vineri, 2 iulie 2021

Două evenimente care vor marca viitorul apropiat


Primul eveniment despre care vă vorbesc are legătură cu Trump. Probabil ați observat că a intrat într-un regim de campanie electorală. Este cel puțin ciudat, dat fiind faptul că Biden abia ce s-a instalat la Casa Albă. Este pentru prima dată în istoria SUA când, după o sesiune de alegeri, cel care a pierdut nu abandonează cursa. Și nu doar că nu abandonează, dar, mai mult, își menține bazinul electoral în priză. Pentru o strategie pe termen lung, operațiunea este absolut ineficientă. N-ai cum să ții oamenii în priză atâta timp. Poate fi o fanfaronadă specifică lui Trump. Ar fi însă destul de dubioasă. N-o să vă ascund - și probabil că mulți știți deja asta - că nu de puține ori s-a vorbit despre o forțare a revenirii lui Trump. 

Luptele sunt destul de încleștate în SUA, cu toate că din exterior nu prea pare a fi așa. Un semn al încleștării este dat de retragerea dreptului de practică al lui Rudy Giuliani. Sau percheziția locuinței pe care i-a făcut-o FBI-ul. Sunt chestiuni ciudate, care nu s-au mai văzut la nivelul acesta. De asemenea, punerea sub acuzare a Organizației Trump pentru evaziune fiscală. Culmea, Trump din nou nu poate fi pus sub acuzare întrucât ... între el și Organizația Trump nu există nicio legătură. Dacă mai țineți minte, absolut toate anchetele tembele ale FBI care încercau să-l agațe pe Trump, se loveau de un zid invizibil întrucât „faptele incriminate nu se legau” atunci când încercau să ajungă la el. De fiecare dată o mână nevăzută pare a-l fi protejat. Întrebarea e care e aceea?

În tabăra democrată, chipurile învingătoare, treburile nu sunt de-a dreptul ciudate. În timp ce Biden nu pierde niciun moment pentru a se face de rahat, Kamala Harris patronează un adevărat dezastru din care nimeni nu mai înțelege nimic. S-a înconjurat de un cerc de persoane care nu lasă să treacă nimic. Astfel, în ultima perioadă, apropiații săi din campanie demisionează pe capete. Mai mult, sunt înțelegeri din ce în ce mai radicale între membrii cercului său intern și cel din jurul lui Biden. Din nou este pentru prima dată în istorie când se consemnează o asemenea luptă.

La ce să ne așteptăm? Greu de imaginat, dar e plină scena politică americană de astfel de „premiere nefaste”, ceea ce ne poate duce cu gândul în zona intrării țării într-un setup de neimaginat până acum. Vom vedea o lovitură de stat în SUA? Până acum nu te puteai gândi la așa ceva. Acum însă orice e posibil.

*

Cel de-al doilea eveniment care mi-a atras atenția a fost discursul președintelui Xi cu ocazia aniversării a 100 de ani de comunism în China. Dincolo de șabloanele cunoscute, rostite utilizând limbajul deja comun, a atras atenția orientarea către reunificarea cu Taiwanul. Aparent nu-i nimic nou în asta, toată lumea știe ce anume vrea China. Doar că, prin discursul lui Xi, se transmite un mesaj clar de accelerare a procesului. Dacă vă gândiți la război, vă înșelați. China nu poate deschide un război împotriva Taiwanului deoarece absolut toată retorica oficială ar cădea. De aceea, în discursul său, Xi s-a îndreptat împotriva „forțelor străine” care se opun unirii, adică a SUA.

De data aceasta task-ul Taiwan devine oficial. Astfel, e de așteptat o mai bună coordonare a propagandei și o impulsionare a „unioniștilor” din Insulă. În momentul în care se va atinge masa critică, Beijing-ul va putea acționa în direcția dorită. Probabil vă întrebați de ce nu a procedat așa până acum. Să spunem că n-a fost momentul. Orientarea pe care o dă Xi e un semn că lumea e pe cale să se schimbe radical. America e deja putredă pe interior. Și, probabil, chinezii abia așteaptă primul semn de slăbiciune pentru a acționa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)