Ceea ce veţi citi în continuare este o simplă ipoteză. Nu există informaţii despre subiectul pe care-l tratez şi ceea ce voi spune în acest articol trebuie considerat ca fiind un scenariu, o ficţiune.
Vorbeam într-un articol anterior despre trendul descendent pe care s-au înscris acţiunile ERSTE şi, gândindu-mă la viitor, mi-a înflorit o ipoteză interesantă în ceea ce priveşte viitorul BCR.
Pornind de la realitatea concretă, ştim că România are o perspectivă sumbră din punctul de vedere a agenţiilor de rating. Dacă actuala turbulenţă mondială se va transforma în recesiune, România va avea probleme economice serioase(să nu uităm că stăm foarte prost pe fundamental). Automat, la fel de şifonaţi vor ieşi toţi cei care au o expunere mare pe ţara noastră fie că e vorba de retail, banci, imobiliare etc.
Aceasta mă face să cred că, dincolo de listarea ERSTE la BVB, se mai află şi altceva, adică o strategie a ERSTE de a-şi linişti cumva acţionarii. Nu cred că mai surprinde pe nimeni dacă afirm că digerarea BCR de către austrieci este o sarcină destul de grea şi că BCR, aşa cum arată acum, nu seamănă nicidecum cu ceea ce reprezintă tradiţia ERSTE, adică banca de retail. S-a vorbit mult despre o "indigestie" pe care ar putea-o avea ERSTE în urma "îngurgitării" BCR. Având în vedere toate acestea, cred că cel mai simplu pentru austrieci ar fi splitarea BCR în mai multe bucăţi: pe de o parte retail-ul(de care este interesat ERSTE), iar pe de altă parte activităţile care nu s-ar mula pe strategia lor adică Divizia Corporate şi alte activităţi despre care nu vom discuta deocamdată. După splitare, Divizia Corporate ar putea fi scoasă la vânzare, urmând ca ERSTE să rămână cu retail-ul, adică activitatea de care era interesată, şi cu un profit frumuşel de aproximativ jumătate din cât a costat BCR. Asta ar fi o gură de oxigen pentru acţionari şi ar avea ca efect o creştere a cotaţiilor ERSTE. Nu m-ar mira daca numele cumpărătorului pentru Divizia Corporate ar fi Millennium, o bancă cel puţin avidă de cotă de piaţă. Şi cred că este Millennium pentru că mi se pare foarte suspectă poziţia de aşteptare pe care au adoptat-o portughezii în ultima perioadă(iniţial anunţaseră că vor acoperi toată ţara, în condiţiile în care acum nu au reprezentare decât în şase judeţe).
Putem spune că dacă ar proceda aşa, ERSTE ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură: ar înregistra un profit frumuşel, şi-ar mulţumi acţionarii o dată cu reducerea expunerii pe România şi ar scăpa de business-ul corporate. În acelaşi timp ar rămâne cu partea care-o interesează cel mai mult, anume retail-ul. Poate vă veţi întreba de ce şi-ar dori ERSTE să scape de Divizia Corporate în condiţiile în care aceasta contribuie substanţial la profitul BCR. Surprinzător, dacă dacă se va întâmpla aşa, decizia va fi luată prin prisma managementului riscului. După cum se ştie, băncile germane şi austriece pun foarte mult preţ pe optimizarea riscului. În cazul ERSTE, Divizia Corporate a BCR poate constitui un element major de risc deoarece în cadrul grupului nu cred că există suficient know how pe acest segment.
Este evident că acum austriecii nu pot face nicio mişcare deoarece SIF-urile s-ar opune vânzării. Şi este logic să se opună întrucât s-ar reduce semnificativ valoarea de piaţă a băncii. Pentru a evita aceste probleme, Erste ar putea propune SIF-urilor(sau poate numai unui SIF, atenţie la această variantă!) un schimb de acţiuni(acţiuni ERSTE pentru acţiunile BCR deţinute) . Odată deţinut pachetul de control, calea către splitarea celor două linii de business ar fi liberă. Acesta, cred eu, este adevăratul motiv al listării Erste la BVB şi s-ar putea ca, pe fondul concurenţei dintre SIF-uri, austriecii să facă o afacere extrem de bună.
Aceasta este ipoteza socanta pe care ati enuntato in acest articol?
RăspundețiȘtergerehttp://trenduri.blogspot.com/2008/02/revenire.html
Sau trebuie sa mai astepam...
Lipsa unor informatii suficiente pe un domeniu, mai ales complex cum este cel bancar, poate duce si la asemenea "rataciri" cu iz logic...
RăspundețiȘtergereCredeti ca este logic sa doresti sa fii mai mic in loc sa fii mare, mai slab cad poti sa fii tare, mai sarac daca esti bogat, sa ai o perspectiva mai ingusta de crestere atunci cand ai un orizont larg?
Ipoteza interesanta ca scenraiu de film. Atat. Asta deoarece:
RăspundețiȘtergere1. Ca sa vanda Erste divizia de corporate a BCR nu trebuie sa faca divizare? Si atunci SIF-urile nu incaseaza niste bani, pe cota lor totala de 30,12% din divizia de corporate? Ca daca face divizare asimetrica, Erste intra in incurcaturi juridice cu SIF-urile si nu cred ca austriecii au chef de asa ceva.
2. De ce trebuia ca Erste sa se listeze la BVB pentru a vinde divizia de corporate?