joi, 30 ianuarie 2025

Război deschis pe piața AI


Nici nu s-a uscat bine cerneala pe postările mele referitoare la DeepSeek, că au început să apară contestările. „E o mizerie!”, „Nu merge deloc”, „Se blochează” s.a.m.d. Ideea e că efectiv nu înțelegeam unde e problema. Din momentul în care a apărut, am instalat DeepSeek la noi și ne merge impecabil. 

Misterul l-am rezolvat după ce am înțeles unde e problema: e o diferență între ceea ce înțeleg eu prin instalat și ceea ce înțelege un utilizator simplu care critică LLM-ul. Deci unde e misterul? Din punctul meu de vedere, instalarea presupune descărcarea LMM-ului și instalarea sa pe un server propriu, astfel încât atunci când conversezi, o faci de fapt cu propria ta infrastructură. Prefer așa deoarece sunt interesat ca toate datele să rămână la mine, nu să fie colectate de o terță parte. 

Nu mi-am dat seama că, prin instalare, publicul înțelege instalarea aplicației pe Android sau pe iOS, ceea ce, în sine, e doar o descărcare a interfeței, răspunsurile venind de pe serverul companiei chineze. Doar că DeepSeek a devenit victima propriului succes. Fără doar și poate, nu erau pregătiți pentru un asemenea aflux de vizitatori, astfel încât s-au trezit cu un număr atât de mare de cereri încât efectiv li s-au blocat serverele. Nu cred că a mai existat un asemenea interes pentru un LLM de la lansarea către public a ChatGPT! Efectiv, lumea a intrat în isterie. Ceea ce vreau să subliniez este că DeepSeek e, într-adevăr, un game changer. Și asta se vede din panica pe care a stârnit-o. 

Ca să înțelegeți mai bine situația, vă spun că Sam Altman și-a achiziționat recent o mașină Koenigsegg Regera, al cărei preț se învârte în jurul a 5 milioane de dolari. Vă imaginați că DeepSeek a reușit dezvoltarea modelului propriu cu 5.6 milioane de dolari, adică puțin mai mult decât a costat mașina boss-ului de la OpenAI? Asta ne arată cumva risipa din SUA, dar și supraevaluarea extremă a pieței AI.

Ceea ce e surprinzător e că minunea celor de la DeepSeek a produs supărări mari nu acolo unde ne-am fi așteptat. Da, într-adevăr, oricine se așteaptă să fie sânge la americani, doar acolo toți trăiesc în sevraj. Însă cea mai mare supărare pare a fi fost produsă în ... China. De ce spun asta? Pentru că, după ce s-a anunțat cu surle și trâmbițe succesul lui DeepSeek, a apărut un alt chinez de după colț: Moonshot. N-ați auzit de ei, așa e?

Nici nu prea aveați cum să auziți întrucât compania a fost fondată prin 2023. Doar că, probabil, ați auzit știrile despre Kimi, care e produsul lor. Recent lansatul Kimi k1.5 are toate șansele să răvășească lumea AI deoarece e foarte bun(peste OpenAI sau Claude), e opensource și, în plus, e free! Gratis ca pasărea cerului, fără nicio limitare. Și dacă vă apucați să vă jucați pe el, o să constatați că merge de rupe. În plus, Kimi învață din mers și e capabil să caute live pe 100 de site-uri(probabil programatorii i-au limitat domeniile pe care are voie să se uite pentru a nu se produce distorsiuni de-a lungul timpului).

Lansarea precipitată a noii versiuni a lui Kimi e chiar interesantă. Vine într-un moment în care americanii deja erau loviți. Spre deosebire de DeepSeek, Kimi poate înțelege imagini și clipuri video care-i sunt trimise. Ceea ce mi se pare mie este că acum aproape asistăm la un meci al ambițiilor așa cum n-am mai văzut de la „războiul ceasurilor” din Japonia.

Pentru cei care nu știu istoria(prezentată de mai multe ori pe blog), în 1969 a început cel mai crâncen război din industria ceasurilor, favorizat de dezvoltarea microelectronicii. În acel an Seiko a produs primul ceas pe cuarț, urmat fiind de Casio, care a introdus afișajul cu cristale lichide. A urmat un război crâncen al preciziei, care a aruncat în faliment producătorii tradiționali de ceasuri mecanice din Elveția, cei care avuseseră monopolul preciziei până atunci. 

Ei bine, din ceea ce văd, scenariul pare similar în domeniul LLM-urilor. Chinezii au găsit soluția antrenării modelelor performante chiar și pe hardware modest, ceea ce transformă sancțiunile americane într-o chestiune absolut secundară. În plus, s-a ajuns la chestiuni și mai hilare. Nu doar că li s-a interzis chinezilor să utilizeze hardware AI performant, dar se merge și cu sancțiuni inverse, interzicându-le Occidentalilor să utilizeze chip-uri AI chinezești(care sunt mai slabe, dar mult mai ieftine). Asta produce un izolaționism aberant care întotdeauna a produs dezastre inițiatorului. 

Cumva, afluxul de LLM-uri chinezești ieftine și bune confirmă ceea ce am spus în paragraful anterior. Îmbucurător e altceva, anume democratizarea LLM-urilor. Americanii au investit masiv sperând în monopolizarea domeniului, astfel încât după ce-l dezvolți să-l bagi undeva, într-un datacenter propriu și să trăiești la nesfârșit pe taxa de senioraj. Chinezii acum le-au arătat că nu merge așa. LLM-urile lor pot fi preluate și, dacă ai puține cunoștințe, le poți integra în ecosistemul propriu, astfel încât să nu mai fie nevoie să plătești sume imense granzilor. Dacă vreți este similar războiului dintre mainframe-ul propus de IBM și explozia PC-urilor de la sfârșitul anilor 80. 

Lupta se încinge, asta e clar. Chiar dacă nu pare, războiul e unul extrem de interesant!

33 de comentarii:

  1. O mică/mare curiozitate am și eu și întreb la modul cel mai serios : Dacă dezvoltarea AI înseamnă eliminarea locurilor de muncă,în China,unde sunt înaintea UE și SUA în domeniul AI,mai exista locuri de munca? De când cu dezvoltarea AI in China,au apărut mai multe locuri de munca sau majoritatea populației chineze este in șomaj? Văd diverse invenții in China,roboti umanoizi la greu,drone ,mașinării inteligente in fabrici,dar oamenii mai au locuri de munca? Sau măcar joburi remote? Dacă va permite timpul,poate faceți și o analiză la ceea ce am întrebat, fiindcă sunt chiar foarte curios și în minunata lume "libera" UE nu găsesc prea multe informații, mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate locurile de munca:
      1. de duzina,
      2. slab calificate,
      3. ce presupun repetitivitate, predictibilitate si monotonie,
      4. de "plimbatori de hartii",
      5. de "mari maestrii" in PowerPoint si Excel,
      6. de "dactilografi la tastatura",
      vor fi automatizate, robotizate si tehnologizate si in mod evident ca toti acesti oameni vor avea "destinul calului".
      Acest lucru se intampla deja in mediul privat de foarte mult timp, de multe decenii mai exact, incepand de la agricultura, pana in industriiile de tot felul si pana la tot felul de servicii in frunte cu cele bancare, IT-ul fiind in ziua de astazi doar cireasa de pe tort. Sunt motive bine intemeiate pentru care in cadrul facultatilor Politehnice exista de o groaza de timp specializari ca "Automatica si Calculatoare" sau Facultatea de Cibernetica.
      Oare cu ce anume crezi ca se ocupa acestea?

      https://upb.ro/facultati/facultatea-de-automatica-si-calculatoare/#1519154859421-cb318c0c-81576d5e-35e5
      https://upb.ro/facultati/facultatea-de-inginerie-industriala-si-robotica/#1519154859421-cb318c0c-81576d5e-35e5a15b-1c75

      https://csie.ase.ro/programe/programe-de-licenta/
      https://csie.ase.ro/programe/programe-de-masterat/
      https://csie.ase.ro/programe/programe-de-doctorat/

      "Macelul" mare va urma in tot sectorul bugetar, mai ales in conditiile in care statele socialiste sunt deja falimentare atat social cat si economic si risca colapsul economic total, nu doar din cauza automatizarilor de tot felul, ci si din cauza reglementarilor de tot felul excesive si lipsite de sens, din cauza taxarilor idioate si din cauza drepturilor angajatilor imbecile si ale sindicatelor marxist-teroriste care, daca in deceniile trecute au fortat automatizarea si robotizarea, in ultimii 20-30 de ani forteaza mutarea fabricilor cu totul in Asia si a capitalurilor in offshore, ce nu se vor mai intoarce niciodata, indiferent cate taxe de import vor baga sau cate facilitati fiscale vor oferi.

      Toate locurile de munca bazate pe:
      1. creativitate
      2. inteligenta
      3. tehnicalitate de la zidari, electricieni si instalatori pana la ingineri, arhitecti si IT-sti,
      vor ramane.

      Este o naivitate de nedescris sa crezi ca marxista Europa falita conteaza in vreun fel economic si ca va avea vreun cuvant de spus atat la nivel local cat si la nivel global. Vezi de ex posibilul "pact" cu grupul MERCOSUR care va sterge pe jos cu agricultura europeana pana la disparitie.
      In Europa va fi si mai mult marxism si mai multa supra reglementare si supra taxare, mai multa incompetenta si coruptie si implicit, si mai multa saracie ce va fi resimtita de si mai mute categorii sociale din toate tarile.
      Este o naivitate de nedescris ca crezi ca vei avea o viata buna si prospera in Europa daca:
      1. nu esti foarte bun pe o meserie ceruta
      2. nu esti inteligent si creativ
      3. nu ai aptitudini antreprenoriale si implicit nu esti capabil sa-ti gasesti clienti, sa negociezi si sa prestezi servicii sau sa produci produse de calitate in asa fel incat cineva sa aibe motiv sa te plateasca.

      Cine viseaza la locuri de munca si la meserii in care sa stea sa lucreze si sa activeze cate 30-40 de ani fara efort si fara griji, va muri de foame la propriu. Asa zisul "venit minim garantat" nu poate exista in absenta unor oameni sau companii care sa-l produca si de la care statul sa poata sa-l fure. Robotii din China nu pot fi taxati, iar piata europeana fiind o gluma proasta in comparatie cu cea asiatica integrala, in eventualitatea unor taxe mari, tehnologia si produsele vor ramane in Asia, iar europeanul socialist nu are decat sa se intoarca la mersul pe bicicleta si la arat cu calul si sa se bata cu pumnii in piept cum "salveaza el planeta".

      Ștergere
    2. asta cu eliminarea locurilor de muncă e paradigma occidentală


      AI-ul are nevoie de oameni ca să îi corecteze halucinațiile.

      Un viitor trist totuși

      Ștergere
    3. "asta cu eliminarea locurilor de muncă e paradigma occidentală"

      cum adica e "paradigma occidentala"?
      ia spune-mi cate scrisori in plic scrise cu pixul pe hartie ai scris si trimis prin posta in ultimii 20-30 de ani ca sa nu-si piarda postasii locul de munca?


      "AI-ul are nevoie de oameni ca să îi corecteze halucinațiile."

      stii cum se numeste "postasul modern"?
      se numeste SYSTEM/CLOUD ADMINISTRATOR, SYSTEM/CLOUD ENGENEER sau SYSTEM/CLOUD ARCHITECT si treaba lui este sa configureze, sa securizeze, sa automatizeze si sa administreaze diverse servere fizice sau virtuale cu Linux, inclusiv servere de email, de la birou, nu sa pedaleze ca retardatul pe bicicleta si sa bage plicuri in cutii postale de la diverse adrese
      tie cine si cum iti corecteaza halucinatiile?

      Ștergere
    4. din pacate tot se va ajunge la reducerea populatiei, nicio tara nu poate da venit minim pe timp nelimitat (care oricum vine la pachet cu toate oblogatiile si nelibertatile posibile si imposibile)...minunata lume noua...dar apropo de creativitate: cei care vor sa fie creativi vor fuziona cu interfetele digitale...viitorul suna bine :(

      Ștergere
  2. OpenAI Furious DeepSeek ar putea să fi furat toate datele pe care OpenAI ni le-a furat

    https://www.404media.co/openai-furious-deepseek-might-have-stolen-all-the-data-openai-stole-from-us/

    RăspundețiȘtergere
  3. Intre timp și Alibaba a lansat o versiune nouă a lui Qwen, versiunea 2.5. https://chat.qwenlm.ai/

    RăspundețiȘtergere
  4. Romania unde e pe piata AI?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti spun eu unde e Romania, e cea mai avansata AI din lume si anume AI post bun la stat, AI de toate. Deci 2xAI.I-am lasat pe toti in urma.

      Ștergere
    2. Inteligenta nu e niciodata artificiala. De-aia Romania nu are nevoie de AI.

      Ștergere
  5. Și dăi....și luptă...Cine dă? Americanii. ..Cine luptă? chinezii...e simplu va caștiga cine cunoaște arta războiului mai bine...intuiți cine? Mult succes și pace

    RăspundețiȘtergere
  6. China a distrus Silicon Valley.

    Au construit un model AI care bate OpenAI, Google și Meta.

    I-a costat doar 6 milioane de dolari (față de 17,9 miliarde de dolari ale OpenAI).

    Iată cum DeepSeek schimbă AI și de ce Sam Altman și guvernul SUA sunt îngrijorați: 🧵

    https://x.com/yourgwriter/status/1884225155033190691

    RăspundețiȘtergere
  7. Personal inclin sa cred ca razboiul tocmai s-a terminat, nu a inceput sau nu a avansat cineva intr-o cursa in fata celorlalti. De ce?
    Simplu, o data ce ai un LLM capabil sa scrie cod, sa il revizuiasca, sa corecteze discrepante tehnice, sa gaseasca alte tehnologii prin care poate fi implemenetat, sa faca o statistica stufoasa a costurilor si echipamentelor necesare, sa faca tot fel de analize tehnice etc.... cursa dominatiei s-a incheiat, razboiul a fost castigat!
    Nici o tara nu mai poate avea apanajul vreunei AUTORITATI SAU MONOPOL.
    In plus fiind la liber il instalezi si poti sa iti scri codul tau, analizatoarele tale, mereu vei gasi sa faci altfel decat zic marile corporatii.
    Pentru cei din Silicon Valley este apocalipsa, e un "game over, man!".

    Ce urmeaza dupa „democratizarea modelelor de limbaj de mari dimensiuni (LLM)”? - am copiat raspunsurile de pa dipsic:

    - Grupuri precum Houthi sau alte organizații ne-state care utilizează LLM-uri pentru a genera soluții de inginerie militară, cum ar fi proiectarea de rachete, arme sau tactici de luptă.
    - Utilizarea LLM-urilor pentru a crea știri false, propagandă sau conținut manipulator care poate influența alegeri, destabiliza societăți sau provoca panică.
    - Utilizarea LLM-urilor pentru a scrie cod malware, a genera phishing sofisticat sau a automatiza atacuri cibernetice.
    - Utilizarea LLM-urilor pentru a copia sau a genera conținut care încalcă drepturile de autor (de exemplu, copierea de teme sau lucrări academice).
    - Copii care folosesc LLM-uri pentru a copia teme sau a înșela la examene (de exemplu, un LLM auditiv care șoptește răspunsuri în căști).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referitor la ultimele două aliniate. Si cumva in legatura cu " Unde e Ro pa piața AI" cu raspuns gluma buna cu tot.
      Fac voluntariat la moderare.
      , pe un site teme pt copii de varstă școlară. Statistic, acum 6 ani copiau unii de la altii, acum 5 ani, de pe net, acum 4 ani de pe Photomath, iar de 2 ani incoace e o invazie de raspunsuri date cu AI, pline de bug uri.S a păstrat doar clasicul Copy Paste.
      Din raspunsuri:" in lupta de la Călugăreni, Mircea cel Bătrân i a atras pe turci intr o mlastina, unde a pravalit peste ei bolovani si arbori."
      O poezie de Ana Blandiana( i se dadea doar titlul, dar e in programa de cand cu tehnocrații, e cunoscuta) din o singura strofa e recenzată ca fiind de George Cosbuc si avand mai multe strofe.
      Împărțirea ca scădere repetată ( cerinta)este explicată ca împărțire repetată si iese din cadru.Deci ii pr0stim pe copii din primele clase!!
      Desigur mai
      multe răspunsuri sunt bune si umanizate, cu formule
      de introducere "înțeleg că ma întrebi despre bla bla...te voi ajuta " si de incheiere" daca mai ai nelămuriri, nu ezita sa ma bla bla".
      Parerea mea, la nivelul de jos, un pr0st va fi si mai pr0st daca folosește un AI, pe modelul briciul si maimuță.
      Iar documentarea / navigarea? AI in legatura cu viața din Ro e vaaaarză .
      Nu vad lucruri bune pt Ro in acest salt tehnologic si cultural.

      Ștergere
    2. P.S. nu vreau sa ma gandesc ce ar face un grup de gherilă nemonitorizat care ar folosi AI sa isi aleaga țintele si modalitatea de atac.

      Ștergere
  8. ... interesanta toata dinamica asta ... despre AI ... care e f.f. rapid ... si f.f. imprecis. Daca vreti incercati sa il intrebati pe ChatGPT ... despre c
    Coiful Dacic de la Cotofenesti si o sa vedeti ce raspunsuri aproximative (greutate , vechime, material etc) primiti ... asta ca tot e un subiect cald.
    Nu intrebati despre ucraina ... ca raspunsul va fi puternic polarizat.
    DAR SA REVENIM LA OILE NOASTRE...
    ... adica la Romania ... ati vazut/auzit o reactie a Academiei Romane despre mizeria din decembrie-ianuarie ? Oare chiar nu e nici un jurist membru in academie ? mai exista o academie romana ?
    ... oricum e clar ca in Romania ... Academia nu are nici un rol de FAR ... nu lumineaza natiunea ... .... .... .

    p.s.
    am vazut o singura reactie ... Eugen Mihaescu ... ... care cred ca este tolerat la academie ... pt imagine . Realitatea de acolo e ... trista.

    p.s.2
    ... nu am vazut nici reactii de sindicate ... si nici de armata etc.

    NU MISCA NIMENI IN FRONT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cunosti expresia "tara arde si babele se piaptana"?

      cum si cu ce anume ti se schimba viata daca tu sau Chat GPT cunoaste date reale despre coiful de la Cotfenesti? cum anume ti se imbunatateste TIE PERSONAL VIATA in mod real? Idem si despre Ucraina sau academia romana.

      cunosti care este asemanarea dintre o pisica si un avion?
      avionul zboara si pisica nu are absulut nimic impotriva!

      Ștergere
    2. Academia, dupa uniforme, pare o institutie masgonica...

      Ștergere
    3. Singurul care Mișcă este THE FRONT MAN

      Ștergere
  9. off topic
    Ca sa vezi si ca sa nu crezi!
    https://autolatest.ro/stiri/comisia-europeana-a-dat-gratis-miliarde-de-euro-ong-urilor-sa-lupte-impotriva-masinilor-diesel-si-pe-benzina-si-sa-promoveze-doar-electrificarea/

    Continuti sa cumparati ciurucuri nemtesti la suprapret produse de Mercedes, Volkswagen, Audi, Porsche si BMW, ca sunt "bune" si ca va ofera "statut" si "clasa", ca sa fiti "boși de boși" si ca "sa moara 'dujmanii' ", nu de alta!
    https://autolatest.ro/wp-content/uploads/2025/01/d6o8t8y0.jpg

    RăspundețiȘtergere
  10. Am urmarit pe YouTube un meci de șah între gpt și deepseek. Interesant. Nu știu dacă rezultatul e relevant în această competiție.

    RăspundețiȘtergere
  11. Se construieste un robot care sa supravegheze si cenzureze fiecare persoana individual. Fiecare bloc isi construieste robotul lui (China, Sua, UE, Rusia). Sosoaca e excitata de sedinta de la parl european care i-a explicat legea Digital Services Act (DSA). "dezvaluiri din parl european". Cenzura e justificata de fiecare bloc drept aparare fata de ingerintele altui bloc. Cit de prosti ne crede UE?

    RăspundețiȘtergere
  12. Istoria este înregistrată ca o poveste progresiva în care se urmărește stabilirea unui sistem “legislativ”
    global care a derivat mai apoi într-un sistem numit “bani”(financiar) pentru unicul scop de a stabili
    construcția unei realității artificiale de stăpânire a populației globale și a resurselor, în așa fel încât
    oamenii astfel controlați si stăpâniți vor fi administrați si dirijați în scopul extragerii resurselor din toată
    lumea pentru a construi o închisoare globală în care oamenii sunt constrânși într-un sistem perpetuu de
    extragere si exploatare, împreună cu un alt sistem numit religie care a fost creat pentru a aduce la
    perfecție un sistem de credințe astfel încât oamenii se vor lega de la sine de acest sistem și vor accepta
    întreaga construcție drept justificare a existenței lor fiind plasați în propria robie auto-creeată și în
    propriul sistem de sclavie cu minimum de rezistență, rebeliune sau obiecții.

    RăspundețiȘtergere
  13. In materie de modele AI, chinezii si americanii se copiaza unii pe altii la greu. Din lupta asta acerba castigam noi, utilizatorii. Suprematia AI se joaca insa pe sfere de influenta. Firmele din sfera SUA vor folosi data centere din US si EU. Firmele din sfera Chinei vor folosi data centere din China. Da, poti sa-ti gazduiesti singur modelul, dar daca ai mii (sau milioane!) de utilizatori nu mai poti. Suprematia o vor avea cei care vor rezolva cele mai multe probleme reale cu ajutorul AI-ului si care vor reusi sa-si vanda solutiile. La capitolul asta americanii le dau lectii la toti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elaboreaza/exemplifica te rog:
      - Enumera "problemele reale"
      - "americanii dau lectii la toti"

      Multumim!

      Ștergere
  14. Burduja, așa off topic:

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/ft-oficialii-ue-iau-in-considerare-reluarea-achizitiilor-de-gaze-rusesti-in-cadrul-unui-posibil-acord-privind-ucraina-3101639

    RăspundețiȘtergere
  15. AI-ul in sus AI-ul in jos, cred ca unii dintre noi satui de aceste elucubratii care vor duce catre dementa in final , ar fi mai fericiti sa se intoarca la un stil de viata traditional care implica munca fizica si interactinarea cu mediul inconjurator real si care ne-ar permite pastrarea unei sanatati psihice optime.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca singura entitate care se bucura de aparitia AI-ului este Iohannis , ar vrea si el sa afle cum sa (re)devii om.Iar raspunsul AI-ului ar fi:da-ti demisia.

      Ștergere
    2. Te inseli daca crezi ca IA-a nu te va solicita sa prestezi munca fizica si sa interactionezi cu mediul inconjurator. Nu o sa fie o idee buna sa scapi de telefonul smart crezand ca scapi de IA. Punctele de lucru fizic unde vei fi directionat sa prestezi zilnic sau sporadic vor fi extrase de tine de la stalpii si centrele de distributie.Expresia: "Cine nu munceste nu mananca" va deveni mai reala decat iti poti imagina.
      Acolo-i problema, nu in contextul ideii "inutile" de suflet sau compasiune de care este lipsit IA-a.

      Ștergere
  16. Autorul a făcut o analiză care denotă perspicacitate. O apreciez tocmai pentru că nu fac parte din categoria celor care IDOLATRIZEAZĂ asemenea algoritmi informaționali (aceasta este expresia mea pentru ceea majoritatea covârșitoare consideră a fi "inteligență artificială"). Poate că și alții vor fi gândit asemenea mie, fără să fi avut vreo comunicare prealabilă în acest sens. În materie de creație intelectuală acest lucru este un atribut denumit ubicuitate, nici vorbă de "plagiat" în care par să fi devenit experți toți cei care nu stăpânesc semantica limbii române, nu mai vorbesc de noțiuni specifice dreptului de proprietate asupra creației intelectuale.
    Revenind strict la subiectul (nu la conținut, pentru că am spus în prima
    propoziție ce aveam de zis) articolului, contrar celor care sunt pur și simplu extaziați de omnipotența și omnisciența algoritmilor informaționali, acum și în perspectivă, eu nu cred că vreodată un AI (algoritm informațional, cum spun eu, sau o inteligență artificială, cum spun alții) va substitui discernământul OMULUI. Un AI poate face selecții, trieri etc. Dar nu va putea NICIODATĂ discerne. Pentru a DISCERNE este nevoie de SUFLET, ceea ce un AI nu va avea niciodată.
    Este foarte probabil ca unii semeni să aibă sufletul deja mortificat, deși trupul biologic este viu, nu a trecut în faza de descompunere biologică. Acest lucru, pentru cei care dezvoltă AI nu doar pentru binefacerile lui ci mai ales pentru impactul contrar (adică potențialul distructiv, de control, de manipulare etc), va conduce la IMPUNEREA anihilării discernământului omului. Și omenirea va accepta. Bucuroasă. Excepțiile, dacă vor exista la acea vreme, în viitor, vor fi insignifiante. Concluzia mea se bazează pe 2 lucruri: ADEVĂRUL Scripturii și pe un studiu exploratoriu făcut în rândul tinerilor cu care lucrez, în virtutea profesiei mele.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am si eu o intrebare
    LA CE NE TREBUIE ATATA TEHNOLOGIE?!?!
    AM UITAT DE UNDE "PLECARAM".....

    RăspundețiȘtergere
  18. Scuzați, vă rog, intruziunea!🙃 Cunoasteti vre-un AI care fabrica pâine și lapte? Haine și altele necesare la casa omului? La scară suficient de mare încât să acopere necesitățile unui stat ?🙃

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrebările formulate sunt binevenite. Însă subiectul analizat de către dl Dan Diaconu nu vizează strict prezentul, ca orizont de timp, în care deocamdată, așa cum spuneți, nu pot fi făcute anumite lucruri prin sau de către algoritmii informaționali (cum am spus eu mai sus, sau inteligența artificială cum spune majoritatea). În perspectivă acțiunile sau activitățile pe care le-ați numit vor fi excepțiile insignifiante despre care vorbeam, pentru că atunci, într-un viitor (nu pot cuantifica acum în număr exact de ani sau decenii față de prezent) NU vor mai fi necesare majorității. Hrana nu va mai fi organică, în proporția pe care o cunoașteți astăzi, ci se va baza pe pulberi (prafuri) alimentare sub diverse forme și concentrații. Mai mult, va fi o GREFARE (am vrut inițial să folosesc cuvântul SIMBIOZĂ însă am renunțat pentru că nu redă complet ideea pe care vreau să o expun, dar se poate asocia cuvântului ales de mine imediat anterior) a AI pe OM. Grefarea, încrustrarea rezolvă foarte multe probleme altfel complet INSURMONTABILE de către creatorii și/sau mânuitorii (în sensul de puternicii decidenți ai) LUMII. Este ușor acum de înțeles
      de ce inițial am selectat termenul simbioză, pe care l-am abandonat în favorea termenului de GREFĂ - AI are nevoie de energie pe care și-o va lua de la om, prin procedeul incrustării; omul se va abandona cu tot sufletul său mortificat în MIRAJUL oferit de AI, iar mânuitorii vor fi cei mai fericiți. Nu doar ei. Ci și grefații, încrustații care vor forma o rețea informațională perfectă, un rai statal (ce-și dorește orice stat de pe lumea asta? libertatea ssu bunăstarea cetățenilor de rând? este naiv cel care crede așa ceva;); cei mai oropsiți vor fi cei din afara rețelei informaționale care insignifianți fiind își vor procura hrana precum spuneți, prin eforturi uriașe, dată fiind excluderea lor din rețeaua eficienței maximale și a fericirii implicite așa cum va fi promovată GREFAREA AI pe OM.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)