duminică, 30 aprilie 2023
Dezastrul începe
sâmbătă, 29 aprilie 2023
O descoperire surprinzător de plăcută
joi, 27 aprilie 2023
Imperiul care se scufundă
miercuri, 26 aprilie 2023
Spre al treilea val
Primul val al crizei bancare a fost cel reprezentat de falimentul Silicon Valley Bank. Al doilea a fost cel reprezentat de Credit Suisse. Aparent treaba s-a calmat în momentul înghiţirii creditorului cu probleme de către UBS. Doar că situaţia e mai mult decât oablă şi e normal să fie aşa. Astfel încât putem spune că ne aflăm în „anticamera valului trei”, adică acolo unde se acumulează problemele.
marți, 25 aprilie 2023
Lucrurile sunt limpezi, vizibile cu ochiul liber!
luni, 24 aprilie 2023
O crimă şi mai multe direcţii de cercetare
Ca antreprenor ai o problemă: oamenii pe care-i plăteşti trebuie să lucreze. Pare simplu, dar nu e aşa. Dacă scapi procesul din mână te duci în cap deoarece nimeni nu-ţi mai munceşte şi totul se transformă în haos. Ba, colac peste pupăză, stând de pomană, oamenii sunt frustraţi, ultra-excitaţi, belicoşi şi au tot timpul ceva de reproşat. Ca om trecut prin fenomen, credeţi-mă că ştiu bine ce spun.
vineri, 21 aprilie 2023
Falsa dezbatere
Începând cu înscăunarea lui băsescu nu a mai existat sărbătoare creştin-ortodoxă care să nu fie bruiată, obstrucţionată sau chiar contestată pe faţă de diverse personaje. Aşa se face că, a fi ortodox în această ţară eminamente ortodoxă devine, din ce în ce mai des şi din ce în ce mai paradoxal, o încercare teribilă, o luptă inegală în care simţi cum eşti intimidat şi, uneori, chiar lovit forţele tenebrosului stat subteran. Perioadele de post, unele de adâncă reflecție pentru majoritatea credincioşilor, s-au transformt astfel în perioade de isterizare în masă, în care rând pe rând, nulităţi din diverse zone ale „societăţii în civil” ies la iveală cu tot felul de aberaţii menite strict a distruge liniştea crdincioşilor, a-i agresa din toate direcţiile cu non subiecte.
joi, 20 aprilie 2023
O poveste cu chip-uri
Dacă te apuci să vezi care sunt tendinţele în orice domeniu te loveşti de o constatare ciudată: totul pare a fi frânat de criza de pe piaţa chip-urilor. E o cerere mare care ba e acoperită, ba nu. Asta, la modul teoretic, ne duce cu gândul că într-un asemenea setup de cerere vibrantă, domeniul chip-urilor este unul extrem de profitabil, în care merită să investeşti.
joi, 13 aprilie 2023
Povestiri ruseşti de Paşti
M-am trezit aşa cum o fac în fiecare dimineaţă, puţin înaintea orei cinci. Eram hotărât să-mi scriu articolul pentru azi, doar că nu ştiam ce subiect să aleg întrucât avem cel puţin trei evenimente majore. Dau să mă ridic din pat şi-mi cad ochii pe noptieră unde s-a cam ridicat binişor grămăjoara cu cărţi de citit. Nu-mi place când se întâmplă asta deoarece înseamnă că trec printr-o perioadă agitată în care nu prea îmi mai rămâne timp de lectură. Adică exact nebunia pe care-o trăiesc eu în ultima perioadă.
miercuri, 12 aprilie 2023
Breaking news de-acum trei zile
marți, 11 aprilie 2023
Separarea apelor
luni, 10 aprilie 2023
Două chestiuni cât se poate de clare
duminică, 9 aprilie 2023
G7 urmează să-şi prezinte înfrângerea climatică drept o victorie
Aşa-zisa energie regenerabilă e un eşec pe toată linia. Asta se ştie de mult timp, însă „capitalismul biruitor” e obişnuit să forţeze pentru a duce lucrurile acolo unde îşi doreşte. Doar că şi forţarea are limitele sale, iar acum economiile G7 se află în prag de colaps.
Cu trecerea din ce în ce mai precipitată a ţărilor importante în BRICS, membrii G-7 s-au trezit într-o lume în care relevanţa lor s-a dus binişor spre zero, ca efect al impactului propriilor politici. Declanşarea războiului din Ucraina a fost doar bomboana de pe colivă întrucât politicile aşa-zis climatice începuseră de mult să fie aplicate, cu toate că relevanţa lor era cel puţin discutabilă
Wade Ellison, profesor emerit de fizică la Universitatea Oxford a scos recent la luminăun raport devastator despre aşa-zisele „alternative eoliană”. Raportul îl puteţi descăraca de pe site-ul The Global Warming Policy Foundation. Multă vreme s-a crezut că eolienele vor fi viitorul energetic al omenirii deoarece „vântul e gratis”. În raport însă se demonstrează cu date certe că „alternativa eoliană” de fapt e o ficţiune. Cu toate că e concis, raportul e devastator în ceea ce priveşte analiza. Nu doar că eolienele produc doar o fracţiune din „capacitatea teoretică”, dar acea producţie vine la pachet cu numeroase belele. Dacă energia este produsă în exces, ea se pierde deoarece nu ai cum să opreşti eoliana ca să producă mai târziu deoarece mai târziu e posibil să nu mai fie vânt. De asemenea nu există alternative viabile de stocare a energiei electrice. Mai mult, pentru a produce suficientă energie de acest tip e nevoie de spaţii ample care poluează fonic. Nu mai vorbim de urâţenia respectivelor construcţii, care distrug orice privelişte.
Solarele, în mare, au aceleaşi belele. Desigur, nebunia nu a oprit oamenii să instaleze aceste echipamente hidoase peste tot. În România sunt instalate chiar şi pe terenurile agricole, cu toate că în trecut se introdusese o limitare a acestei nenorociri. Evident, nimic nu concurează cu tembelismul ideologic şi uite-aşa s-a ajuns să se strice mii de hectare în numele nefastului zeu al ideologiei verzi.
Dacă veţi analiza obiectiv, veţi constata că ţările G-7, în special cele din Europa, au serioase probleme energetice. Amplificarea presiunii asupra Rusiei prin alimentarea iraţională a conflictului ucrainean a produs un dezechilibru energetic major pe piaţa mondială a energiei. Dezechilibrul respectiv, la nivel european, este un dezastru. Vestul e în colaps, dar ţine coada sus asemeni unei babete care se încăpăţânează să se considere în continuare femeie fatală. Însă, semnalele de alarmă venite dinspre economie şi populaţie nu mai pot fi ignorate. Deja s-a atins limita, iar evitarea unei probleme majore trebuie să se facă cu orice preţ. Aşadar, ce urmează?
După cum spuneam, la următoarea întrunire G-7 eşecul va fi sărbătorit printr-o scamatorie. Mai precis, energia nucleară va căpăta statut de energie verde. Asta din două motive. În primul rând pentru a face energia nucleară mai ieftină(va beneficia de subvenţii, asemeni celei verzi), dar şi pentru a permite SUA să-şi exporte mai facil acele junk-uri tehnologice denumite pompos „reactoarele modulare de mici dimensiuni”(SMR). E comic să vezi cum disperarea pentru suplinirea cu orice preţ a energiei lipsă face ca una dintre cele mai periculoase tehnologii pentru mediu să fie promovată ca „alternativă verde”. Sunt 50 de ani de când Cernobîlul e aflat tot într-o zonă de excludere şi sunt slabe speranţe ca vreo bucăţică din imensul terenul care înconjoară reactorul să reintre în circuitul economic. În continuare zona e „explozivă” întrucât reactorul tot mai „mocneşte”. Cu această experienţă, căreia i se adaugă şi celelalte accidente nefaste, ar trebui să tratăm cu mai multă circumspecţie situaţia. Aţi uitat oare dezastrul nuclear dela Fukushima, când poluarea nucleară a produs efecte care nici măcar acum nu pot fi contorizate?
E cât se poate de cert că tehnologia nucleară e departe de a fi sigură. De asemenea, e clar că nivelul nostru de dezvoltare cere inclusiv existenţa capacităţilor nucleare de producţie a energiei electrice. Trebuie însă ca întreaga situaţie să fie gestionată cu responsabilitate şi să se găsească un echilibru între diversele metode de producţie a energiei electrice. Generalizarea producerii de energie prin intermediul SMR-urile este o nebunie în sine. Această tehnologie şi-ar găsi aplicabilitatea doar acolo unde e nevoie de energie electrică într-o zonă izolată(de exemplu anumite facilităţi industriale în deşert sau undeva la munte, unde e extrem de costisitor să tragi linii electrice).
Marile facilităţi nucleare de producţie a energie electrice sunt într-adevăr periculoase, dar cel puţin concentrează într-un singur loc problemele, putându-se supraveghea îndeaproape respectarea cu stricteţe a normelor de securitate. Răspândindu-se însă precum puricii, reactoarele modulare au toate şansele să se transforme în adevărate bombe portabile, cu consecinţe dramatice pentru cei care au ghinionul să se afle în zona limitrofă.
De asemenea, dacă am lua în considerare riscurile extreme ale energiei nucleare am ajunge lesne la concluzia că numai energie verde nu e. Însă naţiunile G-7, aşa cum au fost obişnuite de atâta amar de vreme, nu-şi vor recunoaşte în ruptul capului eşecul, transformându-l într-o aparentă victorie. E cât se poate de clar că introducerea energiei nucleare ca energie verde e o înfrângere dezastruoasă. Doar că ei o vor promova ca pe un succes fără să se gânedească la consecinţele deciziei lor. Din punct de vedere economic, vom asista la o distorsionare şi mai mare a pieţei întrucât subvenţia va face să explodeze numărul capacităţilor nucleare de producţie, cu riscurile de rigoare.
E cât se poate de clar că treburile nu mai merg aşa. Heirupismul a ajuns forţa motrice a societăţilor occidentale, exact aşa cum ajunsese în Estul Europei în comunism. „Lumea e cu un picior în groapă!” - ni se va transmite de la viitorul G-7. „Norocul nostru, al naţiunilor dezvoltate, e că suntem cu un pas înainte”. Parcă aşa suna bancul „comunismului victorios”.
vineri, 7 aprilie 2023
Orientul din nou în conflict
A început conflictul între Israel şi Liban. Este ceea ce şi-a dorit Netaniahu, chiar dacă n-o va recunoaşte niciodată. Nicăieri nu se spune adevărul, anume că Israelul efectiv a invadat Ierusalimul de Est şi că toate acţiunile arabilor au fost de fapt generate de ceea ce şi-au permis să facă forţele de ordine israeliene în plin Ramadan. Pur şi simplu nu poţi merge să pângăreşti un loc sfând doar pentru că ai tu o agendă politică. Iar nemernicia pe care au făcut-o la moscheea Al-Aqsa este chiar impardonabilă. Cum e posibil să-i trânteşti la pământ pe toţi credincioşii veniţi la slujbă şi să-i legi de mâini şi de picioare cu benzi zimţate de plastic precum pe animale? Cine vreodată a comis o asemenea nemernicie? Ceea ce s-a întâmplat la Al-Aqsa însă nu este o premieră şi ştiţi bine asta.
joi, 6 aprilie 2023
Eliberarea de sub jug
Probabil vă surprinde perindarea prin China a atâtor delegaţii străine, la fel cum v-a surprins împăcarea istorică dintre Arabia Saudită şi Iran. Dacă în urmă cu vreo doi ani se punea problema atacării Iranului de către saudiţi în coaliţie cu Israelul, acum se deschid ambasadele în regim de urgenţă. Ce se întâmplă totuşi?
marți, 4 aprilie 2023
Ce e cu România???
luni, 3 aprilie 2023
duminică, 2 aprilie 2023
Contextul actual şi fundamentele sale
sâmbătă, 1 aprilie 2023
Lumea a fost şocată în dimineaţa aceasta
Tancurile Challanger livrate Ucrainei au reuşit să spargă barajul rusesc. Evgheni Prigojin, şeful Wagner, a declarat că a fost trădat de Putin, astfel încât a întors armele împotriva Rusiei, alăturându-se armatei Ucrainei. De asemenea, le-a arătat ucrainenilor o cale secretă - care are de-a face cu tunelurile din Bucegi - şi astfel, în dimineaţa acestei zilei, tancurile ucrainene au înconjurat preşedinţia Rusiei, de unde Putin a fost scos încătuşat de către Laura Codruţa Koveşi. Aceasta l-a predat Curţii Penale Internaţionale.