miercuri, 30 noiembrie 2022
Demonstraţiile din China
marți, 29 noiembrie 2022
Despre unire fără ocolişuri
Pentru a creşte popularitatea Maiei Sandu în România, securiştii au început să dea „pe surse” că individa de la Chişinău ar fi solicitat unirea Republicii Moldova cu România şi că Plăvanul, după ce iniţial ar fi refuzat, şi-ar fi dat acordul. E o ciudată campanie de PR care merge bine, paradoxal, pe ambele maluri ale Prutului.
luni, 28 noiembrie 2022
duminică, 27 noiembrie 2022
Ce urmează în Ucraina
sâmbătă, 26 noiembrie 2022
Criza farmaceutică
vineri, 25 noiembrie 2022
Hai la sancţiuni, neamule!
Mă uit cu stupoare la circul ieftin pe care-l face nulitatea Ursula, dar cu şi mai mare stupoare mă uit către ochii tâmpi ai cetăţenilor care au devenit măgarii care urmăresc isteric morcovul propagandei. În condiţiile în care există acea filmare devastatoare în care armata ucrainenă omoară cu sânge rece prizonierii ruşi - filmare peste care Kievul a trecut cu o făctură propagandistică - Parlamentul European declară Rusia stat sponsor al terorismului. Un privitor obiectiv efectiv ar izbucni în râs văzând acest spectacol absurd. Doar că, în ciuda a ceea ce pare, mişcarea Parlamentului European este una a disperării.
joi, 24 noiembrie 2022
Aşezarea pieselor
miercuri, 23 noiembrie 2022
Întoarcere
Le mulţumesc din suflet tuturor celor care s-au gândit la mine. Abia acum am reuşit să accesez contul de telegram şi am citit comentariile celor îngrijoraţi de tăcerea mea prelungită. Ieri am avut o tentativă de a scrie pe blog, însă după ce am aprobat câteva comentarii am obosit atât de rău încât nu am putut continua.
Nici azi nu pot să fac mare lucru, dar sunt mai bine. Nu vreau să insist, o să vă spun doar că sunt momente în care primim lecţii din care trebuie să înţelegem cât de mici şi neajutoraţi suntem. Ştiam asta, dar probabil n-o ştiam atât de bine. Loviturile pe care le primim ne arată atât fragilitatea, dar - sper eu - şi puterea de regenerare care ne-a fost dată.
OK, dragii mei, mă opresc aici. Pe moment totul pare a fi OK, sper să mă refac cât se poate de repede.
P.S. Asta-mi răsună acum în cap
Mario Benedetti: Viaţă ternă
Privind viaţa goală
în timp ce vorbeşti doar pentru a spune ceva.
Ieşirea în noapte face viaţa mai frumoasă,
cu acel mic şi oblic soare al său, lăsându-ne fără cuvinte.
Să vezi viaţa goală când tu erai acolo, cu toate ale tale.
Acum acestea sunt singure,
fără a avea vreo promisiune că te vei trezi,
dar continuând cu papucii, ceştile, lingurile.
Nu a meritat deranjul.
Jocul zilelor este promisunea pe care nu o ştiai
a înfrângerii de la început.
sâmbătă, 19 noiembrie 2022
Veţi fi supravegheaţi mai ceva decât animalele
Monstruoasa coaliţie care a acaparat întreaga politică românească pune la cale în Parlament ticăloşie după ticăloşie. La umbra unor sterpe discuţii despre majorări ale pensiilor, ticăloşii trec la automat legi cruciale nu doar pentru detonarea suveranităţii naţionale, dar, chiar mai rău, iniţiative care afectează libertăţile individuale.
vineri, 18 noiembrie 2022
Frauda FTX în lumina reflectoarelor
joi, 17 noiembrie 2022
miercuri, 16 noiembrie 2022
IT
Pe zi ce trece tot mai multe companii mari anunţă concedieri masive de IT-işti. E clar o problemă din moment ce, peste tot, se dă afară. Care sunt totuşi motivele?
marți, 15 noiembrie 2022
Ce s-a discutat la Istanbul?
luni, 14 noiembrie 2022
Despre draci
Ce-ar fi dacă, de pildă, dracii şi-ar arăta imediat puterea şi ar copleşi omul cu descoperiri? Dacă deodată ar descoperi, bunăoară, telegraful electric(adică în cazul în care nu ar fi fost descoperit), i-a transmite omului tot felul de secrete: „Sapă acolo şi ai să găseşti o comoară sau ai să descoperi zăcăminte de cărbune”; dar astea n-ar fi decât nişte fleacuri!
duminică, 13 noiembrie 2022
La zi
Ieri nu am spus mare lucru despre studiu, lăsându-vă să-l digeraţi singuri. Într-adevăr, la prima vedere studiul pare impresionant şi radical diferit faţă de Vest. Cu toate acestea sunt câteva chestiuni care nu rimează. În primul rând un element vizibil de la o poştă, la capitolul „Locul Rusiei în lumea viitorului” pe care-l citez în continuare: „Accentul principal în designul imaginii viitorul, așa cum era de așteptat, se face pe modelul unui stat digital, cyberpunk și așa mai departe”. Iată cum sare iepurele din ditai comisia strategică prezidenţială. A fost elementul pe care nu l-a remarcat nimeni, cu toate că era cel mai flagrant dintre cele vizibile. În momentul în care vorbeşti despre un stat digital, ţi-ai luat adio de la orice fel de tradiţie. Părerea mea este că fragmentul menţionat a fost introdus pe uşa din dos, cel mai probabil pentru a justifica politica viitoare.
sâmbătă, 12 noiembrie 2022
Un studiu influent din lumea rusă
vineri, 11 noiembrie 2022
Două veşti
joi, 10 noiembrie 2022
Cât de umflat e buboiul?
miercuri, 9 noiembrie 2022
O victorie cât o înfrângere
La ora la care scriu acest articol, republicanii par a avea un avans clar la Camera Reprezentanţilor, în timp ce pentru Senat situaţia se în vârte în jurul egalităţii, cu un avans destul de slab în favoarea lor. Mi se pare dezamăgitor.
marți, 8 noiembrie 2022
E cu patriotism, tovarăşi!
luni, 7 noiembrie 2022
De ce îmbătrânesc chinezii?
De ceva timp în China a început să se discute extrem de puternic despre prăbuşirea natalităţii. Problemele rezultate din realitatea în care se află acum ţara vor fi multiple. O populaţie îmbătrânită nu mai poate face faţă provocărilor viitorului, iar problemele demografice deja încep să se vadă.
Privind însă statisticile, înţelegem altceva. Japonia(vezi graficul) avea în 1950 o rată a natalităţii de aproape 27‱. Până în 1964, rata natalităţii a căzut la 17.5‱! Între 1964 şi 1973, rata natalităţii creşte(vezi graficul), ajungându-se la aproape 19‱, iar de atunci s-a redus continuu, ajungând la 7.1‱ în prezent. Ce e interesant e faptul că, dacă păstrăm „distanţa de timp” de 34 de ani de la vârful de natalitate local, obţinem o diferenţă de natalitate aproape identică cu cea din China(2.19‱ în Japonia faţă de 2.2‱ în China)! E remarcabil întrucât Japonia n-a avut niciun fel de politică de descurajare a natalităţii, iar graficele celor două ţări par copiate la indigo. Chiar şi perioada de dinainte de declinul definitiv seamănă atât ca dinamică, dar şi ca perioadă de timp(14 ani în Japonia faţă de 9 ani în China).
duminică, 6 noiembrie 2022
Câteva explicaţii necesare privind imposibilitatea politicului de a schimba ceva
Ieri am imaginat un scenariu pentru a demonstra un lucru care mi se pare din ce în ce mai evident, anume incapacitatea politicului de a rezolva problemele. Din păcate, mulţi dintre cei care au comentat s-au limitat la detaliile insignifiante ale scenariului meu: că „de ce am adus în discuţie infracţionalitatea, deoarece ea există doar dacă e sprijinită politic”, că „trebuia să gândesc altfel raportul de forţe” sau că „am dus chestiunile mult prea la extrem”. Scenariul a fost construit destul de schematic, fiind menit doar a atrage atenţia. Un studiu în care să faci o analiză a diferitelor interacţiuni dintre facţiuni probabil că ar fi mâncat mult spaţiu şi timp, iar de ajuns n-ar fi ajuns la concluzii radical diferite de scenariul pe care l-am expus.
sâmbătă, 5 noiembrie 2022
De ce politica nu poate rezolva problema actualei societăţi?
vineri, 4 noiembrie 2022
Cronica unei morţi anunţate
joi, 3 noiembrie 2022
Geopolitica momentului
Cu toate că alianţa ruso-chineză este mai vizibilă decât oricând, cu toate că Rusia acceptă primatul Chinei, există o anumită stare de incertitudine în clasa politică rusă. Istoria a demonstrat că în ciuda animozităţilor şi a mizeriilor pe care SUA le-au făcut Chinei, politicienii de acolo nu a avut nicio problemă în a face pasul către SUA atunci când li s-a arătat bunăvoinţă.
miercuri, 2 noiembrie 2022
Ne vor înlănţuiţi!
Burduja ăl mic trage în forţă la identitatea digitală. Un grup de securişti din Parlament au ca obiectiv obligarea tuturor românilor să-şi facă un cont bancar. Nu-i rău să ai un cont, dar de ce trebuie să fie obligatoriu? Apoi, constatăm că băncile îşi reduc treptat, dar sigur, prezenţa teritorială. De asemenea, reţeaua de ATM-uri e într-o diminuare constantă, iar comisioanele cresc continuu. Apar din ce în ce mai multe obligaţii pentru cetăţeni: să-şi autocitească la intervale regulate de timp consumurile, să raporteze autorităţilor diverse chestii, ba chiar să colaboreze obligatoriu cu Securitatea. Ah, nu ştiaţi încă, dar DA, e un proiect de lege. Despre ce e vorba?
marți, 1 noiembrie 2022
Prostia - noua realitate politică a lumii
Că Liz Truss e proastă a devenit practic o axiomă. Nu-i nevoie decât să-i vezi poza pentru a-i pune ştampila. Însă constatarea că întreg sistemul britanic de putere e de o prostie incomensurabilă, asta e ceva mai greu de înţeles. Şi nu doar cel britanic. Trăim într-o perioadă în care prostia a invadat suprafaţa pământului cu aşa o furie încât uneori efectiv nu-ţi vine să crezi că e adevărat.