luni, 7 martie 2022

Cum se mişcă ruşii în domeniul financiar?


Din ceea ce văd că se mişcă în jurul lui Putin, direcţiile strategice sunt de mult stabilite, iar acum se fac paşii decisivi. Aţi auzit prin presă că ruşii îşi deschid conturi în China ca să poată face tranzacţii internaţionale, ceea ce e fals. Şmecheria e alta şi e gândită încă de la primele sancţiuni.

Mai ţineţi minte când americanii şi-au flexat muşchii şi au blocat tranzacţiile cu carduri ale unor bănci, provocând adevărate dezastre pentru ruşii simpli care se aflau în străinătate? Atunci Putin a luat două decizii esenţiale: în primul rând a obligat organizaţiile de carduri să aibă toate serverele prin care se fac tranzacţiile ruşilor pe teritoriul Rusiei, după care a ordonat construirea unui sistem independent de carduri. Aşa a apărut Mir, un sistem similar VISA şi Mastercard. Totul a fost proiectat extrem de deştept, astfel încât, în cazul unui boicot al organizaţiilor internaţionale de carduri să poată ruta tranzacţiile prin Mir, astfel încât cardurile VISA&Mastercard să poată funcţiona pe teritoriul Rusiei ca nişte carduri Mir. Nu s-a ajuns acolo, dar ştiu că MIR are şi o limitată acoperire internaţională(Turcia, Emiratele Arabe, Bulgaria, Thailanda şi chiar Coreea de Sud).

Revenind la povestea cu „deschiderea de conturi în China”, povestea e inexactă. De fapt e vorba despre emiterea de către băncile ruseşti a unor carduri cobranded Mir-Union Pay. Union Pay e sistemul chinezesc de carduri, şi el absolut independent de marii mahări ai lumii financiare, dar mult mai extins decât cel rusesc. Astfel, în ciuda sancţiunilor, ruşii vor putea utiliza internaţional propriile carduri întrucât tranzacţile prin Union Pay vor fi rutate prin China, deci nu sunt supuse sancţiunilor.

De asemenea, se fac eforturi pentru a accelera integrarea Mir cu RuPay, sistemul indian independent de carduri, obţinându-se o şi mai mare deschidere.

Acum despre SWIFT. Mulţi au crezut că interzicerea Rusiei de la tranzacţiile SWIFT va produce o intrare a ţării în Evul Mediu. Aiurea. Încă din 2014 Rusia a dezvoltat SPFS(Система передачи финансовых сообщений, în traducere Sistemul de schimb al mesajelor financiare), un echivalent al SWIFT, astfel încât, din punctul de vedere al infrastructurii e pregătită. Trebuie doar ca partenerii financiari să-l accepte pentru a-l face să funcţioneze. Până la urmă, sistemul este unul care se bazează pe „încrederea între părţi”.

Cu toate că SPFS-ul era disponibil în ţări ca Turcia, Germania şi chiar Elveţia, problema sa este nu doar una de recunoaştere, ci şi de răspândire. Însă, exact ca în cazul sistemului de carduri, se fac paşi majori pentru integrarea sa(care oricum e începută de cel puţin patru ani) cu sistemele similare din China(CIPS), India(IFSC) etc. Cert e că „lovitura” primită de ruşi nu e nici pe departe atât de radicală pe cât o prezintă propaganda.

E însă o realitate care deja nu mai poate fi ascunsă, anume că peste 3 miliarde de oameni utilizează sisteme financiare care nu sunt controlate de SUA. Iar asta e o lovitură teribilă. Şi, constatând cât de rapid se pun treburile în mişcare, nu pot să vă mai spun decât că parcă aud ecoul avertismentului lui Jamie Dimon. Şi, aşa cum v-am mai spus la momentul respectiv, o fi el golan, dar prost nu e!

9 comentarii:

  1. Eu zic ca e bine pentru toate partile implicate. Rusii in treaba lor cu cine vor ei, ceilalti la fel.
    Europenii sa scape de dependenta energetica fata de rusia. Populatia inca au si pot atrage, ceea ce nu pot spune despre rusia si china. Daca rusia e la vale de multi ani, incepe si china in curand.
    Americanii stau acceptabil cu fertilitatea, plus ca e usor sa integrezi latino-americani.
    Europenii sa ia ce a mai ramas prin estul europei, restul cimitir.
    Acum sa se apuce de internalizat productie, iar cand va reusi fuziunea nucleara, restul e cancan...

    RăspundețiȘtergere
  2. Categoric, Jamie Dimon nu e prost!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine, stirile mai ziceau ca au inghetat activele bancii centrale a rusiei din strainatate, echivalente in valoare de 600 miliarde de dolari. Astia nu se simt?

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.economica.net/stare-de-criza-ce-inseamna-asta-si-ce-se-intampla-lege-stare-de-criza-mobilizare-incorporare_566426.html

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.economica.net/ungaria-face-o-mutare-supriza-viktor-orban-a-semnat-un-decret-ce-autorizeaza-desfasurarea-de-trupe-nato-in-vestul-tarii_566477.html

    Asta inseamna ca ungaria va fi tara de tranzit , iar romania va fi cazarma unde vor stationa trupele.Si de unde vor merge in ucraina. Inclusiv oastea romana ... ne pregatim de incorporare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare rusii si-au lasat activele in strainatate ?! O minima logica, pe mine, ma determina sa cred ca au avut grija de acest aspect. Nu cred ca aurul lor sta in alta parte decat la ei acasa... Deasemeni nu cred ca nu au repatriat tot ce s-a putut inainte de 2022... Ma rog asa cred eu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Dan te rog da- i sa citeasca prietenului lui Czmin Gusa -crema intelectualitatii PSD urmatoarea carte : https://www.academia.edu/.../M%C3%A2ndria_de_a_fi_slug%C4...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ceea ce se încearcă este înlocuirea relației comerciale UE-Russia cu o relație UE-USA însă cu costuri imense pentru cetățenii europeni. Ascultând orbește și prostește de marele licurici, Uniunea Europeană va avea în curând un nivel de trai comparabil cu al țărilor africane. Nu poți avea prosperitate înlocuind materii prime ieftine cu materii prime scumpe dar practic de aceeași calitate. Nu poți trece de la energie ieftină la energie de 3 până la 6 ori mai scumpă și să ai dezvoltare. Asta o știe și un copil de clasa întâi. Așa se ajunge la faliment. Întrebarea este: ce s-a obținut prin această sinucidere economică și aducere a majorității populației europene la limita supraviețuirii? Sugrumarea economiei rusești, în nici-un caz. N-ai cum să sugrumi economia unei țări care ocupă a opta parte din teritoriul planetei, care trimite rachete și sateliți proprii în spațiu, are cel mai modern armament dar de fabricație proprie, are buton nuclear, a menajat timp de 50 de ani propriile resurse luând materii prime din țările Tratatului de la Varșovia la preț de nimic și are un sistem de alianțe și interdependențe economice vast dar care nu este sub controlul adversarului. Dacă mai și naționalizează toate capacitățile economice străine, ale unor firme care „fug” din Russia, le poate utiliza în continuare. Fără supărare, avem conducători nebuni, iresponsabili, care își chinuie și ruinează propriile popoare și cred că o fac tot în cadrul programului măreței resetări pentru că nimic din ce fac nu are logică. Exact ca în plandemie. UE se sinucide.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu mă întreb ce se va întâmpla în Ucraina când se va sfârși războiul.
    Răspunsul logic ar fi că se va începe un proces, program național, de reconstrucție, nu?
    Dar pe ai cui bani, dom'le?
    După război, bugetul Ucrainei va fi aproape de zero, nu? Deci iese din discuție reconstrucția prin forte proprii.
    Atunci nu rămâne de luat în calcul decât Rusia și instituțiile financiare suprastatale care deja de ani buni au experienta și capabilitatea de a finanța State intregi.

    Deci? După război, a cui va fi Ucraina? (A poporului cu siguranță nu, așa cum probabil nu a fost nici până acum. Cum nici statul român nu-i al poporului, dealtfel...)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)