luni, 5 aprilie 2021

Prinși din nou pe picior greșit


Î
n urmă cu un an vorbeam despre al treilea val de electrificare. Articolul(vedeți aici) pornea de la planurile mondialiste cu privire la energia verde și identifica viitoarele tendințe în domeniul electrificării. Între timp a venit pandemia și a amânat puțin ceea ce identificam atunci. Timpul însă nu are răbdare și, odată cu „vaccinizarea” în masă, revine în actualitate „planul electric”.

Povestea este cam aceeași peste tot în lume. S-a dat ordinul pe unitate pentru trecerea rapidă la transportul electric astfel încât e nevoie urgentă de dublarea capacităților. De fapt, dacă e să observăm cu atenție, nu-i vorba de o dublare ci ceva mai mult de-atât întrucât se doresc scoase din ecuație și vechile capacități poluante de producție a energiei electrice, anume cele bazate pe cărbune și petrol. Și brusc, totul trebuie înlocuit cu ceva. Dar care-i acel ceva? 

Vă spuneam încă de pe atunci că singura modalitate de a crește rapid producția de energie electrică este construcția de reactoare nucleare. Și, desigur, investiția în hidrocentrale. În ambele domenii România a investit destul de bine în perioada comunismului. Sistematizarea unor râuri făcută pe vremea lui Ceaușescu a adus nu doar reduceri ale inundațiilor, dar și energie electrică ieftină. În ceea ce privește energia nucleară, de asemenea Ceaușescu a avut o viziune corectă. Mai mult, a fost excelent sfătuit în ceea ce privește tehnologia pe care să o aleagă. Dacă ar fi ales tehnologia sovietică - aflată atunci în picaj din cauza erodării comunismului - acum am fi avut pe cap un Kozlodui. Pentru cei care nu știu, tehnologia învechită a reactoarelor de la Kozlodui(VVER 440/230) le-a dat destulă bătaie de cap bulgarilor, forțându-i până la urmă să închidă reactoarele 1-4. Faptul că după Revoluție n-am avut probleme similare la Cernavodă se datorează exclusiv alegerii unei tehnologii destul de evoluate pentru perioada respectivă. 

Revenind acum la cele discutate, devine cât se poate de clar că „baza nucleară” va crește substanțial în perioada imediat următoare. Pur și simplu nu ai cum face față altfel creșterii cererii de energie electrică. Lucrurile se văd cu ochiul liber. Chinezii au anunțat că-și vor dubla capacitatea de producție în următorul cincinal, de la 48 GW la 70 GW! Americanii trebuie și ei să procedeze similar deoarece Biden le-a promis supunere stăpânilor săi. La fel se va întâmpla și în Uniunea Europeană. Iar lucrurile se văd deja pe piața uraniului unde prețurile cresc teribil. E logic să se întâmple așa, doar crește cererea.

Unde ne aflăm noi în tot contextul acesta? În rahat până la gât! Nu doar că trebuie să dezafectăm o grămadă de unități de producție, dar am și rămas în urmă cu investițiile la Cernavodă. În ceea ce privește investițiile în energie hidro, din nou am dat-o în bară culcându-ne pe-o ureche și visând cai verzi pe pereți în timp ce mafioții încearcă să ne fure Hidroelectrica. Asta după ce ne-am făcut dependenți de combustibilul nuclear al altora și ne-am distrus toate facilitățile care se constituiau într-o garanție de independență energetică a României. S-a dus uraniul, s-a dus „apa grea”. Toate absolut aberant și „justificate economic” de teroriștii băsescu și boc! Iar acum suntem într-un complet rahat.  Ce însemnă asta? Păi nu-i greu de intuit: uitați-vă în jurul nostru! Ungurii și-au făcut centrală nucleară cu bani de la ruși. Nu vă lăsați furați de peisajul istoric întrucât lucrurile s-au schimbat: în domeniul energiei nucleare rușii sunt acum așa cum era America de Nord atunci. Au câteva design-uri revoluționare și au învățat bine lecția Cernobîl. 

Oricum, ca idee, suntem din nou prinși într-o capcană. Și uite-așa, din avangardă ajungem în coada clasamentului strict din cauza prostiei și ticăloșiei, caracteristici care ne-au mâncat permanent de la Revoluție încoace. Nu trebuie să uitați câtă energie s-a consumat pentru împiedicarea continuării investiției de la Cernavodă. O s-o observăm pe spatele nostru, în momentul în care prețul energiei electrice va sări în aer și efectiv nu vom avea alternative. Dacă s-ar fi dat curs investiției pe care o începuse Ponta, acum am fi avut primele „șarje” de energie electrică în sistem produse de către noul reactor.  Nu s-a întâmplat așa pentru că, deh, n-avem voie s facem afaceri cu chinezii. Și nici cu rușii, că pute! Desigur, nu ne-a interzis nimeni, ci ne-am interzis-o singuri, ca să demonstrăm noi nu știu cui că suntem cei mai ideologici în tembelismul nostru. 

Consecințele nu vor întârzia să se arate. În timp ce pe la noi va înflori șomajul, vecinii noștri - care n-au lăsat-o moartă cu investițiile acolo unde trebuie - vor prospera pe spatele nostru. Și din nou ne vom lamenta că am fost mai proști decât bulgarii. Însă întrebarea care-mi vine în minte e una simplă: oare am fost vreodată mai deștepți decât ei?

29 de comentarii:

  1. https://www.facebook.com/watch/?v=4139056052791721
    De ce a fost nevoie de 118 ani sa se aprobe electricitatea fără fir

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate dovedim în continuare ca suntem proști!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar ati văzut vreodata un popor mai fanfaron ca poporul roman?! Si mai guraliv, farfara, trufas?
    Nu stiu daca mai exista vreun popor, in afara de poporul evreu, caruia sa i se fi nazarit ca este popor ales! O fi ea Romania frumoasa, de zici ca e Grădină Maicii Domnului, dar asta nu inseamna ca poporul este ales. Dimpotrivă! Cu cat ai o tara mai bogata si frumoasa si-ti bati joc de ea, cu atat mai mare iti este vina ca ai stat ca lenesul asteptand posmagi muieți.
    Si, dă-i cu laude dace si crestine pe tot internetul!
    In timpul asta, bulgarii primeau turisti români si-si munceau pamantul. Pot sa inteleg nationalismul folosit si de Ceausescu pentru a ridica moralul poporului. Dar, chiar asa?! Umblam cu nasul pe sus, ne credem popor nobil si râdem de bulgari pentru ca sunt harnici si consecvenți?!
    Mi-a facut Roxin capul calendar cu istoria dacilor! Am îndrăznit sa ma plâng ca nu conteaza istoria in acest moment, pentru ca suntem in haos. Am fost acuzata ca am sentimente antinationale!
    Cred ca Romania este un balamuc si nebunii sunt lasati liberi sa dea lectii de spiritualitate! Multi dintre ei se cred Iisus!
    Tulai! Multa nebunie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu pe ce lume traiti, dar nu e lumea mea. Nu sintem mai rai sau mai buni ca altii. Sintem oameni. In lumea mea oamenii sint cocosati de munca! In lumea mea li s-a luat bucuria de a trai, s-a facut din ei niste unelte numai bune la sparanghel sau la alte munci grele pe care ipocritii occidentali, slujiti de niste nenorociti de aici, nu mai vor sa le faca. Nu faceti decit sa raspundeti pozitiv la incercarile de manipulare, de distrugere a fibrei acestui popor. Daca va simtiti inferioara, probabil aveti motivele dumneavoastra.

      Ștergere
    2. Este o alta modalitate de denigrare a acestui popor. Nu suntem mai buni dar nici mai rai ca altii. Dar suferim de sindromul inferioritatii si de ,,Miorita,,...mitul care demonstreaza lasitatea si fatalismul romanesc...

      Ștergere
    3. Nicolae Bucur, articolul nu este despre : hai să ne batem cu caramida-n piept din ce neam ne tragem. De la tata Noe încoace toți avem aceiași strămoși. Este vorba despre fapte, despre realizări în domeniul energetic care ne influențează direct viața. Și nu e vina lui D.D. dacă ne-au luat-o alții înainte. Fără energie electrică stai cu cardul în buzunar și mori de foame. Vaccinurile nu îți țin de foame iar pașaportul electronic tot cu energie el.se activează.

      Ștergere
    4. Nu s-a batut nimeni cu caramida in piept. Dar nici nu pot accepta ca o femeie frustrata sa isi bata joc de um popor,si de o credinta.Cum spuneam,nu suntem nici mai buni niciai rai ca altii. Doar mai saraci. Astfel,toti inventatorii romani au trebuit sa cerseasca prin strainatate fonduri pt ca imbecilii care au condus atunci tara nu au fost cu nimic mai rasariti ca si cei ce conduc acum.
      Dar astat tot nu inseamna ca trebuie sa umplem cu flegma un intreg popor.

      Ștergere
    5. Poporul român nu este asa cum il etichetezi tu, ratato, insa tu esti atat de proasta, incat nu poti sa realizezi cat esti de proasta, iar primul pas spre intelepciune este sa vezi ca esti prost si sa incepi sa te corectezi.

      Ștergere
  4. https://mariadakhel.blogspot.com/2017/05/carcavulia.html?m=1

    Daca nu mi-ar plange inima de mila copiilor, as tot rade de romani si prostia lor cu damf de cărturari!
    Nu e de ras! E de plans!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si da. Dovedesti din plin sentimente antinationale si anticrestine. Nu ar trebui sa te supere adevarul...

      Ștergere
    2. Nu știu prin ce mecanisme cerebrale poate un individ să denigreze poporul din care face parte el însuși... Musai tre să fie vorba de ceva frânt (schizo) pe-acolo, prin tartacuță.
      Pe de altă parte, nu știu prin ce fel de minți circulă ideea de popor ales. Eu nu cunosc pe nimeni atât de orb încât să nu vadă că marea majoritate a românilor au bunici, străbunici, (cam tot ce înseamnă generații de la 1850 încoace) care s-au chinuit extrem de mult, câștigând cu sudoare orice bucată de pâine. Deci cum să-ți treacă prin minte că ești popor ales când tu ești, de când te știi, popor subjugat?

      Ștergere
  5. Va refasiti pe net datele? :https://www.economica.net/noua-bresa-de-securitate-la-facebook-datele-personale-a-533-de-milioane-de-utilizatori-publicate-online-sambata_502743.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca ar fi sa aleg intre centralele nucleare si hidroelectrice le-as alege fără doar si poate pe acestea din urma. Nu mi-ar place sa se construiască o centrala nucleara pe lângă localitatea mea. Pericolul radiațiilor la o avarie este mare si de necontrolat. As marșa fără discuție pe centralele hidro, care evident sunt ecologice si har Domnului potențialul hidro al tarii noastre este imens. Exista la Resita singura uzina care anul acesta împlinește 250 ani de existenta(?!) si care este fabricantul majorității turbinelor si generatoarelor din centralele hidro din tara. Fiind firma particulara in asociație cu o firma obscura elvețiană de câțiva ani se chinuie sa-si mențină activitatea. Investițiile sunt aproape inexistente. Majoritatea mașinilor din centrale sunt destul de vechi, ar trebui modernizate dar investițiile in acest sector se fac foarte greu. Datorita unor ONG-uri dubioase nu s-au putut monta mașini gata realizate (CHE Bumbești, de exemplu) pentru ca sunt deranjați peștii si nu se mai poate face rafting pe rău. Partidul aflat acum la putere a promis in campania electorala ca se va ocupa de aceasta uzina, urmând ca ea sa fie preluata de către Hidroelectrica care astfel ar avea direct constructorul mașinilor pe care le deține in subordine, lucru care evident nu s-a înfăptuit. Îmi dau tot mai mult seama ca de fapt nu poți sa faci nici o mișcare fără ca cei de la cârma UE sa-si dea consimțământul. Neavând conducători care cu adevărat sa tina la aceasta tara am rămas de căruța in UE. La început am fost convins ca este într-adevăr important sa ne ocupam de sănătatea planetei, adică de aspectul ecologic, dar cred ca toate aceste mișcări ecologice au si un substrat ascuns, adică limitarea accesului la dezvoltare a tarilor mai slab dezvoltate, așa cum de altfel este si Romania, care sa recunoaștem este cu câteva decenii in urma altor tari. Îmi place de vecinii noștri care nu mai doresc sa asculte in totalitate de indicațiile Bruxellului si își urmează propria cale. Asa ar trebui sa o facem si noi, dar pentru asta trebuie sa ai conducători adevărați.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Centralele hidro ar fi un dezastru ecologic, ar disparea cursurile multor rauri, pe Dunare la PF I nu vorbeste nimeni de efectele negative ale barajului, doar de beneficiile aduse.Sunt pentru nucleare, au impact mai mic asupra naturii

      Ștergere
    2. Dezastru ecologic? Sigur. Acum sturionii nu mai inoata pana la Viena din cauza hidro. Portile de Fier. Aproape am ramas fara "asprete", cel mai rar peste din Europa, din cauza barajului Vidraru. Nu ne putem comporta ca un cancer al naturii

      Ștergere
    3. Poate ca centrale hidro noi nu se vor mai construi prea curând la noi in tara, dar cele existente trebuie modernizate si de asemenea se pot îmbunătăți parametri de funcționare pentru a creste puterea debitata, ca doar de mai multa putere este nevoie, iar asta nu mai poate afecta nicicum cursurile râurilor. Pe de alta parte sunt o mulțime de centrale pe Olt, Jiu, Siret s.a. si râurile nu au dispărut, nu au cum. Exista un impact ecologic, dar la cele nou construite se tine cont de toate acestea. Cat privește extragerea uraniului as spune ca locuiesc intr-o zona nu chiar apropiata de o mina veche de uraniu, acum dezafectata. Nu spun ce probleme de sănătate mari au avut cei care au lucrat in acea mina si chiar cei aflați la o oarecare distanta de ea.
      Oricum ar fi, ca sunt nucleare sau hidro nu putem sa stăm la cheremul șefilor UE si a conducătorilor noștri aserviți lor. Ceva trebuie făcut si nu se face, asta-i problema. Exemplul vecinilor noștri ar trebui sa ne dea de gândit, bineînțeles daca mai si gândim.

      Ștergere
    4. Stai linistit ca barajele sunt cea mai mica problema pt pesti. Poluarea si braconajul sunt marile probleme...

      Ștergere
    5. Imgb facea generatoare .Acum sectia este preluata de General Electric,fosta Alstom.Exporta in intreaga lume si sunt cele mai performante (raport pret calitate).Vorbesc in cunostinta de cauza .Am fost angajat acolo
      .

      Ștergere
    6. Imgb facea generatoare .Acum sectia este preluata de General Electric,fosta Alstom.Exporta in intreaga lume si sunt cele mai performante (raport pret calitate).Vorbesc in cunostinta de cauza .Am fost angajat acolo
      .

      Ștergere
  7. Mai rău e că vor să distrugă singurul lanț european care există la noi, cel al uraniului de la extracție și până la introducerea în reactoare. Și asta pentru un produs canadian la preț de dumping, pentru a se justifica mișcarea.

    RăspundețiȘtergere
  8. "Și din nou ne vom lamenta că am fost mai proști decât bulgarii. Însă întrebarea care-mi vine în minte e una simplă: oare am fost vreodată mai deștepți decât ei?"

    Foarte bine spus, domnul Dan. Nu mai este timp pentru menajamente. E prea multa prostie pe metru patrat in Romania. S-a vazut zilele astea cum toata tara a preferat sa stea in casa in loc sa protesteze anti-botnita. Au preferat sa stea si sa se lamenteze pe internet. Din nou, o analiza lucida. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. D-le Necunoscut, zici ca toată țara a stat în casa în loc să protesteze... Dar te-ai gândit că "toată tara" care a stat acasă poate chiar aproba această "măsură anti-covid", sau nu au nici o problemă că există unii care se simt în siguranță cu mască pe botic? De ce trebuie sa îi înjuram / desconsideram pe cei care nu gândesc ca noi?

      Ștergere
    2. D-le Laurentiu, Domnul Dan este urmarit de zeci de mii de oameni. Domnul Capsali la fel. Domnul Bogdan Duca, domnul Chitic si multi alti romani adevarati care spun adevarul sunt urmariti de zeci si zeci de mii de oameni. Sute, mii de comentarii. Zeci de mii de like-uri. De share-uri. Si cand au fost proteste ce s-a intamplat? Pai toata lumea a stat in casa. Si toata lumea isi pune botnita pe bot si se duce la cumparaturi. Apoi se intorc la caldurica in casa si la comentat pe net. Domnul Dan nu poarta botnita, domnule, daca va interseaza. A scris pe facebook ca nu poarta botnita si ca discuta cu politia si nu a primit nicio amenda. Si toata lumea l-a aplaudat pe facebook. Insa cand a fost vorba de actiune, aplaudacii s-au cufurit pe ei. Ati facut pe voi de teama. Faceti scandal pe net si cand iesiti pe strada purtati zece botnite.

      Ștergere
    3. D-le Necunoscut, nu am instrumentele necesare pentru a numara zecile de mii de urmăritori ai lui DD, Capsali, & Co.
      Personal, când sunt pe tarlaua mea, nici eu nu port botnița. Dar când sunt pe tarlaua Cezarului o port. Și nu îi consider proști pe cei care o poartă.
      De altfel, cu ce drept as putea judeca eu pe cineva că poartă mască, ori se vaccinează, dacă a făcut o formă gravă a acestei viroze, poate chiar a avut pe cineva drag, însăcuit, pe masă?

      Ștergere
  9. Aha, singurul care esti pe aproape! Se pare ca...he, he, suntem mult prea multi si neadecvati (deplorable) pentru tehnologiile in asteptare.

    Alte guri rele care ofera consultanta repeta nonstop de foarte multi ani urmatorul motto:

    "arderea ABSOLUT prosteasca a lui 235 este o crima impotriva umanitatii",

    el fiind singurul capabil PE PAMINT sa ridice capacitati energetice uriase in spatiu prin intermediul motoarelor cu reactoare"
    si inca una de la "botul calului" :)

    " daca in CEL MAI SCURT timp nu se va gasi o noua sursa de neutroni, ACUM traieste ultima generatie de oameni intr-o civilizatie de tip modern"

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu poti sa ai pretentii sa ne organizam pe sectorul energetic cand suntem vraiste pe toate celelalte domenii.

    Deciziile pe industrie si energie is cele mai grele. Tre sa intelegi ce poti sa faci si daca ceea promovezi azi va mai fi viabil si peste 5 ani cand va intra in productie. La noi oricum petrov dupa ce ne-a zis ca nu ne trebuie autostrazi l-am ales de 2 ori.

    Dincolo de un stat inept exista o gramada de "docenti" realizati care iti vor explica ca e mai usor de importat decat sa faci local. Ca munca e grea iar noi nu vrem sa ajungem iar mineri sau tarani ca noi ne digitalizam.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)