marți, 28 februarie 2023

Şah mat!


Am văzut în ultima perioadă câteva progrese exemplare ale Rusiei. Pentru mine cel mai mare progres a fost cel din domeniul agricol, acolo unde efectiv au spulberat tot. Anul trecut, când peste tot în lume s-au raportat producţii slabe, ruşii au avut recorduri absolute. De asemenea, în domeniul securităţii alimentare interne, Rusia este de nerecunoscut. Cu toate că până prin 2014 importa cam tot, acum are parte de autosuficiență. Totul se produce în Rusia, la o calitate impecabilă, iar asta le dă o poziţie de invidiat.

Dar nu despre agricultură vom vorbi azi, ci despre un domeniu în care erau deja lideri, anume cel militar. Să ai a doua armată din lume în condiţiile în care eşti abia a nouăsprezecea economie a lumii, asta e o performanţă fenomenală! Însă cea mai mare performanţă e dată de faptul că se luptă de la egal la egal cu SUA în domenii de vârf ale acestei industrii. De-a lungul timpului ruşii au dovedit că sunt capabili să dea replici militare teribile armelor mult prea marketate ale americanilor. Se ştie că sistemele antiaeriene ruseşti sunt cu câteva clase mai performante decât cele americane. De altfel, asta se vede şi în vânzări, unde S-300 face ravagii, în timp ce americanii le bagă „aliaţilor” cu forţa pe gât ineficientul Patriot. 

Domeniul aviatic este însă „perla” industriei de apărare, iar aici americanii se lăudau cu F-35. Replica ruşilor a fost una destul de surprinzătoare. În prima fază au aruncat în luptă SU-35, un avion extrem de de capabil, care  însă nu s-a confruntat cu F-35 decât pe hârtie. Ruşii s-au dotat cu SU-35, dar, în acelaşi timp, au continuat programul, iar acum au ieşit la atac cu SU-57. Fără doar şi poate, SU-57 este mult mai capabil decât F-35 întrucât îi e superior la absolut toate capitolele: are viteză mai bună, autonomie cu 50% mai mare şi o manevrabilitate superioară. Experienţa ruşilor în domeniu e excepţională. Doar că e o mică chichiţă aici.

În timp ce americanii au băgat o avere în F-35 şi au mai atras şi apropae toate ţările NATO în dezvoltarea avionului, ruşii au făcut totul de unii singuri, cu un buget infim. Americanii, cu un buget similar celor de la Rostec(producătorii Suhoiului), n-ar putea să facă nici măcar o maşină de spălat! Iar asta spune multe despre diferenţele dintre cele două ţări. 

Aţi putea crede că ruşii au cam lăsat-o baltă după ce au depăşit capacităţile lui F-35. Ei bine, abia despre asta e vorba în articol deoarece merg mai departe cu aventura scoţând la iveală SU-75 Checkmate, un avion care va fi produs strict pentru export! Aici surpriza e majoră întrucât, exact ca numele, SU-75 dă mat industriei americane de apărare. Avionul este unul cu un singur motor, are o autonomie de 3000km o viteză maximă de 2 Mach şi o capacitate de încărcare de 7.4 tone. Iată un monstru al războiului, tipul de avion care poate decide superioritatea în teren. 

Este cât se poate de simplu de înţeles că, punându-l la export, ruşii urmăresc supremaţia şi aici. Partea interesantă însă urmează abia acum: cu toate că SU-75 e o variantă „uşoară” a SU-57, este superior la absolut toate capitolele F-35. Asta se vede din faptul că propaganda de peste Ocean a început să se tureze prezentându-l ca o alternativă  „low-cost” a F-35. Doar că propagandiştii, după ce trec toate în revistă toate performanţele - care arată că SU-75 e net superior F-35 - argumentul final pentru care F-35 e mai bun e acela că, în timp ce SU-75 nu e produs încă, F-35 e operaţional. Te apucă şi râsul!

Şi pentru că am adus vorba de preţ, ei bine cu cât credeţi că e mai ieftin Suhoiul? Luaţi loc pe scaun înainte de a vă spune: de trei ori mai ieftin!!! Da, nu-i nicio glumă! Practic ruşii i-au lăsat pe americani efectiv cu fundu-n baltă. Mă rog, asta n-ar fi o problemă întrucât piaţa americanilor e formată din statele aflate sub ocupaţie care plătesc fără să pună întrebări. Însă lupta se dă pe zonele „de frontieră”, unde, oricât de american ai fi, tot trebuie să demonstrezi că ceea ce vinzi face ceva. Şi-aici, vânzările ruşilor vor exploda. 

Partea cu adevărat hazlie e că amerianii s-au apucat să-şi trimită emisarii în India cu promisiunea că le vor da F-35. E o încercare de a îndepărta India de Rusia. Însă indienii ar fi de-a dreptul cretini să intre în scumpa capcană americană. Asta deoarece nu doar că ar cumpăra la preţuri exorbitante o tehnologie deja depăşită, dar ar şi renunţa la hidrocarburile ruseşti. De fapt e şi o disperare la mijloc deoarece, după ieşirea SU-75, americanii nu vor mai vinde nimic în zonele de frontieră. 

Un exemplu ar fi Arabia Saudită, deosebit de interesată de achiziţionarea avioanelor ruseşti. Saudiţii trebuie să-şi înlocuiască flota care deja e învechită şi să pună ceva viabil în loc. N-ar avea probleme cu banii, ar putea achiziţiona F-35, doar că sunt în poziţii contradictorii cu americanii. Ruşii, nu doar că le dau nişte avioane competente, dar sunt gata să pună la punct o fabrică de SU-75 în Arabia Saudită, ceea ce e o propunere de nerefuzat.

Practic, cu noul SU-75, ruşii au ridicat atât de mult ştacheta încât e clar că vor să dea o lovitură teribilă americanilor pe piaţa internaţională. Nu doar că vor domina exportul de avioane militare, dar, cu această ocazie, îi vor înarma cu arme de vârf pe duşmanii SUA. Iar de-aici începe o nouă poveste!

18 comentarii:

  1. Multa informatie. Poti enumera sursele ?

    RăspundețiȘtergere
  2. S-a mai zis, uite aici https://www.youtube.com/watch?v=hQ4Y_I4Myqs

    RăspundețiȘtergere
  3.  "Nu doar că vor domina exportul de avioane militare, dar, cu această ocazie, îi vor înarma cu arme de vârf pe duşmanii SUA. Iar de-aici începe o nouă poveste!"
    Da, povestea continuă ca si pana acum pe pământ. Oamenii s-au pozitionat, unii cu niste descreierati,altii cu ceilalti descreierati, alegând războiul.
    Cei spalati pe creier pe blogurile finantate de rusi au umplut internetul de minciuni rusesti cu damf de crestinism ortodox. Cei spalati pe creier pe blogurile new age, au umplut internetul cu minciuni americănești despre salvatori ET si alte brizbrizuri de păianjeni.
    Slava Romania! Ati lucrat pentru altii!
    V-ati dezrădăcinat de strămoși si de urmasi si le cantati osanale dusmanilor vostri. Tipic lucru românesc! Proștii se trezesc tot timpul prea târziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce zici tu este temporar Mari, precum un barbat la andropauza cind o ia razna o perioada dupa care isi revine.
      BB

      Ștergere
  4. Unde F35 încă are superioritate asupra Pak Fa ar fi software-ul, aplicațiile de ochire și management al datelor. Senzorii și radarul sunt mai bune. Cel puțin, asta susține Național Interest.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnu Dan, lumea zice ca faci propaganda religioasă produselor.
    Oare o trecere in revistă de ce românii nu pot produce ce produceau cândva?
    Românii azi nu mainproduc nimic din tehnologiile din comunism.
    Iertați-mă dar in anii 80 România era mai dezvoltata tehnologic ca azi.
    Noi am decăzut.
    Tot ce avem sunt extra-nationale.
    Aveam ARO? Aveam nave maritime.
    Nu-mi vine sa cred ca românii erau și o națiune maritimă care azi a dispărut.
    Cei mai buni si capabili muncitori au plecat din țară.
    Au rămas doar incompetenți.
    In plus de 3 ani de exemplu mamelor eroine care au grijă de copii handicapați li se cere la tribunal darea de seamă printre sute de alți infractori.
    De ce sa duci la tribunal între infractori niște tutori care și-au asumat din milă, umanitate, compasiune creșterea și îngrijirea unor handicapați?
    Ăsta e mesajul statului român?
    Ca dacă ai îngrijire de handicapați ești un pârât in proces la tribunal pentru 1500 de lei lunari?
    Pe lângă asta nici nu ii tratezi separat ci ca oe cei mai comuni infractori.
    Doamna grefier sau doamnele care fac orarul nu știu deloc sa trateze cu mame eroine. Ele le considera tot infractori.
    Decât asemenea bani mai bine se renunță la ei. Dar nu poți ca iti ia tutela si copilul handicapat și il bagă in centralele de plasament unde violul e practicat săptămânal ca la biserică.
    Să nu mai pomenesc de bătăile date handicapaților neștiute de nimeni.
    Dragi români nu mai faceți copii handicapați ca ajungeti6ca tutore infractori si pârât in tribunal in fiecare an.
    Să nu zic de cazurile noi de vaccinați care au efecte secundare și își cer salaru ăla amarat de handicapat ca nu mai pot lucra de la vaccin.
    Oare din cauza asta o bagat banii de handicapat ca pârât la tribunal? Sa descurajeze românii vaccinați si handicapați de ka vaccin să nu își ceară dreptul, să fie scârbiți de doamnele care fac orarul la tribunal, să se vadă pe panoul infractorilor și să renunțe la drepturile lor. Ba da fix de când e pandemia.
    Deci mamele eroine au ajuns infractori că experimentele au nevoie de handicapați.
    Nu înțeleg din anii 90 tutorii de handicapați au luat cele mai mizerabile salarii pentru a spăla ingriji hrăni o ființă umană cu dizabilități, si de la pandemie sunt tratați ca infractori denumindu-i pârât și pârâtă, cu dosar deschis la tribunal și obligați să stea la coadă in sala de judecată și să participe la alte procese cu infractori. Nici măcar nu ii adună pe toți într-o zi, ci ii amestecă printre infractori. Să se poată simți cât mai penibili.
    Cine o hotărât satanismul ăsta împotriva mamelor eroine?
    E bine ca oe infractori ii ridicați in slavi, și pe mamele care își apară handicapații ii considerați infractori.
    Îs curios ce pățește o mamă care nu aduce chitanțe la cei 1500 de lei?
    O băgați la pușcărie, ii luați copilul handicapat și in continuare?

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule DAN ce parere aveti de cele peste 1000 de cutremure din Gorj pana inclusiv azi si replicile lor.

    https://www.pandurul.ro/articol/cutremur-anuntat-de-infp-update-a-fost-si-replica_160041.html

    Până la acel moment s-au produs peste 1000 de replici, 171 de cutremure s-au produs într-o singură zi, respectiv 17 februarie.

    https://www.romaniatv.net/un-alt-cutremur-cu-magnitudinea-32-a-avut-loc-marti-dimineata-in-gorj_7291996.html

    Aste ce fac cutremure ce fel de arme sunt?
    De ce nu ataca rusii cu ele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nici o arma sunt forarile care se fac la exploatarea gazelor de şist ale companiei OMV. Din pacate in Ro exploatarea gazelor de şist este inca legala si astfel se produc degradari ale mediului subteram pe distante de sute de km

      Ștergere
    2. "De ce nu ataca rusii cu ele?"

      Pai ia gindeste-te! Pentru asa ceva trebuie sa fi pe FALIE, nu pe felie.
      Amza

      Ștergere
  7. chiar nu are rost sa discutam de aviatie.In momentul actual avionica face totul si asta inseamna soft si circuite integrate pe care rusii nu le au.E o exagerare acest articol.Va citesc articolele cu mult interes dar aici intrati intr-un domeniu pe care chiar nu-l cunoasteti!!!Imi pare rau dar ati depasit linia de demarcatie intr-un domeniu necunoscut dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere
  8. De câte ori în Siria s-a ridicat de la sol un Su-35, avioanele americane indiferent de rangul lor au dispărut rapid de pe cerul Siriei fugind cu viteză maximă. Tehnica de peste lac este umflată atât la preț cât și la caracteristicile tehnice. Doar cu armament rusesc au fost izgoniți americanii din Vietnam, Koreea, Afganistan, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ete canci! Hai nu mai exagera. Paraseau spatiul aerian pentru ca asa le era intelegerea(cind unii cind altii), nu de frica, ...ca doar nu suntem la gradinita cu povesti de adormit.
      BB

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Slava NATO si UE!

      Pentru ca n-au invins niciodata pe nimeni!
      Nici macar in Teorie!

      Ștergere
  10. Domnu Dan, cu respect, rusii la avioane sunt bunicei in ce priveste acele atuuri care fac un avion supermanevrabil, speed si long range endurance, insa la avionica etc si restul cam in urma. Rusii nu mai exceleaza la avioane, dar la rachete si radare sunt tatici.

    RăspundețiȘtergere
  11. Su 75 este un avion destinat exportului. Din start va fi un produs sub ceea ce ar face rusii pentru propria lor aviatie. Isi propune sa linisteasca tarile mai modeste care vor optiuni de lovituri in adancime folosind un avion cu semnatura radar redusa.

    Am multe comentarii negative legate de F-35 dar Su-75 e mai mult un produs militar comercial care se vinde pe hype-ul produs de publicitatea F-35.

    E avion cu un singur motor anormal pentru avioanele rusesti, rachetele sunt "la vedere" ceea ce reduce pretul dar mareste semnatura radar.

    F-35 e puternic nu prin avionica si motor ci prin fusion sensor, conectivitate cu avioane de lupta, AWACS, radare, sateliti. Practic preia tinte care nu le "vede" cu radarul propriu dar care se afla in raza de lovire a rachetelor si le angajeaza.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ucraina e varza cu carne ruseasca, dar poate lovi in inima Rusiei/Rusia in inima!

    Ptiu!
    Manca-mi-ati drobu`, de propagandistii dementii senile!

    Habar n-o sa aveti cand v-o da Rusia nucleara, tot asa cum a dat-o si teroristilor de la Teatrul Dubrovka din Moscova, ori celor de la Scoala din Beslan!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)