Am crescut în perioada socialist-comunistă și încă îmi reverberează în minte „cei trei R”. Cei mai tineri n-aveți cum să știți ce era cu asta. Litera R repetată de trei ori venea de la „Recuperare, Refolosire, Recondiționare”. Era politica gândită de statul comunist cu mult înainte ca limbricii ăștia de rit neocomunist să creioneze ceva. Problema neocomunismului e că el vine cu o mică modificare față de dogma clasică a lui taica Marx: înlocuirea statului - ca depozitar al întregii proprietăți - cu corporația. Asta, din orice punct de vedere, formează o structură atât de ilogică încât e o pierdere de timp chiar și s-o combați. Revenind însă la cei trei R, observăm cum revin în forță, iar asta nu are cum să nu ne semnaleze cât de perversă e istoria: ne face să retrăim aceleași lucruri, aceleași narative, aceleași replici, ca într-un film prost. Păi, oameni buni, văzând întreaga retorică, jur că mă simt în anii 80!
Țin minte că pe vremea răposatului aveam un amic prin vecini care avea tatăl cam drojdist. Băiatul era inteligent, dar, ca orice copil provenit dintr-o familie cu probleme, trăia traumele unei astfel de copilării: era îmbrăcat ceva mai prost, hrănit așișderea și jucării canci. Banii casei se cam duceau pe băutura și nebuniile tatălui. Mulți ar spune că, trăind într-un mediu dezavantajat, acel copil nu avea nicio șansă. Aiurea, v-am spus că era inteligent, învățând încă de mic să-și transforme dezavantajele în avantaje.
„Dane, hai cu mine că-mi iau trotinetă și dacă mă ajuți cu ceva te învăț și pe tine să-ți iei.” - așa m-a trezit într-o dimineață de vară la telefon. Zis și făcut. Sar din pat și ajung direct la el. Avea chiuveta plină de apă cu hârtii și bucătăria ochi de plase de-un leu din care luceau gâturi de sticle proaspăt spălate. „Bagă două plase, iau și eu două și le ducem la centru!” - mi-a spus el precum un manager. Zis și făcut, ne-am pus pe cărat. Fiecare sticlă făcea doi lei. Am băgat la ture până când tanti de la centru ne-a spus să nu mai venim că în ziua aia nu mai are bani. Nu știu ce-o apucase, dar știu că următoarea oprire a fost la magazin de unde, precum un miliardar, a scos tufla de bancnote de-un leu și cinci lei pentru a-și cumpăra trotineta. Dacă nu mă înșel a costat vreo 47 de lei(„două'ș'patru de sticle” în termenii săi). Nu doar că-și luase trotinetă și avea piștari serioși în buzunar, dar mai avea și un sfert de bucătărie plin ochi de sticle pregătite, plus altele pe „banda de spălat”. De la sticlele goale ale tatălui său drojdist a trecut la bișniță de gumă și dulciuri sârbești. În școală și apoi în liceu, mergea cu ghiozdanul plin de gumă și făcea bani serioși. Ce făcea cu banii nu știu. Cert e că toată copilăria și-a pitit jucăriile pe care și le cumpăra undeva la subsol. Doar eu știam unde era „peștera comorii”. Băiatul ăla trăiește acum, suficient de discret, o poveste de succes la nivel internațional. Iar totul a pornit de la sticle goale.
De ce v-am spus povestea? Pentru că au trântit ăștia în proximitatea mea un supermarket. N-ar fi probleme, nu mă deranjează deoarece e suficient de departe ca să nu mă încurce cu absolut nimic. Tot trecând pe lângă el am observat cum, în mijlocul parcării, se ridică niște hardughii. Am crezut că-s spălătorii auto și mi-a surâs ideea deoarece nu mi-ar fi fost greu să-mi las mașinile acolo la spălat, fără să mai fac drumuri suplimentare. Și ieri chiar m-am dus hotărât să-mi spăl mașina cu care veneam de la țară. Doar că, surpriză! Ălea nu erau spălătorii auto ci ... centre de recuperare a PET-urilor. Nu prea sunt eu în temă, așa că am întrebat un boschetar care stătea pe lângă care-i treaba. „Cincizeci de bani, șefu, pă fiecare PET”. „Hait, îmi zic, a revenit sticlătiada din vremea lui nea Nicu”! L-am întrebat pe expert cum devine povestea și mi-a spus tot „procestu'”. Cică vii cu sticla, o bagi pe găurică și la final îți dă un bon. Zic eu, „bine-bine, dar ai spus că-ți dă cincizeci de bani pe sticlă. Nu-ți dă bani?”. „Ba da, șefu, da' îți scrie pă bon cât ai de luat și cu bonu' cumperi din magazin”. Păi și dacă vrei bani, am insistat eu? „Nu merge așa, mi-a spus el ca un expert. Unde te crezi matale, la Elveția?”.
Și-atunci mi-a picat fisa. Păi înțelegeți ce idioțenie? Când cumperi un rahat la PET, magazinul îți ia banii tăi cash ca pretext ecologic. În momentul în care te duci să dai sticla înapoi, magazinul nu-ți dă bani, ci îți dă voie să cumperi de la ei în valoare cu acea sumă! O ticăloșie mai mare nici că putea fi gândită!Adică supermarketurile își asigură o nouă creștere artificială a cifrei de afaceri.
Apoi am înțeles că doar anumite sticle sunt returnabile. Asta când i-am spus boschetarului să vină că-i dau mai vreo doi saci de PET-uri și mi-a spus că „alea nu e bune”. „Ba e bune, bă!” - i-am răspuns eu. „Faci așa: iei o etichetă de la o sticlă bună, mergi la un prit shop și-i pui p-ăia să-ți copieze codul pe 100 de autocolante mici, pe care le lipești pe „alea care nu e bune” și gata, te-ai scos!”. Și uite-așa mi-a ridicat boschetarul doi saci de PET-uri de-acasă. Acum sper să-i meargă strategia, că i-am dat și 50 de lei să-și facă etichete.
Lăsând însă gluma la o parte, rămân siderat cum se poate întoarce o lege în favoarea scamatorilor. În loc să i se returneze omului valoarea garanției, adică a sticlei, returul vine sub forma unei obligații de a-ți lua ceva de la supermarket. Că așa e în sportul ăsta: supermarketul ia tot, fraierul plătește!
De altfel, întreaga scamatorie a încălzirii globale, întreaga industrie de fabricare a falselor adevăruri este una menită a induce prostimea în eroare pentru a o deturna spre sclavie. Ba ți se iau aiurea niște bani, ba ți se confiscă niște drepturi, totul pentru a urma drumul comunismului de rit nou. Iar de ales n-ai de unde întrucât ți se dă pe de-o parte comunismul de rit nou, iar de cealaltă parte comunismul de rit vechi, optimizat de chinezi.
Una dintre ultimele decizii halucinante ale Comisiei Europene vorbește despre necesitatea schimbării tuturor dispozitivelor frigorifice de pe teritoriul UE. Motivul e legat de o substanță care ar fi „toxică” pentru mediu. Chestiunea însă e absolut aberantă întrucât între dispozitivele care trebuie schimbate sunt și unele de dată extrem de recentă. Și uite-așa, imbecilii de la UE dau Chinei un nou imbold. De ce Chinei? Păi cu ce sunt făcute dispozitivele frigorifice occidentale. Liderii absoluți ai lumii sunt în Asia, în China mai precis.
Știți, inițial s-a făcut mare tam-tam în ceea ce privește necesitatea schimbării anumitor instalații frigorifice din cauza „găurii de ozon”. Cunoașteți narativul, doar ne-au făcut creierii franjuri despre cum arde soarele care penetrează liber gaura din ozon. V-ați întrebat de ce nu s-a mai vorbit despre asta, doar era un fenomen grav? Vă spun eu: pentru că, într-un mod absolut inexplicabil pentru multă lume, gaura din ozon a dispărut. S-a dus! Astfel încât propaganda climatică a rămas fără obiectul muncii.
În final nu vă spun decât că „cei trei R” ai lui nea Nicu aveau logică și erau o chestiune normală pe lângă boschetăria așa-zisei garanții din prezent. La fel ca toate scamatoriile climatice și aceasta este una menită a vă scoate absolut aiurea banii din buzunar și a-i da unor actori economici „cu cântec”. Similar „taxei pe pungă”, noua taxă pe PET e una menită strict rotunjirii veniturilor supermarketurilor. Cea ce merită însă verificat este gradul de legalitate al tuturor acestor aberații. Poate că ar trebui organizată o masă rotundă în care să se discute clar legalitatea întregii „politici climatice”. Nu știu de ce cred că, dacă scuturăm bine monstrul, vom observa și aici același lucru pe care l-am văzut și în cazul celorlalte farse, anume că, în final, nu rămâne nimic din el. Ca și societatea în care trăim, monștrii lumi de azi sunt, de fapt, monștri de carton!
In Occident se dau și bani, numai marfă.
RăspundețiȘtergereNu mai cumpăra sticle de plastic că nu se reciclează, e doar propagandă.
RăspundețiȘtergerehttps://pluralistic.net/2022/04/26/plastic-fatalistic/
Trotinetă am și eu dar nu e bună de nimic, dacă vrei ți-o dau gratis. A costat 300 de lei.
Frumoasa povestirea, și eu făceam bani din sticle. O rectificare se impune: bancnote erau doar de la 10 lei în sus.
RăspundețiȘtergeresa ma obosesc sa-ti spun ca erau bancnote de 1 leu, trei lei, cinci lei etc ?
ȘtergereErau bancnote de 1, 3, 5, 10, 25, 50 și 100
ȘtergerePe cea de 3 lei am prins-o și eu
ȘtergereErau de 3 și 5 lei !😉👍
ȘtergereNo Cash Back, la Returo!
RăspundețiȘtergereRECICLAREA CONSTANTA A DATORIEI ȚĂRII
RăspundețiȘtergereAbordarea critică expusă evidențiază pericolul asociat financiarizării excesive în economiile occidentale. Avertismentul cu privire la efectele negative ale măsurilor precum QE și ZIRP devine evident în actualul declin al economiilor reale. Se subliniază discrepanța între prețurile activei de hârtie și realitatea economică, evidențiind dificultatea de a menține această iluzie. Perspectiva asupra inevitabilității conformării prețurilor activei la realitatea economică aduce în discuție o bombă cu ceas, sugerând că întrebarea nu este dacă, ci când vor exploda aceste prețuri. Critica se extinde asupra eforturilor de menținere a prețurilor activei și subliniază necesitatea ajustării PIB-ului pentru a reflecta corect situația economică, eliminând influența tipăririi banilor și a reciclării constante a datoriei guvernamentale.
In anii '80, erau niste veri mult mai calde ca acum. Am facut atunci banuti cu sticle si borcane. Cum zicea cineva, ne intoarcem la normalitate
RăspundețiȘtergereSă nu uităm de "Taxa pe carbon"! 800 RON / an pentru un autoturism de 1400cc la un rulaj de 15.000 kilometri. Cine are un diesel de 2000cc și face 30k / an, oare cât va plăti? Și mai este și taxa de carbon pe case și apartamente. Vor să provoace o revoluție?
RăspundețiȘtergereEhei, ce vremuri! Cu sticle si borcane am inceput si eu, sticla de sampanie era 3 lei, aia mai scurta cu gatu' gros 3,50lei, borcanu' de 800 parca 1 leu, cele mai ieftine erau borcanelele de iaurt. Din doua drumuri faceam peste 100 de lei...ii lasam 5 lei si lu' tanti de la Brezoianu langa sediul Militiei si treaba mergea. Cada era plina-ochi, o exasperasem pe mama. Le luam de pe strada, de la tomberoane, un santier din apropiere...Aveam zece ani, n-o duceam rau cu ai mei, totusi imi placea sa am banii mei. Amintiri...! Iar chestia cu agregatele, gaurica si bonu'...e pe la Cora deja de niste ani de zile.
RăspundețiȘtergereAm cumpărat 3 produse de la un magazin aparținând lanțurilor fanion. Sau am ìncurcat prețul, ori era afișat aiurea la raft. Oricum, am solicitat retur. Am plătit cu cardul, dar am primit numerar la casa. Asta pot fi obținuți banii pe bonulețe, așa, de amorul artei.
RăspundețiȘtergereLe golesti astfel "visteria"? Ii lasi fara cash flow? Romanu' consuma - si returneaza ambalaje - mai mult decat produce marfa!
Ștergere"....o mică modificare față de dogma clasică a lui taica Marx: înlocuirea statului - ca depozitar al întregii proprietăți - cu corporația."
RăspundețiȘtergereExact asa este, doar ca acele corporatii nu sunt de capul lor, ci apartin si ele unor stapani, (adica unei mafii criminale dar cu puteri suprastatale) mafie care avand propria lor tiparnita de dolari, au tiparit zilnic vagoane de dolari fara nicio alta acoperire valorica (decat cea asigurata de armatele lor de mercenari care aveau misiunea, sa distruga orice tara care nu accepta ca valuta forte, acea hartie a lor ( care este fara nicio valoare, dar e tiparita la tiparnita lor) si astfel, acesti escroci, cu acesti "bani", si au permis sa cumpere la bursa, absolut toate corporatile din sfera lor de influenta.
Prin urmare si coporatiile gigantice au si ele stapanii lor, (care sunt cei mai mari escroci din istoria omenirii) care folosesc aceste corporatii, pentru a impune politicile lor criminale de subjugare a omenirii, aduse la stadiul turmelor de oi smerite, care accepta in prostialor accepta democratia fara demos, care este la fel ca si nunta fara mireasa a pastorului care isi invita oile la masa festiva care va avea chiar loc la abator.
Loc catre care, oile credincioase merg cu convingerea ca abatorul este locul unde ti se dechid usile catre viata vesnica catre imparatia lui Christos, cel care in capitolul biblic numit Apocalipsa, la paragraful 1;17 si 18: recunoaste ca dupa ce a reinviat din morti, el detine cheile imparatiei sale, care este Iadul, avand pe mana si cheile mortii! ... si nicidecum ale vietii.
Si iata ca totusi oitele smerite merg linistite pe drumul abatorului, asta in loc sa se uneasca toate, impotriva pastorilor care le asigura o viata "vesnica" si "fericita" ... exact in IAD! (ce sa-i faci, nu am scris eu Biblia, ci doar am studiat-o si apoi am tras concluziile)
Si am spus toate acestea ca sa intelegeti ca voi "turma", aveti o singura sansa sa supravietuiti evenimentelor care urmeaza, si anume aceea sa va uniti toate, si manate de furia bazata pe constientizarea faptului ca veti fi "sacrificate" TOATE, sa-i calcati in picioare, pe pastorul cat si pe caini cu care va mana catre abator pentru ca acolo vor sa va traga blanile pe batz, ca apoi sa va devoreze ca niste lupi turbati ce sunt, si pe voi cu toata familia voastra.
Rob, Iar se bat dracii la gura ta ! Shalom sa fie cu tine!
ȘtergereStai puțin că are dreptate. Mai multe detalii:
Ștergerehttps://matei.one/osgod.html
Robițule,
ȘtergereInainte la se intîmple la noi se va intimpla la voi! De asta sa fii sigur.
Voi sunteti CAP DE LISTA ptr CIUCA BATAILOR.
Asa că....muta-te in Romania cit mai iute!
CC
E clar că reții, ca un sectar ce ești, din lectura Sfintei Scripturi, doar ce se potrivește cu cadrul strâmb al minții tale! Altfel ai fi reținut cuvintele Mântuitorului: Dați deci cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu! Mai rămâne să mai și pricepi ce înseamnă aceste cuvinte! Să te lumineze Domnul!
ȘtergerePăi dacă se transmite Dallas, chiar suntem în anii 80.
RăspundețiȘtergereUn Socialist n ar inventa niciodata o nevoie-o prostie, la care sa si inhame/cu care sa si inrobeasca semenii, pentru ca nici el n ar vrea ca sa si sacrifice/risipeasca astfel libertatea si viata:
RăspundețiȘtergereducand/murind de grija nevoii-prostiei,
nici macar in calitate de "vizitiu"/"birjar"! 🤣🤣🤣
Cea mai neobisnuita profetie, care apare doar in apocalipsa islamica, este cea a Soarelui care rasare de la vest spre est. Desigur ca o revolutie islamica de nivel mondial va incepe numai dupa indeplinirea acestei profetii. Multi heliocentristi au crezut ca scapa daca spun ca infaptuirea profetiei inseamna o inversare a polilor geografici. Deloc. Soarele se va opri in plina zi, se va intoarce inapoi spre locul de unde a rasarit, si va rasari din nou, dar de data asta dinspre vest spre est: in contextul heliocentric, inversarea polilor geografici nu e suficienta, Pamantul va trebui sa se opreasca din orbita in jurul Soarelui, si sa se deplaseze inapoi (dinspre un echinox spre solstitiu, sa zicem). De aici si evenimentele din ultimii patru ani. Bineinteles ca nimeni nu ia in calcul contextul geocentric cu suprafata plata, asa ca surpriza va fi cu atat mai mare. Chestii de genul cei trei R, incalzire "globala" sunt suzete pentru a deturna atentia de la ce se va intampla.
RăspundețiȘtergereFugi tare Sandokane,cu a ta Pământul va trebui sa se oprească din orbita !!! "Pământul este pe stâlpii sai și nu se va clatina în veac". Daca tu ai alte surse de Info pe tema asta, sa fii sănătos!
ȘtergereSi returnarea in bani ar fi o ticalosie, caci si pentru asta trebuie sa FACI O MUNCA! Respectiv sa te duci cu PET-ul si sa-l bagi unde vor ei! Ar trebuie sa fii tu platit pentru asta, nu sa ti se returneze "garantii". Maine pot sa-ti spuna ca s-a facut pretul painii o suta de lei, iar banii iti vor fi returnati dupa ce maturi si speli strazi prin oras, c-asa e frumos. Ceasca putea sa faca manarii caci totul era de stat, dar acum ce treaba are infectul stat sa se bage intre mine, cetatean si magazinul privat? La fel ca treaba cu pungile pe care la inceput le primeai gratis in magazin, etc.
RăspundețiȘtergereÎn Germania " șmecheria" funcționează de cel puțin 5-6 ani
RăspundețiȘtergereEste ,,normal “ ca uneori- sa mai dați și rateuri in comentariile dv., in sensul ca pierdeți esențialul, făcând paralele- fără a vedea și realitatea intrinseca ;
RăspundețiȘtergere1- lumea occidentala este intr un real recul economic; deși termenul potrivit ar fi: colaps economic;
2. Așa cum pe vremea lui ,,ceașca” , pt a face fata situației economice- s a trecut la cei 3 R, la fel se întâmpla și astăzi ;
3- ca unii stiu sa si facă bani din asta…. ,,așa i in tenis” - cum bine spunea un celebru actor RO;
REALITATEA ESTE ÎNSĂ ALTA: DERBEDEII DIN MULTINAȚIONALE, IMPREUNA CU ACEȘTI ADEVĂRAȚI IUDA/ ZIS ȘI ,, INTELIGENCE”- DUPĂ CE S AU UMPLUT DE BANI/ PE FONDUL SARACIRII BUGETELOR NAȚIONALE - PREMEDITATE/ ÎNCEARCĂ SA NE PUNA PIELEA PE BAT/ PRECUM MÂRLANII ; NU VOR REUȘI DECÂT CU ….LASITATEA, FRICA, PROSTIA NOASTRĂ !
Multumim!
RăspundețiȘtergereEu sunt unul din cei care ne identificam cu spalatorii de borcane, sticle, cele de sampanie(raritati) fiind la pret premium, 3 lei/buc. Impreuna cu banutii facuti din colindat prin cartier si de la rudele bogate :)) au totalizat suma necesara cumpararii unei biciclete Junior cu care am ajuns pentru prima oara DE UNUL SINGUR la Gradina Zoologica Baneasa si la cazemata germana cu subsolul inundat din padure cu scene dumnezeiesti ca in filmul "Calauza" lui Andrei Tarkovski, o adevarata revelatie!. Ce vremuri frumoase si linistite dpdv sufletesc.
CC
Neste gainari!
RăspundețiȘtergereCei 3 r de acum sunt de la rutină, rugină, ruină …
RăspundețiȘtergereEra să uit.
RăspundețiȘtergerehttps://redirect.invidious.io/watch?v=9sSsyyMrKqw
"În plastic e fantastic."
Art. 1166 Cod Civil: Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic.
RăspundețiȘtergereArt. 1169 Cod Civil: Părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri.
Art. 1178 Cod Civil: Contractul se încheie prin simplul acord de voinţe al părţilor dacă legea nu impune o anumită formalitate pentru încheierea sa valabilă.
Art. 1179 Cod Civil: (1) Condiţiile esenţiale pentru validitatea unui contract sunt:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimţământul părţilor;
3. un obiect determinat şi licit;
4. o cauză licită şi morală.
(2) În măsura în care legea prevede o anumită formă a contractului, aceasta trebuie respectată, sub sancţiunea prevăzută de dispoziţiile legale aplicabile.
Art. 1204 Cod Civil: Consimţământul părţilor trebuie să fie serios, liber şi exprimat în cunoştinţă de cauză.
Art. 1206 Cod Civil: (1) Consimţământul este viciat când este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violenţă.
(2) De asemenea, consimţământul este viciat în caz de leziune.
Art. 1216 Cod Civil: (1) Poate cere anularea contractului partea care a contractat sub imperiul unei temeri justificate induse, fără drept, de cealaltă parte sau de un terţ.
(2) Există violenţă când temerea insuflată este de aşa natură încât partea ameninţată putea să creadă, după împrejurări, că, în lipsa consimţământului său, viaţa, persoana, onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav şi iminent.
(3) Violenţa poate atrage anularea contractului şi atunci când este îndreptată împotriva unei persoane apropiate, precum soţul, soţia, ascendenţii ori descendenţii părţii al cărei consimţământ a fost viciat.
(4) În toate cazurile, existenţa violenţei se apreciază ţinând seama de vârsta, starea socială, sănătatea şi caracterul celui asupra căruia s-a exercitat violenţa, precum şi de orice altă împrejurare ce a putut influenţa starea acestuia la momentul încheierii contractului.
Art. 1217 Cod Civil: Constituie violenţă şi temerea insuflată prin ameninţarea cu exerciţiul unui drept făcută cu scopul de a obţine avantaje injuste.
RăspundețiȘtergereArt. 1220 Cod Civil: (1) Violenţa atrage anularea contractului şi atunci când este exercitată de un terţ, însă numai dacă partea al cărei consimţământ nu a fost viciat cunoştea sau, după caz, ar fi trebuit să cunoască violenţa săvârşită de către terţ.
(2) Independent de anularea contractului, autorul violenţei răspunde pentru prejudiciile ce ar rezulta.
Art. 1221 Cod Civil: (1) Există leziune atunci când una dintre părţi, profitând de starea de nevoie, de lipsa de experienţă ori de lipsa de cunoştinţe a celeilalte părţi, stipulează în favoarea sa ori a unei alte persoane o prestaţie de o valoare considerabil mai mare, la data încheierii contractului, decât valoarea propriei prestaţii.
Art. 1766 Cod Civil: (1) Contractul de furnizare este acela prin care o parte, denumită furnizor, se obligă să transmită proprietatea asupra unei cantităţi determinate de bunuri şi să le predea, la unul sau mai multe termene ulterioare încheierii contractului ori în mod continuu, sau să presteze anumite servicii, la unul sau mai multe termene ulterioare ori în mod continuu, iar cealaltă parte, denumită beneficiar, se obligă să preia bunurile sau să primească prestarea serviciilor şi să plătească preţul lor.
(2) În cazul furnizării de bunuri, ca accesoriu al obligaţiei principale, furnizorul se poate obliga să presteze beneficiarului acele servicii necesare pentru furnizarea bunurilor.
(3) Dacă prin acelaşi contract se convin atât vânzarea unor bunuri, cât şi furnizarea unor bunuri sau servicii, atunci contractul va fi calificat în funcţie de obligaţia caracteristică şi cea accesorie.
Art. 2199 Cod Civil: (1) Prin contractul de asigurare, contractantul asigurării sau asiguratul se obligă să plătească o primă asigurătorului, iar acesta din urmă se obligă ca, în cazul producerii riscului asigurat, să plătească o indemnizaţie, după caz, asiguratului, beneficiarului asigurării sau terţului păgubit.
(2) Contractantul asigurării este persoana care încheie contractul pentru asigurarea unui risc privind o altă persoană ori pentru bunuri sau activităţi ale acesteia şi se obligă faţă de asigurător să plătească prima de asigurare.
Boon! Ce e mai sus, sunt prevederile legale in vigoare IN ROMANIA, din Codul Civil ROMAN, referitoare la contracte in general si la contractul de asigurare si la cel de furnizare, in special.
RăspundețiȘtergereCe observam de aici?
In primul rand, din partea generala despre contracte, aflam ca un contract este un acord de vointe al partilor contractante.
In al doilea rand, din acelasi loc, aflam ca nimeni nu poate obliga pe cineva, sub amenintare sau in alt fel, sa-si dea consimtamantul pentru incheierea unui contract, indiferent de felul acestuia. Exista niste exceptii de la regula asta, evident fara folosirea violentei dar, acestea nu fac in nici un fel obiectul comentariului de fata.
In al treilea rand, aflam ca atat asigurarea (auto, imobiliara sau de bunuri), cat si furnizarea de servicii (curent electric, apa, gaze, gunoi, etc), se fac EXCLUSIV prin incheierea unui contract. Contract care, asa cum am aratat si cum specifica si legea, nu poate fi incheiat de partea contractanta (ca asta ne intereseaza aici), decat daca aceasta are si isi exprima VOINTA de a incheia acel contract si apoi, daca, in urma negocierilor si a acordului cu cealalta parte, isi exprima CONSIMTAMANTUL de a incheia acel contract.
In conditiile astea, cat de legala este OBLIGATIVITATEA incheierii contractului de asigurare auto? Dar a celui de asigurare a locuintei? ZERO BARAT! Legal, nici unul dintre aceste contracte, nu poate fi obligatoriu si neincheierea unui asemenea contract, pe motiv ca nu am nici VOINTA si nu-mi dau nici CONSIMTAMANTUL sa-l inchei, este profunt ilegala iar contractul respectiv, odata incheiat, este, conform legii, anulabil oricand, prin instanta!
Asa, statul ma poate obliga sa-mi asigur cainele, sa fac asigurare de viata pentru fiecare membru al familiei, sa-mi asigur calculatorul, telefonul, izmenele de pe mine, tot, pentru ca asa vrea el, fara sa mai conteze nici vointa, nici consimtamantul meu! Si, care e interesul statului in asta? Pai clar, cu cat sunt mai multi care se asigura si cu cat taxele (primele) de asigurare sunt mai mari, cu atata firmele de asigurari castiga mai mult si implicit, prin impozitarea lor, statul castiga mai mult, astfel incat reprezentantii poporului sa-si poata stabili salarii mai mari si sa-si poata face ei concedii in Dubai, sa conduca Rolls si mai stiu eu ce!
Eu, spre exemplu, conduc de peste 40 de ani si in timpul asta, n-am avut nici un accident rutier. De ce platesc totusi asigurare in fiecare an la TOATE masinile mele, pe care le conduc doar eu??? Pentru ca evident, nu conduc decat o singura masina la un moment dat dar platesc anual asigurari pentru toate, asigurari cu preturi diferite, in functie de capacitatile motoarelor, care sunt de la 2 pana la 6.4 litri!
Ca exemplu, fiul meu, care e stabilit in Irlanda si care are 6 autoturisme, plateste asigurare DOAR pentru cea mai mica (de 1 litru), pe care si-a luat-o special pentru asta, in asigurare fiind trecute toate cele 6!
Chiar daca in fapt, asigurarea se plateste unei firme cu capital privat, pentru cetatean, obligativitatea incheierii cel putin a unui contract de asigurare (pe casa si auto), este o alta taxa platita statului, fara ca aceasta sa aiba denumirea de taxa sau impozit!
Exact acelasi lucru este si in cazul furnizorilor de utilitati. Nimeni nu primeste autorizatie de constructie, daca nu obtine intai, avizul furnizorilor locali de gaze, apa, electricitate si gunoi. De ce? Exact din aceleasi motve ca si la asigurari, desi poate eu, am put super in curte, vreau sa-mi instalez un sistem solar off grid de 10 KWh sau o mini-centrala pe paraul din fundul curtii si imi fac o instalatie de biogaz, unde se duc si gunoaile mele! Mai lipseste un pic sa fim obligati ca, in vederea obtinerii eliberarii autorizatiei de constructie, sa facem dovada ca avem abonament de tren si de autobuz, ca nu ne facem paine in casa ci o cumparam de la Kaufland si sa aducem avize de la furnizorii de telefonie, net, televiziune, servicii de deratizare, de curatenie la domiciliu de la pompieri, de la DSV, de la DSP, de la SRI, de la Armata, de la Departamentul Aviatiei Civile, de la CFR, de la medicul de familie, de la banca, de la cea mai apropiata scoala si de la Bringo!!
RăspundețiȘtergereDeci, cat de legale sunt toate astea? ZERO legalitate! Stiti ce se va intampla daca suntem masochisti si vom contesta toate astea in instanta? VOM CASTIGA! Dar va fi doar un castig moral pentru ca in viata de zi cu zi, nu se va schimba nimic si daca ne prinde militianul fara asigurare, tot ne va lua talonul si placutele de inmatriculare, primaria, tot nu ne va elibera autorizatia de constructie, etc. In plus, prin castigul asta in instanta, ne vom fi “bagat bete in roate” cam pentru orice vom dori sa facem in viitor, pentru ca toti “oficialii” implicati, ne vor privi chioras si … ne vor tine minte!
Exact la fel stau lucrurile si in privinta chestiei cu returnarea buteliilor la magazine si cu selectarea gunoaielor pe categorii, de noi, inainte de a le duce la ghena si, cu multe, multe altele care se petrec in Romania.
Chestia cu gunoiul mi se pare o mizerie sinistra, dat fiind ca la mine in sat de exemplu, masina de gunoi vine miercuri pentru tomberoane si gunoiele din hartie si sticla, stranse in saci iar pentru resturile de plastic si metal, stranse in alti saci, vine joi, ca sa le ridice de la o ghena mare aflata la vreo 500 m de casa mea. Avand treaba intr-o zi pe langa gropa de gunoi “ecologica”, unde se duc resturile astea, am constatat ca de fapt, ei le arunca la gramada, apoi vine un buldozer care le taseaza si apoi, le acopera cu un strat de pamant! Atunci, de ce ma-ta imi iei mie o gramada de bani pentru gunoi si-ti mai si bati joc de mine, punandu-ma sa selectez eu gunoaiele si sa-mi umplu cu saci "selectionati” casa sau curtea, cand tu le arunci pe toate la gramada si nu reciclezi nimic, de fapt??? Sa mai mentionez ca groapa aia de gunoi (zonala), e pe raza comunei in care stau deci, nu poate nimeni pretinde ca “autoritatile” nu stiu ce fac aia de la gunoi si ca nu ar fi partasi la hotia asta?!
Tot o porcarie e si cu impozitele auto si pe constructii. Din fericire, locuiesc la tara deci, toate astea sunt mai mici decat la oras sau intr-un municipiu dar si asa, care e ratiunea pentru care la un autoturism de 2 litri platesc 18 lei/200 cc, la unul de 2.5 litri, 73 lei/200 cc si la unul de 6.4 litri, 294 lei/200 cc (!!!!). Adica, pentru masina cu motor de 2 litri platesc 18 lei, pentru una doar putin mai mare, de 4 ori mai mult, pentru una de 3.4 litri, care e de 1.7 ori mai mare si pentru una de 3.2 ori mai mare, platesc de 16 ori mai mult!!!
RăspundețiȘtergereFiecare piesa de schimb, fiecare consumabila a masinii, e purtatoare de TVA, de taxe si impozite, inclusiv de taxa de drum. De ce mai sunt obligat eu sa platesc taxa de drum si separat, chiar daca drumurile sunt varza inca de cand sunt date in folosinta? Doar ca aia de la CNAIR sa-si puna salarii de zeci de mii de euro lunar???
Pana la urma, statul nu mai reprezinta nimic din ceea ce teoretic ar trebui sa reprezinte ci, a ajuns sa fie dusmanul declarat si opresorul cetateanului transformat in sclav al statului… Nu numai ca nu-si ajuta in nici un fel cetatenii ci mai rau, le pune piedici in tot ce ar incerca ei sa faca, pisandu-se cu bolta, atat pe oameni cat si pe legi, Constitutie, drepturi si libertati individuale.
Din nefericire, românii nu vor să se asocieze ca să schimbe această stare de lucruri! Sau, dacă se asociază, vor doar să o perpetueze!
Ștergerehttps://context.reverso.net/translation/russian-english/%D1%87%D1%82%D0%BE
RăspundețiȘtergere"Важно помнить, что стеклянные бутылки лучше и что всегда следует избегать пластика."