Pe zi ce trece tot mai multe companii mari anunţă concedieri masive de IT-işti. E clar o problemă din moment ce, peste tot, se dă afară. Care sunt totuşi motivele?
Principala problemă am descoperit-o acum mai bine de trei ani. Ai un departament IT super-aglomerat şi te apuci să angajezi. Piaţa nu prea îţi permite să angajezi personal de top, astfel încât eşti obligat să accepţi şi oameni „mai entry level” pe care-i aloci unor sarcini minore, doar trebuie să-şi ia banii pentru ceva. Însă situaţia, în loc să se simplifice se complică. Departamentul IT îl ai la fel de încărcat, sau poate chiar mai încărcat deoarece procedurile se complică şi pentru un rahat ajungi să ai nevoie de infinit mai mult timp decât înainte. Dacă nu faci o analiză la timp, pici în capcana angajărilor perpetue. Fără doar şi poate e vorba de o eroare de scalare a departamentelor IT, eroare în care, atât HR-ul cât şi departamentele IT în sine pică extrem de graţios. Aşa se ajunge ca în final să te trezeşti că ai umplut departamentul cu tot felul de „specialişti” în apăsat un buton, că ai proceduri mai stufoase decât practica judiciară autohtonă şi că, în ciuda efortului, haosul tronează peste toţi.
Partea frumoasă e că, după ce te apuci să tai în carne vie, ajungi să constaţi că e din ce în ce mai bine. Exact ca-n bancul cu evreul care se plângea rabinului de lipsă de spaţiu. Şi, culmea, cei care înainte de angajările masive se plângeau că muncesc de rup, ajung să-ţi mulţumească pentru că ai resimplificat fluxurile de lucru, redându-le productivitatea.
Cel mai limpede s-a văzut în cazul Twitter, unde Musk a concediat masiv, iar de văzut nu se vede absolut nicio problemă în funcţionarea companiei. Ba, din contră, parcă Twitter-ul începe să se mişte mai bine(mă rog, sunt subiectiv!). Ştiţi, înainte de achiziţionarea companiei de către Musk, analiştii spuneau că Twitter-ul are o problemă deoarece nu reuşeşte o retenţie bună de personal şi le pleacă prea multe „talente” la concurenţă. Mişcarea lui Musk a arătat cât valorau acele „talente”, deschizându-le ochii şi competitorilor care au început să-l imite, concediind personalul excedentar.
Întrebarea care se pune este dacă avem de-a face cu o criză şi, mai ales, dacă exodul IT-iştilor va continua. În mod paradoxal, pe toate pieţele este o criză de IT-işti, o criză care va continua mai mulţi ani de-acum înainte. Problema e că cei „expulzaţi” nu-şi vor găsi de lucru din mai multe motive. În primul rând pentru că ei fac parte dintre cei care, probabil, nici n-ar trebui să se numească IT-işti, ci personal auxiliar. Apoi, remarcăm o creştere a complexităţii muncii în domeniu, astfel încât doar cei foarte buni au loc, restul neputând nici măcar să improvizeze. Şi, nu în ultimul rând, domeniul se automatizează masiv, astfel încât un om poate face mult mai mult. Atenţie: această ultimă observaţie nu e în contradicţie cu cea anterioară!
Deci, în concluzie, nu putem spune că avem de-a face cu o criză în IT, criză care ar face companiile să concedieze personalul esenţial. Din contră: de personal esenţial e nevoie ca de aer. Însă nu putem nega că avem în faţă o criză economică extraordinară, iar pentru a o înfrunta companiile s-au apucat să arunce lestul peste bord, concentrându-se doar pe personalul care contează cu adevărat şi care, de altfel, va avea parte de mult mai multe beneficii materiale. Ceea ce vedem e, mai degrabă, o criză de management a departamentelor/business-urilor IT.
Criza energetica mondiala provocata de prostia supranumita "claimat change", va rescrie disciplina numita economie, mai ales in tarile "avansate" in domeniul IT.
RăspundețiȘtergereUnora - multora - dintre activitatile economice, li se va restrange pana la zero "amprenta de carbon", ceea ce va antrena si o scadere drastica a businessului numit IT. Respectiv, chiar si cei mai buni dintre IT-isti vor deveni dintr-o data supranumerici visavis de cerere, si din acest motiv salariile vor ramane pe loc doar pentru cei mai buni, insa pentru cei mediocri vor scadea.
Criza economica aflata in derulare, generata fiind de criza energetica avand drept cauza prostia academica numita "claimat change", va face ca viata pe planeta sa se reduca, in speranta ca numai o "racire globala" fortata, nu va mai abera cli(s)ma!
Daca Inteligenta Artificiala are drept Parinti niste prosti, atunci cum dreaq` credeti ca Copilul se va putea naste vreodata destept, daca niciuna dintre Gene nu are cum sa-l ajute la desteptare?
Si ca si aceasta escrocherie academica sa treaca cat mai neobservata/sa ajunga sa fie uitata cat mai repede posibil, razboiul mondial va fi si lung si crunt!
Foarte bune observatiile...care partial raspund la intrebarea care ne-o punem cu totii:
ȘtergereDaca lumea este de ceva decenii in plina DEINDUSTRIALIZARE, iar mai recent intr-un ritm alert, de ce am mai avea nevoie de(atitia) IT-isti? ( In mare parte fondurile pentru salariile uriase ale acestora vin din industrie)
BB
Exodul IT-istilor, de la lipsa de oferta catre cererea mare, nu va face decat sa scada salariile inclusiv din IT in absolut toata lumea, si nicidecum sa creasca!
RăspundețiȘtergereCorect! Foarte buna analiza.
RăspundețiȘtergereCauza problemei e la cei care au luat deciziile de angajare initial pentru acest "personal auxiliar". IT-ul e un domeniu in care daca nu tii pasul cu tehnologia si nu te formezi in permanenta esti "pe tusa" foarte rapid.
Exact pe tinta esti. Nu sunt oameni buni cu experinta in IT si rata de inlocuire a celor buni este mica. Multi mancatori de rahat.
RăspundețiȘtergereDeci, gata!
RăspundețiȘtergereInclusiv in IT, s-a descoperit Taina/Misterul faptului ca:
1) cresterile infinite = exponentiale, recte modelele multiplicative ale cresterii de orice fel,
2) chiar daca ar exista cu adevarat, cu toate astea ele trebuie neaparat inlocuite cu modelele aditive de crestere, adica cu oscilatiile/fluctuatiile cu adevarat "nesimtite" ....... abia perceptibile .... infinitesimale!
Altfel: incepe sa duduie iar economia globala, sa se incalzeasca planeta, si sa turbeze clima!
Hohote de ras si aplauze!
Nu mai are din ce sa duduie economia globala. DACA am fi avut destule resurse China nu ar mai fi intimpinat greutati sa-si mute miliardul de cetateni(saraci) in blocuri cu Aer Conditionat si automobile( adica sinucidere energetica). Statisticile lor ne spun ca in momentul de fata doar ~400 mil. pot afirma ca o duc bine. (zimbet crispat:)
ȘtergereDa` de ce bre: sinucidere energetica?
ȘtergereCand pe langa resursele fosile regenerabile, au mai aparut si resursele noi regenerabile (care le fac concurenta neloiala primelor, pentru ca cica ar fi mai poluante decat ele)?
Energie este deci destula. Asa ca nu-i vorba aici despre sinucidere, ci este vorba despre crima cu premeditare.
Si apropos de cresteri de salarii in IT sau aiurea.
ȘtergereVine criza, nu vine boom. Adica dupa Top urmeaza Bottom.
La fel ca in 2008-2009.
Culmea, cel putin in Romania, inclusiv atunci guvernantii erau datori fata de populatie, cu cresteri restante de ani de zile la salarii si pensii!
Si ce s-a intamplat cu salariile si pensiile, odata declarata intrarea in recesiune globala?
Au fost taiate la jumate pentru circa 2 ani parca, nu doar ca n-au mai crescut!
Istoria se repeta pentru ca:
capitaliZmul subtire, cu crize multiple si din ce in ce mai grave se tine!
Si inca ceva... de regula in IT firmele contracteaza o echipa de implementare pt. un anumit proiect. Dupa finalizare - in general sunt 2 abordari, o parte din echipa este diponibilizata si se pastreaza cativa membrii cu experienta sau toata echipa este disponibilizata.
RăspundețiȘtergereCeea ce e "distrativ" este ca in momentul in care firma are nevoie de o modificare daca programatorul care trebuie sa faca modificarea nu a facut parte din echipa de implementare acel programator are nevoie de 10 ori mai mult timp sa identifice locul unde sa faca modificarea decat sa faca modificarea in sine.....
Asta e si un motiv pentru care cererea de specialisti nu va scadea ...
Totul se nvarte in jurul lui Musk-a-
RăspundețiȘtergere"Ai un departament IT super-aglomerat şi te apuci să angajezi..."
RăspundețiȘtergereAntreprenorii si managerii prosti, angajeaza.
Antreprenorii si managerii mediocri, externalizeaza.
Antreprenorii si managerii inteligenti, automatizeaza.
"Deci, în concluzie, nu putem spune că avem de-a face cu o criză în IT, criză care ar face companiile să concedieze personalul esenţial. Din contră: de personal esenţial e nevoie ca de aer."
De citit:
https://training.linuxfoundation.org/resources/2022-open-source-jobs-report/
https://training.linuxfoundation.org/resources/publications/a-brief-guide-to-starting-your-it-career-as-a-linux-sysadmin/
https://www.netdevgroup.com/support/documentation/ndg_salary_guide_ebook.pdf
https://www.lpi.org/value-of-certification/new-to-linux
_____
In ziua de astazi, a sti Linux + Pl/SQL + Python + KVM & Containers (Docker & Kubernetes) este echivalentul cu a sti limba engleza, iar daca nu stii limba engleza, esti echivalentul lui Ghita de la scularie si in cativa ani de zile somer fiind, ai sa te intrebi unde sunt locurile de munca, sau ma rog, un' se duc cocorii cand se duc. Adevarul este ca locurile de munca s-au automatizat (si s-au mutat in Asia), Ghita si toti colegii lui de geniu au intrat in somaj pe termen nedefinit, iar cocorii, da-i in plm sa se duca unde vor ca doar prostilor le pasa unde se duc.
La Musk treaba e mult mai simpla.
RăspundețiȘtergereFunctionalitatea majora de a trimite mesaje e rezolvata din mai mult de 10 ani.
20% se ocupa de scalabilitate & mentenanta. Astia sunt utili si raman.
60 - 80% din personal se ocupa de monitorizare si intelegerea contentului si politici de continut si implementare adica cenzura.
Gagii astia fie ca sunt developeri / analisti / manageri nu mai sunt necesari.
Musk vrea sa smulga orice dolar poate pentru a compensa investitia exagerata pe Twitter.
Aia care raman probabil vor lucra la o integrare deep Tesla - StarLink - Twitter
Firmele de IT au o alta problema... proiectele de software in general sunt scumpe si cer schimbari de comportament. Firmele nu mai au nici buget iar pe timp de criza scopul e functionarea cu costuri minime folosind solutii deja cunoscute.
Marota cu digitalizarea acu e inlocuita cu slava ukraina, armament, vaccinuri si climatice. Implicit bugetele se aloca altfel pentru ca prioritatile s-au schimbat.
Ce s-a vazut in pandemie e ca solutiile IT pot fi facute repede de foarte multi dar implementarea in viata reala necesita multa munca.
Ca exemplu kill gates a scos vaccinul Moderna dar nu a fost in stare sa impuna si un ID digital in acelasi timp.
Treaba nu e chiar așa. Fac parte dintr-o firmă unde se concediază. Au fost dați afară și oameni buni și cu experiență și unii mai juniori. Analiza dumneavoastră nu stă în picioare ca o explicație la concedierile generalizate.
RăspundețiȘtergereAș zice mai degrabă că este un trend comandat în multe cazuri ca să se mai inducă nițică frică și teamă.
Sănătate
Salariile in IT in Bucuresti se apropie de cele din Vest. Combinat cu zilele multe libere de la stat... scad mult competitivitatea fata de anii trecuti.
ȘtergereDoamne Ajuta!
ȘtergereMacar de-ar tine-o tot asa fara sa nu fie nevoie sa se reprofileze la anul(din anunturile lui Bezzos) pe alte meserii naspa!
care zile libere multe de la stat ? alea 20 ?
Ștergerecolegii din jermanica au 30 zile iar cei din franta cumulat vreo 40. noua celor din romania 26.
sa privim per ansamblu nu varfurile, la noi salariul maximal in it este cam undeva putin mai sus de salariulde pornire din alte tari... de unde le scoateti... cautati compa ratio si vedeti
In America de Nord ai in jur de 9 zile libere, in Asia banuiesc ca e si mai putin.
ȘtergereScorurile cu Canada sunt aproape comparabile. In Asia sigur gasesti locatii la 50% din costurile din Bucuresti.
Prin reducerea volumului activitatii in IT doar la supraveghere si control, vor aparea din ce in ce mai multi hackeri/bombardieri IT, care le vor face imposibila viata celor ramasi/pastrati in sistem, dar mai ales consumatorilor de "Inalta Tehnologie"!
RăspundețiȘtergereIT-ul, poate face doar banii din munca comandata, si extrem de rar din imaginatia proprie pusa la munca.
RăspundețiȘtergereIT-ul, nu va putea tipari/emite insa niciodata vreo moneda intr-o cantitate nelimitata/necontrolata, asa cum poate face doar statul prin banca centrala!
Ce poate face insa IT-ul, este generarea si hranirea suficient de lunga a Anarhiei!
Respectiv: mentinerea statului-politicului intr-o continua imposibilitate de a mai putea organiza vreodata in vreun fel oarecare: datul-luatul de putere.
Abia dupa consacrarea indelungata a Anarhiei, indivizii cu adevarat inteligenti si creativi, ii vor putea subtiliza statului absolut toata puterea, implementand in locul ei puterea lor proprie, pe care o vor putea lasa mostenire exclusiva numai supusilor lor!