Azi va fi o zi extrem de importantă. Este de urmărit piața bursieră din Canada întrucât agresiunea economică a lui Trump nu se va lăsa fără consecințe. Oamenii se crucesc, nerevenindu-și din perplexitate, dar asta nu înseamnă că nu se vor vedea consecințele imediate. Ele își vor face efectul de la primele ore, de ambele părți ale graniței. O să vă dau câteva exemple pentru a înțelege ce urmează să se întâmple.
Sectorul construcțiilor de mașini este unul care va fi lovit drastic. Canada nu este un producător auto, dar produce repere pentru multe firme din domeniu. Industria auto este unul dintre cei mai mari contributori la Bugetul Canadei și un domeniu strategic pentru regiunea Ontario. În special zona de lângă graniță, cea situată în proximitatea Detroit-ului este integrată practic în construcția de mașini din SUA. Ford dețime trei mega-facilități de producție(Essex Engine Plant, Oakville Assembly, Windsor Engine Plant), General Motors alte trei(CAMI Assembly, Oshawa Car Assembly, St. Catharines Engine Plant), iar Stellantis patru(Brampton Assembly, Windsor Assembly, Etobicoke Casting Plant). Toyota și Honda au și ele facilități mari de producție care lucrează în conjuncție cu facilitățile industriale pe care le dețin în SUA.
Imaginați-vă acum un scenariu absolut halucinant. Îmi povestea cineva care lucrează în domeniu că sunt repere care ajung să traverseze de câteva ori granița întrucât anumite stadii ale producției se fac într-o parte a graniței, iar celelalte de cealaltă parte. Astfel, conform noului framework, la fiecare trecere de graniță, acele repere mai primesc câte 50% la preț(25% din partea americană+25% din partea canadiană). E o nebunie care efectiv nu poate funcționa. Asta înseamnă ori că se va face contrabandă cu piese ori că - cel ma probabil - facilitățile își vor opri activitatea. Doar că acele facilități de producție sunt americane(chiar dacă sunt în Canada!), iar scopul pentru care se află acolo e strict legat de costuri. Relocarea unei facilități e treabă grea. Însă nu aici e problema adevărată, ci perspectiva unor blocaje ample în zona industriei constructoare de mașini din SUA. Fără reperele canadiene, fabricile americane pur și simplu șomează. Întrucât, după cum bine știți, lucrul cu stocul la furnizor a devenit o practică în automotive, asta înseamnă că blocajele se vor vedea chiar de azi.
Petrolul canadian a primit și el taxe de 10%. Va scădea cererea pentru petrol canadian din SUA? Posibil. Iar aici e jale întrucât Canada este legată ombilical de SUA prin tot felul de conducte. Când s-a pus problema construirii unor conducte către Est și Vest, vizând accesul la porturile din Atlantic/Pacific pentru vânzarea de hidrocarburi în Europa și Asia, idiotul de Trudeau s-a opus din rațiuni ... ecologice. Acum, cu tarifele pe cap, Canada ar trebui să se apuce de acea construcție pentru a accesa piața internațională. Ceea ce, dacă se va întâmpla, va da o lovitură mare SUA deoarece petrolul și gazele canadiene nu se vor mai tranzacționa pe piața americană care, până las urmă, va fi nevoită să accepte cotațiile internaționale. Nu-i un lucru deloc neimportant.
Sunt însă și alte elemente care vor cântări greu. De exemplu nichelul. SUA se aprovizionează aproape în exclusivitate cu nichel din Canada și cu o grămadă de alte materii prime. Peste noapte, acestea sunt cu 25% mai scumpe în SUA. Ciudat, nu-i așa?
Dacă ar fi să prezentăm schematic schimburile comerciale între Canada și SUA am avea cam așa: Canada exportă materii prime și importă din SUA produse finite. Impunând tarife de 25%, SUA și-a scumpit importurile de acolo, multe dintre ele fiind esențiale pentru economia sa. Imaginați-vă doar la lemnul importat din Canada care, devenind mai scump, va scumpi prețul caselor din SUA! Și sunt mii de alte exemple.
Acum să ne gândim la tarifele inverse(cele pentru produsele americane care merg în Canada). Acestea sunt puse ... produselor finite. OK, dacă produsele americane ajung cu 25% mai scumpe ce se întâmplă? E simplu: explodează vânzările concurenței. La ora actuală problemele lumii apar la bază, la aprovizionarea cu materii prime, nicidecum la vârful lanțului economic unde, mai degrabă, ne confruntăm cu o supraproducție. Luați exemplul auto. Ce va face un canadian care vrea să-și cumpere mașină? Va lua un Ford sau GM, care au oricum au tehnologii învechite în ele, sau va prefera o Toyota, o Honda, un BYD la un preț mai mic? Puteți multiplica povestea la fiecare produs finit pe care Canada îl importă din SUA.
Mișcarea lui Trump este una cât se poate de anti-capitalistă. Care-i definiția capitalismului? Libera inițiativă, libera circulație a mărfurilor și optimizarea costurilor în vederea maximizării profitului. Capitalismul aleargă după producția ieftină și piețele de desfacere scumpe. Totul e simplu, doar de aceea au apărut atâția miliardari dintre oameni care n-au habar de nimic în afara chestiunilor de bază. Capitalismul e un teritoriu rudimentar și perfect democratic. Ei bine, în momentul în care începi să-i pui bariere, capitalismul se răzbună. Rămâi în urmă, te decuplezi și, la un moment dat, ești nevoit să cedezi.
Cam asta se va întâmpla și cu Trump. Momentan e în euforie, între două mingi de golf mai dă câte-o lovitură și-și savurează victoriile. Dar oare acestea sunt victorii? Meciurile sunt abia la început. Eu vă propun să nu vă încingeți și să așteptați finalul. Până una-alta constat că SUA a reușit să impună tarife de 25% Canadei și Mexicului, ajungând la 30% în raport cu China! E vorba de putere aici? Aiurea, e prostie! Așa cum am mai explicat, tarifele te ajută să-ți protejezi producția internă, nu să-ți construiești o industrie. Dacă nu ai industria respectivă, consumatorii tăi, pur și simplu, vor plăti mai mult, iar inflația ți se va duce la cer.
În actualul context, dincolo de sângele care probabil va curge pe bursele canadiene, se va vedea în scurt timp reversul medaliei pentru SUA. Care revers nu e tocmai ofertant. Pentru final am păstrat bomboana de pe colivă. Să ne imaginăm, pentru scurt timp, că Trump va reuși să integreze Canada în SUA. OK, trecem peste toate problemele inerente și presupunem că totul a ieșit perfect. Vă întreb acum o chestie de-a dreptul banală: pe cine vor vota canadienii la proximele alegeri? Îi vor vota pe democrați sau pe republicani? Hai să ne gândim puțin! Dacă vom lua conservatorii canadieni, vom constata cu stupoare că, în afara demențelor cu genurile pe care le refuză din rărunchi, ei se află cumva mai la stânga decât democrații americani. Așadar, din punct de vedere electoral, canadienii ar înclina definitiv balanța în favoarea democraților. Nu mai vorbesc de perspectiva ca, în condițiile unei crize de personalități din zona democrată, să-l vedem pe Trudeau cocoțat la vârful puterii americane. Desigur, visez, poate chiar mult prea departe, dar vă dați seama ce comunism temeinic s-ar pune acolo în practică?
Să lăsăm visele de-o parte și să ne concentrăm pe spectacolul care e deosebit de ofertant. Puneți-vă centurile, spectrul scânteilor dezastruoase se apropie.
Analiza, citez:
RăspundețiȘtergere"Canada: Canada’s merchandise trade surplus with the U.S. last year was C$100 billion. That equates to 3.2% of Canadian GDP. The U.S., however, enjoys an edge in services trade, mainly related to Canadians flowing over the American border. This impact shrinks the trade surplus to C$85 billion, or 2.8% of Canadian GDP, and $45 billion, or -0.2% of U.S. GDP.
China: China had a surplus of $990.6 billion with the US. This accounts for 5.4% of Chinese GDP and -4.4 percent of US GDP.
Mexico: Mexico had a surplus of $171.5 billion with the US. This accounts for 9.5% of Mexican GDP and -0.8% of US GDP.
Conclusion: the USA will handily win a trade war with all three countries, which is presumably why President Trump singled them out. The US economy will observably benefit from removing foreign competitors taking sales away from domestic businesses; the GDP cost to the foreign countries is an order of magnitude greater to them because their interaction with the USA is more parasitical than symbiotic.
The maximum direct impact to US GDP would be expected to be +5.4 percent, or a benefit of $1,215 billion to the US economy. The maximum direct impact to the three foreign economies would be expected to be an average of -5.9 percent. So even a trade war that leads to a complete end to all trade between the US and the three countries would be expected to significantly help the US economy and increase US wages, and harm all three foreign economies."
Cerem in Audit National sa vedem unde se duc banii Poporului ROMAN, similar cu ce face Musk care tocmai a restrans si inchis departamentele din USAid, agentia care ajuta schimbarea regimurilor in alte tari deghizata in ajutor de dezvoltare.
RăspundețiȘtergerehttps://edition.cnn.com/2025/02/02/politics/usaid-officials-leave-musk-doge/index.html
Eu cred ca va fi invers:
RăspundețiȘtergereCanada va anexa/integra SUA! 🤣
Corect! Tocmai acesta e si scopul taxarii: preluarea Canadei prin "invaluire"! Limpede ca lumina zilei! 😉
ȘtergereInteresant. Dar: Canada are o populatie de circa 40 milioane cam ca cea a Californiei. E doar unul dintre state ca pina la urma isi alege propriul guvernator. Nu e mare scofala! Apoi... consumatorul american e OBLIGAT sa cumpere toate vrajelile astea scumpite? NU! Desigur, totul se va regla dinamic in urmatorii ani. Hai sa nu-i bocim atita. Mai bine sa ne intereseze de camasa (Romania) decit de paltonul din cuier (SUA) care nici nu e sigur ca e al nostru.
RăspundețiȘtergereNu-i boceste nimeni, sa se duca la ingropaciune definitiv!
ȘtergerePlanul lui Trump e sa mute industria germana in SUA . Fara energie si cu verzii la putere asta se va intampla. Apoi o sa mute si toate fabricile canadiene in SUA dupa ce ii cocoseaza cu tarife. Decat sa inchida mai bine se muta si ei.
RăspundețiȘtergereIar despre capitalismul globalist, ei bine Trump il vrea desfiintat, el vrea o mare separare a sferelor de influenta si a lanturilor de productie. S-a terminat cu plimbarea materiei prime pe glob in cautarea mainii de lucru de sclavi ieftini. Asta distruge peste tot familii si comunitati in numele profitului. Ei bine, s-a terminat. Mai bine mai scump dar produs la tine acasa.
Cea mai corecta analiza. America si Europa se scufundau impreuna, dar America a decis sa schimbe macazul si sa se decupleze de la constructia globalista pentru a se salva. Fara America, Europa se va scufunda si mai repede. Europa este marele perdant al acestui ciclu istoric. Go woke, go broke.
ȘtergereE, si nu e asa.
RăspundețiȘtergereE asa, pentru ca prin taxele impuse, americanii si-au tras singuri un glonte in picior. Nu e asa, pentru ca in fapt, atat Canada cat si Mexicul, in afara de materii prime (ambele tari), si produse agricole (preponderent Mexic), exporta in SUA, o mare multime de produse finite. Da, exact in domeniile de varf ale industriei americane, adica in domeniul constructiilor de masini!
O mare multime de motoare turboreactoare General Electric complete cat si parti ale acestora, se fac in zona Quebec si Toronto, GE avand acolo si importante centre de cercetare.
Autoturisme intregi, Stellantis, Ford si GM, se fac atat in Canada, cat si in Mexic, din ambele tari exportandu-se IN SUA! Unele modele auto, cautate pe piata americana, se fabrica EXCLUSIV in Canada sau Mexic!
Produsele agricole mexicane “tin” o mare parte din sudul si vestul SUA.
Lemnul canadian, nu e decat putin exportat in forma bruta, majoritar, e exportat sub forma prelucrata (paneluri, OSB, etc)
Honeywell (turbine si ansamble pentru industria aerospatiala), are o gramada de laboratoare, centre de cercetare si fabrici, in Mexic.
Tot in Mexic sunt si o multime de fabrici din domeniul electronicii si microelectronicii.
Ce vreau sa zic, e ca lucrurile stau chiar mai rau decat pare la prima vedere!
Ii convine de minune lui Trudeau conflictul asta. Îl ridica în sondaje. Oricum, nu îl interesează dacă vor suferi canadienii, acum are acoperire. Păcat ca era pe ducă... Și ar trebui sa plătească pentru ce a făcut in pandemie.
RăspundețiȘtergereSi ce faci daca functioneaza, iti mai iei o saptamana de meditatie? Da, taxele vamale sunt dureroase si pentru SUA, dar cine va suferi mai tare? Peste 75% din exporturile Canadei sunt catre SUA! 80% din exporturile Mexicului sunt catre SUA! Trump va obtine de la Mexic si Canada (Arctic Mexico) absolut tot ce vrea muschii lui, apoi taxele vamale vor fi eliminate. Art of the deal.
RăspundețiȘtergereExporturile Canadei sunt de materii prime, care pot fi vândute oriunde în lume. Inclusiv vândute fictiv unei țări cu care SUA are taxe zero și revândute apoi în SUA. La mexicani e puțin mai complicat întrucât țara e folosită de China și Europa ca proxy pentru exporturile lor. Vedem cum se joacă, dar părerea mea e că jocul va fi total perdant pentru Trump.
ȘtergereExportul prin Mexic a functionat doar pentru ca administratia corupta a lui Biden a inchis ochii, nu pentru ca ar fi fost vreun secret. Acum orice tara incearca asa ceva se trezeste imediat cu tarife de-i merg fulgii. Si Canada si Mexicul trebuie sa-si bage coada intre picioare pentru ca un razboi comercial cu SUA ar fi devastator pentru economiile lor. Daca se incapataneaza si nu accepta conditiile lui Trump, vor avea soarta Cubei.
Ștergerehttps://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/canada-agrees-to-cooperate-tariffs-paused-for-30-days
Ștergerehttps://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/mexico-got-the-message-now-cooperating-tariffs-paused
https://halturnerradioshow.com/index.php/news-selections/world-news/panama-big-changes
Așa cum am mai explicat, tarifele te ajută să-ți protejezi producția internă, nu să-ți construiești o industrie.
RăspundețiȘtergereDrill, baby, drill! :)))
Cand o sa vada ca nu e de gluma,o sa se mute in SUA.Cu atat mai mult cu cat intreprinzatorii sunt americani. Trump si-a impus deja vointa atat in interior, cat si afara, asa ca n-o sa fie o problema.N-as fi crezut ca asa repede vor da toti trufasii din coada. Problema pe care o vad eu : de ce face Trump asta, adica de ce distruge globalismul ? ( nu capitalismul ; definitia data de domnul D.capitalismului e pro domo ) De ce vrea productie in SUA, cand traiau ( bine ! ) din taxa de protectie impusa intregii lumi si din privilegiul "imprumutului" fara sfarsit ? Si, bineinteles, cum de s-au raliat toti marii Americii in jurul lui Trump permitandu-i sa domneasca imperial ? De ce ? Grele intrebari, dar, gasind raspunsul ne vom putea cunoaste viitorul.
RăspundețiȘtergere1. Pentru ca globalismul politic, anume concentrarea puterii politice globale in mana unor institutii transnationale s-a dovedit un dezastru total. S-a creat un monstru, hranit in special cu dolari americani, care a incercat instaurarea rapida a tiraniei globale absolute, si nu mult a lipsit sa si reuseasca! Trump a promis revenirea la interesul national (America first) in campania electorala, iar acum face exact ceea ce a promis si ceea ce americanii isi doresc. Monstrul globalismului va fi distrus, de acum incolo va muri de foame. Comertul global va ramane, dar balanta comerciala trebuie reechilibrata si anumite sectoare strategice trebuie relocate in SUA.
Ștergere2. Multi dintre marii Americii au inteles ca viitorul lor e mai bun impreuna cu Trump decat impotriva lui, iar astia isi cunosc foarte bine interesul. Trump nu are mai are nevoie de permisiunea nimanui sa domneasca cum vrea muschii lui, dupa ce a obtinut rezultatele zdrobitoare pe care le-a obtinut in alegeri. Puterea pe care o are acum este mult mai mare decat in primul mandat, iar dupa ce i-au furat alegerile in 2020 si au incercat sa-l distruga prin toate metodele posibile, globalistii si uneltele lor chiar au de ce sa se teama. Multi vor plati foarte scump.
Trump e zero barat pe extern.El nu a invins nici macar deep state-ul in propria tara. America e un imperiu in prabusire, gargara de smardoi e doar pentru fraieri. E in rahat si dicteaza altora? Povesti. Daca e intreg la minte, stie foarte bine ca nu asa mai salveaza ce se poate salva. Altfel continua prabusire totala ca si cum ar fi castigat Kamala.
ȘtergereHold your horses, vitejiilor antiTrompetă ! N-are decât două săptămâni de mandat și deja i-a aruncat cu kru în baltă pe uokiști, belemiști, leghebetiști și mulți alți iști.....Să-l țină Dumnezeu safe încă câțiva ani și poate reușește să-i bage la apă forever pe dipstatiștii din lumea întreagă !!!
Ștergere*A îmbrăcat cămașa morții* când a jurat, în 20Ian25: viața lui e pe masa verde; știe cum sună și se simte glonțul prin ureche !
Nu că ar fi DiJeiTrump vreun moshiah...da' parcă ni se acrise de atâta Slava ucria, Salvați planeta, Reducerea Codoiului, mUE peste tot și încă multe alte nebunii glblst stnste ! ! ! Howgh !
"Aveti inca putintica rabdare!" ... vorba lui Caragiale!
RăspundețiȘtergerePentru ca asta chiar este "ultimul zvac economico-financiar" al occidentului ..... federal, nu colectiv! 🤣🤣🤣
OOPS ... ca se incinge hora !
RăspundețiȘtergereDeocamdata constatm ca se joaca poker ... care pluseaza mai mult.
Cert e ca in cacanada ... la banca pretul aurului creste cu spor de la investirea luiTrump ...
Ce anunta asta ? ... probabil o schimbare ...
... in cacanada sau in lume ???
... aceasta e intrebarea.
Efectul tarifelor lui Trump : dolarul canadian s-a prabusit.
RăspundețiȘtergereIn cazul in care Trump va pune tarife UE, va fi dezastru, intrucat euro care si asa NU se mai sprijina pe nimic intrucat tarile europene sunt in FALIMENT, se va prabusi total, va fi dezastru pentru companiile europene si pentru europenii cu depozite in euro.
Trump spune ca ori actualii lideri leftisti, progresisti, pro-razboi in Ukraina pleaca acum de la conducerile tarilor UE , ori impune tarife UE, cu exceptia Ungariei.
Text preluat de la Iulian Orban.
Totul este in grafic...economia globala va claca...peste tot...De ce ? Ca cei care au condus pana acum sa vina cu ceva nou in loc...iar lumea sa fie atat de debusolata ...incat sa ceara ei lanturile robiei...Trump este un pion simpatic...
RăspundețiȘtergereOff topic:
RăspundețiȘtergerehttps://x.com/its_The_Dr/status/1886263098803196250?t=aj9fYcjpFxsVBhdaXTMPOg&s=19
Pentagon engineering COVID - CIA Raport
Tarifele sunt doar ca sa mute un segment din industria auto canadiana inapoi in USA. Trump e dator votantilor din clasa muncitoare.
RăspundețiȘtergereCand a fost protestul camionagiilor au blocat aia doua poduri si americanii au sunat si le-au zis canadienilor ca daca nu rezolva in 48 de ore muta toata industria inapoi in SUA.
Deci se poate, problema e ca maharii vor mai mult malai pentru ei si cat mai putin pentru p..lime.
Daca patronatul poa sa smulga un dolar de la muncitorime o va face... nu pentru ca au nevoie de el ci pentru ca sa evidentieze relatia de putere.
Saracia progamata e o forma de control... iar Canada si Mexic sunt niste supape prin care se elimina presiunea proletara.
Trudi se incranceneaza dar doar insista in prostie... Ontario e deja in datorii pana in gat si economia e in recesiune accentuata nu cred ca exista resurse reale pentru razboi tarifar.
Maurul va fi un fel de Zelensky canadian... va conduce Canada la victorie impotriva lu Trump ca si alalallt impotriva lu Putin :))
Maurul n-a făcut decât să trădeze și să manipuleze; va avea și cacanada parte de sângele lui Iuda, care s-a împrăștiat pe tot Pământul acum două milenii...
Ștergere