joi, 3 martie 2022

Să nu ziceţi că nu v-am zis!


Blitzkrieg
este o doctrină militară care constă într-un atac rapid şi surprinzător cu toate armele din dotare. Pentru aceasta, drumul este deschis de aviaţie, după care se trece cu trupele de uscat la ofensivă rapidă. Doctrina, aşa cum lesne poate înţelege orice individ care nu-i dobitoc,  a fost pusă la punct de nemţi. Ce legătură are ea cu ruşii? Păi niciuna. Absolut niciuna. 

În ciuda acestei evidenţe, văd târle de păsărici şi ”anal-işti” plângându-i cu lacrimi de crocodili pe ruşi care cică nu mai pot din cauză că nu le-a reuşit blitzkrieg-ul. Păi, băi  scofâlciţilor, când naiba au avut ruşii doctrina asta militară? Evident că niciodată.

Dacă vorbim de doctrine - iar Ucraina deja este extrem de ilustrativă - atunci reţineţi că doctrina tradiţională a Rusiei, moştenită şi perfecţionată în perioada sovietică se numeşte глубокая битва(glubokaia bitva sau bătălia profundă), evoluată ceva mai târziu în Теория глубокой операции, în traducere liberă „teoria operaţiunilor profunde”. Aceasta presupune operaţiuni de destrămare completă a duşmanului, inclusiv prin dezinformare, operaţiuni preliminare de infiltrare s.a.m.d. 

Ceea ce vedeţi acum în Ucraina este din acest registru. „Operaţiunea profundă”, de cele mai multe ori lasă linia frontului într-un stadiu incipient, obligând duşmanul să-şi concentreze forţele acolo unde e armata rusă. Însă lupta nu se dă acolo. De multe ori frontul e rupt printr-o altă parte. De asemenea, uneori armata pare că se concentrează asupra unei localităţi, dar, surprinzător, când toţi ochii sunt concentraţi acolo, „de nicăieri”, un corp de armată cucereşte o localitate strategică. Vreţi exemplul practic? Hai să vedem: în timp ce toată lumea se uită spre Kiev, Hersonul a căzut. Provbabil că vă aşteptaţi la o înaintare accelerată spre Odessa. Se va face, dar nu acum. Următoarea mişcare, cel mai probabil se va face tot în Est, având, de asemenea, Kievul ca proxy înşelător. De ce credeţi că am dreptate? Pentru că v-am spus toate aceste chestii încă de acum un an. Citez de-aici:

Ca să înțelegeți situația, vă spun încă de pe acum calculele care se fac. Ucraina e împinsă la înaintare. Rusofonii vor acționa. E normal să fie așa! În Donbas sunt aproape 80% ruși(ca să înțelegeți situația, luați în considerare nu structura etnică falsificată în recensământul ucrainian din 2001, ci limba maternă evidențiată în același recensământ). Retensionarea va conduce la un scenariu similar Crimeei. Doar că, pentru a nu scoate Rusia în față, Putin va sprijini crearea uni republici independente care, în afară de Donbas, va cuprinde și zone continue din sudul regiunilor Zapoijea și Herson. Mișcarea e una strategică: nu doar că se va face legătura terestră dintre Rusia și Crimeea, dar se va bloca pe un spațiu mult mai larg accesul Ucrainei la Marea Neagră. De asemenea, va grupa etnici ruși într-un teritoriu căruia îi va garanta nu doar independența, dar pe care îl va folosi și ca „centură sanitară de protecție”.

Ce urmează? V-au spus ruşii, iar eu vă recomand să fiţi atenţi la ceea ce zic. De altfel, în acelaşi articol v-am povestit câte ceva despre fiecare dintre părţile implicate în conflict. Recitiţi-l, se petrece totul exact aşa cum a fost programat. Şi, ca să nu spuneţi că nu v-am spus, vă mai dau un indiciu: Venezuela. Eu cred că e bine să vă uitaţi şi pe-acolo puţin. Nu de alta, dar se vor întâmpla lucruri.

28 de comentarii:

  1. Eu ma gandeam ca daca Kievul este ocupat, se termina razboiul mai repede, pentru ca altfel numarul refugiatilor din Romania chiar va fi mare. Cat despre Odessa, e asa aproape de Armata 14, incat Rusia va fi imediat la bratul Chilia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimpotriva, numarul refugiatilor din Romania este surprinzator de mic. Sunt mai multi refugiati ucrainieni care fug in Rusia, Moldova si Ungaria, decat Romania.
      https://www.zerohedge.com/geopolitical/where-ukrainian-refugees-are-fleeing

      Ștergere
    2. Armata a 14 a nu mai exista din 1995. In Transnistria mai sunt vreo 2000 de soldati rusi stationati ca “firte de mentinere a pacii”

      Ștergere
    3. Da, cautând pe net ”actualizari”, am inteles ca acesti militari (GOTR), asigura paza sau lichidarea unor depozite de armament si munitie din RDG, Cehoslovacia etc. (20000 tone).

      Ștergere
  2. Un indiciu - Zaporojie are cea mai mare centrala nucleara din Europa, de folos in situatia actuala pentru rusi.
    Iar in ce priveste Blitzkrieg..amintiti-va ce au cucerit evreii in 6 zile? Doar Sinai, Fasia Gaza, Platoul Golan si Cisiordania. Bun, ce teritoriu e acolo? Acum comparati cu Ucraina, mai mare ca Germania. Credeti ca intr-o saptamana se poate ocupa? O naivitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mama ce comparatii sinistre....
      Doamne fereste!

      Ștergere
  3. Trebuie sa ne ingrijoreze efectele pe termen lung ale reconfigurarii Ucrainei. Precedentul creat va reactiva conflictele inghetate din zona, abil sustinute de catre Rusia. Urmand scenariul clasic si ironic al istorieic are se repeta, revendicarile mai vechi ale vecinilor nostri vor prinde subit viata ( ma refer la unguri si bulgari ). Coincidenta sau nu, ambele state amintite au relatii bune si foarte bune cu Rusia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://www.youtube.com/watch?v=roMk0dmSu2w
      Mâna dreaptă a lui Putin lansează noi amenințări

      Foarte interesant ce spune, mai ales ca occidentalii stiu de planurile lor si ei stiu ca stiu, si ca se respecta cu strictete o startegie, cdeci totul e la ceas cum a fost planificat si toti stiu ca stie ca stiu ca stie.

      Ștergere
  4. Posibil ca Putin sa isi traiasca ultimele zile. Personal ii e frica de moarte asa ca ii tine inclusiv pe ai lui la distanta. In acelasi timp isi trimite soldatii sa moara pe capete iar fratilor ucrainieni le da bombe, obuze si rachete. Darnic Putin asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acesta este o imitatie de razboi
    La ce au aratat in Siria trebuia ca armata rusa ,sa fie mai ....altceva .Parerea mea este ca acest razboi este o imitatie .Cred ca urmeaza altceva .Putin va parasi de buna voie Kremlinul aducand un inlocuitor .surpriza Poate Navalnii despre care unii analisti afirmau ca este mai nationalist si mai impulsiv decat Putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multi cred ca Putin e genul de lideri de paie pe care ii are vestul. Ei cred ca asa e leadershipul, cum vad la ei acasa. Cu putin e altfel, ii va face si lui felul xi, la un moment dat, dar nu inainte de a-si indeplini misiunea. Iar aceasta misiune este exterminarea americii, europei si turciei. Imagini cu putin care plange si-si regreta faptele, tancuri abandonate de soldatii rusi, si alte bazaconii sunt pentru cei slabi la cap.

      Ștergere
  6. În primul război care a început în 17 ianuarie 1991 o coaliție internațională a bombardat din avioane, nave maritime și artilerie terestră Irakul timp de 5 săptămâni neîntrerupt și numai după acest bombardament continuu s-a declanșat invazia terestră care nu s-a terminat în 2 zile ci în 4 fără a se cuceri întreaga țară. Și atacanți erau 34 de state cu SUA în frunte. N-a trecut decât o săptămână de la începerea invaziei Ukrainei și deja vorbim de eșec în condițiile în care batalionul nazi Aidar cu mai mult de 5000 de oameni a fost pus pe fugă și împrăștiat iar mai multe orașe ukrainiene cucerite de ruși? În poze eu văd doar tehnică de război ukrainiană făcută zob. Unde e eșecul armatei ruse?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cati crezi ca reusesc sa discearna si/sau sa isi aminteasca ce a fost in 1991?

      Marea majoritate nu stiu ce s-a intamplat in 2014 sau anul trecut.

      Ștergere
  7. Asa cum am mai scris aici de vreo doua ori cititi-l pe Vladimir Bogdanivici Rezun (alias Victor Suvorov): Spargatorul de gheata, Ultima republica, Ziua M etc. Veti intelege mult mai bine actiunile rusilor. Despre blitzkrieg: dupa ww1, Germaniei i-a fost interzisa detinerea de arme ofensive, astfel incat ofiterii germani s-au antrenat in poligoanele militare... sovietice. Prima aplicare in lupta a blitzkrieg-ului a fost in august 1939 la Halhin-Gol (Mongolia) unde Armata...Rosie condusa de G.K.Jukov a spulberat Armata a 6-a japoneza.

    RăspundețiȘtergere
  8. O observatie: ati pariat pe acesta varianta de blitzkrieg cand vorbeati ca se va face in weekend, cand sta boborul la televizor relaxat. Dupa care ati tacut un pic. Intoarcerea e cel putin ca la ploiesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E pe medicamente. Poate sare de la etaj, ca la rusi..

      Ștergere
    2. D.D, asteptam replica nu strut la ce a scris baiatu acesta aici.

      Ștergere
    3. Trebuie să şi înţelegi când citeşti, nu doar să crezi că prinzi balene zburătoare. Eu am spuss asa:

      ”Îmi pute rău. Armata rusă are capacitatea de a scufunda Ucraina în 10 minute. Dar n-o face. Aşteaptă să vină week-end-ul, să poată şi muncitorul să-şi râgâie berea în faţa televizorului. Şi uite-aşa, pe la şapte-opt seara se va anunţa deznodământul conducerii. Numai bine ca să fie în prime time în Est, iar muncitorii americani să aibă timpul necesar să-şi cumpere căldarea de îngheţată de la Walmart, berea slab alcoolizată şi coca cola.”

      Week-end e folosit generic, în sensul de perioadă de prime time, în care lumea se cam plictiseşte prin casă şi stă la TV. N-am spus week-end-ul ăsta! Mă rog, mi se pare jenant ca trebuie să explic chestiuni fără echivoc. Încearcă să-ţi mai dezvolţi lista de lecturi.

      Ștergere
    4. In Rusia se transmite? Dacă da, se consuma o votca cu castraveți murați?

      Ștergere
  9. Dincolo de ceea ce urmeaza , e mai interesant ce urmeaza dupa ce urmeaza!
    глубокая битва e aplicata in mod sigur asteptam deznodamantul ......

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna seara,

    Ce ne asteapta pe noi in urmatoarele luni? Credeti ca este posibil un conflict sau o simulare la noi?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Bogdan B: Pai, noi la ce sa avem relatii bune cu oricine...?!

    RăspundețiȘtergere
  12. Unii au emis această teorie - a tăierii totale a accesului Ucrainei la Marea Neagră și Marea Azov încă din data de 11 dec. 2021 !!!

    „Așadar, Novorossyia (fostul Hanat al Crimeii) și Bugeacul (Budjak) INTRĂ ÎN COMPONENȚA RUSIEI!
    AM ZIS!”

    [...]

    „într-o primă etapă a unui blitzkrieg rusesc, tăierea accesului la Marea Azov și Marea Neagră se va realiza pe un front de maximum 50-100 de km adâncime. Abia în perspectiva următoare, această cucerire se va dezvolta către nord, până la fostele limite ale Hanatului Crimeii.

    Ofensiva rusească va consta în 3 sau 4 componente:

    - o componentă terestră, dinspre Donbas

    - 2 componente ofensive aero și navale, dezvoltate de la Simferopol și Sevastopol (Crimeea) înspre Nord-Est (litoralul Mării Azov) și înspre Nord-Vest (litoralul Mării Negre)

    - operațiunea Bugeac ar putea fi realizată de către trupe aeropurtate, parașutate în Transnistria, a căror efort ofensiv ar putea fi conjugat cu cele ale forțelor navale și aeriene din direcția N-V.”

    Pentru conformitate

    https://floareadoamnei.blogspot.com/2021/12/care-i-pohta-czarului-putin-i-cel.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Noi ne von cufunda in cea mai neagra mizerie economica ,pt ca Ue o sa sufere din cauza propriei prostii .Cred ca nici la razboi Ue nu se va inhama .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cred ca nici la razboi Ue nu se va inhama"

      Nu mai au de ce!
      Lipsa de energie, de curent si gaze va produce FIX acelasi efect.
      Da, si inca ceva esential...
      Pornesti un razboi cind stii ca dupa terminarea lui va urma o perioada de refacere.

      In cazul de fata nu va mai exista nici un plan Marshall. Asta-i clar!

      Ștergere
  14. iată o altă perspectivă

    După cum relatează Faktxeber, Rusia a folosit o tactică economică interesantă, a înfășurat pe toată lumea în jurul degetului și a obținut peste 20 de miliarde de dolari în câteva zile. De asemenea, a recuperat aproximativ 30% din acțiunile monopolurilor sale. Putin a păcălit atât UE, cât și America, și ce bine a făcut! În fața întregii lumi, a jucat totul ca un ceasornic. Anterior, investitorii străini, atât americani, cât și europeni, dețineau o parte din acțiunile companiilor energetice, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din veniturile industriei de petrol și gaze nu ajungeau în vistieria Rusiei, ci în conturile "rechinilor financiari" din Europa. Din cauza situației din Ucraina, rubla a început să scadă dramatic, dar Banca Centrală nu a făcut nimic pentru a susține rubla. Au existat, de asemenea, zvonuri conform cărora Rusia pur și simplu nu avea rezervele valutare necesare pentru a susține rubla. Aceste zvonuri și declarațiile lui Putin că este pregătit și că va proteja populația rusofonă din Ucraina au dus la o mare scădere a prețului acțiunilor companiilor energetice rusești, iar "rechinii financiari" au început să vândă acțiuni până când acestea au ajuns să nu mai valoreze nimic.Putin a așteptat toată săptămâna și a zâmbit doar la conferințele de presă, iar când prețul a scăzut sub pragul de jos, a dat ordin să cumpere simultan acțiuni de la toți europenii și americanii. Când acești "rechini financiari" și-au dat seama că fuseseră păcăliți, era prea târziu: acțiunile se aflau în mâinile rușilor. Rusia nu numai că a câștigat peste 20 de miliarde de dolari în aceste zile, dar a și returnat acțiunile companiilor sale în Rusia. Acum, veniturile din petrol și gaze nu vor pleca în străinătate, ci vor rămâne în Rusia, rubla va crește de la sine și nu este nevoie să se cheltuiască rezervele valutare ale Rusiei pentru a o susține, iar "rechinii financiari" din Europa au rămas cu nasul legat de degete. În câteva minute, aceștia au cumpărat pentru kopeki acțiunile lor, care valorează miliarde de dolari, și i-au lăsat fără niciun venit din petrol și gaze. O astfel de operațiune strălucită este fără precedent în istoria bursei

    RăspundețiȘtergere
  15. Din pacate, situatia in Ucraina e grava si oricand se poate declansa un conflict Nato - Rusia.
    Starea de tensiune e maxima, Ucrainienii au interesul sa atraga si alte tari in conflict, etc
    De exemplu fake newsul cu centrala nucleara de la Zaporojie care era bombardata de rusi.

    Daca va fi un conflict pe bune intre 2 puteri nucleare, probabil va fi unul major, in care fiecare va incerca sa isi anihileze adversarul in cat mai scurt timp.
    Cine loveste primul decisiv nuclear, poate avea o sansa de castig.
    E ca si cum 2 cu pistoale s-ar limita sa isi dea palme intr-o bataie pe bune; nu cred ca e posibil.

    Americanii, rusii, conducatorii au la dispozitie orase intregi tip buncar, capabile sa reziste mult timp, deci nu cred ca ii sperie prea mult ideea unui razboi nuclear.

    Sa numeri tank-uri, cati soldati sunt in Ro, asta ar fi valabil acum 70 de ani! No ofence, dar daca gandesti asa :)))

    Cine vrea sa lupte are cale libera sa mearga acolo, nu inteleg de ce au tendinta sa implice si pe altii.
    Personal nu vreau ca familia mea sa moara pentru Ucraina, e treaba lor, sunt acelasi popor, pot sa isi rezolve si singuri conflictele.
    Iar de la politicieni si influencers imi doresc discutii despre pace si nu despre razboi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În cazul unui asemenea conflict nu vor exista învingători.Pentru a înțelege dimensiunea grozăviei cu care ne confruntăm în acel scenariu, căutați, exista un studiu care concluzionează că doar detonare în silozuri(deci nu lansate) a capacităților nucleare ale us sau rusiei poate o iarnă nucleară pt cîteva decenii minim.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)