luni, 12 aprilie 2021

Cum distrugi o națiune - exemplul practic


I
eri am discutat problema distrugerii națiunii oarecum teoretic, dar am și privit prin prisma a ceea ce s-a întâmplat la noi. Spuneam în episodul trecut că, prin tehnicile respective, națiunile sunt aduse la un stadiu de pre-dezagregare, astfel încât, la momentul oportun, să poți modela cum vrei. Probabil vă întrebați ce se întâmplă din momentul în care se dă comanda, cum sunt manipulate tensiunile care fac posibilă evoluția situației în direcția dorită. Din (ne)fericire avem un caz concret pe care-l vom studia azi: Ucraina.

Ați asistat toți la revoluția colorată de acolo. Ceva mai târziu aveați să aflați că întreaga socoteală a fost doar o schemă banală aplicată punct cu punct. Și atunci v-ați întrebat ce anume ar putea face ca o zonă aparent banală - așa cum era Ucraina - să ajungă în vizorul „furiilor globale”. Ei bine sunt multe. Cei care au citit istoria completă știu bine că Primul Război Mondial nu a fost o confruntare atât de banală precum reiese din cărțile de istorie. E penibil să crezi că un eveniment care ține mai degrabă de faptul divers are puterea de a răsturna o lume. Este cunoscut că „punctul nerezolvat” din Primul Război Mondial a făcut să se declanșeze cel de-al Doilea Război Mondial care a statutat ceea ce rămăsese nerezolvat, dar în altă parte. Doar că „dosarul nerezolvat” începe să se ceară din nou rezolvat și, întâmplător sau nu, toată tărășenia are loc acolo unde se dictase că trebuie rezolvată situația, anume în Ucraina. Regret că pentru unii limbajul folosit poate părea criptic, dar prefer să vorbesc chestiunile de adâncime doar cu cei care cunosc istoria și care acum, prin amintirea acestor elemente, vor putea pricepe în adâncime situația.

Dacă în România prăbușirea fără precedent a sentimentului național poartă numele PRO, în Ucraina, după aventura revoluției colorate, numele pe care trebuie să-l urmăriți este „Sluga naroda”(Sluga poporului). Acesta este serialul de televiziune care l-a propulsat pe actualul președinte al Ucrainei. În serial acest „Albă ca Zăpada” apare de nicăieri și cu o puternică platformă anticorupție(Doamne, cât de banal e, iar oamenii nu pricep o iotă!). Ajunge la putere, dar țara se destramă, el rămânând la conducerea unei singure republici mici în care își aplică politicile anticorupție. În timp ce-n celelalte republici situația se deteriorează, în republica pe care-o controlează el răsare prosperitatea. Și, întrucât aici e lumina, celelalte republici, rând pe rând, revin la matcă și așa se reconstruiește noua Ucraină. 

Scopul transmis de filmul al cărui protagonist principal a fost limbricul din capul statului ucrainian este unul simplu: Ucraina se va destrăma. Dacă veți urmări finanțarea filmului va ieși la vedere un braț al caracatiței. Nu greșiți dacă veți spune că acela e brațul principal. Dar să nu ne pierdem cu amănunte. Să vedem în schimb ce a făcut actualul președinte al Ucrainei. A declarat absolut aiurea război Rusiei. Care poate fi însă scopul unei asemenea mișcări nebunești? Crimeea n-a fost niciodată a Ucrainei. Așa cum nici Insula Șerpilor n-a fost! Mișcarea lui Zelenskiy a fost una de provocare a Rusiei pentru a-i obține reacția. Care reacție nu s-a lăsat așteptată, Rusia masând trupe masive la graniță. De asemenea, au apărut provocări dinspre militarii ucrainieni în Donbas pentru a se relua conflictul.

Așa cum am spus într-un articol trecut, absolut totul are o logică. Împingerea pionului ucrainian are rolul de a provoca reacția Rusiei, urmată de sistarea construcției gazoductului NS2. Acel gazoduct e mai mult decât o simplă țeavă: e o construcție geopolitică. O uniune militaro-economică ruso-germană dă fiori în toate cabinetele lumii deoarece - am spus-o de mai multe ori - cele două țări se completează ideal: spiritul tehnic nemțesc are nevoie ca de aer de resursele și de piața rusească! Așadar, din punct de vedere geopolitic, mișcarea este dorită pentru ruperea Germaniei de Rusia. Rușii înțeleg perfect contextul geopolitic și, din toată această mișcare își cer tainul. În cazul lor, tainul este reprezentat de crearea unui cordon sanitar pe linia Niprului prin câștigarea independenței față de Ucraina a republicilor din Est. De asemenea, accesul printr-o linie terestră prin zona litorală către Transnistria și Gurile Dunării. Puțin cam mult, nu-i așa? E destul de puțin dacă ținem cont de ceea ce dă Rusia. Nu doar că va lăsa de izbeliște gazoductul, dar va primi și noi sancțiuni internaționale. Mă rog, nimic nu e prea mult pentru Rusia când vine vorba de câștigarea de pământ. Putin știe că gazoductul rămas la jumătatea drumului își va găsi utilitatea ceva mai târziu. Și-o să înțelegeți imediat cum. 

Pe moment, „comunitatea internațională” va pedepsi „agresiunea rusă” din Ucraina prin oprirea lucrărilor la gazoduct. Asta, vor spune flașnetele occidentale va da o lovitură de nedescris Rusiei care nu va mai putea vinde gaze în Occident. O gogoriță fără margini! Rusia va direcționa gazele sale către China cu care oricum are un parteneriat strategic. Iar Germaniei, pentru a fi împăcată, i s-a promis accesul aproape exclusiv la gazul românesc și suplimentarea cu GPL ieftin din Golf. Asta deoarece taica Putin nu lasă ca Siria să fie tranzitată de nicio conductă concurentă. Acum puteți înțelege de ce li s-a permis serviciilor secrete germane să-și pună marioneta în fruntea României: e o garanție care li s-a dat nemților pentru securizarea transferului resurselor din Marea Neagră spre Germania. Iar după ce acestea se vor termina, se vor fi terminat și noile granițe ale lumii, astfel încât se va relua construcția segmentului lipsă din gazoduct. Asta pentru că Germania, încadrată strict în alt bloc, nu va mai avea cum să fie sedusă de golanul rus la fel de blond.

Probabil mă veți întreba acum ce legătură au toate aceste elemente cu chestiunea nerezolvată din Primul Război Mondial. Păi cam au deoarece acea chestiune presupune apariția unei noi construcții statale în estul nostru. Această construcție va înghiți vestul Ucrainei, fiind posibil să halească și Basarabia(mințile înfierbântate ar alătura și Moldova noastră ca „pradă de război”). Mă rog, v-am vorbit despre asta cu mulți ani în urmă, astfel încât ar fi cazul să nu vă declarați în necunoștință de cauză atunci când se va întâmpla. 

Din Ucraina nu va mai rămâne decât o regiune din jurul Kievului, de-a lungul părții stângi a Niprului. Probabil în nord va intra și în dreapta Niprului datorită situației etnice. În rest, în afara construcției despre care v-am vorbit, vor apărea mai multe republici autonome mici care vor juca rolul de „ceață”. Aici va fi și o șansă a noastră întrucât, dacă vom juca bine, ne-am putea prelua teritoriile aflate acum sub ocupație ucrainiană. 

De ce spuneam că Rusia nu va avea mari probleme să obțină ceea ce-și dorește? Deoarece va fi unul dintre garanții construcției geopolitice despre care v-am vorbit. Dacă la începutul secolului XX nu s-a putut crea din cauză că Rusia s-a împotrivit(cu consecințele pe care le cunoașteți), acum se poate întrucât Ucraina e o varză care-și cere „dreptul” de a fi tocată.

Probabil vă întrebați dacă la ucrainieni nu există prin serviciile secrete oameni care să înțeleagă ceea ce se întâmplă. Există, dar sunt rapid marginalizați. Mai mult, chiar și printre soldați sunt mulți care se declară împotriva deschiderii inutile  a unui front în est. Însă creativitatea nu are margini, iar Zelenskiy a apelat la „rezerva” internațională de cadre. Dacă vă întrebați de ce a fost în vizită în Turcia, aveți și răspunsul: pentru a se asigura că mercenarii ISIS din zonele de conflict vor fi lăsați să treacă. Vedeți să nu cădeți de pe scaun! Știu că asta v-a lovit teribil, dar rețineți ce vă spun acum: în zona de conflict pe care o va deschide Ucraina, în prima linie vor lupta mercenari jihadiști. Și să-mi spuneți atunci care-i treaba cu „lupta lor pentru libertate”. Care-i libertatea pentru care luptă și, mai ales, a cui? Repet: cei care-au citit istoria n-au probleme în a pricepe care-i treaba!

Ceea ce trebuie să înțelegem e că narativul „Slugii poporului” a avut rolul de a-i obișnui pe prostovani cu dezintegrarea Ucrainei și cu speranța că, la un moment-dat, anticorupția unui limbric precum Zelenskiy va face ca țara să se reunească în zorii unui nou ev. Aiurea! Odată dezintegrată nici naiba nu va mai putea pune la loc piesele lipsă. Mai mult, ne vom trezi într-un nou setup. Deja Putin i-a transmis lui Erdogan să se mențină în afara conflictului. Iar Erdogan nu doar că n-o va face, ci va continua cu baletul său care, pe zi ce trece, devine mai de neînțeles. În mintea sa deja tulburată, „își ajută poporul”. Doar că poporul acela n-a fost niciodată al lui și, mai mult, de-acolo o să i se tragă dezastrul. Dar despre asta și despre cum se va dezvolta viitoarea tablă de șah mondială vom mai discuta. Până atunci priviți la ceea ce se întâmplă și înțelegeți că nu-s decât teme nerezolvate ale trecutului. Și multă, multă ticăloșie, desigur!

68 de comentarii:

  1. Ceea ce se întâmplă acum este aproape identic la nivel de propaganda cu ce a fost in 39 cu Germania și Polonia. http://fymaaa.blogspot.com/2021/04/europa-ultima-batalie.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+IesireaDinMatrix+%28Ie%C5%9Firea+Din+MATRIX%29

    RăspundețiȘtergere
  2. "A declarat absolut aiurea război Rusiei" - prin Ordinul 117 din 24 apr 2021 in care da unda verde pt recucerirea teritoriilor din Donetk, Lugansk si Crimeea.

    Evident ca dupa asta Rusia a inceput mobilizarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In tavalugul de acum numai de drepturi istorice nu mai putem vorbi. Acestea sunt argumente pertinente intr-o negociere asezata si de catre oameni sanatosi la cap. Din pacate nu este cazul acum iar in viitor situatia pe teren va fi de asa natura incat trecutul va fi doar o amintire ce poate fi mentionata in cartile de istorie si atat.

      Am vizitat Cernautiul acum 2 ani si nu cred ca se mai poate gandi cineva in mod realist ca acel teritoriu ar mai putea apartine Romaniei. Este un alt duh. O alta lume.

      Ne indepartam cu viteza de Moldova daramite de o zona in care populatia romaneasca este minoritara (sub 15%) iar constiinta nationala este treaza doar in cateva localitati rurale.

      Ștergere
    2. Pai si in Ardeal 1917 era alt duh, dupa 1000 (o mie) de ani cu bozgori + șonți.
      Si totusi egregorul specific nu s-a stins.
      Mai mult optimism, Mein Frau !

      Ștergere
    3. Da, dar romanii erau majoritari ceea ce in cazul Bucovinei de Nord nu este cazul nici macar pe departe. Statistic sunt undeva la 12% dar depinde si aici ce zona iei in calcul. Daca te intinzi la granitele istorice ajung pe la 10%. Daca te strangi un pic te duci spre 15% ...

      Biserica schismatica este folosita pt intarirea nationalismului ucrainean iar cea normala tine cu dintii de Moscova pentru ca asta-i randuiala corecta.

      Este tare complicat sa preiei o populatie ostila si atat de diferita pana si in plan religios. N-am avea nici un punct de sprijin. Nici nu aii sti de unde s-o apuci ca sa-i poti integra. Cu toata dragostea dar pur si simplu nici macar nu poate intra in discutie pentru ca nu rezista la nici un test de fezabilitate.

      Singura bucatica de pamant pe care am putea-o primi la masa verde ar putea fi Buceagul ca si compensatie pentru Bucovina de Nord. Am avea astfel controlul gurilor Dunarii si ceva platforma continentala cu petrol ceea ce nu ar fi putin (sa nu uitam de pocinogul pe care ni l-au facut ucrainenii prin scufundarea navei Rostov; pe atunci erau pe cai mari si promovau canalul Basroe; bine ca n-au ajuns sa-l termine si sper ca s-a si colmatat in mare parte).

      Ștergere
    4. Mozaicul etnic din Bucovina de Nord e, intr-adevar, complex.
      Nu trebuie luate de bune statisticile LOR. Ei impart romani / moldoveni, si muta cifrele cum le place. Apoi, multi romani nu se declara ca atare de frica repercursiunilor.
      Acolo mai sunt si multi evrei, polaci...ceva descendenti austrieci, etc.
      Si nu ar fi o piatra de moara gestiunea - e doar un...judet.

      Insa de ar fi arbitraje...hm...mai degraba ni s-ar ceda Cernautiul decat partea dunareana. Geopolitic, Bucovina nu are valoare strategica, dar zona "gurilor" are.

      In fine, acum vorbim vise.

      Ștergere
    5. In afara de teritoriu,introducerea la liber in Romania unei populatii semisalbatice betive si agresive,nu cred ca ne-ar avantaja prea tare...

      Ștergere
    6. Fals, domnule @Mercy.
      Populatia si teritoriul sunt bornele geopolitice.
      Ca-s betivi, gay, nebuni - nu importa.
      Sunt aport la PIB. Acum la altii, din pacate.

      Machiaveli, Principele.

      Ștergere
    7. De acord.Suport la PIB. Dar o piatra de moara si o gaura neagra in care se vor arunca hectare de bani ca sa aduca regiunea respectiva la nivelul restului tarii...si economic si cultural si ...si...si...

      Ștergere
    8. Germania (RFG) nici acum nu a echilibrat landurile RDG. Dar nu au ezitat o secunda, cu tot balastul preluat.
      Aa..sunt nemți, de aia ?
      Pai...de aia sunt.
      Si noi nu.

      Ștergere
  3. "Patriotismul este ultimul refugiu al incompetentilor". Credeti ca se aplica si aici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alt progresist ține morțiș să ne plictisească.
      Răspunsul d-lui @Adam, amuzant dealtfel, cred că a fost totuși o prea multă băgare in seamă.

      Ștergere
    2. Iar lipsa patriotismului naste degenerati care nu stiu ce toaleta sa foloseasca si nu stiu daca sunt barbati, femei sau masini de spalat.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. In vremurile internetului cu singurata patriotismul nu mai e ultimul refugiu ci mai degraba primul. In orice caz ocupa un loc de frunte unde patriotul de internet isi descarca mainia proletara.

      Ștergere
  4. Câteva nuanțe, necesare (zic eu) pentru o mai bună comprehensiune.
    Aici e vorba, inainte de orice, de o "pantomimă" in rămășițele dreptului internațional.
    Oficial, teoretic, Rusia "nu s-a amestecat niciodată" in Donbas / Crimeea. Soldații de acolo (omuletii verzi) "nu-s ai ei", ăia din Crimeea au făcut referendum singuri, etc s.a.m.d.
    Acum, actorul (Zelensky) marșează in același perimetru juridic. El nu declară rezbel Rusiei (că ăia n-au treabă, nu ?), ci íși mută trupelein concordanță cu dreptul lor intern (și internațional).
    Acum na, știm toți adevărul din teren. Dar așa știm toți că politicienii fură...insă e o cale lungă până la probarea in instanțe.
    Ceea ce spun e că rușii vor reacționa, desigur, dar nu-și pot lepăda masca. In niciun caz nu vor intra trupe cu insemne / steag etc - și-ar spulbera și ultima (fragilă) acoperire legală ("negarea plauzibilă").

    Aici e unicul atu ucrainean (susținut de Occidentul mare adept al "dreptului"). Rușii vor fi siliți a-și crește efortul clandestin, dar aici sunt limite.
    De ex, pentru a contracara armata UA, cam greu să apară la "voluntarii patrioți" din Donetsk un...submarin ! Sau o escadrilă de Suhoy...sau cine știe ce rachete balistice !
    Pantomimă - pantomimă, dar n-ar mai crede nici ultimul naiv povestea. Și atunci s-ar duce de râpă, abrupt, tot dreptul internațional forjat dupa 1945.

    Nu cred că-l vor abandona așa ușor nici rușii.
    Mai degrabă gândesc că vor proba o (nouă) creativitate surprinzătoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ucraina este un stat esuat care, o data cu pornirea NS2, va ajunge intr-o situatie disperata (lovitura fatala care se va adauga situatiei economice dezastruoase), complet la mana rusilor. Dovezile de sustinere din partea unchiului Sam sunt doar atat cat sa le infierbinte mintile insa nesemnificative in raport cu nevoile.

    Imi doresc din tot sufletul ca Rusia sa faca un joc infinit mai inteligent decat ne-a prezentat DD in articol. Deocamdata le iese. Declaratiile recente din partea ucrainenilor sunt mult mai rezervate (ca si cum dupa ce s-au trezit dupa un dus rece vazand mobilizarea rusilor). Este clar ca inteleg bine ce-i asteapta si, oricat le-ar fi crescut capul, lasa impresia ca nu sunt in stare sa-si asume. Posibil ca si asta sa fie in urma unui ordin de temporizare care a venit in ideea de a se mai pregati putin. Oricum, nu ei sunt scenaristii.

    Importanta mi se pare pozitia Germaniei care a declarat ca nu este de acord ca Ucraina sa porneasca razboiul impotriva Rusiei. Asta spune multe si ar putea duce la refuzul unor sanctiuni impotriva Rusiei daca aceasta nu face decat sa raspunda atacurilor ucrainene. Iar fara ok-ul nemtilor europenii vor tacea.

    Zelenski ar face bine sa nu aduca jihadisti. Asta ar arata lumii felul murdar in care lupta si ar legitima pozitia Rusiei. Iar Erdogan ar sfecli-o de asemenea. Nu numai pe partea economica (preventiv, se propune ca avioanele care duc turisti rusi in Turcia sa nu mai zboare; pe motiv de ... pandemie, desigur) dar ar putea-o incasa de-a dreptul de la rusi (tare ma tem ca, daca va incepe, asta-i cel mai mare risc al acestui conflict: globalizarea rapida a lui).

    Acum cateva zile serviciile ucrainene au facut arestari undeva in centrul tarii (cam pe la jumatatea distantei pe o axa Cernauti-Kiev) a unor tovarasei care-si organizau un comitet de urgenta care sa preia conducerea localitatii in caz de necesitate. Cu siguranta asta s-a-ntamplat deja in mute alte locuri. M-a uimit insa pozitia, mult mai departe de asa-zisa centura de protectie formata din judetele care au o populatie ce declara limba rusa ca nativa intr-o proportie de peste 40%.

    Orice s-ar intampla in prima etapa va fi de foarte scurta durata. Planul rusilor, declarat de altfel, este ca razboiul sa dureze 3-4 zile iar numarul si structura trupelor pregatite de interventie dovedesc din plin acest lucru. Au o divizie aeropurtata care poate ajunge rapid adanc in teritoriul inamic (poate cea mai calita in razboaie din toata armata rusa) ce are capacitatea de a izola decisiv partea de teritoriu ucrainean pe care apoi trupele ruse o vor ocupa rapid folosind un numar mare de blindate si tehnica motorizata pozitionate pe 3 laturi - includem si trupele din nord aflate in Belarus).

    Rachetele Iskander, de mare viteza si mai ales precizie, aflate si ele la granita Ucrainei, pot fi folosite pentru aparare dar si pentru lovituri tintite ce ar putea paraliza aproape instantaneu puncte vitale din aproape toata Ucraina. Lucrurile acestea sunt limpezi ca lumina zilei pentru ucraineni si suficiente, zic eu, ca sa le vina mintea la cap. Inca nu este prea tarziu.

    Cu siguranta rusii nu vor ataca primii. Asta este cert. Se vor asigura ca lumea va intelege ca interventia lor este pentru ca nu au incotro (atat cat va putea intelege; plandemia ne arata ca logica a devenit un lux pe care-l intalnesti din ce in ce mai rar).

    Totusi rusii nu au abdicat de la vechile maniere si inca sunt legisti si tin sa respecte legile si reglementarile internationale asa ca nu vor porni razboiul chit ca acesta este un moment prielnic si pentru ei ca sa transeze situatia din Ucraina si sa-si asigure apa, o resursa strategica atat de necesara Crimeii (cu toate eforturile si cheltuiala de pana acum apa este inca insuficienta din cauza ca ucrainenii au inchis robinetul).

    RăspundețiȘtergere
  6. Situatia este asadar mai nuantata decat se prezinta in articol si sunt sanse ca sa scapam momentan de razboi. Doar momentan si in legatura cu contextul descris mai sus. Tensiunile insa vor ramane si nu este nevoie decat de o scanteie ca sa explodeze. Iar posibilitatea de a arata un steag fals este uriasa.

    Daca scapam de data asta este numai pentru ca ne ajuta Dumnezeu si pentru ca rusii au o diplomatie de exceptie. Pana acum Putin a stiut cum sa comunice cu Merkel si cu sultanul Erdogan (nebun, nebun dar are si el puncte slabe iar rusul stie pe ce butoane sa apese in relatia cu el; sa nu ne lasam dusi in eroare de declaratiile lui bombastice).

    Orice s-ar intampla in aceasta etapa cartile sunt in mana rusilor si le vor juca bine. Daca se va ajunge la conflict si acesta se va globaliza (de fapt asta este tinta celor care tin sforile lui Zelenski; nu dau doi bani pe Ucraina care este doar un pion de sacrificiu) rusii nu vor putea rezista pe termen lung.

    Chiar daca China va lupta la inceput alaturi de rusi, interesele economice o vor face sa se intoarca si ea impotriva lor primind promisiunea bogatei Siberii. Dupa ce vor ramane singuri va incepe greul pentru rusi iar nu mult dupa asta vor pune si ei genunchiul la pamant.

    Pentru moment insa Putin va fi omul zilei pentru ca va rezolva magistral aceasta criza. De ce? Pentru ca are toate sansele s-o faca. Si cei care zgandaresc treaba o stiu. Dar nu le pasa. Pentru ei este mai important sa porneasca focul pentru ca dupa aceea vine randul lor deoarece sunt maestri in pescuit in ape tulburi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Situația este mult mai complexă decât pare la prima vedere. Sunt multe variabile și alianțe care fac jocul de domino instabil dar mai ales impredictibil, iar piesele sunt așezate global, de la America de Sud până la Groenlanda și din Japonia până în SUA, nu doar la regiunea ruso – europeană. De ce limităm analiza doar la actorii vizibili? Sunt multe alte forțe care se vor pune în mișcare cu consecințe greu de prevăzut.

      De exemplu, de ce China s-ar întoarce împotriva rușilor, doar pentru a rămâne singură apoi? Oare nu știm cine se află de fapt în spatele provocărilor ukrainene la adresa Rusiei? Și, dacă Rusia va fi înfrântă, cine mai garantează că expansiunea păpușarilor nu va continua, luând în stăpânire întreg mapamondul? Cineva dă la o parte cărbunii încinși, dar focul nu va putea fi izolat local, iar incendiul se va extinde la nivel planetar. Lipsesc prea multe țări din analiză.
      SUA? Iranul? Israelul? India? Pakistanul? Grecia? Turcia? Taiwan? Coreea? Ca să enumăr doar câțiva dintre actori, dar sunt mult mai mulți.

      La final, o întrebare mai mult retorică sau o observație:
      Nu am stat să număr țară cu țară, dar cum naiba se face că virusul ăsta care provoacă gripa botezată covid – 19, mai bântuie încă, doar și aproape exclusiv, prin sua și ue, adică, .... tocmai țările membre ... NATO?. De ce? Ce se urmărește de mai bine de un an? Sau mă înșel?

      Ștergere
    2. @ Adam

      De admirat este titlul curajos. Auzi ... "spulbera pandemia". Sper sa-i ierte si sa nu-i aresteze :)

      Problema majora este la legea 55/2020 care da posibilitatea declararii pandemiei intr-un mod aberant (daca declara oms si fara o legatura palpabila cu situatia epidemiologica din tara). Atunci nu am vazut reactii pe tema asta desi a fost poate cea mai ticaloasa parte din lege (sa ne amintim ca pana la momentul acela toate masurile luate erau ilegale pentru ca oficial nu putea fi declarata pandemia - nu indeplinea conditia din legea valabila pana atunci sa afecteze 3% din populatie sau 1% morti - am spus din memorie si sper sa nu gresesc).

      Ștergere
    3. Ai dreptate dar ... intr-o lume normala. Suntem deja in epoca post-adevar. Dupa cum vezi adevarul si logica sunt institutionalizate.

      Este prosteala pe fata insa asta este lumea in care am ales sa traim. Ia vezi de cati ani vorbeste DD despre asta. Chiar si acum sunt destui care-o sustin. Atatia care se vaccineaza de bunavoie ...

      Ștergere
  7. Pentru cei interesati aveti aici un flux de stiri din Ucraina: https://liveuamap.com

    Observatiile din comentariul de mai sus au la baza stiri din acest flux (nu am avut rabdarea si timpul necesare pentru a da link-uri la fiecare paragraf).

    RăspundețiȘtergere
  8. O alta resursa bine actualizata: https://www.youtube.com/channel/UCHQoLvkXMFFt1mdhRB05HkQ/videos

    RăspundețiȘtergere
  9. Ader la nuantarile colegilor, dar nu ma grabesc a plonja intr-un comentariu pripit.
    De pe Net nu pot gasi situatia clara din teren. Din 2014 incoace s-au miscat lucruri. Aprovizionari, re-asezari, consolidari, reperat brese..multe. De ambele parti. Unde nu se pricep autohtonii, se gasesc consilieri "binevoitori".
    Dar e cert ca nimeni nu risca sa arunce la tomberon dreptul international. Se va juca iar un sah tactic - ca miza strategica e deja stabilita.
    Mai analizez. E prematur de opinat transant.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu sunt cazuti. Au problemele lor, desigur, sunt stransi in Anaconda atlantista, dar URS-ul are inca barlog bun.
    Nu mai pot proiecta putere in America de Sud sau Africa (precum URSS) dar sa dea palme in "vecinatatea apropiata" nu e un mare efort.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Patriotismul este ultimul refugiu al incompetentilor" - citatul corect nu eradin Isaac Asimov - "Violenta este ultimul refugiu al incompetentilor"? Unul dintre romanele seriei Fundatia.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cunosc destul de bine fosta URSS, mai ales partea ei europeana. Cand a fost revolutia portocalie ucraineana eram - intamplator - in Kiev, in Euromaidan. Chiar in cele mai fierbinti zile, cele de inceput. Probabil unul dintre putinii straini, daca nu chiar singurul. Se vedea de la o posta ca era fake. Dar ce e drept, totul arata o organizare de profesionisti.
    Ce nu prea se stie (cred) este faptul ca ucrainenii isi urasc toti vecinii si in special pe noi, romanii. Si, bineinteles, pe rusi. Poate sunt ceva mai apropiati de polonezi, prin prisma comunitatii greco-catolice masive din vestul Ucrainei. Poate!
    Iar Rusia e Rusia. O tara cu veleitati imperiale, la care nu a renuntat niciodata. Idealurile stabilite de Petru cel Mare inca rezista: iesirea la marile calde (din Asia de sud), controlul stramtorilor Bosfor si Dardanele si al gurilor Dunarii. Nu va uitati la faptul ca mare parte dintre rusi o duc prost economic. Sunt invatati de secole cu greutatile si in plus oricum o duc mai bine decat acum 20 de ani. Si il au si pe Putin, iubit de popor si agreat de marile puteri europene, in special de Germania. Nemtii nu se vor certa niciodata cu rusii. Inca din anii 90 Germania si Rusia fac schimburi intense de elevi, inclusiv de gimnaziu, pentru perioade de cateva luni. Cand l-am intrebat pe un neamt de ce fac asta, mi-a spus ca tinerii lor trebuie musai sa cunoasca Rusia si limba rusa - macar cat de cat. Si ca Rusia e Rusia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca amuzament, daca estimam cat s-au destrabalat rusii prin Nemtia dupa 45 (sau nemtii cu Svetlane intre 40-44...poate s-au inrudit mai mult decat banuim.

      Ștergere
    2. Oricum, pentru a risca predictii, ochii ar trebui mutati un pic alaturi - spre Harkov.
      Al doulea oras ca marime (cca.2 milioane), populatia e cam 50/50 ca etnie, cu f.multe familii mixte. E si mai aproape de granita rusa ca Donetk-ul (cam 40 km), cu flux masiv de navetisti.
      In 2014 au fost provocari, dar lucrurile n-au escaladat. A fost impuscat primarul, clinciuri stradale, foiala de scutieri...dar cam atat.
      Daca acolo incep violente, situatia va degenera f.urat. Daca nu, si obstea se mentine, atunci conflictul ramane decupat.
      E complicat arealul, ca peste tot unde sunt conglomerate etnice.

      Ștergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu cunoaștem realitățile din teren, adevărat, dar niște cifre exista.
    Așa proclamata "masare rusă la graniță" e o exagerare, băgată iute ca muniție propagandistică.
    In fapt, e vorba de cca. 7000 de soldați, nici măcar un sfert de divizie (poate cel mult două brigăzi). Iar una e dusa in Crimeea, alta miza.
    Bănuiesc că e reacție la manevra NATO "Sea Shield", neavând legătură factuală cu istericalele ucrainenilor.

    Dar...cine știe. Poate e un gambit, poate e o diversiune.
    Dar revin cu ideea - Rusia nu va ataca, oficial, Ucraina (decât dacă ăia probează prostie existențială și atacă ei).
    Indoielnic. Nu face Kiev-ul ce vrea, aici cred că suntem ín acord.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultima propozitie clarifica toata situatia Kievului de dinainte si de dupa 2014.
      In saracia in care se afla, ucrii n-au absolut nici un motiv economic sa RE_ADMINSTREZE regiunile Dombasului si Lugansk, ca sa nu mai vorbim de restabilirea vre-unei relatii SOCIALE unde podurile intre est si vestul Ucriei au fost "arse complet" prin atrocitatile comise in '14 ( blocuri, case, familii intregi, in piete publice( mai bine nu intru in detalii vizuale sinistre)...si pentru care dombasienii INCA nu au fost razbunati( detaliu esential!)
      Motivul acestui circ si de partea rusnaca si ucra este complet altul si se va putea fi identificat ceva mai tirziu. Neintrind in detalii... el tine de rezolvarea crizei energetice globale si de tehnologiile aferente.

      Ștergere
  18. In alta ordine de idei...chestia "nespusă" din articol (dacă ar fi să o asociez și cu glifele atașate)...e bine să rămână mai discretă.
    Nu de alta, dar indexările unui anume Institut pot aduce probleme.

    Sunteti totuși un observator mai profund decât se remarcă la o primă ocheadă, domnule Dan Diaconu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Pricep. Așa s-ar ínțelege cā doar un segment comandā in Canaan.
      Așa s-ar pricepe de ce bazinul caspic a fost, literalmente, abandonat de URSS (deși era un lac intern).
      Dar sā nu fim chiar așa deștepți.
      Nu doar noi ne holbām pe distracția asta.
      Repet o idee ce am spus-o de la prima intervenție aici, in ianuarie.
      Caveat aranearum.

      Ștergere
  19. Rusii urmaresc Romania,e simplu de ce-Sant blat cu nemtii,ungurii,bulgarii italienii;daca defileaza pe aici,tarile foste Urss in mare parte se vor reuni cu ei.
    Americanii fara noi nu o sa intre in nici un razboi,Romania e cheia.
    Din pacate incep sa vad ca Rusia va risca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Relax.Noi suntem la categoria 'si altii". Chiar mai putini relevanti ca in 1916 sau 1941.
      Si nu va izbucni niciun WW3 de pe urma ucrainenilor.
      Garantat.

      Ștergere
    2. Adam, razbelul extins( la care banuiesc ca faci referire) este exclus. Ai dreptate daca vorbesti de zgindareli locale, un fel de heirup intr-o regiune si alta, gen Nagorno-karabach, Suria, bumbaceli cu triburi vagaboande de prin Asia centrala, etc..asa da, astea vor continua...insa orice gen ww2 este EXCLUS oricit s-ar screme tarile in datorii...si motivul il cunosti foarte bine!

      Ștergere
    3. Asta e ba a Vangăi, ba a lui Arsenie Boca..ba...
      E o goanga.
      Nimeni nu a prezis asa ceva. E desprinsa din doctrina "aparare circulara" a R.S.R.
      Goanga tip "Nostradamus", aruncata periodic.
      Trecem peste.

      Ștergere
  20. Analizele participantilor la discutii peaici,dealtfel pertinente,sant pur teoretice, nereale in plan fizic.
    Motivele unor faceri desfaceri sant niciodata deductibile-as putea da aici cateva exemple de ce a iesit Trump presedinte,cumde sa dst legeafumatului in Romania,cum au oprit chinezii flagelul, de ce nu mai iese Carmen pe m.ecrane , de ce Crin Antonescu a renuntat brusc sa iasa presedinte ca sigur iesea...Ei toate astea plus inca multe altele nu pot fi deduse, explicate decat de initiatorii lor :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect.
      Mereu exista factori subterani, subiectivi, chiar pur personali uneori.
      Neputand fi "la masa" initiatorilor, facem eforturi deductive.
      Macar asa iese la iveala ca nu logica oficiala dicteaza cursul evenimentelor. Cu cat mai mare disonanta, cu atat simtim dimensiunile subteranului.

      Ștergere
    2. Foarte corect. Insa daca autorul articolului a prezentat un scenariu am indraznit si noi sa crosetam pe aceeasi tema.

      DD da ca sigur razboiul. Eu am indraznit sa atrag atentia ca kamicazul de serviciu s-ar putea razgandi. Poate joaca doar teatru (profesia lui de baza de altfel) dar oricum n-ai cum sa nu te gandesti ca cei 85.000 de rusi dupa unele surse, dotati cu armament de ultima ora si bine antrenati, te vor desfiinta ca tara in 2 timpi si 3 miscari. Asta te face sa te gandesti mai bine, inclusiv la propria piele. Iar gandul la moarte intelepteste pe orice om.

      DD mizeaza pe faptul ca nici un efort nu este prea mare pentru a impiedica fraternizarea nemtilor cu rusii. Sa fim totusi realisti. Un sabotaj subacvatic va putea opri oricand NS 1 sau 2 iar reparatiile vor dura cam tot atat cat mai au acum pana sa-l termine (max 40 de zile). Iar miza scade cu peste 2 km zilnic ceea ce face ca presiunea sa scada pe directia asta deoarece au inceput deja sa-l priveasca ca pe un fapt implinit.

      DD vorbeste de un coridor de protectie format din judetele de est si din sud. S-ar putea insa ca abordarea rusilor sa fie mai creativa de atat si sa surprinda pe toata lumea (ex. instrumenteaza activitati de coloana a 5-a in zona centrala). Oare ce-o fi in mintea lor? Cu siguranta stiu bine ce fac si nu vad vreun strain capabil sa le dea planurile peste cap. Pur si simplu sunt ca la ei acasa si vor pune in practica tot ce-si propun.

      Avand in vedere tensiunile si concentrarea de trupe sigur ca sansele de razboi sunt foarte mari dar inca se mai joaca. Inca mai este posibil ca acest razboi sa fie evitat pe moment.

      Intr-un viitor foarte apropiat nu vom scapa insa de razboi. Nu avem cum. Curentul globalist are nevoie de el ca de aer si se va da peste cap sa-l obtina. Dar poate ca nu cel de acum din Ucraina.

      Ștergere
    3. Ave,ei nu santeti..poate nu a-ti fost:) desi timp. e relat.prez.tre. viit.e la fel.
      Ingero,globalistii tipa scuipa zgarie, ei nu sant apti comb. fizic,ei nu vor razboi...

      Ștergere
    4. Ma distreaza teribil asta cu ,,vin romanii si fac si dreg,,.
      Oare,aveti domniile voastre o idee despre ce inseamna Armata Romana la ora actuala?
      Cu siguranta nu.

      Ștergere
    5. Nu, nu au idee. Dar e bine sa ne infoiem.
      Crimeea este o regiune blindata. Nu poate fi atacata, ma rog, poate dar cu pierderi grele si inutile. Ideea e ca daca ataca ukrainenii si trec de liniile aparatorilor din Dombas sau Lugansk, atunci Rusia va fi nevoita, obligata chiar sa-si protejeze connationalii.Si atunci, se vor opri candva, dar unde?:).. Teoretic sunt multe variante. Practic, mai bine Pace. Toate cele bune!

      Ștergere
    6. Sa asteptam sa apara comentariul maicii starete care ne va da in cap cu blogul ei,cu dacii,cu crestinii,cu copii abuzati si cu lipsa de oo a femeilor.
      Zic sa nu va grabiti asa tare...poate are oala pe foc si nu a avut timp,dar sigur apare sa ne iegzplice cum sta trebusoara aiasta...
      SI daca vrea sa opreasca beligerantii,vorbeste cu Tudor Gheo care da o chiuitura olteneasca de se rahatesc in pantaloni si rusnacii si rusnacii...pardon,ucrainienii...

      Ștergere
    7. @Dan - Lui Crin Antonescu i s-a aratat o pisica foarte dura si a fost determinat sa dispara

      Ștergere
    8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    9. Ca si lui Cristian Diaconescu. Mare speranta. Fin analist. Pana l-au prins ca se deghiza si o lua la pas prin Bucale, cu...scopuri.
      Acum, maxim analist UNDE trebuie, CAND trebuie, cu CE trebuie.
      Iar in 2010 asa a ajuns maricel PONTA.

      SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

      Ștergere
    10. Cristian nu a facut niciun pas in lateral a ceea ce i s-a transmis, a respectat intocmai si o va face paba la final ca un soldat constiincios

      Liviu, in schimb, a fost demonizat si pulverizat (inca nu s-a incheiat campania impotriva distrugerii sale) la ordin

      Ștergere
    11. Mda. Nu e o mare pierdere, totuși. Oricum era un balon. A vrut sa joace in Liga Mare, cu sosete de Divizia C.
      Sa-l lasam.

      Ștergere
  21. Sunt curios ce pisica i s-a aratat crinului...?

    RăspundețiȘtergere
  22. De la Ministerull Adevarului

    https://www.moonofalabama.org/2021/04/cnn-ukrainian-trains-with-heavy-weapons-going-east-are-russian-aggression.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adam, articolul din link este foarte bun. Arata clar cum realitatea este inversata. Reportajul este de zilele trecute de la vizita lui Zelinski pe linia frontului. CNN nu s-a jenat sa introduca imagini vechi si sa spuna ca uite cum rusii militarizeaza zona. Culmea este ca acele imagini aratau un tren ucrainian care intarea frontul ucrainean. Adica ... exact invers.

      Iar tu te miri de Arafat ...

      Ștergere
    2. Au invatat de la cei mai buni,ai nostri.

      Ștergere
  23. https://www.eurasiareview.com/27012021-vladimir-putin-at-davos-online-forum-transcript/

    RăspundețiȘtergere
  24. Erdogan nu face balet. El vrea doar sa-si vanda dronele ucrainienilor. Ucrainienii spera in Donbass intr-o strategie asemanatoare cu cea a azerilor in Nagorno Karabakh. Iar Erdogan nu are nimic impotriva. Pe de alta parte, vorbesti de o dezintegrare a Ucrainei. De ce nu vorbedti si de o dezintegrare a Romaniei?

    RăspundețiȘtergere
  25. Trafic militar urias pe Otopeni!

    Zeci de avioane militare decoleaza de ieri de pe Otopeni cu directia Ucraina. Se transfera la greu echipament militar si probabil trupe.

    Normal ca jurnalistii romani nu acopera subiectul pentru ca au fost platiti sa panicheze covidian populatia, sa ii insele sa se injecteze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce echipament greu baiete?? Tu stii ce inseamna ,,echipament greu,,? Rugam airsoftistii sa se abtina in a emite pareri in domeniul militar.

      Ștergere
    2. Dacă nu zboară de la Otopeni, asta nu înseamnă că nu pot zbura de la Țăndărei, de la Mihail Kogălniceanu ...
      Nu este așa important ce se dezminte ci mai ales ce nu se întreabă!
      http://www.virtualradar.nl/virtualradar/desktop.html
      https://www.flightradar24.com/49.43,18.69/5

      Ștergere
  26. https://ukdefencejournal.org.uk/uk-prepares-to-deploy-jets-to-romania-to-deter-russia/?fbclid=IwAR2MnJIc4_3gGe-DdeDNjezz_njr1UnHLmjARNpy-sqsBJCTbKB98GWIaHA

    RăspundețiȘtergere
  27. Poate că știrea cu Otopeniul (care este un aeroport civil) este intenționat falsă, ca să poată fi dezmințită ușor. Poate chiar „ei” au aruncat știrea ca să ne abată atenția și să nu mai fim curioși. Important nu este ceea ce se întreabă, ci ceea ce nu se întreabă. A întrebat cineva de Țăndărei, de Mihail Kogălniceanu ...
    http://www.virtualradar.nl/virtualradar/desktop.html
    https://www.flightradar24.com/49.43,18.69/5

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)