duminică, 6 martie 2022

Ucraina update

În sfârşit încep să am informaţii mai la prima mână. Să vă spun ce-am aflat: a apărut o falie puternică în sânul puterii de la Kiev. Sunt două tabere acolo care-şi împart puterea şi din confruntarea cărora ies scântei. 

Pe de-o parte avem tabăra radicală, avându-i în vârf pe neonaziştii gen Azov şi cu puternice conexiuni în serviciul de Securitate al Ucrainei, iar de partea cealaltă tabăra moderată, zisă şi „a oligarhilor”. Zelenskyi e doar un pion, un actor care interpretează scenariul pe care-l primeşte. 

După ce, în prima fază, cele două tabere păreau legate ombilical, acum apele s-au despărţit. Iniţial moderaţii au cântat împreună la „corul NATO” sperând ori că ruşii nu vor ataca, ori că se vor opri în zona estică. Cu alte cuvinte, îşi asumaseră doar pierderile rezultate dintr-o eventuală invazie rusească în republicile separatiste. De altfel ăsta era şi scenariul care li se prezentase. 

Însă puteţi observa limpede că acum avem de-a face cu o invazie rusească la scară, care are ca scop nu doar lichidarea armatei, ci şi scufundarea economică a Ucrainei. Oligarhii au rămas şocaţi în momentul în care au observat că „investiţiile” le sunt şterse fizic de pe faţa pământului de către armata rusă, în funcţie de poziţia avută până acum. Cei care n-au avut poziţii publice radicale au constatat cu surprindere că domeniile le-au rămas în picioare, în timp ce ceilalţi au probleme în a-şi identifica amplasamentele fostelor proprietăţi. 

Aici intră în joc Denis Kireev, unul dintre negociatorii ucraineni. Fost bancher major, acesta era vârful de lance al grupării oligarhilor. Poziţia sa era una în favoarea unei satisfaceri a solicitărilor Rusiei(recunoaşterea republicilor autonome, demilitarizare, renunţarea la NATO şi denazificarea ţării) cu promisiunea încetării focului şi a oferirii unor garanţii serioase de securitate. Prin această atitudine, se înţelege că oligarhii încercau să-şi limiteze pierderile şi, eventual, să se înfrupte ceva mai târziu din fondurile de reconstrucţie. 

Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. SBU l-a arestat pe Kireev şi, după ce i-au fost prezentate „dovezile” de trădare a Ucrainei, a fost executat prin împuşcarea în cap. Iniţial, securiştii SBU au ventilat ştirea „pedepsirii trădătorului”, care, de altfel, a fost dată în toată presa. Doar că, după ce credeau că au tranşat apele punându-i pe oligarhi cu botul pe labe, s-au prins că pedeapsa cu moartea a fost abrogată şi că nu există absolut nicio acoperire legală a uciderii lui Kireev. De aceea, la fel de oficial, ucrainenii au sucit-o ca la Ploieşti spunând că, de fapt, Kireev ar fi murit „în misiune”. 

Practic, ceea ce s-a întâmplat reprezintă o fractură puternică în regimul de la Kiev. E clar că moartea lui Kireev e un eveniment care, cel mai probabil, va fi răzbunat în perioada imediat următoare. 

P.S. Există şi o interpretare a discursului prezidenţial de până acum. De fiecare dată când Zelenskyi cere arme sau ordonă NATO acţiuni radicale face jocurile neonaziştilor, la fel cum, de fiecare dată când dojeneşte NATO(pentru a justifica o eventuală capitulare) avantajează cealaltă tabără care şi-ar dori o capitulare rapidă a Ucrainei. Deocamdată atât. Vă mai povestesc pe măsură ce mai aflu.

13 comentarii:

  1. Politicieni, presa platita, influencers si altii care va doriti razboiul, mergeti si va luptati in Ucraina! Cine va opreste? Romania trebuie sa ofere ajutoare umanitare si sa ramana neutra! Sa isi protejeze cetatenii, cum face Ungaria. Nu mai luati decizii in numele nostru!
    Sa trimiti arme, sa permiti avioane din Ucraina sa desfasoare razboiul de aici arata clar o implicare a Romaniei si asumarea nenorocirilor ce vor urma. Americanii nu vor risca distrugerea intr-un razboi nuclear pentru Romania.
    De ce nu fac referendum sa intrebe poporul daca vrea sa se implice militar? Pentru toate prostiile faceau referendum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://jurnalul-militar.ro/2022/03/06/klaus-iohannis-a-semnat-promulgarea-acordului-de-cooperare-militara-dintre-romania-si-ucraina/

      Ștergere
    2. Plavanu cu Ursula semnează acorduri cu Ucra sa ne bage in aceeași oală cu oligarhii ei. Dar nu as zice nu la racheții Azov să vină să lichideze câțiva oligarhi pe la noi ca au tradat poporul.

      Ștergere
    3. S-au facut atatea referendumuri si poporul "a ales" acesti conducatori. Acum acesti conducatori iau decizii. Decizii care sunt ordine de la sua si ue. Asta e jocul. Chiar daca cei care au candidat erau toti slugile sua si ue. Cica se numeste "democratie". Adica orice votezi e tot aia. Dar chipurile avem libertate... trebuie definti ce inseamna cuvantul libertate...

      Ștergere
  2. Unde ai gasit tu ca Kireev a "murit in misiune"? Stii ca in Ucraina este in vigoare legea martiala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar si atunci cand este lege martiala tot trebuie sa treci prin tribunal... si apoi sa te execute. Captain obvious...

      Ștergere
  3. avocat Adrian Toni Neacsu

    Folosesc trimiterea la acest articol, care demontează un mare fake news de ieri, pentru a lămuri câteva lucruri despre așa zisa lege marțială.
    După apariția știrii inițiale - preluată fără discernământ de presa noastră care nu are obișnuința verificării din surse independente ci se poartă ca trompetă a propagandei forțelor aflate în război - cum că negociatorul ucrainean a fost asasinat chiar de către serviciile secrete ucrainieane pentru trădare, rețelele sociale s-au umplut de comentarii care salutau gestul și explicau doct și pătrunse de umanitate că în timp de război trădarea se sancționează prin împușcare direct, fără judecată, fără nimic. Deci bine i-au făcut.
    Ei bine nu este deloc așa.
    Acolo unde pedeapsa cu moartea este abolită, iar în Ucraina este, uciderea nu este o pedeapsă legală nici măcar în timp de război.
    Este un mit că în timp de război justiția nu mai funcționează și că armata este cea care te împușcă pe loc. Da, există tribunale militare, unde justiția se face ceva mai grăbit, dar tot o formă de justiție este.
    Iar împușcarea nu este justiție ci o crimă, pedeapsa maximă ce se poate da fiind detențiunea pe viață.
    Mai mult, Codul penal ucrainean este foarte blând. Înalta trădare, adică spionajul sau alăturarea inamicului în timpul legii marțiale se pedepsește cu închisoare până la 15 ani (art. 111 și 114). În România, trădarea prin ajutarea inamicului, faptă care nu poate avea loc decât în timp de război, se pedepsește cu închisoarea pe viață.
    Ca atare, legea marțială, indiferent cum sună, nu înseamnă pedeapsa capitală sau asasinarea trădătorilor, dezertorilor, spionilor ș.a, iar razboiul nu înseamnă anularea chiar cu totul a legii și a regulilor. Legea marțială înseamnă doar preluarea funcțiilor civile obișnuite ale statului de către armată, iar nu justificarea asasinării sumare.
    PS Nici după dezmințirea ucrainienilor nu știm cu adevărat care e adevărul. E război și în astfel de vremuri un Minister al Propagandei e poate mai important ca cel de război.

    RăspundețiȘtergere
  4. Rusii practica o tehnica care au folosit-o in Siria in Alepo si Idlib.
    Asediaza orasul, creeaza un coridor de evacuare si apoi maresc gradual presiunea si distrugerea.
    Rezultatul e intotdeauna acelasi singura alegere care o ai e cand sa te predai sau pentru cei mai curajosi exista optiunea sa mori inutil dar eroic.

    Actorasul si-a indreptat populatia intr-o directie gresita la indemnul celor care il ghidoneaza. Cand ai ajuns sa faci guerilla in oras inseamna ca esti terminat militar vorbind si tot ce mai speri e sa provoci si tu niste pagube. Dar cand faci asta in orasele tale si cu populatia civila inarmata pe post de combatanti esti la fel de cinic ca si cei care au pornit razboiul.

    Inteleg dezamagirea multora cu blitzkrieg-uri topgun-uri dar aici e doar un macel programat in care unii se arunca cu entuziasm in uralele multimi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Diaconu, ma credeti ca ma ingrozesc de atata prostie?
    E regretabil ce au facut rusii, dar dintre raul cel mare prefer raul cel mic. Iar raul cel mare e toata Europa in daramaturi,spre ce ne indreptam acum.
    Jurnalisti, blogeri, it-isti, propagandisti care isi dorec razboiul Nato-Rusia. Pe de o parte sunt trist ca multi dintre noi vom muri, dar pe de alta tare imi doresc sa vad acesti ticalosi pe front. Dar vor fugi primii. Am 2 rugaminti: 1 - putem face ceva sa sustinem acest blog? Uneori ma intreb cum de nu v-au inchis blogul pana acum 2. Puteti face o pagina cu propaganda care doresc sa intram in razboi cu rusii, cand o sa ne moara familiile sa stim cine sunt vinovatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dle Dan,
    In cazul in care va inchid blogul, puteti scrie in continuare si sa ne informati prin email pe toti cei care ne abonam la dvs?
    Daca da, cum procedam? sri-istii va pot inchide si contul de email?

    RăspundețiȘtergere
  7. Romania update: cineva competent sa comenteze proiectul de lege cu starea de criza: https://media.stiripesurse.ro/other/202203/media-164664433106691800.pdf
    De exemplu, la art. 8*1, se pomeneste de sanatate...

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa ceva nu veti afla nicodata din presa. Merci.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)