sâmbătă, 24 aprilie 2021

Curs de supraviețuire


De multe ori vă recomand cărți care apar cu greu și pe care le consider esențiale vremurilor în care trăim. O fac din bucuria pe care o am atunci când văd că mai există oameni care împărtășesc și celorlalți descoperirile lor.

Este și cazul cărții de azi aparținând Ieromonahului Serafim Rose, tradusă și editată cu pasiune de domnul Ninel Ganea. Despre părintele Serafim Rose se pot povesti foarte multe. Viața sa, dedicată căutării adevărului, este o aventură în sine. S-a născut într-o lume care-și pierdea reperele, în care a primit tot felul de surogate pe post de „experiențe spirituale” și în care îndepărtarea de adevăr, din păcate, devenea „calea succesului”. A rătăcit asemeni multor „colegi de generație” în căutarea „iluminării”, parcurgând un drum sinuos în care s-a împiedicat de numeroase curente ale vremii. A studiat filosofia occidentală până când a înțeles că e un drum înfundat. Pentru a pătrunde tainele Orientului a învățat limba chineză și a tradus vechi texte fundamentale ale înțelepciunii orientale, între care trebuie să menționăm „Tao Te King” al lui Lao Zi. Amintesc toate acestea pentru a se înțelege că, pentru cel care va deveni părintele Serafim Rose, căutarea adevărului a fost o muncă desfășurată asumat, cu implicare și sacrificii.

Despre descoperirea ortodoxiei mărturisește într-un mod impresionant: "Când am vizitat o biserică ortodoxa, a fost doar ca să văd o alta tradiție. Însă, când am intrat pentru prima dată în biserică(una rusească, în San Francisco), ceva mi s-a întâmplat, ceva ce nu mai trăisem într-un templu budist sau în alt templu oriental; ceva îmi rostea în inimă că sunt acasă, că întreaga mea căutare luase sfârsit."

Întreg periplul său intelectual ni-l indică pe părintele Serafim Rose ca pe unul care a  cunoscut și a înțeles bine ceea ce se petrecea cu lumea noastră, a văzut limpede care-i sensul „căii modificate” pe care suntem împinși să o urmăm. Iată motivul pentru care cartea sa este esențială celor care caută să-și mențină normalitatea. Adevărul este că raportarea noastră față de lumea care, de la o zi la alta este tot mai agresivă, devine din ce în ce mai asemănătoare unei supraviețuiri. Și, așa cum atunci când te trezești izolat într-un mediu ostil ai nevoie de vigilență și de cunoașterea dușmanilor, la fel se petrec lucrurile și în jungla socială a lumii de azi. Din păcate, spre deosebire de sălbăticiunile din natură, care atunci când atacă o fac fățiș, dușmanii lumii de azi îți intră pe sub piele într-o manieră perversă, afișându-se sub formă de prieteni, dar conducându-te spre pierzanie. Mai mult, au „o istorie” în spate prin care își justifică existența.   

Meritul principal al cărții părintelui Serafim Rose este dat de faptul că reușește să pună cap la cap toate ideile care ne sucesc mințile, prezentându-ne într-o manieră cât se poate de facilă - dar fără urmă de superficialitate - istoria și tâlcul lor. Veți putea înțelege astfel istoria într-un mod mult mai articulat, descifrând toată această spirală a căderii pe care o trăim. 

Cursul de supraviețuire ortodoxă” este mai mult decât un îndrumar: este o lumină într-un întuneric din ce în ce mai obsedant. Orice om - nu obligatoriu ortodox - care caută să înțeleagă lumea în care se află, ar trebui să o citească. Astfel, mesajele transmise în spațiul public vor căpăta un alt înțeles. Vă voi da un singur exemplu: apelul lui Kissinger pentru „apărarea ordinii iluministe a lumii”. Citind capitolele dedicate iluminismului, apelul respectiv capătă un alt sens, putând fi înțeles cu adevărat. 

Mă opresc aici cu prezentarea, chiar dacă am sentimentul că nu am reușit să prezint mare lucru din atât de densa carte aparținând părintelui Serafim Rose. Să trecem acum la chestiile mai pământești, anume modul de unde poate fi achiziționată și prețul său. În mod absolut surprinzător prețul acestei cărți este ... ZERO. Așa cum v-am spus încă de la începutul articolului, responsabil pentru acest dar consistent este domnul Ninel Ganea. Cartea în format electronic este deja disponibilă, iar în format tipărit va apărea după Paști. Cele 1250 de exemplare ale cărții vor fi distribuite gratuit către „parohii, mănăstiri, entuziaști și doritori”. Pentru a obține cartea trebuie doar să mergeți să o ridicați. Pentru mine este ceva extraordinar, care mă lasă efectiv fără cuvinte!

V-aș ruga însă să nu ignorați aspectul financiar și să contribuiți cu cât puteți la efortul acesta, donând o sumă de bani în contul domnului Nicolae Ganea, cod IBAN RO17BRDE410SV03769864100, deschis la BRD Sucursala Știrbei. 

Spor la citit!

P.S. Link-ul de la care poate fi obținută cartea în format pdf este: http://karamazov.ro/images/stories/1.pdf

133 de comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. „apărarea ordinii iluministe a lumii”

  Mda, esenta efortului neintrerupt de a pastra cu sfintenia sfinteniilor perpetuarea marilor dinastii clanuri elitiste si familii in asa fel incit nici un fir de par DE-AL LOR sa nu se miste din cauza vre-unei perturbari "climaterice sau ecologice" sau fereasca sfintu de vre-o scinteioara iesita de sub control.

  Putin de altfel in sala uriasa a Manejului, la vre-o 30 DE METRI !!! de primul rind de demnitari, prin cuvinte avocatesti alese si ton mieros , dulce si placut i-a linistit pe iubitii si favoritii lor, iuropenii, inca o data, prin culorile clasice ALBASTRE ale liberalilor de pe pereti si a costumelor si cravatelor lor iuni, ca ei sunt si vor fi dedicati trup si suflet IN VECI cauzei ueiste, si ca nu cumva sa se faca confuzia ca ei ar fi , vai, vai,fereasca Dumnezeu cu chineJII.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deasemenea era de asteptat ca dupa modelul lor oligarhal tipic sa nu aminteasca absolut nimic de razbelul urias hibrid in derulare, nimic despre ce dezastru economic urias ne paste..a tacut milc, ca si cum tocmai a parasit buncarul sau dupa 10 luni de sedere, loc in care n a mincat usturoi si gura nu i miroase, precum un niznai.

   Ștergere
  2. Din ce sectă faceți parte?

   Ștergere
 3. Recunosc in mine căutarile ieromonahului, dar sfarsitul drumului nu este in biserica ortodoxă, ci in Dumnezeu. Biserica ortodoxa, atunci cand n-au luat-o razna si " păstorii", este un " liman".
  Un loc in care te asezi ca sa-ti tragi sufletul cand ai inghetat de frig prin lumea aceasta.
  Capatul drumului este in Dumnezeu. Si cel mai usor se creste spiritual printre oameni. Niciodata in izolarea unei chilii.
  Diferentele intre noi si ceilalti sunt sansa de a ne depăși limitele lumesti. Cand nu dau cu noi de pământ cu consecinte fatale, " ceilalti", cei de care pareti a va teme voi, pentru ca sunt " diferiti", reprezinta oglinzile noastre in care ne putem oglindi, descoperindu-ne astfel propriile probleme.
  Biserica ortodoxă nu va rezista prin izolare si conservarea propriei energii. Toate sistemele inchise degenerează. Evreii au incremenit in timp. De frica legii, au uitat sa iubească. Este valabil pentru toate religiile.
  A fost odata...cândva...un moment in care oamenii primordiali știau ca Biserica e Vie si este Creatia toata.
  Au aparut religiile care au fragmentat totul, luandu-si fiecare o " felie" din asa zisul adevăr pe care fiecare crede ca il detine. Iar oamenii au inceput sa uite ca toata Creatia este a Lui Dumnezeu, nu doar " biserica mea",
  " religia mea", " dogma mea",
  " ritualurile mele".
  O biserica, un templu, o moschee, reprezinta poarta prin care oamenii se pot reintoarce in Dumnezeu atunci când s-au ratacit. Cu o conditie: sa nu confunde religia practicata, cu Dumnezeu, atasandu-se de " adevarul meu", pentru ca atunci poarta ramane inchisa. Incrancenarea da naștere unui zid ce devine din ce in ce mai gros.
  De aceea nu ne Mantuim: poarta este inchisa, repetandu-ne si multiplicandu-ne greselile făcute fata de Creatie.
  Din nefericire, ideea de " ecologie" a fost grav distorsionata de aceasta moda practicata in grupurile celor ce au bani si se plictisesc. Daca ei au dat-o cu nuca in perete, nu inseamna ca datoria pe care o avem fata de tot ce este " in afara" noastra a fost stearsa de Dumnezeu.
  Dacă new age a dat cu oistea in gard propagand pe internet pana cand te apuca voma cuvinte zaharoase despre pace si iubire, nu inseamna ca acestea nu sunt firesti.
  Pacea si iubirea sunt firesti omului. Dumnezeu a pus in noi Daruri din plin.
  Ego-ul lui " eu sunt detinatorul adevarului absolut" a fragmentat lumea.
  Pentru mine sunteti o sursa continuă de uimire! Cititi, dar nu treceti dincolo de ceea ce citiți, neintelegand astfel ce se ascunde in spatele cuvantului tiparit. Ceea ce ma face sa cred ca stati foarte bine la capitolul minte, dar foarte prost la capitolul suflet.
  Va temeti de cei " diferiti". Va conservati energia. Credinta are forta ei, dar iubirea este cea care misca muntii din loc.
  Ce văd eu de 11 ani de când ratacesc pe net de la un grup la altul?
  Văd o jelanie nesfârșită a plangaciosilor cu drobul de sare deasupra capului!
  Se pare ca n-ati batut la usa potrivita...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se vede ca nu ai citit cartea

   Ștergere
  2. Doar o femeie singura si frustrata din toate punctele de vedere. Nu o luati in seama.

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  5. Esti de o nesimtire fara margini. Te-ai gandit sa lovesti in Biserica tocmai la un articol despre parintele Serafim Rose care, cunoscand ortodoxia, a recunoscut ca a simtit ca a ajuns "acasa".

   @ DD - libertatea cuvantului nu inseamna sa poti debita orice enormitati. Blasfemia nu se incadreaza in libertatea cuvantului iar ce spune individa asta aici este mai mult decat o negare pe fata a parintelui Serafim Rose.

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  7. @ 1

   Nu-mi suna. Spre deosebire de tine n-am lipsit de la orele de istorie. Te banuiesc ca nu stii cine este Biserica dar nici nu voi polemiza cu tine. Imi este greu sa incep cu ABC-ul. Macar atat fa si singur ca sa dai dovada de bunacredinta.

   Ștergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  9. Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”
   Ioan 14:6
   Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014
   ATÂT. Restul sunt rătăciri.

   Ștergere
  10. Maria Aurelia aveți dreptate! Mercy, bucovinean ești? A? De restul nu mai scriu, dar vă dă clasă Maria Aurelia sau poate că doar o lăsați voi, nu, Anghela, Adam, etc?

   Ștergere
  11. Zicea cineva că "iubita să nu te mai lipești la comentariile mele..." Sweet regards!

   Ștergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  13. D le necunoscut .Reciteste istoria si ai sa vezi ca biserica ortodoxa nu se confunda cu biserica disidenta catolica .S au rupt de noi din pura mandrie si au inceput un drum gresit presarat cu cruciade inchizitie etc Ortodoxia nu a comis crime in numele lui Hristos .Ar trebui sa cunosti istoria ortodoxiei pt ca esti botezat ortodox tot asa cum ar trebui sa cunosti istoria romanilor pt ca esti roman

   Ștergere
  14. Nenea, ai dreptate.Ai nostri sunt cei buni, desigur.Sunt fara pata, niste ghiocei puri,personalul e profesionist, intentiile corecte, acatistele/slujbele/inmormantari/botezuri, gratuite.
   Catolicii sunt aia rai,incepand cu papa.Ei au comis toate marsaviile posibile,incepand cu prima: fondarea crestinismului la Roma.Sunt mai vinovati decat PSD-ul...

   Ștergere
  15. Cred că intrăm în discuții inutile, ca toate cele ce derivă din atacuri la persoană. Să ne rezumăm a dezbate idei, nu colegi.

   Ștergere
  16. Fiecare societate are uscaturi :politisti corupti popi hoti judecatori nedrepti avocati mincinosi docori incompetenti femei curve ...
   Dar poti generaliza?.Nu .Asa ca daca ai sa cauti ai sa gasesti preoti buni si cu har care nu te fura .Dar ca si fetele mari trebuie sa i cauti.Revin la indemnul de a pune mana pe istorie .Biserica s a format pt prima data la Ierusalim.Nici o legatura cu Roma .   Ștergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 4. Frumoasa carte, mulțumesc de recomandare. Am avut o lectură plăcută. M-am simțit ca la școală cand reia întreaga cautare filosofica europeana si ajungem iar sa discutam din nou despre moartea lui Dumnezeu.
  Toate ratacirile fizico-mistico-religioase pot fi verificate si corectate de geometria sacră. Chiar autorul scrie ca daca Dumnezeule a murit înseamnă ca planeta a luat-o singură prin cosmos, nu se mai învârte in jurul soarelui, nu isi mai respectă geometria sacra as adauga eu.
  Inca nici in ziua de azi vad ca nu a rezolvat nimeni la modul serios moartea lui Dumnezeu si consecințele acestei morți prin nasterea supraomului modern capabil sa duca războiul informațional. Ortodoxia desi ofera o soluție nu e acceptată de lume, ea inca caută.
  Așteptam sa găsesc mai multe scrise despre muzică, dar nu menționează decat liturghiile negre si decadenta muzicii. Adica a spus esența, muzica a murit. Pe wiki scrie ca sf părinte s-ar fi cunoscut cu Kurt Cobain si se si povestira. In carte nu regăsesc. Sunt convins ca Kurt nu se sinucisese, iar faptul ca se intalnise cu sf Părinte il influentase in mod pozitiv.
  Imi place ca descrie sentimentul de intalnire al ortodoxiei. Ca e religia cea mai veche. Adevărul este ca ortodoxia e mai veche ca crestinismul. Liturgia ortodoxa fiind identica cu rememorarile invataturilor egiptene, practicata o data la 6 luni de pe vremea lui Akenathon, de acum 5000 de ani.
  De aici vine puterea ortodoxiei, de la Akenathon si Nefertiti, cei care au distrus prozelitismul si au introdus monoteismul. Daca nu era acel moment de introducere a monoteismului, noi si azi ne inchinam la 1000 de zei si nu exista ortodoxie. Iisus însuși daca ar fi venit, pierdea vremea sa invete pe oameni ca exista 1 sg Dumnezeu nu 1000. Deci daca căutați originea ortodoxiei o găsiți in Egipt. E acel sentiment ce il are sf Parinte cand isi da seama in biserica ortodoxa ca a ajuns acasă.
  Deoarece adevarat credința in Dumnezeu este una veche, nu una noua. Este cea mai veche credință din univers. Credintele noi incearca sa fie noi, sa fie haine noi. Dar adevarata credinta e cea mai veche haina. Poate ca e ponosita, poate ca e jerpelita sau nu va place ca e extrem extrem de veche, dar adevarul e ca adevarata credinta in Dumnezeu nu e ceva nou, e ceva vechi. Toate ideile noi de la Nefertiti încoace despre Dumnezeu si credință nu sunt altceva decat deturnari ale fiecărei epoci catre prozelitismul anulat atunci. Akenathon si Nefertiti au avut atunci puterea divina de a institui monoteismul planetar, si a inscris asta genetic in rasa umana.
  Au supravietuit si genele prozelite, cele inchinatoare la 1000 de zei. Si vedem ca impulsul monoteistic a scazut după 5000 de ani. Ortodoxia a rămas printre singurele vechi religii. După cum scrie si autorul exista sinilaritate intre ortodoxie si vechile învățături chineze, deoarece se bazează pe acești credință. Aceasi haina veche. Degeaba croim noi haine noi.
  As mai adaugă biserica crestina copta care are tradiții la fel de frumoase si vii ca cele ortodoxe.
  Imi exprim regretul ca noi romanii avem un profesor al religiilor, Mircea Eliade si nu il citim. Daca ajungi sa citești operele lui eliade devi singur un expert in religii si secte. Eliade e un fenomen din viitor sa zic. Materia lui de religie comparată se va preda in viitor dupa incheierea tuturor razboaielor ideologice. Deoarece om fiind toate tradițiile si religiile sunt parte a moștenirii omului. Și am trecut ca omenire de acel moment in care daca aflam adevărul sa ardem toate bibliotecile. Vom proceda ca Eliade, vom luat tot si vom investiga.
  Mulțumesc de lectură. Parcă m-am simțit la liceu la ora de detoate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De Ioan Petru Culianu nu zici nimic ?

   Ștergere
  2. Da zic.
   E teribil.
   E un mare inițiat.
   Cand am citit prima dată una din cartile lui am trait un fenomen surprinzator care m-a șocat. Asa ceva nu am simtit decât foarte rar.
   Pe masura ce se derula fiecare cuvant in capul meu, imaginația scriitorului a patruns atat de adânc in mine sau eu in mintea lui încât fara sa imi dau seama am preluat pe nemâncate stările din carte in propriul meu proces de gandire-simțire. Va dau exemplu cu pasajele cand merg catre castelul asasinilor care era protejat de o bariera mentală. Si cel care trece prin ea incepe sa se simta deznădăjduit si se lasă păgubaș facand cale întoarsă. Am lasat cartea in ziua aceea, dar seara am simtit o stare ca imi moare mama, tata, sora, familia, copii.. Toti. Am stat o jumătate de ora pe gânduri până sa relizez ca acea stare venea din cartile lui Ioan Petru Culianu.
   A fost un șoc. A fost momentul in care m-am apropiat foarte precaut de el si am citit ce scrie. Sincer as dori sa fiu ca si el. Pentru mine e arhetipul omului modern. Idealul meu de om. Poate unii viseaza sa devina sf părinți, alții ingineti ca Elon sau culturiști ca Schwarzi, eu de atunci visez sa devin ca si Culianu. Dar e doar un ideal. Sunt si oameni impotriva lui. De aceea l-au ucis. Era periculos sistemului. Spiritualitatea lui Culianu iese din romanele lui, cuvintele sale sunt vii. Daca Culianu ar fi scris de exemplu viata lui Iisus te putea teleporta acolo viu orin cuvintele sale. O putere extraordinara. Si nu știu cum a făcut. E un mister care il caut.

   Ștergere
  3. Vorbești de Pergamentul Diafan, din ce văd. Probabil ai citit și Jocul de Smarald, sursă din care s-au inspirat și creatorii jocului Assassin's Creed (divizia Ubisoft București).
   Dar mai adânci sunt lucrările sale documentare Eros și Magie în Renaștere ori Religie și Putere.
   Există o foarte mare probabilitate ca asasinarea lui în Chicago să fi fost legată de această zonă inițiatică, și nu de politica anilor '90.

   Legătura cu cartea lui Rose e faptul că "ordinea iluministă a lumii" nu poate fi înțeleasă fără "marele reset" din perioada Renașterii.

   Ștergere
  4. De la Culianu am citit doar "Pergamentul..", iar cel mai mult mi-a placut Tozgrec. Dat fiind ca in nuvela toti potentatii voiau sa-l ucida pe Tozgrec, putem cataloga povestea ca o premonitie a asasinarii.

   Ștergere
  5. Culianu a fost ucis din zona initiatica si au scapat usor punand vina pe zona politica. Cercetarile lui au devenit extrem de periculoase pentru minciuna magico-religioasa a sistemului de dominare si control, si erau speriati de el de-a dreptul. Le era extrem de frica de el, asa cum ti frica de o lumina puternica in intuneric. Am o banuiala si cine si cum a fost ucis, dar este prea lung sa scriu aici. Pot totusi afirma ca Culianu a fost ucis din motive care tin de ceea ce urma sa faca si nu ceea ce a facut pana in 24 mai 1991. Asa ca analiza lui Patapievici si enumerarea asasinilor lui Culianu sunt false si menite a te indeparta de adevar. Vom afla in viitor cine l-a ucis, asa sper ca voi afla sa imi confirm sau infirm teoria. Chiar si azi sistemului ii e frica de cartile lui Culianu. Pentru mine e un sfant, chiar daca necanonizat. Un sfant al Romaniei, unul anonim.
   Corect, noi am mai trait un RESET in perioada Renasterii. Nimic nou sub Soare.Totul se repeta in bucla istoriei.

   Ștergere
  6. Tozgrec e o carte care o recomand tuturor celor din new-age. Sa bage la cap bine si apoi sa vina sa comenteze. Si daca nu comenteaza bine, o sa-mi dau seama ca nu l-au citit pe Tozgrec.
   Dar probleme e tocmai asta, daca ai invata de Tozgrec la scoala crezi ca generatiile ar mai fi spalate pe creier? Vezi de ce Culianu trebuia ucis.

   Ștergere
  7. N-aș merge până la a-l clasifica pe Culianu drept "sfânt". Avea o tonă de păcate lumești, multe recunoscute de el însuși în corespondența cu Eliade.
   Și nu era inițiat, cât auto-inițiat. N-a intrat, în sensul tradițional, în nicio confrerie secretă, deși a dialogat cu mulți oculți. A inceput în profunzimi catolice (imediat după fuga din România), apoi a trecut prin orientalism, protestantism, multe - sfârșind totuși cu apetențe qabbalah (probabil de la logodnică).
   In fine...parcursul său e interesant, dar mai puțin relevant aici. Pentru mine are marele merit de a fi menționat adevărul despre Giordano Bruno, cât și despre fabulosul tratat de manipulare medieval, De vinculis, in genere.
   Exact tot ce se aplică azi, de la marketing comercial la cel politic.

   Ștergere
  8. Am exagerat eu cu sfiintenia, deoarece Culianu pentru mine este Tozgrec, eroul meu DC, Batman, Joker, sau orice model vrei din idolii moderni.
   E idolul meu, na...sa nu-i zic sfant.
   Dar daca nu e pentru mine personal, este sfant pentru cultura mondiala.
   Cartea lui Giordano Bruno o considera superioară chiar si „Principelui” lui Machiavelli. „Magicianul din De vinculis este prototipul sistemelor impersonale de mass-media, al cenzurii indirecte, al manipulării globale și al brain-trusturilor ce-și exercită controlul ocult asupra maselor”. (I. P. Culianu)

   Ștergere
  9. De acord. "Vinculis" atinge profunzimi pe care "Principele" doar le enunță. Machiavelli explică ce trebuie să faci pentru a prelua / menține puterea,dar Bruno intră în labirintul concret cum trebuie să faci.
   Desigur, ambii autori nu au vreo bătaie de cap cu scrupulele.
   Dar, deh...nici Puterea nu se încurcă cu d-astea.

   Păcat totuși că nu am găsit textul integral la "Vinculis". Poate a mai apărut pe undeva în ultimii ani, voi mai căuta.

   Ștergere
  10. Totuși, dacă ai fost un "fan" Culianu, îți recomand, dle @Adam, o lucrare foarte amplă și documentată, pe care însuși profesorul a utilizat-o când a scris "Eros și Magie". E vorba de specialista britanică Frances Yates, iar lucrarea sa se intitulează chiar Arta Memoriei.
   O poți găsi aici

   Ștergere
  11. Multumesc!
   Este un deliciu cartea.
   Culianu azi ar fi un geniu al calculatoarelor.
   Cu mult înaintea computerelor şi informaticii, Lullus a avut ideea că minţile umane funcţionează ca maşini digitale, prin combinaţii nesfârşite ce derivă dintr-un set simplu de reguli generative.
   El a numit această descoperire Ars Combinatoria. Era o formă a Artei Memoriei, aşa cum s-a arătat în repetate rânduri, chiar şi de către Frances Yates(IPC)...
   Totuşi, niciuna dintre aceste cărţi nu este dedicată aspectelor „superioare” ale Artei Memoriei, aşa cum apar ele în Ars combinatoria lulliană şi în interpretarea ei magică dată de Bruno....
   Roţile reprezintă una sau mai multe dintre sferele intelectului, de exemplu: Limbajul, Logica, Cosmologia, Sunetele (Muzica), Culorile, Etica, Teologia.

   Ștergere
  12. Păi, înainte de a fi asasinat, i s-a spart și locuința, de unde i s-au furat toate dischetele. Era fascinat de computere, exact ca personajul cu Abulafia din "Pendulul lui Foulcault" (Umberto Eco).
   Nu se știe ce stocase pe acele dischete. Putem doar presupune.

   Ștergere
  13. Cred ca era ecuatia vietii pe care voia sa o publice in Enciclopedia Magicului mereu se plangea de timp si avea fobii ca iroseste prea mult timp si chiar le zicea la multi ca va muri tanar. Ideea e ca sistemul l-a depistat prin influenta unei asemenea carti in constientul colectiv, cultural si economic chiar. iti dai seama ce era enciclopedia aia? schimba toata lumea cunoscuta ca pandemia, doar ca era pandemia lui Culianu si asta la inceputul aniilor 90 cand era deja prefigurata zorile unei lumi in eliberare. Pana la urma au reusit sa ii anihleze pe toti mentorii anilor 90, inclusiv Enciclopedia respectiva. Iar pe dischete se afla acea Enciclop[edie, care acum e in posesia lor.

   Ștergere
  14. Posibil. Nimeni nu știe ce era pe dischetele alea, decât decedatul și cei ce le-au...imprumutat.
   Oricum, istorie veche. Informațiile alea erau prețioase pentru 1990, azi e posibil să nu mai fie relevante.

   Ștergere
 5. Am avut probleme la accesarea sitului Karamazov.ro.
  Antivirusul mi-a blocat navigarea si a trebuit sa accept toate riscurile de care am fost avertizat. Sunt curios daca a mai patit cineva asta.
  Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, site-ul respectiv are riscuri foarte mari: îl învață pe om să gândească! :)

   Ștergere
 6. Vă recomand cartea Zelotul scrisă de Reza Aslan. E o încercare a cercetării a istoriei lui Isus. E o expunere a unei încercări de sistematizare a datelor prezente cu comentarii și îndemnare de îndreptarea credinței spre concluzie.

  RăspundețiȘtergere
 7. De asta imi place locul asta. Recomandati carti si autori de care ,cu rusine spun ca nu am auzit desi am citit cate ceva in viata asta....
  Va multumesc baieti si fete.

  RăspundețiȘtergere
 8. Multumesc pentru recomandare(am si descarcat-o).Am citit de acelas, Ortodoxia si Religia Viitorului.Am invatat si inteles multe.
  Domnule DD,sa mai veniti cu astfel de recomandari,plus n-ar strica sa spuneti public si sursele de pe unde va luati informatiile(de la noi,de afara).
  Ma bucur pentru cat de animat a ajuns blogul,cu multe comentarii de calitate.Reclamatii doar pentru Maria-A.....in schimb ovatii din tot sufletul pentru doamna Angela.(apreciez exprimarea clara si concisa,daca vine si pe un fond Crestin e super...daca mai sunteti activa si pe alte bloguri,v-as urmari cu placere).
  Sper sa nu uit si indemnul lui DD cu donatia,daca tot se apropie sarbatorile Pascale,sa fac si o fapta buna(merita efortul traducatorului)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @ Dumitru

   Nu mai postez pe alte bloguri- Aici am semnat condica vreo 10 zile insa a fost doar conjunctural (am avut mai mult de lucru in fata calculatorului).

   In continuare voi posta foarte putin.

   Raman insa cu regretul ca nu pot face mai mult. Pentru a sustine o idee este nevoie de mult efort iar eu nu am nici timpul si nici puterea de a merge pe o linie explicativa si combativa in acelasi masura.

   Ma bucur ca DD da dovada de mult discernamant si ii doresc sanatate si putere sa continue.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. AM o intrebare: ce e cu obsesia asta cu adoptia africanilor?De unde sentimentul asta de culpa la albi ,pe cand negrii se f...t ca iepurii si fac copii pe banda rulanta?Va simtiti responsabili pentru ei?
   De ce nu adopta un copil roman ca nu cred ca s-au terminat orfanii sau saracii in Romania!

   Ștergere
  4. Corect Mercy! Probabil e o moda ce vine de pe vremea lui Michael Jackson.
   Si eu zic sa se adopte copiii din România mai ales ca stai într-un stat in care președintele țării încurajează astfel de adopții.

   Ștergere
  5. Bine sfatul este pentru Angela. Ma poți adopta pe mine.

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  7. @ Adam = cred c-am si facut-o deja :) Ai locsor acolo. Imi plac tare mult oamenii destepti. Tu ai citit un pic, ai si o inteligenta speculativa nativa ... Mare grija cum le folosesti. Potential este.

   Sa fii hotarat in privinta a ceea ce vrei sa faci. Multilateral n-ai cum sa fii. Important este sa fii sincer in primul rand cu tine insuti.

   Blogul este un loc bun de antrenament. Foloseste-l insa cu moderatie.

   Ștergere
  8. @Angela San
   Taihen kōeidesu
   とても光栄です

   Permiteti sa va intorc aprecierea cu un haiku al dezbaterilor:

   Aceia care caută competiţia fac o greşeală gravă. A lovi, a răni sau a distruge este cel mai mare păcat pe care o fiinţă umană îl poate comite.
   Morihei Ueshiba

   Ștergere
 9. Onest fiind, trebuie sa ma recunosc a fi prea rationalist pentru a "vota", 100%, cu optica lui Rose.
  Sunt de acord cu prezentarea cauzelor cronologice, apreciez si analizele de etapa, insa nu-mu pot insusi, decat partial, setul sau de concluzii.

  Motivul este o ciocnire de subiectivisme, al meu si al scriitorului. Periodic, dupa ce descrie succint filosofii sau (alte) credinte, conchide ceva de genul "dragut, dar nu-i asa", "intetesant, dar totusi gresit", s.a.m.d. Contra-opune, mereu, fundamentul ortodox, pe care il pretuieste ca infailibil.
  Ca sa conchid si eu, argumentele sale au baza intuitiva, de simtire. Pai asa si eu, unde simt ca el, zic ca el...dar unde eu simt altfel..lucrarea sa isi pierde puterea de convingere.

  Oricum, merita parcursa. E o prezentare mult mai coerenta decat balmajelile unui popa rural.

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La acestea pot adăuga vechea zicală: "De faci un pas spre Dumnezeu, El va face 10 pași către tine".
   E și firesc, El își permite, în cazul său nefiind vorba de "efort".
   Dar adevărul privind limitele oricărei scrieri rămâne. Chiar Rose sugerează că scolastica a fost o primă denaturare, ceea ce e alt mod de a spune că raționalizarea Divinului e o eroare.
   Pot adera la acest enunț. Dar asta înseamnă că, argumentația fiind, intrinsec, vinovată de raționalism, oricum e inutilă, neputând înlocui simțirea.
   Și cum, deh, fiecare e cu simțirile lui, câte simțiri...atâtea puncte de vedere.

   Ștergere
  2. câte simțiri...atâtea puncte de vedere -Hayde
   Corect!!!! Eu sunt adeptul celor 1 milion de puncte de vedere si acolo trebuie sa tinda lumea. In momentul cand adoptam toti 1 singur punct de vedere se instituie cenzura si sistemul punctului de vedere, vezi pandemia, inchizitia, comunismul etc...

   Ștergere
  3. Un exemplu - eu și Biblia.
   Am luat act de ea devreme (8-9 ani). printr-o sinteză ilustrată. Unele lucruri le-am priceput (in sens moral), multe nu - copil fiind.
   Prin gimnaziu m-am apucat să citesc varianta originală, dar pe sărite. Mai mult Noul Testament, "vechiul" mă plictisea crunt.
   Prin liceu-facultate, intrând în etapa "liber-cugetător", n-am mai căutat profunzimi, dar, paradoxal, am citit cu mai multă atenție părți intregi, vrând să verific ipotezele paleoastronautice (niște imbecilități, oricum, chiar și ca liber-cugetător am realizat asta).
   Apoi, periodic, in urma diverselor experiențe, am recitit multe capitole - descoperind, de fiecare dată, profunzimi nebănuite.

   Ca să n-o lungesc - e clar că, pe măsură ce mi se metamorfozau simțirile, se schimba și nivelul de pătrundere. Dar textul, implicit argumentația, rămâneau neschimbate - doar nu se modifica Biblia după dispozițiile mele.

   Corolar (valabil și pentru lucrarea de azi) - ideile vor fi acceptate după simțirile fiecăruia, iar însușite vor fi, ulterior, după "digerarea" in creuzetul intelectual, cu "enzime" emoționale (dacă-mi permiteți această alegorie...digestivă.

   Ștergere
  4. Ca sa ajunga la pace cele 1 milion de piuncte de vedere sa le poti avea pe toate si sa nu fi in conflict, trebuie ca totul sa fie transapent in istorie. Sa stim exact cine ce a manipulat, unde, ce cuvant a scos, ce cuvant a bagat...si toate astea invatate la scoala de mic.
   Ca sa impui 1 singur punct de vedere deja cam stim cum se face #2020.
   Ca te legai de Biblie, in cei 10mii de ani de civilizatie egipteana, se recitea o Biblie de genul asta anual. Ei aveau o sarbatoare a invatarii unde toti se apucau si reciteau Biblia respectiva. De acolo a ramas vorba ca biblia are 70 de intelesuri, deoarece la fiecare varsta intelegeai diferit si mai patrunzator.
   Ei iti dau exemplu l-am recitit pe Kahlil Gibran recent si fata ce ce stiam din liceu cand eram pasionat de poeziile lui am inteles lucrurile total opus fata de atunci. ha-ha-ha.

   Ștergere
  5. Pățesc și eu asta, frecvent. Nu doar cu cărți de spiritualitate, ba chiar și cu romane prozaice.
   Unii se pripesc în a numi asta "maturizare". Nu prea ader la această idee, căci ea presupune, în sensul cuvântului, o "creștere", o "coacere" - ultimativ, ceva pozitiv.
   Dar nu e deloc așa. Trecerea anilor poate aduce traume, care bulversează gândirea, modificând-o, adevărat, dar nu neapărat superior.
   Funcție de ce evenimente au traversat, unii se preschimbă din habotnici în atei, alții invers.
   Cred că avem din aceste categorii și colegi pe aici.
   Morala - să nu ne grăbim la concluzii tranșante, de tip bun / rău, revelație / blasfemie. Răbdarea oferă timpul necesar unor decantări.
   Dar, de citit, trebuie citit, cât mai mult. Altfel răbdarea degeaba ajută procesarea, dacă "baza de date" e mică (ori, mai rău, unilaterală).

   Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  7. Morala - să nu ne grăbim la concluzii tranșante, de tip bun / rău, revelație / blasfemie. Răbdarea oferă timpul necesar unor decantări. Hayde

   Tocmai ca in unii ani am ascultat si citit tot fel de scrieri fara renume, obscure sau de neînțeles ca maria-aurelia de la comments.
   Încercam sa le înțeleg tocmai defectul neintelegerii lor.
   Uite exemplu aveam un interes cândva demult pentru Castaneda, mare admirator a lui Huxley. Pana am relizat unde era farsa caii spirituale, felul cum a scăpat in conștiința mondială de și a facut un renume si a ajuns milionar, am pierdut multa vreme in cercetări. Acum sincer nici nu as mai pierde 1 secunda din viata cu Castaneda dar uneori cercetăm in gunoaie pentru o perlă de înțelepciune.
   Cartea de față a sf părinte e una trecută la trebuie citit cel putin 1 dată.

   Ștergere
  8. Adam, evident ca scrierile lui CCastaneda includ un amalgam de scoli de gindire, dar oricum a i da o ramine un gigant al studiului antropologic si shamanist. Desi s a incercat copierea stilului lui de catre altii, mai toti au dat o in bara si nu s au ridicat la nivelul sau.
   Eu am invatat sa extrag ceea ce este bun si folositor, iar el are o colectie uriasa de invataminte esentiale.

   Ștergere
  9. Ma îndoiesc azi ca Castaneda chiar si studiat la facultatile de profil este finalul pentru studiul antropologic si shamanic. Mai degrabă pe Castaneda il vad ca o continuare ale cartii "The Doors of perceptions" a lui Aldous Huxley si doar al acelei cărți. Iar studiile despre shamanism nu sunt altceva decat convorbirile lui cu el însuși când era drogat cu mescalina. Pentru mine e zero barat. Imi pare rău. Dar recunosc meritele lui in privinta drogurilor si a starilor de conștiința cand esti drogat. A adus o lumină in privinta asta si a elucidat mistrul halucinațiilor coerente.
   Din punctul asta de vedere a fost un pacifist, nu a fost la fel de agresiv ca si CIA cand faceau aceleași experimente de lucru cu LSD-ul. Dar si adepții lui drogați au pățit cam la fel ca si subiecții guvernamentali. Stilul Castaneda la noi a ajuns cu scoala ayahuasca imbratisata de cateva elite securiste de la noi. Asta ca sa nu il bag pe Castaneda sub zero si sa zic ca influența lui nu e stinsă până cand va mai exista ignoranță in privința pericolului prezentat de droguri. Uită-te ce face un vaccin. Daca in locc de vaccin trebuia sa ne innjectam heroină? Sau mescalina? Lumea o lua si mai razna. Deja incet incet ne obisnuiesc cu tot fel de doze si dozari.

   Ștergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  11. Oprirea dialogului intern, tensegrity, recapatarea energiilor pierdute din socializare....samd
   Chiar ai ramas doar cu utilizarea plantelor psihotropice? Are atit de multe povestiri fascinante, de viata care pe mina m au trimis la reanalizarea vietii mele si a intelegerii mai profunde a ceea ce mi se povesteste de catre altii, intimplari de viata, pline de mister al acestei lumi.
   Chiar si dupa ce ai lecturat toate cartile , ai ramas doar cu ...alterarea constiintei prin chimicale din plante?
   Este mult de vorbit.
   Daca nu ai citit o inca, iti recomand “ The active side of infinity”... presarat de povestiri sensibile si profunde traite intr un fel ne noi toti, insa nu intodeauna usor de descifrat. Aici este cheia!

   Ștergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 12. ,, Nu cunoașteți scripturile, nici puterea lui Dumnezeu de aceea vă rătăciți." A spus-o Fiul lui Dumnezeu. Umblați pe căi bătătorite de alți rătăciți, vă izolați în chilii, în peșteri, vă lipsiți viața de binefacerile civilizației DAR, de ce nu-l credeți pe cel care ne-a promis : ,,voi fi cu voi până la sfârșit"? Nu-l vedeți înlăuntrul vostru? Bieți vânători de iluzii !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oare?De ca n a lasat scrisa direct pe cer, pe frunze pentru a asigura o comunicare directa, nu prin intermediari?
   Oare este vorba de timiditate din partea Lui?

   Ștergere
  2. @citadela, la început Dumnezeu comunica direct cu Adam și Eva. După ce l-au trădat și și-au pierdut strălucirea ( hainele de lumină) au apărut intermediarii. Enoh spune în cartea lui că îngerii l-au răpit la cer și l-au învățat tot ce ține de comunicare ( scris, citit, etc). De aceea lui Enoh i se spunea scribul. Enoh ajunge chiar intermediar între îngerii aruncați din cer și Dumnezeu. Ei trimit un memoriu către Dumnezeu, în care se roagă să fie iertați și să fie acceptați din nou pe planetă lor. Dumnezeu însă, le transmite prin Enoh că pentru ei nu mai este loc în cer, nici iertare. Vezi tu, Dumnezeu a vrut să-l facă de la început pe OM coautor la tot ce crea. Nu este vorba despre timiditate, ci despre exprimarea perfecțiunii. Cele 10 PORUNCI rămân valabile din veșnicie în veșnicie ; prin jertfa fiului său, EL doar le-a mutat de pe tablele de piatră în inimile noastre. Din veșnicie în veșnicie ne vom aminti că ne aflăm în Împărăție pentru că am avut un răscumpărarea.

   Ștergere
  3. Enoh este echivalentul lui Thoth din mitologia egipteană.
   Posibil ca acesta să fie motivul neincluderii textelor sale in colecția canonică a Vechiului Testament.
   Mai probabil însă, deși Enoh e menționat și in Biblie (statut aparte, doar el și Ilie), inclin a crede că ceea ce circulă în prezent este doar o făcătură post-factum.
   Dacă avem dubii și la Biblia acceptată (nimeni nu poate cunoaște lanțul de alterări, intenționate sau neintenționate), atunci de ce ne-am repezi a crede un text apărut brusc mai înspre zilele noastre ?

   Oricum, faptele lui Enoh, reale au ba, au puțină legătură cu normele de conduită ale Noului Testament.
   Mergând mai departe, aș opina că era mai util ca Evanghelile să nu fie legate, în același op, cu stufoșeniile evreiești din Vechiul...
   Mă rog, asta e doar o opinie pur personală.

   Ștergere
  4. @U. 16:59
   Din nou reiterezi ceva ce a fost povestit de un intermediar... si doar Hristos ne a prevenit:

   “Ioan 8:44 NTR

   Voi sunteți de la tatăl vostru, diavolul, și doriți să împliniți poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaș și n‑a stat în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, pentru că este mincinos și tatăl minciunii!”
   ...extrem de socant daca stai sa te gindesti, mai ales prin implicatiile in teren, in viata de zi cu zi.

   Ca urmare daca El stie perfect cit de manipulati suntem si in acelasi timp este atotputernic, de ce totusi ne a lasat pe mina intermediarilor si nu scrie direct pe cer? Ca doar poate, este o nimica toata comparat cu alte minuni savirsite de EL.

   Ștergere
 13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 14. E clar. Azi toata lumea se va cala pe spititualitate.
  Cred ca n-o sa va prea incurc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu zic ca e falsa axare pe spiritualitate.
   Acest articol are menirea de a arata Licuricilor ca un om de la ei, un american a trecut la ortodoxie si a invatat rusa. E o lovitura crunta pentru americanii anticomuniști.
   Cei de azi se pare ca vor învață chineza.

   Ștergere
  2. Adam, protestantii americani sunt multumiti de el pe motiv ca religia, indiferent care, in cazul de fata ortodoxia a reusit sa i schimbe comportamentul si orientarea sexuala, de la a fi ghei la abstinenta, ceva major. Mai cunosc cazuri...

   Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
 15. Dan Diacomu. Ma bucur pentru sensibilitatea ta din zona asta a credintei. O carte fundamentala pentru devenirea noastra si pentru vremurile care le traim si vor veni este Serafim Rose viata so lucrarea. O carte marturie a unei vieti de cautare, de statornicire in adevar, de misiune printre si pentru oameni, o carte profetica. Exceptiomala ca solutii in marea confuzie in care traim.

  RăspundețiȘtergere
 16. Aș vrea să recitesc JIDOVUL RĂTĂCITOR dar nu mai știu autorul și vreau să o caut la bibliotecă. Îmi spune cineva?

  RăspundețiȘtergere
 17. Gata, știu : Eugène Sue. Fiica mea este cel mai rapid motor de căutare!

  RăspundețiȘtergere
 18. Cel mai mult ma deranjeaza -obligativitatea de a crede- De ce trebie musai sa fi fortat sa crezi?? Aici este cea mai mare golanie implementata de manipulatori.
  Cel mai clar se poate vedea in NOUA religie a covrigului care se bazeaza pe impunerea acestei cerinte venita tot de la aceeasi categorie de... entitati organice care ne schimba mintea cu mintea LOR.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da.
   Exagerarea impunerii a adus, aduce, si va mai aduce multe deservicii Bisericii.
   Unii chiar cred ca Dumnezeu are nevoie...de ajutorul lor, haahaa.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Ahhh, helo, ...a devenit deja o religie, nu stiu daca ai observat. Priveste in jurul tau. Si nu numai dar evolueaza intr un ritm alarmant, si asta i doar inceputul, urmeaza sa fie adaugate la pachet si fiintele extraterestre.

   Ștergere
  4. obligativitatea de a crede
   Problema asta a fost rezolvată de Alfred Adler, părintele psihologiei individuale, a holismului si a feminismului in psihologie care a demonstrat practic ca credința este o facultate umană la fel ca si inteligenta sau capacitatea de a vedea. Este intrinseca omului si nu ai libertatea de a alege sa fi credincios sau nu. Ci esti obligat sa crezi fie ca vrei, fie ca nu. Asa cum esti "obligat" sa vezi sau sa auzi tot ce se vorbește într-un autobuz aglomerat.
   Credința este facultatea umana de așteptare, de anticipare a ceva fie ca cel ceva este la 5 min distanta sau la 50 de ani distanță. Chiar si ateii au credință. Nimeni nu poate renunța la ea. Ca sa explice credința Alfred Adler a fososit un exemplu ca sa fie inteles si de catre copi: Daca mâine dimineață nu ai crede ca e bine sa mergi la munca, nu ai merge.
   La fel pot adauga eu, daca nu ai crede ca e bine sa ai banii, sa faci sport, sa nu bei alcool. Tot ce tu consideri ca e rau este rau. Realitatea ne-o creem singuri. Daca ce spun eu crezi ca e ceva bun, el devine bun pentru tine. Daca ce spun eu crezi ca e rau, devine rau pentru tine. Adler se apropiase de psihologia teoriei cuantice destul de mult aratand ca exoerianta individuala este afectata de felul cum este observata, iar capacitatea de anticipare înnăscut in om este cea care controleaza percepția experienței.
   Aceleași experiențe legate de credinta si anticipare au fost făcute de secreți guvernamentali in timpul interogatoriilor care cautau sa iti rupa credința. Toata șmecheria e legata de jocul anticiparii din propriul creier. Cineva iti poate determina anticiparea din creier si sa iti rupa credința. După care spui tot ce vor aia sa audă.

   Ștergere
  5. @citadela " Pentagonul a confirmat că înregistrările unor obiecte ciudate a căror prezenţă nu a putut fi explicată au fost surprinse de militari americani activi.Departamentul Apărării şi Serviciile Naţionale din SUA vor prezenta concluziile investigaţiei lor într-un raport aşteptat să fie publicat în luna iunie a acestui an ".
   Probabil te referi la acest raport care va da startul unei sminteli mai mari decât scenariul Covid19 .

   Ștergere
  6. Blue Beam e vechi proiectul. Nu cred ca il vor aplica. Cam toti stiu de Antarctica si poveștile nazi de acolo.

   Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  8. Unknown1
   Tu faci cumva standup comedy?
   Ca tot ce ai scris mi-am imaginat pe audio si am râs copios. Ai cumva înregistrarea?

   Ștergere
  9. Hmmm. Un coleg anterior, captiv în nișa malițiozității.
   Posibil să fie și ăsta un soi de hobby.

   Ștergere
 19. "Aici este cea mai mare golanie implementata de manipulatori." - mie mi se pare ca este cea mai buna dovada ca in spate este ala cu coarne. Manipulatori, golanie ... astea sunt eufemisme. Lumea veche a fost hristica iar cea noua, care acum scoate capul iar noi vom parcurge durerile nasterii ei, este ANTI-hristica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lumea veche Angela? Hristica?
   Pai toate neajunsurile si belelele au fost evidentiate atunci, acum doar le repetam

   Ștergere
 20. Astfel, daca Dumnezeu ar SCRIE cu degetul sau celestial direct pe marea tabla a cerului , automat, ar anula cea mai mare facatorie si neajuns, dictat de derbedeii manipulatori.

  Necesitatea de a crede:

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O sa zici....pai domn citadela, prea multe vrei si mata, ..nu poate asa

   De ce nu poate?

   Ștergere
  2. Cind stie cu precizie ca lumea noastra este impinzita de minciuna si facatorie.
   Repet, poate ma lamureste cineva.
   Dumnezeu este timid?

   Ștergere
  3. Ba se poate. A și scris. Scrisul lui e Creația însăși.
   In timp ce știința se străduie să impartă atmosfera / stratosferă, condensări / evaporări, Goethe a zis "E destulă semnificație că ceru-i albastru".
   Nu că Dumnezeu n-a scris, ci nu știm noi citi.
   Că doar nu era să scrie in toate limbile, glifele și grafiile zecilor de seminții.
   Altă "vedere" implică insă, obligatoriu, altă transpunere de conștiență (ba și de conștiință, dacă tot veni vorba).
   Dacă Dumnezeu a hotărât că în deșert, de pildă, trebuie să fie o oază...inseamnă că a scris ceva cu oaza aia.

   Ștergere
  4. De ce nu in toate limbile Hayde, nu de la EL a pornit babilonia? In rest de acord cu perfectiunea matematica a universului.

   Ștergere
  5. De ce nu pocnește Dumnezeu din deget ca sa nu mai trebuiască sa fim manipulați?
   Pentru ca Dumnezeu nu e BigOharma!
   Dumnezeu te lasă sa te joci in natura, sa te sui in copaci, sa strabati pădurea sau orașul si nu iti impune restricții mai multe decât poti duce.
   BigOhArma vrea sa scrie cu degetul pe cer ca sa stie ca ei controleaza tot. Dumnezeu te lasa inclusiv sa te joci de-a Dumnezeu. A pus la cale chiar si chestia aia undercover cu Lucifer in care a aratat cum sa fi rebel împotriva Cerului.
   Crezi ca Dumnezeu nu are un vaccin divin prin care ți-ar arata toata cunoașterea și ai fi deștept ca Dumnezeu cunoascand binele si răul?
   Doar ca am fost de acord sa venim sa învățăm. Ne lasam călcați in picioare de manipulari pana învățăm sa ne ridicam.
   As zice ca e experimentul nr. 5.
   Ai văzut filmul Westworld? Cum faci un robot sa aiba constiinta sa isi aminteasca de tine, creatorul său?

   Ștergere
 21. Eu zic ca, pana sa se-ncaiere pe aici lumea, fiecare cu "pasarea" lui, important e sa fie citita cartea recomandata. Dupa aia...fiecare cu ce retine, ori cu ce-i convine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect. Fiecare are dreptul sa creadă ce ii place. Mulți iubesc mașinile de spălat.

   Ștergere
  2. Viata m-a invatat Cassius, ca este bine sa cunosti "chichitele" si ciudateniile omului din spatele cartii scrise de el, mai ales cind vine vorba despre studii teologice... Te asigur ca vorbesc din cunostere directa ale unor bizarerii de comportament ale unora. Posibil ca pentru tine orientarea sa nu conteze ci doar scrierile.

   Ștergere
  3. Pai...si un pacatos poate zice niste adevaruri. Ce, noi suntem niste puri ? Nu suntem. Eu sunt o jale, haaha. Dar mai emit si eu cate un adevar, din Craciun in Paste. Am zis ceva istet la Craciun, mai scot una acu, ca e Paste...apoi sunt o calamitate toata vara !

   Ștergere
  4. Ades, un fost păcătos știe mai multe despre un anume păcat (sau 2,5,9) decât cei care scriu doar să se alinieze la doctrină.
   Depinde, desigur, dacă cel în cauză a depășit păcatul sau dacă se căiește sincer.
   Cam pe aici e și tâlcul cu "oaia rătăcită, mai mult iubită".

   Ștergere
  5. Sa adaug ceva despre ce vad eu ca e păcat. Secolul nostru asta 21 cica ar fi „secolul bio-tehnologiei”, cu progres în sferele tehno de ultima ora (bio-tehnologia, tehnologia informatica/digitala, nano-tehnologia, realitatea virtuala, inteligenta artificiala si robotica).
   Asta are implicatii profunde asupra Bisericii, îndeosebi cu privire la adevarul biblic referitor la ce înseamna a fi om, ce înseamnă păcat. Si daca crezi ca am scapat de sclavi existaastazi pe glob mai multe victime ale sclaviei (estimate la 27 de milioane) decât cu doua sute de ani în urma, când Wilberforce lupta pentru abolirea comertului cu sclavi peste Atlantic. Numai în India se estimeaza ca în jur de 15 milioane de copii sunt victime. Cum sa ma raportez ka faptul ca 27 de milioane sunt ținuți in fabrici unde si dorm si numai muncesc.
   Nu ma pot raporta. Cum sa ma raportez ca o gaura neagra imensa si giga tica tocmai a halit vreo 2 galaxi mai mari ca si Caleea Lactee?

   Ștergere
 22. Cata tulburare produce o provocare .Suficient ca d l Dan sa ne spuna despre un descoperitor de ortodoxie ca fiecare din noi sa si arate "arama".S Rose a fost un profesor american ce a predat la multe universitati americane in anii70 pana cand la intalnit pe episcopul Ioan Maximovici al Bisericii ruse din exil.Un mare om .De ce unii dintre noi simt nevoia sa arunce cu noroi ?Degeaba filosofam noi degeaba ne chinuim sa gasim cheia .Suntem blocati in traiul nostru cotidian si nu mai gasim loc pt Hristos in sufletul nostru .Scaparea este doar in biserica ortodoxa .Restul e desertaciune....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doar Biserica Ortodoxă ? Deci restul oamenilor, până la 8.000.000.000, ce n-au nicio legătură cu spațiul nostru euro-estic sunt așa, damnați a priori, sau sortiți la deșertăciuni ?
   Iată, astfel de exclusivisme tranșante mai mult îndepărtează lumea de religie, în loc să o apropie.

   Ștergere
  2. "Cata tulburare produce o provocare."
   "Degeaba filosofam noi degeaba ne chinuim"

   Nu inseamna ca nu esti constient ca toti avem o "arama", dar tu preferi sa judeci pe toti pe care i-ai citit aici degeaba.
   Te rog nu mai citi ca pacatuiesti citind degeaba. In timp ce faci asta ne judeci degeaba.
   E mai bine sa nu te poticnesti citind comentarii degeaba.
   Tu crezi ca scriem comentarii special pentru cei ca tine sa cada in pacatul de a ne judeca?
   Multumim de comentariu Nenea. Seara frumoasa!

   Ștergere
 23. Spuneati ca ati citit biblia.Poate ati sarit pasajul in care Hristos spune ca numai prin El putem avea viata vesnica .Ceilalti nu sunt scrisi in Cartea vietii .Toti stiu de Hristos dar putini il cauta ...Despre dumnezeul musulmanilor pot spune ca este satana .De ce ? Pt ca isi invata supusii sa ucida in numele lui .Despre Budha pot spune ca a fost un om satul de bunatatii le oferite de tatal sau ,care a cautat altceva .Satul de cautari s a intors la curtea tatalui sau unde a murit de indigestie dupa o portie prea mare de orez cu carne.Nimeni din invatatorii oamenilor nu a afirmat despre sine ca ar fi Dumnezeu .Numai Iisus Hristos a spus asta cu subiect si predicat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine domnule, să lăsăm islamul. Biblia vorbește de Iisus, corect - nu de "ortodocși", "catolici", "penticostali", "adventiști", etc.
   Toate aceste culte tot de la Iisus și Biblie se revendică.

   Ceea ce ați scris nu poate constitui argument.

   Ștergere
  2. E poaibil totuși ca Hristos sa ii fi trimis si pe Buddha si pe Mohammed ca sa ne încerce? Intreb apriori la constatarea dumneavoastră. Ca da nu e argimentare, e o nota de constatare. Notele de constatate se trimit Proiectantului si posibil daca e grav ajung si la Arhitectul vieții vesnice. Intreb si eu.

   Ștergere
  3. Mi-e clar că n-ați citit Coranul. Nicăieri Mahomed nu cere cuiva să ucidă, ba chiar, cât trăia, ordonase strict să nu fie atinse lăcașele creștine din zonă (precum Mânăstirea Sf. Ecaterina" de la muntele Sinai.

   E bine să fiți creștin.
   E și mai bine să lăsați judecarea pripită a altora.

   Ștergere
  4. Argumentele mele despre islam sunt vizbile de cateva sute de ani .Nici biserica din Ierusalim nu a fost distrusa de arabi si turci .Dar zecile de mii de martiri crestini care chiar si in zilele noasre sunt ucisi ritualic de musulmani ce sunt Hristos a spus ca fiecare pom face poame .Bune sau rele .Deci credinta in islam ce poame face ?Pildapomului se poate aplica si celorlalte denominatiuni crestine .Trebuie doar sa vedem ce fructe au facut.

   Ștergere
  5. Încă un motiv in plus sa citim si viata sfântului părinte american.
   Eu chiar nu auzisem de el pana azi. Chiar m-am mirat ca un american get-beget a devenit ortodox si a fost un sfânt. Extraordinar.
   Asta ca sa închei într-o nota optimistă.
   Zici ca suntem pe Reddit :))

   Ștergere
  6. Hayde iti arat eu unde daca nu ai vazut:
   Sura 9:32(nu doar prima parte aia pacifista) si mai ales sura 9:33

   Ștergere
  7. Ce bafta are nenea texanul ca nu este Cassius(Clay) pe aici...pfiu!

   Cica unde-s protestantii, acolo sunt societati decadente. Dar pina acum ca azilant nu ti-a displacut sa maninci o piine protestanta acolo, nu?

   Ștergere
  8. Am mai gasit si 9:29i sunt cate vrei.
   Sper doar sa nu inceapa cineva cu ,,islamul,religia pacii,,....

   Ștergere
  9. Adam, Hristos n-a trimis pe nimeni si nu va trimite vreodata.

   Avem starea adamica, cea care aduna animalele in jur precum un magnet biologic, asa aveau unii pustnici de prin Carpati, Sf.Serafim de Sarov care discuta cu ursi salbatici, lupi, vulpi, Sfinti din Biblie, Ilie hranit de corbi, Sf Francisc de Asissi

   Si stare hristica( Budha, Mohamed) si cine o mai fi de care NU stim!

   Ștergere
  10. Si-a schimbat bosorogu` numele?Credeam ca a dat ortu` de la covidu` ala inchipuit...

   @Heyde da un ochi si aici:https://www.memri.org/tv/iran-quran-expert-bahrampur-national-tv-protest-slaughter-feet-hands-chopped-off-alternate-sides-if-we-kill-10000-of-them-not-exaggerated

   Ștergere
  11. Dle @Mercy, am dat cu ochiul.
   Una e Coranul, alta isteriile contemporane, alimentate din ambele părți, cu fel și fel de interpretări belicoase.
   Versetele de care vorbești - posibil găsite de pe vreun site, fără detalii, sunt următoarele:

   9.32. Voiesc ei sã stingã cu gurile lor lumina lui Allah(43), însã Allah nu voiește alta decât sã desãvârșeascã lumina Sa, chiar dacã
   necredincioșii urãsc [aceasta].
   9.33. El este Cel care l-a Trimis pe Trimisul Sãu cu buna cãlãuzire(44) și cu religia Adevãrului(45), pentru ca ea sã fie biruitoare asupra oricãrei alte religii, chiar dacã politeiștii urãsc [aceasta]

   In fine, eu nu fac apologia Islamului, cum nu fac nici a altor religii.
   Și in Evanghelii Iisus spune "am venit să aduc sabia"...dar textul înseamnă altceva, nu că El cerea să se facă vreun măcel.
   In ultimii ani s-au făcut manipulări grosolane pentru a fi anatemizat Orientul, și vinovați sunt doar "perciunații".
   Inutil să dezbatem aiurea teologie mahomedană.
   Eu imi păstrez opinia.

   Ștergere
 24. Domnule Adam arata mi te rog unde am judecat eu pe cineva.Asta este doar perceptia dumitale.Atat timp cat gazda ne tolereaza fiecare poate emite o parere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai cand afirmi ca e degeaba e un cuvant de judecata. Apoi vad ca te-ai i dreptat si ai pornit o dezbatere. Sincere felicitări!

   Ștergere
 25. Domnule Adam Hristos a spus doar despre apostolii sai ca ii trimite in lume.Mahomed a urmat dupa vreo 500 de ani iar Budha a trait antrior lui Iisus

  RăspundețiȘtergere
 26. Cat despre cultele protestante si neoprotestante sa ne uitam unde au aparut si cum au evoluat in istorie Rezultate nule Fructe putrede si otravitoare Societati decadente infrante in lupta cu homosexualitatea si toate tarele ce le macina .Aceasta asazisa libertate promovata in tarile protestante a facut ca bisericile lor sa fie goale sau numai biserici nu.Astfel am ajuns sa fim si noi obligati sa ne schimbam perceptiile
  Uratul a devenit frumos si anormalitatea obisnuinta .

  RăspundețiȘtergere
 27. Atata timp cat exista oameni ca dumneavostra( si aici ma refer la puterea de intelegere a lumii in care traim + numarul mare de persoane ce va citesc articolele) ce recomanda astefel de carti, pe de o parte, si persoane ce ve urmeaza indemnul si cumpara si citesc aceste carti pe de alta parte, mai exista speranta pentru lumea in care traim.
  Sa fiti iubit.

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu) sau forumul Trenduri de pe Telegram(https://t.me/+HBtgL7y2hgVhMmY0).