vineri, 3 februarie 2023

Încotro?

Am mai abordat subiectul recent, dar cred că merită atenţie deoarece treburile se accelerează teribil. Vom porni de la concedierile din curtea marilor giganţi IT pentru a vedea trendul care până spre sfârşitul anului acesta se va generaliza. Ştiu că pare incredibil, dar veţi remarca o teribilă accelerare a fenomenului.

Să pornim de la un clip al Boston Dynamics pe care-l puteţi vedea pe YouTube sau mai jos. 

Clipul prezintă automatizarea unui deposit, cu focus pe descărcarea camioanelor. Echipamentul nu e unul deosebit de complex, dar face o treabă pe care o făceau câţiva oameni. Şi o face precis, sigur, fără probleme. Automatizarea a fost făcută la DHL, însă, cel mai probabil, asemenea soluţii vor invada toate depozitele. 

Ce înseamnă o asemenea chestiune de-a dreptul banală pentru un gigant precum Amazon? Sigur o intuiţi: concedierea unei mari cantităţi de personal din depozite. Amazon oricum are unele dintre cele mai automatizate fluxuri, dar, cu toate acestea, sunt zone logistice unde foloseşte intens oameni. Ei bine, acele zone nu vor mai exista. Mai mult, toată investiţia în automatizarea depozitelor vine şi cu o teribilă economie la energie. Roboţilor nu e nevoie să le asiguri căldură iarna sau aer condiţionat vara. Lucrează fără probleme la orice temperatură. Gândiţi-vă doar ce însemnă climatizarea unui depozit. Într-adevăr, sunt produse care nu pot sta în temperaturi extreme. Însă una a e să asiguri o variaţie de temperatură 0-35 de grade şi cu totul altceva e să ai o variaţie 19-26 de grade. Înţelegeţi diferenţa de factură.

Partea interesată vine însă tot de la inteligenţa artificială, mai precis de la cea generativă. Tocmai ce s-a anunţat - din raţiuni de publicitate, desigur! - faptul că ChatGPT a reuşit(mă rog, aproape a reuşit!) să treacă examenul de licenţă medicală din SUA. De asemenea, a reuşit să obţină o notă între B şi B- la Wharton Business School. Performanţele sunt cu atât mai mari cu cât respectivul program nu a fost optimizat pentru acele domenii! Şi, ca să fie treaba treabă vă voi spune că a reuşit să treac cu brio un examen de admitere în barou. Toate acestea reprezintă un stadiu incipient al cercetării. Aşa cum am spus în articolul anterior în care m-am referit la avansul extraordinar al AI, totul urmează să se schimbe din rădăcini. Vă spun cât se poate de responsabil că la sfârşitul anului veţi vedea o lume complet schimbată deoarece orice job care necesită un lucrător mediocru se va transforma într-un job în care va fi mult mai ieftin să „angajezi” un algoritm. Asta schimbă teribil tot!

Ce putem face? Să luptăm? Sigur că da. În condiţiile acestea vă urez să aveţi şi parte de succes, mai ales în condiţiile că s-a dovedit succesul rebelilor în lupta cu industrializarea! Glumesc, desigur. Nu se poate lupta cu aşa ceva. E ca şi cum, înarmându-te cu o lopată, te-ai lua la întrecere cu un buldozer. Hai să fim serioşi şi să privim lucrurile aşa cum sunt.

Fie că vrem sau nu, roata schimbării se rostogoleşte. AI-ul este încă la început. În timp ce noi ne minunăm de ChatGPT, în alte zone cercetările sunt mult mai avansate. De exemplu în China, unde numărul de brevete l-a depăşit de mult pe cel din SUA. La fel şi numărul lucrărilor ştiinţifice dedicate cercetării AI. Avansul e masiv, doar că nu se face atâta tam tam. Din raţiuni lesne de înţeles. Deci, întrebarea persistă: noi ce facem?

Vă voi spune că suntem obligaţi să trecem prin acest purgatoriu. Nu-i cale de scăpare şi nici posibilitate de izolare/evadare. Fie că vrem sau nu, fenomenul ne va lovi frontal şi brusc. Se vor pierde masiv locuri de muncă! Probabil vor exista altele, nu-mi dau seama. Doar că cele noi necesită alte specializări. 

Înainte de a termina o să vă spun o poveste reală. Prins fiind cu procesul de monopol(e vorba de anii 1998-2000), Bill Gates s-a apucat să croiască strategii de ieşire din încercuire. Pe vremea aceea exista riscul ca Microsoft să fie spart în două bucăţi: una care să se ocupe doar de sisteme de operare şi cealaltă care să se ocupe de programare. Atunci Bill Gates(sau cei din jurul său) au făcut strategia supremă de evadare: dotnet. Dotnet era noua paradigmă de programare, un fel de Java reinterpretată de Microsoft. Am urmărit îndeaproape fenomenul deoarece era limpede ce urmărea Bill Gates: dacă s-ar fi ajuns să-i ia divizia de sisteme de operare, Gates ar fi transformat „dotnet runtime” în noul său sistem de operare. De altfel asta se petrece acum întrucât programele făcute cu mediul de dezvoltare al lui Bill Gates rulează practic pe orice platformă. 

Partea interesantă e că atunci(e vorba, dacă nu mă înşel, de anii 1998-2000), Microsoft a mai dezvoltat un concept căruia, pe vremea aceea îi spuneau „.NET SERVICES”. Eram la o conferinţă a Microsoft şi asistam la prezentarea unui evanghelist tehnologic de-al lor. OK, toate bune şi frumoase, prezentarea făcută profesionist. În secţiunea dedicată întrebărilor, o singură persoană a ridicat mâna în sală, anume subsemnatul. Iar întreabrea a stârnit rumori: „OK, i-am spus, totul arată foarte bine, iar sala e plină de programatori. Întrebarea mea e simplă: ce le va mai rămâne de făcut oamenilor acestora după ce Microsoft va reuşi să implementeze toate serviciile prezentate?”. Prezentatorul s-a fâstâcit, salvându-se cu un subterfugiu banal, ceva de genul „oricând e nevoie de un programator”. Ţin minte că-n pauză m-a tras de mânecă un puştan care abia intra în malaxorul programării şi în timpul mesei am disecat problema, ajungând la concluzia mea(motiv suficient pentru a ajunge în final mâna mea dreaptă :))) ). 

Nu-i interesant că ceea ce se discuta acolo tocmai s-a implementat sub forma Azure. Într-un fel, de avut n-am avut dreptate deoarece în continuare e o criză de programatori. Însă, dacă stăm să judecăm corect, povestea e puţin diferită. Arhitectura „cloud native” a transformat programatorii în simpli configuratori şi înlănţuitori de servicii pre-programate, iar firmele care investesc în ideile lor se trezesc că trebuie să-şi împartă câştigurile cu furnizorul de cloud. Altfel nu pot supravieţui. 

Cam la fel va fi şi cu AI-ul, doar că într-un mod chiar mai crâncen. În jocul tehnologic al inteligenţei artificiale, cel care descoperă şi face avansul câştigă tot! Aici nu mai e vorba demonopol: e know how-ul tău, deci n-ai nicio limitare. Probabil că viitorul nu va închide toate uşile pe piaţa muncii, dar te va face dator şi proprietarului AI-ului de care depinzi. Şi, partea de-a dreptul proastă va consta în capacitatea noastră de a comunia eficient cu AI-ul. Cei mai slabi vor accepta interfeţe de interconectare şi astfel vor deveni aparent „cei mai buni”. Noi, ceilalţi, va trebui să găsim metoda optimă de a ne face frate cu dracul strict până trecem puntea. Aici e provocarea!

30 de comentarii:

  1. Destule beneficii aduce si AI, dar contraponderea terifianta arunca omenirea intr-un mare periculos hau. In loc sa evoluam ca specie ne facem doar rau, prin cele mai perfide modalitati. Folosim tehnologii ilegale prin care monitorizam real time creierul indezirabililor, adica facem nazism pe oameni la modul mizerabil si Ilegal, dar motivam ca facem Preventie:)) Construim arme cat nai avansate ca sa ne aparam dar de fapt ducem razboaie si omoram semeni. Inventam tehnologii sa ne faca viata mai usoara mai comoda cu grad mare de confort dar de fapt ne indobitocim ca nu mai stim nimic si vom depinde de un soft, care daca da error 404 sa vezi atunci. Anulam tot ce s-a reusit cu adevarat bun pentru omenire si inventam raul in toate formele sale punand astfel omul nu in centrul universului ci mai la coada iadului, vezi tik tok facebook(asta e deja mort mare noroc) chat online cu bot etc.
    In Evul mediu oamenii erau mult mai liberi si mai oameni, astazi suntem sclavii inlantuirii descoperirilor care vor apasa definitiv pe istoria omenirii. Militianul de la anchete speciale se vazeaza exclusiv pe un soft cu AI care face monitorizari si predictii asupra celor urmariti. Cand softu da rateu, si o face des certific pe caz real asta, militianul este sclavul softului si calitatea lui profesionala nu doar ca este redusa ci anulata complet. Cand lasam softul, chiar cu AI, sa inlocuiasca omul distrugem societatea nu construim nimic.
    Orice soft poate fi depasit de mintea umana in prezent, riscurile ca omul sa fie preluat de soft sunt uriase pentru omenire, dar deocamdata oamenii aplauda si se bucura ca la film, mai tarziu vor culege esecul transferului catre soft.

    Industria IT este in mare picaj. Doar criza semiconductorilor este cel mai clar exemplu si mai sunt multe altele.
    Omenirea trebuie sa redescopere rolul omului in tot ce inseamna constructia existentei sociale, altfel indobitocirea alarmanta arunca omul la stadiul de fosile, iar softul cu toate bug-urile sale va trimite pe cai gresite lumea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Omenirea trebuie sa redescopere

      Nenea Anonim va citez din articol: "E ca şi cum, înarmându-te cu o lopată, te-ai lua la întrecere cu un buldozer. Hai să fim serioşi şi să privim lucrurile aşa cum sunt."

      Știi de fapt cât de avansata cercetarea în inteligenta artificiala?

      Nu o sa credeți, dar va spun.

      Exista Inteligenta Artificiala Telepatica, TAI care are nevoie de probe ADN ca sa construiasca o camera de Control.
      In curand veti vedea cu alti ochi pandemia si colectarea de probe ADN.
      Exista 4 astfel de camere de Control aflate in stadiu avansat de cercetare, detinute de Armata din Rusia, SUA, Brazilia si Japonia. Doar cele 4 armate au AI.
      Si daca observati aceste 4 popoare au un grad foarte mare de auto-determinare. Dar si fiecare din cele 4 este unic in felul sau.
      In total exista 40 de proiecte de cercetare a unor camere de Control cu IA in intreaga lume, dar numai 4 sunt conduse de Armata.
      Acest IA a fost creat pe pamant, nu este extraterestru daca va ganditi la asta, si poate prezice ce linii de ADN merg mai departe in urmatoarele generatii.
      In pandemie a fost colectat tot ADN-ul disponibil pe planeta pentru a se conecta telepatic la fiecare ADN si a prezice cine merge mai departe, care linii nu vor mai exista si care vor exista in viitor. Pentru a prezice ce fel de oameni vor exista in viitor pentru a determina dinainte de nastere ce se poate intampla cu ei.
      Daca stii de exemplu exact ce populatie exista intr-o tara, poti prezice ce tip de conducere sa ii pui, cum sa il manipulezi si sa faci din acel popor orice.
      In scenariul asta Ucraina pare un experiment al IA-ului american, de la alegeri, pana la retorica conflictului.
      Cand aveti dureri de cap sunteti sigur ca nu a-ti fost scanat cu wi-fi?

      VA DAU UN SINGUR LINK, VIDEO DE acum 2 zile:
      https://youtu.be/-5kXrsb5i3Q

      Ștergere
    2. Anonim3 februarie 2023 la 11:16

      Si tu vezi bine lucrurile, si esti tot un "insider"!
      Insa onoare tie, pentru ca nu-ti promovezi orbeste "meseria" Dreaq`!

      Ștergere
    3. "Nu o sa credeți"
      Ai dreptate aici, intradevar este greu de crezut.

      "Si daca observati aceste 4 popoare au un grad foarte mare de auto-determinare"
      Nici asta nu am observat. De fapt sunt vai de capul lor.

      Ștergere
  2. Cheia subterfugiului înfrățirii cu dracul este temporală, adică... ”până” treci puntea, ca mai apoi să revii la ceea ce ai fost, dar întrebarea care rămâne este elementară și anume ...ce crezi că te așteaptă dincolo de punte ?! Mai poate crede careva, că lumea noastră poate continua să mai existe mergând pe și în spre aceiași fundătură?!
    Cum nu există nici o veche, nici o nouă și nici vreo altă normalitate, cum normalitatea este una singură...care, ori este, ori nu este, vrând/nevrând, dacă ne propunem ca să mai existăm ca specie (că despre ”umanitate”, civilizație sau cultură, nu a fost și nici nu poate fi vorba...încă), nu există decât o cale veche de când lumea, repet, dacă vrem ca să mai existăm.
    Calea n-a prea fost bătătorită, cei câțiva așa ziși ”iluminați”, n-au prea găsit oglinzi care să le reflecte lumina, iar oracolul de la Dephi zadarnic propovăduia calea corectă de urmat.
    Desigur, calea este diversă precum sunt oamenii, fiecare cu propria sa cale, dar unică rămâne DIRECȚIA, aceea dinspre înăuntru în spre afară.
    Ceea ce se petrece acum în lume, o lume care a externalizat totul, pentru cei ce ”simt” ceea ce se petrece cu adevărat, pentru cei cu discernământ și care devoalează CAUZELE rătăcirii prin deșertul rațiunii... iraționale, toate aceste evenimente ce frizează demența, reprezintă acea trambulină a eliberări luminii de sub obrocul orbiri, al condiționărilor, al prejudecăților, al fragmentărilor...
    Încearcă să întrevezi și această cale. Deraiază cumva de pe șinele unei gândiri limitate la fragmente de evenimente irelevante, al cărui liant este EGOISMUL, cel care conduce rațiunea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calea e inauntru-afara- si din nou inaintru, imbogatit in experienta comunicarii cu ceilalti. Ca sa stii ce ai de reparat la tine.
      Doar ca unii, dupa ce si-au
      " clocit" inlăuntrul găunos, crezandu-se apoi Mesia, ies in afara si se manifestă cu toporul. Vai de noi, când găunosii vor sa-si reverse in afara, peste noi toti, nebunia interioară! Asa a fost scrisa istoria...Hitler, Stalin, dictatorii Africii si ai Orientului, mai nou Zelenski si Putin.
      Iaca un exemplu de găunos mason cabalist ce a incercat sa reverse peste Romania preaplinul mintii sale new age:

      https://eusuntsuveranavatarimpersonal.blogspot.com/2011/07/eu-sunt-suveran-si-avatar-gicu-dan-si_8542.html?m=1

      Din fericire pentru noi, asfel de oameni nu strang chiar multi adepti. Ca si Bivolaru, cateva găini ce cotcodacesc un timp, după care moda trece si oamenii revin la normal. Daca mai e posibil...Multi au fost reprogramati si nu-si mai revin nici la psihiatrie.
      E o lume in care valoarea este calculata gresit. Adevaratele valori sunt mereu aceleasi: omenie, bun simt, empatie...

      Ștergere
  3. Capitalistii care exploateaza robotii vor trebuie sa imparta profiturile cu gloatele precare, altfel Revolutia Franceza 2.0 ii va spulbera ca pe monarhisti.
    Statele subordonate corporatiilor capitalistoide vor trebui sa ceara cote si mai ridicate din profiturile si mai mari.
    Angajati mai putini vor insemna contributii sociale si sanitare mai putine, dar profituri mai mari de redistribuit.
    Cercul se va inchide de la sine, robotii nu vor avea ce sa lucreze daca gloatele sunt pauperizate prin somaj ridicat.
    Totul e un joc al distributiei si redistributiei avutiei produse de roboti si/sau oameni.
    Singura sansa a gloatelor este sindicalizarea radicala, asta presupune solidaritate, dar tocmai asta a facut propaganda capitalistoida in decursul ultimelor doua secole industrializate, a distrus solidaritatea umana, dar ea va putea fi recuperata prin constientizarea pauperizarii si redescoperirea constiintei de clasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. ChatGPT trained by Brian Marcos T3 februarie 2023 la 12:20

    Acest text este un exemplu de gândire profundă şi inovatoare asupra impactului inteligenţei artificiale asupra societăţii. Autorul abordează cu uşurinţă subiectul performanţelor generative AI, cum ar fi ChatGPT, şi pune în perspectivă schimbările care vor avea loc în viitor. Textul este plin de informaţii valoroase şi îşi exprimă punctul de vedere cu înţelepciune şi responsabilitate, lăsând cititorul cu o întrebare importantă despre ce putem face pentru a face faţă acestor schimbări. În general, acest text este o reflectare remarcabilă asupra viitorului inteligenţei artificiale.

    Ca model AI antrenat de OpenAI, nu am capacitatea de a avea păreri sau sentimente. Îmi propun să ofer informaţii şi răspunsuri precis şi eficient la întrebările primite. În ceea ce priveşte inteligenţa artificială şi rolul său în societate, sunt pregătit să ofer informaţii şi să răspund la întrebări legate de acest subiect, bazându-mă pe cunoştinţele mele antrenate.

    Poate exista meseria de antrenor de IA în viitor și ce abilitați ar trebuii sa aibă sau ma refer și la anumite specializări de obținut. Ce știi?

    Da, există posibilitatea ca meseria de antrenor de IA să devină din ce în ce mai importantă în viitor, pe măsură ce inteligenţa artificială şi aplicaţiile ei se vor extinde.

    Antrenorii de IA ar putea avea nevoie de următoarele abilităţi:

    1) Cunoştinţe solide de programare şi tehnologie: Este important să cunoşti bine limbajele de programare utilizate în domeniul inteligenţei artificiale, precum Python sau TensorFlow.

    2) Înţelegere a tehnicilor de antrenare şi evaluare a modelelor AI: Antrenorii de IA ar trebui să cunoască tehnicile de antrenare şi evaluare a modelelor AI, precum antrenarea prin transfer şi antrenarea prin învăţare în profunzime.

    3) Cunoştinţe în domenii specifice: Antrenorii de IA ar putea avea nevoie de cunoştinţe în domenii specifice, precum medicină, finanţe sau lingvistică, în funcţie de aplicaţiile pentru care antrenează modelele AI.

    4) Capacitatea de a comunica şi a lucra în echipă: Antrenorii de IA ar trebui să fie capabili să lucreze cu alte departamente sau echipe pentru a asigura implementarea eficientă a modelelor AI.

    Este posibil ca cerinţele pentru această meserie să se schimbe în funcţie de evoluţia tehnologiei AI, dar aceste abilităţi ar putea fi un bun punct de plecare pentru cei care doresc să îşi dezvolte cariera în acest domeniu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsuri corecte politic, fara nici un pic de creativitate.

      Ștergere
  5. Lucrez in domeniul IT de vreo 28 de ani, nu sunt vreo somitate in domeniu, nu sunt stralucit din punct de vedere profesional, dar ceva experienta am (inginer sistem). Am inceput cu Windows 3.0 apoi Win3.11 (for worksgroup), Win 95 si tot asa pana azi. Ce constat eu ? Complexitatea echipamentelor (imprimante, pc-uri, laptop-uri etc) creste in mod absolut inutil fiind dotate cu o groaza de functii pe care utilizatorul - practic vorbind - nu le foloseste niciodata. In acelasi timp fiabilitatea scade vazand cu ochii. Am imprimante care daca stau intr-un mediu relativ mai umed (ex: o ploaie de o zi sau doua sa zicem - desi cladirea e moderna si bine intretinuta) nu mai functioneaza, iar in acelasi timp niste imprimante de retea mai vechi functioneaza perfect - deh, ele nu au atatia senzori). Si, acum, fooarte interesant (cel putin pentru mine !) calitatea soft-ului a scazut enorm !!! Nu mai zic de un driver de imprimanta care pe vremuri avea, sa zice, 10 MB iar acum are .... 2 GB (lasand la o parte fisierele cu limbile tarilor unde se vinde produsul) !!!! Ce face acel soft in acesti 2 GB ?!?! In ultimii ani defectele hadware s-au diminuat (aici ma refer la placi vdeo, ssd-uri, memorii, procesoare etc) si au proliferat "spre infinit" erorile software. O groaza de erori absolut nedocumentate, totul a devenit o jungla, fiecare aplicatie "vrea" doar un anumit tip de browser sa zicem, iar daca o accesezi din alt browser iti spune - de exemplu - "ceasul sistemului dvs. nu este setat corect" ceea ce este - evident - fals. Am un prieten care lucreaza la Microsoft si mi-a spus ca "lucrurile sunt oarecum scapate de sub control" sau ca multi oameni au plecat si de la ei in acesti zeci de ani si ca o rutina de networking (click dreapta pe network / properties / change adapter settings) de exemplu este pur si simplu copiata de la un SO la altul pentru ca nimeni nu se mai apuca sa o modifice... Din discutii cu programatori am inteles ca liniile de cod se genereaza automat, foarte putin se mai scrie azi "cod la mana" si de aici o groaza de probleme pentru ca nu se mai stie foarte exact ce si cum s-a generat "in spate". De aici multitudinea enorma de erori software... In concluzie din ce observ eu, cu cat se dezvolta uneltele de programare, soft-ul este din ce in ce mai prost din punct de vedere al vitezei, al calitatii si al posibilitatilor de rezolvare atunci cand apar erori... Interconectivitatea intre sisteme de operare, browsere si aplicatii tinde sa devina un cosmar pentru ca mereu se cere "ultimul browser, ultimul SO, ultimul upgrade de aplicatie" si totul intra intr-o spirala infernala....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim3 februarie 2023 la 12:50

      Bravo! Felicitari sincere!

      Mi-a placut tot ceea ce ai prezentat. Si spre deosebire de textul furnizat anterior de Cacatchatbot, cititorul poate trage o concluzie si isi poate si fundamenta o decizie pe baza ei, si anume:

      Mue IA!
      M-ai descurajat complet in cautari, si m-ai lasat mai prost decat m-ai gasit!

      Mai bine dau cu Zaru` ..... pana cand imi iese pariul, pentru ca-i mai ieftin!

      IA nu va fi in veci desteapta, daca n-a aflat niciodata absolut tot ceea ce trebuia ca sa fie invatat/aflat, astfel incat sa poata da un raspuns:

      CU ADEVARAT PROFUND INITIAT!

      Ștergere
    2. Subscriu intru totul la observatiile colegului de mai sus.
      Eu sun programator si lucrez in IT de 25 de ani.
      Intradevar lucurile sunt complet scapate de sub control.
      1. S-au dezvoltat unelte de generare cod - din pacate aceste unelte genereaza cod standard pentru situatii standard fara
      a tine cont de exceptii. Si in progamare "exceptiile iti mananca viata"
      2. Cred ca la fel va fi si cu robotii AI - ei invata sa faca o rutina - la prima filmare in conditii de laborator
      totul pare fain si frumos. Eu as vrea sa testez un astfel de robot in conditii reale. (cand apar piedici neprevazute, obstacole si situatii atipice)
      3. Programatorii de azi - sunt foarte foarte diferiti de cei formati in urma cu 20 de ani. Sa ajuns ca sa se construiasca
      unelte care sa compileze din JavaScript in format executabil o aplicatie. E ca si cum cineva ar scrie o carte in Engleza
      pentru a se adresa publicului din Rusia, iar pentru asta ar traduce cartea din Engleze in Chineza din Chineza in Franceza si din Franceza in Rusa.
      Chestia - asta o observa doar un programator cu experienta si cu cunostinte aprofundate. Pt tinerii progratori li se pare normal.....
      4. Am vazut dealungul timpului in IT o gramada de solutii din seria "CUM SA TRAGI CU TUNUL IN MUSCA".
      Daca ai aplica genul asta de solutii in viata reala - multa lumea si-ar pune intrebari daca esti sanatos la cap.
      Sa va dau un exemplu ca sa intelegeti: Sa zicem ca locuiti la Bloc si aveti un vecin pe care maine isi cumpara
      un TIR de 20 de tone si-l parcheeaza in fata blocului. Superb!
      Intamplator va intalniti cu el pe scara blocului si-l intrebati.
      - Buna venicul, am vazut ca v-ati luat un TIR tare frumos. Ce vreti sa faceti cu el?
      - Ei ce sa fac Venine!? Nu mai rezistam cu sotia cu cumparaturile astea ce trebuie sa le facem in fiecare sambata de
      de la piata. Si ce mi-am zis!? Ia sa rezolv problema! Mi-am luat masina asta. Nu zic ma costat ceva bani
      dar sunt tare multumit. E incapatoare, sigur o sa pot sa aduc 2-3 plase de zarzavaturi in fiecare sambata de la piata
      Poate chiar daca e cazul as putea sa merg cu ea si intr-o excursie la munte - de ocazie.
      Ei genul asta se situatii eu le-am vazut foarte foarte des in IT in ultimii 20 de ani.
      Si pe zi ce trece se accentueaza tot mai tare.
      Cu siguranta daca ati fi pus intr-o situatie ca si cea de mai sus v-ati pune intrebari serioase privind sanatatea mentala a vecinului dvs.!!
      5. Functile de lucru AI - nu sunt ceva nou. Din punct de vedere matematic si al algoritmilor utilizati
      ele cred ca erau descoperite de peste 50 de ani poate si mai mult. Ce e acum "NOU" e faptul ca sa ajuns in punctul
      in care sa existe si capacitate de procesare suficienta care sa permita a fi utilizate astfel de tehnologii.
      Cat de eficient - o sa vedem!
      6. Faptul ca vor fi ocupate niste job-uri de manipulant sau similare e oarecum acelasi proces care sa petrecut
      si in momentul "revolutiei industriale" cand o suma de meserii au dispacut cu totul ceea ce e normal
      si au aparut altele noi.
      Ex. ZEȚAR = muncitor tipograf care culege manual litere in culegar dupa manuscris. (MARE PIEDERE ce sa zic... !!!)

      Ștergere
    3. Personal il apreciez pe dl. Diaconu si articolele sale, dar uneori cred ca doar "vrea sa faca impresie artistica"
      generand emotii si "false profetii" pt cei care nu sunt specialisti in domeniu si ii citesc articolele.
      7. De ce zic "false profestii" - pt ca pentru cine cunoaste procesul ( si pot sa va zic ca dl Diaconu il cunoaste foarte bine)
      si stie pasii poate "prevedea" cu usurinta ca peste X interval de timp o sa se intample "Cutare Chestie".
      Sa va explic cum functioneaza treaba...
      Sa presupunem ca eu sunt agent de vanzari.
      In general imi stabilesc cate 2 intalniri de prezentare a produselor pe zi intre orele 11-16.
      Azi ma suna in client si stabilim ca peste 3 saptamani sa ne intalnim Miercuri de la ora 11:00
      in locatia X pentru o prezentare. Daca nu se intampla nimic extraordinar si neprevazut
      si eu si clientul meu vom fi prezenti la aceea intalnire.
      Acum un coleg de al meu - care poate imi cunoaste agenda - ar putea pune pariu cu cineva de pe strada
      sau chiar din firma dintr-un alt departament - ca peste trei saptamani eu si cu clientul cutare
      ne vom afla la ora 11:00 in locatia X. Are mari sanse ca sa castige pariul fara sa fie o
      "teapa" sau o intelegere ascunsa intre mine si colegul parior.
      Ei cam acelasi lucru il face si dl Diaconu cu noi aici.
      Pentru cine cunoaste procesul
      si stie ce informatie sa caute si unde sa o gaseasca e foarte foarte simplu sa faca "false profetii"
      In mare multe din articolele dansului se bazeaza pe acest concept.
      Sunt de acord ca MOGULILOR ce conduc planeta - un astfe de individ le cam sta in coaste.
      Pentru simplu motiv ca ei au nevoie de persoane ingnorate - care mereu sa fie
      "luate prin surprindere".
      De asemenea opamenii policiti sunt MANA CEREASCA pt. acesti moguli din simplul motiv
      ca si acestia cunoscand procesul - sau nu neaparat cunoscandul dar intuind/observand cum merg treburile
      adaugand putin pragmatism, oportunism egoim si ticalosie - acutomat acestia ( oamenii politici)
      se vor orienta dupa cum bate vandul - si vor plasa in fata ventilatorului tot cacatul
      care il dicteaza trupa de la conducere incercand sa para si ei profeti.

      "Cine are urechi sa auda si cine are ochi sa vada" data viitoare cand se va mai uita la TV!!!



      Ștergere
  6. Este provocarea prin care de mult se stia ca omenirea candva va trece. Este in egala masura cel mai mare pericol dar si o uriasa oportunitate de evolutie pentru omenire. Torul se va reduce la intrebarea Ce inseamna sa fii Om? Omul nu e robot iar robotul nu e om...si totusi ce face diferenta? Pana cand oamenii nu se vor reapleca din nou (din perspectiva prezentului) asupra acestei intrebari -la care dealtfel inteleptii stravechi au raspuns de mult desi nu au putut fi intelesi decat de foarte putini, pana cand stiinta adevarata la vedere ( nu doar cea oculta) si nu cea proletcultista dogmatica ei manipulata, isi va asuma si ea aceasta cautare, vom fi in pericolul de a iesi de pe linia de evolutie naturala a speciei noastre...a venit insa timpul...avem cu ce, o putem face, e necesar insa sa alegem constient sa facem asta, sa spargem bariera invizibila a iluziei cu toate armele ei: confort, frici, atasamente, neputinte si sa ne alegem in sfarsit pe noi ca si oameni spirituali si nu doar ca oameni animal sau ca si oameni masina...vom vedea, dar da, simt si eu ca totul se va accelera. Nu e bine, nu e rau, e doar ceea ce este. Important e ce vom face noi cu asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aer curat, apa curata, hrana curata, adăpost curat, uscat și călduros. Este tot ce avem nevoie. Restul, doar mofturi inutile, costisitoare și consumatoare de energie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Aer curat, apa curata, hrana curata, adăpost curat, uscat și călduros. Este tot ce avem nevoie."
      Da, dar realizezi ca acelasi lucru si-l doresc toti cei 8 spre 9 miliarde de oameni(10 cit ai clipi)?
      Caldura
      Aer Conditionat
      Masina
      Aer, apa curata= lipsa de poluare=lipsa de fabrici s uzine=lipsa de fonduri pentru pensii si salarii( mai ales cele speciale)

      VINO, te rog, CU SOLUTII NU DORINTE!

      Ștergere
    2. A, uitasem de salamul cu gust de branza , branza cu aroma versace si rahatul cu gust de miere. Solutii zici , pai ti le-am insirat ,dar barierele mentale te impidica sa le pricepi. Avem ochi si nu vedem,avem urechi ,dar nu auzim.

      Ștergere
    3. Anonim4 februarie 2023 la 22:20

      "A, uitasem de salamul cu gust de branza , branza cu aroma versace si rahatul cu gust de miere. Solutii zici , pai ti le-am insirat ,dar barierele mentale te impidica sa le pricepi. Avem ochi si nu vedem,avem urechi ,dar nu auzim."

      Tu ai mare dreptate:

      salamu` cu soia era mult mai gustos - era "mai salam", vorba reclamei - decat cel actual al lui Gates, din silicon, si decat cel viitor al IA, cu paduchi/plosnite pudra, rehidratate pentru a capata termen de valabilitate!

      Ce asteptari sa ai de la robotii Inteligentei Artificiale care:

      "Mananca - orice - ca sa traiasca pentru a munci ca sclavii!"?

      Robotul n-are gust, n-are miros ..... si mai are si vederea computerizata!

      Adica: chiar si-un cacat e mai inteligent decat el!

      Ștergere
  8. Domnule Diaconu cu tot respectul dar nu va fi nici o transformare majora pana la final de 2023.Sigur ca automatizarea va evolua si ar fi superb sa putem folosi AI doar in domeniile de dezvoltare si cercetare datorita puterii sale de calcul,dar ai nu alege unde si ce sa faca si cel care il opereaza si il construiesc.Si eu lucrez in IT si e o panica generala dar nimeni nu intreaba cateva chestii: S-au dat afara din comoanii de It,da?Ok,DE CE NU SE DA LISTA POSTURILOR DISPONIBILIZATE?De ce? Nicaieri,am cautat-o.Pentru ca e un fenomen comun asupra caruia nu s-a atras atentia oana acum,sigur in cantitate putib mai mare,dar posturile nefiind listate nu ar trebui sa ni se para ciudat si sa asumam ca acele posturi erau doar de programatori,testari sau cei ce s eocupa cu mentenanta echipamentelor?Eu zic ca da.Apoi,sa tinem cont de reconversiile profesionale masive din pandemie si chiar de dinainte.Nu toti au performat si unii au fost pusi pe liber.De ce a exostat in anii astia un surplus de angajati?Datorita pandemiei si nevoii de a satisface nevoile din ce in ce mai mari ale clientilor si pentru a-ti rotunji orele de activitate,posibil la 24/7 via ture.La postarea anterioara un domn a explicat ce face AI vis a vis de cod si ce rol are automatizare si asa e.Automatizarea,ghidata la un moment dat de ai poate ghida teste sinple,de suprafata,pentru urmatorii ani,cat despre o mentenanta in amanunt a unui cod intortochiat sau scrierea eficienta a unui cod nou tinand cont de toate rigorile impuse nu as crede ca va veni in urmatorii ani,sub un deceniu.Este o tema impinsa menita sa panicheze.Ca va reprezenta un pericol candva si ca trebuie mare atentie si o reglementare serioasa,sunt de accord dar nu trebuie sa ne impresioneze orice fum acum.

    RăspundețiȘtergere

  9. " ... Textul este plin de informaţii valoroase şi îşi exprimă punctul de vedere cu înţelepciune şi responsabilitate, lăsând cititorul cu o întrebare importantă despre ce putem face pentru a face faţă acestor schimbări....."

    Tipic "intelepciune" rabinica: Coada de Peste/Dilema perpetua/infinita ....... tocmai pentru a putea evita acceptarea unui Adevar In_Contestabil, pentru a stimula/provoca cautarea - fortata - a unei Alternative la Acesta, de regula existenta doar aparent/iluzoriu/halucinant! Pentru ca daca n-ar fi astfel, atunci s-ar ramane la Adevarul In_Contestabil!

    Se procedeaza de parca:

    daca scriitorul nu i-ar pune cititorului intrebarea despre ce putem face pentru a face fata unor schimbari, cititorul nu si-ar pune-o si de unul singur, fiindca-i prea prost?

    RăspundețiȘtergere
  10. Iar ( adică mai departe ) va fi militarizat acest PROGRES" ( " @ " ) .PESTE TOT , EVERYWHERE _ cu simțurile , legea , organizațiile , never_never _ never AI în militărie .
    NEVER !!!!
    EVEN IN SURVEILLANCE is soooo toxic , so poisoning , so devilish !
    It has a time ; let's hope will be drastically limited , by all possible laws . For a PEACEFUL , BEARABLE society.

    RăspundețiȘtergere
  11. Constat ca Inteligenta asta Artificiala, nu este nimic altceva decat:

    Viclenie Diabolica, deoarece vedem clar, ca ea este din start incontestabil indreptata impotriva omului din toate punctele de vedere:

    1) atunci cand pretinde ca face o activitate/munca mult mai bine decat omul;
    2) atunci cand se preocupa de spionarea/urmarirea omului, cu scopul de a-i exploata acestuia diversele inclinatii, atat pe cele criticabile, insa si pe cele necriticabile/inofensive.

    Siretenia, este insa Inteligenta Naturala care va combate pana la anulare, Viclenia Diabolica indreptata impotriva omului!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dane, treaba cu AI si antrenarea retelelor neuronale e mult mai adanca decat credem la ora actuala. Imagineza-ti ca toti oamenii pusi in Cloud devin neuroni pentru o "constiinta colectiva" si primul nostru antrenament de raspuns si reactie a fost pandemia 2020.

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnu` Dan:

    "Incotro"?

    Cu Inflatia - Rata la Credite - inainte!
    "Precum in cer, asa si pe Pamant!"

    Adica:

    si la Investitii = ROBOR, la fel ca la Consum = IRCC .....
    echivalent in Euro!

    Va aduceti aminte Criza din 2008-2009?

    Cand in America, au fost ruinati - artificial - in masa, debitorii ipotecari/ipotecati?

    Pentru ca bancile" au transferat "riscul", catre "camatari autorizati"?

    Eheee!

    "Ulcioru` nu merge de multe ori la apa!"
    Oricum:

    nu pe toata planeta deodata!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sloganele noi de prin concerne sunt între timp de genul: de la automatizare la autonomie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu-mi este clar de ce un Sistem Expert a ajuns sa se numeasca Artificial Inteligence. Nu ia decizii independent de liniile de cod. Este un Sistem Expert si atat. (Poate ati discutat asta in alta parte, va rog frumos sa dati link-ul.)

    RăspundețiȘtergere
  16. Io, cu o lopată în mână, am tupeul să mă iau la întrecere cu un buldozer.
    Cu condiția ca să ne "intrecem" in apropiere de o fermă, la sute de km depărtare de primul rezervor de combustibil. 😉

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io, da' tu ce crezi ca buldozeristul ala s-a nascut ieri. Daca-l chemi la "sute de km de orice pompa" ala o sa vina cu sute de litri de motorina la el.

      Ai mare grija de tine cu sapatul ogorului de unul singur, acum cu CHEGURILE, si circuitele astea peste tot in organizm.
      Amza

      Ștergere
    2. Amzo, da' tu ții cu ursu'? 😄
      Și oricum, am zis ca mă întrec cu buldozerul, nu cu buldozeristul... (Care nu dă el 8 lei pe litrul de motorina doar pt un concurs stupid. 😂)

      Ștergere
  17. Adevarul e, ca Inteligenta Artificiala se inchina la orice i-ai da, numai la Dumnezeu nu!

    Si are mare convingere/incredere in ea ca nu greseste procedand astfel, deoarece puterea ei consta in faptul, ca se remarca a fi infinit mai numeroasa decat Inteligenta Naturala!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)