Toată lumea a rămas surprinsă anul trecut când, pe față, autoritățile chineze au trecut la represalii asupra celei mai mari companii tehnologice chinezești, Alibaba. Nu doar că le-au făcut praf ceea ce se anunța a fi cel mai mare IPO din istorie, dar de atunci, în mod public, Alibaba este faultată. Și nu doar Alibaba. De aceeași atitudine a autorităților au parte și celelalte mari companii tehnologice. Giganți precum Tencent(proprietarul QQ și WeChat), JD.com(care controlează 360buy.com) se văd trecuți, peste noapte, în rândul dușmanilor poporului.
La prima vedere acțiunile oficialilor chinezi par un nonsens. De ceva vreme ne uitam la războiul deschis dintre companiile tehnologice chinezești cu cele americane. Un război amplificat de intrarea „la rupere” a oficialilor americani. Faultarea internă a marilor giganți ai Chinei a fost chiar un moment de neînțeles. Adică fix atunci când „ai tăi” au nevoie de tine, tu le tai picioarele. Care pot fi motivele?
Misterul este dezvăluit de documentele Partidului Comunist Chinezi, mai precis de o intervenție a președintelui Xi în care acesta spune deschis că: „Unele companii internet cresc într-o manieră inadecvată și, prin urmare, suportă riscuri. Este o problemă considerabilă faptul că actualul regim de reglementare nu a reușit să se adapteze la creșterea acestor grupuri. Autoritățile de reglementare trebuie să intensifice eforturile de a îmbunătăți reglementarea marilor companii de internet din China”. Și iată cum norii dispar și începe se dezvăluie întreaga problemă.
Ca de fiecare dată, surprinde modul de acțiune al autorităților chineze: întotdeauna privesc problema pe termen lung. Într-adevăr acțiunile de acum au picat exact precum nuca-n perete. Într-un asemenea război, te-ai fi așteptat ca fiecare să țină cu „ai lui”. Chinezii însă, mult mai circumspecți, au ales să țină cu ei înșiși. Care-i problema identificată? Dacă privești fenomenul în întregul său, înțelegi imediat. Companiile tehnologice au o caracteristică: se dezvoltă rapid, înhățând cote imense de piață într-un timp record. Astfel, evoluează de la statutul de simple companii la cel de „organisme”. Ele se transformă în monștri independenți, urmărindu-și propriile interese. Care interese, de cele mai multe ori, sunt diferite de cele ale individului, ale comunității sau ale statului. Lucrurile se văd limpede în evoluția marilor companii americane de internet. E cât se poate de clar că ele, la ultimele alegeri, au jucat pe față împotriva intereselor americane, influențând opinia publică la modul barbar. Era cât se poate de puțin probabil ca autoritățile chineze - care au beneficiat direct de „jocul” giganților tehnologici americani - să nu înțeleagă despre ce e vorba.
Să ne întoarcem acum la Alibaba. Ei nu s-au limitat la magazinul online cunoscut în toată lumea. Au dezvoltat servicii de plăți, servicii cloud și au atacat toate segmentele pieței electronice. Însă, în același timp, au investit masiv în mass media. Grupul controlează o întreagă rețea independentă de publicații care, practic, a ajuns să concureze pe față propaganda oficială. Cea mai prestigioasă publicație din portofoliul grupului este South China Morning Post(SCMP), o publicație le limbă engleză din Hong Kong veche de peste 100 de ani și căreia Jack Ma - șeful Alibaba - i-a menținut independența editorială. De multe ori am găsit în SCMP analize nu doar diferite, ci de-a dreptul contrare politicii oficiale a Chinei. De asemenea, grupul Alibaba are investiții în rețele sociale(Weibo), platforme video dedicate tinerilor(Bilibili), micro-site-uri de știri puternic targetate pe diverse nișe s.a.m.d.
Exact cum v-am spus, dincolo de afacerile tehnologice propriu-zise, „organismul Alibaba” și-a dezvoltat și arme care să-i asigure apărarea sau care să-i faciliteze atacurile atunci când este cazul. Dezvoltarea sa este una similară marilor companii americane de internet care și-au creat o „armată proprie” de influență pentru a se putea apăra și pentru a ataca. Cred că e limpede acum pentru oricine că autoritățile chineze au înțeles mai repede unde e pericolul și, în ciuda riscurilor, au luat taurul de coarne. Jack Ma n-a mai fost văzut în public, iar compania sa este în ținta autorităților de reglementare. La fel se întâmplă și cu celelalte mari companii tehnologice care, iată, trebuie să facă față unui cutremur major.
Însă, dacă stăm să judecăm logic, ceea ce se întâmplă în China este cumva normal, chiar dacă motivul este dat de interesele Partidului Comunist Chinez. Marile companii tehnologice tind să devină monștri care înghit cu nesaț cantități imense de piață până când devin monopoliști. Asta se vede limpede la giganții tehnologici americani. Același lucru risca să se întâmple și-n China, cu consecințe directe asupra ordinii de drept de acolo. Însă, dacă privim sincer, nu vedem niciun motiv pentru care niște monopoluri private ar trebui să preia monopolul statului în ceea ce privește politica.
Aparent autoritățile chineze au luat niște măsuri dure faultându-și propriile creații. În realitate însă, au judecat situația pe termen lung și au înțeles că, permițându-le propriilor companii tehnologice un traseu de dezvoltare similar celui din SUA, riscă să zdruncine China din rădăcini. În condițiile în care un conflict cu SUA e din ce în ce mai probabil, creșterea la piept a unul prezumptiv dușman e un risc pe care nu și l-au asumat. Spre deosebire de americani - care în scurt timp își vor vedea țara făcută ferfeniță de companiile tehnologice - chinezii au înțeles miza jocului și au atacat în momentul în care au constatat că unii jucători riscă să devină mult prea puternici. E un proces dureros, dar el trebuie făcut întrucât altfel, țara care acceptă crearea unor asemenea monștri ajunge, în scurt timp, una eșuată.
Furia ne va duce doar până acum. Căci furia poate inspira acțiune, dar nu va remedia nimic. Recent am auzit apeluri pentru un „război de clasă”. În primul rând, în ciuda unui număr mai mare, ce șanse are o mulțime de oameni din clasa muncitoare împotriva unui complex industrial militar puternic armat, bine instruit? Oamenii cu care ne-am lupta sunt deja luptători cu înaltă calificare. Au toate echipamentele; gaze lacrimogene, furtunuri, bastoane, îmbrăcăminte de protecție și chiar runde cu punct gol. Au o armată de bătăuși spălați pe creier, fără autoritate, care mănâncă doar pentru o luptă completă. A crede că publicul poate bate asta cu cocktail-uri Molotov este naiv.
RăspundețiȘtergereDar, chiar dacă ar fi să avem o șansă într-o confruntare violentă cu ofițerii de elită, ce am realiza de fapt? O mulțime de oameni ar fi răniți, ar exista furie, ură și resentimente care ar alimenta lupte în continuare. Un război nu este o singură bătălie - scenariul probabil ar fi o serie desenată de lupte înainte și înapoi, un pendul oscilant de violență și suferință.
Să presupunem că „săracii” vor ieși în cele din urmă învingători - care este scopul final? Bănuiesc că un rezultat dorit ar fi justiția - pedeapsa pentru cei care au condus lumea în lăcomie și inegalitate. Așadar, îi închidem pe toți bancherii, îi închidem pe cei responsabili de conducerea achiziției ilegale de resurse, alungăm liderii corporativi iresponsabili și personalitățile militare ale instanței care conduceau războaie ilegale. Va pune capăt asta definitiv acestui tip de comportament? Probabil nu.
Fiecare tiran care trăiește vreodată, în cele din urmă moare. Dar va exista întotdeauna cineva care să le ia locul, cu condiția ca sistemul să-l recompenseze. Nu vom opri acest lucru până când nu vom construi un nou sistem care nu va mai perpetua și nu va recompensa achiziția. Și de aceea un război de clasă nu are rost. De aceea „închiderea bancherilor” nu este răspunsul. Este posibil să vrem totuși să îi închidem pe cei responsabili pe termen scurt. Dar dacă nu rezolvăm problema de bază, ne vom regăsi rapid în aceeași poziție.
În prezent, achiziția conferă putere. Cu cât ai mai mult, cu atât poți exercita mai multă influență. Acesta este [rezultatul] inevitabil al capitalismului - banii fac ca banii și bogăția să plutească întotdeauna în sus. Dacă existența unui sistem bancar shadow de 67 trilioane de dolari nu a fost suficientă dovadă a acestui fapt, nu știu ce este.
Trebuie să înlocuim sistemul nostru cu unul care fie penalizează automat achiziția, fie care recompensează automat generozitatea. Cu siguranță am putea avea un anumit grad de ambele, dar ar fi important să ne concentrăm mai mult asupra aspectului plin de satisfacții. Voi repeta pentru că acest lucru [este] cu adevărat important:
Stimularea pentru a împărtăși și, în general, pentru a fi buni trebuie să fie încorporată în însăși esența modului în care funcționează societatea noastră.
Deci, cum ne asigurăm că acesta este cazul? Banii sunt sângele elitei. Este ceea ce dă putere celor care acumulează. Cu toate acestea, această putere are sens doar pentru că și noi ne bazăm pe bani pentru supraviețuirea noastră. Putem și trebuie să subminăm banii cu orice ocazie. Pentru a face acest lucru, comunitatea este primordială. Lucrați pentru a construi o comunitate în jurul vostru care să se ajute reciproc. Folosiți această comunitate pentru a vă elimina dependența de corporații mari, precum și dependența de bani în sine. Tehnologia ne va ajuta, de asemenea, într-o oarecare măsură, dar comunitatea este ingredientul esențial.
Important este de remarcat faptul că aceasta este o schimbare de paradigmă de la o societate monetizată. Subminarea unei anumite industrii este doar un aspect al acestei schimbări. Aceste descoperiri se bazează atât pe tehnologie, cât și pe comunitate. Aceleași principii de partajare, deschidere de informații și subminare a sistemului monetar pot și trebuie aplicate tuturor aspectelor societății.
Din fericire, acest lucru se întâmplă deja.
THESEUS MANIFESTO
"Trebuie să înlocuim sistemul nostru cu unul care fie penalizează automat achiziția, fie care recompensează automat generozitatea"
ȘtergereSistemul despre care vorbiti exista deja. Se numeste legea cauză-efect. Dar este un sistem conceput intr-un alt plan. Si nu de catre noi.
Daca veti continua sa va invartiti in interiorul mintii colective, acest egregor limitativ, nu veti gasi niciodata usa de iesire din labirint. Iar istoria se va repeta la infinit.
Oamenii ar trebui educati corect. Sa li se explice clar ca nu culegem decat atat cat semanam, din punct de vedere spiritual.
Stiti finalul povestii " Fata babei si fata mosneagului" si cele doua lăzi...Dar finalul povestii nu este fizic, material.
Reprezinta ascensiunea sau caderea.
Traim timpurile in care oamenii mai mult mimeaza empatia, iar rezultatele sunt foarte vizibile in planul fizic: urmasi slabi, debusolati, usor de transformat in sclavi.
Educarea oamenilor au facut-o multi preoti si lideri spirituali, dar, traind ultima etapa a unui ciclu cosmic, liderii spirituali autentici au fost inlocuiti de măscărici gen preoti corupti, lideri populisti ca Vadim si Șoșoacă, ce produc multa zarva, cearta, minciuna si manipulare, guru perversi ca Bivolaru si multi, multi altii.
In crestinism exista pilda baciului ce-si îndrumă oile...Cand baciul e orb, oile cad in prapastie.
Sunt deprinsa a invata de la maestri bărbați. Multi preoți, Gandhi, tatal meu generos si bun la suflet. Probabil de aici imi si vine confuzia: nu pricep! Unde sunt barbatii puternici si echilibrati?! De ce stau pe margine, lasand lucrurile la voia intamplarii si dand voie măscăricilor sa perverteasca suflete?
Oricum, pe acest nivel de constiinta este departe sa vb despre sisteme perfecte...Daca ar fi perfecte, noi ce am mai face? Cum am mai invata daca nu ar exista si modele negative?
Invatam prin comparatie.
Invatam cum sa nu fim, privind efectele proastelor decizii luate de oamenii de langa noi si de catre politicieni, lideri din toate categoriile.
De multe ori, efectele se transmit pe generații intregi. Ne miram ca avem probleme si nu stim ca problema este proasta alegere făcută de un bunic sau parinte. Trăim intr-un spatiu cu o infinitate de variante posibile. Alegerile proaste ne duc in prapastie, cele bune ne ajuta sa urcam, iesind astfel din teroarea mintii colective doldora de tipare si programe inoculate.
Cand spui ca lupta dintre ,,saraci'' si trupe este inegala clar in favoarea miliitilor imi devoaldzi canu prea ai fost in strada, geaba ai crrier-mens sana in corpore sano ; afla ca 100 -200 de mineri au maturat pe jos cu de cca. 3 ori numarul lor,intre str. Ion Ghica si Intercontinental ! In 10 sec. echipamentul broscutei mascate disparea cu totul,scut,casca tot, au ramas doar cu pantaloni,camasa desculti ;Au fost salvati de cativa ofiteri de elita infiltrati printre mineri. Asadar Bu Fu,mai informeaza-te iar cand veisti destule nu veimaivorbi :)
ȘtergereComunitatea, lucrul comunitar Maria-A, mentionate de 장애인을위한 로봇 si "gindirea colectiva" sunt doua lucruri complet diferite.
ȘtergereIn rest ...frumos
T. MANIFESTO
ȘtergereEchilibrată stare.
Dacă şi A.I.-ul va ajuta în echilibrul omului , va fi bine.
Chinezii au inteles ca daca ai companii mai puternice ca statul atunci nu mai ai stat, politicienii devenind doar niste sageti ale celor ce controleaza marile companii. SUA fiind un stat artificial, compus din aventurieri si oameni in cautarea doar a banului, nu a avut cum rezista atacului oligarhilor. Daca nu pui capăstru lăcomiei liberale aceasta distruge tot.
RăspundețiȘtergereE grea viata de sageata.
ȘtergereEu oricum nu schimb de pe Etno.tv
RăspundețiȘtergereDin prima propoziție am știut ce va urma. Este aceeași problemă: a lăsa grupul/statul pe mâna privatului sau nu? Evident, asta ar trebui să fie atitudinea față de orice "organism" privat care se transformă într-o hidră.
RăspundețiȘtergereÎi felicit din nou pe chinezi pentru perspectivă. Omul, individul, e prost și nu-și cunoaște interesul. Este influențabil ca să nu spun maleabil și chiar e convins că e normal la cap atunci când o autoritate îl convinge de asta. "Organismele" economice nu au voie să se transforme în asemenea autorități. Dar publicului nu-i poți explica propriul interes. El, fără supărare, dar trăiește în prezentul etern. Mai rău ca plantele, și nu vede nimic în neregulă, chiar nu vede. Între timp, cât "organismele" produc dezordine și pagube comunității întregi, statul tre să scoată bani să-i susțină pe "normali".
China a mai dat-o in bara de-a lungul istoriei. Inainte era imparatul si cei apropiati, acum este partidul comunist. In esenta acelasi lucru, prioritatea numarul unu este pastrarea regimului cu orice pret.
RăspundețiȘtergereSunt mulți chinezii și greu de ținut în frâu. Sistemul comunist nu poate dura la infinit. Curând se va sparge în cioburi.
RăspundețiȘtergereNici nu mai e vorba de comunism in China. E eternul lor sistem imperial, metamorfozat intr-o ramă republicanâ. Pentru majoritatea populției, nici nu se sesizează o diferență, doar că au dispărut de pe străzi Gărzile Roșii ale lui Mao.
ȘtergereLa nația ălora timpul curge intotdeauna incet.
Se zice ca nu este "cel mai greu" sa ajungi numarul 1(in orice) ci sa te mentii acolo. China adica statul chinez a ajuns numarul 1, chiar daca lumea inca mai crede ca vestul, america este pe primul loc. Ca sa ajunga acolo a facut asta nu de una singura ci cu ajutorul poporului, respectiv a celor mai competenti/dotati dintre chinezi vanzandu-le iluzia unei oarecari libertati. Era si un film pe net "Imbogatestete si taci." Ajungand numarul unu, vrea sa se si mentina acolo,este mult mai greu si asta nu se poate face cu companii stat in stat. Ca sa mearga "caruta" nu trbuie sa traga unul in "hais" si unul "cea". Domul Dan are dreptate, ca sa mentina ce au construit pana acum trebuie sa tina bine haturile, adica sa mai taie sa mai ajusteze pe ici pe colo.
RăspundețiȘtergereLumea traieste cu impresia ca este suficient masa monetara pentru a domina lumea. Chinezii au inteles ca nu este asa. Bogatia materiala esta doar punctul de plecare, baza necesara pentru dominatia mondiala.Pentru a construii un imperiu care sa domine sa dureze si sa nu fie contestat de nimeni, si prin asta nu ma refer de frica de puterea armelor(care are rolul ei dar nu este suficienta) ci ca acel imperiu sa se impuna de la sine pritr-o superioritate de necontestat este nevoie de un imperiu superior spiritual si nu in ultima instanta moral, pentru ca moralitatea este sinonima cu dreptatea.
Vestea cea mai ingrijoratoare de anul asta pe care Dl Dan ne-a dat-o cateva articole mai la vale este ca guvernul chinez a inteles asta si a alocat 10% din pib pentru dezvoltarea culturala. O china spiritualizata nu va mai putea fi oprita de nimic.
Daca facea asta inainte de a deveni economia mondiala numarul unu, era egal cu zero. Nu poti eleva niste stomace flamande. Se sofistica un plic clasa conducatoare si atat.
Sunt timpuri si vremuri. China a inteles sa fie in faza cu ele si nu a actionat deloc contratimp.
Pe moment nu stiu daca este bine sau rau. In China crestinismul este persecutat. Bisericile legale se inchid, clericii sunt arestati iar cele din "subteran" sunt vanate.
Cu siguranta acesta este cheia succesului, chinezul de rand va fi mandru ca face parte dintr-o "rasa" superioara si va trage cu placere la caruta partidului. China se va impune nu numai ca producator de bunuri ci si ca exportator de cultura, de normalitate dupa care vestul este flamand. Ca sa zic asa va da clasa vestului, si este natural sa fie asa.Toate marile imperii au avut perioadele de varf cand cultura, arta, spiritualitatea, moralitatea au fost cultivate si respectate. Decaderea a inceput cu decadenta cu cresterea moravurilor usoare si a coruptiei.
Dar o natie educata, care creste spiritual, moral, unde virtutile sunt puse la locul lor va avea din ce in ce mai multe intrebari existentiale. Poate asa va intra Dumnezeu in sfera de cautare a poporului chinez. Doar Dumnezeu poate sti. Daca va fi sa fie vom vedea, daca binentels Dumnezeu ne va da zile suficiente sa traim pana atunci, pentru ca aceste schimbari necesita timp, pe care nimeni nu-l prea mai are. Ramane de vazut daca China a inteles asta sau este doar o directiva ce trebuie aplicata rapid ca sa se indeplinesca planul cincinal, caz in care probabil va avea unele succese dar per total va esua lamentabil.
,,individul e prost,grupul e destept,,,,...ntz ntz ntz...va felicita Marx pt asta...
RăspundețiȘtergereFac pariu dle Mercy ca M.este initiala prenumelui dtale🇧🇪
ȘtergereAsa e.Numele meu de familie e Marx.
ȘtergereMai repede Mit,,marxe''
ȘtergereAdevarul despre "eroii in halate albe"
RăspundețiȘtergerehttps://www.national.ro/coronavirus/un-medic-roman-face-minuni-100-vindecati-de-covid-715258.html
Chinezii sunt o natie de sclavi. Deja sclavia este in "ADN-ul" lor de prea multe generatii. Asta este motivul pentru care totalitarismul comunist va dainui in China multa vreme de acum inainte.
RăspundețiȘtergere