Pentru multă vreme, piaţa mărfurilor a constituit o oportunitate pentru speculanţi. Şi a fost o oportunitate atât de mare încât tranzacţiile speculative au ajus să arunce în derizoriu tranzacţiile reale. Mulţi au văzut în aceasta un fel de dictat al speculatorilor asupra pieţei, viziune mai mult decât greşită. Într-adevăr, în momentul în care tranzacţiile reale(înţelegând prin aceasta tranzacţiile care se finalizează cu un schimb de mărfuri) sunt net inferioare celor speculative, viaţa celor care se aprovizionează este îngreunată. Dar, în acelaşi timp, viaţa speculatorilor este de zeci de ori mai grea întrucât jocul se transformă într-o luptă între speculatori care, în ultimă instanţă, este reglată de fundamente. Iar fundamentele sunt reprezentate de cererea şi oferta "minoritarilor" de pe piaţă, adică a celor care cunosc cel mai bine regula jocului.
Un asemenea exemplu am avut săptămâna trecută pe piaţa cafelei, când preţul pentru sortimentul robusta a înregistrat un avans de ~18% în numai trei zile. Motivul pentru care s-a ajuns la acest nivel a fost cauzat de introducerea unor ordine mari de cumpărare din partea unei companii neidentificate. Din câte se pare, compania respectivă intenţionează ca la scadența contractelor să achiziţioneze cafeaua, motiv pentru care mulți speculatori au fost prinși pe picior greșit. Pentru un speculator este practic imposibil să achiziționeze fizic marfa, motiv pentru care, singura posibilitate pe care o are este să înregistreze o pierdere usturătoare. Este un exemplu care demonstrează(dacă mai era nevoie) că și speculatorii pot înregistra pierderi substanțiale chiar şi atunci când ajung să domine o piață.
Exemple precum cel de față sunt pe cale să se înmulțească, în special în zona mărfurilor. Fie că vrem sau nu fundamentele economice vor începe din ce în ce mai mult să dicteze mișcările piețelor. Dacă până acum producătorii erau un element insignifiant în ecuaţia "cerere-ofertă", rolul lor începe să crească în defavoarea intermediarilor. Astfel se poate întâmpla ca în perioada următoare să asistăm la schimbări puternice de sens ale pieţelor: mărfurile vor creşte(în special produsele alimentare) pe fondul unor cereri mari mari, în timp ce acţiunile se vor deprecia din cauza unui orizont de recuperare din ce în ce mai incert.
Hedgerii nu vor fi niciodata un factor decesiv pe piata...
RăspundețiȘtergereCam asa ceva zicea si Jim Rogers de cel putin 1 an. Cine este interesat sa caute "jim rogers" pe youtube.
RăspundețiȘtergere