Speranța lumii tehnologice americane este aceea că OpenAI va deveni viitorul Google. La fel și Microsoft, care a băgat o grămadă de bani în companie, gândindu-se că de data aceasta va trage lozul mega-câștigător. După cum ați remarcat deja, Microsoft a cam pierdut toate starturile de până acum, dar s-a repliat masiv după. Va fi oare și acum la fel?
Totuși, nu despre câștigători și pierzători vreau să vorbesc acum(mai spre sfârșitul articolului vom ataca subiectul), ci despre modul în care inteligența artificială schimbă lumea. Chiar dacă unii ignorați, fenomenul chiar se petrece. Traficul de internet către ofertanții de servicii AI a crescut în ultimul an cu 251%. Poate că nu pare o cifră impresionantă, dar dacă ne gândim că, în termeni reali, în ultimele luni avem o creștere de peste 500%, înțelegem că totul e pe cale să decoleze.
Însă, îmi veți spune, nu se vede! Într-adevăr, așa e. Traficul către serviciile AI este de doar 0.008% din traficul internet. E greu să fie vizibil ceva care încă se desfășoară „în subteran”. De ce insist? Pentru că lumea tehnologică are o dezvoltare exponențială. După lungi perioade de acumulare, când se produce explozia constați că totul se mută brusc în zona care, până mai ieri era irelevantă din punct de vedere statistic.
Ce anume atrage atenția la AI? Eu văd o schimbare a obiceiurilor care se va dovedi crucială în scurt timp. Sună extrem de rău pentru absolut tot ceea ce vedeți acum. S-o luăm pe rând. Serviciile de streaming, gen Youtube sau Netflix s-ar putea să fie detronate de noile tehnologii. Cu toate că se află abia la început, generarea de clipuri video e surprinzător de bună. Până acum s-a mers pe antrenarea modelelor în direcția generării de filme cât mai realiste. Acum se intră în etapa a doua, cea a antrenării în direcția trendurilor. Și-aici se deschid o groază de posibilități.
Nu întâmplător unul dintre jucătorii importanți de pe piața AI este ByteDance, proprietarul TikTok. Deținând o grămadă de clipuri, inteligent categorizate, ByteDance probabil se gândește la următorul pas, anume introducerea unei cote din ce în ce mai mari de produse AI. Intrând la concurență cu cele ale utilizatorilor, clipurile produse de AI se vor îmbunătăți continuu, până la momentul în care vor fi capabile să genereze conținut personalizat care să-l țină pe consumatorul de TikTok, mai lipit de ecran decât până acum. La fel se întâmplă și cu YouTube, care are de asemenea o bază uriași și care, în scurt timp, va trece la generarea masivă de conținut, în defavoarea celui ridicat de creatori. Posibil ca, de la un moment încolo să fie cerute prețuri pentru upload-ul de conținut, iar monetizarea creatorilor să devină istorie.
Inclusiv motoarele de căutare au introdus „rezumate AI” pentru a combate pierderea de clienți. Imaginați-vă că toate industria SEO se va duce de râpă întrucât acum modelele sunt capabile să dea răspunsuri exacte, fără a te mai pune să navighezi prin zeci de pagini. Din acest punct de vedere, eficiența modelelor LLM este la ani lumină distanță de motoarele de căutare clasice. Și nu doar atât. Inclusiv simplele site-uri web nu mai sunt folositoare întrucât consumatorul nu vrea să iasă din interfața respectivă, astfel încât audiența multora va fi teribil de contractată.
Ceea ce vreau să înțelegeți este că fiecare aspect al interacțiunii dintre om și internet se va schimba. Cu toate că actualii jucători majori par a deține controlul - inclusiv prin investiții masive în AI - pot paria încă de acum că „alți jucători apăruți de nicăieri” vor schimba radical preferințele consumatorilor. Așa s-a întâmplat mereu.
De asemenea, un aspect pe care trebuie să-l înțelegem este că în toată afacerea mai e un jucător statal major care strică teribil apele: China. După ce DeepSeek a scos zeci de miliarde din buzunarele occidentalilor pentru actualizarea modelelor proprii, treburile păreau a se fi așezat. Doar că întreaga Chină e un vulcan, care s-a manifestat doar meteoric. Surprizele care ne așteaptă de acolo sunt de-a dreptul fabuloase și nu sunt deloc frenetic atunci când dau asemenea calificative.
Spre disperarea occidentalilor, modelele open source ale chinezilor le mănâncă rău de tot din modelul de business. Ultimul eveniment major a fost deschiderea către open source a modelului Ernie 4.5 al celor de la Baidu. Evenimentul îl considerăm noi major, însă zi de zi apar tot mai multe modele open source, unele ultra-evoluate, superioare celor ale marilor jucători.
Din punctul de vedere al domeniului, China a reușit să depășească SUA la absolut toți indicatorii științifici. Specialiștii chinezi sunt deja mult mai buni decât cei americani/occidentali, iar chestiunea va exploda în viitorul apropiat. Inclusiv din punctul de vedere al hardware-ului, China înghite cu sete etapele. Sunt doar puțin în spatele Nvidia și este de așteptat ca spre sfârșitul acestui an să egaleze performanțele. Și-acum vine întrebarea: ce anume urmărește China?
Cu toate că mai nimeni nu înțelege, China încearcă să zdrobească modelul de business AI al americanilor prin ... distribuire, prin democratizare. În timp ce americanii mizează totul pe construcția de mega-centre de calcul, chinezii mizează pe democratizarea domeniului, prin împachetarea puterii spre dispozitivul utilizatorului. Dacă vreți, în domeniul AI acum se dă lupta dintre modelul mainframe și cel PC. SUA e orientată pe primul, China pe cel de-al doilea.
Ce înseamnă asta este ucigător: dacă modelul de business al chinezilor reușește, ei câștigă totul! De ce? pentru că vor vinde dispozitive „știe tot” perfect private, care vor satisface necesitățile publicului fără a mai plăti o subscripție, așa cum se procedează acum.
De unde rezultă ceea ce susțin? Inclusiv din „proiectele-concept” ale firmelor chinezești. De-acolo vine conceptul telefonului fără aplicații. Ce-i aia??? E un telefon care efectiv nu mai are un magazin de aplicații, deoarece acestea sunt generate de modele avansate AI în funcție de preferința utilizatorului. Ce altceva mai personalizabil de-atât vă doriți?
P.S. Dacă e să dau un sfat celor din domeniul tehnologic acesta ar fi îndemnul de a învăța limbajul de programare Cangjie. Cu siguranță va deschide oportunități majore în viitorul apropiat.
Eu cand aud de "democratizarea" vreunui domeniu, sau de super-oferte gratis ale unor diverse produse ori servicii, mi se face părul măciucă...
RăspundețiȘtergerePentru ca stiu ca vine si vremea platii... Intr-un fel sau altul, totul se plateste pe lumea asta, inclusiv faptul ca primesti acum gratis si rapid acces la servicii AI...
Intr-un fel, seamana cu povestea VHS - BetaCam . Desi betaCam-ul era mai bun, "ne-democratizarea" (ca sa folosesc termenul tau) a condus la pierderea pietei pentru BetaCam (mai putin piata tv). VHS-ul a condus, bine mersi, tot restul pietei timp de decenii.
RăspundețiȘtergereCred că ați vrut să spuneți "betaMax" formatul introdus de Sony ;))
ȘtergereChina va câştiga şi-şi va impune modelul din păcate. Rămân un pic mai conservator în tehnologie. Mizez pe hardware, nu pe software. E ca şi cum aş miza pe producție, nu pe speculații bursiere, mizez pe aur, nu pe bitcoin. Nu adopt orice vine de prima dată. Aştept detaşarea de pluton. De exemplu, nu utilizez TikTok, resping AI în general, în particular verific, atunci când îmi intră ceva în vizor, am preferat să merg pe X pentru libertate, nu pentru credit social, iar pentru mobil am găsit un browser mic, rapid, gratuit, fără reclame: Via browser. Păcat că nu are variantă desktop.
RăspundețiȘtergereMizatul pe Aur face parte dintr-un automatism instinctiv al trecutului, si care recompensa pe unii odata cu oprirea ostilitatilor si revenirea economica dupa diverse cutremure sociale, razboaie, rascoale, revolutii, etc.
ȘtergereCe vine acum este fara precedent in istorie.
Am observat ca tinerii intuiesc viitorul complet diferit, motiv pentru care fac pipi cu bolta pe AUR.
Nici ei nu stiu ce va fi, dar intuiesc ca DE DATA ASTA Aurul NU va MAI fi solutia revenirii.
Gigica, nu-i asa ca tu inca mai conduci o Dacia 1310?
ȘtergereOportunități de investiții în domeniu ?
RăspundețiȘtergereCand vei auzi de acest proces tehnologic inscris pe Bursa investeste in fabricarea izotopului Nichel63 care deriva in reactorele de tip nou din elementul Cupru.
ȘtergereNi63 obtinut ieftin, nu ca cel de acum extrem de scump si inaccesibil, va revolutiona toata piata planetara.
Pentru asta insa trebuie sa fie pornite reactoarele de tip nou...
"La fel se întâmplă și cu YouTube, care are de asemenea o bază uriași[sic] și care, în scurt timp, va trece la generarea masivă de conținut, în defavoarea celui ridicat de creatori."
RăspundețiȘtergerePuțin probabil, youtube e în primul rând pentru muzică... dar:
https://stallman.org/google.html
"Youtube.com requires nonfree software (Javascript code) for normal use of the site; after changes Google made in August 2017, nothing is visible in a typical Youtube page without running its nonfree Javascript code.
[...]
To avoid leading other people astray, please don't refer to videos using the host name youtube.com or its aliases. Instead, make a link to invidio.us or one of the associated proxy sites. Lead people to what is good, not to what is bad!"
https://inv.nadeko.net/channel/UCV5mJiY_Jwjg1_bjDxAP-FA
https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/
HarmonyOS cică e programat în primul rând tot în C:
https://en.wikipedia.org/wiki/HarmonyOS
Există vreo carte bună pt. Cangjie?
https://en.wikipedia.org/wiki/Cangjie_(programming_language)
"Wikipedia does not have an article with this exact name."
Spuneai că microsoft o cam ratează . Săracul bil gehții . No avut ce și de unde să mai fure ? Nu lo lăsat Chinezi să ,,studieze" nițel problema acasă la ei . Chiar neserioși Chinezi ăștia . No . Io numa am zis . N-am dat cu paru .
RăspundețiȘtergereMicrosoft nu mai e Bill Gates. Și asta de multișor!
Ștergere
RăspundețiȘtergereCe este Humane AI Pin?
- Un dispozitiv mic, fără ecran, care se atașează la vestimentație și funcționează prin **comenzi vocale + un proiector laser** care afișează informații pe palmă.
- Rulează un sistem bazat pe **AI** (cu motorul **Cosmos OS**) și are un abonament lunar de **24$** pentru date mobile + servicii cloud.
**Funcționalități cheie**
- **Răspunde la întrebări** (folosește modele AI similare ChatGPT).
- **Tradueze în timp real**.
- **Identifică obiecte** (via cameră).
- **Gestionează mesaje/apeluri** (dar nu înlocuiește un telefon).
**Probleme majore (concluzia recenziei)**
1. **Încetinește și are erori frecvente** – AI-ul nu răspunde mereu corect, iar proiectorul e greu de citit la lumină puternică.
2. **Bateria proastă** – Ține doar **3-4 ore** la utilizare intensă și necesită încărcare frecventă.
3. **Preț ridicat** (**699$ + abonament**) pentru un dispozitiv care încă nu e util în viața de zi cu zi.
4. **Nu înlocuiește telefonul** – Nu are integrare profundă cu servicii esențiale (ex.: calendar, notițe, aplicații populare).
**Concluzie**
The Verge consideră că **Humane AI Pin este un prototip interesant, dar nu este încă util pentru consumatori**. Ideea unui wearable bazat pe AI este promițătoare, dar execuția are nevoie de îmbunătățiri majore în **viteză, fiabilitate și experiența de utilizare**.
**Alternativa mai bună în 2024?** Un **smartphone cu un asistent AI bun** (ex.: iPhone cu Siri îmbunătățit sau Android cu Gemini) oferă funcții similare, fără costurile suplimentare.
👉 **Citiți articolul complet aici:** [Humane AI Pin Review](https://www.theverge.com/24126502/humane-ai-pin-review)
Un telefon fără aplicații ar putea deveni realitate între anii 2029 și 2034 datorită progresului rapid în AI generativă și computație multimodală acest dispozitiv nu va mai folosi un magazin de aplicații clasic ci va funcționa printrun AI personal care creează interfețe și funcții la cerere de exemplu dacă vrei să rezervi o masă AIul va genera o interfață dedicată fără a instala vreo aplicație acest AI poate funcționa local prin modele eficiente sau în cloud dar apar bariere precum nevoia de putere de calcul protejarea intimității și acceptarea noii paradigme de utilizare
RăspundețiȘtergereExtinderea conceptului la întregul sistem ar duce la un sistem de operare AI nativ fără aplicații fezabil între 2031 și 2036 acesta ar trebui să înțeleagă cerințe complexe cum ar fi pregătirea unui mediu complet pentru dezvoltarea unui joc 3D instalând tooluri ca Unity și Blender și configurând totul dinamic ar fi nevoie de o integrare profundă cu hardwareul o compatibilitate universală și AIuri capabile să genereze sau adapteze software fără erori companii precum Microsoft Google sau un actor nou pot deveni pionieri ai acestui ecosistem
Acest viitor depinde de apropierea de inteligența artificială generală care poate interpreta intenții și oferi soluții personalizate dacă astfel de sisteme devin uzuale ele pot perturba modelele clasice ale magazinelor de aplicații Apple și Google ar putea fi forțate să accepte tranziția poate lansând magazine de pluginuri AI în locul aplicațiilor complete riscurile includ securitatea mai ales dacă AIul instalează cod nesigur și dependența periculoasă de un singur furnizor de inteligență
Chiar dacă ideea pare îndepărtată ea există deja în forme experimentale precum Rabbit R1 Humane AI Pin sau GPT4o în modul multitasking dar versiuni mature și robuste vor apărea în deceniul următor odată cu îmbunătățirea modelelor AI a integrării hardware software și acceptarea largă a unui nou mod de interacțiune digitală în care aplicațiile sunt înlocuite de AIul care devine interfața unică.
Dacă vrei jocuri 3D am făcut și eu câteva:
Ștergerehttps://matei.one/
https://matei.one/idxscr.html
Fără AI, Unity sau Blender. Ar trebui să meargă și pe telefon, dar cum le compilezi (sunt libere) acolo și le instalezi? Fără "magazin".
Gpt îți arată sursele. Îți sugerează și site-uri în caz ca vrei sa cumperi un produs, compara prețurile și calitatea. Da, fără SEO, dar tot cred ca va fi o forma de selecție a opțiunilor în funcție de contribuții. Sau în funcție de revews .
RăspundețiȘtergerePoti sa uiti de reviews, ca si pe alea le face tot AI-ul. Totul va fi o varza in curand, numai gunoi produs de AI.
ȘtergereEu de pe vremea cand lucram la corporație, și colegii erau nedumeriți cum de am pasiuni mai mult spre filosofie decat spre tehnica, discutam la un moment cu câțiva seniori ca modelul de dezvoltare al companiei (o mare corporatie italiana automotive, care intre timp a fost inghitita in Stellantis) pare oarecum invechit, toate documentatiile greoaie, sistemele de versionare invechite, si metodologiile folosite pentru a genera produse noi sunt stupide.
RăspundețiȘtergereExemplu: trebuia sa dezvoltam software nou pentru un produs Daimler, suna interesant, ce se intampla in fapt? Preluam 80% din softul de pe un produs Opel, il modificam si il faceam sa functioneze pentru perifericele noi cu functionalitatile aferente. In momentul acela le-am zis, bai, in termeni de inovare asta este zero, stiu ca voi sunteti mai buni in programare, dar vad mai multa inovare la oamenii pasionati de tehnologie si software, nu la cei care vin si dau refurbish la ce exista deja, schimba trei linii de cod, compileaza, fac o documentatie in scarba si aia este, leafa merge. Daca vrem cu adevarat inovatie, un model care ar produce o explozie adevarata ar fi sa exista modele open-source, unde oamenii din pasiune s-ar apuca sa le optimizeze si sa le adapteze, si alti pasionati la randul lor sa faca asta pe noile modele actualizate open source. Cumva model similar cu comunitățile de modding din sfera gamingului, unii produc produse mult superioare produsului original, un exemplu vechi in acest sens este Warcraft3, care a permis multor pasionati sa faca campanii si jocuri complet noi in cadrul uneltelor oferite de jocul de bază.
Pai da dar mulți bani se fac și din îmbunătățirea a ceea ce există fără să îmbunătățim domeniul său sa inovăm doar se face update la ceva ce poate va dispărea.
ȘtergereAm constatat deja ca AI imi oferă rezumatela cautările mele pe internet. Astazi am pus o ”intrebare”: Ce se întâmplă de masina de spălat rufe nu le stoarce suficient? Am primit imediat rezumatul oferit de AI și am rezolvat problema.
RăspundețiȘtergereNici eu nu cred asta YouTube este pentru creatorii de conținut și nu împotriva lor
RăspundețiȘtergereBineinteles ca modelul chinezesc este cel mai bun.
RăspundețiȘtergereEste total antiuman.
Zuckerberg vrea sa socializezi cu roboții. Noua strategie Meta pentru a menține utilizatorii conectați [ decerebelați / lobotomizați ]
Ștergerehttps://www.ziuanews.ro/stiri/zuckerberg-vrea-sa-socializezi-cu-robo-ii-noua-strategie-meta-pentru-a-men-ine-utilizatorii-conecta-i-1588949
v. Convergența cu China - Partea I - IX . Da, Vestul devine tot mai asemănător cu China. Iată și motivul real – Reacționarii
ȘtergereConvergența cu China. Partea X-a - Centrul extrem, securitizarea a tot ce există și guvernarea prin lege – Reacționarii
Convergența cu China. Partea XI-a - Statul monopartit și frontul unit - Reacționarii
Convergența cu China. Partea XII-a - Statul monopartit și frontul unit – Reacționarii
Convergența cu China. Partea XIII-a - Managementul realității – Reacționarii
Convergența cu China. Partea XIV-a - Bucurați-vă de experiența Fengqiao! – guvernarea prin control social liniar de masă – Reacționarii
Hollywood a murit !
RăspundețiȘtergereTrăiască AI !
Trailer epic generat de AI:
https://x.com/MarioNawfal/status/1941070476152906183?t=KAwd6w6ttcOUG4gCma59Qw&s=19
Dacă ai o idee de film poți genera ideea ieftin și să trimiți la producători.
ȘtergereAșa ceva nu era posibil până acum, să îți filmezi 5 minute de idee te costa o avere.
Acum se poate face ieftin:
https://x.com/EHuanglu/status/1941224991850365112?t=4DtmGpYcztNISkuZsPVZ1w&s=19
Foarte fain articolul! Puteti sa elaborati mai multe despre limbajul Cangjie? Lucrez in domeniul tehnic si as vrea sa inteleg de ce sa ma focusez pe acest limbaj si nu pe Python, Rust, Golang si pe intelegerea conceptelor fundamentele (si chiar avansate) din spectrul AI-ului. De asemenea, as vrea sa stiu si ce alte oportunitati de limbaje, tehnologii, concepte ar fi utile sa invat si cum as putea sa fac o lucrare cu adevarat folositoare pentru oameni. Multumesc!
RăspundețiȘtergereE limbajul nativ pentru dezvoltarea aplicațiilor în ecosistemul Huawei HarmonyOS. Personal cred că HarmonyOS se va extinde foarte mult întrucât va fi preluat treptat de ceilalți producători chinezi, pentru ca apoi să explodeze în toată lumea.
ȘtergereDar în afară de asta este interesant ca și concept. Uită-te puțin prin documentație și ai să înțelegi.
Prostii.
Ștergerehttps://en.wikipedia.org/wiki/HarmonyOS
"Source model Closed, with open source components
[...]
Marketing target
[...]
personal computers, Laptops"
O porcărie, nu știu dacă la fel de mare ca și ChromeOS sau Android, care sunt Linuxuri furate, adică bazate pe faptul că dl. Stallman a pierdut câteva aspecte în licența GPL v2, care încâ se folosește la Linux (nu și la GNU).
https://en.wikipedia.org/wiki/Tivoization
Apare telefonul fără aplicații:
RăspundețiȘtergerehttps://x.com/Jerryshengyue/status/1763371237332623841
Nu se vor mai crea aplicații. Vor cădea toate locurile de munca de făcut aplicații.
Domeniul IT dispare in însăși tehnologizarea informatică a tuturor proceselor.
Nu vor mai exista "coderi" ci eventual designeri ITC.
Și uite așa se va scoate scutirea la angajații IT
Munca de IT vor începe să facă toți, va deveni ceva banal.
Cei cu multă școală vor ajunge să facă doar design și să fie verificatori de context generat AI.
Telefon fără aplicații? WOW!!! Amazing!!! ... Stai puțin, parcă am mai văzut din astea...
Ștergerehttps://ro.wikipedia.org/wiki/Telefon
Și de fapt se întâmplă și în alte domenii...
https://matei.one/cswcgd.html#graph
Puțin mai jos:
"So in the 1980s GPUs were programmable, then they started to use fixed functions and were no longer programmable and now they're programmable again, apparently some people can't make up their minds."