Înainte de a citi articolul pe care vi-l propun astăzi, v-aș ruga să mergeți să faceți cunoștință cu Rusia reală. Evident, e simplu de intuit că nu vă invit să faceți o călătorie până la Moscova pentru a-mi face hatârul. De altfel, majoritatea covârșitoare a celor care ajung acolo, în ciuda faptului că ar avea ceva de învățat, se întorc mai proști decât s-au dus.
A face cunoștință cu Rusia e foarte simplu acum. Tot ceea ce aveți de făcut e ca, dimineața devreme, să ieșiți puțin pe terasă, eventual luându-vă pe deasupra pijamalelor maxim un halat. Se înțelege de la sine că nu-i un exercițiu pe care să-l faci dacă ești cardiac. Diferența dintre cele 24-25 de grade pe care le ai în casă și cele -5 până la -15 grade de afară te vor face să simți cum îngheață respirația în tine. N-ai să poți face mai mult de câțiva pași și te vei simți obligat să te întorci în căminul tău. Eventual, pentru a compensa frigul pe care l-ai luat în piept, te vei simți obligat să apeși isteric pe termostat.
Temperatura scăzută de afară, pe care, din cauza confortului specific vremurilor, o percepi mult exagerat, e o lecție suficientă pentru a înțelege Rusia. Ceea ce simți tu acum e ceea ce au simțit oștile lui Napoleon sau mai organizatele hoarde ale lui Hitler. Frigul obsedant, lovind năpraznic, fără milă și fără nicio rațiune, are sensul său: pare a ne reaminti de fiecare dată că Rusia există. Ceea ce însă n-ați realizat este un lucru care ar trebui să vă dea de gândit: odată intrați în casă, în confortul căminului propriu în care căldura vă înconjoară protector, ar trebui să vă ducă cu gândul tot la Rusia. Și de-abia după ce veți conștientiza acest lucru banal putem începe discuția.
Frigul teribil de-afară e un dat. O masă de aer rece, venind din adâncurile Polului Nord, suflă nemilos peste noi. Și uite-așa, peste noapte, ai parte de-o experiență rusească. Ascultând vâjâitul parcă instinctiv auzi în urechi: „Sălbatic iarna cântă,/Iar pinii se frământă-n/Bătrânele păduri./Împovărați de gânduri/Spre alte zări trec rânduri/De nori greoi și suri”.
Frigul de-afară ar trebui să ne facă să înțelegem forța brută a Rusiei, capabilă să anihileze orice. Asemeni acelui frig venit din tărâmuri misterioase și reci, Rusia, avându-și obârșia tot pe-acolo, are puterea de a lovi în același fel: radical și fără drept la replică. Ceea ce însă ar trebui să înțelegem e că atmosfera caldă din casă își are soluția tot în tărâmurile Maicii Rusia. Așa cum se întâmplă peste tot în lume, există o compensație. Popoarele nordice, obligate să suporte hatârurile radicale ale vremii reci, au parte din belșug și de resursele necesare supraviețuirii. Pentru Europa, înainte de orice, Rusia înseamnă energie. Gazul acela care face să-ți duduie centrala și să-ți asigure confortul de care ai ajuns dependent spune, într-un anumit procent, o poveste rusească.
Iată-ne față în față cu forța brută a Rusiei: frigul obsedant de afară vine de la ei, la fel cum căldura din calorifere ne vine tot de acolo. Vă puteți imagina ce s-ar întâmpla dacă, la un moment dat, rusul ar spune „niet”? Un întreg continent ar dârdâi de frig. Indiferent cum ați lua-o, alternativa la gazele rușilor nu există! Sau, mă rog, există, dar la un preț care-ar aduce focul în buzunare. E o realitate pe care o știu bine europenii, la fel de bine cum o știu și rușii. I-aș invita pe toți idioții care văd conspirații rusești la fiecare colț de stradă, să se apuce să ne dovedească acum înaltul spirit anti-rusesc care-i animă. Ce altă posibilitate mai bună au - alta decât momentul actual - pentru a protesta împotriva „abuzurilor” cărora trebuie să le facă față Navalnîi? E simplu: pentru a-l lovi pe Putin în moalele capului nu trebuie decât să-și oprească gazele. Să refuze căldura făcută prin intermediul „agenților” ruși. De ce n-o fac?
Dacă vrei să înțelegi ce înseamnă Europa fără ruși, acesta e singurul exercițiu pe care poți să-l faci: oprește-ți acum căldura! Sau încălzește-te, dacă-ți permite buzunarul, cu energie electrică. Aș vrea acum să le văd eroismul tuturor scrufuloșilor care vorbesc despre „războiul” pe care „avem datoria” să-l ducem împotriva Rusiei. Până la marile lor vorbe, ar fi cazul să aibă puterea de a susține acest război minor cu propriul lor confort. Abia după ce reușesc să-l câștige le-aș putea asculta cât de cât doleanțele. Până atunci însă, absolut toate balivernele băloase pe care le scot pe gură ar trebui tratate fix ca ceea ce sunt: un rahat.
1.
RăspundețiȘtergereSpuneati in "Furtuna Geopolitica" despre iritarea Rusiei si amestecul MI6 in afacerea Navalnai.
Personal n-am inteles niciodata ura asta viscerala a englezilor fata de rusi(neputinte de om simplu evident). Din putinul pe care mi-l amintesc pe subiect spicuiesc cateva: demonizarea calugarului Rasputin si canalizarea nemultumirii polulare fata de Tarina si Familia Reegala rusa facuta de serviiciile engleze, ajutorul dat "revolutionarilor" de catre aceleasi servicii, refuzul fata de azilul politic al Tarului si familiei sale in Anglia la care au lucrat cu suscces anume ceva Lorzi de prin Camera Comunelor, fapt ce adus la asasinarea bestiala a familiei regale ruse.
Mai nou, vigilentii englezi ne spun ca "rusii e rai si prosti".Incompetentii spionii rusi, care au ca marca inregistrata otravirea (n-ar fi fair-play sa incerce sa lichideze pe cineva altfel ca nu s-ar mai vedea "semnatura" lor), nu reusesc sa omoare pe nimeni cu neurotoxina Noviciok.
Bravii englezi s-au prin insa cum stau lucrurile in cazul Skripal si ne-au informat promt. "Rusii" insista insa cu” metoda lor clasica” si in cazul Navalnai, care datorita incompetentei spionilor “rusi” si binenteles promtului ajutor occidental ,scapa.
General Sir Richard Shirreff (in retragere - fost al doilea la comanda Nato) englez fireste, publica in 2016 cartea "War With Russia".
Probabil scenariu era - iese Hell-ary Clinton si dam drumul la razboi. N-a mai iesit H.C. si s-a mai amnat si cu WW3.
Acum insa cu Bideu (sau Robinete am uitat cum il cheama) la butoane o dau pe repede inainte, trebuie aprins fitilul.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergerePoti sa stai linistit ca nu se va MAI aprinde in veci nici un fitil din categoria ww1 sau ww2. Niels Bohr si Einstein au avut grija sa puna capac acestui fel de rezolvare/re-setare economica, umbrela sub care intram si noi cei mici si neinsemnati pentru resetatori/victori eterni.
ȘtergereSIMPLUL FAPT PRINCIPIAL, EVENTUALITATEA ca un om al strazii, un HOMELESS(fara nimic!!!) in cazul unui atac modern poate muri intr-o secunda alaturi de un PRINT, un CLAN, anuleaza PE LOC orice posibilitate de coflagrare mondiala...locala, da, cit cuprinde...insa astea mici, sunt precum nicte basini umede si fisiite care nu rezolva PROBLEMA!
2.Care-i vina Rusiei? In spatele perdelei de fum cu multe vini ce le are apare reala ‘’vina’’.Rusia este cea mai mare tara alba, este nemetisata si pe deasupra mai este si ortodoxa.
RăspundețiȘtergereRazboaiele "mondiale" au fost de fapt doua mari malaxoare de secerat vieti de natiuni albe crestine. Albii au fost prostiti si pacaliti sa se macelaresca intre ei iar in "faza 2" s-a mai adaugat ceva "culoare" ca sa nu para prea evident.
Marea resetare este de fapt marea ras-setare. In noua lume ce se va construii pe ruinele celei vechi, acel "build-back-better" de care ne vorbesc cu atata convingere teleghidatii de vaza ai sistemului rasa alba cultura si civilizatia ei nu-si are locul, totul se vrea a fi sters si rescris dupa mintile lor intunecate.
"Faza 3" se va ocupa de asta. Europa va fi demolata din temelii, nu va mai ramane piatra pe piatra. Numai ca este o problema "Cine ridica sabia v-a pierii de ea" spune o vorba ce s-a adeverit de fiecare data.
Nemtii au atacat primii si au fost invinsi. Nu conteaza ca Hitler a fost fortat sa atace Polonia din cauza celor 30.000 de nemti macelariti in Danzing, lumea n-a stiut asta ci a "stiut" doar ca el a atacat primul "nejustificat".
Japonezii au atacat primii si au fost invinsi. Nu conteaza ca japonezii au fost fortati sa-i atace pe americani din cauza blocadei maritime la care erau supusi si datorita careia ajunsesera muritori de foame la propriu, lumea stie doar de "ziua infamiei" de la Pearl Harbor.
Asa va fi si acum. Ii vor irita si provoca din ce in ce mai agresiv pe rusi pana vor ceda adica pana vor ataca. Evident "agresiunea rusa" va trebuii sa primesca un raspuns pe masura. Noroc ca nato este pregatit pentru asta.
Rusii stiu asta si pana acum au stat in banca lor. Insa , zic unii, se pare ca s-au saturat sa le tot incaseze. De la nivelul rusului de rand vine o presiune de a reactiona. Asta se vede si in reactiile politicienilor considerati moderati ce vin cu un discurs de "adoptarea de masuri mai ferme", ca de este an electoral si la ei.
Tot la categoria "spun unii" ar fi si faptul ca Rusia a fost lasata sa recupereze decalajul fata de vest, cel putin in privinta armamentului, ca schimbul de rachete, bombe si alte acareturi sa fie unul consistent.
Cu o Rusie slaba, invinsa in cateva luni Europa ar fi ramas intreaga si nu se potrivea cu scenariul.
Ma rog acesta si poate multe altele raman doar scenarii. Dumnezeu este conducatorul istoriei. Daca, sau cat din astea se vor infaptuii ramane de vazut. Omul planuieste, Dumnezeu randuieste.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereÎncă nu cunoaștem istoria adevărată! E cu totul alta decât cea oficială! Nimeni nu are curajul să ne-o zică!
RăspundețiȘtergereVa recomand sa il cititi pe Victor Suvorov. Incepeti cu Spargatorul de gheata.
ȘtergereO sa vedeti ca adevarul se zice totusi .
Se pare că rusofilia e o constantă pe aici.
RăspundețiȘtergereEu nu sunt un adept al agresării Rusiei, și, intr-adevăr, remarc faptul că de două decenii "ursul" este tot mai încolțit, in ideea de a fi scos din "cărțile" geopolitice europene.
E o politică riscantă, dar americanii știu că, in caz de eșec, nu ei - ci europenii - ar plăti oalele sparte.
Pe de altă parte, sigur nu voi sta să-i compătimesc pe muscali. Inutil să enumăr problemele majore care le avem cu ei din sec.XX (țară ruptă, tezaur furat, etc.). Iar când am fost cu ei "aliați" (jumătate de secol), treburile erau așa "bune" că până și comuniștii autohtoni au căutat să scape (atât Ceaușescu, cât și Dej).
E bine ca aceste lucruri să nu fie uitate. E bine, totodată, nici să fie exagerate intr-o rusofobie isterică. E bine, in corolar, ca relația cu URS-ul să fie acribic analizată sub raport cost-beneficii.
De ce le-am ține partea ? Când ne-au ținut-o ei nouă ? Dacă, să zicem, am ieși din NATO, ne-ar fi mai bine cu ei ?
S-a văzut ce beneficii pot oferi ei, in cazul Serbiei. Chestiuni compensatorii, o serie de facilități. Dar sârbii au rămas văduviți de vatra străbună (Kosovo), așa că și ei - deși n-au uitat bombardamentele NATO - tot incearcă demersuri de aderare UE.
Cum răspundeți acestor probleme, dle. Diaconu ? Pragmatic, mă refer, fără reacții generate de orgoliu. Chiar m-ar interesa o abordare diferită de "mainstream" - cu condiția unei maxime onestități.
Scanati mai adanc in istorie problemele conflictuale ale rusilor cu romanii ! Macar de la Razboiul Crimeei 1853 -1856 , care deasemeni doar avantaje paguboase ne-au adus , Razboiul de Independenta 1877-1878, unde spre umila mea parere rusii pierdeau razboiul cu turcii fara sprijinul principatelor romane ....nu ne-au vrut niciodata la la masa tratativelor . Asadar pe muscali mai bine sa ii eviti , dar sa nu pleci capul in fata lor ! Si vorba lui DD avem doar dusmani istorici de jur imprejur !
ȘtergereNu am vazut in diplomatia romaniei istetimea vulpii,mai ales cand esibun stat neovasal.
ȘtergereDa, se poate scana mai adânc ín istorie, până la 1812 sau la Regulamentele Organice, dar deja am fi tendențioși. Pot fi de acord că fiecare secol íși are propriul set de circumstanțe, așa că ne rezumăm a evoca succint "prăpastia" creată intre noi și ruși.
ȘtergereNu e rentabil, in realpolitik, să păstrazi "ochelari de cal" până la orbire. Personal, deși găsesc profund dezagreabile orientările contemporane ale Vestului, nici nu pot inventaria beneficii reale, pe termen lung, din partea Federației Ruse.
Mai ales că, precum s-a menționat pe aici zilele trecute, instaurarea Green Deal le va provoca și lor probleme de perspectivă.
Consimt și la ooinia d-lui @Flavius Scorillo. Pentru a practica "diplomația vulpii" e obligatorie pre-condiția suveranității.
Pe care noi am cedat-o prea ușor, fără măcar o negociere profundă
Cine ascultă balivernele băloase ale politrucilor care văd în Rusia un dușman? Noi citim Esenin și Gorki și Pușkin, și Tolstoi,ascultăm muzică rusească și binecuvântăm Rusia și pe bravul ei președinte Vladimir Putin.
RăspundețiȘtergereCorect si pertinent dar cu o doza substantiala de subiectivism !De la inscaunarea lui Putin si pana astazi e plina domnia acestuia de asasinate incepand cu Boris Nemtov , Politovskaia,Litvinenko,Beketov, Berezovski si altii culminanad cu esecul partial al lui Navalnii si moartea suspecta a lui Maximishin doctorul curant al lui Navalnii
RăspundețiȘtergereSecuritatea in Rusia detine controlul total nu politicul , mai abitir decat in Romania , unde ea este aservita altor interese !Politicul reprezinta acei copaci pe care ii laudam , injuram ,dar care fac umbra padurii (securitate), ca gloatele sa nu vada combinatiile din interiorul ei !Statul paralel nu vrea sa mai stea in anonimat , vrea sa isi impuna doctrina in mod clar , singurele probleme au caracter formal .....unii ii spun neomarxism ,eu prefer sa ii spun oligarhia socialista de rit nou !
Rusnacii nu se pot dezvolta decat prin cotropire si "transfer pasnic" de avutie de la cei unde fac "turism one way ticket" pentru decade intregi.Atat pot ei, nu degeaba au fost numiti "mongolii secolului XX" sau "Volta Superioara cu rachete".Sa nu stam sa compatimim pradatorul secular, ca in postare, ca muscaturile teritoriale sovietice se tot apropie de granitele noastre.
RăspundețiȘtergereStrasnic articol, ca de obicei, domnul Dan. Aveti condei, ce sa mai.
RăspundețiȘtergereDiscutam cu un bun prieten rus, nascut si crescut in Siberia, emigrat in Canada, apoi in America, ei bine discutam despre gerul din Siberia. Ma asteptam, ca orice om fara experienta Rusiei, ca temperaturile canadiene sa fi fost o joaca pentru el. Imi spunea ca este obisnuit cu temperaturile foarte scazute din Siberia, insa friguri ca in Newfoundland, Canada el nu a mai vazut. Desi in general temperaturile sunt mai scazute in Siberia - acolo nu adie vantul. Insa vantul puternic care loveste coasta dinspre Atlantic face frigul canadian insuportabil. Imi spunea ca este dezgustat la propriu de frigurile din Newfoundland (Newfoundland nu e de trecut cu vederea cand e vorba de ger in general -30 de grade, insa au fost inregistrate si -50 de grade celsius.) Canadienii locului insa, oameni de altfel blanzi, trec prin acea urgie cu zambetul pe buze si nu de putine ori ii vezi ca se dau jos din camionete in pantaloni trei sferturi si se duc la supermarket sa isi faca cumparaturile.
Citesc comentariile dvs si nu ma pot abtine sa va intrebCati din dvs ati fost in Rusia ? Nu vorbim de urss ci de rusia alba .Eu am fost si am ajuns pana in Siberia la Omsk si pana in Caucaz la granita cu Georgia .Am lucrat cu rusii si la ei in tara dar si in Germania.Mi s au parut oameni de treaba saritori la necaz si f credinciosi .Dar au si ei uscaturile lor .Cu toate astea sunt peste noi acum ca si neam .Nu vreau sa le fac statuie dar isi iubesc tara "maicaRusie" cum noi nune iubim"Romanica".Rusii simpli vad si inteleg ca sunt inconjurati de fortele Nato si se asteapta sa vina razboiul peste ei.Europenii vestici nu mai au nicio doza de patriotism poate doar la fotbal si doar stropita cu alcool.Asa ca daca urmariti filmele lor de prezentare a armamentului rusesc veti vedea ca vecinii nostrii de peste mare se pregatesc temeinic .Nu i subestimati caci totusi sunt cei mai mari campioni la sah..Mie imi este teama de ei Si cancelarul Bismark a spus ca "pe urs il scoti usor din barlogul lui dar dupa aia greu il bagi inapoi."
RăspundețiȘtergereFirește cā sunt mulți ruși cumsecade,cum in orice popor (zic eu) majoritatea oamenilor obișnuiți nu-și doresc conflicte.
ȘtergereN-are rost să mergem pânâ in Siberia pentru a certifica asta.
Problema se pune: cum ar trebui să ne postăm noi, in peisajul conflictual ce se intrevede.
Ideală ar fi, neindoielnic, neutralitatea...dar din păcate neutralitatea a ajuns un lux pe care numai țările depărtate și-l mai pot permite. Nicidecum noi, care mereu am fost la răspântii de căi și interese.
Totuși, e bine să fim optimiști. Diplomația nu și-a epuizat (incă) toate șansele.
Baieti:
ȘtergereVremea razboielor mari conventionale a luat sfirsit!
Iar cele mici sunt nesemnificative...
Marea problema energetica se va rezolva cu totul altfel de acum incolo, dupa cum vedem deja prin metodele cele mai nastrusnice!
Din pacate pentru poporul rus, acest green deal va fi fatal Rusiei. Probabil in urmatoarele zeci de ani in Rusia va fi o saracie lucie, oligarhii vor fi ghilotinati in piata publica etc. Rusia la ora actuala este o tara mai degraba saraca si nu isi permite sa investeasaca si sa tina pasul cu Vestul din punctul asta de vedere. Multa vreme Europa a tremurat de frica Rusiei si a robinetului de gaze. Insa lucrurile se schimba, principalul importator de gaze rusesti fiind Vestul. Domnul Trump, un vizionar, s-a opus acestui green deal pentru a evita un nou razboi. Rusia va trebui sa mearga la razboi altfel va muri. Avea dreptate domnul Dan, un vizionar ca si domnul Trump, cand spunea pe acest blog ca pana la sfarsitul acestui an va incepe razboiul mondial.
RăspundețiȘtergereOrcum in RUSIA conduce rusul numit Putin la noi conduc alti numiti de STAPAN nu de noi sa-u de ai nostri
RăspundețiȘtergereAsa este domnule xxx, Romania este o tara bogata si are o asezare strategica - iesirea la Marea Neagra. Am putea avea cel mai tranzitat port din Estul europei, insa olandezii nu ne permit.
RăspundețiȘtergereRusia este o tara bogata in resurse si capital uman, insa din pacate degeaba. Rubla ruseasca este impotenta si nu poate concura pe piata. Marele avantaj al vremlnicilor conducatori si oligarhi ai rusiei este ca au aceste resurse naturale si isi permit sa tina populatia saraca, atat vreme cat nu ii lasa in frig. Probabil au vazut ce se intampla cu conducatorii care isi lasa poporul sa inghete de frig in case.
Si Romania a fost bogata in resurse, dar degeaba, ca si in Rusia, daca populatia este tinuta in saracie si se imbogatesc doar politicienii si oligarhii.
Dan Diaconu cum aprobați domnule comentariile astea? Dumneavoastră citiți ce scrie cel care se intitulează om simplu?
RăspundețiȘtergereNu știu la ce vă referiți. Comentariile care se publică în aceeași zi cu articolul nu sunt moderate, intră automat. Al dv., care a fost introdus mai târziu de 1 zi față de data publicării articolului, intră la moderare.
ȘtergereFrumoasa descriere dl Diaconu tablou complet catai latra la Urs
RăspundețiȘtergereRussia nu va muri nu va întra în criza stați liniștiți. Din 2013 odată cu sancțiunile de voie de nevoie russia sia dezvoltat agricultura devenend cel mai mare producător de grâu cereale, fructe de pe glob.Au încheiat un deal cu China în valoare de 500 mld euro de vânzare gaze în China cu scadenta în 2028 și au inaugurat conducta south stream către Turcia pt gaz. Russia se mișcă și va continua sa exporte resurse pana ce își va reduce dependenta total,acum doar jumate din PIB înseamnă venituri din resurse în viitor un sfert. Principalele puncte forte ele Rusiei Energia, industria de apărare și aer-spatiala, agricultura urmează investiții uriașe în infrastructura în viitor. Russia știe ce are de făcut, nu va fi nici un război se va decupa treptat de occident și se apropia de Asia.
RăspundețiȘtergereLa Tiraspol cum mai este vremea lângă liceul de fete de pe strada Savuskina Nr 55? Tot ștevie mâncați și tot ulei de baie beți?
RăspundețiȘtergere