Trenduri economice
Actualităţi economice, analize, tendinţe şi previziuni
duminică, 20 aprilie 2025
joi, 17 aprilie 2025
În mijlocul haosului absolut
Probabil v-am cam plictisit cu datele macro din SUA, dar cifrele respective ne arată cât de rapid li se dărâmă stabilimentul. O spun fără pic de emfază și cât se poate de responsabil: suntem la începutul celei mari crize prin care a trecut lumea de la începutul epocii moderne și până în prezent. Și totul e cauzat de SUA, de amplele sale dezechilibre mai mult sau mai puțin ascunse.
miercuri, 16 aprilie 2025
Au venit americanii!
Ieri presa era inflamată că a sosit o delegație de țuțeri din SUA. Mai mult, vizita instituțiile statului în frunte cu rapandula de la Ambasadă. Unii făceau prognoze, alții vedeau rupându-se munții. Oameni buni, sunteți sănătoși la cap? Americanii au venit o singură dată în România, atunci când au bombardat-o. În rest, celelalte veniri ale lor au fost fix incursiuni de jaf. Nimic mai mult! Nu înțeleg bătălia asta de a prinde loc la pupat ghiulul lui Trump sau înghesuiala la lins pantoful oricărui neica nimeni care vine de-acolo.
marți, 15 aprilie 2025
Aici trebuia să fie un text
luni, 14 aprilie 2025
Cum se va dedolariza lumea și cum va cădea SUA?
O să scriu acum câteva lucruri care să rămână mărturie în ceea ce privește SUA. Nu de alta, dar cei care mă dușmănesc cel mai tare în acest moment nu sunt degenerații anormali, ci, culmea, trumpiștii radicali. Motivul e simplu:n ei au impresia că Trump e un zeu, iar eu le arăt că omul nu prea are creier în cap. Mă rog, chiar și-n aceste condiții, poate că discuția nu ar fi avut loc dacă „nava” pe care-o conducea Trump era una solidă. Însă tocmai de-aici începe discuția cu adevărat. Inclusiv când îl criticam pe ramolitul de Biden, o făceam prin prisma fragilității enorme a conglomeratului american. Acum, trumpiștii se comportă de parcă n-ar mai exista acele pietre de moară care trag America în jos. Nu, dragii mei, Trump nu e un vrăjitor ci, așa cum vom vedea, un individ mult prea simplist în gândire(asta în cazul în care există gândire în tărtăcuța aia a lui) care nu face nimic altceva decât să accelereze declinul SUA. Dar să nu ne mai abatem de la subiect, ci să intrăm abrupt în problemă.
Luna martie a anului curent a fost una bună din punct de vedere macroeconomic pentru SUA. Deficitul bugetar a fost mai mic cu o treime decât cel din anul anterior. Inclusiv dacă-l raportăm la venituri, ajungem la 43%, ceea ce reprezintă un succes absolut. Veniturile au crescut cu aproape 11%, iar cheltuielile au scăzut cu peste 7%. Să mai spun și că pentru aprilie se așteaptă un excedent bugetar de vreo 200 mld. $? Pff, păi asta înseamnă că totul merge ca uns! Cum de-mi permit să spun că „Trump e varză”? Oare nu înseamnă că varza sunt eu și cei ca mine care-au ales să-l hulească pe omul care, iată, mișcă acea imensă mașinărie?
De fapt, răspunsul e negativ. Ceea ce am reprodus în paragraful anterior sunt elemente extrase din comunicatele oficiale, cele care par a funcționa exact ca-n perioada lui Biden. Nimeni n-a spus mai nimic despre luna februarie. De ce? Pentru că în februarie a fost un deficit bugetar record, de 306 mld. $ din cauză că o parte a cheltuielilor lunii martie au fost plătite în februarie. E o inginerie extrem de atent planificată, iar asta ne arată că Trump se pricepe la potlogării mai bine decât ramolitul Biden. Inclusiv „previzibilul succes” din aprilie e unul inginerizat întrucât vom avea de-a face cu colectări de impozite record aferente activelor care au avut un 2024 extrem de bun(umflarea balonului bursier). Cu alte cuvinte, majoritatea „succeselor” lui Trump vin din excesele trecutului(odioasa moștenire). Dar, „the big picture” ne spune altceva. Deficitul bugetar de la începutul anului fiscal(adică din 24 octombrie!) este de 1.3 trilioane, față de 1.07 trilioane în aceeași perioadă a anului anterior. Putem spune că avem de-a face cu un efect al ultimei perioade de putere a lui Biden? În principal da, dar asta nu înseamnă că de-aici vom deduce că politicile lui Trump sunt câștigătoare. Mai degrabă, poziția echilibrată ar fi cea de incertitudine în ceea ce privește așa-zisele efecte. Doar că, personal, mă mențin puternic negativ și-o să vă explic de ce.
Tarifele vamale sunt, așa cum am mai spus, un subiect greu. Cei care au cât de cât atingere cu fiscalitatea știu cât de dificil se implementează. Simpla schimbare a tarifelor produce o undă de șoc în sistemele statului. De obicei acestea se implementează în luni de zile. Ce-a făcut Trump? În două săptămâni a schimbat tarifele vamale de trei ori. Mai avem și-un discurs halucinant de-al său care sună cam așa: „Vă spun, aceste țări mă sună ca să mă pupe în fund. Mă roagă, îmi spun „Vă rog, domnule, suntem gata să facem o înțelegere!”. Cerșesc la modul literal!”. Hai să înțelegem: dacă tu, ca om, ai auzi că cineva a vorbit astfel despre tine, te-ai mai întâlni cu acel cineva? Să fim serioși, un asemenea grad de rudimentaritate nu am mai văzut până acum. Problema e că omul nostru nu e atât de puternic pe cât pretinde că este. Dovada că dinspre China i s-a spus ferm că nu ține șarada. Chinezii au urcat și mai mult tarifele vamale, iar întreaga tevatură îi va exploda în cap lui Trump. Nu știu dacă ați văzut episodul în care Trump spunea că se va înțelege cu „prietenul lui, Xi Jinping”. Păi ce-ai făcut, bre? Acum ești frate cu chinezul?
Am văzut, în schimb, ieșirea lui Peter Thiel care, într-un podcast, spunea că atâta timp cât costurile de producție sunt mici, nu are sens să reinternalizezi acele industrii. Imediat mi-a venit în minte transportul acela halucinant în care Apple a adus din China sute de tone de telefoane înainte de cutremurul tarifar al lui Trump. În plus, le-au ordonat celor de la Foxconn să facă urgent o fabrică în India, cu toate că încercările anterioare ale taiwanezilor au fost eșuate. Va prelua India producția din China? Aiurea, nu! De fapt, Apple vrea să facă ceva cam banditesc, anume să activeze fabrica indiană doar dacă se vor permanentiza sancțiunile. Din ceea ce se vorbește, fabrica Foxconn din India va fi una mică în care, dacă treburile se vor adânci, vor fi importate componentele semi-asamblate în China, astfel încât să se dea impresia producerii în India. Ce e asta? O simplă optimizare fiscală. Am făcut paranteaza ca să vă arăt că treburile se cutremură. Ieșirea lui Thiel arată o teribilă incertitudine. Dacă până acum toți, la unison, spuneau că vor aduce industria înapoi, acum treburile s-au schimbat. Mai e însă ceva.
Toată nebunia începută de Trump semnalizează că SUA nu mai e o țară. Înainte, schimbarea președinților nu avea absolut niciun impact în ceea ce privește business-ul internațional. Dolarul tocmai din motivul acesta a ajuns moneda dominantă: se bălăcăreau ăia în campania electorală, dar banul rămânea cât de cât ban. Chiar și-așa, într-un secol, dolarul s-a transformat în hârtie igienică. Doar că a fost o transformare lentă, previzibilă și, aș adăuga eu, cu consimțământul celorlalți tovarăși internaționali.
Ce spun cei care mă critică? „Trump e un geniu: va devaloriza dolarul și astfel datoriile SUA nu vor mai reprezenta nimic.”. Wow! Știți ce e surprinzător? Că asta nu vine din capul sec al vreunui susținător frenetic de-al lui Trump, ci din actuala zonă de putere americană. OK, ce transmiți tu printr-un asemenea slogan unui deținător de datorie americană? E simplu de înțeles: faptul că urmează să-l tragi pe sfoară. Frumos, nu-i așa? Iar ăla ce trebuie să facă? Să spună „Da, să trăiți!” și să te caute să te pupe-n fund - dacă e să folosim limbajul lui Trump? Chiar credeți că oamenii sunt atât de proști?
Aș vrea să vă spun că Trump a făcut pentru dedolarizare mai mult decât au făcut Biden, Putin și Xi împreună. Știu, nu mă credeți, dar din episoadele pe care le-am văzut, SUA s-au transformat într-o țară absolut impredictibilă în condițiile în care stabilitatea este esențială menținerii statutului dolarului ca monedă de rezervă. Însă, dansul grotesc al lui Trump în ceea ce privește tarifele vamale, prin continuarea imperturbabilă a confruntării de către chinezi, a semnnalizat și altceva, anume o deja vizibilă fragilitate a SUA. Ce-a făcut chinezul? În termeni pokeristici se spune că „a dat cu sec”, moment în care cacialmistul american a rămas cu chiloții în vine. Credeți sau nu, episodul nu se termină aici și-o să vă explic imediat de ce.
Absolut toate semnalele pe care le avem ne arată că SUA va intra într-o recesiune extrem de gravă în acest an. Este și motivul pentru care chinezii n-au mai cedat. Ei știu ceea ce urmează și, mai mult, știu că e o chestiune de timp până când nu vor mai vinde mare lucru acolo(sau vor vinde doar produsele extrem de ieftine, pe care americanii le vor importa în disperare). De ce? Pentru că sărăcia va fi atât de mare încât nu vor mai avea cui să vândă. Toată viața lui, Trump s-a învârtit printre speculatorii imobiliari, domeniu bișnițăresc, cu marje nesimțite de profit. Trump a știut instinctiv să speculeze egoul prostovanilor. De aceea toți proștii lumii fac coadă la Mar-a-Lago, plătind sume obscene pentru o pospăială de servicii premium cu un dress code menit să-i impresioneze pe țărani. La nivel de țară, problemele sunt altele, acordarea mașinăriei făcându-se mult mai fin. De unde să știe Trump că doar crescând cu 5% tarifele poți provoca o furtună globală? Pentru el totul se judecă prin prisma șmecheriilor obscene din lumea bișnițarilor de case. Ăia sunt obișnuiți să-i păcălească pe proști vânzându-le iluzii despre statut, fericire sau mai știu eu ce alte rahaturi. Apariția sa acum, într-un moment extrem de complex, nu-i altceva decât semnalul căderii ireversibile.
De fapt, ceea ce vom vedea în perioada următoare va fi o spirală deosebit de perversă: lumea va fugi de pe dolar, fapt care va cauza căderea SUA, fapt care va cauza o fugă și mai mare de pe dolar s.a.m.d. O să las acum, pe final, câteva cifre pe care, probabil, le vom discuta începând din toamnă. SUA probabil va avea la sfârșitul lui aprilie rezerve de cash de aproximativ 500 mld. $. Declanșarea recesiunii(probabil prin iunie) va impune cheltuieli masive pentru a ține corabia pe linia de plutire. Cât? Sub 1 trilion nu se poate discuta, dar eu cred că va fi mai mult. Fără doar și poate, în iulie vom asista la circul privind ridicarea plafonului de îndatorare al SUA, iar când se vor face calculele toți vor constata cu stupoate că deficitul bugetar a sărit de 3.5 trilioane! Vă rog să notați asta, o vom mai discuta cu siguranță!
Știți care e cel mai așteptat lucru acum în SUA? Inflația. Asta că tot am vorbit despre „trumpiștii cei deștepți” care pledează pentru devalorizarea dolarului. Mai multe studii arată că suntem în fața celor mai mari așteptări inflaționiste din anii 80 încoace! De fapt, ceea ce se observă este că, pe fondul scăderii vechii inflații, se formează un nou val inflaționist care va lovi radical fix atunci când politicienii tembeli de-acolo nu se vor aștepta. Ceea ce e interesant e că mediul de business este conștient de noul val și dacă e conștient mediul de business, cum credeți că sunt finanțatorii SUA, cei care văd cu adevărat „the big picture”?
Pun punct aici, repetând întrebarea din titlu, cu răspunsurile de rigoare. Cum se va dedolariza lumea? Prin căderea SUA. Cum va cădea SUA? Prin dedolariazare. Iată tabloul pe care-l vom vedea din ce în ce mai clar!
duminică, 13 aprilie 2025
Cum identifici nebunia?
sâmbătă, 12 aprilie 2025
În zodia dictatorului fără chip
Există un element care ar trebui să ne dea fiori reci pe șira spinării: suntem intrați în plină dictatură, pe care o simțim la fiecare pas, dar care e infinit mai bizară decât tot ceea ce am trăit până acum. Și asta pentru că ne este imposibil să-l identificăm pe dictator! Oriunde te-ai uita vezi numai slugi care execută, slugi pe care le poți urî, dar știi că debarcarea lor nu va rezolva problema. Suntem în epoca absurdului absolut.