sâmbătă, 5 martie 2022

Cenzura şi dincolo de ea


Ah, aţi auzit că Facebook şi Twitter sunt interzise în Rusia. Asta da cenzură! Straşnică. Vă daţi seama? Două reţele de socializare respectabile sunt închise de tiranul Putin. Desigur, fără niciun motiv. Că doar ce face omul pe Facebook? Poze cu copiii, cu animalele şi alte chestii de genul ăsta. Vă daţi seama? Putin nu doar că e nebun, dar mai e şi stupid. 

De fiecare dată când critic o poziţie oficială mi se spune că-s pro-rus. Că dacă nu-mi convine să las libertăţile occidentale şi să aleg să mă duc în Rusia, în Siberia. Că acolo e de mine. Tremur! De frică a venit şi zăpada. 

Ah. Să facem nişte compatraţii. Twitter are vreo 330 milioane de utilizatori la nivel mondial şi vreo 9 milioane în Rusia(nu-mi corectaţi cifrele, nu-s „farmacie”, dar sunt pe-acolo). Facebook se laudă că are 2.9 mld. utilizatori în lume(ştiu, e fake, dar să lăsm cifrele aşa), în timp ce în Rusia are vreo 66 milioane. E o rată mare. Liderul pieţei, VKontakte, are vreo 100 milioane de utilizatori în toată lumea, probabil marea majoritate în Rusia şi spaţiul ex sovietic. Dacă punem cifrele Facebook şi Twitter în Rusia observăm că egalează VKontakte la nivel mondial! Desigur, nu aşa se face, dar, grosso modo înţelegem că e vorba de o halcă imensă din piaţa de utilizatori. 

Acum, doar dacă nu eşti complet tembel nu înţelegi că prin intermediul acestor platforme se face propagandă. Ştiţi bine cum vânează târlele de boţi orice opinie contrară. Dacă nu ştiţi, întrebaţi-mă pe mine şi-o să vă arăt cum vă blochează postările înainte de a apucă să apeşi send. Aşadar, fără să fiu părtinitor, operaţiunea Rusiei mi se pare cât se poate de justificată. E o ţară aflată în război, SUA e de partea Ucrainei, deci interzicerea e chestiunea logică. Mă rog, problema lor ar trebui să fie motivul pentru care au lăsat FB în Rusia. Chinezii, mai circumspecţi, îl au şi acum pe bară. 

Desigur, n-aş vrea să trăiesc în Rusia unde cenzura e pe faţă. Noi suntem cu Occidentul, nu-i aşa? Unde ... se cenzurează la fel de radical ca-n Rusia. Doar că mai penibil. O să luăm cazul României. Au cenzurat iniţial site-ul Sputnik. În conformitate cu SimilarWeb, Sputnik România a avut în ianuarie 468 000 vizite. Să facem o comparaţie: blogul meu amărât, găzduit pe o platformă gratuită, cu un design de căcat(nu mă feresc de adevăr!) are în ianuarie aproape 200 000 vizite. Înţelegeţi dimensiunea dezastrului? Eu sunt eu şi cu mine. Atât! Ăştia plătesc nişte oameni, au hosting performant şi a abia de două ori mai multe vizite decât mine??? Hai să vedem la ce ne raportăm: Evenimentul zilei(liderul pieţei) are 8.2 milioane de vizite, ŞtiriPeSurse 8.1 milioane, iar Tapalabă aproape 6 milioane. Înţelegeţi? Ăştia sunt liderii, cei care mişcă piaţa. Sputnik? Părerea mea e pentru România că mănâncă bani de pomană. Sau, dacă vreţi, că sunt subfinanţaţi şi nici n-au meseriaşi. De altfel asta se vede din faptul că puneau titluri pompoase  din articolele mele fără măcar să mă anunţe. 

Nu ştiu cum stau restul, gen RT, dar în cazul Sputnik eu cred că treburile sunt clare. N-au avut decât bătrâni care, probabil, scriau din convingere, plângând după perioada sovietică. Multă propagandă de proastă calitate şi care, uneori servea unor scopuri dubioase. Sunt ferm convins că anumiţi băieţi de prin redacţia aia a lor făceau jocuri pe bani în România. Altfel nu-mi explic de ce în campania electorală apăreau  articole elogioase la adresa „anti-sorosiştilor”, articole care apoi erau împinse de propaganda oficială ca „dovezi” ale colaborării cu ruşii. 

OK, Sputnik e blocat. Am văzut-o şi-am anunţat de ceva vreme. La fel şi RT. Părerea mea e că ambele au audienţe minore. Problema pe care n-o înţeleg este de ce? Nu doar că boul de Ciucă nu are absolut nicio prevedere legală prin care să instaureze cenzura, dar, mai mult, nu face altceva decât să le aducă public acestor instituţii. Mă rog, n-ai ce să-i ceri unei nulităţi în bocanci. Când s-a anunţat că Sputnik e pe Telegram, instantaneu a avut aproape 2000 de membri. Asta însemnă că lumea a început să-şi dorească „fructul oprit”. Acum nu mai e disponibil nici pe Telegram. E afişat că cică încalcă legislaţia naţională. Iar de-aici puteţi trage concluzia în ceea ce priveşte libertatea de pe Telegram. Recunosc, omul meu îmi atrăsese atenţia, dar n-am crezut niciodată că se va ajunge atât de pe faţă.

Ceea ce trebuie să vedeţi - şi probabil vedeţi - este realitatea crâncenă în care trăim. De fapt aşa a fost din 1945 încoace. Unii au impresia că stau în puf, iar ceilalţi că stau în rahat. În realitate, în ambele tabere e aceeaşi mizerie. Sunt mulţi imbecili care mă atacă şi care v-au habar că, de fapt, ei tocmai pentru dorinţa mea de libertate mă atacă. Tocmai pentru faptul că ei sunt nişte şobolani aflaţi în cuşcă, bucuroşi că-şi mulţumesc burţile încăpătoare cu hrană fake şi temători că dacă s-ar dovedi că „paradisul” în care au impresia că împărăţesc e fake, totul s-ar prăbuşi în jur. Vă e frică, micuţilor, că s-ar putea să cadă butaforia, să ia foc şi atunci imperiul vostru de carton va dispărea? Ştiu, vă e frică să nu cumva să luaţi contact brutal cu realitatea. 

Ar fi bine totuşi pentru voi să înţelegeţi ceva din viaţă, din viaţa reală, nu din propaganda pe care-o înghiţiţi ca pe bomboane. Nu de alta, dar când va veni momentul să puneţi punct şi veţi realiza că aţi ales să trăiţi în minciună nu ştiu ce sentiment veţi avea.

30 de comentarii:

  1. util pt cei care vor sa foloseasca VPN si TOR: http://thesaker.is/sitrep-how-to-access-rt-com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și RT live și sputnik se pot accesa prin vpn

      Ștergere
  2. Telegram a interzis RTNews.
    https://www.teletrader.com/sputnik-rt-s-telegram-channels-blocked-in-eu/news/details/57420618?ts=1646470953365

    RăspundețiȘtergere
  3. Sputnik era ținut de răposatul Dragoș Dumitriu, care era, săracul, complet aerian. Nu-și merita rublele. Altfel, ca om era ok, și ca ziarist, încerca să fie obiectiv. Absolut respectabil, Dumnezeu să-l odihnească (a murit de Covid toamna trecută, dublu vaccinat fiind).

    RT e mai „periculoasă” ca și canal TV, nu pe online. Situl RT nu diferă cu nimic de cele occidentale, doar că strecoară și pozițiile oficiale rusești. Poziții pe care oricum putem să ni le luăm bine-mersi de pe PressTV, CGTN sau Telesur în cazul în care nu suntem în stare să ni le luăm direct de pe siturile rusești. Pe tv, în schimb, da, Russia Today e foarte periculoasă din punctul de vedere al occidentalilor, pentru că le dă microfonul tuturor celor cărora vor ei să le închidă gura, de la antivacciniști și „veste galbene” până la analiști politici care nu suflă în fundul propagandei. Deci trebuie închisă gura acestui post, ocazia pentru a-l cenzura e minunată și a venit la țanc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cenzura este un atentat la libertatea noastra, a fiecaruia dintre noi. Asa ceva nu trebuie tolerat.
    Adevarata problema sunt stirile false. Astea ar trebui combatute cu ani grei de inchisoare si sunt de acord cu rusii care incrimineaza fapta cu pana la 15 ani de inchisoare. O stire falsa poate efectiv sa ucida oameni. Nu-i de gluma. Deja sunt prea multi cei care si-au incheiat socotelile cu viata doar pentru ca n-au rezistat terorii mediatice. La fel sunt multi care au luat decizii gresite de au ramas marcati/afetati pe viata.
    Cum fiecare are raspundere la locul de munca asa ar trebui sa aiba si cei din media care ar trebui sa fie obligati prin lege sa spuna adevarul. Mai greu se poate combate minciuna prin omisiune dar si aici pot fi stabilite reguli care sa fie respectate.
    Minciuna din presa, sub orice forma ar fi, ar trebui asimilata terorismului si pedepsita in consecinta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu merge aşa. Informaţia trebuie lăsată să circule. Şi asta chiar dacă e fake news deoarece, încercând să elimini ştirile false, se poate întâmpla să elimini informaţii cât se poate de OK, dar care nu-ţi convin. Aşa că cel mai bun lucru e ca informaţia să circule liber, fără cenzură. Publicul e capabil să-şi aleagă sursele.

      Ștergere
    2. @DD - e asa si nu-i asa. Sunt de acord ca informatia trebuie sa fie libera. Vede unul ceva prin gaura cheii, n-are dovezi, dar informatia este importanta si ajuta daca ajunge la cunostinta publicului. Sunt de acord cu libertatea de a publica neingradit orice este de, subliniez, interes public.

      Dar cand iti prezinta unul un joc video ca fiind imagini dintr-o lupta reala mai poti spune ca vorbim de informatie? Nu cred. Este o minciuna ordinara care intr-o lume normala nu poate ramane nesanctionata. Revenind la exemplul de mai sus daca se dovedeste ca ala a inventat minciuna cu gaura cheii pentru ca a avut niste interese iarasi trebuie sanctionat.

      Iar minciunile din presa sa fie asimilate terorismului tocmai pentru impactul puternic pe care il au. Asadar eu nu am propus cenzura (filtrarea informatiei) ci responsabilizarea categoriei profesionale de lucrator MSM.

      Ștergere
    3. Când o să avem responsabilitatea magistraților o s-o avem și pe cea a media ;)

      Ștergere
  5. Traim intr-un razboi informatic incredibil.
    Cine nu stie sa dicearna grauntele de aur din muntele de gunoi e complet dirijat ca o oaie tembela. Tembelismul si idiocatzia sunt la moda in timpurile noastre.
    Desteapta-te Romane din somnul cel de moarte ...

    RăspundețiȘtergere
  6. ”Niciodată nu crede nimic din ceea ce spune... propaganda!” (identifică manipularea)

    Titlul postării este o parafrază a unui citat celebru, aparținând lui George Carlin.


    Pot să afirm deja că n-am auzit niciodată vreun mincinos mai mare ca Zelensky &Co.

    De exemplu, m-am săturat de acest mediocru actoraș patetic, care afirmă fără pic de rușine că „arde cea mai mare centrală nucleară a Europei” și că „rușii trag cu artilerie grea asupra reactoarelor nucleare”.

    Ia mai du-te-n pizda mă-tii de clovn patetic!

    La Zaporijia a fost un incendiu la o clădire adiacentă centralei iar incendiul a fost stins de pompieri.

    Însă, de la realitatea faptică, la textele dramatice declamate de clovnul ucrainean, e o diferență uriașă.

    Trebile de mai sus în nici un caz nu sunt fleacuri pe care să le poată exagera acest jalnic actoraș grăbit căruia se pare că a început să-i placă acest rol ce-i excede cu mult calitățile-i „artistice”.

    Idiotul se crede pe scena vreunui teatru de duzină și declamă narațiuni dramatice iar din partea cealaltă, lumea întreagă sare în aer ca arsă, la perspectiva unui dezastru nuclear nemaiîntâlnit.

    ASTEA NU-S LUCRURI CU CARE SĂ GLUMEȘTI, MĂI FIGURANT PANICARD!

    Numai texte teatrale, ce abundă de elemente emoționale (pct. 6 din decalocul manipulării Chomsky).

    Poate doar conaționalii la care a făcut apel Zelensky să fie mai mincinoși decât ucrainenii, tot ai lui Zelensky.

    Sau, nu cumva, sunt una și aceeași iar acest uriaș aparat de propagandă și dezinformare, această uriașă sincronizare într-un singur cor a atâtor și atâtor țări și organizații internaționale, devoalează pentru scurt timp PARTEA NEVĂZUTĂ A AISBERGULUI EVREIESC?



    Involuntar, avem parte cumva de un reflux neașteptat și ni se dezvăluie privirii și mai ales rațiunii URIAȘA DIMENSIUNE A OCULTEI EVREIEȘTI.

    Dintr-odată parcă-s prea mulți cei ce țipă pe o singură voce iar această voce parcă ar fi a unor pirande din șatrele autohtone, ce provoacă acel binecunoscut scandal isteric atunci când vin mascații în șatră să ridice vreun infractor!


    Zeci de țări, multe dintre ele europene, de la care te-ai fi așteptat să aibă o atitudine proprie, specifică suveranismului, zeci de organizații internaționale de prim rang NATO, UE, ONU, etc, toate dintr-odată țipă ca pirandele șatrei.

    De exemplu, este extrem de surprinzătoare atitudinea duplicitară a Germaniei. Dar mai semnificativă pare a fi scoaterea Elveției din cutumiarul statut de neutralitate. Această neașteptată schimbare de atitudine sugerează, fără putință de tăgadă, amploarea întinderii acestei „structuri” ce a ajuns să controleze politica, economia, finanțele mondiale.


    AVEM OCAZIA RARISIMĂ DE A VEDEA PARTEA SCUFUNDATĂ A AISBERGULUI ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fix aceeasi adunatura de jigodii, aceeasi artizani ai plandemiei, cati mai au ochi sa vada si urechi sa auda? Lumea cazuta in pacate, rautate si frica merge aliniata spre iad...

      Ștergere
    2. Da, vom avea foarte curand ocazia de a vedea toata partea scufundata a "Deep State" = duhurile rautatii din locuri ceresti, dincolo de rasa umana.
      In curand se vor externaliza, prezentandu-se in fata noastra drept salvatorii rasei umane.
      Insa inainte de asta este absolut obligatoriu sa aduca omenirea in starea de perplexitate.
      Pregatiti-va pentru impact!

      Ștergere
  7. bonus off-topic: predicție referitoare la evoluția conflictului.
    link:
    https://floareadoamnei.blogspot.com/2022/03/misterul-dezlegat-al-sagetii.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am regăsit, diavole (tasmanian)!

      Ștergere
    2. Ssst!
      Nu mai zî la niminea, că abia m-am scăpat de stalkeri cu obiele și cizme!
      ;)

      Ștergere
  8. @DD

    Spune-mi te rog de ce nu ai aprobat comentariul in care asociam dezinformarea prin fake news cu terorismul? Mie mi se pare chiar mai periculos. O bomba poate omori oamenii la o anumita distanta de la locul detonarii insa un fake news poate schimba soarta lumii.

    RăspundețiȘtergere
  9. https://www.youtube.com/watch?v=5SBo0akeDMY

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu se va trezi nimeni niciodata la realitate.
    Propaganda si cenzura au durat prea mult si este foarte puternica.
    Mintea oamenilor este distrusa. CHiar si pentru cei care mai vad un pic de "realitate" este la fel.

    Trebuie un timp indelungat de contra propaganda sau libertate de expresie aboluta pana sa na revenim. 20-30 de ani minimum.

    Din pacate nu mai avem timpul necesar. Si nici energia necesara mentineri unei societati "normale" (gaze /petrol/carbune).

    In concluzie nu mai exista nici o sansa.

    Fiecare o va tine cu "realitatea lui" si cand aceasta va fi contrazisa factual la nivelul usi lui, ograda lui sau in casa lui va incerca sa nu se uite ("dont look up") sau se vor sinucide.

    RăspundețiȘtergere
  11. Deci nu vor avea nici un "sentiment" pentru ca nu vor crede niciodata ca "iluzia" lor nu este adevarata "realitate".

    Vor vorbi numai cu oameni care au aceeasi parere si ideologie. Orice idee diferita nu este acceptata si poate avea consecinte groaznice.

    Vor muri crezand in ideologia lor cu tarie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai intitulat de curand un articol "Sa va fereasca Sfantul ca rusii sa piarda Ucraina". Ma tot gandesc la asta si cred ca e unul din marile adevaruri pe care le am auzit in ultima perioada. Totusi cred ca e putin probabil sa piarda rusii.

    RăspundețiȘtergere
  13. de citit... http://thesaker.is/how-russia-will-counterpunch-the-u-s-eu-declaration-of-war/

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu văd nimic excepțional în cenzurarea presei atât în Ukraina cât și în Russia, țări aflate în război una cu cealaltă. Cred că pe timp de război cenzura poate fi o măsură necesară, utilă câștigării confruntării. Ce nu înțeleg este cenzura presei, indiferent de originea presei, în spațiul european. Suntem noi în rîzboi cu Russia pentru a cenzura presa rusă? Nu. Atunci de ce o cenzurăm? Ca să acoperim informațiile despre faptul că UE și SUA sprijină și alimentează cu arme batalioanele nazi ukrainiene Azov și Aidar care comit cele mai abominabie atrocități și folosesc civili ca scuturi umane? Sunt peste 6 mii de străini în Ukraina, majoritatea studenți, care sunt reținuți de acești nazi și utilizați ca scuturi umane, pentru a se provoca un conflict internațional în Ukraina. Nu trebuie să știm asta?

    RăspundețiȘtergere
  15. Sputnik ,pe FB ,era clar , sintetic ,precis .
    Nu am găsit această calitate des.
    RT pe YT ;aceleaşi calități .
    Dar că arătau ADEVĂRUL _demonstrează deranjamentul .
    La burtă ,cap ,extremități , ale "bravilor " şi "eroilor " şi ghenăralilor şi ....

    RăspundețiȘtergere
  16. paginile de socializare(facebook, instagram) rusesti sunt blocate. de ce oare? daca sunt bineintentionati de ce ar face asta? poate pentru a manipula prin fake news-uri ceea ce vor televiziunile. pe la tv se vorbeste de un referendum organizat in niste tari straine pentru a intra Ukraina in Nato, UE, conform unor statistici si nu in urma votului cetatenesc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Veti avea soarta lui Bogdan Duca, domnule Dan.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pe motivul razboiului din Ucraina se instaleaza cenzura, se dau legi aberante de control, vezi cea care tocmai a trecut de camera deputatilor. Toate aceste drepturi luate asa vor ramane! Cei care s-au isterizat cu pandemia acum se isterizeaza cu Ucraina, inclusiv presa.

    E foarte bine ca exista demonstratii anti razboi, dar acum sunt permise, ba chiar te invita. Acum nu mai e pandemie, nu mai e Covid? Cand oamenii demonstrau pasnic in Austria anti restrictii ii rupeau cu bataia, ca nu aveau voie mai mult de 1000. Acum sunt zeci de mii si se inchid ochii. Asta nu e dubla masura? Cei care iau de buna propaganda si aplaudati cenzura chiar nu vedeti cum sunteti folosititi?

    Vad tot felul de blogarasi care aplauda cenzura. Chiar daca nu imi plac postarile lor de propaganda, tot nu as fi pentru cenzura, indiferent d ece parte e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru întreținerea psihozei denumită "pandemie" presa a primit un purcoi de bani.
      Mă întreb dacă pt întreținerea psihozei "Putin" se dau aceeași bani, ori le-a intrat în sânge comanda: treaba voastră e întreținerea fricii în bobor! Nimic altceva!

      Ștergere
    2. Au primit sume ample, unii se intrebau chiar daca nu cumva a ajuns presstitutie.
      Foarte putini mai slujesc adevarul, extraordinar de putini.

      Ștergere
    3. Anonim 22:04, dar cenzura de aici iti place? :))

      Ștergere
  19. @DD, un pic si despre protestele din Rusia si cei cateva mii retinuti pentru ca au scandat "nu razboiului" ? :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)