În timp ce Apple se chinuiește să-și facă loc pe segmentul creat de Samsung(Galaxy Note) prin introducerea lui iPad mini, confruntarea cea mai așteptată din mediul IT este aproape de a începe. Practic ne aflăm în perioada premergătoare marii bătălii în care regele sistemelor de operare își joacă viitorul. Nu, nu e nicio exagerare. Experiența ne învață că într-o lume dinamică precum IT-ul, ierarhiile se refac peste noapte și, de cele mai multe ori, învingătorul ia totul.
Aceasta este lupta care va începe această săptămână, odată cu lansarea Windows 8. Microsoft susține că și-a pus toată experiența la bătaie pentru a scoate cel mai bun Windows din istorie. Mai mult, a făcut o mișcare inedită prin „ieșirea la tarabă” cu propria tabletă. Sunt oare jocurile din IT pe cale de a fi refăcute? Greu de spus.
În timp ce Google stă în expectativă preferând să nu contrapună absolut nimic zilele acestea , Apple face mișcări disperate pentru a-și menține vizibilitatea. Cu toate acestea, buzz-ul mediatic este strict în favoarea Microsoft. Și e greu să nu fie așa atâta timp cât marketing-ul eficient este una dintre armele redutabile ale gigantului din Redmond.
Până acum Microsoft a atacat deosebit de inteligent. Pentru început a mers pe partea de imagine stârnind nedumeriri și discuții în mediile de specialitate referitoare la noua interfață a sistemului său de operare. Apoi, când discuțiile păreau tranșate, a început detonarea pe rând a bombelor. Buzz-ul tabletei Surface s-a transformat în vuiet, lansarea telefoanelor Nokia(criticată la momentul respectiv) a avut ca țintă domolirea spiritelor înaintea lansării iPhone 5 pentru ca, în perioada actuală, premergătoare lansării, să genereze războiul prețurilor.
Astfel telefonul Nokia Lumia 920 va costa 149$ față de 199.99$ cât costă cea mai ieftină variantă de iPhone 5 sau Samsung Galaxy SIII(este vorba de prețuri pentru un contract de 2 ani). Lucrurile nu se opresc însă aici deoarece Microsoft are în portofoliu o variantă și mai ieftină, reprezentată de HTC 8x care se va vinde la 99.99$.
În ceea ce privește tableta Surface, al cărei preț de pornire este de 499$, Microsoft pare a-și fi stabilit un target competițional strict pe Apple. Mișcarea este oarecum justificată deoarece Microsoft nu vrea să intre în competiție cu producătorii de hardware. Pentru segmentul superior al pieței de tablete încă nu are un partener capabil. Nokia nu are experiență în domeniu, iar HTC pare a nu fi pregătit pentru „marea luptă”. Singurul nume care ar putea schimba ierarhiile este Samsung însă, cu toate că declarativ pare tentat, la nivel practic nu a mișcat mare lucru.
Nu în ultimul rând trebuie să amintim că, în premieră, „mașina de propagandă” a Microsoft se implică inclusiv în retail. Au apărut informații conform cărora „oamenii negri” ai gigantului impun „desenarea standurilor” cu dispozitive Windows 8 după standarde clare. Mai mult, se pare că și cutiile produselor electronice care au preinstalat noul sistem de operare respectă niște standarde stabilite în centrala Microsoft.
Toate aceste pregătiri în detaliu, agitări ale „spiritelor negre” din subsolurile companiei, contracte mai mult sau mai puțin transparente s.a.m.d. nu au cum să nu ne ducă cu gândul la un alt război purtat de Microsoft în „antichitatea” web-ului. Cei care au prins momentul își mai amintesc modul în care Internet Explorer a spulberat de pe piață Netscape. A fost un efort concertat de tehnologie, marketing și practici oculte, în urma căruia una dintre cele mai promițătoare companii a fost împinsă în hăul uitării. Desigur, de data aceasta Microsoft nu se mai luptă cu ageamii visători dintr-un domeniu de boom, ci cu adevărați câini ai business-ului. Lupta e mult mai complexă decât atunci și, cu siguranță, va cuprinde numeroase etape. Dar trebuie să vă amintesc un nume care atât atunci cât și acum s-a aflat pe baricade: Steven Sinofsky. Omul care a stat oarecum în umbră în războiul cu Netscape(dar cu un rol esențial atunci) este acum pe baricade, ținând frâiele noului Windows 8.
Pentru a nu fi considerat subiectiv(cei care mă cunosc știu bine că în ceea ce privește Microsoft nici n-am cum să fiu) vă voi spune că, fără să ne dăm seama, lumea s-a schimbat. Conform Forrester, în ultimii patru ani cota Microsoft pe piața sistemelor de operare a scăzut de la 70% la 30%. Desigur, toată lumea știe că aceasta s-a întâmplat pe fondul exploziei dispozitivelor mobile echipate cu iOS sau Android, însă dispozitivele mobile reprezintă noua realitate a lumii IT. Din nou Microsoft pare a avea un start întârziat. Și, din nou ne obligă să ne întrebăm dacă va reuși să recupereze.
Samsung Note cu display de 5.3 inch este un telefon ceva mai maricel, cu doar jumate de inch mai mare decat S3. Rolul ipad mini (7.85 inch) va fi sa se bata cu tabletele de 7" existente pe piata de ani buni. Este incomod si uneori chiar obositor sa tii in mana o tableta de 9-10" mare si grea pentru un timp indelungat, de aceea tabletele de 7" au devenit tot mai apreciate.
RăspundețiȘtergereIn gama de 7" regele actual este Galaxy Tab 7.7 P6800 cu un display superamoled superb si dotari full, adica inclusiv suport apelare voce de pe SIM-ul gsm. Ma indoiesc ca apple va oferi asa ceva, dar fanii crapple vor cumpara oricum si asta le va mai da o gura de aer dupa (semi)esecul lansarii aifon 5.
Iar de microsoft ce sa mai vorbim, dupa ce s-au impuscat in picior concurandu-si producatorii hardware pe piata de tablete se pregatesc sa-si zboare creierii si pe zona desktop cu ajutorul windows 8 caruia ii prevad un succes nebun in genul Vista.
Desigur Flavian. Cum ramane, mai investim in argint ca pica peste doua saptamani dolarul si o sa zboare la cer pretul unciei? Ce mai zic roboteii sau ursuletii?
ȘtergereNokia va scoate in curnad tableta cu Windows 8. Ramane de vazut la ce calitate se va ridica. Daca va fi ca si Booklet-ul din trecut sau chiar va avea hardware performant.
RăspundețiȘtergereCorect articolul. Microsoft si-a planificat binisor pasii. Dar asta e doar o batalie de etapa. Razboiul va dura mult mai mult si o sa fie foarte dur. Suntem in punctul de schimbare de paradigma, asa cum a fost acum 25 de ani, la trecerea la PC. Cine isi joaca bine cartile poate sa castige marele pot, cine nu, o sa fie spulberat. Pe scurt, se va trece de la lumea PC-ului la lumea ecosistemelor, in care sistemele de operare vor trece barierele computerelor personale si vor migra spre cam tot ce e dispozitiv IT, de la mediul enterprise, la telefonie mobila, alte dispozitive mobile, console de jocuri, televizoare si tot ce reda continut multimedia. Totul bazat pe un "nor" puternic ce poate sa ofere si spatiu de stocare si chiar si putere de procesare.
RăspundețiȘtergereMicrosoft a pus bine bazele razboiului ce va urma prin Windows 8 si Windows Phone 8, incercand sa atace cam tot ce misca in piata de mai sus. E o miscare extrem de ambitioasa, sa incerci sa mulezi un singur sistem de operare pe asa diversitate de dispozitive. Miscarea cu Windows Phone 8 e si ea ok, nu e acelasi sistem de operare, dar are acelasi kernel ca si Win8. De vazut cum va merge XBox 720, si el o piese de mare importanta.
"Iar de microsoft ce sa mai vorbim, dupa ce s-au impuscat in picior concurandu-si producatorii hardware pe piata de tablete se pregatesc sa-si zboare creierii si pe zona desktop cu ajutorul windows 8 caruia ii prevad un succes nebun in genul Vista."
He, he, ce bine se vede de pe margine :) MS nu avea de ales, fara acest pas nebun era exclus de la razboiul de mai sus. Imbatranea si murea in cativa ani cu PC-urile in brate. Pur si simplu MS a fost cu spatele la zid si eu zic ca s-a miscat cu mare curaj.
Win8 "succes nebun" ca vista? Dar de ce? Ca nu mai exista butonul de start? Hai sa radem. Un click pe tile-ul Desktop si gata. Esti in interfata clasica Windows si cu asta basta. Asta pentru desktop. Mare filozofie. In schimb castigurile sunt uriase, se poate programa unitar pentru PC-uri, tablete si telefoane mobile, iar pe termen mediu dispozitivele hibride tableta/laptop or sa aiba succes, pentru ca sunt cu adevarat utile. Ia ganditi, la birou treci pe tastatura, mouse si lucrezi in Office clasic, seara stai pe exact acelasi dispozitiv, care e si tableta, si faci totul din pat folosind ecranul tactil, gen privit filme sau navigare pe net. Tableta aia e deja un adevarat laptop cu tot ce inseamna partea de putere de procesare sau conectivitate.
Si revenind la razboiul ce va fi sa fie: acolo nu or sa intre decat aia mari: MS, Google si Apple. Peste 3-4 ani se va vedea cine e invingatorul si cine nu. O sa fie o lupta echilibrata. O sa vedem castigotorul simplu, peste 5 ani cand ne vom uita la TV si vom vedea ce scrie la "bootarea" sistemului. MS? Google? Apple?
Nu de pe margine. Intamplator sunt net admin. Cu experienta in corporate de ani buni. Iar o perioada am lucrat si in domeniul GSM, pe service hardware si resoftari. De acord cu ideea ca Microsoft a fost pus cu spatele la zid si ca trebuiau sa incerce ceva. Mi se pare insa ca ceva-ul lor n-o sa aiba suces.
ȘtergereSa ma explic. Acum 5-6 ani cand multi nu stiau ce este ala smartphone si aifon nu avea idee ce inseamna telefon, exista Windows Mobile. Care oferea atunci multe lucruri pe care aifon si poate chiar android, nu le ofera inca. De mers mergea cum mergea, mai ales pe hardware-ul de la acea vreme. Dar pentru cine avea nevoie de un sistem inteligent, customizabil si cu aplicatii de tot felul nu prea era alternativa.
Asta pana a aparut android, mult mai rapid, deschis la chestii noi, customizabil, cu aplicatii tot mai multe. Atunci MS a facut prima miscare proasta. A lasat in aer toata baza de utilizatori care erau inca multumiti de WM6 si a trecut la WP7. Insa atunci cand obligi oamenii sa renunte la vechiul tau sistem, nu inseamna ca il vor alege pe cel nou tot de la tine. Mai ales cand WP7 a incercat sa emuleze politica IOS si in incercarea lor de a copia apple, MS a luat ce era mai prost de la acestia.
Chiar daca WP7 se misca mult mai bine ca WM6, nu reuseste sa convinga. Nu atunci cand este comparat cu Android, customizabil, prietenos si fara patratele alea stupide pe care acum incearca sa ni le bage pe gat si la desktop-uri. Atunci a fost momentul cand au pierdut batalia pe mobile. Si chiar daca s-au aliat cu nokia, n-au reusit decat sa-i traga si pe acestia la fund.
Acum incearca aceeasi figura pe desktop. Tu spui ca vor reusi, eu as paria ca este putin probabil. In lumea cloud IBM are un cuvant greu de spus, iar google si-a aranjat deja binisor lucrurile pe piata mobila cu androidul si mai nou cu chrome. De aici pana la a familiariza oamenii cu un sistem cloud bazat pe chrome este un pas mic. Mult mai mic decat cel pe care il incearca MS bagand pe gat tuturor W8.
Asta e opinia mea. Istoria insa, ai dreptate, vom vedea cui va da dreptate. Eu pariez pe un sistem ce va reusi sa inglobeze cel mai bine notiunile de open, shared, fast & customisable. Adica exact opusul a ceea ce incearca MS si apple in acest moment.
P.S. Apropo de butonul de start sau de bara cu icoane. De ce trebuie sa dai toata interfata peste cap pentru a schimba sistemul cu unul mai rapid si mai stabil ?
ȘtergereAvantajul WM5 si WM6 pe vremuri era tocmai faptul ca oamenii il simteau aproape. Le era familiar, semana cu desktop-ul si gaseai acolo start, file explorer, internet explorer si multe altele care iti faceau trecerea mai usoara de pe desktop pe mobil.
Vrei sa imbunatatesti sistemul de operare ? Perfect, poti rescrie de la zero tot ce este in spate dar lasa interfata pe care oamenii o cunosc deja. Fa eventual butoanele un pic mai mari si mai accesibile, dar nu-i speria cu ceva total nou si mai ales total aiurea. Sa stai sa sapi mereu printre patratele in loc sa folosesti shortcuturi si widgeturi aflate in locurile cunoscute este total neproductiv.
Cred ca asta e inca un motiv pentru care multi au ales android. A ajuns sa semene mai mult cu WM6 de pe vremuri decat o face WP7 sau W8. Ai jos bara cu aplicatii, in loc de buton de Start ai unul de Applications, in loc de shortcut Show Desktop ai buton de Home etc. Un WP7 total nou, cu bara de start flotanta pusa default jos, cu buton de start marit si inca icoane 2-3 familiare customizabile, un pic de incurajare catre HTC care statea bine pe hardware acum 5 ani, iar astazi aifone sau android ar fi avut soarta unor ilustri anonimi.
Cam asta trebuia sa faca MS, o evolutie in pasi mici. Sa pastreze interfata sau sa o adapteze treptat in loc sa dea peste cap totul. Iar daca in spate aplicatiile trebuiau rescrise atunci incurajati programatorii si pasionatii sa lucreze la ele. Sa fie atrasi prin posibilitatile de customizare si upgrade, in loc sa fie legati de maini si de picioare la orice programel scris, in stil apple.
He he ... cred că aceasta e una din puținele ocazii în care sunt 120% de acord cu Flavian ! :)
ȘtergereÎntr-adevăr - personal am avut un HTC Kaiser cu sistem de operare WM6.1 acum vreo 5 ani ( când într-adevăr, "smartfonurile" erau ceva exotic rău și nu doar în România ) și am fost extrem de mulțumit de el iar partea că aducea binișor cu ce aveam pe laptop/desktop era exact chestia necesară pentru o doză de confort și acomodare ...
După părerea mea s-a ajuns însă la situația actuală, în care MS e scos binișor din joc, din câteva motive destul de idioate :
1. Lipsa de încredere a conducerii MS ( și e posibil ca totul/marea parte să plece direct de la Balmer ) în mobile la momentul cu pricina. Nu neapărat legat de sistemul de operare ci la chestiile din "constelația conexă" - de ex. știu cu siguranță că atunci când au făcut concedierile masive de la începutul lui 2009 departamentele care lucrau la variantele pentru mobile a diverselor produse au fost printre cele mai afectate.
2. Politica generală proastă ( sau lacomă - cum preferați ) legată de funcționarea platformei .NET - care duce multe tehnic, dar financiar costurile dezvoltării gonesc aproape instant orice "start-up" - ceea ce a făcut ca baza de aplicații existente să stagneze. Aici e drept că aș avea totuși o observație : actualul model de bussines din sfera aplicațiilor pentru mobile e unul care oricum canibalizează producătorii de aplicații în favoarea celor care oferă platforma deci strategia MS nu e neapărat proastă/cinică ci ... mai degabă prost împachetată.
3. Neglijarea regulii 3 X 1/3 - adică la un produs nou înlocuiești o treime, modifici altă treime și păstrezi ultima treime nealterată. :)
Acum cativa ani stateam si cugetam:
ȘtergereNokia - de ce nu trec astia oare pe touch screen, nu vad ca asta e viitorul ? de ce se incapataneaza cu symbian cand e clar ca WM6 este mult mai inteligent ?
Microsoft - de ce naiba nu periaza un pic WM6 sa-l faca nitzel mai rapid si stabil ? Este inteligent dar daca s-ar misca un pic mai bine si n-ar trebui sa-l restartez de 2-3 ori pe saptamana, ar fi superb.
HTC - de ce nu se promoveaza astia mai bine ? Fac telefoane cu touch, mai bine gandite decat nokia si mai inteligente decat apple, dar nimeni nu a auzit de ei.
Apple - ce fitza... un eten X500 cu un touch nitzel mai rasarit, dar sistemul lor de operare e prostut rau si chiar daca se misca bine, are o gramada de lipsuri si limitari. Cum naiba sa nu ai microsd si miniusb si copypaste ? Plus ca te costa o mana si un picior atat telefonul cat si orice upgrade soft sau hard.
Samsung - cam imprastiati baietii astia, nu au o structura de produse clara ca nokia, se baga pe toate domeniile fara un focus anume, noroc ca au telefoane relativ ieftine si o gama larga de aparate
Google - un search engine, nimic interesant la prima vedere
Astazi ma uit asa:
Nokia - au urcat si astia in barca Microsoft cand toata lumea se dadea jos, cand naiba vor scoate ceva cu android ? De ce copiaza de la apple ce este mai prost: telefoane grele si capsulate in carcasa metalica, usor de spart si complicat de depanat ?
Microsoft - fratilor, e grava treaba la voi. Pe mobile nu cred ca mai puteti face mare lucru, pe desktop dupa esecul Vista aveti noroc ca W7 incepe usor-usor sa prinda la public, dar e nasol. De ce ati scos din status spatiul ramas liber pe drive si cand o sa puneti si voi un buton de pause pe bara de copy-paste ? Pe corporate doar partea de Active Directory v-a mai ramas, ca emailurile se muta deja in cloud, alternativele la office incep sa fie tot mai bune si ieftine, iar cu W8 n-o sa convingeti prea multi contabili
HTC - tot ilustri anonimi ati ramas, desi puteati sa fiti acum deasupra lui Apple. Ca hardware inca stati mult peste ei, dar v-a depasit pana si Samsung la vanzarile smartphone care era domeniul vostru pe vremuri, daca nu stiti sa va faceti reclama asta este.
Apple - in cativa ani o sa o luati pe urma lui Sony. Din liderul de azi va mai ramane doar istoria si o mana de fani din vremurile bune. Daca puneati si voi macar un microusb pe iphone 5 va cadea mana ? Mulgeti iar oamenii de bani cu noul slot si cu nanosim-ul vostru. Si cu aplicatiile. Si cu un telefon de anul trecut la pret de anul viitor. Are rost sa va mai intreb de microsd ? O sa va coste lacomia de acum.
Samsung - bravo baieti, v-ati descurcat de minune. Ati reusit sa profitati de lacomia Apple si greselile facute de Nokia. Ati pus la punct gama de telefoane si chiar ati inceput sa creati propriile zone de nisa cu jucarii gen Note. Faptul ca va faceti singuri hardware-ul va ajuta, mai ales cand e vorba de superamoled.
Google - baieti, voi incercati sa acaparati net-ul. Ati profitat frumos de prostia MS si ati stiut cum sa-i puneti la treaba pe toti programatorii pasionati astfel ca android sa beneficieze de aplicatii diverse la preturi derizorii sau chiar gratuite. Atentie insa ca puterea comunitatii open-source care va impins sus, va poate da si jos. Deja intindeti coarda pe partea de intimitate cu chrome, cu cautarile personalizate si cu reclamele target conform profilurilor din baza voastra imensa de date.
Daca ar fi gandit si baietii de la Microsoft ca voi doi, Windows 95 ar fi iesit cel putin 5 ani mai tarziu cu noua lor interfata, ca sa nu socheze utilizatorii cu interfata complet schimbata fata de predecesorul sistem Windows 3.11. Bineinteles ca intotdeauna vor exista conservatori care vor critica tot ce e nou.
ȘtergereDa frate, conservatori care aveau smartphone acum ani buni cand nici nu auzise lumea de asa ceva.. conservatori care au adoptat android imediat dupa aparitie desi era cel mai tanar sistem de operare mobil.. conservatori din astia care inteleg diferenta intre prostie si inovatie sa tot ai... ;)
ȘtergereCand s-a lansat Windows 95 tot asa urlai ca e o prostie sa schimbe in totalitate interfata grafica? Pai semana Windows 3.11 cu Windows 95?
RăspundețiȘtergereCand s-a lansat Windows 95 lumea a fost general incantata. Cei care urlam o faceam de obicei din cauza instabilitatilor care s-au mentinut inclusiv in W98 si WinMe. Mai urlam ca papa o gramada de resurse chit ca tocmai imi cumparasem un 586 considerat performant la ora aia.
ȘtergereIn orice caz, pe vremea respectiva interfata grafica era considerata un moft. Baza ramanea tot DOS-ul cu norton commander, acces direct la HDD si fisiere, fox-ul ala care a facut istorie pentru contabilitate si rularea jocurilor din linia de comanda pentru timpul liber.
Pe vremea aia nu folosea windows un sfert din populatia planetei, microsoft abia isi forma baza de clienti si abia incepea sa bajbaie prin lumea interfetelor grafice. In concluzie, nu se aplica... ;)
Norton Commander? Vrei sa zici Dos Navigator ;) Ca sa nu zic ca si acum "explorerul" meu e Total Commander :)))
ȘtergereW98SE a fost destul de ok. Win2000 a fost bun, dar putin cunoscut de mase.
Ai dreptate, primul a fost Dos Navigator, abia apoi a aparut Norton. TCM il folosesc si eu azi, instalat pe Windows 7. Spuneam mai sus ca dupa 17 ani de windows astia inca n-au fost in stare sa puna un buton de pause la copiere si chiar au eliminat din status bar spatiul disponibil pe drive. NiceCopier mai ajuta, cand nu lucrezi pe calculatoarele altora.
ȘtergereWin2000 cerea de asemenea resurse multe cand a aparut, de aceea acasa tot W98SE ramasese baza. Pe corporate mai exista si azi sisteme cu Win2000 alaturi de WinXP care ramane inca cea mai populara versiunea.
>{...} WinXP care ramane inca cea mai populara versiunea.
ȘtergereAbsolut. În fond una din marile probleme pe care le-a avut de surmontat Windows Vista a fost tocmai diferența de interfață comparativ cu foarte popularul WinXP ... ;)
@Flavian: Dos Navigator e o "clona" a lui Norton Commander(aparut prin '86) si, ca orice clona, a aparut dupa. Pentru un sysadmin, in al carui job intra si controlul versiunilor programelor, cam faci confuzii. Nu ma bag in restul afirmatiilor facute ca nu sunt chiar in domeniu, dar parca sunt ceva setari care rezolva chestiile de uzabilitate.
RăspundețiȘtergeresa vedem cum schimba asta economia jocului
RăspundețiȘtergerehttp://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2012/Nov12/11-12AnnouncementPR.aspx
Sinofsky out...asta da lebada neagra