marți, 15 martie 2022

Cum poate evita România dezastrul energetic?


Discuţia pe care o deschid acum e una pur teoretică întrucât măsurile pe care le prezint aici sunt imposibil de aplicat într-o ţară condusă mai pervers decât conduci o colonie, în fruntea căreia sunt puse păpuşi telecomandate de interese străine. Ceea ce vom discuta azi este însă perfect natural într-o ţară care stă pe propriile picioare.

Aşa cum am spus ieri, urmează o criză energetică de proporţii. O criză cu două motoare ucigătoare: Green Deal-ul european şi situaţia din Ucraina. Care oricum par a fi mână în mână. Însă, indiferent de ceea ce avem, e important să vedem dacă se poate face ceva pentru noi ca naţiune. Iar răspunsul este, cât se poate de logic, DA.

România, spre deosebire de suratele sale europene, are resursele necesare pentru a-şi asigura la ora actuală independenţa energetică. De fapt, România e una dintre foarte puţinele state europene cu resurse naturale notabile. Doar că, în dulcele stil clasic, acestea sunt căpuşate de străini.  Aud tot felul de discuţii sterile despre imposibilitatea statului de a controla ceea ce se întâmplă în energie sau, mai mult, politicieni care propun tot felul de scheme de compensare. Absolut tot ceea ce vi se spune e o minciună neruşinată. Şi o să înţelegeţi imediat de ce. 

În primul rând să vorbim despre mult prea trâmbiţata compensare. Statul plăteşte companiilor private diferenţa de preţ. E normal? Evident că nu. Dacă mie mi-ar spune statul că plafonează preţul unui produs pe care-l vând către populaţie şi că pentru asta statul mi-ar da diferenţa de preţ, atunci preţul acelui produs ar sări în aer. E normal să se întâmple aşa, oricine vrea să-şi maximizeze profitul. Problema este însă cine plăteşte acei bani. Şi asta e lesne de înţeles deoarece statul subvenţionează un produs cu bani de la Buget, bani pe care nu-i are şi pe care trebuie să-i împrumute. Astfel, pentru datoria respectivă sunt solidar şi eu care consul 1 MW pe lună şi amărâtul care stă în bordei şi n-are curent electric. Aşa se ajunge, în mod indirect, ca pentru bunăstarea unuia care supra-consumă să plătească amărâtul care dârdâie în bordei, neconectat la sistemul energetic. Unii îi spun „redistribuire” acestui mod în care cei mulţi ajung să plătească excesele celor puţini. 

De ce se întâmplă toate astea? Pentru că nu se umblă la rădăcina problemei. Ca să înţelegeţi, în 1989, Ceauşescu era aproape independent energetic. La fiecare 5 ani introducea în sistem o capacitate suplimentară de 10 GW numai din energie hidro!!! Asta ca să înţelegeţi cum se lucra atunci. De asemenea, planurile pentru extinderea Centralei de la Cernavodă erau cât se poate de clare şi finanţabile. Aşadar, cu planurile lui nea Nicu s-ar fi ajuns rapid la o supraproducţie energetică. În mod evident, binefăcătorii ţării au făcut în aşa fel încât să distrugă absolut tot.

OK, pe unde am ajuns acum? Ca o idee generală, suntem la un consum de aproximativ 65%-70% din consumul din 1989, dar total dependenţi de exterior. Şi iată paradoxul care ne arată crima făcută până acum. Cu toate că avem resurse şi un consum de-a dreptul anemic nu mai suntem capabili să ne acoperim consumul din producţia internă şi apelăm la importuri din ţări care nu au resurse. Cum e posibil aşa ceva? Păi v-am tot povestit cum exportăm petrol pentru a importa benzină, motorină şi produse petrochimice. La fel se întâmplă şi cu energia electrică sau cu gazele. Există soluţii? Evident, dar pentru asta trebuie pus piciorul în prag.

Ca să ne înţelegem, resursele subterane ale ţării, chiar dacă sunt concesionate unor companii, sunt ale statului. Aşadar, statul poate stabili cu exactitate modul în care se exploatează. Se pune aşadar problema plafonării preţurilor şi a acoperirii necesarului energetic de la intern. Se poate face! Pentru aceasta trebuie dată o singură lege care să prevadă următoarele: 
  1. Interzicerea exporturilor energetice dacă nu sunt satisfăcute necesităţile interne pe termen scurt şi mediu;
  2. Calcularea preţului energiei la preţul de cost, nu la cel internaţional. 

Să vă explic situaţia. La punctul 1 e cât se poate de logic: n-ai voie să exporţi gaz dacă nu ai stocul înmagazinat pentru următoarele 12 luni. La fel, nu poţi exporta energie electrică sau petrol dacă nu e acoperit necesarul intern. Cum se vor calcula „cotele”? În funcţie de cota de piaţă. Astfel, unul care are 30% cotă de piaţă, poate exporta doar 30% din cantitatea exportabilă după ce s-a atins pragul la intern.  Asta va avea un efect dramatic asupra deficitului de cont curent care, peste noapte, se va micşora atât de mult încât va deveni aproape invizibil. Nu mă credeţi? Calculaţi diferenţa de preţ dintre exportul de petrol şi importul de produse petroliere finite şi o să vă cruciţi. Dar despre asta nu vă spune nimeni nimic, lăsându-vă să vă lamentaţi că voi sunteţi ăia care consumaţi mai mult decât produceţi.

În ceea ce priveşte punctul 2, abia acolo veţi înţelege tragedia. Hai să luăm un exemplu clasic: o cârciumă. Cu ce marjă merge un restaurant? În medie, între 30% şi 50%. OK, să presupunem că ar merge cu 100%. Dacă e aşa, ce marjă ar trebui să-i permit eu unei companii petroliere pentru resursa mea? 10%, 50%, 70%? Spuneţi o cifră! Eu, pentru că sunt generos aş spune aşa: un palier de variaţie între 275% şi 1000%, în funcţie de preţul internaţional. Aşadar, dacă preţul este la minim(adică 22$ la internaţional), compania să-şi poată pune la preţul de cost un adaos de 300%, iar dacă depăşeşte 180$(maximul de până acum) să-şi poată pune un adaos de 1000%. Vi s-ar părea corect? Staţi pe scaun că abia acum vine bomba: asta ar însemna ca la intern preţul petrolului să varieze între 22$ şi 80$(am luat ca etalon costurile de producţie din Rusia care sunt cam la media dintre cele două extreme, respectiv 4$ în Kuweit şi 16$ în Malaezia; pentru România costul pe care-l estimez este pe undeva pe la 6.5$/baril. Desigur, la banii ăştia statul nu ar mai trebui să încaseze accize, dar dacă vrea cu tot dinadinsul, poate să-şi adauge cât vrea la preţul ăsta! Reţineţi însă că la un preţ de vânzare de 80$, companiile de extracţie ar avea o marjă de 1000%! La energia electrică, cel puţin la hidro, scăderea e şi mai dramatică. Iar la gaze am ajunge să consumăm aproape pe gratis. De asemenea, pe lanţul transport-distribuţie aş plafona adaosul la 30%-40% din preţul de achiziţie. După cum observaţi, toată lumea câştigă extrem de gras, mult mai gras decât în restul sectoarelor economice!

Astfel, s-ar putea introduce lejer şi componenta de cărbune în mixul energetic, iar România şi-ar putea asigura fără nicio problemă independenţa energetică. Mai mult, producătorii ar fi interesaţi să acopere cât mai rapid necesarulenergetic al ţării pentru a putea exporta. Ce chestie! După cum observaţi e simplu, s-ar ajunge la preţuri decente, fără nicio subvenţie de la stat. Pentru asta însă ar trebui să avem stat, nu doar o mână de prădători imbecili care nu fac altceva decât să asculte ordinele externe. 

Şi-n final o glumă: Ciucă - ştiţi, ieroul(sic!) nostru obez de la Nassiriya - a anunţat schema de compensare care va fi valabilă începând cu ... 1 aprilie. Singura chestie pe care trebuie s-o sperăm este că va fi o păcăleală. Altfel, datoria publică a ţării va decola precum racheta!

33 de comentarii:

  1. Green Deal-ul european e mort si deja ingropat. Greta poate sa aplice pentru job la bordel. Cu norma partiala, vineri are liber sa demonstreze, poate gaseste clienti. Lucrurile se vor rezolva cu carbune, fracking si accize mai mici. Asta e partea pozitiva a conflictului din Ucraina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Green Deal-ul european e mort si deja ingropat" - fugi cu cercul. Este doar un context de care profita smecherii. Criza este artificiala. Se fac eforturi imense pentru a o acutiza. Chiar nu se vede asta?

      Vor sa buseasca bine economia globala, s-o zdruncine din radacini. In continuare se demoleaza tot ce-i vechi ca sa faca loc noului (in care la loc de frunte este si green-deal-ul). Crezi ca vei scapa de cota de carbon? Naivitate.

      PS - vezi sa fii la zi codul QR ca sa poti primi ajutor social.

      Ștergere
    2. O duc ok pe persoana fizica. Cota de carbon e pentru fraieri.

      Ștergere
    3. Vai ce urit vorbesti Crossel?
      Ce ti-a facut fetita asta?

      Ștergere
    4. Individa e scabroasa de-a dreptul.

      Ștergere
    5. Din ratiuni evidente, persoana in discutie EXACT ACOLO nu are ce cauta.Ca nuca in p...erete, cum e vorba den bătrâni. Eu interpretez urarea lui Cross ca pamfletară .Sa vada si ea ce rau e sa nu fi la locul tau.Si ce kkturi ( pt biogaz) ne impune.

      Ștergere
  2. Mulțumesc! V-am descoperit de curând. În fiecare dimineață aștept postarea dumneavoastră precum pâinea caldă. De când vă citesc, nu mai am nevoie de Digi 24 ori de site-urile online din România, unde aveam sentimentul nelămurit că sunt manipulat și dus în eroare.

    De asemeni, comentariile de sub articol sunt foarte relevante. Este evident că cei care achiesează la postările dumneavoastră dețin un IQ net peste medie. Dau refresh la pagină de câteva ori pe zi, ca să văd dacă ați încărcat și alte comentarii.
    Vă doresc mult succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am acelasi sentiment doar ca cu o singura floare nu faci primavara!

      Ștergere
    2. Va recomand sa urmariti si:
      https://evadare.ro/

      Ștergere
  3. Ideea de a merge pe costuri de productie este buna dar trebuie umblat si la redevente (de batjocura la ora asta) pentru ca altfel ne cumparam propriile resurse la preturi de piata (sa nu uitam ca prin acordarea dreptului de exploatare noi ne-am vandut resursele si incasam doar redevente).

    O alta problema este profitul nesimtit care in orice economie normala trebuie supraimpozitat la sursa (este clar rodul unei speculatii intr-un context de piata). Atentie si la "optimizarile" fiscale.

    Sunt industrii intregi care muncesc de le sar capacele si se multumesc cu un profit de 10-12% iar speculantii din energie ajung la 1000%. Statul care accepta asa ceva este de fapt colonie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CURENTUL ELECTRIC AVEA DESTINUL SA FIE LIBER DE PE VREMEA LUI TESLA SI INTR-O ZI VA FI GRATIS ASA CUM A VRUT TESLA

      Ștergere
  4. În transumanism nu există termenul "națiune". Cu atât mai puțin "țară".
    Iar viitorul omenirii este transumanismul. Actuala orânduire este în plin proces de "resetare", nu?
    De aceea, rețin doar primul paragraf al articolului de astăzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. transumanismul e o minciuna a androizilor deoarece dupa transformare nu mai ramane nimic uman in tine. Constiinta ti se stinge in timp ce este invadata de nanocipuri. Daca in æ

      Ștergere
    2. Dupa criza, razboiul mondial si cine stie mai cate vor ramane oricum prea putini ...

      Vor urma toti Salvatorului si se vor uni sub inteleapta lui ocarmuire. Va fi o teapa. Prietenii stiu de ce :)))

      Ștergere
    3. Anonim15 martie 2022, 12:29 Falsul salvator; parodia de salvator;caricatura de salvator și ar mai fi...Nu de alta, dar așa cum spui tu, chiar lovești în Unicul Adevăratul Salvator.Peace!

      Ștergere
  5. E aceasi poveste cu Tractorul Brasov care a fost inchis pas cu pas pentru a putea vinde Ferrari tractoarele lui.
    Concluzie: nimic nu este dorit din ce produc romanii. Daca romanii produc ceva trebuie interzis si confiscat, iar dizidentii ucisi si arestati pentru delict de opinie.
    Oricine a comentat vreodata ca ne distrugem productia ca sa o cumparam pe cea din afara tarii a fost tras pe rroata ca Horea si Crisan.
    Conducatorii tarii sunt toti impotriva duhului Sfant. Mai multi oameni au cerut in rugaciune asezarea Apcoperamantului Maicii Domnului peste oricare conducator actual din Romania, si nu a venit peste nici unul. Asta inseamna ca Dumnezeu deja i-a condamnat la osanda vesnica. Dar mai inseamna ceva: ca noi ne-am condamnat la suferinta de a iesi din osanda conducatorilor niostri iubiti. Si o vom face si vom izbuti, dar va fi scrasnirea dintilor si o suferinta imensa de trezire a fiecarui roman. Vom suferi ca cainii! Asta nu e viata de om, sa fi caine flamand legat in lant!

    RăspundețiȘtergere
  6. Conflictul din Ucraina este un conflict intre saxoni vs. slavi dupa caderea imperiului roman si este punctul dintre cele 2 civilizatii: globalist unipolara si suveranist policentrica.
    Voi realizati ca tinem cu saxonii inconjurati de slavi?
    Si pana la urma slavii se vor unii intre ei. Am cunoscut un bulgar care a zis ca stie 10 limbi europene: bulgara, croata, bosniaca, sarba, macedoneana, rusa, ucraineana, poloneaza, ceha, slovaca si bielorusa. Dar un pic de engleza si germana.

    Ce au facut in istorie saxonii?

    Sclavia a făcut ca mii de africani să fie transferați în America. Din acest motiv, astăzi populația afro-americană are o prezență mare. În unele țări, cum ar fi Bahamas sau Jamaica, acestea sunt chiar majoritare.
    Pe de altă parte, America anglo-saxonă, în special Statele Unite, au primit de zeci de ani o mare multitudine de emigranți. La început, au predominat europenii non-anglo-saxoni, precum italienii sau germanii. Mai târziu, hispanici din America Latină.

    Cine sunt slavii?
    Slavii erau organizați în triburi și uniuni de triburi. Aceștia erau conduși de cnezi sau jupâni, ajutați de Sfatul Bătrânilor. Dar, din secolele VII și IX, slavii au început să își constituie state, ca, de exemplu, statul cehilor (numit și statul lui Samo), cel al sârbilor, cu capitala la Rașka sau cnezatele ruse. La crearea celor din urmă, au contribuit și varegii sau vikingii, populație germanică din nordul Europei.

    Societatea vechilor slavi era întemeiată pe principiul egalității în drepturi a tuturor membrilor acesteia, inclusiv a egalității între femei și bărbați. Întreaga comunitate se bucura de drepturi depline, indiferent de avere, statul social sau sex; prin urmare, hotărârile trebuiau luate în unanimitate. La început, termenul mir desemna atât adunarea obștei cât și unanimitatea hotărârilor ei, însă cu timpul a început să desemneze și pacea și lumea totodată.[10]

    Strămoșii popoarelor slave se rugau la forțele naturii (reprezentate de zei și spirite), și ridicau idoli și temple în păduri. Slavii erau înrudiți cu tracii, dacii, sciții, sarmații, armenii și balticii, care făceau parte din grupa etno-lingvistică Satem. Din secolele IX și X, popoarele slave au adoptat creștinismul. Slavii de est (rușii, ucrainenii) și o parte a celor de sud (bulgarii, sârbii, macedonenii, muntenegrenii) sunt creștini ortodocși. Cei de la apus (cehii, slovacii, polonezii) și o parte a celor de sud (croații, slovenii) sunt creștini catolici. Musulmani sunt bosniacii, precum și o parte a sârbilor (în Sangeac), bulgarilor (pomacii) și macedonenilor (torbeși, gorani).

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu inteleg ca este criza atunci cand ceva lipseste nu atunci cand te lipsesti de bunavoie.

    Ce se intampla acum este o imensa golanie, actul II al pLandemiei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Zelensky, Hunter Biden — and Their Sugar Daddy, Kolomoisky
    https://www.youtube.com/watch?v=fUPKZkqXfZI

    RăspundețiȘtergere
  9. Independenta energetica si militara se poate realiza doar prin tehnologia fulgerului globular. Un fulger globular cu diametrul de 3cm produce cam 1MW putere, la temperatura camerei. Acesta e secretul din spatele tehnologiilor Tesla, fulgerul globular. La noi in tara primul fulger globular a fost produs in 1988, la INCREST, de Dr. Constantin Bursuc:

    Iata povestea primului fulger globular, creat la INCREST:

    http://i113.photobucket.com/albums/n206/dharanis1/bur_zpscca5e99d.jpg

    http://i113.photobucket.com/albums/n206/dharanis1/bur2_zpseca97472.jpg

    http://i113.photobucket.com/albums/n206/dharanis1/bur3_zpsf587609c.jpg

    Fulgerul globular, in plan militar = Tesla shield + scalar interferometry, ecranare fata de orice fel de bombardament.

    Un dispozitiv care produce fulgerul globular ar costa sub $50 pe camera; ar constitui sursa de energie pentru masini, tractoare, nave comerciale, camioane. Aceasta este adevarata free energy si nu diverse aranjamente de magneti care produc doar cativa kW.

    Nu exista nici un fel de incalzire globala: undele gravitationale care descompun materia vibreaza mai puternic/intens pentru ca ne apropiem de sfarsitul unei epoci geologice/astronomice. Deci, ghetarii nu se topesc mai repede, ci se descompun/dezintegreaza mai rapid din cauza actiunii undelor gravitationale (care nu sunt o forta de atractie sau de presiune).

    Astfel elitele stiu luna si anul cand se va produce sfarsitul epocii geologice, si isi planifica miniapocalipsa declansata acum sa coincida cu acel sfarsit al istoriei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dupa ce cade Kiev-ul si e cucerit de rusi, Kremlinul inchide fluxul de gaze spre Europa, fortand ridicarea restrictiilor. In caz ca UE refuza, are un motiv sa inainteze spre vest, datorita fortelor ostile din UE. Cam asta ne asteapta, mai devreme decat credeti. Azi sau maine e posibil un eveniment false flag. Sunt idele lui Marte-15 martie.... https://www.cotidianul.ro/in-plin-razboi-trei-premieri-merg-la-kiev/ -de aici iese ceva urat, cu siguranta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Putin trebuie sa incheie razboiul curand, nu mai are timp sa ia Kievul. Razboiul nu merge, puterea dolarului este devastatoare si Rusia va ramane in curand singura, China schimba barca in acest moment. Putin e vazut de Xi ca un paria care a reusit sa uneasca vestul, asa ca se pregateste sa-i traga presul de sub picioare.

      Ștergere
  11. Asta este la tinta: căpuşate de străini.

    RăspundețiȘtergere
  12. Schema de compensare este eronată, pentru că e absurd să plafonezi (plătind diferența, că stat) pentru toată lumea. Mai utilă era identificarea consumatorilor vulnerabili și ajutarea lor.
    Accentul pentru sustenabilitatea energetică a României trebuie să fie axat pe energia regenerabilă. Dacă strategiile privesc tot resurse naturale, ne păstrăm într-o sferă ilogică, pe termen mediu și lung.

    RăspundețiȘtergere
  13. Se mai pot impune restrictii la export din moment ce facem parte din UE si piata comuna ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim (de ieri):

    Nu-l mai face pe Bidon retardat ca nu este! Se preface citeodata.
    El este presedintele ales manusa, ABSOLUT PERFECT pentru SARCINILE pe care le are de indeplinit. Faptul ca noua nu ne place natura acestor sarcini de sus sau DIN SUBSOL si CE ANUME reprezinta ele pentru omenire, este alta poveste..de altfel irelevanta pentru aceste entitati.

    Iar ratingul sau este la fel de irelevant. SE STERGER LA CUR CU EL!...
    O sa mai dureze pina iti/va cade fisa ce se intimpla cu adevarat desi nimeni nu ascunde nimic. Incapatinarea noastra si gindirea in sabloane vechi ne face sa nu vedem realitatea.

    TOTUL ESTE PE FATA!

    RăspundețiȘtergere
  15. Refuz să primesc lecții de empatie cu privire la Ucraina de la cei care până acum 2 luni îmi spuneau că datorită faptului că nu sunt neínțepat atunci ar trebui să:
    - mi-se refuze spitalizarea ori să plătesc spitalizarea după unii maii milostivi.
    - să nu mai am acces la nici un loc munca,
    - să nu mai am acces la magazine, restaurante etc.
    - să fiu decăzut din drepturile părinteşti.
    - să nu mai pot merge la biserică
    - să fiu amendat dacă nu port masca pe stradă
    Practic să fiu o paria a societății Noii Normalități.

    RăspundețiȘtergere
  16. https://m.activenews.ro/opinii/10-Semne-ca-Razboiul-din-Ucraina-este-o-parte-a-Marii-Resetari-173311,este groasă rău

    RăspundețiȘtergere

  17. Îngăduie-mi să te citez *Rusia, în afara devastatoarelor bombe atomice, nu are altă armă decât cea energetică.*

    Incorect formulat:

    A doua, cea energetica exista EXCLUSIV pe motiv ca EXISTA PRIMA...fara discutie!

    Fara prima rusii ar fi fost demult desfiintati, din 1946, planul Troian a lui Churchill dar care nu s-a materializat ptr ca NU AU AVUT CUM!

    RăspundețiȘtergere
  18. Vestea serii e că dolarul e-n cădere liberă. Urmează euro. Se reformează sistemul monetar internațional, după reorganizarea piețelor, ca efect al sancțiunilor impuse Rusiei și Chinei.

    RăspundețiȘtergere
  19. In jurul orasului Târgu Mures sunt sute de sonde de gaz legate la combinatul Azomureș.Nu știu să aibă contor, au fost făcute in comunism. La una din sonde pe care o cunosc, gazul are o presiune foarte mare pe o conductă cu diametrul de 1 metru! Omul de la pază, dacă primește un telefon de la combinat, fuge să închidă puțin robinetul pentru a reduce presiunea. Deci statul dă gazul, pe încredere, unei firme care exportă toată producția de nitrați unei alte firme dintr-un paradis fiscal. Întrebarea este: ce putem noi face? Cu respect, Tavi
    PS gazul metan este materia primă pentru nitratul de amoniu, folosit la rândul lui pentru bombe și îngrăsăminte chimice toxice.

    RăspundețiȘtergere
  20. https://oar.archi/buna-practica/ghiduri-de-arhitectura/

    RăspundețiȘtergere
  21. Probabil va falimenta totul in Romania. A inceput deja! Oricum eram semi falimentari, mergeam pe datorie si consum. Si asta va fi un lucru bun, poate se vor trezi unii sa vada ca nu e chiar bine sa fii sluga si poate ar fi fost mai ok sa fim neutri ca Ungurii si sa ne limitam doar la ajutor umanitar.
    Cand aud prostia cu parteneriat strategic ma crucesc! Parteneriat in nici un caz nu e, cand noi si acum avem vize pentru US :)))

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)