Îmi amintesc de perioada în care, elev fiind, ne stabileam ierarhiile în funcție de diverse criterii: care e cel mai bun la fotbal, la învățătură, la aptitudini artistice s.a.m.d. Dintre toate criteriile, pentru noi băieții unul era cel mai important: care e cel mai bun la bătaie, prin bătaie înțelegând încăierarea aceea fără nicio regulă, al cărei unic scop era doborârea celuilalt, indiferent de mijloace. Nu conta că-i dădeai un șut sub centură sau că, la un moment dat, din disperare, aruncai cu o piatră în el sau cu nisip în ochi. Un joc barbar al cărui scop era acela de a stabili o ierarhie, o banală ierarhie.
Nu am fost niciodată un campion al acestui sport. De fiecare dată mă situam undeva prin partea mediană a clasamentului, în afara extremelor. Ceea ce nu pot uita este faptul că întotdeauna extremele ieșeau în evidență. Așa cum exista cel mai bun, bătăușul șef, cel în fața căruia nu se comenta, tot la fel exista cel mai prost, cel mai neajutorat, cel care și-o lua întotdeauna de la toată lumea, uneori fără niciun motiv. Pentru a evita aceste situații avea două soluții: ori devenea un bun diplomat reușind să fie prieten cu toată lumea, ori cumpăra bunăvoința celui puternic devenind un prieten de complezență al acestuia. În primul caz, fiind prietenos cu toată lumea, situațiile penibile aproape dispăreau, iar dacă cineva îl mai pocnea din senin, își găsea aliați neașteptați printre cei care-l simpatizau. În cel de-al doilea caz însă lucrurile erau complexe deoarece neputinciosul împrumuta din puterea protectorului. Astfel, la un semn al stăpânului își permitea glume nesărate la adresa rivalilor acestuia. Probabil pe moment se simțea bine, dar când era prins singur, sau când devenea neinteresant pentru protector i se decontau toate neghiobiile la un nivel înzecit.
Am lungit destul de mult amintirile din copilărie deoarece lucrurile se petrec la fel și în lumea reală. Puneți în locul puternicului SUA și în locul neghiobului România. Veți obține o imagine destul de clară a ceea ce unii numesc pompos geostrategie. O țară săracă și neputincioasă care se laudă cu un scut. Un scut care va fi cumpărat pe bani grei pentru luxul de a fi belicos față de unii cu care nu ești în aceeași ligă. Ne ajută cu ceva că facem o autostradă invizibilă, că dăm bani pe niște avioane pe care peste câțiva ani le vom vinde la fier vechi? Da, ne ajută să cumpărăm un scut inutil pentru a apăra interesele unora, interese care nu ne includ. Văd indivizi bucuroși că le-am tras-o tuturor, că suntem mai puternici, mai apărați și că, începând de-acum vom putea să-i înjurăm pe unii de pe poziții de superioritate. Rămâne să vedem cum ne vom descurca atunci când nu vom mai prezenta interes pentru stăpân din cauză că plătim prea puțin. Pentru elevul neghiob exista posibilitatea de a se muta în altă clasă sau în altă scoală. Pentru țări acest lucru e imposibil.
Foarte bun articolul.
RăspundețiȘtergereMa pregateam sa vociferez ca de ce iti pierzi vremea pe Realitatea dar... nu e cazul :) Excelent.
Claudiu: Realitatea? Ce e cu Realitatea ca n-am nicio legatura...
RăspundețiȘtergereTreaba e simpla. Industria de aparare e unul dintre putinele bunuri pe care SUA le poate exporta in afara de hartia verde si datoriile exprimate in bonduri... Asa ca apasa pe pedala contractelor si manevreaza astfel incat sa maximizeze veniturile din acestea ca sa mai peticeasca deficitul imens cu care se confrunta. Mie mi se pare o strategie f inteligenta din partea lor, ca noi ne-am lasat atrasi in aceasta chestie, care suntem rupti in partea posterior dorsala a pantalonilor pib-ului, asta e alta problema....
RăspundețiȘtergereAr fi interesant de ce au fost abandonate proiectele similare din Cehia si Polonia. Mai ales ca in Polonia, formal vorbind, totul era clarificat, trebuia doar sa se treaca la treaba.
RăspundețiȘtergereAş vrea să atrag atenţia asupra domeniilor mele de interes.
RăspundețiȘtergereGloatele se aşează liniştite în umbra unor prostani lacomi şi... suferă.
Ne luăm rolurile în serios şi-i dăm înainte: armata, politica, biserica, servicii secrete, economie.
Până acum ... e bine. E nevoie de vreo schimbare?
Lucrurile au două componente: cea materială, şi cea simbolică. Cea simbolică: Obama a fost acuzat că e moale, că nu dă cu pumnul în masă, că cedează. Mai mult, modul în care s-a retras din proiectul scutului din Polonia şi Cehia a născut proteste în Est şi scandal acasă.
RăspundețiȘtergereNoul scut este mai degrabă simbolic, şi departe de proiectul original, cel al Războiului Stelelor. Componenta terestră din Polonia şi Cehia deriva din Războiul Stelelor. Actualul scut este,de fapt, un sistem antiaerian ceva mai sofisticat la nivelul achiziţiei de date, pentru că interceptoarele s-ar putea să fie inferioare sistemelor ruseşti de ultimă generaţie, S 400 şi mai ales S 500. El poate lucra împreună cu componenta ambarcată, Aegis.
Singurul scut antirachetă demn de numele ăsta şi operaţional apără zona Moscovei. De la instalarea lui au început discuţiile sovieto-americane de dezarmare nucleară şi de limitarea dispunerii de interceptoare pe teritoriul fiecărei ţări. Ideea era că orice astfel de sistem putea da idei părţilor, în sensul în care să creadă că pot câştiga un război termo-nuclear, şi să atace prima. De fapt, contravenea doctrinei MAD, care a asigurat pacea nucleară.
Cum spuneam, pur şi simplu ne-am cumpărat un sistem antiaerian, care are capacitatea de a intercepta(pe hârtie, cel puţin) şi ogive ale rachetelor sol-sol. Punct. Dar simbolic ni se vinde o gogoaşă drept minunea-minunilor.
Numai că, şi cu "Patriotul" în bătătură, nu e cazul să-i călcăm prea tare pe bătături pe alţii. Ştiu şi eu, poate au parul mai mare...
Şi ceaşcă a umplut Iaşiul în '89 de antiaeriene... frumoase ce să zic, da' a fost... eutanasiat.
RăspundețiȘtergere... de Băse nu mai zic nimic... e tata la securişti şi-s... băiat cuminte. :)
Abslout geniala comparatia, chiar ma gandeam s afac si eu o comparatie dar paleste in fata a celei postate de tine. Romania de cand se stie ea a fost ma i tot timpul in rolul neghiobului.
RăspundețiȘtergereLegat de faptul ca neghiobul se poate muta in alta clasa corect dar proasta reputatie tot ii ramane prin urmare e ca in zicala romanului: Aceiasi marie cu alta palarie.
Nu stiu ce ar putea sa ne mai scoata din postura de neghiob, ne asasineaza economic pe zi ce trece, si o fac de asa maniera in cat sa para sinucidere.
nu se prea vorbește în postare e faptul că cel mai slab/neghiobul nu prea are de ales. nu poate sta deoparte. ori se alipește de vreunul puternic, ori și-o cam ia pe coajă, mai devreme sau mai târziu. cum celălalt bătăuș (Rusia) ne e cam indisponibil din motive evidente, „alegerea” făcută poate că nu e chiar așa de proastă...
RăspundețiȘtergereme bucur mei ca aveti scut la voi ! ... che de mult vroiam sa testez arma meu nucleara pe americannii raii si brietenii prosti care are ei ...
RăspundețiȘtergereCind am cumparat cu PROCEDURA DE URGENTA transportoarele Piranha III (construite de elvetieni in fabrica proprietate General Dynamics ) , toti au batut din gura laudind solutia adoptata . Pacat ca pe teren au demonstrat atatea probleme ca au fost trimise inapoi la producator pentru reparatii.
RăspundețiȘtergereSistemul asta , aparare strategica antiracheta , urmeaza acelasi drum . Multa lauda , multa demagogie (nici macar americanii nu sint siguri de sistem)dar cind vom descoperii ca nu valoreaza o ceapa degerata , va fi prea tarziu . Nu vom avea posibilitatea sa dam inapoi marfa ! Modelul creat cu contractul Bechtel invata . Nu este prost cine propune o afacere . Este prost cine accepta fara sa clipeasca si fara sa gandeasca !
Romani vi se pregateste ceva nu stiu ce dar sigur ......pute
RăspundețiȘtergereMare dreptate ai cu banii pe avioanele care oricum nu le folosim, si alte chestii bagate mai mult sau mai putin fortat pe gat. La fel si pentru scutul antiracheta.
RăspundețiȘtergereAcum nu ma pricep asa bine la cuvinte ca voi, dar nici nu-ti trebuiesc 7 facultati sa-ti dai seama cine este slugarnicul si cine e sluga. Eu vad lucrurile foarte simplu si anume exact acelasi comportament ca intre bandele de cartier si anume TAXA DE PROTECTIE pe fata.
Dar vai cum imi permit asa ceva vorba aia suntem in secolul 21 si suntem civilizati, hai sa-i spunem mai bine investitie in infrastructura si siguranta statului.
Sper ca nu supar pe nimeni cu postul meu dar asta este strict parerea mea personala si mai am si convingerea ca asa este.
Mama vin americanii
RăspundețiȘtergerehmmm...daca ar fi fost geoana presedinte cu siguranta ca: "relatiile" lui de pe vremea cand era ambasador au facut posibila o asemenea realizare,e un pas urias,diplomatia romaneasca inghetata pe vremea dictatorului intra intr-o noua era..etc
RăspundețiȘtergereFoarte buna postare, felicitari!
RăspundețiȘtergereAs adauga doar atat: tot ce spuneti e corect dar e agravat de faptul putin discutat ca acest scut nu exista si nu functioneaza.
link1:
http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/17/us-missile-systems-track-record
link2 (si mai recent):
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8492677.stm
Acest scut nu este un program al Nato ci este un program american unilateral inventant de administratia precedenta. In momentul de fata nu este decat o himera, exista doar pe hartie, in litere scrise cu negru pe fond alb sau in vorbe spuse intr-un microfon.
De acord! Credeam ca numai eu sint fie nebun, fie prost, cind spun ca de fapt este doar o chesti de bani/putere/control. Ei isi ating obiectivele pe banii nostri. Istoria a demonstrat ca in cazul unui razboi toate tratatele nu valoareaza cit o ceapa degerata.
RăspundețiȘtergereDa' cine v-a zis ca o sa dam vreun ban pe scutul asta? O sa fie al americanilor, operat de ei, pazit de ei in baza de la Kogalniceanu. Nu va fi al romanilor.
RăspundețiȘtergereNu cred ca trebuie sa privim lucrurile strict finaciar, evident si ele conteaza. Sa vedem daca Rusia accepta scutul sa fie la noi mai intai, ca Baselu s-a pronuntat , asa de repede este fiindca i s-a impus, iar daca nu inseamna ca e un mare dobitoc, nu ca in prima instanta nu ar fi fost dobitoc dar ar fi fost unul fortat sa fie. In fine, problema e alta, reactiile Rusiei trebuie sa ne framante mai mult. Tovaras Putin si Medvedev nu cred ca agreeaza problema scutului, si nici nu vor sta cu mainile in san. Iar daca v-a fi amplasat se dezgroapa securea razboiului iar intre Rusia si SUA, si parca geografic suntem mai aproape de rusi decat de americani, eu asa am invatat la geografie, poate mai nou suntem in alta parte, si nu stiu eu. O sa consult o harta mai nou s avedem ce pozitionare mai avem.
RăspundețiȘtergereImaginati-va cum vom fi vazuti in lumea araba, o alta problema, nici China nu vede cu ochi buni asta chiar daca sunt ceva mai departe. Dar noi, exact cum zice autorul blogului ne permitem momentan sa scuipam pe cei mai mari fiindca suntem sub scutul SUA.
MadMax: De ce esti atat de sigur ca nu te costa nimic? Ca a spus-o un gigel? Nu vor trece nici 6 luni pana vei afla si tu care e de fapt adevarul!
RăspundețiȘtergere"De fiecare dată mă situam undeva prin partea mediană a clasamentului, în afara extremelor."
RăspundețiȘtergereDin punctul meu de vedere exact aia e zona unde pun TUNURILE, sansa de a nimeri ceva e mult mai mare.
Acelasi lucru si cand e vorba de bancurile de pesti, arunci PLASA unde acestia sunt mai multi. :)
RaduBT: Cred ca ar trebui sa faci un mic efort pentru a depasi zona extremismelor. Nu de alta, dar daca mai adaugi remarci violente ma voi vedea nevoit sa-ti sterg toate comentariile(indiferent de motivatiile ulterioare). Te rog sa revii pe linia de plutire! Aici facem dialog nu amenintari. Daca simti ca nu mai poti aduce argumente logice e bine sa te gandesti ca e posibil ca tu sa fi gandit prost. Asta nu-i obligatoriu un capat de tara.
RăspundețiȘtergereDaca tu crezi ca poti discuta cu rusii altfel, please, be my guest.
RăspundețiȘtergereVorbim despre politica externa, nu?
:)
Păi, să-i exterminăm, mama lor de ruşi! Hop! Avem o problemă? Ei au arma nucleară, noi nu? Dar ce contează! Totul e să faci impresie bună! Vivo cantando, muriendo cacando!(citat aproximativ!)
RăspundețiȘtergereDrept dovada..
RăspundețiȘtergereCăutam postul cu concentraţia actuală de aur din zăcăminte şi am dat peste ăsta.
RăspundețiȘtergereMişto de tot !!!
Bravo !
Am găsit concentraţia de aur din zăcămintele mondiale : 3g/tonă faţă de 1,5 de la Roşia Montană (după declaraţia canadienilor).
RăspundețiȘtergereŞi am mai găsit un vechi "prieten" de prin alte părţi : Răducu T care bate cîmpii şi pe aici.
Salutare, Răducle T !!!