În 1914, când Imperiul Austro-Ungar ataca Serbia, nimeni nu intuia dimensiunea dezastrului care avea să vină. Și, cu toate acestea a venit. Terminat în 1918, Primul Război Mondial a lăsat națiunile europene distruse. Niciodată până atunci lumea nu cunoscuse o încleștare atât de mare, niciodată până atunci mașinăria infernală a războiului nu ucisese atâția oameni. O nouă epocă răsărea în timp ce lumea se grăbea să-și vindece rănile provocate de un război inutil.
N-au fost necesari decât câțiva ani. Germania, secătuită de resurse, cu datorii ucigător de mari, trăia o frustrare extremă. Dar asta nu interesa pe nimeni. Fiecare se ocupa de propriile probleme, iar Germania-și trăia frustrările din ce în ce mai radical. Un setup perfect pentru ridicarea unui lider deviant, inflexibil și cu idealuri ciudate: Hitler. Nimeni nu l-a observat. Ca orice nebun, Hitler și-a urmărit cu obsesie realizarea propriului plan. Din afară nu se schița niciun gest, ceea ce se întâmpla părea absolut neinteresant. Perspectiva unui război, după doar 21 de ani de la marea conflagrație, nu era un scenariu de luat în calcul. Ceea ce-a urmat cunoașteți cu toții.
Revenind în prezent, nu putem să nu constatăm cum evenimentele par a rima cu trecutul. După mai bine de douăzeci de ani de la întâlnirea de la Malta, lucrurile se precipită din nou. Nimeni nu știe care-au fost termenii tratatului semnat în Mediterana, însă cineva l-a încălcat grosolan. Altfel nu sunt explicabile evenimentele actuale.
În fapt, avem de-a face cu un setup deosebit de periculos. Rusia a stat cuminte, și-a văzut de propriile treburi, având chiar un comportament incredibil de deschis. Cu toate că unele instincte ale Imperiului încă supraviețuiau vizibil, cel puțin din exterior lucrurile păreau a merge într-o direcție absolut lină. Totul părea tranșat, fiecare văzându-și de propriile probleme. În 2008 s-a înregistrat prima mișcare se șah - în Georgia - atunci când interesele rusești au fost atacate atât armat cât, mai ales, mediatic. Replica a fost radicală, Imperiul nu se putea lăsa călcat în picioare de foștii vasali. În timpul confruntărilor, Rusia a reacționat disproporționat, iar Putin i-a transmis liderului Georgian că a dat ordin armatei să-l prindă și să-l castreze. În tot acest conflict Occidentul a reacționat doar mediatic, cu dezinformări și exagerări, fiind totuși cât se poate de clar că e vorba de o zonă în care granițele fuseseră trasate. Semnalul a fost însă perceput destul de bine de ruși. Din acel moment Putin a regândit bugetul armatei, investițiile în cercetare și modernizarea devenind prioritare.
Ucraina reprezintă o altă provocare, de data aceasta frontală. Dacă Revoluția portocalie a fost un prim avertisment, ceea ce se întâmplă acum e actul final al unui scenariu pus la punct de multă vreme. De data aceasta SUA, prin vasalul său democratic UE, a încercat să smulgă țara din zona cenușie de frontieră. Reacția rușilor mă face să cred că s-a încălcat grosolan o înțelegere destul de clară. Ciudat e că, în continuare, provocările continuă. În timp ce cetățenii europeni nu dau șanse mari unui conflict UE-Rusia, politicienii apasă irațional pe pedala provocării inutile. Rusia însă arată exact ca un animal încolțit: ursul rănit în propriile sale orgolii, simțindu-se sufocat de o presiune din ce în ce mai mare asupra propriilor teritorii, poate reacționa în orice fel. Asta e ceea ce nu știu sau nu vor să știe nici europenii și nici americanii. Spiritul rusesc e atât de radical atunci când este provocat încât poate produce mutații catastrofale.
Privind în contextul general al planetei, constatăm că peste tot sunt conflicte mocnite. China caută cu disperare anexarea fostelor sale teritorii(reale sau imaginare), lumea arabă stă pe un butoi cu pulbere, Africa suferă din cauza nedreptăților de care are parte zi de zi s.a.m.d. Nu lipsește decât o scânteie pentru a reinflama lumea. Rusia poate fi începutul sfârșitului pentru că atunci când spunem Rusia putem spune, aproape simultan, multe alte zone de conflict.
Fără a-și vedea problemele din propria ogradă, Occidentul se joacă de-a focul. Nu-mi dau seama dacă acest joc e generat doar de superficialitatea americană sau are în spate și alte interese. Desigur un război ar putea fi calea de rezolvare rapidă a scandalului economic în care trăim. Merită oare un asemenea sacrificiu? Au liderii lumii habar despre nebunia în care se bagă? Indiferent de ceea ce urmează, a juca un stupid joc de poker cu viețile a miliarde de oameni mi se pare nebunie curată. Jocul cu focul e periculos. Oare chiar nimeni nu e conștient de asta?
Articol perfect ! Politicienii occidentali si cei ai SUA sunt nebuni, la propriu !
RăspundețiȘtergere100% asemenea haite de cretini sinistri la Bruxelles/Londra/NewYork nu au existat in ultima 1000 de ani...
ȘtergereDar poate nu sint ei, ei sint doar papusile, de recitit Fundatia si Imperiul...Imperiul stim cine este...
Leaderii europeni si americani sunt intr-o criza de legitimitate acuta, odata cu declansarea crizei bancare si a zonei euro. Tensiunile sociale sunt aproape similare celor dinaintea celui de-al doilea rzboi mondial, nemultumirle, rasismul si xenofobia sunt la ordinea zilei (cei care traiesc in Franta, Anglia sau Scandinavia stiu ce vorbesc). In acest context, posibilitatea unui conflict ofera oportunitatea ideala unor politicieni in cautarea unor voturi si a revenirii din nou asupra discursurilor nationaliste. Dovada ca Putin este la maximul de incredere in acest moment in randul cetatenilor rusi. Dar gasim exemple mult mai bune si in istoria recenta a democratiilor noastre. Thatcher a fost salvata de razboiul din Maldive, Bush de catre interventia in Irak (cine isi mai aduce aminte de primul an din mandatul lui Bush, de dinaintea lui 9/11?) iar recent Sarkozy aproape ca afost salvat de conflictul din Libia (cu 6 luni inainte de alegeri, acesta nici macar nu intra in turul 2, fiind devansat de lePen, iar in ziua alegerilor a pierdut la mustata in fata lui Hollande).
RăspundețiȘtergereMaldive ... a se citi Malvine
ȘtergereDin tonul articolului inteleg ca mai marilor lumii le-ar pasa(sau ar trebui sa le pese) de astia mici si multi ca noi. Sincer ma indoiesc de asta, dar mizez ca frica pentru propria viata o sa fie mai mare decat mandria lor de invincibili si o sa ii faca mai conștienti ca sa nu ajungem asa repede la al treilea razboi. Nu pot sa nu observ insa, ca politicienii nostri, in loc sa fie rezervati vor sa ne bage in probleme(ca si cum n-am avea destule).
RăspundețiȘtergereSi ce ar trebui sa faca Occidentul in urma invaziei rusesti? Sa dea din umeri? In afara de sanctiuni economice sau de alta natura nu le ramane nimic de facut, ca doar nu e nimeni nebun sa atace Rusia.
RăspundețiȘtergereProstii din UE au permis prea mult ca tarile pe care le reprezinta sa depinda de gazul rusesc. Acum n-au decat sa traga ponoasele si sa gasesca alternative, ca pe termen scurt nu se intrezareste nimic.
Cam cat de ingust esti la mine? Ma intreb asa, "dand din umeri"?!...si cam cati ca tine or fi cel putin in tara asta. Habar nu ai, inteleg, despre ce vorbesti, ce sa mai zic despre ce gandesti. Atata timp cat oameni ca tine (si din pacate sunt f. multi), nu sunt in stare, nu vor, nu le pasa si probabil unii nu au timp, sa incerce cat de cat sa caute informatii cat mai reale si impartiale, sau macar sa verifice mai multe surse, nu puteti decat fi total dezinformati.
ȘtergereRusia, NU a invadat pe nimeni. In schimb, USA, UE si NATO au invadat Ucraina, au facut o revolutie falsa, au dat lovitura de stat si au "amanetat" si "vandut" Ucraina. Printre primele masuri ale noului "Guvern" de la Kiev au fost masuri impotriva celor care vorbesc limba Rusa, minoritatilor, etc, instaurarea de Banca Centrala la standardele celorlalte tari din UE, acord cu FMI (care te rog, si va rog, cautati sa vedeti ce include ca masuri de austeriatate pentru Ukraina: in principal cedarea totala a conductelor de gaze pentru Exxon si Chevron) si, mai mult decat atat, trimiterea intregului tezaur de aur la Rezerva Federala Americana.
Crimea, a fost data, in interiorul URSS-ului, Ucrainei de catre Nikita Hruskov. Aceasta "cedare" a fost facuta FARA vreun Referendum sau cerere de opinie a cetatenilor din Crimea. Insa fiind in URSS, nu era mare diferenta, fie ca apartinea de Rusia sau de Ucraina (margine-a-spatiului-sovietic). Crimea insa, a fost timp de sute de ani teritoriul Rusiei, si deci, la cererea cetatenilor, armatei, parlamentului indepedent de Keiv, din Crimea, Rusia a intervenit, pentru protejarea cetatenilor de etnie rusa si pentru protejarea intereselor Crimeene-Rusesti. Mai mult decat atat, Putin a primit IN SCRIS o cerere de la Presedintele DETURNAT ILEGAL al Ucrainei, Yanukovych, prin care i se cerea Rusiei interventia militara in Ucraina pentru de-escalarea situatiei create de Vest si UE.
Ramane ca tu, si altii ca tine, sa va informati. Cautati si nu mai dati din gura rumegush, ramas un urma mestecarii, a creierului vostru de lemn. Poate-poate, aveti si avem o sansa atunci, cand mai multi vor stii cat-de-cat ce se intampla, sa prevenim, actionam si sa traim mai bine.
Mah, daca tot esti prost si nu ai inteles ce am scris macar nu Mai semnaliza. Au ajuns toti retardatii sa-si des cu parerea pe bloguri.
ȘtergereArticol super bun! Asa e, Occidentul se joaca cu focul!
RăspundețiȘtergereDaca era vorba de tari ca Serbia de ex deja la ora asta americanii survolau Belgradul (cum au si facut-o de altfel) , insa daca e vorba de Rusia sunt mult mai retinuti. Si ei si UE trebuie sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a lua o decizie contra Rusiei.
"As former Hong Kong governor Chris Patten observes, while almost every European household owns goods made in China, few if any have anything produced in Russia, except gas and vodka" Poate nu strica sa ne uitam nitel si la economia Rusiei
RăspundețiȘtergereK
Frumos articol si foarte echilibrat. Parca special facut ptr. ca cei ca Mariusica sa-si poata si ei da seama de ce plang cand platesc factura "verde" la energia electrica. Ca deh, numai nemtii si olandezii fac eoliene iar gazul rusesc e un lux ptr. bizonul mioritic.
RăspundețiȘtergereDe cand Mai Marele Zbig, in a lui "The Grand Chessboard", a prezis ca Rusia nu va mai fi un imperiu daca pierde influenta Ucrainei, americanilor li s-a ridicat la cap rolul de jandarm planetar. Desi merg pe ideologia " there is no options for failure" au facut un mare Kkt in Irak si Afganistan. Ca sa nu mai zic ca nu le-a iesit pasenta cu Siria si Iranul. Inca. Deoarece au nevoie de...rusi. Si cum nu poate sa-i castaneasca... tipa, urla, scuipa, injura, miriie precum descreieratul de McKKCain care a ramas cu falcile inclestate de cand si-au batut joc de el vietnamezii prin junglele lor.
Ei vor juca rolul de "baieti buni", cu sanctiuni "soft" iar Coana Europa, aka Madame Merkel, va juca rolul de "baieti rai", cu sanctiuni "hard". Ca doar n-o sa lase iei Rusia nepedepsita, nu? Ca doar Kosovo nu-i Crimeea, nu? Ca doar ce-o sa spuna lumea lui Marius? Ca America nu mai are "cojones"? Ce conteaza ca la Malta au zis una dar au facut alta?
Mai devreme sau mai tarziu o sa fie razboi.
Referitor la Malta, as paria ca s-a incalcat intelegerea din primul an. 2 argumente: 1) Romania '90. 2) Boris Elțin. Dar abia acum, dupa 20+ ani de "capitalism salbatic" rusii s-au redresat si au tupeul de nu mai ceda in fata americanilor.
RăspundețiȘtergereSenzatia mea e ca americanii s-au prins ca au calcat ursul pe coada si incearca sa iasa din pestera cu cat mai putine zgarieturi, in timpul asta zbierand si incovoiandu-si europenii pentru a-l distrage. Pentru ca la cate "teatre de operatiuni" au la nivel mondial, cu siguranta nu ar face fata unuia nou, chiar daca rusii s-ar lupta cu prastii si bâte. Dar americanul e cretin intr-adevar, nu e exclus sa continue sa impunga ursul, situatie in care ... aleluia.
Io nu ma prea pricep la geopolitica. De-aia ii citesc pe altii mai cu scoala. Multumesc pt. articol. De asemenea si pt. comentarii care imi par ca vin de la oameni cu experienta si gandire profunda. Acum am inceput si eu sa mai inteleg cate ceva: americanii-s varza e clar, europenii la fel. Ce cautam noi in aliantele cu ineptii si egoistii occidentali, cand e clar ca vaca ca lumina vine de la rasarit? Un nou far calauzitor straluce mai puternic decat Soarele. Sfanta maicuta Rusia si taica Putin, viitorul luminos al umanitatii. Gata, m-am hotarat: maine ma apuc de strans semnaturi sa o punem si noi de un referendum ca-n Crimeea. De-abia astept sa vina garzile patriotice locale fara insemenle Rusiei si ne elibereze din nou!
RăspundețiȘtergere"Un setup perfect pentru ridicarea unui lider deviant, inflexibil și cu idealuri ciudate: Hitler. Nimeni nu l-a observat. ... Ceea ce-a urmat cunoașteți cu toții."
RăspundețiȘtergere---
L-au observat toti. L-au lasat de capul lui. Ba chiar l-au incurajat. Sa fim seriosi, nu era nevoie sa vina 1939 ca sa-ti dai seama ce va urma. A foacut grozavii si pana atunci. Putea fi lichidat usor. Dar marilor puteri de atunci le-a convenit. IAr acum Germania este vinovatul exclusiv pentru WWII, desigur. Pentru ca istoria este scrisa de invingatori, desigur.
http://iconicphotos.wordpress.com/2014/03/14/look-back-in-anger-nazism-in-1930s/
Adunarea cozilor de topor, sa folosesc un termen ce-ti este drag.
RăspundețiȘtergereUn alt mesaj care dezorienteaza si ascunde adevarul. Crimea a fost a tararilor, pana cand au fost exterminati si plantati rusi. Nu au stapanit rusii sute de ani Crimea cum nici romanii n u au stapanit dobrogea sute de ani.... pacat ca orice derilant isi da cu parerea si orice prost distribuie.
RăspundețiȘtergereDaca inainte de a comenta ai pune si tu mana pe gramatica, poate c-ai avea ceva mai multe lucruri clare in cap. Nu de alta, dar corect se scrie Crimeea si e un delir sa crezi ca „derilant” e cuvant. Asa ca, inainte de a vorbi despre prostia altora, incearca s-o vindeci pe-a ta!
ȘtergereSi daca Putinoiul le baga mortu-n casa lu' Darth Hussein si Merkeloaiei; atacand si facand praf Senil-Luna;cucerind ceea ce visa Micul Petrus Imperator: Stramtorile ???
RăspundețiȘtergerePana se dumiresc imperialii atlantici, Ursul va fi Ante portas in Orasul Pacii ! ! ! Sa vezi atunci razboi !!!!!
Sincer, mi se pare ca asist la impingerea spre razboi a Rusiei; la fel cum
Reichul Milenar a fost impins, incurajat si prostit de catre aceeasi plutocratie atlantica a anilor '930.