sâmbătă, 19 martie 2022

Ulei


Am un tefeleu în proximitate. Ne tot intersectăm şi, din când în când, mai schimbăm câte-o vorbă. E genul acela de tefeleu simpatic(există şi categoria asta, credeţi-mă!), care, de cele mai multe ori, cade în tefeleală deoarece fuge după fentă. Simpatia îi vine de la faptul că atunci când se trezeşte din tefeleală se îngrozeşte de cât de rău a luat-o şi începe să înjure tot ce mişcă. 

Săptămâna trecută mă întâlnesc cu el într-o seară. Ne salutăm şi mai stăm să schimbăm două vorbe. Era cam supărat. Cică e nebunie cu uleiul şi el nu stă la coadă. De fapt, îmi spunea el, problema pe care o avea nu era că-i e frică de criză ci că, pur şi simplu, nu mai avea ulei. Am zâmbit şi i-am spus că i-a ieşit zâna bună în cale. 

- Îţi dau eu ulei, i-am spus şi zâmbetul i-a înflorit şugubăţ.

- Păi aveţi ulei? - m-a întrebat cumva încurcat. 

- Sigur că da. Hai la mine să-ţi dau.

Am intrat în casă şi l-am întrebat ce ulei vrea. 

- Ulei normal, nu mă interesează marca - mi-a spus el încurcat.

- Nu asta te-am întrebat. Vreau să ştiu dacă vrei ulei de floarea soarelui sau de măsline. 

A făcut ochii cât cepele. 

- Păi cum, aveţi de dat şi de măsline şi de floarea soarelui?

- Sigur că da. Las că-ţi dau şi de unul şi de celălalt.

I-am scos din beci un bidon de 5 litri de ulei de floarea soarelui şi un litru de măsline(deh, marfă mai rară!). Când m-a văzut cu ele i-au explodat ochii. Ştiam că aşa se va întâmpla, doar de-aia am decis să-i dau la bidon, nu la sticlă. 

- Păi nu, nu aşa de mult vreau! O sticlă mică e destul.

- Stai liniştit - i-am spus - am suficient. Numai cu ce am aici pot trăi lejer doi ani. Asta dacă mai decid să-mi fac din când în când şi câte-o baie în ulei. 

A zâmbit, a luat bidoanele încurcat, am mai schimbat câte-o vorbă, mi-a mulţumit şi-a şters-o. 

După vreo două zile ne-am întâlnit la fel de accidental. Era bucuros. A ţinut să-mi spună că oamenii sunt proşti, că au cumpărat mult ulei aiurea şi, uite, din nou se găseşte ulei. Dar a ţinut cu tot dinadinsul să ştie ce marcă e uleiul pe care-l folosesc deoarece n-a mai avut un ulei atât de bun şi „cu gust”. Însă, ca să pună cireaşa pe tort, a spus că pentru un asemenea ulei „ar face şi el stocaj”. Acum eu ştiu că-n media tefelistă ăia care-au dat fuga să cumpere ulei sunt „dujmani(sic!) ai poporului” şi că noţiunea de „stocaj” e folosită pentru a-i înfiera pe „medievali”. De aceea i-am răspuns zâmbind:

- Uleiul de floarea soarelui e marca Diaconu - îi spus. Diaconu Dan. Ăla de măsline i-aş putea spune tot marca Diaconu pentru că e un amestec de la doi producători greci de încredere. Gust au ambele şi asta pentru că-s presate la rece, fără alte procedee care le afectează nu doar gustul, dar şi nutrienţii pe care-i conţin.  În ceea ce priveşte stocajul, mă jigneşti. Eu nu stochez, eu mega-stochez. Spre exemplu, în ceea ce priveşte uleiul de folarea soarelui, în clipa în care vorbim cred că am aproape o tonă. 

A făcut ochii cât cepele. Cum adică? Cum vine asta? Fac mişto de el? Întrebările i se citeau pe faţă. De aceea am început să-i explic aşa, pe îndelete, cum e treaba cu hrana, cu pământul, cu recolta, cu animalele s.a.m.d. Pentru bietul de el, ca mândru membru al generaţiei „de pipetă”, chestiile pe care i le spuneam erau de legendă. 

Cum de ai atâta? Simplu, produci. E cel mai ieftin şi frumos mod de a trăi. Recunosc, pentru mine e un hobby şi, în acelaşi timp, o ambiţie  deoarece nu fac altceva decât să răscumpăr pământul care a fost confiscat familiei mele. În timp ce alţii şi-au pierdut banii şi viaţa în procese sterile, eu am luat de bun ceea ce mi-au dat hoţii după Revoluţie şi restul cumpăr cu bani din munca mea. Nu mă plâng pentru că n-am luat-o la modul tragic. Toată aventura asta e un hobby. Simţi pământul şi te simţi bincuvântat când vezi că-ţi dă roadele sale. Ai grijă de el şi el te răsplăteşte. 

- Iar cu stocajul, i-am continuat, nu-i absolut nimic în neregulă. Pământul îţi dă roadele sale o dată pe an, iar până la următoarea „alimentare” trebuie să faci ceea ce voi numiţi „stocaj”. Fie că e vorba de păstrarea roadelor astfel încât să nu se altereze, fie că e vorba de procesarea lor. Oamenii ăia care s-au înghesuit la ulei nu pot fi acuzaţi decât că s-au trezit târziu. Ceea ce face generaţia voastră nu e decât o externalizare a „stocajului” la furnizor. Astfel eşti la mâna furnizorului care-ţi vinde în aşa fel încât să ia zece piei de pe tine. Şi are dreptate să facă aşa deoarece, pentru confortul tău de a-ţi lua zece grame de ulei pe zi el trebuie să plătească angajaţi, clădiri, utilităţi s.a.m.d. 

Dădea din cap că înţelege situaţia, chiar dacă se bătea cap în cap cu ideologia cu care e infectat zi de zi. Dar tot a dat-o cotită în final:

- Totuşi, ce faceţi cu atâta ulei? - m-a întrebat el parcă nevenindu-i să creadă.

- Păi ce să fac, îl vând. De unde crezi că o să cumperi tu ulei după ce ţi se termină ăia 5 litri? - i-am răspuns eu zâmbind. 

A rămas cumva încurcat. Probabil se gândeşte şi acum cum naiba o să găsesc eu mii de d-ăia ca el pentru a le vinde tona de ulei. Care, între timp, s-a şi vândut singură. 

19 comentarii:

  1. Nu stii cum s-o dai si s-o mai ambalezi ca sa priceapa bizonii. Chiar crezi ca vor pricepe? Evident ca nu. Poate cu foarte mici si rare exceptii. Chiar si asa merita efortul. La sfarsitul zilei ai sentimentul datoriei implinite. Keep going!

    RăspundețiȘtergere

  2. în metodologia de raportare a cazurilor de Covid-19, să separe pacienții decedați din cauza virusului de cei care au murit având și alte afecțiuni.

    Totodată, acesta a cerut să specifice câți dintre infectați au fost vaccinați și a eliminat obligativitatea testării pentru personalul medical asimptomatic care a purtat echipamentul complet de protecție.

    Mai exact, Jabre a obligat INSP și CNSCBT să opereze numeroase modificări în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu Covid-19, așa cum este ea valabilă începând cu data de 20 ianuarie 2022.


    https://www.luju.ro/static/files/2022/martie/18/Metodologia_de_supraveghere_a_COVID-19_Actualizare_20.01.2022.pdf

    https://www.luju.ro/jabre-loveste-din-nou-judecatorul-amer-jabre-de-la-cab-a-obligat-institutul-national-de-sanatate-publica-ca-in-metodologia-de-raportare-a-cazurilor-de-covid-19-sa-separe-pacientii-decedati-din-cauza-coronavirusului-de-cei-care-au-murit-avand-si-alte-afect

    RăspundețiȘtergere
  3. https://daniel-roxin.ro/marile-afaceri-ale-oligarhilor-rusi-in-romania-cu-complicitatea-politicienilor-romani/

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunteti dusi cu pluta cu uleiul. V-au prostit complet.
    Uleiul vegetal este cel mai toxic ingredient din mancare.
    Uleiul de masline daca e facut din masline e relativ bun dar nu este l afel de bun cu este: untura de porc, untura de vaca, untura de oaie, untul.
    O sa-mi reprosati ca nu stiu ce vorbesc ca sunt nebun.
    Din pacate si eu am considerat pe altii nebuni pana ce am inteles si studiat ce sunt grasimile si cum e cu propaganda alimentara si medicala.
    Daca vrei sa faceti rezerve, faceti rezerve de untura de porc crescu pe iaraba, acea untura nu se strica cel putin 6-9 luni.
    Uleiul de floarea soarelui se rancezeste in cateva lui, si are conservanti care distrug ficatul. Orice ulei vegetal din seminte e otrava curata, sursa de diabet, cancer, boli cardiovasculare.
    Sunt multe carti in engleza scrise de doctori renumiti care explica asta dar cine mai citeste carti azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! Bravo! Untura de porc a hranit milenii poporul si era sanatos. De la magazinele germanice, austrice si frantujesti bagi direct boala in tine, obezitate si diabet de la siropurile de zahar. Dar ce conteaza sanatatea? Conteaza propaganda!!!
      $41% dintre romani au dovedit ca propaganda e mai importanta ca viata! Dar s-au vaccinat ca sa scpae de propaganda si pandemia sa se sfarseasca. Acum de ce cumpara ulei? Ca sa se termine razboiul din Ucraina? Sau doneaza ulei la ucrainieni?!?!
      Cati dintre cei care au fugit la alimentara dupa uleiul ala saracit au donat ucrainienilor? Sau maicilor cu copii?

      Am vazut un video cu ceva soldat moldovean cu mesaje catre presedintii SUA, Istrael, Rusia, Ucraina etc.. si zicea ca de fapt evreii vor sa prelungeasca razboiul prin omul lor de etnie evreiasca Zelensky pana fug toti ucrainienii din tara ca e cumparata de Rotchild si e a lui. De fapt acum are loc operatiunea de izgonire din casa, OPERATIUNEA EVACUAREA. Si apoi toti evreii vor veni sa se stabileasca in Novyy Yerusalym.
      Asa ca zice fratele moldovean de aceea a anuntat prompterul robotic Io-anus ca are bani de refugiati deoarece toti din Germania si Polonia vor fi relocati in Romania, absolut toti 40 de milioane fara evrei. Deci populatia Romaniei se va tripla. Stagiu de pregatire pentru imigranti in Germania si relocare locuinta in Romania de la anu viitor dupa finalizarea recensamantului la noi. Adica de ce fac acuma recensamant fix in timp de razboi??? V-ati trezit? Casele alea goale ale romanilor plecati in afara nu vor mai fi goale, de aceea se cere sa declari toate locuintele care le ai si multe tampenii ce nu au legatura cu cati romani suntem si cum facem sa nu se mai fure la vot.
      Majoritatea ucrainienilor care trec granita pe la noi li se atribuie imediat un CNP romanesc cu care sa fie indentificati in tara noastra sa le poata cica da ajutor. Mai mult cei mai multi refugiati ucrainieni sunt de la tara si agricultori si vor fi relocati in satele romanesti din toate zonele parasite de romani. Se cunosc cazuri de mii de sate parasite in Romania. Personal cunsoc satul bunicilor care din 1000 de case cate avea in anii 90 locuite mai sunt doar 100 de familii. Inclusiv bunciul meu a plecat la oras si pamanturile lui sunt date la Asociatie. Dar casa e nelocuita de 9 ani. Si adevarul este ca da sunt multe sate parasite la noi, numai bune pentru refugiatii agricoli ai Ucrainei.
      Acuma nu stiu ce sa zic de povestea moldoveanului dar cum le zice au o logica buna care ar trebui sa fie fack checks de ceva evreu antisionist care desconspira planuri. In lipsa unei a doua opinii medicale, rumeg ce zice soldatul moldovean care i-a si amenintat pe toti ca le rupe capul de se ating de Moldova.

      Ștergere
    2. Aveți dreptate! Uleiurile vegetale provoacă cele mai mari probleme de sănătate:

      https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/good-fats-bad-fats-separating-fact-from-fiction/

      https://www.westonaprice.org/know-your-fats/

      https://www.https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/the-big-fat-surprise-toxic-heated-oils/
      .org/oiling-of-america-in-new-york/

      https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/saturated-fat-body-good/

      Ștergere
    3. Davide,
      Tu ai auzit de dieta mediteraneana PPPVVO Pâine Paste Pește Verdețuri Vin Olio(Ulei) ?! Una care asigura sanatate de vreo 7500 de ani încoace ??!!

      Ștergere
    4. Si in salate punem untura de porc? Eu unul nu folosesc uleiul din comert, este in zona o presa de ulei si e foarte bun comparativ cu cel de pe piata care se stie ca nu e curat ! Prin procesare da devine toxic mai ales folosit in exces ....Mai folosesc si ulei din samburi de struguri in deosebi la salate .....sunt un mare fan al salatelor , mananc mult verde

      Ștergere
    5. Exagerați, dar nu realizați! Uleiul din semințe este hrană! Ca și sucul din fructe! Problema vine din instabilitatea uleiului natural pe durată lungă și din folosirea conservantilor pentru prelungirea duratei de conservare!

      Ștergere
    6. Dacă erai puţin atent, vedeai că DD vorbeşte de ulei presat la rece. Acesta nu e cancerigen şi nici nu are conservanţi. Gătit latemperaturi joase (în salate sau în mâncare DUPĂ ce s-a terminat gătitul şi s-a răcit mâncarea), nu are nicio contraindicaţie. În plus, când e dezlegare în timpul postului, e dezlegare la ulei şi vin, nu la untură de porc.

      Ștergere
    7. Compozitia idela de grasimi pentru un om sanatos care trebuiesc mancate este mai jos:
      1% Omega 6 (uleiuri vegetale)
      14-15% Omega 3 (uleiuri din peste)
      Restul pana la 100% grasima saturate (oua, unt, grasime de animale crescute pe iarba si la soare)
      Atentie animalele crescute in fernma cu grane au grasimea de tip Omega 6 - cancerigena, inflamatoare.
      Satana e in detalii.
      Nu amestecati grasimile animale cu zaharul si fructoza - este o combinatie foarte proasta si nesanatoasa.

      Ștergere
  5. N-ar fi bine să ne împotrivim repurtatului de mască? Nu vreau să revin la așa ceva. Însă la locul meu de muncă unii colegi încă o poartă cu loialitate și pasiune și majoritatea e f de acord cu purtatul ei. Mă declar neputincios în fața unei asemenea majorități.

    RăspundețiȘtergere
  6. Iar șeful e fanul nr 1 al tuturor măsurilor, vacc. e ca un hobby, măști de diverse culori, asortate cu hainele etc. "Trebuie să ne adaptăm vremurile, sunt alte timpuri", spune el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astia o sa fim de acum inainte,supusii unor majoritati pussyficate.

      Ștergere
  7. Tefeleii, în caz de foamete sunt primii "zombii", primii ca victime colaterale. Dacă ești prevăzător și pregătit cu "uleiul" atunci ești și în alte domenii iar "ciracii" nu sunt decât fertilizator pentru grădină.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fara legatura cu tema, razboiul din Ucrainaxa fost deja castigat se rusi, pierdut de americani, oentru ca lumea nu mai pune botul la propaganda occidentala. Iar China face diferenta:https://rumble.com/vxu8r3-us-pressure-to-choose-sides-in-ukraine-conflict-slammed-by-beijing.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Dle Diaconu, in ce considerati ca ar fi bine de investit in vremurile astea? Eventual si cu argumente.multumesc (am mai trimis un comentariu, dar nu a fost aprobat)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am auzit ca arafatii i-au trimis la plimbare pe voluntarii de la Gara de Nord pentru ca de acum in colo preiau ei si se ocupa 100% de problema.

    Am auzit ca la Bruxelles sunt fonduri fara numar pt refugiati. Sa se ceara ca se dau.

    Am auzit ca Arafat vrea sa introduca din nou starea de alerta de la 1 aprilie (fara gluma - e starea aia in care prostii poarta botnite, drepturile civile sunt suspendate si se fac achizitii pe genunchi).

    Nu ma pricep cum sa leg aceste informatii. Ma ajuta cineva?

    RăspundețiȘtergere
  11. Vreau și eu să cumpăr ulei de la dvs. :-)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)