miercuri, 15 februarie 2023

Chinezii au scos laserele


În ultima perioadă au loc incidente ciudate în jocul de putere practicat la nivel mondial. Cum ar fi, de exemplu, incidentele cu laser ale Chinei. S-a vorbit despre lasere care au fost proiectate din satelit pe teritoriul american sau despre intimidările practicate de armata Chinei în raport cu Filipine. Care-i adevărul şi unde e problema?

În ceea ce priveşte „laserele din Hawai”, povestea e cât se poate de interesantă. N-a tras nimeni cu laserul în SUA. Într-adevăr, prin zonă a trecut un satelit chinezesc al cărui nume este Daqi-1. E  unul dintre primii sateliţi produşi de China pentru monitorizarea condiţiilor atmosferice, inclusiv gradul de poluare cu particule fine. Într-adevăr, de folosit foloseşte şi un laser. Satelitul a fost lansat de China în 2022, iar detaliile despre activitatea sa sunt cunoscute la nivelul oamenilor de ştiinţă din domeniu. Desigur, „lovirea SUA de către China cu laserul” face parte din aceeaşi retorică păduchioasă care-i face pe americani să vâneze absolut aiurea baloanele meteorologice.

Celălalt incident s-a consemnat într-o confruntare dintre garda ce coastă chineză cu cea filipineză. Conform chinezilor, filipinezii au intrat în apele lor teritoriale şi au fost alungaţi cu ajutorul unui laser care ar fi orbit temporar echipajul. Mă rog, pare o joacă de copii, similară celei pe care o practică cei mici cu ajutorul acelor enervante lasere-breloc. De-aici însă până la a te afla în situaţia aproape de a produce un incident diplomatic ţine, din punctul me de vedere, de aceeaşi infantilitate a oficialilor americani, care se joacă în politica mondială precum copiii de grădiniţă. Nu e o glumă, să ştiţi!

Acum, după cum bine ştim, în spatele fiecărei manifestări de acest tip se află o supărare sau o frustrare care vine din altă parte. E interesant să înţelegem de unde le vine americanilor supărarea. Nu, n-are nimic de-a face cu laserul din satelit şi nici cu cel de pe nava pazei de coastă a Chinei, care oricum era o problemă dintre China şi Filipine. Atunci? De fapt este vorba despre laserul LW-30 care a fost integrat de chinezi în sistemul lor antiaerian produs de CASIC. Respectivul laser este un sistem ultra ieftin, dar de-a dreptul ucigător pentru dronele americane pe care efectiv le scoate din uz. Chiar şi aşa, e greu de înţeles supărarea americanilor în condiţiile în care orice ţară dezvoltă sisteme de apărare. E normal s-o facă! 

De fapt problema vine de la dronele Switchblade pe care SUA le-a trimis în Ucraina ca „game changer” şi care s-au făcut de rahat. Ştiţi bine că, dacă vine vorba de drone în războiul de-acolo, vedeta sunt dronele iraniene. De cele americane nu s-a auzit deloc. Şi nu s-a auzit pentru că au fost efectiv scoase din uz cu tehnologii ieftine, între altele şi cu ... LW-30. Da, e frustrant pentru americani să constate cum dronele lor „de milioane de dolari” au eşuat dramatic pe câmpul de luptă din Ucraina. Şi acum americanii s-au supărat exact ca văcarul pe sat, tăbărând asupra Chinei pentru vina de a fi găsit o bagatelă ultra-ieftină care le scoate din joc porcăria lor de dronă. 

Ceea ce însă uită americanii e faptul că sistemul antiaerian chinezesc HQ17-AE este de fapt un sistem construit pe baza sistemului rusesc 9k331 Tor-M1, cel pe care ruşii l-au dat Chinei încă din anii 2000. În majoritatea covârşitoare a contractelor miltare, trebuie să informezi producătorul asupra oricăror modificări pe care le faci asupra sistemului, astfel încât chestiunea cu laserul LW-30 poate fi o informaţie pusă la dispoziţie de către chinezi ca obligaţie contractuală. Aşa că degeaba urlă americanii ca istericii întrucât, de fapt, problema e tot în ograda lor: armamentul pe care-l deţin nu e doar extrem de scump, ci şi fantastic de ineficient.

8 comentarii:

  1. armamentul pe care-l deţin nu e doar extrem de scump, ci şi fantastic de ineficient.

    oamenii pe care-l deţin nu sunt doar extremi de scump, ci şi fantastici de ineficienti.

    banii pe care-i deţin nu sunt doar extrem de scumpi, ci şi fantastic de ineficienti.

    politicienii pe care-i deţin nu sunt doar extrem de scumpi, ci şi fantastic de ineficienti.

    Treziti-va naibii pana nu e prea tarziu.
    Americanii de azi care sustin nazismul ucraineanm sustin de asemenea distrugerea evreilor si e impotriva Israelului care l-au sprijinit.
    Cum poate America sa sustina nazismul azi cand 50 de ani a sustinut anti-nazismul si evreii? De ce ucide America evreii? De ce a trecut de partea nazista? Problema asta veche de 80 de ani si acuma fierbe.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Armata_Insurec%C8%9Bional%C4%83_Ucrainean%C4%83


    UPA și evreii din Ucraina de vest
    În contrast cu consensul istoricilor în ceea ce privește atrocitățile comise de UPA împotriva civililor polonezi, nu există consens în ceea ce privește implicarea UPA în masacrarea evreilor din Ucraina de vest. Există numeroase mărturii care descriu rolul UPA în masacrarea evreilor ucraineni în timpul ocupației germane.[13] [14] Alți istorici nu sprijină pozițiile conform cărora UPA a fost implicată în masacrarea evreilor.[15][16]

    Este greu de identificat numărul exact de evrei care ar fi fost uciși de activiștii UPA, de militarii ucraineni sau de unitățile paramilitare care au luptat sub diferite stindarde („Poliția auxiliară ucraineană”, „Serviciile de securitate Bandera”), UPA sau diferiți luptători care au migrat între aceste organizații. În cadrul celui de-al doilea Congres General al Organizației Naționaliștilor Ucraineni de la Harkov din aprilie 1941 se declara: „Evreii din URSS [sunt] cei mai credincioși sprijinitori ai regimului bolșevic și avangarda a imperialismului moscovit în Ucraina”. La scurtă vreme după aceea, a fost lansat sloganul grupului Bandera: „Trăiască Ucraina fără evrei, polonezi și germani; polonezii dincolo de râul Sam, germanii la Berlin și evreii la spânzurătoare”. După numai un an, Organizația Naționaliștilor Ucraineni își schimbase pozițiile, intrase în conflict cu germanii și încerca să-și tempereze poziția față de minoritățile etnice. În 1944, OUN respingea, în mod oficial, „exclusivismul etnic și rasial”.[17]

    Trebuie făcută o distincție dintre forțele conducătoare ale acțiunilor antievreiești ale ucrainenilor și teoriile rasiale profesate de naziști în așa-numita „soluție finală" a problemei evreiești. Scopul principal al naționaliștilor ucraineni nu era, în principiu, exterminarea evreilor, ci edificarea unei Ucraine independente, omogenă din punct de vedere național, cu un număr redus de minorități, care să accepte necondiționat dominația totală a majorității.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Treziti-va naibii pana nu e prea tarziu."
      Asa si daca te trezesti ce anume sa faci?
      Ti-e dor cumva de bulau si de mititica? Stii cum ajungi acolo, in doi timpi si trei miscari.

      Ștergere
  2. Daca filipinezii au fost orbiti, nu au decat sa'si faca un control oftalmologic, asa cum ne'au recomandat noua ucrainienii sa facem pentru ca radarul romanesc nu ar fi detectat presupusa racheta ruseasca ce ar fi intrat in spatiul aerian al Romaniei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Borbély László si un colectiv majoritar alogen: https://dezvoltaredurabila.gov.ro/files/public/10000001/Strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-Romaniei-2030_002.pdf

    RăspundețiȘtergere
  4. extrem de scump, ci şi fantastic de ineficient ca tot ce exista in putredul occident

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te grabi prietene sa tragi concluzii, ca inca-i trai neneaca acolo...departe de a fi putred.
      Mai vorbim peste un deceniu doi.
      Amza

      Ștergere
  5. https://ortodoxinfo.ro/2023/02/16/armaghedonul-nuclear-nato-vs-brics/

    RăspundețiȘtergere
  6. Puteti sa aflati din sursele dv daca cutremurele din GJ au legatura cu ceva exploatari de gaze de sist in zona sau..ceva similar???

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)