Ieri, ca să demonstreze practic cui aparţine robinetul(doar suntem în epoca Robinette!), ruşii au oprit livrările de gaze. De asemenea, au subliniat că n-au cum să-şi vândă gazul pe nimic. Adică ori pe ruble, ori canci. Mai e un subtext aici: până acum vindeau gazul pe euro sau dolar. Acum spun că refuză să-şi vândă gazul pe nimic. Aha, deci EUR=nimic, destul de transparent.
Doar că asta nu e totul. De la Kremlin a ieşit o altă idee care împinge lucrurile mult mai abrupt şi care promite să extindă teribil războiul. „E timpul monedelor regionale” - a spus Medvedev, fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, iar asta e cu adevărat o ştire. „Sancţiunile Vestului se întorc precum un bumerang. Ei vor trebui să plătească în ruble pentru energie, metale, cereale, etc.” - a continuat el.
Ce înseamnă să plăteşti în ruble? Păi în primul rând să ai un canal de transfer în această monedă, canal care nu poate fi SWIFT. Iar ruşii au soluţia pe care acţionarii SWIFT n-ar fi vrut s-o vadă operaţională: SPFS(Система передачи финансовых сообщений), sistemul de mesaje financiare implementat la nivelul Băncii Centrale a Rusiei. Aşadar, ca să plăteşti, trebuie să foloseşti acest canal pentru transfer/mesaje financiare. Canal care nu mai trece prin SUA, ci e unul direct cu Moscova. De asemenea, ca să plăteşti în ruble, trebuie să te raportezi la un curs de schimb, curs care se face la Moscova. Pe baza cererii şi a ofertei, desigur. Doar că ce nevoie de euro sau dolari poate avea Rusia în condiţiile în care nu-i poate folosi? Înţelegeţi treaba? Brusc, împăratul se va trezi că e în fundul gol.
Ca să faca treaba business, Kremlinul a anunţat că trecerea nu va fi bruscă, ci treptată, iar Gazprom trebuie să prezinte urgent un plan. Plan care va fi implementat. Asta în ciuda protestelor europene. La urma urmei, europenii au alternativa soarelui de pe cer, a vântului şi a LNG-ului american, nu-i aşa? E vremea să se adeverescă „previziunile esperţilor” care ziceau că e o chestie de câteva luni. Iar ecourile într-adevăr încep să apară: „Staţi liniştiţi, nimeni n-a murit la 15 grade în casă!”- ni se transmite de la Berlin.
Ghinionul nemţilor e acela că au ales pentru funcţia de cancelar un neghiob teribil. Probabil cel mai mare dintre neghiobi. Şi-o să vă spun exact de ce. Nonşalant, idiotul a anulat autorizaţia pentru NS2. Evident, şi-a tăiat una dintre crengile de sub picior. Trebuie să fii însă tembel să nu înţelegi că dacă aduci atingere unei părţi cealaltă va reacţiona. Cu cât e mai mare cealaltă parte, cu atât reacţia e mai dură. Iar de reacţionat se reacţionează în forţă!
Nu ştiu dacă aţi auzit de Ingas, Iceblick şi Cryoin. Respectivele companii ucrainene sunt responsabile pentru peste 50% din producţia mondială de Neon pur, gazul rar folosit la lasere şi, automat, în procesul de fabricare a ... chip-urilor. Companiile ucrainene de rafinare a neonului folosesc ca materie primă neonul brut captat de combinatele metalurgice ruseşti. Şi-acum vine bomba: Ingas are sediul în Mariupol, iar Cryoin şi Iceblick în ... Odesa. Poate înţelegeţi de ce s-au înteţit atacurile asupra Odesei, acum, după ce Mariupolul a căzut.
După nichel, următoarea ţintă a ruşilor este neonul. Fără doar şi poate, punând mâna pe 50% din producţia mondială, au capacitatea de a produce un nou blocaj care va paraliza industria auto. De ce industria auto? Pentru că aceasta are capacitatea de a scurtcircuita puterea de la Berlin. Aşadar, pregătiţi-vă pentru un setup în care petrolul, cărbunele gazele, lemnul, cerealele, nichelul, neonul şi alte multe metale rare se vor vinde ori pe ruble ori pe ... yuani. Spunea cineva ceva despre valute regionale? Cât va valora atunci euro? Dar dolarul?
P.S. De ce merge războiul din Ucraina greu? Pentru că are strategie, dar e deficitar la tactică. Întrebaţi orice militar şi vă va spune acelaşi lucru.
Referitor la PS:
RăspundețiȘtergereGreu de inteles ce au vizat rusii. D.p.d.v. tactic,am crezut ca simuleaza asediu Kiev pt a determina armata UA sa paraseasca aliniamentul Donbas, usurand astfel preluarea rusa.
Acest lucru nu s-a intamplat.
Apoi am crezut ca, vazand cum armata UA ramane pe pozitii, vor incerca prinderea in "cleste" a unitatilor din Donbas, prin inchiderea lor pe linie N-S (Harkov-Mariupol).
Nici asta nu s-a intamplat.
Iar Mariupol inca rezista, desi complet incercuit, cu totala superioritate pe mare si aer, plus minimum 35% etnici rusi in oras.
Poate vor face asta pana la urma, dar acum e clar ca, tactic, nu s-au miscat bine.
Şi mie mi se pare ciudat, mai ales că în Ucraina folosesc doar arme din anii 80. Oricum sunt foarte multe necunoscute pe care le vom afla ceva mai târziu.
ȘtergereExclus a crede ca tergiverseaza intentionat. Pe langa alte pagube, pierd si prestigiu.
ȘtergereInclin a crede ca i-au subestimat pe ukr si au supraestimat implicarea co-etnicilor.
Acum, deh, evident ca raman cu superioritatea, si pana la urma nu pot pierde. Dar daca va fi o derulare tip Cecenia, Putin va pierde - in ochii rusilor - tot ce-a capitalizat 20 de ani.
Vedem pana in 9 mai. Acolo se va vedea ce parada a "victoriei" va rezulta.
ȘtergereSe pare ca"Tactica" lor n are nimic de a face cu asteptarile tacticienilor mondiali inraiti care se asteapta ca rusnacu, conform traditiei care i se atribuie sa dea de pamint cu oricine ii sta in cale.
Rusii cred ca vor sta pe pozitii pasive, in asteptare cu ANII daca i nevoie....pina i "smoke-out" pe ceilalti, pina ce oponentii se plictisesc de stat in darimaturi.
C.
Mariupol rezista? Serios? Mai intereseaza-te.
ȘtergereBună analiza. Cine ii subestimeaza, e cu vaca la pascut. Sint sigur ca au evaluat toate scenariile, pe cursuri de actiuni.
ȘtergereSincer ma aștept ca Rusia sa "accepte" plata în aur (lingouri) pana occidentul va face rost de ruble.
RăspundețiȘtergereProbabil ca următoarea țintă a Rusiei e odessa. Apoi bugeacul, pas cu pas. Și uite-asa România se va trezi vecina cu maica R. E posibil ca atunci tarul sa dea dovada de "moderație" și sa se oprească. Nu de-alta dar va avea nevoie de ani buni sa "digere" teritoriile ocupate. Prea multa graba strica.
De asta Romania nu poate sta pasiva daca rusu trece Nistru. Pana acolo!
ȘtergereDeocamdata,rusii s au organizat intro uniune ec si financiara,denumita BRICS,care include 5 tari,rusia,Brazilia,India,china si Africa de sud. Al doilea anunt,daca este adevarat,ieri banca centrala a rusiei a trecut la alipirea rublei de aur. Astfel 5ooo rubl sunt hivalenrul unei uncii. Pam,pam !
RăspundețiȘtergereIar BRICS va avea moneda proprie pt cele 5 ! Good bye,$ !
"Al doilea anunt,daca este adevarat,ieri banca centrala a rusiei a trecut la alipirea rublei de aur."
ȘtergereDe ce ar face acest lucru?
In ziua de astazi este un nonsens sa faci asa ceva.
Aurul este putin si are utilitate redusa.
Americanii au legat dolarul la petrol si au creat petrodolarul pentru ca petrolul si gazele pe langa faptul ca sunt gasite mai peste tot, reprezinta ENERGIE IEFTINA SI ABUNDENTA, iar fara energie ieftina si abundenta orice natiune se intoarce direct in Evul Mediu.
Au rusii petrol si gaze?
Cacalau Maria Ta!
De ce nu si-ar lega rubla la petrol si la gaze, adica la ceva ce au din abundenta si pot extrage la costuri infime si de care ARE NEVOIE TOATA PLANETA si ar lega-o la aur, adica la ceva ce nu are nevoie nimeni?
Poti sa traiesti fara energie?
Eu zic ca NU!
Ma rog, inca mai exista tampiti care considera ca a pierde timpul cu o vaca pe un maidan este "trai".
Poti sa traiesti fara aur?
Oho! Sinca cum!
Pam, pam!
"Iar BRICS va avea moneda proprie pt cele 5 ! Good bye,$ !"
BRICS este infiintata de o gramada de timp. Daca ar fi vrut si mai ales daca ar fi putut sa aibe o moneda proprie pana acum, ar fi avut-o. Ma indoiesc ca o vor face in acest moment.
Sa nu mai vorbim ca Brazilia este aproape in faliment si Africa de Sud este in colaps de cativa ani.
Pai cam asa e cand unu joaca table si altul sah.
RăspundețiȘtergereCand fraierii vor da 10E pe paine si o vor manca la -10 grade macar se vor consola ca i-au tras-o Rusiei.
In romana a retalia inseamna a croi din nou (nu are treaba cu englezescul retaliate) https://dexonline.ro/definitie/retalia
RăspundețiȘtergereSa dam si solutia, daca am semnalat problema: represalii, riposta.
ȘtergereCica astea sunt ultimele "noutati".
RăspundețiȘtergerePoate in 2007 sau chiar mai devreme!
https://panorama.ro/efect-nebanuit-razboi-ucraina-it-isti-romani/
Astea sunt "noutati" din 1990 incoace:
https://www.reporteris.ro/component/k2/item/113538-milionari-%C3%AEn-uniform%C4%83-averile-poli%C8%9Bi%C8%99tilor-de-frontier%C4%83-case-pe-litoral,-vile,-ferme-%C8%99i-spa%C8%9Bii-comerciale-ep-1.html
https://www.reporteris.ro/exclusiv/anchete/item/112547-miracolele-rom%C3%A2niei-poli%C8%9Bist-de-frontier%C4%83-cu-vil%C4%83-de-200-mp-la-ia%C8%99i-%C8%99i-caban%C4%83-la-bicaz-dintr-un-salariu-de-1-000-de-euro.html
https://www.reporteris.ro/exclusiv/anchete/item/113074-vila-de-150-000-de-euro-a-poli%C8%9Bistului-sima,-care-lupt%C4%83-cu-traficul-de-%C8%9Big%C4%83ri-pe-frontier%C4%83.html
"Cum blochează Telegram?... Dacă vă vine vreo idee, exprimați-o"
RăspundețiȘtergerehttps://vk.com/
https://gettr.com/
Sunt creați cei 3 centri de putere: Rusia, China și USA cu Europa în coadă. Așa este trasat...in istoria Chinei există perioada celor 3 regate. E interesant filmul - a fost făcut film - pot a înțelege conceptul de echilibru între puteri și mai ales , finalul. Intr un final , cineva le a reunit. Dar, pină atunci, in toate cele 3 se aplică aceleași măsuri pt drepturile oamenilor- adică suprimarea lor- pe baza ... războiului aparent dintre ele. De ce aparent? Toate, aplicind aceleași măsuri, una : de la început spre coadă , alta : de la coadă spre început și tot așa , aplică măsurile necesare centrului de putere e dincolo de ele . Nimic nu e definitivat încă, e interesant de văzut ce urmează. Pt că de fapt totul este in ....puterea LUI Hristos Dumnezeu.
RăspundețiȘtergere"După nichel, următoarea ţintă a ruşilor este neonul. Fără doar şi poate, punând mâna pe 50% din producţia mondială, au capacitatea de a produce un nou blocaj care va paraliza industria auto. De ce industria auto?"
RăspundețiȘtergereLasa industria auto, spune-mi cate afaceri pot functiona in ziua de astazi fara infrastructura IT, IoT si automatizari: servere, routere, switchuri & access point-uri, calculatoare si celulare, senzori. Acestea se schimba preventiv o data la 4-5 ani, nu stai cu ele pana iti crapa. "Auto"-urile te pot tine chiar mai mult de 20 de ani daca ai grija de ele, calculatoarele nu.
Asa ca... acum este momentul sa va schimbati calculatoarele & co.
Daca mai asteptati... s-ar putea sa va intoarceti la abac, la rigla de calcul, la numaratoare cu randunele si la porumbei voiajori!
Nemtii oricum ar fi trebuit sa fie in faliment cu industria auto, dar tinand cont ca inca mai exista suficient de multi tampiti care le cumpara harburile "dă lucs" vandute la supra pret...
Eu sunt ferm convins ca in "lovitura cu neonu'", nemtii sunt doar victime colaterale. Tinta sunt in primul rand companiile americane producatoare de microchip-uri (Intel, Nvidia, Texas Instruments, Analog Devices, Microchip Technology, Skyworks Solutions, Maxim Integrated Products, Xilinx, Advanced Micro Devices (AMD), Apple, Qualcomm, TSMS, etc). In al doilea rand sunt companiile americane mari consumatoare de asfel de microchip-uri (CISCO, Motorola, IBM, Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Twitter, Oracle, Dell, HP, Tesla&Starlink, etc).
Sa-i vedem pe americani ce datacentere, "cloud-uri", retelistica, birotica si gadgetarie vor mai construi si la ce preturi. Sa-i mai vedem si la ce preturi isi vor mai vinde produsele finite si serviciile SaaS, BaaS, IaaS, etc. dupa ce rusii ii vor inchide robinetul cu neon lui Robinette.
De asta spun: daca stiti ca infrastructura voastra IT, fie ca e la firma, fie ca e acasa, este de pe vremea lui Pazvante Chioru', puneti mana si schimbati-o. Urgent! Sa nu plangeti mai tarziu.
PS. Nu uitati sa "investiti" in "cryptomonede". Aveti ocazia sa aflati pe pielea voastra ce se intampla cand electricitatea a fost convertita cu ajutorul unor chip-uri in biti, pardon, in "bani" si e pastrata pe o infrastructura bazata tot pe chip-uri!
"Ghinionul nemţilor e acela că au ales pentru funcţia de cancelar un neghiob teribil. Probabil cel mai mare dintre neghiobi. Şi-o să vă spun exact de ce. Nonşalant, idiotul a anulat autorizaţia pentru NS2. Evident, şi-a tăiat una dintre crengile de sub picior"
RăspundețiȘtergereNemtii sunt marxisti.
Nemtii au ales un marxist.
Ce altceva ai fi vrut sa aleaga?
Marxistii fie ca voteaza fie ca sunt votati, tot idioti sunt!
Toata igeologia lor se bazeaza platitudini si incepe cu UTOPIA "extremei stangi" reprezentata de comunism, trece prin "moderatia" socialista si (neo)liberala si se termina cu DISTOPIA "extremei drepte" reprezentate de anrhism. Toate aceste ideologii sunt de stanga, nu au legatura cu dreapta reala, care nu este reprezentata de "liberali" ci de LIBERTARIENI!
Pentru ca inca mai exista idioti care au impresia ca (neo)liberalismul este "de dreapta", poate este cazul sa aruncati o privire pe programele partidelor politice "de dreapta" din Romania: PNL si USR. Asa arata (neo)marxismul care nu mai e "de stat", ci "privat/corporatist".
Ghici cine detinea "statul" in comunism?
Daca respundeti cu "poporul" sau "nomenclatura", inseamna ca sunteti foarte, foarte prosti!
Hint: proprietatea si activele sunt detinute de aia de la care ai luat bani cu imprumut, bani pe catre trebuie sa-i paltesti inapoi plus dobanda aferenta!
Cine nu stie ce e "stanga", alias marxismul, sa citeasca "Manifestul Partidului Comunist" a lui Marx si Engels publicat in 1848:
https://www.marxists.org/romana/m-e/1848/manifest/index.htm
Cine nu stie ce e DREAPTA ADEVARATA, alias libertarianismul, sa citesca "The Law", scrisa in 1850 de parintele libertarianismului Frederic Bastiat:
https://mises.org/library/law
Hint: contrar ideologiei marxiste in care satatul detine si administreaza totul, in libertarianism statul in mod real de dreapta are un rol minimal, legislativ si II ESTE INTERZIS de a detine proprieteti, de a administra proprietati, de a investi in proprietati, de a vinde prorietati (ca la romani), de a "anula" proprietati (ca la nemti), de a falimenta proprietati (ca la romani), de a distruge proprietati (ca la romani) si cel mai important lucru: de a avea momopol pe putere, pe forta si pe violenta, acestea revenind in totalitate poporului, rezultand ca armata, justitia si politia SUNT IN TOTALITATE ALE POPORULUI, NU ALE STATULUI.
La ce ajuta identificarea centrelor de putere daca Romania va da mai departe limbi cui trebuie? Sa aflam de la ce ni se va trage? Cei ce nu impun sanctiuni isi taie o craca mai putin de sub picioare, ca virgulaaa copacul e inalt si tot e de cazut pana jos.
RăspundețiȘtergereCAER deranja occidentul, fiind o solutie locala si nu globala. Indiferent de ce vor romanii, nu vom folosi ruble. Cu succes, politicienii au stricat mare parte din relatiile economice, diplomatice facute de Ceausescu cu greutate. A muncit ala ani, ca sa vina o coa*e si sa tranteasca 2-3 misto-uri, sa fie badaran cu ambasadorii straini, sa refuze beneficii incredibile. Doar pentru a ne indatora cat mai mult. Cred ca si datoria de tara a Romaniei va fi cumparata la fel ca a Ucrainei. N-o sa mai fie multa lume atat de calma si relaxata.
Solutii a tot gasit Adrian Severin, insa nimeni nu vrea solutii pozitive.
https://www.trunews.com/stream/money-reset-russia-and-china-want-gold-backed-currencies
RăspundețiȘtergereO analiza foarte buna, dar sa nu exageram, eur si usd nu vor ajunge sa nu mai valoreze nimic. De asemenea sunt de acord cu ceea ce ai spus despre impactul CBDC asupra bancilor comerciale - e posibil sa ramana fara veniturile din comisioane pentru diverse operatiuni si taxe de administrare ceea ce le va afecta
RăspundețiȘtergereserios veniturile - pana la 40% pentru unele banci - dar in timp. Pe termen scurt mai rau vor fi lovite bancile de recesiunea economica in care vom intra/am intrat.
Dacă as fi Putin (Rusia) as face excepție de la vânzarea în ruble pentru Ungaria și poate pentru Austria. Asta ar baga o zâzanie teribila în UE.... Asa as face...!!!!
RăspundețiȘtergereSi gaz cu discount, m-as bucura! Sa inceapa sa vada si poporul diferenta intre a fi sluga si o tara normala, care isi pune cetatenii pe primul loc. Nu e bine sa fii cu rusii, dar in acelasi timp nici sa fii sluga baloasa nu e bine, mai ales fara sa ne-o ceara cineva. Abia astept corporatistii la iarna, la 15 grade, pe langa chirie cu intretinere tripla, cum le-o trag ei rusilor pe net.
ȘtergereDe acord!:) Corporatistii sa faca dusuri reci si la propriu si la figurat.
ȘtergereAutorul este extrem de bine informat si are mintea extrem de ascutita, brici as putea spune. Dar existe niste cifre seci:
RăspundețiȘtergere1. in 2020, aproape 40% din exporturile Rusiei au fost in UE. UE are PIB-ul de 11 ori mai mare ca al Rusiei (da, stiu PIB-ul se masoara in USD nu in ruble sau yeni), iar resursele pe care i le vinde Rusia se gasesc in abundenta si in alte parti. OK, va cumpara mai scump. Dar Rusia fara comertul cu UE va ajunge in comuna primitiva. Nu ma credeti? uitati-va la efectul sanctiunilor din 2014 asupra PIB-ului rusesc, care au fost extrem de soft, parfum, fata de astea de acum. UE fara Rusia va avea o reducere a PIB-ului cu vreo 1%. Infricosator, ce sa spun.
2. PIB-ul "vestului" (SUA, UE, Japonia, Coreea, Australia, Canada etc) este de celputin 60% din PIB-ul mondial. Al Rusiei este de sub 2%, mai slab ca al Italiei si in curand mai slab ca al Spaniei. Cine credeti ca va crapa primul, cineva care are 60% sau cineva care are 2%?
3. De unde credeti ca isi face China PIB-ul, din relatiile cu 2% sau din cele cu 60%? Cine crede ca China va renunta la 60% pentru 2% este cretin cu spume. Va incerca sa egalizeze jocul, dar niciodata nu va arunca la gunoi sursa lor principala de venit, ca nu sunt idioti si nici spalati pe creieri.
- Credeti ca tari din G20 ca Brazilia, Arabia Saudita sau India au vreun interes sa schimbe sistemul economic pe baza USD cu vreun alt sistem pe baza de yeni sau ruble? De ce ar face asta? De ce ar accepta India o hegemonie a Chinei? Sistemul actual funtctioneaza previzibil, pax americana ofera protectie pentru dezvoltare si business. Deci, nu.
Cine pariaza pe Rusia, pariaza pentru 2%, mai exact 1,74% (si in curand sub 1%) versus 60%. Inca o data, ganditi cu mintea voastra: Rusia are un PIB mai mic decat al Italiei si este dependenta exporturi de materii prime,(petrolul si gazele fac 45% din PIB-ul Rusiei) din care nici macar nu este primul producator mondial (surpriza, asta este SUA). Cine vede avantajul de a avea 12% din productia mondiala de petrol, este invitat sa vada si dezavantajul de avea 12% din producitia mondiala de petrol.
Sunt curios daca autorul cunoaste limba rusa. Daca da, ar fi bine sa urmareasca si un pic de informatii de dincolo. Si apoi sa isi traga niste concluzii. Daca nu, atunci e degeaba...
RăspundețiȘtergere