Mâine urmează să se desfășoare un referendum crucial pentru Scoția. Istoric, țara este parte a Angliei, dar practic, dintotdeauna, Scoția e altceva. Chiar dacă percepția publică este aceea că englezii, irlandezii și scoțienii sunt formați din același aluat, realitatea este diferită, iar referendumul pentru independența Scoției este dovada de netăgăduit a acestui fapt.
Este cât se poate de interesant și util de urmărit fenomenul. Nu numai datorită mediatizării sale ci, mai ales, ca precedent al unor reconfigurări fabuloase pe care le va genera acest fenomen. Oricât de tentați am fi să ignorăm ceea ce se întâmplă acolo, cred că avem obligația să privim cu atenție, mai ales din cauză că totul se va transforma într-un precedent cu potențial exploziv.
Inițial, referendumul pentru independența Scoției a fost tratat cu detașare. Pentru politicienii de la Londra chestiunile politice locale păreau mult mai importante decât exoticul eveniment. Nimeni nu credea că ruperea țării este posibilă. Sondajele și acțiunile hotărâte ale adepților independenței au propulsat însă evenimentul în prim-planul activității politicienilor din Insulă. Peste noapte, englezii și-au dat seama că sunt pe cale să piardă încă o treime din teritoriu, ceea ce se va transforma într-un adevărat dezastru. Fără Scoția Anglia își arată adevărata față: o falsă putere, o formă fără fond.
Cu dezechilibre economice fabuloase și cu o mândrie fără justificare, Anglia își privește istoria prăbușindu-se. Așa cum Imperiul Bizantin ajunsese în ultimele sale zile să conțină în realitate doar Constantinopolul și împrejurimile, exact la fel Anglia se vede transformată din imperiul în care soarele nu apune niciodată în țara din jurul Londrei. Este cumva soarta tragică a marilor imperii. Gloria se transformă în decadență ca și cum blestemele popoarelor asuprite ar fi ascultate de Pronie.
Desigur, în fața valului adepților independenței, Anglia mai are o opțiune, aceea de falsificare a votului și de întoarcere a rezultatului. Taberele sunt destul de apropiate, fapt care păstrează surpriza până în ultima clipă. Însă, cu un segment masiv de populație favorabilă independenței, indiferent de rezultatul referendumului, putem spune că Scoția e deja independentă. Chiar dacă mâine se va vota împotriva secesiunii, frustrările vor crește și se vor radicaliza, obligând Londra la concesii din ce în ce mai greu de acceptat și conducând în final la deznodământul logic.
Imperiul englez e mort. O moarte care ne confirmă soarta finală a marilor imperii. Însă, dincolo de cât de mult i-am urî sau i-am iubi pe englezi, este esențial să înțelegem care vor fi consecințele acestei secesiuni. În primul rând vom asista la un avânt al principiului autodeterminării etnice. Cu siguranță următoarea candidată la secesiune va fi Catalonia. Și, probabil că va reuși să-și câștige independența. Același lucru îl vor încerca zeci(poate chiar sute) de populații de pe toate continentele, generând o diversitate necunoscută până acum.
Este de așteptat ca fenomenul să se accentueze în special la nivelul membrilor Uniunii Europene. Oricât de feciorelnic s-ar comporta birocrații de la Bruxelles, trebuie să înțelegem că atomizarea Europei se potrivește de minune scopului proiectului European. Cu națiuni mici, lipsite de putere și fundamente te poți juca mult mai ușor, poți stabili reguli mult mai stricte și le poți coordona extrem de eficient. Aceasta s-a dorit de la bun început, iar snoava conform căreia noile națiuni nu vor fi primite în UE este doar o zicere. Nu doar că vor fi primite, dar li se vor face concesii mai mari decât importanța lor. Atomizarea a fost din start planul secret pentru „unificarea” Europei.
Pentru noi lucrurile ar putea arăta foarte urât. Cu țara penetrată de-atâta timp la nivel înalt de spionajul maghiar e de așteptat ca în prima fază să vedem pus în practică planul independenței enclavei maghiare din Transilvania. Nu este exclus ca, în final, după episodul „Ținutul Secuiesc” să avem de-a face cu secesiunea Transilvaniei. De o groază de timp se desfășoară o propagandă radicală(tot via Budapesta) care sugerează o superioritate a ardelenilor față de ceilalți români. Mai mult, „superiorul ardelean” este cel care, culmea!, este asuprit de „nemernicii de sudiști” obișnuiți să trăiască pe spatele său. O retorică falsă care poate fi contrazisă cu ușurință de oricine ar vrea să studieze structura PIB-ului. Dar în fața propagandei nu poți lupta cu logica. Se vor găsi probabil numeroși isteți gata să-mi demonstreze cum greșesc eu și cum vor trăi ei mai bine dacă se vor despărți de „asupritori”. Este inutil să intri într-o asemenea confruntare. Pentru mulți viermele a fost inoculat și, din nefericire atât pentru ei cât și pentru noi, „binefacerile” vor deveni vizibile abia după ruptură.
Revenind la subiectul articolului, putem spune în concluzie că trăim în direct decesul unui imperiu și, cu siguranță, îmbolnăvirea celuilalt imperiu, anume a Americii. Oricât ar părea de improbabil și în SUA încep mișcări secesioniste puternice, iar direcția deschisă de Scoția va influența întreaga lume. Microbul atomizării este extrem de contagios, iar regizorii din umbră par a-l prefera. Personal nu am decât un singur sfat: păstrați-vă mintea limpede și acționați în favoarea propriului bine. Nu vă lăsați târâți de propagandă și refuzați să vă înfierbântați! Oricum vor fi mulți cei care vor cădea pradă spectacolului macabru care urmează.
Din pacate sfatul tau suna a chineza de balta in mintea celor care se infierbanta pe astfel de subiecte. Asta daca un asemenea mesaj ajunge si la ei.
RăspundețiȘtergereReferitor la imperiul de peste ocean nu m-ar mira ca pe termen mediu sa asistam la o secesiune pe motive rasiale. Albi, latino, negri, galbeni... Sa te tii atunci.
Probabil papusarii au ajuns la concluzia ca media a ajuns la un nivel suficient de avansat pentru a controla plebea "as a whole" si orice forma de organizare statala cu politrucii schimbati tot de ei regulat, e o forma ineficienta de organizare.
Sfat personal: Bucuresteni, vizitati Ardealul! Inainte sa fie nevoie de viza! :)
Pentru ca daca papusarii si-au propus ceva, se face.
Nu sint un sustinator al dezlipirii Transilvaniei dar nici un sustinator.
RăspundețiȘtergereAm facut un calcul simplu vis-a-vis de PIB si iata ce a iesit:
-PIB RO 2012 in mld.lei 607,5 din care Buc.si IF au 148,2.Procentual PIB-ul judetelor din Ardeal este de 32,27% din total.Daca scot Buc.si IF atunci aceste judete au 41,35%.Inseamna ca restul de pina la 100% este reprezentat de Moldova, Oltenia, Dobrogea.Adica, restul tarii, fara Buc si If, au 60%.Sursa : http://old.econtext.ro/dosar--2/analiza/romania-de-vanzare-vezi-care-sunt-cele-mai-ieftine-judete-din-tara-noastra.html.
In ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor doar 4 judete produc mai mult decit media Ardealului:Arges 8149, Constanta 7478, Prahova 7036 si Gorj 6343.Daca s-ar scoate din calcul Buc si IF diferenta ar fi mai mare decit in cazul PIB-ului.
Daca am scoate din calcul influenta majora a Bucurestiului in PIB(Ilfov este de fapt tot Buc) datorata faptului ca este capitala si marea majoritate a firmelor straine "s-au stabilit" cu sedii si depozite acolo in cei 20 de ani de "capitalism" diferentele intre Ardeal si restul zonelor ar mai evidenta.De exemplu pentru politruci a fost mai importanta autostrada Soarelui, acum Comarnic-Brasov, Bucuresti-Alexandria, decit sa faca autostrada incepind cu granita de vest mergind pina la Pitesti.
Calculele sunt stupide, Ardealul are PIB-ul ala tocmai pentru ca e parte din Romania. E ca si cum spui ca roata din fata a motocicletei ajunge mereu prima la destinatie. Daca se izoleaza o sa devina total dependenta de Ungaria, iar aia o s-o absoarba gradual punand diferite conditii. Ma rog, ardeleanul pana nu-i si fudul....
ȘtergereLeo, ai facut calculele prost. Cred ca o sa-ti raspund intr-un articol(sper maine). :-)
ȘtergereDaca politicienii unguri au spaga de 10% fata de 50% prin Romanica,nici nu mai conteaza PIB-ul oricum ies pe plus.Basca(deh,facultate-n Bucuresti) perioada de tranzitie cand fondurile vin din Ungaria si legaturile economice cu romanica nu se suspenda,ba se intensifica!!!!
ȘtergereCa sa nu mai zic de investitiile in infrastructura accelerate.Mi-ar place scenariul!!!
Ca sa nu mai vorbim de "tziganizarea tarii"No sa mai strige nimeni dupa noi tigani si ungurii cam stiu ce sa faca cu ei!!!
Anonim(19:14): ce bine ar fi daca te-ai alfabetiza inainte de a comenta!
ȘtergereBai anonimule, tu chiar crezi ca aia se lupta atat sa ia Transilvania ca sa bage bani in ea sau ca sa scoata bani din ea? Dooooh!
ȘtergereAbia astept un articol precis si complet.
ȘtergereInfluentele politice in adminstrarea si, mai ales, in dirijarea banilor sint arhicunoscute in romanica.
Exemple sint suficiente: stadion de milioane construit pe vremea lui Boc la Cluj(astia sint jalnici dar au euro-fifa-stadion), stadion la Ploiesti(in astia baga bani la greu Primaria si nimeni nu se sesizeaza), patinoare construite si nefolosite, lalaiala sa se contruiasca autobahn pt Bucuresti sa poata merge lejer la munte, ca la mare se poate merge lejer, in loc sa se porneasca Sibiu-Pitesti, autostrada Nastase.Au venit altii la putere sa suga, urmeaza altii la supt.
Ungaria este vai si amar de ea cu datorille publice si private, nu e o solutie asa ceva, este o aberatie.Astora le sufla vint rusesc in spate de vreo 2 ani.Doar nu degeaba baga rusii bani in construirea unei centrale atomice.
Diferentele intre Transilvania si restul tarii, exclud Bucuresti fiindca acolo este un melanj iar a fi capitala sute de ani inseamna ceva lucru(infrastructura, cultura, politica), sint arhicunoscute.Sutele de ani de ocupatie si-au spus cuvintul in ceea ce priveste cultura zonelor istorice.Socialismul lui Ceausescu a ridicat la nivel de interes de stat mita.A urmat capitalismul salbatic care a distrus orice urma de revenire la o societate normala si morala.
Gandul.info are publicata o analiza care ne da citeva informatii: http://www.gandul.info/financiar/harta-interactiva-a-nivelului-de-trai-din-romania-cat-de-bine-se-traieste-in-judetul-tau-exclusiv-10675712
Ceea ce conteaza in ultima instanta este faptul ca la nivel national este o harababura totala in directia dezvoltarii tarii.Noroc cu intrarea in UE ca altfel eram tot in zona Nastase.
Toate-s vechi si noua toate ... : "Divide et impera......"
RăspundețiȘtergereMa intreb si eu: oare de ce dintr-o data s-a trezit Scoția ca vrea independenta? Acum nici sase luni eu unul habar n-aveam ca in Highlands se coace asa ceva... Si cred ca nici toti scotienii nu erau la curent cu stirile!
RăspundețiȘtergereS-ar putea sa fabulez dar eu cred ca in spate se ascunde altceva. David Cameron se dadea de ceasul mortii ca vai, voi scotienilor, nu veti mai beneficia de avantajul de a face parte dintr-o putere nucleara, armata britanica nu va mai apara granitele voastre (de parca englezii ar sta cu mainile in san daca cineva ar invada insula prin Scotia), nu veti mai avea lira sterlina...
Eeh, aici as vrea sa ma opresc putin, la lira sterlina! Nu stiu cum vede Cameron problema exact dar cred ca nici lirei sterline n-o sa-i fie moale sa piarda halca scotiana si cred ca in momentul asta iti trebuie curaj sa fii "long" pe lira sterlina, nu de alta dar s-ar putea sa sufere niste "corectii" (iubesc eufemismele astea de-a dreptul perverse...) in cazul in care se adopta independenta si highlander-ii o dau pe pundscots. De fapt, aici voiam sa ajung. Ce parere aveti, nu cumva se pregateste Albionul sa intre in zona euro? Nu cumva cu Scotia cu tot? Nu cumva este metoda gasita pentru a arunca lira sterlina definitiv in cosul valutar numit BCE, prin spargerea ei in doua lire "mai mici", cea scotiana si cea britanica de dupa scindare?
Motive:
1. BCE gafaie rau de tot si in curand finantistii de la Bruxelles vor intra in pana de idei despre cum sa faca sa tina banii in piata, bani emisi dupa traditionala (si infecta) metoda FED...
2. Legat de punctul 1, pentru prostimea europeana (no offence, includ aici pe toti cei ca noi, talpa societatii), lira ar fi o infuzie de sange proaspat in euroiul cel lesinat si in prag de coma. Increderea ar creste din nou si averile s-a putea muta din nou pe euro, macar pentru un timp...
3. Asa cum spune si Dan, Imperiul Britanic e putin mort. Stiu si ei acest lucru asa cum stiu ca asta va insemna la un moment dat si colapsul lirei lor multiubite, cat o fi ea de puternica la ora asta. Amintiti-va de francul elvetian de acum cativa ani si cum Elvetia a fost fortata sa lege moneda sa de euro pentru a se proteja. Cum shmekerii cu bani multi nu se mai pot infrupta din CHF, la cum merg lucrurile in zona euro, s-ar putea sa se dedulceasca la GBP. Va dati seama ce-ar insemna atunci pentru Marea Britanie o asemenea presiune?
4. Pornind tot de la ideea Imperiului Britanic sucombat, nu vi se pare ca a venit momentul pentru niste finantisti mai de traditie de prin City-ul londonez sa marcheze niste profituri seculare, bazate pe o moneda la fel de datornica? Ma refer la lira, evident. Ca doar nu va imaginati ca dolarul e prima moneda emisa din nimic!? FED-ul e doar un diamant mult mai slefuit decat Banca Angliei, pe care s-a facut doar antrenamentul. Pentru cei care nu stiu, Banca Angliei a fost nationalizata (unii zic ca doar de ochii lumii) abia in 1946. Pentru amatorii de detalii, iata: http://www.xat.org/xat/moneyhistory.html Ce metoda mai buna ar putea gasi decat sa spele lira in euro si astfel totul sa intre la gramada in salata monetara europeana?
Politic vorbind, ceea ce spune Dan e corect. Precedentul Scotia, daca se va crea, va fi unul de o forta teribila. Practic, din acel moment incolo, oricine va putea cere orice, totul va fi permis. Dar, sa fim seriosi, cine va cere ceva va cere pentru ca va avea voie s-o faca si nicidecum altfel. Credeti ca in Scotia s-ar fi putut altfel? Eu unul, nu. Si tocmai de asta mi-e putin teama. Daca Scotia s-a trezit pe nepusa masa ca vrea sa fie independenta si in asemenea scurt timp s-a ajuns la referendum, inseamna ca s-a stabilit deja sa fie independenta. Inseamna ca urma si altii, e doar o chestiune de timp...
Cred ca scopurile sunt multiple, nu doar sa separe Scotia de Marea Britanie, Catalunia de Spania,, HarCov-ul sau Transilvania de Romania, de exemplu. Un scop ascuns ar putea fi cel despre care am vorbit mai sus. Dar, cum spun americanii: "Follow the money!"
Doamne-ajuta!
Imparatul e gol si lumea incepe sa vada...regele dolar da semne de metastaze, Germania si Rusia, cu putin noroc, vor reusi sa ii scoata pe americani din Europa.Franta este obligata sa se alinieze la linia germana, altminteri capitalul anglo-american combinat cu cel Quatari o inghit, ma rog, ce a mai ramas din ea.Hollande a anuntat ieri Europa cu doua viteze, ce i-a fost refuzata in 1994 lui Helmut Kohl.Vom avea pana la urma Eurasia lui de Gaulle de la Brest la Ural sau , pe varianta moderna ,Putin dixit , de la Lisabona la Vladivostok. Si sa ne ajute D-zeu sa fie asa, fara rusi ne ducem de rapa....ca ne place sau nu sa acceptam, economia europeana nu merge fara energia de la rusi.Si poate a venit momentul sa acceptam ca Rusia a fost tratata prost, ca Rusia nu inseamna numai Lenin si Stalin, care au facut un rau enorm tarii lor in primul rand...Pentru noi este greu, transferam asupra Rusiei actuale suferintele din comunism, lucru firesc de altfel, insa este momentul sa ne maturizam poate....daca nu cumva este deja prea tarziu si Rusia a luat deja decizia sa ne intoarca spatele....sper din tot sufletul sa nu fie asa...
RăspundețiȘtergere