O planificare precară și o coborâre inexplicabilă a nivelului de securitate au făcut ca în Siria să reizbucnească mișcările islamiste. Într-un timp record, islamiștii au recucerit Aleppo și alte orașe care păreau tranșate definitiv în favoarea regimului lui Bashar al Assad. Povestea este extrem de interesantă dacă dăm la o parte ceea ce se vede în teren.
În primul rând, să înțelegem cine-s rebelii. Sub nicio formă nu e vorba de cetățeni care s-au săturat de „teroarea regimului lui al Assad”, ci cunoștințe mai vechi de-ale noastre. AlQaeda, ISIS, kurzi s.a.m.d. Toate aceste entități eminamente teroriste sunt coordonate de Turcia, Ucraina, Franța, Israel și SUA. Luptătorii recrutați din organizațiile teroriste ale Orientului Mijlociu au fost deplasați în Ucraina pentru antrenament pe câmpul de luptă. Sunt informații că tranzitul acestora a fost asigurat terestru, prin Turcia, Bulgaria, România. Asta ca să înțelegeți cine anume ne conduce și ce se face în timp ce noi ne uităm în altă parte.
Ca să nu existe dubii, vă voi da un citat din Assange: „Cei care finanțează ISIS sunt aceiași cu cei care finanțează Fundația Clinton”. Acum, ce să spun, Assange nu este credibil, nu-i așa? Doar a fost arestat absolut aiurea la Londra pentru tot felul de acuzații fantomă, scopul fiind acela de a-l transfera în SUA unde, probabil, să fie sinucis în celulă. Doar că mai e ceva, un mail exploziv, atașat prezentului articol, pe care Jake Sullivan l-a trimis către ... Hillary Clinton în 12 februarie 2012. Ce-i spunea atunci actualul Consilier de Securitate al SUA? Nici mai mult nici mai puțin decât că ... „AlQaeda este de partea noastră în Siria”. Mai țineți minte când omorau ăștia americani în direct? Prostovanii cetățeni ai SUA n-au habar pentru cine lucrează guvernul lor!
Dar partea cea mai flagrantă e în Israel. Oficialii statului spun doar „teroriștii Hamas”, dar uită că ei, cu mâinile lor, i-au înarmat și i-au trimis să lupte în Siria împotriva lui al Assad. OK, acum Israelul caută să dea lovitura în Siria în condițiile în care, atât în Gaza cât și în Liban, armata lor și-a arătat crasa incompetență, fiind bună doar pentru a face abominabile crime împotriva civililor.
Bomboana de pe colivă în actualul conflict sirian este Erdogan. Turcul clamează sus și tare că luptă împotriva kurzilor. De asemenea, tot cu voce apăsată spune că luptă împotriva Israelului. Dar când i se cere, colaborează și cu unii și cu alții împotriva unui stat fără apărare cum este Siria. De fapt, pentru cine joacă Erdogan? Individul este atât de mâncat de mania trădării încât este imprevizibil pentru oricine. Jocurile sale împotriva Rusiei sunt de-a dreptul inexplicabile în condițiile în care rușii l-au salvat de atentatul comis de SUA împotriva sa. Nu mai vorbesc de comportamentul său inexplicabil din timpul conflictului sirian, când petrolul extras de organizațiile teroriste din Siria era tranzitat prin Turcia și vândut în Israel, de afacere ocupându-se una dintre odraslele lui Erdogan. Ceea ce știu sigur este că, la un moment dat, trădarea ajunge să-l mănânce într-un asemenea hal pe trădător încât, spre final, trădătorul ajunge să lupte inclusiv împotriva propriilor interese. Cu toate că acum Turcia pare a se afla într-o situație favorabilă, cu capacitatăți excepționale de proiecție a propriei puteri, părerea mea e că, în realitate, țara este fragilă, iar evenimentele viitoare ne vor arăta cât de mare este fragilitatea sa. Ironia istoriei ne va face să constatăm că actualii „aliați” ai Turciei în Siria vor fi cei care o vor îngenunchea.
Revenind la situația din Siria, ceea ce pot spune este că e extrem de gravă, jucându-se supraviețuirea regimului lui al Assad. Există informații despre o lovitură de palat acolo, dar este posibil să fie vorba de o intoxicare. Constat o cantitate imensă de deep fake aruncat pe piață. Ceea ce se șie clar este că rușii au ieșit la atac cu aviația, bombardând masiv pozițiile teroriștilor. Clar, ceea ce se petrece acum în Siria, este o palmă dată, pe față, Rusiei. Pierderea controlului acelei zone cheie ar fi un dezastru geopolitic greu de înlocuit.
Este de urmărit modul în care se va regrupa armata siriană, extrem de greu încercată de atacurile atât dinspre Israel cât și dinspre Turcia. În mod sigur, formațiunile irakiene sprijinite de Iran vor intra mai masiv pe teritoriul sirian pentru a ajuta armata. Pe moment, situația de acolo este una critică. Și, dar fiind sensibilitatea extremă a zonei, nu exclud extinderea masivă a conflictului cu rezultate greu de evaluat. După cum limpede puteți observa, cineva se joacă trăgând cuiele grenadelor în locurile cele mai sensibile ale actualei ordini mondiale. Ce va ieși dit toată nebunia generată acum, e greu de evaluat. Însă e cât se poate de clar că ceva bun nu va ieși.