vineri, 29 mai 2020

Au venit cifrele!

P
e la sfârșitul anului trecut vă spuneam că prostovanii PNL, aduși cu forcepsul la guvernare de către retardatul națiunii, ne vor băga în criză înainte de criză, fapt care va avea un efect fatal asupra economiei noastre. N-aș fi vrut să am dreptate, dar chiar așa se întâmplă.

După ce-a mărit artificial deficitul bugetar - pentru a avea bani de furat - Cîțu a forțat și tăierea unor venituri bugetare. E ca și cum un om care nu prea se descurcă grozav cu banii decide brusc să renunțe la salariu. În aceste condiții mai trebuia oare demonstrat că bomba va exploda?

joi, 28 mai 2020

Fără număr!

* Cea mai dură carantină din Europa și una dintre cele mai dure din lume;
* Cele mai mari amenzi din Europa în timpul stării de urgență;
* Cel mai mare număr de morți din Estul Europei(!!!);
* Cea mai târzie „aplatizare a curbei” din Europa;
* Situarea, în continuare, în eșalonul trei(ultimul!) al rezolvării crizei COVID-19;
* Cel mai mare număr de cadre medicale infectate din Europa;
* Cele mai mari prețuri medii din Europa pe obiect medical de urgență achiziționat în timpul stării de urgență(măști de protecție, ventilatoare, etc.);
* Cele mai mari prețuri medii de vânzare pentru măștile de protecție, în condițiile obligativității purtării acestora;
* Singura țară din Europa în care Ministrul Sănătății a demisionat(a fost demis?);
* Cel mai mare număr de angajări în aparatul de stat(în sectoare non-medicale) din Europa în perioada stării de urgență;
* Cel mai nefundamentat științific mod de raportare a deceselor din cauza coronavirus din Europa;
* Cele mai multe erori de raportare din Europa;
* Cele mai haotice reglementări în ceea ce privește învățământul;
* Cea mai stupidă strategie de luptă cu virusul: imnul național cântat în megafoanele miliției;
* Singura țară din Europa în care Ministerul Sănătății nu a declarat oficial că avem de-a face cu o epidemie;
* Cel mai mare număr de fake-news în presă;
* Singura țară din Europa care a mituit presa;
* Singura țară din Europa în care măsurile luate în timpul declarării stării de urgență au fost neconstituționale;
* Cele mai puține și ineficiente măsuri de sprijinire a economiei;
* Singura țară în care populația nu a fost protejată în niciun fel din punct de vedere financiar;
* Cele mai mari creșteri ale prețurilor la alimente din Europa;
* Cea mai târzie relaxare din Europa;


Mai aveți nevoie de alte motive pentru a înțelege că, în sfârșit, ați reușit să-i montați în posturile cheie ale țării pe cei mai proști dintre voi?

marți, 26 mai 2020

Mama tuturor relelor

La Verita” a publicat o serie de mesaje Whatsapp explozive din perioada în are așa-zisa justiție italiană l-a atacat pe Matteo Salvini. După cum bine știți, Salvini s-a opus imigrației ilegale coordonate de ONG-urile lui Soros. Pentru aceasta, o gașcă de procurori italieni l-au târât prin justiție pentru ... sechestrare de persoane.

vineri, 22 mai 2020

Covidioții

În timp ce vă „relaxați” a apărut un nou concurent pentru tratamentul COVID-19. Vă dau răgaz până la sfârșitul paragrafului de față să ghiciți despre ce e vorba. Sincer să fiu m-aș fi așteptat să vină mult mai repede, dar cred că „narativii oficiali” și-au cam uitat atribuțiile, iar asta chiar că e o problemă. Tratamentul despre care amintesc, dacă ar fi apărut în toiul nebuniei mediatice, ar fi fost împins mult mai bine. Acum mi se pare că vine cam la spartul târgului. Mă rog, eu întotdeauna „ard” etapele, astfel încât nu neg că e posibil ca, în continuare, să fim la început.

miercuri, 20 mai 2020

Vine Jihadul!

Așa, pe scurt, vă atrag atenția asupra unor aspecte pe care nu le luați în considerare, dar care vă vor afecta iremediabil în perioada imediat următoare.

O să încep cu măștile. Mai țineți minte când vă spunea bețivul că va plafona prețurile acestor produse pentru a nu afecta bugetul românilor? Aiurea, la farmacii măștile costă între 3.5 și 5 lei! Un produs cu preț de producție de 1 cent se ajunge să se vândă și cu peste 1 EUR!!!

marți, 19 mai 2020

Libertate fără implicare nu există!

Din estimările făcute pe baza reacțiilor primite, îmi rezultă că au fost depuse între 80 și 200 de plângeri penale la adresa lui Lucovid. E foarte puțin dacă ne gândim că acest individ și-a permis să ne încalce drepturile și libertățile în cel mai rudimentar mod posibil.

luni, 18 mai 2020

Manipulare și control

Sunt asaltat de numeroase mesaje referitoare la „lichidarea” lui Viorel Cataramă de către cuplul Gâdea-Curea(sună kinky, știu!). Am făcut un experiment replicându-le câtorva dintre ei că n-au dreptate și că n-a existat nicio lichidare. Unii au cedat spunându-mi că i-am dezamăgit, în timp ce alții mi-au trimis înregistrări ale emisiunii sau explicații detaliate ale desfășurării emisiunii. N-am mai avut timp să le dau replica, astfel încât o fac acum.

Au avut ei dreptate că a fost o lichidare jurnalistică rudimentară? Cu siguranță da! Am avut eu dreptate că n-a existat nicio lichidare? Cu siguranță da! Nu vă grăbiți să trageți concluzii pripite. Vă las pe moment în dilema generată de aprobarea a două opinii contrare pentru a face o paranteză. După care, promit că voi relua subiectul.

sâmbătă, 16 mai 2020

Imperiul prostiei absolute

A trebuit să treacă starea de urgență pentru a afla că:
- la Suceava cei testați de COVID-19 au fost raportați, „din eroare”, ca bolnavi de COVID-19;
- tot la Suceava, așa-zisul focar național de infecție, secția de terapie intensivă a spitalului era goală, iar în spital erau ținuți cu forța oameni cărora li se tărăgăna prezentarea rezultatului testării;
- am avut stare de urgență introdusă de Plăvan pentru a combate COVID-19, dar Ministerul Sănătății nu a emis niciodată un ordin de declarare a epidemiei.

marți, 12 mai 2020

Șahul geopolitic

SUA au ieșit terfelite rău în urmă Războiului din Vietnam. Eșecul catastrofal a limitat o perioadă de timp capacitatea Americii de a interveni pe plan mondial. În acea perioadă puterea care se ridica era Uniunea Sovietică. Chiar dacă ascensiunea imperiului comunist era și fabricată de către mediile interesate, oficialii americani simțeau pe propria piele pierderea de relevanță a țării.

Acela a fost momentul în care un diplomat genial, Henry Kissinger pe numele său, a pus la punct o strategie isteață de limitare a puterii Uniunii Sovietice. Americanii știau că oficialii chinezi sunt deranjați de atitudinea Moscovei care avea pretenția de a coordona întreg comunismul mondial. De altfel, existaseră mai multe „contre ideologice” între chinezi și ruși. Momentul respectiv a fost speculat de Kissinger, care a deschis căile unei colaborări diplomatice între China și SUA, asigurându-i pe oficialii chinezi de sprijinul american în lupta cu monstrul sovietic. Operațiunea - rămasă în istorie cu denumirea de diplomație triunghiulară - a fost una clasică de șubrezire a unui dușman printr-un interpus.

Tot în acea perioadă, Kissinger a spus că „așa cum China ne ajută acum să limităm expansiunea sovietică, la fel ne vor ajuta rușii pentru a preveni expansiunea chineză”. Iată-ne în pragul acelui moment. În ciuda falsei isterii amplificate mediatic a „amestecului rusesc” în alegerile americane, pare că ne aflăm într-un moment geopolitic deosebit de critic.

Fără doar și poate, ascensiunea economică a Chinei s-a datorat în mare parte SUA. Într-adevăr, politica de deschidere a lui Deng Xiaoping a permis realizarea succesului economic actual al Chinei, dar nu trebuie să uităm că fără marile investiții făcute de statele occidentale, țara ar fi rămas și-acum una destul de precar dezvoltată. Acela a fost însă impulsul inițial. Meritul Chinei a venit din determinarea sa, din strategia isteață de asimilare și îmbunătățire. Acest aspect e unul esențial: China, încă de la primele investiții, a avut în plan asimilarea cunoștințelor și dezvoltarea viitoare pe propriile picioare. Astfel, sub aparența unei îmbrățișări a strategiei globale, China a internalizat cât a putut de mult și a obținut controlul asupra tehnologiilor externalizate acolo. Mai mult, le-a dezvoltat profitând de lenea - și apoi înapoierea - celor care externalizaseră

În prezent SUA este o națiune aproape terminată. Întreaga industrie și-au mutat-o în China sub presiunea „geniilor” contabile de pe Wall Street. Trump, într-adevăr, a identificat corect problema chineză, însă n-a identificat-o până la capăt. Există cu adevărat un deficit comercial imens al SUA în raport cu China, însă nu aici e cauza problemelor. Chinezii, isteți fiind, i-au dat șah lui Trump punând un embargou asupra importurilor alimentare din SUA pentru ca apoi, la negocieri, să „cedeze”. Într-adevăr, după ce Trump a bătut cu pumnul în masă, chinezii au început să cumpere mai multe produse agricole din SUA. E acesta un câștig al SUA? Evident că nu: chinezii importă produse agricole - subvenționate de SUA pentru a fi „competitive” - și exportă mărfuri cu valoare adăugată mare. Cine câștigă?

E cât se poate de clar că din punct de vedere economic SUA e sufocată de dragonul chinez. Dacă mai adăugăm că, pe zi ce trece, influența SUA în lume e din ce în ce mai irelevantă, putem concluziona că țara se află într-un mat istoric. De-aceea singura șansă a SUA este reactivarea diplomației triunghiulare, de data aceasta cu Rusia contra China.

Întrebarea pe care și-o va pune oricine este „ce câștigă rușii?”. Și e cât se poate de normală o asemenea întrebare. De ce s-ar băga rușii la saramură, în condițiile în care în prezent au cu China un parteneriat care le merge bine? E o întrebare esențială. Și răspunsul e la fel de logic: pentru putere. SUA le-ar putea garanta rușilor, din nou, sfera de influență pe care-au avut-o în timpul Războiului Rece. Iar asta i-ar putea tenta pe ruși. V-ați gândit la o asemenea răsturnare a istoriei? Eu zic să n-o neglijați.

Într-un scenariu de acest tip, veți avea impresia că trăiți vremuri ireale. Veți vedea cum toți mâncătorii de căcat ai americanismului pe pâine vor deveni pro-ruși,cum toată Securitatea va trece docilă „în partea ailaltă” și cum toți cei care fuseseră catalogați pro-ruși, comuniști etc. vor deveni „agenți ai imperialismului”, „capitaliști nemiloși” s.a.m.d. Să-i vedeți pe toți mândruții, cartienii, tapalabii și ceilalți mânați de idealurile „frăției estice”.

Există însă și un mare „DAR”. E greu de crezut că rușii nu au viziunea istorică necesară realizării faptului că e riscant să dai vrabia din mână pentru cioara de pe gard. De asemenea, trebuie înțeles că viziunea primatului american nu mai e una care unește SUA. America e săpată din interior de propria birocrație, adeptă a unui globalism, pe cât de idealist, pe atât de idiot. Toate slugile globalismului din administrația americană trăiesc într-o lume imaginară, în care totul e în alb și negru. Într-o asemenea lume e simplu să-ți pierzi direcția, mai ales atunci când ai la ochi niște ochelari cu efect de negativ fotografic: brusc albul devine negru și invers. Din păcate ei n-au cum să-și dea seama de asta, mai ales în condițiile în care, cei mai mulți nu depășesc inteligența unui copil de trei-patru ani. Acum puneți alături de dihotomia politică din interiorul administrației americane poziția economică slabă a țării și aveți un cocktail toxic. Poate ieși ceva bun din asta?

Încă nu știm, sau, cum se spune, jocul încă se joacă. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze pe noi e că, în toată această nebunie, România nu are nici specialiști și nici patrioți. Iar aici avem probabil cea mai mare problemă a istoriei noastre: oficialii români aleargă disperați după stăpâni dispuși să ia în stăpânire hălci din țară contra unor sume derizorii. Iar cei care refuză n-o fac din compasiune, ci deoarece încă nu știu cum se vor așeza lucrurile.

luni, 11 mai 2020

Verdict crimă

Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane circulația virusului în câteva săptămâni se oprește. Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește.

Asta ne spune Alexandru Rafila la oficina de propagandă Digi 24, după două luni de zile de arest la domiciliu, în care nici musca n-a scăpat neamendată. Așadar, dacă 90% poartă mască trebușoara se rezolvă în câteva săptămâni. Păi dacă nu s-a oprit în timp ce lumea a stat în casă, cum o vei opri, bre, inteligentule, cu masca pe bot? Chiar atât de proști ne crezi, încât să înghițim toate balivernele tale?

duminică, 10 mai 2020

Luxul și imobiliarele

Un raport al Bain&Company estimează că industria bunurilor de lux va cunoaște o contracție de până la 35% anul acesta. În ceea ce privește revenirea la nivelul anului 2019, aceasta pare a se realiza abia prin 2023!

Într-un fel e logic. Turismul ajuta teribil de bine consumul de produse de lux. Numai dacă ne gândim la americanii ajunși la Paris, care cumpărau „vuitoane”(sic!) într-un „ritual” care devenise obligatoriu, și-avem o imagine asupra „combustibilului” care mișca piața segmentului menționat.

vineri, 8 mai 2020

Tărâmul întunecat și ieșirea la lumină

Întreaga retorică a carcalacului începe să se dărâme sub propria-i greutate. Nici naiba nu mai crede teoriile catastrofiste, iar toată lumea s-a prins că întreaga afacere a fost una menită a spori controlul. Este benefică trezirea celor care au înțeles scopul politico-economic al afacerii. Ea a alimentat energiile care-au condus la deciziile Curții Constituționale.

joi, 7 mai 2020

La prostie v-ați gândit?

V-am spus de-atâta timp, iar mulți dintre voi mi-ați adus cele mai tâmpite acuze. Ba că sunt agent chinez, rus sau pakistanez, ba că sunt pesedist, peremist sau mai știu eu ce. De ce? Simplu, pentru că nu vă convenea adevărul, pentru că vi se părea că bat câmpii. Sunt însă mulți - majoritatea covârșitoare a celor care-mi citesc articolele - care pot confirma cuvânt cu cuvânt cele pe care vi le spun acum.

miercuri, 6 mai 2020

America - războiul final

Cazul generalului-locotenent Michael Flynn zguduie teribil scena americană, în ciuda tăcerii presei - într-o majoritate covârșitoare mâncătoare de căcat „democrat”. Ce s-a întâmplat peste Ocean este tulburător pentru un om care are cât de cât o minimă cultură a democrației de tip american. Pentru noi, din contră, întâmplările de-acolo seamănă ca două picături de apă cu ceea ce-am trăit și, din nefericire, continuăm să trăim aici.

marți, 5 mai 2020

Covidu' și protocolu'

Dacă până acum ați avut îndoieli în ceea ce privește aspectele pe care vi le-am povestit legate de coronavirus, iată că infamul document numit „Protocol specific din 13 martie 2020” și emis de Ministerul Sănătății, ar trebui să vă dea serios de gândit. Sub denumirea seacă se ascunde un amplu document în care se specifică modul de înregistrare a deceselor în condițiile existenței noului virus.

luni, 4 mai 2020

Privind spre economie cu teamă

Suntem în a cincizecea zi de la declararea stării de urgență. În timp ce croitorașii de la guvernare, în frunte cu Plăvanul național, se bat cu cărămida în piept, economia e în moarte clinică.

Așa cum am spus de la început, în loc să protejeze populația, guwernerul a preferat infectarea prealabilă a acesteia prin întârzierea nejustificată a măsurii carantinării tuturor celor care intrau în țară, indiferent dacă erau diasporeni sau turiști întorși din concediu. Asta ar fi fost măsura corectă. De ce nu s-a aplicat? Ar trebui să-i întrebați sau, mai bine spus, ar trebui să adresați întrebarea șefilor lor.

Să lăsăm însă politica de-o parte și să ne întoarcem la economie. Estimările pe care le-am făcut la începutul crizei încep să se confirme. PIB-ul a scăzut pe primul trimestru cu 3.2%, confirmând ipoteza mea referitoare la impactul pe care fiecare lună nelucrată îl are în PIB. În condițiile în care aprilie și mai sunt luni practic nelucrătoare, mă aștept ca picajul pe trimestrul 2 să fie de aproape 7%(mai precis 6.9%).

Asta înseamnă, nici mai mult nici mai puțin decât că ne ducem în cap. Să vedem acum și restul problemuțelor. De consumat consumăm din import. Adică pe datorie, în condițiile în care exporturile sunt prăbușite. Ne așteptăm ca Dacia să reînvie, dar, așa cum am spus încă de la începutul anului, nu cred prea mult în acest scenariu din cauza problemelor structurale pe care le are Renault. Probabil Dacia va acoperi o gaură de cerere, dar în 1-2 luni veți avea o altă imagine. Așadar ce-i de făcut?

Sper să nu-mi aruncați în ochi programul IMM Invest deoarece e insuficient. De fapt am vaga impresie că e un vehicul prin intermediul căruia vor lua bani cei care trebuie, adică o nouă distorsiune în economie. Să nu fim pricinoși și să considerăm că IMM Invest e un program onest. Foarte bine, însă el conservă o economie care nici înainte nu reușea să-și acopere nevoile de la intern. Indiferent cum am da-o, problema majoră pe care o avem este cea a deficitului comercial care, în scurt timp, ne va apăsa teribil. Ce-ar fi trebuit să facă guwernerul până acum? Ei bine, fix asta: pași concreți în vederea reducerii deficitului comercial.

O să vă dau un singur exemplu: măștile chirurgicale. Plăvanul are de gând să instituie obligativitatea purtării măștilor în condițiile în care ele se importă. Poate să-mi spună cineva de ce în cincizeci de zile nu s-a făcut absolut nimic pentru fabricarea acelor măști în România? Se putea face la inițiativa statului sau, pur și simplu, printr-o asociere stat-privat, în care statul ajuta privatul pentru deschiderea facilității. Știți cât e investiția pentru o fabrică de producție a măștilor de la A la Z(incluzând aici și producția materialului respectiv din care se fac măștile)? Undeva la vreo 10 milioane de EUR. Vi se pare mult? Investiția s-ar fi amortizat în maxim un an. Dacă la începutul perioadei s-ar fi demarat proiectul, acum am fi „consumat” măști produse în România. Aveți idee de ce nu s-a făcut nimic în direcția asta?

E simplu, guwernerul nu dorește rezolvarea problemelor, ci adâncirea lor. Au promisiuni de credite, până-n iarnă când vor fi alegeri vor mima bunăstarea șoi eficiența, iar după ce vor câștiga puterea, bolovanul se va rostogoli peste toți. Problema va fi că austeritatea pe care-o vor impune nu va rezolva nimic, din contră, va adânci problemele. Și noi ajustări vor fi necesare, care ne vor scufunda și mai mult. Uite-așa transformi o țară bogată într-una aparținând lumii a treia.

Vă spun încă de pe acum. Plăvanii fac planuri pentru continuarea stării de urgență. Sau, mai rău, pentru înlocuirea celei de urgență cu una de necesitate pentru a putea să nu mai plătească șomajul tehnic. Asta înseamnă o cădere economică chiar mai mare de 6.9% în T2, probabil de peste 8%. Șomajul va exploda, iar imaginea pe care-o veți avea va fi una dezolantă.

Iată încă odată cum se răzbună istoria atunci când nu este înțeleasă. Mai țineți minte ce s-a întâmplat după ce i-ați dat mandatul a doua oară lui băsescu? Iată acum, după ce i-ați dat a doua oară tronul plăvanului, de data aceasta cu o generozitate maximă, cum se răzbună lucrurile. Și e abia începutul!

duminică, 3 mai 2020

Lumea care vine

Ar trebui să ascultați delirul securistic al celei mai jegoase scursuri care-a apărut în țara noastră, traian băsescu. Imbecilul ăsta propune - cântând imnul globalist - prelungirea stării de urgență pe perioadă nedeterminată, distanțarea socială obligatorie, restrângerea aproape totală a libertăților individuale și fondarea unei societăți după modelul 1984.

vineri, 1 mai 2020

De ce refuz orice partid?

La începutul anilor 90, activul tânăr al Securității a încercat să dea atacul asupra FSN pentru a pune mâna pe puterea politică. Iliescu, încă în formă, a forțat scindarea Frontului Salvării Naționale, astfel încât, în final, au rezultat două partide: FSN-ul lui Petre Roman - fidel Securității - și FDSN-ul fidel lui Ion Iliescu, urmând linia activului de partid.