luni, 21 martie 2022

Cât mai rezistă dolarul?


Au fost cinci elemente care au contribuit la stabilirea dolarului ca monedă de rezervă. 

Primului îi vom spune plastic „blatul ocult” şi se referă la necesitatea din acel moment de a se putea controla întreaga economie a lumii dintr-un singur loc, destul de îndepărtat de furtunoasele zone de conflict. 

Cel de-al doilea element a fost acoperirea palpabilă a monedei de rezervă în aur. De asemenea, moneda de rezervă trebuia să aibă în spate cea mai mare mare rezervă de aur din lume. Întrucât la vremea respectivă şi alte monede aveau acoperire în aur a devenit necesară şi stabilirea unui sistem bazat pe încredere în ceea ce priveşte deţinerea aurului unora de către alţii, cu garanţia că la orice moment şi indiferent de poziţia ţării respective aurul îi va fi înapoiat. E un sistem suprem de garantare a materialului care acoperea moneda de rezervă şi celelalte monede principale. 

Al treilea element esenţial a fost stabilitatea şi predictibilitatea politică a statului care deţine moneda de referinţă. E clar că era obligatriu ca ţara aleasă să nu aibă parte de lovituri de stat sau de un climat care ar putea transforma naţiunea respectivă într-una problematică, din cauza căreia paradigma monetară să se schimbe peste noapte. 

Al patrulea element a fost situaţia economică solidă a naţiunii. Statul ideal trebuia să aibă o largă clasă antreprenorială şi, de asemenea, o largă clasă de lucrători care să fie taxaţi, astfel încât să se formeze un ciclu economic extrem de solid ş funcţional. De asemenea, respectiva ţară trebuia să fie suficient de mare şi dinamică astfel încât să se poată menţine ca naţiune dominantă economic.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, a fost cel referitor la existenţa în acea naţiune a unui sistem financiar funcţional, auto suficient şi solid, astfel încât să poată susţine întreaga economie mondială. 

Toate aceste principii asigurau că respectiva naţiune este, nu doar cea mai bogată din lume - ca efect al funcţionalităţii maşinii sale economice

Prin prisma criteriilor menţionate e simplu de înţeles de ce a fost aleasă SUA. Blatul ocult nu mai trebuie demonstrat. Acoperirea în aur a dolarului era mi mult decât palpabilă, iar cantitatea de aur din rezerva SUA era cea mai mare din lume. Funcţionarea sistemului politic, de asemenea, era impecabilă. Spre deosebire de restul statelor lumii, SUA nu avusese decât un singur incident intern, cel al Războiului Civil, tranşat în 1865 în favoarea sistemului politic consacrat al statului american care nu a avut impact asupra sistemului politico-social în funcţine. Doar gândindu-ne la transformările radicale suferite de statele europene în secolele XVIII şi XIX, înţelegem că SUA, pe lângă Europa, era un munte de stabilitate, cu alegeri care se desfăşurau la termen, transparent şi absolut necontestabile de către părţi. Situaţia economică, de asemenea, nu poate fi pusă în discuţie. Intervenţiile ale statului nu existau sau erau direcţionate - în momente grele - doar repunerii pe făgaş a economiei reale, fără alte amestecuri inutile. De asemenea, sistemul financiar american, după perioada Marii Crize, s-a dovedit a fi unul reformulat din rădăcini, perfect funcţional şi bine integrat în economie. 

Să vedem cum stăm acum, dar luând-o de la coadă către cap. 

Sistemul financiar american este unul absolut nefuncţional începând cu criza din 2008. Funcţionalitatea sa e doar una de suprafaţă, la interior fiind mai mult decât putred. Nu cred că mai sunt necesare argumente în ceea ce priveşte acest fapt care-a ajuns aproape o axiomă. 

Situaţia economică a SUA, de asemenea, nu e una de invidiat. Şomajul, dar mai ales populaţia neocupată, înregistrează recorduri istorice absolute. Asta se transpune nu doar într-o polarizare socială extremă(despre care vom vorbi imediat), ci şi într-o secătuire a resursei bugetare. În graficul ataşat articolului puteţi vedea evoluţia istorică a deficitului bugetar american. Cred că imaginea e extrem de sugestivă pentru oricine. De asemenea, mai avem de adăugat „vectorul” economic american care în prezent e format strict de Complexul Militaro-Industrial, probabil cea mai coruptă ocultă a tuturor timpurilor. Acest sistem, la momentul actual, nu mai este bun decât să înghită subvenţiile statului, fiind similar industriilor energofage ale ţărilor din Blocul Socialist. Pur şi simplu e mult prea mare, prea ineficient şi prea corupt pentru a mai face ceva notabil. Iar asta nu se întâmplă de ieri-de azi, ci de cel puţin patruzeci de ani! E mult prea mult, chiar şi pentru „cea mai mare economie a lumii”. Care economie n-a putut rezista asaltului chinezesc decât instituind faulturi absolut de neacceptat la momentul „deciziei” de universalizare a dolarului. 

Stabilitatea şi predictibilitatea politică internă sunt praf. După furtul ultimelor alegeri, situaţia internă a SUA e explozivă. Şi, culmea, pe zi ce trece, se strâng dovezi din ce în ce mai răvăşitoare în ceea ce priveşte falsa naraţiune în care trăiesc americanii. Falsitatea anchetei anti-Trump care i-a mâncat mai bine de jumătate de mandat exlodează acum, la fel cum a explodat şi „laptopul lui Hunter Biden”, ticăloşia mediatică acoperită cu toată forţa de statul subteran american pentru a-i permite lui Joe Biden să câştige alegerile. Chiar şi aşa, dovezile despre furtul alegerilor prezidenţiale, grosolan executat de către acelaşi stat subteran, se înmulţesc pe zi ce trece, cu toate că sunt acoperite din nou, grosolan, de către aşa-zisa justiţie a SUA. e asemenea, începe să iasă la suprafaţă conspiraţia din 6 ianuariei 2020 în care e implicat până-n gât FBI-ul. Şi multe, multe altele. Vă spuneam în paragraful anterior despre polarizarea socială a SUA şi despre transformarea unei mari părţi a clasei angajaţilor în boschetari întreţinuţi cu bonuri de hrană. Dincolo de aparenta „fixare” prin ajutoare a unei probleme care ar putea degenera în fenomene sociale, avem şi-o altă realitate dată de faptul că acei oameni nu mai plătesc impozite, astfel încât jocul economic se transformă într-o joacă fără fundament. 

În ceea ce priveşte acoperirea în aur a monedei naţionale, aceasta s-a volatilizat încă din anii 70(mai precis în august 1971). De fapt problema - pe care am subliniat-o în mai multe rânduri - constă în faptul că SUA ... nu mai au aur în rezerve. E micul mare secret al lui Polichinelle. De aceea s-a dărâmat şi un alt pilon esenţial al actualei ordini financiare, anume încrederea în depozitarea aurului la terţi. Pentru a menţine dolarul ca monedă principală, SUA a fost nevoită să menţină aurul la un nivel cât de cât constant. Astfel, în afara operaţiunilor de influenţare specifice serviciilor secrete, SUA a fost nevoită să vândă aur din rezervă pentru a „calma spiritele” atunci când era necesar. Aşa se face că, în momentul în care a fost confruntată cu probleme economice majore, pentru a-şi dovedi stabilitatea, SUA a vândut aur din rezerve, ţinând astfel dolarul la o valoare puternică în raport cu aurul. Când jocul nu s-a mai putut desfăşura, americanii au schimbat paradigma financiar-monetară, trecând de la moneda cu acoperire în aur la cea neacoperită de nimic. Iar consecinţele se văd în viaţa de zi cu zi. Cel din urmă fundament, blatul ocult, încă mai funcţionează. Este, de altfel, singura forţă care mai ţine dolarul în picioare. Întrebarea care-i vine oricui în minte este una simplă şi  dureroasă:  pentru cât timp acest blat va ţine loc de fundamente? 

Noi am mai văzut societăţi trăind în derivă economică pentru mult mai mult timp decât ar fi fost necesar unei reveniri normale la suprafaţă. Ştim că se poate să orbecăi aiurea - ca societate, zonă sau chiar glob întreg - zeci de ani, că inerţia e o forţă extrem de puternică pe care, de cele mai multe ori, o subestimăm. Însă, ceea ce mai ştim e că, de fiecare dată trezirea la realitate se produce. Şi mai ştim că durerea produsă e direct proporţională cu durata beţiei produsă de ignorarea realităţii. Despre asta e vorba şi acum.

20 de comentarii:

  1. CRONOMETRAREA PRĂBUȘIRII: RON PAUL SPUNE URMĂȚI PETRODOLARUL
    de Nick Giambruno, redactor principal al Crisis Investing (&&google translate din pdf-ul primit pe site)March 21, 2022
    Haosul care va rezulta într-o zi din experimentul nostru de 35 de ani cu bani fiat la nivel mondial va necesita o revenire la bani de valoare reală. Vom ști că se apropie ziua în care țările producătoare de petrol cer aur, sau echivalentul acestuia, pentru petrolul lor, mai degrabă decât dolari sau euro [subliniere]. Cu cat mai repede cu atat mai bine.
    —Ron Paul

    CRONOMETRAREA PRĂBUȘIRII: RON PAUL SPUNE URMĂȚI PETRODOLARUL
    de Nick Giambruno, redactor principal al Crisis Investing


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stati linistiti ca prosti nu sunt. Dolarelul va pica ULTIMUL DE PE LISTA de alte picaje.

      Altfel spus, cind va pica dolarul nici nu se va simti in comparatie cu jalea care va fi in caz ca nu o lasa astia mai moale cu agenda lor de harakiri economic.

      Ștergere
  2. Aurul e bun intr-un interval in care exista inflatie, in vremuri normale. Aurul nu ajuta la nimic cand lumea se confrunta cu o deflatie (care urmeaza dupa hiperinflatie). Un economist a inventat chiar termenul de dragflation, adica nu doar stagflation, ci atunci cand inflatia are loc in contextul in care dispare economia. CBDC (central bank digital currency) ar fi doar o continuare a sistemului financiar actual, si nu va avea succes (noile variante, Omicron = Mers-Cov-2, conflicte majore militare, cataclisme geologice). Paradoxul lui Gibson:

    https://www.goldmoney.com/research/goldmoney-insights/gibson-s-paradox

    In 2003 economia (capacitatea de productie, fabrici, logistica) SUA a inceput sa fie transferata in China. Fenomenul Evergrande, faptul ca, China acumuleaza rezerve de grane, orez, soia, construirea a adevarate orase subterane in SUA dotate cu tot ce trebuie, arata ca serviciile secrete stiu ca se va intampla ceva neobisnuit pe plan geologic/astronomic.

    Ce ar trebui sa intreprinda guvernul nostru acum: construirea rapida a rezervoarelor de apa subterane langa fiecare localitate importanta (sa ajunga pe un 1 an, doar apa de baut), si stocare de rezerve de hrana tot pe un 1 an. Declararea neutralitatii.

    Varianta Delta, simbol triunghi, sau conturul exterior al unei piramide.
    Varianta Omicron (Omega), simbol cercul care inconjoara triunghiul.
    Varianta Pi, varful piramidei care lipseste, punctul culminant, sau Coronathrax.

    Exista o singura moneda reala: tehnologia si munca sustinuta. Un fulger globular cu diametrul de 3cm produce 1MW putere, la temperatura camerei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Romania urmeaza modelul american. Catzu/ Ciuca tiparesc bani la greu... plus indatoreaza tara in ritm ametitor... si cred ca copiaza si modelul ucrainian de jaf si dictatura...

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru sistemul degenerat pe care-l prezinta foarte bine DD in articol, o criza mondiala profunda si chiar un razboi mondial ar veni manusa. S-ar destabiliza astfel intreaga lume permitand pastrarea controlului tot de catre cei care-i manipuleaza acum si pe falitii americani (care, sa ne intelegem, sunt la randul lor niste victime - dar unele mai grase care pana acum s-au bucurat de multe privilegii comparativ cu restul lumii pentru ca au tot ciugulit ce le-au aruncat stapanii ca sa fie docili si sa-i serveasca bine). O astfel de conjunctura le-ar permite constinuarea schimbarilor in acord cu Agenda Lumii Noi.

    PS - Sa nu uitam ca au nevoie sa introduca ceva in corpurile noastre (nu stiu exact ce - sunt prea multe teorii). Nu exista dubiu in sensul asta asa ca vor continua cu constrangerea pentru vaxx.

    Identitatea digitala este un "must have" pentru noua organizare a lumii. Ii inteleg pe oamenii care gandesc pozitiv si vad partea buna a lucrurilor prin facilitatile pe care le aduce dar sa nu uitam ca orice moneda are 2 fete si nimic nu este pe gratis. Iar pretul este mult prea mare: libertatea. Clar ca nu poate fi acceptat de oricine gandeste cu cel putin o pereche de neuroni.

    Fara nicio indoiala sistemul global se va prabusi curand (mai degraba luni decat ani) si va face extrem de multe victime. Foarte putini vor supravietui multiplelor incercari la care vom fi supusi. Iar cei care vor mai trai peste cativa ani se vor trezi in fata realitatii crunte a post-umanismului in care trans-umanismul va fi norma. O lume distopica care va incerca sa elimine pana si amintirea / posibilitatea de intelegere a ceea ce inseamna normalul sau lumea fireasca care se afla acum in prag de disparitie (cu largul concurs al fiecaruia dintre noi din pacate - stiu, scuza este agatarea de relativul echilibru si conform de moment la care nimeni nu vrea sa renunte; pana si o banala amenda pare un sacrificiu prea mare).

    Sa nu uitam ca gradina de zarzavat intr-un loc cat mai izolat ne-ar oferi o sansa in plus. Nu de a supravietui neaparat (nu mosteneste nimeni pamantul - toti plecam la un moment dat) ci de a ramane oameni firesti, de a ne pastra demnitatea pana in ultima clipa fara sa ne plecam grumazul acceptand compromis dupa compromis cu speranta desarta ca supunerea ne va salva. Din contra, ne va indeparta si mai mult de conditia umana si vom ingrosa chiar si fara sa vrem randurile zombificatilor.

    Spre exemplu, botnita este unul dintre primii pasi prin care se obtine atitudinea docila si incet-incet depersonalizarea, renuntarea la demnitate, slabirea sanatatii fizice si mintale. De aceea va fi reintrodusa cat de curand (de starea de alerta va fi oricum nevoie pt ca Arafat sa se joace cu sutele de milioane de euro care vor veni pt refugiati si vor putea fi astfel alocate repede si pe sprinceana).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arafat serbeaza Nowruz. Nu putea pune restrictii la sarbatoarea lui mega religioasa. Da de pastile ortodox deja ne asteptam ca cainele lui Pavlov.

      Ștergere
  5. Tot despre americani, dolar, blabla, dar nimic de scaderea populatiei din estul europei.
    In rusia se moare la greu. Cifre la vedere. Nu oligarhi si tot felul de meandre.
    Estul europei era pe butuci de anul trecut, de-acum e la mila sortii.
    Si in china incepe sa scada populatia, combinat cu bula imobiliara.
    E greu pentru boomersi sa accepte schimbarea. Termina prost viata, dupa ce au nimerit un context bun.
    Ne trebuie descentralizare, lideri sub 60 de ani si transparenta maxima.

    RăspundețiȘtergere
  6. "boschetari întreţinuţi cu bonuri de hrană"

    Consider ca este idealul la care visam foarte mulți. Doar ca Ceaușescu ne-a construit milioane de blocuri. Oare mai știe cineva câte milioane de locuințe a construit?

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, dolarul a fost desprins de aur in august 1971 dar a fost legat de petrol prin intelegerea facuta cu Arabia Saudita de a-si vinde petrolul doar in dolari. Acest lucru a facut ca dolarul sa ramana o moneda puternica si dupa 1971. Acum, dupa 50 de ani, acesta intelegere pare sa nu mai fie agreata de China si Rusia lucru care duce la acest gen de tensiuni care degenereaza in conflicte militare. Poate razboiul de la granite e doar inceputul sau poate doar un mod de a testa capacitatea SUA de a raspunde noii realitati geo-politice.
    Ramane de vazut daca in viitorul apropiat petrolul va fi inlociut cu ceva nou care sa pastreze dolarul ca moneda de rezerva mondiala. Poate noile tendinte ecologiste vor deveni noua parghie care va sustine dolarul pe linia de plutire. Una peste alta dolarul, chiar daca nu mai este atat de puternic ca acum 50 de ani inca este "cel mai curat tricou din cosul cu rufe murdare". Euro nu e intr-o pozitie mai buna din cauza datoriilor suverane ale tarilor membre UE (chiar mai mari ca ale SUA) iar China nu beneficiaza de increderea necesara sa-i permita sa inlocuiasaca SUA.
    Important e sa fim pregatiti pentru orice.

    RăspundețiȘtergere
  8. Potrivit UN pana in prezent sunt putin peste 3 milioane de refugiati. Cele 10 milioane de refugiati sunt o estimare UE sau UN pe care au lansat-o in primele zile ale razboiului. Eu as "paria" pe dublul estimarii lor, pentru ca daca din Romania au plecat 5 mil. din 20 mil., adica 25% din populatie, fara sa cada bombe, in cazul "denazificarii" (ca la Dresda sau Hiroshima), este maj realist si probabil ca procentul refugiatilor sa tinda spre 40%-45%, adica aproape dublul numarului de refugiati romani.
    Ucrainii care trec pe aici se duc la rudele din vest, sa aiba drum bun si cale batuta si grija la accidentele mortale de pe soselele romanesti.
    Multi dintre cei de prin vami par uluiti de voluntariatul de parada pe care il afisam pentru a fi bine vazuti afara, iar altii se simt umiliti sa fie nevoiti sa primeasca ajutor din partea unor inferiori.

    RăspundețiȘtergere
  9. BUIE MUSH

    https://youtube.com/shorts/D5xJuyrUIIA?feature=share

    Ce pățește cel mai ticalos președinte al Statelor Unite. E doar începutul.
    Când vor cădea vor cadea si le noi.
    Iliescu, Băsescu, Iohannis veți fi luați exact la fel de furia celor pe care ia-ți executat aruncați in față de stăpânii unde băgați slugărnicie. De furie nu scăpați. Sunteți pregătiți????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine controleaza masa monetara a lumii ? Tot aia care au blocat conturi , confiscat bunuri mobile si imobile fara nici o acoperire legala ? Tot ei ! Bine ,guvernele in cauza sunt interfata celor care iau aceste masuri ,ele sunt cozile de topor perfecte si greu de vazut de unii! Bun sa revenim la titlu ....va rezista atata timp cat au planuit , dupa vor trece la petro-yuan ! Sa nu uitam de Casa Rockefeller si MARELE PLAN vizavi de CHINA ! Care azi prinde contur ! Oligarhii rusi in frunte cu Putin sunt tot creatia lor dar nu prin implementare ci tacit li s-a permis sa existe aveau un scop ascuns cu ei .....si astazi se releva! faza a doua din ELIMINAREA PIONILOR de pe tabla ! Dar cum am mai spus sunt trei regine ceea ce incurca SAH-MATUL , e posibil sa iasa PAT !

      Ștergere
  10. Nu e chiar asa. La Mamaia de exemplu e plin de ei. Au venit cate 20- un bloc intreg,si au inchiriat hoteluri pentru un an de zile in avans, cu bani cash, toti platiti pe loc. Sunt f multi care raman cel putin o vreme. E trai bun si ieftin, e frumos pe aici. Nu cei care muncesc raman..cei care cheltuie. Pana in momentul in care se pot reintoarce la furtisagurilor lor. Si ce sa vezi, chiar nu sunt de origine romana, si nu vorbesc romaneste deloc. Sunt oameni cu bani, care au resurse sa traiasca linistit un an doi departe de razboi....

    RăspundețiȘtergere
  11. 10 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele din cauza războiului

    https://moldova.europalibera.org/a/unhcr-10-milioane-de-ucraineni-%C8%99i-au-p%C4%83r%C4%83sit-locuin%C8%9Bele-din-cauza-r%C4%83zboiului-/31762015.html

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25446115-onu-10-milioane-ucraineni-parasit-casele-din-cauza-razboiului-devastator.htm

    https://www.g4media.ro/onu-razboiul-din-ucraina-este-atat-de-devastator-incat-10-milioane-de-persoane-au-fugit-fie-stramutati-in-interiorul-tarii-fie-refugiati-in-strainatate.html

    Zece milioane de refugiați au fugit din fața războiului din Ucraina! ONU a transmis oficial

    https://www.capital.ro/zece-milioane-de-refugiati-au-fugit-din-fata-razboiului-din-ucraina-onu-a-transmis-oficial.html

    Sâmbătă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a specificat că 3,3 milioane de refugiați din Ucraina au fugit din afara țării bombardate de ruși iar 6,5 milioane de persoane și-au părăsit orașele alegând altele mai sigure în interiorul țării.


    Scuzele mele @Protaru, ma p*sh pe presa de c*c*t, am gasit si un link care explica ca 5 milioane de persoane și-au părăsit orașele, nu tara.

    RăspundețiȘtergere
  12. Victimele acestor atiuni de REPARATII a raului facut ar trebui in spiritul LIBERALIST nu numai sa-i accepte pe acesti COLECTORI ci sa le faca si munca mai usoara, lasind usile deschise iar bijuteriile, banii, puscoacele lor personale sa le insire la intrare.
    N-ar strica sa le lase si o bere cu o PIZZA si o nota cu informatii unde o pot reincalzi la microunde daca nu le place rece.

    Sa le fie RUSINE ca nu se conformeaza cu vremurile si fac git!

    RăspundețiȘtergere
  13. "Mulțumim Ucra de părerea bună ce o aveți despre țara noastră."

    N-are nici o legatura prietene:
    "NU-I NIMIC PERSONAL, E DOAR BIZNIS" vorba lu Churchill

    Plateste-i tu $3000/luna ca-n UE sau Canada trei ani de zile fara ca ei sa miste un deget si sa vezi cum Romania se transforma intr-o clipa in tara unde curge lapte si miere.

    RăspundețiȘtergere
  14. E China viitorul, cum e baba fata de maritat.
    https://www.scmp.com/economy/economic-indicators/article/3171229/china-population-entirely-possible-will-peak-year

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand vei intelege ca ce vrei TU sau EU nu conteaza la nivel politic atunci e sansa sa vedem padurea nu doar copacii ! Va basicati ca pute acum langa voi , dar in Yugoslavia tot langa noi , Siria , Liban , Irak aceste tari cand au fost atacate si li s-au incalcat suveranitatea s-a facut ceva ? NIMIC ! RAZBOIUL se pare ca e unilateral acceptat si imprevizibil ....prea multe piese existente inca pe masa de sah!

      Ștergere
  15. Si sa inlocuim dolarul cu ce ? Poate ca nu e perfect, dar ce alternative serioase exista ? Cu yuanul chinezesc sau rubla ruseasca ? Serios ?? Arata-mi un singur om normal la cap care si-ar tine economiile in aceste monede.
    Poate EURO, dar Europa are problemele ei. Francul elvetian e prea mic. La fel si yenul japonez.
    Iar pentru necunoscatori, dolarul nu este asigurat de rezerva de aur a FED, nu! el este asigurat de cele 10 portavioane cu propulsie nucleara.
    Nici o alta tara nu detine asa ceva. Rusia are un singur portavion diesel din anii '80 vai mama lui, francezii au un portavion nuclear, si englezii doua diesel electrice. China e in curs de operationalizare a primului portavion - diesel si asta.
    USA este singura tara cu titlul de super-putere navala, capabila de a-si proiecta forta militara in orice colt al acestui glob. Cine garanteaza finantele mondiale trebuie sa aibe 2 calitati: sa fie de incredere ca iti garanteaza banii, si sa aibe capacitatea de a proteja banii. Rusii am vazut cata incredere prezinta, tezaurul nostru e la ei de 100 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic sa nu gandesti limitat ....SUA are probleme grave interne ! Acest conflict a pornit la un moment inoportun ....nimeni nu e pregatit de ce se intampla ! Dar daca tot s-a dat drumul la dulai ....! Pana si chinezul a inteles cat de idiot e RUSUL dar , pica bine pentru ei PUNCTUM

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)