marți, 2 martie 2021

Stat vs privat

Dacă ai curiozitatea să te uiți pe net vei constata opinia unanimă conform căreia bugetarii sunt un fel de lest pe care trebuie să-l care în spate bietul angajat la privat. Într-o halucinantă „analiză”, cei de la ZF le plângeau de milă angajaților din privat care, în număr de trei milioane atunci, trebuiau să „țină în spate” optsprezece milioane de oameni. Evident, între acei optsprezece milioane erau băgați la grămadă copii, bătrâni, oameni bolnavi sau cu handicapuri majore, dar și bugetarii. Înțelegeți, în mod evident, cioaca propagandistică. Întrucât fac parte dintre cei care - din punct de vedere al veniturilor - nu m-am ciocnit niciodată de stat(niciodată însemnând nu că n-aș fi fost salariat la stat ci, inclusiv, că entitățile controlate de mine n-au avut niciun contract cu statul!), cred că pot să vă prezint onest situația.

În primul rând problema e prost pusă. Când te uiți cu ură către sectorul bugetar nu înțelegi câteva lucruri de bază. În primul rând ar trebui conștientizat că nu există niciun stat în lume care să nu aibă angajați. Mai mult, statele care ne dau nouă lecții referitoare la numărul de angajați au o structură de personal mult mai mare decât cea a României. De exemplu, țările nordice, fanion în ceea ce privește recomandările, au structuri bugetare copleșitoare: Suedia are 29% salariați la stat, Danemarca 28%, iar Finlanda 25%. Cum stă situația la noi? Aparent prost. Cu cifrele din 2020 - crescute de administrația liberală! - avem 21% angajați la stat. Asta dacă ne raportăm la cifrele oficiale. Dacă introducem însă în ecuație și salariații care lucrează la negru ajungem spre 15%, ceea ce ne situează într-o zonă destul de optimizată.

Apoi ar trebui să înțelegem structura salariaților de la stat. Spre exemplu, peste 12% dintre aceștia lucrează în instituții care se autofinanțează. Așadar nu fac parte din categoria „omului gras” al lui băsescu. Tot în categoria bugetarilor sunt și profesorii. Dacă-i zburăm, adio învățământ gratis. Vă permiteți? La fel e și cu medicii: uSRIștii și PNLiștii vor să-i zboare spre mediul privat. Vă garantez că medicilor le va fi bine, dar nu știu, sincer, cât de bine vă va fi vouă! Și, dacă vreți, în același registru trebuie interpretat și personalul Ministerului de Interne, cel al Apărării(cu toate că la ambele am dubii!) sau cel din Justiție. Putem renunța și la ei, dar cine-și permite haosul? Oricât de antipatici mi-ar fi cei din Justiție, știu că „e rău cu rău, dar mai rău fără rău”!

În mare ar trebui să înțelegem că, indiferent de percepție, oamenii ăia se află acolo pentru că au ceva de făcut. Și dacă muncești trebuie să fii plătit. Într-adevăr, pot fi găsite nenumărate exemple de parazitism la stat sau de jigodii corupte. Da, nu neg, dar, până la urmă, statul e cel mai mare angajator din economie, e logic să se strecoare acolo cele mai multe buruieni. Însă, dacă sunteți adepții corectitudinii duse până la capăt, v-aș invita să studiați nepotismul și parazitismul din marile instituții private. Dați un ochi prin structura de personale a „campionilor” din multinaționale și-o să vă cruciți ce-o să găsiți acolo!

Să depășim însă aspectele subiective și să trecem la cele obiective. Toată lumea se plânge de salariile mari de la stat. Însă nimeni nu spune nimic despre dezastrul din privat unde milioane de oameni sunt ținuți cu „minimul pe economie” sau, mai rău, sunt angajați pe contracte de muncă cu program redus, iar grosul banilor îl încasează la negru. Ideea e că, din practica aceasta incorectă, rezultă diferențe de „performanță”. Spre exemplu, un prost ca mine care plătește totul la vedere este penalizat de un șmecher care-și angajează oamenii pe „minim” sau „cu două ore” și care are protecție. Automat, prin parazitarea Bugetului el e avantajat. Și așa se ajunge în situația ca salariați la privat cu venituri mult mai mari decât cei de la stat să plătească impozit anemic. Desigur, asta va fi penalizată la pensie, dar cine naiba își face calculele?

Am găsit pe pagina d-lui Adrian Câciu niște calcule interesante pe care le rezum mai jos:

  • 32% din contribuțiile colectate de stat provin de la bugetari
  • 32% din pensiile aflate în plată se achită pe seama contribuțiilor CAS plătite de bugetari
  • 25% din serviciile de sănatate ale întregii populații sunt susținute din contribuțiile CASS achitate de bugetari
  • 27,2% din totalul încasărilor pe impozitul pe venit provine din impozitul reținut bugetarilor.
Adăugați cele de mai sus realității conform căreia firmele românești care au doar 20% din cifra de afaceri pe economie plătesc 80% din impozitul pe profit. Sună bine? Unde ne sunt multinaționalii? Înainte de a vorbi despre „omul gras și cel slab”, dați un ochi peste calculele prezentate și veți înțelege ce-i cu grasu' și cu slabu'. Nu de alta, dar încă nu v-ați prins de o chestiune elementară: întreaga retorică a „barosanilor de la stat” e una menită a introduce dihonia între oameni. O dihonie artificială care nu face altceva decât să ascundă incompetența autorităților. Și, nu în ultimul rând, să-i acopere cu un val de ceață pe cei din categoria „privați cu protecție”, care fac din evaziune un business în sine spre disperarea celor cinstiți.

24 de comentarii:

  1. Se vede ca nu ați avut contact cu statul. La finanțe stau duduiele la cafeluta în timp ce un singur ghișeu e deschis. Fosta mea contabila lucra la casa de pensii și îmi povestea ce buleala dădeau la dosarele de pensionare de făceau bătrânii AVC când auzeau decizie finala. Oriunde va duceți ITM, Garda de mediu, pompieri, protecție sociala, primărie etc îți trebuie cel puțin 1mg de alprazolam ca să nu cedezi psihic. Efectiv li se rupe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate e momentul, dle Ion, ca tot va bateti cu cărămida crestinismului in piept pe tot internetul, sa devina poporul roman crestin si in faptă? Pai daca nu s-au lipit de romani nici cele zece porunci, absolut necesare pentru ca omul sa nu degenereze, ce sa mai vorbim despre iubirea crestina?! Iubirea si hotia nu fac casa buna. Pentru ca atunci cand furi, de la urmasi furi. Ii lasi fara Lumină, slabi si incapabili sa faca diferenta intre bine si rau. Dovada? Manifestarea tinerilor in strada, in sustinerea unui domnitor crunt, orb, indiferent, rece. Ma refer la Iohannis. Nu ca PSD ar fi fost cu mult mai empatic. Daca PSD era empatic nu permitea atata coruptie aducatoare de nefericire! Mai ales cand vb despre cazuri precum cel de la Caracal!
      E bine ca incepeti sa scoateti de sub preș realitatea cruntă a lumii in care traim, sa se vindece si cei ce ne dau citate din Biblie de fariseism. Stiti dvs...Dumnezeu nu e nici orb si nici un zeu ce doreste ofrande. Se vede de la o poștă influenta din timpurile in care oamenii se inchinau la Zeus si incercau
      sa-l imbuneze cu ofrande.
      Haideti, vorbiti in continuare vorbe pe internet si inchinati-va la zeii vostri falsi! Sa vedem unde ajungem ca popor!

      Ștergere
    2. pari intelectual. te-ai sterilizat? fara gluma.

      Ștergere
    3. Hai nene Ioane sa iti umplu eu paharul cu tot coktail-ul! Cam asta a mai ramas sa externalizam cu totul si UAT-urile ca si asa sunt capusate de firmele din privat , amantlacul e dovedit .....rog sa nu va mai inchinati la moastele SF. NEPRIHANIT PRIVAT fiindca e posibil sa dati de SF. CUVIOS MARTURISITORUL DE TAXE SI IMPOZITE in aceiasi zi sarbatoriti! Unde mai pui ca au si cruce rosie .....mai nou posibil local sa fie albastra crucea , dar mai conteaza? Pribeagul si neobositul cautator de mir, SF. AFACERIST DE MIJLOC vazand ca afacerea cu taMUIE catre prea maritul SF.CUVIOS MARTURISITORUL DE TAXE SI IMPOZITE da cu faillure , incearca si parandaratul pupator cu SF.NEPRIHANIT PRIVAT . Sa stii ca inca nu e plin mai e loc ....dar e deajuns sa nu vrsi si sa dai pe tine sa te patezi ....

      Ștergere
  2. O delegaţie in anul 2015 a Ambasadei Chinei s-a întâlnit cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru discuţii în urma controalelor de amploare derulate în cadrul operaţiunii „Cristal“ de inspectorii antifraudă în toate centrele angro din ţară, cele mai multe cu mărfuri chinezeşti. Deci, daca guvernul Chinei a venit la intalnire cu ANAF, ce pot sa adaug decat ca daca intri innlunea marfurilor chinezești ești obligat sa faci evaziune fiscală. Primești marfa de sute de mii de euro pe credit, si pe o factura bagi si de 5 sau 10 ori același marfa la vânzare. Evaziunea fiscala in Romania este obligație de stat. Anaf are cel mai incredibil scor de încredere din partea populației. Acolo se spala banii. Exact cu poliția română este cel mai mare traficant de droguri și cel mai mare traficant de persoane din România. Cum? Prin rețele in interiorul retelelor. Stat in stat. In politie, in finante, in stat exista alte organizații interioare numite de romani foarte bine "stat in stat".
    Ca mic patron ești la mâna lor. Ei te pun sa faci evaziune si sa le dai partea. Ce lume dreaptă. Suntem mafia pe viață. "O buna parte nu
    produce pt. comunitate. Ma intreb cum asa, nu se platesc taxe? Au venit de doua, trei, ori ca sa
    ceara bani si au luat-o la m*** pe bani. Spaga este cea care te scoate din c***, un politist, un
    procuror, un senator si ai scapat. Gigi, de ce e rau si e si bine, uite-te cum zi de zi, apar alte
    limuzine si se-ntampla deseori sa mai vezi un cersetor si sa-ti spuna cineva frate' asta a fost dr.
    Deci daca vrei tratament, hai dupa blocuri si-o sa-ti faca toti ai mei rand pa rand electro-socuri"(citez. bugmafia)

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place comentariul tău ,,chinezule"! Cei mai corupți sunt cei plătiți de ,,statul degeaba."Soluția salvatoare ar fi să desființăm statul, acest grup infracțional organizat care terorizează cetățenii, încălcîndu-le zilnic drepturile și libertățile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și? În loc de stat sa pui ce?
      Încă nu ți-e clar că societatea umană funcționează pe principiul ierarhiei piramidale?
      Cineva, că-i spui Stat, Guvern, Organizație, tot trebuie să administreze resursele umane și materiale ale unei comunități.
      Deci: desființezi Statul și pui ce? Rege, Armată, Ayatolah? Ce?

      Ștergere
    2. Nu poți fi corupt de unul singur. Ca să fie corupție ai nevoie de un partener iar acel partener este o companie privată. Până și codul penal ăla siluit de Dragnea incriminează și coruptul și corupătorul, numai că propaganda bate câmpii că corupția este doar la bugetari omițând faptul că abonați la bănuțul public sunt firme private, 80% dintre acestea chiar firme străine.

      Ștergere
  4. e simplissim de fapt. o demonstreaza sociologia. numai ANIMALELE se multiplica. n-ar trebui sa existe nici stat si nici privat. pentru ca n-ar trebui sa existe aceasta HAZNA PESTILENTIALA numita existenta. metaforic vorbind, scroafa de Eva ar fi trebuit castrata. cu forta....cu dapa care se putea pornaia cat avea chef....din yubyre, desigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu și cu Bill Gates (și toți adepții bioeticii) ce mai considerați că tot Pământul ăsta e făcut numai pentru 500.000 de indivizi, nu-i așa? 🙂

      Ștergere
  5. Se spune că crizele determină anumite corecţii în dinamica economiei capitaliste. Doar când este vorba de spaţiul economic desfăşurat pe orizontală. Acum s-a ajuns la limita acestui spaţiu. Aşadar, a avut dreptate Marx? Capitalismul se va autodistruge? Vor repare zorii comunismului? China va continua acolo unde a eşuat Uniunea Sovietică? Democraţia va cădea sub povara propriei politici economice?
    Nu a existat nici comunism, nici democraţie. Revino cu picioarele pe pământ. Ceea ce a fost în Uniunea Sovietică, şi în această zonă geografică, nu se poate numi comunism. Nici măcar socialism nu poţi spune că a fost. La fel, democraţia din spaţiul occidental a avut puţine lucruri în comun cu democraţia propriu-zisă. Soluţiile pentru evitarea unei noi crize economice: stratificarea dinamicii economice. Este nevoie ca fiecare strat să aibă un sistem financiar separat. Gândeşte-te că economia mondială se prezintă ca un tot unitar. Este asemenea unui organism unicelular. Acum a ajuns la limita maximă de dezvoltare şi... trebuie să se dividă. Ori se divide, ori moare. Într-o primă etapă va începe un proces de fragmentare a marilor concerne multinaţionale. Marile guverne occidentale au făcut mari eforturi, luând adânc din banul public, pentru a le redresa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. August 2019
      -Instrumentele datoriei federale americane, despre care se credea anterior că sunt la fel de bune ca aurul, nu mai puteau fi folosite ca garanție pentru împrumuturile zilnice între bănci fără a plăti dobânzi exorbitante.
      -Continuarea producției de petrol de șist din SUA este doar o risipă netă de bani. Scăderea producției de petrol în Statele Unite și reducerile presupus voluntare ale producției arabiei Saudite au făcut din Rusia producătorul central, capabil să controleze prețurile petrolului.
      Deoarece nivelul consumului de petrol determină în mod direct nivelul activității economice globale, în cazul în care nu se mai poate produce sau achiziționa mai mult petrol, CONSUMUL DE PETROL TREBUIE REDUS.
      Decembrie 2019
      Consiliile de administrație ale marilor corporații și presupusele lor subalterni aleși în mod democratic în guvernele naționale occidentale au apelat la ELIMINAREA CONSUMULUI PUBLIC prin impunerea de controale sociale. O soluție temporară minunată a fost găsită sub forma unui virus gripal nu deosebit de mortal. Frontierele au fost închise și au fost impuse măsuri de izolare, ceea ce a dus la oprirea turismului și a unei mari sectoare a serviciilor. Pe măsură ce criza economică se adâncește, tulpinile mutante ale acestui virus gripal nu-deosebit de mortal sunt descoperite în întreaga lume și sunt utilizate pentru a justifica noi restricții privind consumul în țările care nu dispun de resursele financiare și fizice pentru a continua să funcționeze ca înainte.
      Această strategie este din ce în ce mai dificil de vândut publicului larg, deoarece nu se poate dovedi că lockdowns (o formă de închisoare din SUA - pedeapsa pentru blocarea deținuților în celulele lor pentru propria lor protecție) au fost eficiente. Testul PCR utilizat în mod obișnuit produce multe rezultate fals pozitive. În cele din urmă, permiteți-mi să explic de ce închiderile, izolările, starea de asediu și diverse alte presupuse măsuri de combatere a epidemiilor, care sunt, de fapt, MĂSURI DE SUPRIMARE A CONSUMULUI, sunt motivate de NECESITATEA DE A REDUCE CONSUMUL DE PETROL în mod simetric. Aproximativ jumătate din fiecare baril de petrol este convertit în benzină, utilizate în autoturisme și alte motoare mici; cealaltă jumătate este transformată în distilate - motorină, combustibil pentru avioane, combustibil de marfă pentru nave și ulei de încălzire. Pentru ca industria petrolieră să continue să funcționeze fără probleme, să rămână profitabilă și să evite acumularea de stocuri nevândute, distrugerea cererii pentru aceste două tipuri de produse trebuie să fie simetrică; de exemplu, trebuie să se ajungă la un echilibru între A ÎMPIEDICA OAMENII SĂ ZBOARE (economia kerosenului) și A ÎMPIEDICA OAMENII SĂ CONDUCĂ LA LOCUL DE MUNCĂ (economia de combustibil).
      Mecanismul prin care aceste probleme logistice din industria petrolieră sunt transpuse în declarații de siguranță publică pretins motivate de motive medicale rămâne un mister. Dacă, la un moment dat, cineva poate dezvăluie un model de computer care ajustează închiderea turismului, închiderea afacerilor, stingerea și închiderea granițelor pentru a ajusta și echilibra consumul de benzină și distilate de petrol, atunci vom avea ARMA CRIMEI.

      Ștergere
    2. În cea de a cincea republică, persoana politică cea mai importantă în Franța este președintele, care decide în linii mari acțiunea guvernului, care este dirijat de prim-ministru și care aplică politica șefului statului. Președintele numește prim-ministrul și acesta are obligația de a aplica programul președintelui. Astfel, cu toate că teoretic prim-ministrul este șeful guvernului, în practică, acest rol este jucat de către președinte. Totuși, prim-ministrul dispune de puteri proprii față de membrii guvernului.

      Ștergere
    3. DA, Franța are un premier marionetă, cu puteri limitate. În Franța, Președintele are rolul de conducător executiv deplin, fiind o republică prezidențială. El îl numește pe premier care are obligația de a îndeplini politicile prezidențiale și de a-i coordona pe membrii guvernului.

      Ștergere
  7. Pe glob sunt doar câteva corporații care nu sunt abonate la bănuțul public. Industria de armament n-ar exista dacă n-ar fi abonată la bugetele țărilor. Ne-a vândut Trump fiare vechi la preț de nave spațiale ca să se îmbogățească jmecherii din industria de armament. Într-un eventual conflict România și o superputere, America o să ne vândă fără să stea pe gânduri, așa cum au mai făcut-o și în trecut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Traim într-o devalmasie totala pt ca toti ne cautam binele personal in detrimentul binelui public .Trebuie sa recunoastem ca ne gandim doar cum sa ne fie noua bine .Conteaza prea putin ceilalti .Ii vedem pe cei de langa noi ca pe posibili dusmani .Nu mai suntem altruisti .Ne infasuram in argumente comune livrate zi de zi de o masmedia corupta si atatam cu degetul:Aia sunt de vina!.Noi nu.Noi suntem buni si aia sunt rai .Cred ca mai rau de atat nu se poate .Cred ca datorita rautatii noastre o sa ne ia D zeu si putinul bine pe care il mai avem ,si poate atunci ne vom trezi.
    .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă întreb dacă ceea ce spui dumneata crezi este valabil din cauză că e un mod de viață personal, deci se aplică numai societății contemporane...
      Pentru că eu cred că, în primul rând, nu poți generaliza. Chiar și în aceste vremuri, sunt convins că există destui sfinți în omenire.
      Pe de altă parte, oare nu tot la fel ca astăzi a fost omenirea de atâtea mii de ani? Și iată că încă mai există...

      Ștergere
    2. Ma indoesc ca strabunii nostrii gandeau ca noi.Sa ne intrebam batranii pe cate ii mai avem in familie despre timpurile copilariei lor si vom constata ca suntem azi mult mai rai ca ieri

      Ștergere
  9. Eu aș mări numărul de angajați la stat. Statul angajator are posibilitatea de a face leverage. Firmele private, chiar multinaționalele, nu în aceeași măsură.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da dar cand disolutia statului are o radacina adanca nu putem vorbi de leverage decat ....a fost odata ca niciodata

      Ștergere
  10. Cine a avut S.C din 90 stie ca de cate ori a venit dreapta la putere au fost controale crancene d3 distrugere si intimidare ajunsasam sa pun amenda in rama in magazine veneau si de 3 ori pe saptamana am inteles ca au inceput iar mai crancen ei sustin mediu privat (strain) nu ai voe sa faci nimic .Politicul nu ne reprezinta institutiile ne ci atat in romania ai voe doar sa dormi

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)