio de la relevanța lor în domeniul gazelor. Rușii pot renunța oricând la transportul prin conducta ucrainiană fără să facă să sufere Europa. Practic, Ucraina devine strict o țară eșuată fără relevanță. Intensificând problemele din estul său, actuala conducere a țării speră să blocheze noua cale de gaze către Europa și astfel să-și mențină relevanța. Iată și motivul pentru care Rusia „nu se va arăta la față” în conflictul ucrainian, ci va acționa exact la fel ca în Crimeea. De asemenea, nu-și va alipi zonele care-și vor declara independența, ci va sprijini formarea unui stat rusofon independent. Care, desigur, în final va adera la CSI.

Dar unde sunt americanii? De ce ar sprijini ei un conflict care, în final, va produce o dislocare geostrategică importantă? Sunt două motive. Primul ține tot de Nord Stream 2. Prin blocarea noului proiect de gaze către Germania, SUA speră să împiedice o apropiere a Germaniei de Rusia. De fapt ăsta e coșmarul americanilor deoarece cele două țări se completează atât de bine încât apropierea dintre ele ar putea genera un cutremur global care ar arunca SUA în derizoriu. Știți toți că SUA luptă împotriva ascensiunii Chinei. Pentru a contracara SUA, China și Rusia și-au strâns rândurile. Era logic să se întâmple așa. Însă SUA știu că între cele două țări există „frecușuri” istorice de care, la un moment dat, s-ar putea profita(doctrina Kissinger: „Așa cum acum Folosim China pentru a opri ascensiunea URSS, la fel îi vom folosi pe ruși pentru a stopa ascensiunea Chinei”). Chiar dacă acum pare imposibil, cine știe cum s-ar putea „instrumenta” niște probleme? E oricum mai mult decât nimic. Apropierea însă a Germaniei de Rusia ar fi dizlocare teribilă întrucât nemții au capacitatea de a trage întreaga Europă după ei. Chiar și fără balastul european, tehnologia germană și-ar găsi în Rusia un partener energetic excepțional. Așa cum v-am spus, cele două țări se completează atât de bine încât o alianță dintre ele ar crea un pol de putere care ar domina lumea pentru cel puțin un secol. 

De asemenea, dincolo de acest aspect, mai avem de-a face cu unul deloc de neglijat: banii. Prin intensificarea conflictului, influencerii americani din think-tank-uri vor arăta „cu disperare” spre Rusia pentru a spori presiunea pe Administrația de la Casa Albă în vederea creșterii fondurilor de înarmare. Și uite-așa, parazitarul conglomera militar-industrial va avea și mai mulți bani de păpat. Trai neneacă!

Să privim acum situația din punctul nostru de vedere. Ne avantajează situația? Acum în niciun fel. România e împinsă aberant în față în acest conflict. Aprovizionarea militară a Ucrainei se va face prin România, motiv pentru care Rusia va începe mișcări de destabilizare. Pe care deja, cei care avem ochi, le vedem(rețineți ceea ce v-am spus acum pentru că, la momentul oportun, o să vă readuc aminte!). Însă cel mai grav va fi faptul că frații noștri din teritoriile aflate sub ocupație vor fi înrolați și trimiși să lupte, împotriva voinței lor, în primele linii. Iată o nouă măsură prin care ucrainienii vor forța purificarea etnică. Tinerii români încorporabili din zonele ocupate ar trebui să caute de urgență să fugă de-acolo. Însă cine-i primește? România condusă de mafiota grupare fanariotă? Moldova care-a pus-o pe vuvuzeaua aia penibilă în frunte? În mod normal noi, oamenii simpli, ar trebui să ne constituim într-o organizație de salvare a tinerilor români din Ucraina. E vorba de teritoriul nostru, și, mai ales, de fații noștri! 

Mai mult, interesul nostru ar trebui să fie acela de recuperare a teritoriilor care ne aparțin. Nu-i vorba doar de o dreptate istorică de care avem nevoie, ci și de un alt element geostrategic: prin recuperarea teritoriilor noastre în paralel cu recuperarea de către polonezi a teritoriilor care le aparțin, redevenim vecini cu Polonia, iar asta se poate constitui într-o colaborare excepțională întrucât am putea dezvolta un canal feroviaro-rutier Marea Baltică-Marea Neagră. Iar de-aici lucrurile capătă un sens economic teribil de important! Însă, repet, cine să lupte pentru interesul nostru?

În mare, cred că v-am prezentat suficient de detaliat ceea ce se întâmplă în Ucraina și interesele implicate. Cred că acum aveți toate datele pentru a privi ceva mai limpede spre acea zonă de conflict. Voi mai reveni pe măsură ce evenimentele se vor intensifica.

49 de comentarii:

  1. Ucraina e un stat fictiune, nu exista limba ucrainiană, iar așa zisii nationalisti ucrainieni nu au inspirat niciodată încredere nimănui, nici lui Hitler care a refuzat sa facă un stat ucrainian. Noi, neamaiavand stat decat cu numele nu vom recupera nimic din teritoriile ocupate de acesti zaporojeni turbati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei chiar, nu există limba ucraineană?! Hai să nu aberăm! Eu le vorbesc pe ambele.

      Ștergere
    2. Exista lb ucraineana, din ce am citit este o rusa amestecata cu un dialect,nici Putin nu intelege,cat despre vuvuzeaua din Moldova ,este apropiata de Germania si Putin este de acord cu ea (Maia)

      Ștergere
    3. Limba ucraineana vs rusa e ca limba ,,moldoveneasca,, vs romana.

      Ștergere
    4. Băi oameni buni, deosebirea dintre rusă și ucraineană este ca între italiană și spaniolă! Eu vorbesc rusa, ucraineana, italiana și spaniola! Printre altele. Nu bateți câmpii! Sunt două limbi diferite dar înrudite.

      Ștergere
    5. Istoria Rusiei începe cu Rusia kieveana

      Ștergere
  2. Românii din Ucraina deja își scot copiii din țară. Asta s-a întâmplat și data trecută. Între timp, mulți s-au zbătut să-și facă cetățenie românească, în eventualitatea unui nou conflict. Sunt destul de organizați. Dar să fugi și să-ți părăsești casa și pământul nu poate fi o soluție la nesfârșit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu "vom fi" vecini cu Rusia. Am fost dintotdeauna si vom ramane. Fie ca ne place, fie ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. România va cădea la mijloc în jocurile geopolitice ale marilor puteri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vom avea de suferit pt ca Hoha si comp sunt ocupati furtul mastilor

      Ștergere
  5. Pe 24 martie presedintele Ucrainei a promulgat un decret de recuperare a teritoriilor ocupate din Crimeea. Practic decretul este o declaratie de razboi adresata Rusiei. Pina de Paste se pregatesc toti, apoi incepe. http://theeconomiccollapseblog.com/as-russian-tanks-move-toward-ukraine-the-globe-braces-for-the-possibility-that-world-war-3-could-soon-erupt/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariu exceptional! Asta este cel mai important si nu s-a mentionat de catre mass-media de la noi.

      Ștergere
    2. daca rusia pierde Crimeea ,evidet pri razboi,Rusia ste pierduta. Iar daca cieva crede ca rusia poate pierde Crimeea se iseala

      Ștergere
  6. Cred ca ce se petrece acum in estul Ukrainei nu a fost planificat de nimeni. Cred ca agitatii de la Kiev au deschis focul ca răspuns la summitul Rusia-Franța-Germania. Au dat un comunicat de genul: "nimic fara Ukraina, daca e despre Ukraina", dupa care au trecut la fapte. Am senzatia ca americanii au fost luati prin surprindere, asta explica ciudata tacere a agentiilor de presa. Scenariul de fapt este altul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catalin. Scenariul acesta l-am citit din Octombrie. E drept ca in Sputnik.
      Agentiile de presa isi pregatesc reporterii sa transmita in direct un razboi intre oamenii buni si cei rai.

      Ștergere
  7. In unele părți din media internationala hai să spunem ...mai puțin aliniată la politica corectă, se glumește că după ce a cumpărat datoriile Ucrainei, aceasta ar trebui să se cheme... Rothschildstan. Prietenii știu de ce...Cele de sus se potrivesc perfect. Ucraina și președintele ei, nu sunt de capul lor. Că și USA prin Biden...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ucraina , a fost pusă pe butuci , din perioada cănd, fostul șef de stat a fost dat jos , de forțele populare instigate de ong- urile lui SÒRÒS .Același Sòròs complică instigă , ucrainienii împotriva rușilor. Crede cine crede , aude cine aude !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Noroc cu blogul asta, de mai aflu și eu câte ceva... Nu că mi-ar folosi la ceva...
    Eu nu știam decât ca la ora asta în lume se joacă vreo câteva meciuri de fotbal, în care se aude numai cum zbiară antrenorii, că la Doha se tureaza câteva motociclete și că eu tre' să mă duc în grădină, imediat după ce se oprește ploaia, să împrăștii compostul.
    Na,că mi-a trebuit internet; acum trebuie să mă gândesc și dacă mai știu să folosesc akm-ul :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Ciocnirile din Donbas s-au reluat pt. ca acum e Biden. Au luat pauza 4 ani, dar acum Zelensky crede iar promisiunile SUA. Nu se va generaliza niciun razboi cu Rusia, nimeni nu-i nebun. Zbaterile din teren sunt create pentru a se mari apoi forta pârghiilor la negocieri.

    Cat despre "submarine NATO saboteaza conducte"...asta e o stire tip "Can-Can".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea multe filme in capul unora de pe aici...ma si intreb cum ar putea un submarin sa saboteze conducta?Sa o...calce?Sa de-a cu botul in ea pana o rupe?
      Sa zicem ca o rupe.Ce va face cu gazul care iese sub mare presiune?Ce arface cu submarinele rusesti care patruleaza Marea Neagra?
      De asemenea,daca prin absurd niste submarine ,,nato,, ar face asta,cine ar putea stii?Cu siguranta nu ,,expertii ,, comentaci de pe aici....

      Cat despre ridicarea nivelului de alerta a NATO...ce s-a intamplat?Si-au imbracat pantalonii fufele ajunse ministrii apararii prin Occident?
      Sau au schimbat tevile blindatelor germane de la Forta de Reactie Rapida a NATO?Ultima data erau...cozi de matura....

      Ștergere
    2. Da, o droaie de "apocalipți" simt nevoia sa bata clopote (inutil) pe aici.
      Tensiunile din UA nu trebuie exagerate, dar nici minimalizate. Biden e obligat de promisiunile facute de Obama & Clinton in 2014. Nu poate să le zica alora "gata ba, am glumit". Se vor livra echipamente si poate vor extinde embargo, dar nici vorba de vreun razboi deschis US - Rusia. Asa ceva nu a fost niciodata, si nici nu va fi. Yankeii sunt negustori, nu razboinici.

      P.S. - Unde e senilul ala care se pretinde "american" ? Ma mir ca nu debiteaza iar ceva cu "domnu' Trump".

      Ștergere
    3. Apare imediat.Nu ai citit ieri cat de bine e la el in Texas?Si cat de prosti suntem noi ca stam in Romania?

      Ștergere
    4. baieti, nu prea am timp, sambata ne distram in familie. dar v-am auzit tocmai de aici chioraitul matelor. va salut! https://ibb.co/jyQ219X

      Ștergere
    5. Pofta buna! :)) Adevaru-i ca mi-am luat potia de stand-up pe astazi cu raspunsul dumitale. Numai bine!

      Ștergere
    6. Va recomand situl Defence Romania .Acolo presedintele grupului Nord stream spune cu subiect si predicat despre sicanele pe care avioane si nave ba chiar si un submarin le au facut navei ce lucreaza gazoductul. Mai au 190km si gata.

      Ștergere
    7. Interesant unde e hostat site-ul...in SUA.Asta e IP-ul: 104.21.48.104

      Ștergere
    8. Detalii despre stire am gasit in presa italiana (alternativa), latino si rusa. N-as vrea sa cred ca energia consumata de 2 neuroni in a intelege simplul fapt ca la lucrarile cu pricina exista o zona de excludere, poate duce la colapsul ratiunii....

      Ștergere
  11. Bravo triplu x! Chestia asta trebuie citită de toți covidioții și la culcare și la școlare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Aplaud ce ai scris pornache.Si subscriu.Dar nu ar fi rau sa dai si sursa.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai ca e de ras.Anunt oficial ca submarinele NATO au amanat sabotarea conducetei din cauze obiective:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rusia-mobilizeaza-toate-submarinele-din-marea-neagra-cu-ocazia-unui-amplu-exercitiu-naval-nato-din-largul-constantei-1471141

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Data fiind ruperea multor acorduri strategice ruso-americane in ultimii ani, genul asta de parade era de asteptat. Vor mai fi, pana la reajustarea termenilor.

      Ingrijorator e insa faptul ca URS-ul e zgandarat. Eu as fi vazut o aluanta US - URS contra chinezoilor...dar viziunea asta pare ca a apus odata cu Trump. Adica, scuze.."domnul Trump", cum se zice la un azil oarecare.

      Ștergere
    2. Azilantul a postat o poza cu ,,domnul Trump,,. https://ibb.co/jyQ219X
      Lol

      Ștergere
  14. Stai linistit , ai dreptate in mare masura , DAR SISTEMUL va avea grija sa devii dependent de el .Unde te vei ascunde ? In munti ? Si ?Stai calm ne va salva Gizas!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand rusii vor porni livrarile prin conducta nordica Polonia si Ucraina vor trbui sa cumpere gaz de la nemti.Acestia vor deveni hub ul Europei pt gaz .Atunci se va discuta cu cutitele pe masa.Prima tentativa de sabotare a proiectului a fost in vremea presedentiei Romaniei in Consiliul Europei.Atunci noi polonezii cehii incurajati de americani am cerut oprirea lucrarilor .Atunci Dancila afost sunata de Merkel si trasa de urechi.Si Franta a fost cu noi dar mai apoi a inteles ca vor fi si ei la mina nemtilor si s au potolit .Cine stie ce mai urmeaza..Razboi nu cred dar ma astept la o provocare pt rusi .Daca acestia reactioneaza dur probabil ca sanctiunile vor viza Nord stream ul si nemtii nu vor avea ce face.E un fel de sah .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din nefericire, livrarile prin conducta nordica nu se vor materializa in urmatoarele decenii. Exista clar un efort coolectiv, pe fata si pe ascuns( din motive politice) de a promova activ si cu rezultate clare, politica emisiilor ZERO de carbon. Ucrii sunt urmatorii de pe lista ghinionistilor care vor suporta taieri masive ale ANUMITOR active energetice. Va fi comunicat in curind... ca urmare ale unor conjuncturi de urgenta. Romania in schimb este si va fi bine, ceea ce ne bucura enorm!

      Ștergere
  16. O singura observatie.
    "Teritoriile care ne apartin" sunt teritoriii care apartin oamenilor care locuiesc acolo si care nici nu vor sa auda de Romania, romanism si romani.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Scuze, dar de unde ai invatat tu sa folosesti ak m-ul, in armata?

    RăspundețiȘtergere
  19. Nea Dan tot citesc pe net, aud știri, despre război. Văd în realitate de exemplu numere la mașini war, mai găsesc și pe net anumite articole cu acest cuvânt ienglezit war... Cum să interpretez? Pot să interpretez? Hm, greu de zis, greu de spus. Citesc inclusiv pe acest blog despre "război, un război, pac la războiu', Doamne ferește de un război, asta ne-ar mai trebui"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se cheama ca universul iti vorbeste pe limba ta..Si te avertizeaza ca mergi in directie gresita. Nu ma refer neaparat la tine, ci la grupurile in care iti petreci timpul. Sunt o multime de " războinici" pe net imbracati in blana de oaie care trag cu ochiul si urechea la ce visăm noi. Unii tin cu Rusia, altii cu America, altii cu Germania...etc
      Evident ca Rusia ne doreste din nou in echipa sa. Si nu pentru ca am fi noi bine inarmati si am avea o armata de curajosi la dispozitie. Este vorba despre altceva: despre puterea pe care ti-o da numarul de suflete atrase in colivia ta. Este ca la secte: puterea liderului religios vine de la numarul de enoriasi si banii pe care acestia ii deverseaza in trezoreria liderului.
      Bivolaru s-a îmbogățit trimitand fete la prostitutie. Culmea este ca inca mai sunt tampiti care il cred pe Bivolaru sfant. La fel ca pe Osho. Călăii sunt finantati de catre victime.
      Prin lumea asta, cel mai bine este sa alegi sa mergi cu Dumnezeu. Cezarului ii dai ce este al lui, desi sistemul de taxe si impozite si tot ceea ce implica banul este foarte hrăpăreț si acaparator. Dar sufletul nu-l da tot cezarului, ca ti-l face zob!
      Batranii nu citisera atatea carti ca noi, dar stiau sa citeasca semnele din natura. Pentru ca erau mai aproape de Dumnezeu, in simplitatea lor. Mintea poate deveni inamicul tau daca-ti faci din ea zeu.

      Ștergere
  20. Zâce unu' că vom fi vecini cu Rasiskaia Federația... S-o crezi tu Adam! Că a început destabilizarea în România din partea iubitorilor de râși, da, se vede de cine mai știe câte ceva istorie și are cunoștințe generale despre cam orice. Mai trebuie și un anumit probabil instinct de a interpreta lucruri, chestii, întâmplări, care poate că știe, bine nu ca nea Dan Diaconu, dar acolo cât de cât și fără "cele două ispite"... 😁 O ia Rasiskaia peste bot, dar! O ajută Dumnezeu, nea Dane! Vine Dumnezeu din ceruri și ajută pe râși... Și pe taica Gladimir Gladimirovici că o dată a fost și el la Bucarest acum 13 ani, dar! E sneker, d-aia a venit o dată din 1999 de când e el la putere! Plus...! Fost șef NKVD câți ani o fi fost...

    RăspundețiȘtergere
  21. Ucraina vrea sa-si ia teritoriile inapoi. Americanii vor sa dea Rusiei una peste bot. Win-win.

    RăspundețiȘtergere
  22. @CI TA DE LA logic că'n armată; au doară nu în curtea școlii 🙂

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ucraina e un pamant de granita pentru Rusia, parte din Cordonul Sanitar pe care Imperiul Tarilor si l-a dorit intotdeauna; cordon in care am fost si noi românii inclusi in sec 20 mai bine de 4 decenii.
    Acum, Stransoarea Anacondei asupra Heartland-ului(Eurasia)--sau Marele Joc de Sah-cum e cunoscut in mediile atlantice--se intensifica iar actiunile Imperiilor Marii(atlanticii si SoareleRasare) ridica nivelul confruntarii seculare intre Apa si Pamant.
    Atlanticii au inaintat mult pe uscat,destramand in trei decenii toata constructia postbelica stalinista a Cordonului, Ucraina fiind ultima cucerire.
    Personal, nu cred ca vor mai inainta atlanticii fara ca Rusia sa intrevina decis si cu toata forta lor militara. In urma unui foarte probabil nou conflict ruso-ucrainian, presupun ca va fi un nou Acord de la Munchen 1938, unde atlanticii si Rusia vor hacui Ucraina,impartind-o intre Rusi,Polonezi,Unguri,Slovaci si Români, poate si Bielorusi.
    Mi se pare ca impartirea Ucrainei va fi preludiul ww3; depinde de ce va face Padisahul otoman cu Grecii.Sultanul va sufla in goarna ww3, apoi the whole world will rock.

    RăspundețiȘtergere
  25. Daaaa, o pichineata de țară(e cat Dobrogea) e cea mai mare putere militara pt ca are câțiva putopalmisti cu semiautomate. Nu tancuri, bombardiere, tunuri de 120mm.Ii tremura lui Hitler sa o atace, dar prin Franța a trecut ca prin unt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident ca motivul pentru care switzerii n-au fost niciodata atacati este faptul ca nici o elita participanta la conflict nu va trage in propriul PORTOFEL. Este un nonsens :-)

      Ștergere
  26. @DD - ”În Donbas sunt aproape 80% ruși(ca să înțelegeți situația, luați în considerare nu structura etnică falsificată în recensământul ucrainian din 2001, ci limba maternă evidențiată în același recensământ).” Nu stiu exact cum si cand au ajuns rusii majoritari in Donbas, dar daca au facut ca in Basarabia, strict prin dislocarea populatiei bastinase (Siberia, in cazul basarabenilor si bucovinenilor) si aducerea colonistilor rusofoni, atunci eu n-as folosi argumentul limbii locuitorilor actuali pentru a demonstra dreptul lor de a sta acolo.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)